Waarom antioxidanten echt niet meer mogen ontbreken in je zonnebrandregime

En dan ineens is het lente. Wat heb ik ernaar uit gekeken. Het lijkt wel alsof ik ieder jaar meer moeite krijg met die donkere, koude dagen. Als het even kan probeer ik de winterse kou te ontvluchten en reis ik met de gehele familie af naar een verre tropische bestemming. Heerlijk! Helaas is mijn huid daar aanzienlijk minder blij mee. Zo vlak onder de evenaar kan je echt niet tegen de zon opsmeren en moet je wel een aantal andere maatregelen treffen om je huid tegen zonschade te beschermen. Daarom sjouw ik altijd een hutkoffer vol petjes, hoeden en zonnebrillen mee. Bovendien voorzie ik mijn huid van een flinke dosis antioxidanten. En dat is niet alleen op die tropische bestemmingen een aanrader, maar ook gewoon in ons eigen koude kikkerlandje.

Alleen een zonnefilter is niet voldoende

Zonnefilters blokkeren de uv-B-straling, en als je een goed product hebt ook de uv-A-stralen. Maar de straling volledig blokkeren, lukt niet. Niet alleen omdat de filters dat niet kunnen, maar ook omdat niemand perfect kan smeren. Daar komt bij dat het de laatste jaren duidelijk geworden is dat niet alleen uv-B- en uv-A-stralen, maar ook infrarood licht en zelfs zichtbaar licht huidschade kunnen veroorzaken. En daar doen onze zonnebrandfilters niet zo veel tegen.

Een jonge gezonde huid heeft van nature voldoende antioxidanten ‘paraat’ om de vrije radicalen die ontstaan door zonblootstelling weg te vangen. Maar bij het ouder worden en door het minder goed functioneren van de huid, schiet deze natuurlijke verdediging tekort en kan het aantal vrije radicalen sterk toenemen. Het aanvullen van je voorraad antioxidanten die die vrije radicalen kunnen neutraliseren voordat ze schade aanrichten is dus, zeker bij het ouder worden, geen overbodige luxe. Er zijn twee manieren om dat te doen, via je voeding of door het gebruik van huidverzorgingsproducten met antioxidanten.

Antioxidanten in je voeding

Een paar jaar geleden heb ik samen met een groep studenten van de Universiteit van Wageningen gekeken naar het effect van verschillende voedingsstoffen op uv-blootstelling. En een ding staat als een paal boven water; voeding met voldoende antioxidanten kan je huid (deels) beschermen tegen uv-schade.

De meest onderzochte voedingstoffen zijn carotenoïden, vitamine C en E en de polyfenolen. Zo liet een onderzoek zien dat mensen die tien weken lang elke dag 40 gram tomatenpuree aten, veertig procent minder rood werden na uv-blootstelling. En als je dagelijks een blikje tomatenpuree niet zo aantrekkelijk vindt klinken; ook groene thee, koffie en pistachenootjes kunnen beschermend werken. Belangrijk is wel om te weten dat dit effect niet direct optreedt. Begin dus niet met je zonbeschermende dieet vlak voordat je naar het zuiden afreist. Bovendien zijn er flinke hoeveelheden antioxidanten nodig, dus een worteltje per dag zal het verschil niet maken.

Tabletje astaxanthine

Mijn favoriete uv-beschermende voedingsstof is astaxanthine. Om voldoende hiervan binnen te krijgen kun je heel erg veel zalm gaan eten, maar eenvoudiger is het slikken van een supplement. Een recent onderzoek toonde aan dat het dagelijks slikken van 4 mg je al na twee weken beschermt tegen zonschade. Omdat het stofje ook nog een heleboel andere nuttige dingen doet in je lichaam, neem ik elke dag een tabletje.

Antioxidanten in je huidverzorging

Voeding is belangrijk, maar soms is het effectiever om de antioxidanten direct op je huid aan te brengen. Via de voeding kunnen de stoffen namelijk niet altijd goed genoeg op de plek terechtkomen waar ze hun werk moeten doen.
Naar het zonbeschermende effect van zonnebrandcrèmes waaraan antioxidanten zijn toegevoegd, is veel onderzoek gedaan. Zo kan een concentratie van 0,2% niacinamide (vitamine B3) al preventief werken tegen zonschade. Ook van vitamine A, cafeïne, vitamine C en E, ubiquinone (co-enzyme Q10), druivenpit (grape seed) en ferulinezuur (ferulic acid) is ontdekt dat ze de huid beschermen tegen de zon. Hier moet ik wel een kanttekening bij plaatsen. Hoewel vaststaat dat antioxidanten op de huid beschermend kunnen werken, zijn veel van dergelijke onderzoeken met ‘verse’ ingrediënten uitgevoerd en is een voldoende hoge concentratie gebruikt. In commerciële producten is dat toch een ander verhaal.

Hoe zit het met de concentratie

Uit een onderzoek uit 2011 bleek dat van de twaalf onderzochte zonnebrandproducten met antioxidanten tien helemaal geen antioxidantwerking hadden; twee hadden slechts een zeer matige activiteit. En dat is ook niet vreemd. Zoals ik wel vaker vertel, zijn antioxidanten lastig goed te houden in een product en houden fabrikanten er niet van om hoge concentraties aan een product toe te voegen.

Ik adviseer je daarom het zekere voor het onzekere te nemen en onder je zonnebrandcrème altijd nog een crème of serum aan te brengen waaraan antioxidanten zijn toegevoegd. En als dat product dan in een luchtdichte verpakking zit, is de kans dat jij je huid goed tegen de zon beschermt het grootst.

 

Groetjes,

Jetske

Onderzoeksarts cosmetische dermatologie

 

Lees ook mijn zonboekje

Als je nog eens goed wilt nalezen wat de verschillende soorten straling doen, en welke filters hiertegen beschermen, dan kun je hier gratis mijn zonboekje lezen.

Gerelateerde Berichten

84 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Melana oktober 31, 2018 (13:17)

  Bedankt, ik heb gisteren jouw suncover besteld. Is het beter dat ik deze dan ook over de dagcreme gebruik tijdens donkere, grauwe dagen of is dat niet nodig?

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee november 1, 2018 (12:33)

   Hoi Melana,
   Leuk dat je mijn Suncover hebt gekocht! Mijn advies is om deze ook tijdens de wintermaanden ’s ochtends over de crème aan te brengen UV-A-straling is tenslotte het gehele jaar door aanwezig.

 • Mel oktober 30, 2018 (14:21)

  Ik zou graag willen weten of de suncare van The ordinary mineral uv filters Spf 15 with antioxidants een goede is:
  Aqua (Water), Cyclopentasiloxane, Zinc Oxide, Titanium Dioxide, Glycerin, PEG-10 Dimethicone, Helianthus Annuus Seed Oil, PEG-9 Polydimethylsiloxyethyl Dimethicone, Caprylic/Capric Triglyceride, Hexyl Laurate, Dimethicone/PEG-10/15 Crosspolymer, Polyglyceryl-4 Isostearate, Astaxanthin, Disodium Uridine Phosphate, Ethyl Ferulate, Rosmarinus Officinalis Leaf Extract, Tasmannia Lanceolata Fruit/Leaf Extract, Haematococcus Pluvialis Extract, Picea Mariana Bark Extract, Arginine, Aspartic Acid, Glycine, Alanine, Serine, Valine, Isoleucine, Proline, Threonine, Histidine, Phenylalanine, Sodium PCA, PCA, Sodium Lactate, Glucose, Maltose, Fructose, Trehalose, Urea, Allantoin, Sodium Hyaluronate, Linoleic Acid, Oleic Acid, Phytosteryl Canola Glycerides, Palmitic Acid, Stearic Acid, Isochrysis Galbana Extract, Lysolecithin, Lecithin, Triolein, Pentylene Glycol, Dipropylene Glycol, Polyglyceryl-10 Oleate, Polyglyceryl-5 Trioleate, Polyglyceryl-10 Stearate, Tocopherol, Alumina, Citric Acid, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Sodium Chloride, Sodium Hydroxide, Phenoxyethanol, Chlorphenesin.

  En

  Of dit een goede moisturizer is:

  The ordinary natural moisturizing factors + HA:
  Aqua (Water), Caprylic/Capric Triglyceride, Cetyl Alcohol, Propanediol, Stearyl Alcohol, Glycerin, Sodium Hyaluronate, Arginine, Aspartic Acid, Glycine, Alanine, Serine, Valine, Isoleucine, Proline, Threonine, Histidine, Phenylalanine, Glucose, Maltose, Fructose, Trehalose, Sodium PCA, PCA, Sodium Lactate, Urea, Allantoin, Linoleic Acid, Oleic Acid, Phytosteryl Canola Glycerides, Palmitic Acid, Stearic Acid, Lecithin, Triolein, Tocopherol, Carbomer, Isoceteth-20, Polysorbate 60, Sodium Chloride, Citric Acid, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Pentylene Glycol, Triethanolamine, Sodium Hydroxide, Phenoxyethanol, Chlorphenesin.

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee oktober 31, 2018 (10:30)

   Hoi Melana,
   De minerale zonfilters zijn prima in dit product wel jammer dat het Rosmarinus officinalis bevat. Geurstoffen raad ik af omdat het voor vervelende vlekken kan zorgen in combinatie met zon. Bovendien zal deze crème een behoorlijke witte was op de huid achterlaten vanwege de minerale filters.
   Misschien vind je een alternatief in mijn productadvies:
   https://www.dr-jetskeultee.nl/hulp-bij-de-keuze-van-je-zonnebrandcrème/

   De moisturizer ziet er qua ingrediënten goed uit 🙂

 • Sandra mei 13, 2017 (14:30)

  Kwam in de media Altruist zonnebrandcrème tegen, Andrew Birnie, vooraanstaand dermatoloog en huidchirurg in Canterbury (Engeland) en de Nederlandse econoom David Westerbeek van Eerten leren elkaar kennen tijdens het surfen in Zuid-Afrika. Het zijn twee idealisten die elkaar vinden in hun passie: de preventie van huidkanker in de toekomst voor zoveel mogelijk mensen. Bij elke verkochte tube wordt er eentje gedoneerd aan een albino kind in Zuid Afrika.
  Geen idee of het echt een goede crème is, maar misschien voor sommige het proberen waard, o.a. te koop bij DA drogist. Ik zelf gebruik zonder problemen suncover voor het lichaam en suncare voor het gezicht, beide SPF 30.
  Misschien dat Peter of Jetske naar de onderstaande ingrediëntenlijst kan kijken?

  Aqua, C12-15 Alkyl Benzoate, Ethylhexyl Salicylate, Ethylhexyl Stearate, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Octocrylene, Glycerin, Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid, Glyceryl Stearate, Cetyl Alcohol, Titanium Dioxide (nano), Cyclopentasiloxane, Aminomethyl Propanol, Tris-Biphenyl Triazine (nano), Phenoxyethanol, Sodium Cetearyl Sulfate, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Panthenol, Silica, Piroctone Olamine, Caprylyl Glycol, Decyl Glucoside, Diethylhexyl Sodium Sulfosuccinate, Tetrasodium EDTA, Titanium Dioxide, Disodium Phosphate, Butylene Glycol, Propylene Glycol, Xanthan Gum, Silver Chloride.

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee mei 18, 2017 (13:33)

   Hoi Sandra,
   Interessant! Had inderdaad gelezen hierover. Maar goedkoper dan mijn non-profit Suncover zonnebrandcrème zijn ze niet 😉
   Ook vind ik het jammer dat ze gekozen hebben voor avobenzone en nano titanium dioxide…

   • Sandra mei 19, 2017 (06:27)

    Hoi Jetske,
    Dank je voor de uitleg.
    Moet wel even rechtzetten, een tube Altruist van 200ml. kost 7,99 bij de DA drogist. Dat is wel wat goedkoper dan die van jou. (De 100ml. tube is 6,99, met die ben je wel wat duurder uit, in vergelijking met jouw zonnebrandcrème)
    Vandaag komt trouwens bij mij o.a. de repair crème binnen, ben heel erg benieuwd!

    • author-avatar
     Dr. Jetske Ultee mei 19, 2017 (07:15)

     Hoi Sandra,

     Ik had inderdaad alleen nog online de 100ml verpakking gevonden! Maar dan is de literfles Suncover nog steeds goedkoper 😉 Ben benieuwd wat je van de Repair Cream vindt!

     • Sandra mei 31, 2017 (12:35)

      Hoi Jetske, de Repair Cream bevalt goed, mijn ellebogen zijn eindelijk eens echt zacht! Verder nog nergens opgesmeerd 🙂

     • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee juni 1, 2017 (06:57)

      Wat ontzettend fijn Sandra!

 • Lydia mei 10, 2017 (11:07)

  Beste Jetske, ik plaats mijn vraag maar onder dit artikel. Ergens is er wel een raakvlak. Hoe zit het met aanmaak van collageen? Is het zo dat, eenmaal aangemaakt, collageen niet meer verdwijnt? Ik bedoel na behandelingen die daarvoor ingezet worden zoals verwarming van de huid. Of verdwijnt het collageen weer wanneer de huid niet onderhouden wordt met deze behandelingen? Ik hoor/lees daar tegenstijdige dingen over van dermatologen/cosmetisch artsen. Aangezien de commercie natuurlijk de hoofdrol speelt vraag ik me af wat nu waar is.

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee mei 18, 2017 (13:31)

   Hoi Lydia,
   Was het maar zo… Dan zouden we toch voor eeuwig een mooi huidje zonder verslapping en rimpels hebben 🙂 Helaas zal ook nieuw aangemaakt collageen uiteindelijk weer kunnen afbreken.

 • Veerle mei 5, 2017 (14:34)

  Beste Jetske,

  Nu ik weet dat een creme beter niet aan de lucht/het licht komt, vraag ik me af hoe dit met olie zit? Is hier ook een donker flesje nodig? Of kan het geen kwaad als het flesje gewoon glas is?
  Als het belangrijk is dat de olie in donker glas verpakt is, kun je dan een merk aanbevelen waarbij dat het geval is? Voor bv. jojoba of amandelolie?

  Groetjes
  Veerle

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee mei 18, 2017 (13:20)

   Hoi Veerle,
   Ook (pure) oliën kunnen beter donker bewaard worden ja! Helpt ook om de olie, als die in donker glas verpakt zit, in een donker kastje te bewaren. En niet in de vensterbank bijvoorbeeld.

   • Veerle mei 18, 2017 (17:05)

    Bedankt voor de informatie Jetske!
    Is er toevallig een merk van oliën dat je kan aanbevelen?

    Groetjes,
    Veerle

    • author-avatar
     Dr. Jetske Ultee mei 19, 2017 (07:15)

     Hoi Veerle,
     Niet per se een merk. Naar wat voor een olie ben je op zoek?

     • Veerle mei 19, 2017 (11:23)

      Hoi Jetske,

      Ik zoek nog rice bran olie en bittere amandelolie.

      Groetjes,
      Veerle

     • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee mei 19, 2017 (12:21)

      Bittere amandelolie voor je huid? Dat is eigenlijk een essentiele olie hè.. Zou ik niet aanraden.
      Rijstolie (rice bran) daarentegen wel. Ik koop het meestal als ik op reis ben en anders via http://www.sigmaaldrich.com

 • Corry romijn mei 4, 2017 (08:10)

  Beste Jetske,is astaxantine ook goed voor een rosacea huid?

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee mei 4, 2017 (14:06)

   Beste Corry,

   Astaxanthine is een stof die helpt beschermen tegen zonschade. Zoals je misschien wel weet is een huid met rosacea gevoelig en kan de rosacea verergerd worden door UV stralen.
   Een rosacea huid kan dit soort hulp dus best gebruiken.

 • Senne mei 2, 2017 (16:57)

  Beste Jetske,

  Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat jouw mening is over koper peptiden/copper peptides.
  Er is volgens mij nog niet heel veel onderzoek naar gedaan, maar ik lees veel goede ervaringen of dat sommigen het preventief gebruiken. Echter gaan ook een aantal ‘spook’verhalen rond op internet waarbij sommigen zeggen dat hun huid sneller is verouderd door langdurig gebruik hiervan.
  Is het een kwestie van baat het niet dan schaadt het niet, of moet je er mee oppassen?

  Groetjes

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee mei 15, 2017 (11:58)

   Beste Senne,
   Er is al best wat onderzoek gedaan naar koperpeptides in relatie tot de huid, met name op het gebied van wondgenezing. Koper speelt daarin namelijk een belangrijke rol. Inmiddels wordt daarom ook door de cosmeticabranche gekeken naar het effect op huidvernieuwing/verbetering.
   Stoffen als koper zijn biochemisch gezien (en in theorie) misschien veelbelovend. Maar dat wil helaas nog niet zeggen dat ze in de praktijk, in crèmevorm bijvoorbeeld, een effect laten zien op de huid. Het is eigenlijk net als met stamcellen of met probiotica: zijn de stoffen stabiel genoeg in crèmevorm? Zijn deze ingrediënten niet te groot om door de huid te komen? Niet voor niets is er ook veel onderzoek naar zogeheten penetration enhancers; stoffen of methoden die de peptides moeten helpen de huid te penetreren.
   Ik weet natuurlijk niet hoe en op welke wijze pillen of crèmes met koperpeptides worden aangeboden en verpakt. En of er ook daadwerkelijk onderzoek is gedaan naar de werking van het betreffende product (dus niet alleen het losse ingrediënt).
   Maar wist je trouwens dat er ook koper in voedingsproducten zit, bijvoorbeeld in sesam en cashew? Ik houd het voorlopig daar maar bij.

 • Katrien mei 1, 2017 (17:05)

  Hey Jetske,

  Hoeveel mg astaxanthin raad je aan per dag? Solgar heeft zo te zien tabletjes van zowel 5mg als 10mg.

  Groetjes,
  Katrien

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee mei 2, 2017 (13:02)

   Hoi Katrien,

   Ik raad 5 mg astaxanthine per dag aan.

 • Lydia mei 1, 2017 (15:18)

  http://www.orthokennis.nl/artikelen/astaxanthine-zeer-krachtige-en-veelzijdige-carotenoïde
  Misschien heb je hier iets aan Willemina. Ik had ook al gezocht. Onderaan dit artikel worden veel bronnen vermeld.

  • Willemina mei 2, 2017 (09:52)

   Dank Lydia.

 • Willemina mei 1, 2017 (11:24)

  Beste Jetske,

  Misschien vergis ik me maar dit https://www.cyanotech.com/pdfs/bioastin/batl33.pdf lijkt me geen onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Weet je misschien of er nog meer onafhankelijke onderzoeken zijn geweest met astaxanthin met dezelfde resultaten? Voordat ik naar de winkel ren 🙂

  Groetjes,
  Willemina

 • Veerle april 26, 2017 (14:20)

  Beste Jetske,

  Heb je er een idee van hoe ver ( tot op hoeveel meter ongeveer) uv-straling door glas dringt?
  Ik denk er namelijk over een uv-werende folie te laten aanbrengen bij mij thuis, maar ik vraag mij af bij welke ramen juist.
  Van dagelijks zonnecreme smeren, ook binnen, krijg ik helaas een erg onrustige huid, die weer kalmeert wanneer ik minder zonnecreme smeer, vandaar dat ik aan deze oplossing dacht.

  Alvast bedankt.

  Groetjes,
  Veerle

 • Rozie april 17, 2017 (23:05)

  Lieve Jetske,
  Om te beginnen wil ik graag even zeggen dat ik uw blog fantastisch vind!! Ontzettend fijn dat u uw kennis deelt! Ik heb een vraag over mijn huid. Op uw blog lees ik dat zonnestralen de grootste veroorzakers van huidveroudering zijn, ik heb zelfs gelezen geloof ik dat bijna vrijwel alle rimpels door de zon worden veroorzaakt. Ik heb het volgende probleem; rond mijn twintigste(ik ben nu 26) vernam ik al dat de zon voor rimpels zorgt, ik heb mezelf vanaf toen beschermd tegen de zon, toen ik uw blog las ging ik mezelf nog beter beschermen, het werd zelfs een beetje een obsessie; ik bleef zoveel mogelijk in de schaduw, droeg hoeden en petjes en ik smeerde (erg vaak) zonnebrandcreme. Ook verder houd ik er al jaren een (vrij) gezonde leefstijl op na met gezonde voeding en veel water drinken. Ik was ook voorzichtig met mijn gezichtsmimiek en nog meer om rimpels te voorkomen. En toch heb ik sinds een paar jaar geleden lijntjes in mijn gezicht gekregen. Ik vind dat wel vreemd omdat ik al jaren mijn huid(en mezelf) goed verzorg. Genen zullen ook wel een rol spelen, maar ik heb een paar jaar oudere broer die nooit let op uit de zon blijven en erg veel rookt, en hij heeft een gladder gezicht dan ik. Ook sommige leeftijdsgenoten van me die minder goed zorgen voor hun huid zijn nog volledig rimpelloos. Ik vraag me af of de rimpeltjes kunnen komen door gebruik van make up, ik gebruik al jaren make up. Dan bedoel ik nu niet perse dat de make up zelf slecht voor de huid is, maar wanneer ik de make up verwijder trek ik altijd aan mijn oogleden en wrijf ik over de huid. Nu begrijp ik wel dat je beter niet hard kunt wrijven over de huid, alleen ook als ik mijn best doe de make up zacht te verwijderen dan lukt het me niet om op z’n minst niet een klein beetje aan mijn oogleden te trekken(bij oog make up) en over m’n gezicht te wrijven. Op uw blog en in de media lees ik dat de zon de nummer 1 (vroegtijdige) huidveroudering is. Een vriendin van mijn moeder is hier een levend bewijs van. Ze heeft nooit make up gebruikt maar ze is wel veel in de zon geweest in haar leven, en nu ze in de vijftig is heeft ze een gezicht vol rimpels. Ik vraag me wel af waarom ik rimpeltjes heb. Liefs, Rozie

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee april 18, 2017 (15:03)

   Beste Rozie,

   Het ontstaan van rimpels is een complex proces. Verschillende factoren hebben invloed op de vorming van rimpels. Dit is ook de reden dat de mate van rimpels – en huidveroudering in het algemeen – per persoon kan verschillen. De afname van oestrogeen en progesteron (vooral na het 40ste levensjaar) hangt samen met de afname van de productie van elastine, collageen en talg. Maar ook zon, stress, voeding en mimiek zijn bekende voorspellers van rimpels. Het is dus lastig om je vraag te beantwoorden. Wat bedoel je precies met aan je oogleden trekken? Wist je overigens dat je slaaphouding ook kan zorgen voor rimpels? http://www.skinwiser.nl/rimpels-door-verkeerde-slaaphouding/obj10626775

   Groetjes Jetske

 • Lydia april 13, 2017 (06:10)

  Hoi Mariëlle…maar je beantwoordt de vraag toch al een beetje door te verwijzen naar, deze keer, een boek. ;). Volgens mij waren er, nog niet zo lang geleden, nog niet voldoende wetenschappelijke onderzoeken die de werkzaamheid aantoonden maar misschien is dit inmiddels veranderd. Ben benieuwd naar de reactie van Jetske.

  • Marielle april 13, 2017 (19:26)

   Hoi Lydia, het is maar te zien wat voor “wetenschappers” de studies uitvoeren afhankelijke of onafhankelijke.

 • Tessa april 11, 2017 (18:27)

  Beste Jetske,

  Wat denk je van het gebruik van supplementen in het algemeen?
  Heeft dit voordelen voor de huid (bv. anti aging), of juist niet?
  Er wordt wel eens beweert dat het innemen van supplementen (als er geen echte tekorten zijn) juist nadelig is, omdat je lichaam dan zelf stopt/mindert met de aanmaak van antioxidanten. Wat denk jij hiervan?

  Groetjes,
  Tessa

  • Marielle april 12, 2017 (16:09)

   Hallo Tessa, ik ben Jetske niet maar al je vragen zijn te vinden in het boek: Supplementen onder de loep. Ik denk niet dat Jetske het apprecieert als ik je vragen zou beantwoorden.

   Groetjes, Marielle

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee april 14, 2017 (13:47)

   Beste Tessa,

   Wanneer antioxidanten op de huid aangebracht worden, zullen ze direct een beschermend effect bieden. Je moet alleen steeds wel weer opnieuw smeren om het ‘voorraadje’ op peil te houden. Het beste is dus dagelijks een crème te gebruiken met deze stoffen. Antioxidanten die je via voeding binnenkrijgt, doen er wat langer over om in je huid terecht te komen. Als er voldoende antioxidanten in je huid aanwezig zijn, zullen vrije radicalen (ontstaan onder meer onder invloed van uv-straling) uitgeschakeld worden voordat ze schade kunnen veroorzaken. Het antioxidant bètacaroteen ondersteunt de aanmaak van pigment (melanine). Pigment geeft onze huid een kleurtje en is eigenlijk onze ‘natuurlijke’ bescherming tegen schadelijke uv-straling. Door ervoor te zorgen dat je een aantal weken voordat je gaat zonnen of op vakantie via je dieet veel bètacaroteen/lycopeen binnenkrijgt kan je je huid in enige mate beschermen tegen zonschade. Bovendien krijgt je huid van deze antioxidanten een licht oranje/bruin tintje. Je moet echter wel ook nog een zonnebrandcrème gebruiken.
   Ik adviseer om antioxidanten tot je te nemen door middel van een gezonde voeding. Er is namelijk veel variatie in de kwaliteit van supplementen en te hoog geconcentreerde supplementen kunnen ook problemen opleveren. Vermoed je dat je tekorten hebt, laat dat dan eerst onderzoeken. Voor vitamine D geldt dat het lastig is om via je voeding voldoende binnen te krijgen, daar adviseer ik juist supplementen. Hetzelfde geldt voor astaxantine; de onderzoeken naar de resultaten van supplementen zijn veelbelovend. En je moet heel wat zalm per week eten om hier voldoende van binnen te krijgen.

   Groetjes Jetske

   • Tessa mei 1, 2017 (13:09)

    Beste Jetske,

    Bedankt voor alle informatie! Heel interessant allemaal.
    Is er misschien een merk vitamine D dat je kan aanbevelen?
    Er schijnt namelijk nogal wat verschil te zijn in de kwaliteit van supplementen.

    Groetjes,
    Tessa

    • author-avatar
     Dr. Jetske Ultee mei 2, 2017 (12:50)

     Bedankt voor je compliment Tessa!
     Het merk Solgar verkoopt supplementen met vitamine D.

     • Malu mei 11, 2017 (09:40)

      Hi Jetske,

      In jouw reactie aan Tessa geef jij aan dat het slikken van betacaroteen voor een zonvakantie is aan t raden. Kun jij aangeven hoeveel betacaroteen je dient te slikken elke dag en hoeveel dagen van tevoren je hiermee dient te beginnen? Mag je de betacaroteen voor een langere periode slikken? Ik heb namelijk gelezen dat het slikken van betacaroteen slecht is voor de gezondheid. Alvast bedankt voor jouw antwoord.

     • Lydia mei 11, 2017 (13:50)

      Hoi Malu, volgens mij raadt Jetske juist aan om bètacaroteen via de dagelijkse voeding tot je te nemen en juist niet via supplementen. Ze beveelt enkel vitamine D en Astaxanthine aan via supplementen. Althans zo begrijp ik het.
      Wat ik me bij Astaxanthine wel afvroeg is, omdat het ook een carotenoïde is, of het een probleem is als je er een multivitamine bij slikt. Dit omdat daar ook bètacaroteen in zit. Je mag daar immers inderdaad niet teveel van binnen krijgen. Ik nam al een Multi en neem er sinds een aantal weken Astaxanthine bij. Ik vraag me regelmatig af of ik er wel goed aan doe om naast e Multi nu ook elke dag Astaxanthine te slikken.

     • Malu mei 11, 2017 (22:12)

      Hi Lydia,

      Dankje voor je oplettendheid; ik heb inderdaad niet goed gelezen. Dat wordt veel wortels en lever eten;-)

 • Lieke april 11, 2017 (11:47)

  Hoi Jetske,

  Ik vroeg me af of dit een goede cleanser(de Biore deep Charcoal Cleanser)

  Dit zijn de ingrediënten:
  water, glycerin, sodium laureth sulfate, cocamidopropyl betaine, sorbitol, laureth-4 carboxylic acid, ethylhexylglycerin, acrylates/c10-30 alkylacrylate crosspolymer, fragrance, sodium hydroxide, menthol, methylparaben, polyquaternium-39, propylparaben, charcoal powder, disodium edta, mannitol, iron oxides, cellulose, caprylic/capric triglyceride, methylisothiazolinone, hydroxypropyl methylcellulose.

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee april 14, 2017 (13:36)

   Beste Lieke,

   Jammer dat het product irriterende ingrediënten bevat, zoals parfum en menthol. Methylisothiazolinone is niet een van de beste bewaarstoffen gezien de grotere kans op huidirritatie.
   Net heb ik het productadvies vernieuwd op mijn blog, wellicht vind je daar nog een geschikte cleanser voor je huid: https://www.dr-jetskeultee.nl/productadvies-2/

   Groetjes Jetske

 • Wendy april 10, 2017 (10:36)

  Beste Jetske,
  Ik heb net het bovenstaande artikel gelezen over de nauwelijkse antioxidanten werking in creme’s nu is mijn vraag: heeft het dan wel nut om de dure Suncare gezichtscreme te bestellen? of kan ik net zo goed de goedkopere grote flessen voor het lichaam bestellen en die ook voor mijn gezicht gebruiken?
  Ben nu echt in verwarring….

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee april 10, 2017 (13:39)

   Beste Wendy,

   Uit onderzoek blijkt dat veel zonnebrandcrèmes waaraan antioxidanten zijn toegevoegd, eigenlijk nauwelijks een antioxidantwerking hebben. Dat komt doordat de gebruikte concentraties antioxidanten bij de meeste fabrikanten vaak (bedroevend) laag zijn. Bovendien zijn antioxidanten kwetsbare stoffen die hun werking snel verliezen onder invloed van lucht en licht. De Suncare bevat naast veilige filters tegen zowel uv-A- als uv-B-straling,
   hoge concentraties antioxidanten. De crème zit bovendien in een airless dispenser. Het gebruik van een extra beschermend product voor het gehele lichaam zou nogal kostbaar uitpakken. Vandaar dat in het lichaamsproduct
   Suncover een iets andere samenstelling ingrediënten is gekozen. Suncover bevat naast veilige filters tegen uv-A en uv-B-straling ook niacinamide, en zit in een pompflacon.
   Ik hoop dat het hierdoor meer duidelijk is voor je, en anders hoor ik het natuurlijk graag!

   Groetjes Jetske

 • Marielle april 9, 2017 (16:23)

  Jammer dat mijn reactie weer gewoon verwijderd is.

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee april 10, 2017 (13:41)

   Beste Mariëlle,

   Eerder is hierover een mailtje gestuurd naar het e-mailadres waaronder je je berichten plaatst. Ik zou je graag even willen contacten.
   Is het mogelijk dat je een berichtje stuurt naar info@dr-jetskeultee.nl? Dank je!

   Groetjes Jetske

 • Hanna april 6, 2017 (14:31)

  Hey Jetske,
  Ik vraag me af wat jij van het merk the ordinary vindt? Ze hebben erg sterk geprijsde no nonsens producten maar het is allemaal vrij ingewikkeld? Zijn ze zo goed als het lijkt? Dit zijn bijvoorbeeld de ingrediënten van hun Natural Moisturizing factors + HA
  Aqua (Water), Caprylic/Capric Triglyceride, Cetyl Alcohol, Propanediol, Stearyl Alcohol, Glycerin, Sodium Hyaluronate, Arginine, Aspartic Acid, Glycine, Alanine, Serine, Valine, Isoleucine, Proline, Threonine, Histidine, Phenylalanine, Glucose, Maltose, Fructose, Trehalose, Sodium PCA, PCA, Sodium Lactate, Urea, Allantoin, Linoleic Acid, Oleic Acid, Phytosteryl Canola Glycerides, Palmitic Acid, Stearic Acid, Lecithin, Triolein, Tocopherol, Carbomer, Isoceteth-20, Polysorbate 60, Sodium Chloride, Citric Acid, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Pentylene Glycol, Triethanolamine, Sodium Hydroxide, Phenoxyethanol, Chlorphenesin.

  En hun 2% salicyl zuur:
  Aqua (Water), Hamamelis virginiana leaf water, Cocamidopropyl Dimethylamine, Salicylic Acid, Dimethyl Isosorbide, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Citric Acid, Polysorbate 20, Hydroxyethylcellulose, Triethanolamine, Ethoxydiglycol, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate, 1,2-Hexanediol, Caprylyl Glycol.

 • Sanne april 4, 2017 (19:01)

  Overigens ben ik niet de Sanne die op 3 april een vraag geplaatst heeft 🙂

 • Sanne april 4, 2017 (19:00)

  Beste Jetske,

  Onder het vitamine A artikel kan helaas niet meer gereageerd worden, dus dan doe ik het hier even.
  Is het mogelijk dat, ondanks de milde variant vitamine A zuur in jouw nieuwe serum, hier een allergische reactie door kan ontstaan?
  Ik heb namelijk niets veranderd in mijn regime doch vanaf eind januari middels 2 x per week opbouwen, het serum uitsluitend naast 1 oog zelfs, toegepast.
  Helaas heb ik nu clownseczeem en het enige wat ik veranderd heb / nieuw heb, is het vitamine A serum. Half / eind februari begon de eczeem uit te breken.

  Van de dokter heb ik nu metronidazol creme voorgeschreven gekregen. Ik baal er echt flink van, want het is cosmetisch enorm storend.

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee april 5, 2017 (16:00)

   Beste Sanne,

   Wat enorm vervelend voor je! Ik zal ervoor zorgen dat vandaag iemand van de klantenservice even contact met je opneemt.
   Ik hoop dat je huid snel weer rustig is. Als ik je nog ergens bij kan helpen, hoor ik dat graag van je.

   Groetjes Jetske

   • Sanne april 6, 2017 (11:57)

    Beste Jetske,

    Bedankt voor je reactie. Ik heb een fictief mailadres ingevuld dus contact opnemen zal helaas niet gaan. Ik ben me er van bewust dat mijn huid overgevoelig reageert want ik kan bijv. ook niet tegen de moisturizer en zonnebrandcream van Uncover.
    Dat ligt aan mijn huid, niet aan jouw geweldige producten..! 🙂

    Ik vroeg het me alleen af, aangezien ik op internet tegenkwam (en mijn dokter het zei) dat vitamine A / derivaten, de trigger geweest moeten zijn voor het ontstaan van de clownseczeem. Zo’n reactie heb ik al vaker gehad op nieuwe producten helaas.

    Nu moet ik gewoon geduld hebben… de creme van de dok gebruik ik liever niet aangezien het erger wordt en je niet meer in de zon mag komen. Is bijna niet te doen. Ik hou het nu maar vet met Lanette-creme en hopen dat het wegtrekt. Voorgaande keren liep ik er zo 3 a 4 maanden mee rond helaas… grmbllll.

    • author-avatar
     Dr. Jetske Ultee april 10, 2017 (13:29)

     Beste Sanne,

     Als het gaat om clownseczeem kan je beter niet te vette producten gebruiken, zoals lanettecrème. Eigenlijk kan je het beste even niets gebruiken, hoe moeilijk dit ook kan zijn.
     Ik hoop dat je huid snel weer rustig is.

     Groetjes Jetske

  • Marielle april 5, 2017 (16:23)

   Ik ben Jetske niet maar wou wel even reageren.Mijn huid is ook sterk achteruit gegaan door vitamine A creme. Momenteel was ik mijn acne gevoelige huid met een mengeling van zonnebloemolie en castorolie. En in de ochtend gezicht wassen met enkel water en daarna het Mad Hippie vitamine C serum, dat is alles. En nu pas begint mijn huid weer te stralen.

   Ik had ook eerst clowns eczeem, gewone eczeem, schilfers, puisten bij mijn haargrens, brandende huid, zeer droge huid en na mijn ochtendroutine door de Olaz parfum vrij bij het aanbrengen super en 1 uur daarna zeer vette huid en in de loop van de dag droop het vet er bijna af van mijn huid en ik stond vol bultjes. Ik kreeg ook jeuk en onderhuidse bulten van de Olaz parfum vrij.

   Gelukkig vond ik het YouTube kanaal van Nadine Artemis.

  • Maris april 5, 2017 (17:16)

   Jeetje wat vervelend allemaal, zeker zulke heftige reacties ! Alhoewel ook mijn huid niet al te happy lijkt te worden van vitamine A zuur. Na 4 maanden nog steeds een schilverende huid om sommige plekken en ook wat onderhuidse bultjes idd. Plus niet echt resultaat volgens mij.
   Watvoor alternatieven zijn er voor vitamine A zuur ?

   • Maris april 5, 2017 (17:24)

    Mariëlle, ik gebruik nu ook Oil of Olaz en heb idd die onderhuidse bultjes…. Hmmm nooit over nagedacht !

   • Maris april 6, 2017 (08:27)

    Ooh wacht even, nou wel heel veel info in 1 keer… Volgens jou komen dus veel van die lichamelijke klachten en ook rimpeltjes en pigmentvlekken door ontstekingen in je lichaam ( en de afvalproducten ervan ) ? Begrijp ik dat goed ? En wat doe je er nu aan ? Anti oxidanten toevallig ? Maar helpen die en welke dan ?

    • Marielle april 6, 2017 (20:31)

     Ja je kan antioxidanten nemen en natuurlijke ontstekingsremmers zoals boswellia, gember en curcuma. Aarden is ook een hele goede, hier heb ik echt veel aan gehad. In de winter is het voor mij wat te koud om te gaan aarden maar nu het beter weer is doe ik dat regelmatig. Van fruit kan ik opgeblazen worden dus wat ik doe is ik eet het terwijl ik in het gras aan het aarden ben en dan heb ik veel minder last van mijn spijsvertering. Van antioxidanten kan ik de Deba Pharma vitamine C met bioflavanoiden echt aanraden. Door de malabsorbtie neem ik in de avond Creon 10 000 pancreasenzymen. Ik neem bijna dagelijks vitamine D. En ongeveer 3X per week ook nog een soort Multi vitamine (een huid, haar en nagels vitamine), heb 2 soorten die ik wat afwissel (hebben een andere samenstelling). De rede dat ik het niet dagelijks inneem komt door het boek: Voedingssupplementen onder de loep. Heb is 2 maanden geen vitamine of mineralen supplementen ingenomen en probeerde zo gezond mogelijk te eten maar toch werd ik zwakker en ben dan ook 2X kort achter elkaar ziek geworden. Hoe gezond je ook eet, als je lichaam het niet kan opnemen of omzetten heeft je lichaam er helemaal niks aan en kan het ook belastend werken met laaggradige ontstekingen.
     Als je echt veel wil weten over antioxidanten, vrije radicalen, ontstekingen enz kan ik je echt heel erg het boek: Het celherstelconcept van Rino Dijkstra aanraden. Vorige zomer nam ik spirulina en vitamine C en ben niet verbrand door de zon terwijl ik altijd iemand was die na 5 minuten in de zon al zo rood als een kreeft was. Snel verbranden wijst ook op een tekort aan antioxidanten in het lichaam en zo een overschot aan vrije radicalen. Ik was vorig jaar een week op vakantie in Spanje heb mij maar 1X met zonnecreme ingesmeerd en dat was toen we lang naar het strand gingen.

 • Sanne april 3, 2017 (14:40)

  Hoi Jetske,
  Ik heb een vraag zijn Myristyl Alcohol en Arachidyl Alcohol vette alcoholen? En heb je misschien een goed advies voor zonnebrandcreme voor je gezicht?(heb er al meerdere gebruikt maar is allemaal veel te vettig en trekt niet in)

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee april 6, 2017 (08:11)

   Beste Sanne,

   Dit zijn inderdaad vette alcoholsoorten. Misschien vind je een geschikte zonnebrandcrème in het productadvies op mijn blog:
   https://www.dr-jetskeultee.nl/productadvies-2/

   Groetjes Jetske

  • Peter april 9, 2017 (12:14)

   Drs Leenarts heeft recent ook een redelijk goede SPF30 zonnebrandcreme op de markt gebracht. Ze gebruikt Tinosorb S, Uvinal A Plus en Uvinul T150, het product laat geen witte waas na, en rult niet. Wel jammer is dat ze Homosalate als zonfilter gebruikt. De Biodermal Hydraxol SPF30, bestaat overigens niet meer. De lijn heet nu Biodermal Gevoelige Huid, sommige producten hebben ook net iets andere ingredienten.

   • Monique april 10, 2017 (12:54)

    Hallo,

    Er is nog een product dat niet meer bestaat. Het betreft Kruidvat Total Care Hairrepair Serum.

    groet,
    Monique

   • Wilma april 10, 2017 (18:45)

    Peter de nieuwe versie van biodermal is ook heel fijn hoor. En de zonnebrandcreme van Leenarts bevat weer alcohol denat dat is ook weer jammer. Groet WilmaWilma

   • jet april 11, 2017 (10:02)

    Hallo Peter,
    Ik heb ook die creme van Leenarts en vind hem erg fijn!
    Ik had eerst de zonnebrandcreme van Jetske, suncover suncare spf 30.
    Daar kreeg ik vaak rode plekjes/bultjes van in mijn hals.
    Welke van deze twee producten zou u voorkeur hebben qua ingredienten?
    Ondertussen heb ik ook voor het gezicht ultrasun face spf 30 die u ook in een van de blogs adviseert.
    Graag zou ik ook willen weten welke u voor het gezicht aan zou raden:
    Drs Leenarts of de Ultrasun Face spf 30?

    Hoop snel een reactie!

    Groetjes,
    Jet.

    • Peter april 11, 2017 (19:56)

     @Wilma

     Biodermal heeft nu in de nieuwe Gevoelige Huid-lijn een SPF30 en SPF50+ voor het gezicht, en een zonnemelk SPF30 en SPF50+ en de zonnespray SPF50+. Alleen de zonnespray en gezichtscreme SPF50+ hebben nog de oude samenstelling, de SPF30 producten bevatten nu helaas Octocrylene, dus het productadvies van Jetske klopt niet meer helemaal. De producten in de airless tube en Hydra Plus-lijn bevatten parfum. Het voordeel van de SPF30 voor het gezicht is dat deze geen witte waas na laat, de SPF50+ producten doen dat wel enigszins. Het zijn vergeleken met de Eucerin en La Roche Posay die in het lijstje dat Jetske aanraadt staan, nog steeds wel hele goede zonnebrandcremes.

     @Jet
     De Drs Leenarts SPF30, laat geen witte waas na, rult niet en bevat geen irriterende ingredienten. Een redelijk milde samenstelling, zonder nano deeltjes. Daarnaast gebruikt ze Tinosorb S Aqua, een nog beter vorm van Tinosorb S. Het is alleen wel jammer dat ze, zoals Wilma zegt, Alcohol Denat gebruikt. Op basis van de ingredientenlijst lijkt het niet een extreem hoge concentratie te zijn, maar goed persoonlijk vond ik het wel heel iets brandend voelen. Daarnaast gebruikt ze de zonfilter Homosalate, waarvan ik vind dat er betere alternatieven bestaan.

     Uncover Suncare SPF30 bevat alleen Tinosorb M en S en heeft ook een hele milde samenstelling, bovendien met Niacinamide en Vitamine E. Persoonlijk vind ik het de beste zonnebrandcreme die er is, op basis van de ingredientenlijst. Het nadeel het laat een ontzettend witte waas na, en ik vond dat mijn huid er ook wat onrustig van werd.

     Ultrasun Face SPF30 heeft een hele goede milde samenstelling en bevat ook hele goede zonfilters, dit geeft net als de Uncover Suncare over alle golflengtes een hele gelijkmatige goede bescherming. Net als de Uncover zit het in een airless pompje en is het vrij van conserveringsmiddelen. Wel gebruiken ze nano titanium dioxide, alhoewel dit dubbel gecoat is zonder gebruik van Alumina (het heet Eusolex T-Easy). De Tinosorb M die Ultrasun gebruikt is vrij van Decyl Glucoside en Propylene Glycol, wat ook een voordeel is. Het nadeel, het laat ook iets een witte waas na, gelijk aan Biodermal Gevoelige Huid SPF50+. En het rult ook heel erg. De Ivory en Honey SPF50+, rullen iets minder en geven aangezien ze een kleurtje hebben, ook bescherming tegen zichtbaar licht. Nadeel van deze twee, de Ivory is ook redelijk licht. De Honey is voor mij te donker, je zou hiermee de witte waas van andere zonnebrandcremes kunnen verminderen, alleen er zitten ook een soort van glitters in (mica). Toch moet ik zeggen de Face Sensitive en Body Sensitive producten qua ingredienten zeker niet slecht zijn.

     Derma Sollotion SPF30 laat geen witte waas na, rult niet en heeft prima ingredienten. Het enige nadeel wat ik kan bedenken, de zonfilters die gebruikt zijn geven iets minder bescherming over alle golflengtes. De Derma SPF30 voor het gezicht bevat ook Tinosorb S Aqua, en is daarmee wellicht net iets beter dan de Sollotion SPF30, maar deze bevat ook een klein beetje Sodium Laureth Sulfate. Uncover Suncover SPF30 laat ook geen witte waas na, en heeft Tinosorb S, wat het iets beter maakt dan de gewone Derma Sollotion SPF30. Jammer genoeg bevat het wel Ensulizole wat ik niet zo’n goede zonfilter vind.

     Dus ik denk dat iedere zonnebrandcreme voor- en nadelen heeft. De genoemde zonnebrandcremes zijn allemaal niet slecht, het is echt een kwestie van wat jij prettig vindt om te gebruiken. Persoonlijk ben ik er met alle voor en nadelen ook nog niet helemaal uit. Maar misschien vind jij iets wat ik een nadeel vind, helemaal geen probleem.

     • jet april 12, 2017 (17:20)

      Hallo Peter,

      Heel erg bedankt voor de zeer uitgebreide uitleg!
      Ik denk inderdaad dat het een persoonlijke voorkeur is uiteindelijk wie wat wel of niet fijn vind om te smeren, maar ben toch erg blij met deze bevindingen van u zodat het wat gemakkelijker uitzoeken is wat qua ingredienten in ieder geval wel goed is!

      Groetjes,
      Jet.

 • Marielle april 2, 2017 (18:45)

  De beelden spreken voor zich. Ook van de artsen die ze noemt, de diploma’s, de foto’s. Ik snap niet dat je zo’n bewijzen te niet doet van artsen die echt bestaan hebben. Er zijn er bij die de nobelprijs hebben gewonnen. Tja als je dat dan onzin gaat noemen.

 • Peter april 2, 2017 (16:59)

  Hoi Jetske,

  Er zijn een aantal artikelen die zeggen dat Aloe Vera onder invloed van zonlicht vrije radicalen kan vormen en gevoeligheid voor uva straling vergroot. Wat denk jij, is het positief als een zonnebrandcreme aloe vera bevat?

  Aloe-emodin showed increased sensitivity to both UVA and visible light (Kerkvliet, 2011).

  Photo-irradiation of Aloe vera by UVA–formation of free radicals, singlet oxygen, superoxide, and induction of lipid peroxidation (Xin, 2007)

  DNA degradation by aqueous extract of Aloe vera in the presence of copper ions (Naqvi, 2010).

  • Marielle april 3, 2017 (17:50)

   Hier ben ik ook wel benieuwd naar

  • Emma april 5, 2017 (14:20)

   Peter je was benieuwd naar mijn ervaringen met The Ordinary. Ik gebruik ze inmiddels tien dagen. Niacinamide en vit C 20 procent in de ochtend, met een kwartier tussenpauze, en de advanced retinoid om de dag in de avond (de andere avond Jetskes exfoliant.) Mijn gezicht voelt superglad en zacht, en is totaal niet gevoelig. Wat ik wel merk is dat sinds gisteren mijn gezicht ineens roder is, dus kennelijk gebeurt er wel iets. Maar het doet totaal geen pijn en voelt niet branderig of zo. Dus ik denk dat dit is wat bedoeld wordt met dat je huid wellicht toch even moet wennen. Maar het wennen is bij mij vooral dat de lichte couperose die ik heb door de rosacea licht opspeelt, op een prima te hebben manier en ik verwacht dat dat ook wel zal wegtrekken.

   Jij zei dat je zelf moest wennen aan de niacinamide. Ik kan nog niet helemaal aangeven waar mijn gezicht precies op reageert nu. Het lijkt er bijna op of het vooral op de exfoliant reageert, ik denk dat de exfoliant sterker werkt of zo nu ik op andere momenten meer actieve stoffen gebruik.
   Maar vooralsnog ben ik zeer tevreden, en dat rode zal vast wel wegtrekken.

   • Peter april 9, 2017 (12:08)

    Het zijn natuurlijk vrij hoge percentages actieve stoffen. Je zou het ook door een moisturizer kunnen mengen bijvoorbeeld. Ook al zijn de producten verder parfumvrij en mild geformuleerd, het kan ook zijn dat je niet zo goed reageert op 1 van de producten. Ik heb de Azelaic Acid nu een tijdje geprobeerd en dat kan ik zeker aanraden, Paula’s Choice heeft ook een hele Azelaic Acid (Resist Multi Correction Treatment Azelaic Acid). Azelaic Acid werkt heel goed bij acne, maar ook om je huid te kalmeren, het is ook een hele goede stof bij rosacea.

    • Emma april 10, 2017 (14:10)

     Dank voor de tip Peter. Als ik een nieuwe bestelling ga doen bij Deciem bestel ik ‘m erbij.

  • Elias april 11, 2017 (18:17)

   Hey Jetske,

   Interessant de vraag van Peter over Aloe Vera. Hoe sta je tegenover Aloe Vera in een scheerproduct? Is dat ook af te raden?

   Groetjes

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee april 14, 2017 (14:05)

   Beste Peter,

   Anthraquinones, die uit het sap van de aloë gehaald kunnen worden, kunnen inderdaad fototoxisch zijn. Maar dan praten we over zulke hoge concentraties, dat komt eigenlijk niet voor in cosmeticaproducten; sterker nog: dat mag niet eens. Bovendien wordt vaak niet eens het sap van de vetplant gebruikt in cosmetica, maar de gel van het blad. In deze substantie zitten geen anthraquinonen.
   http://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2016/pp/c5pp00409h#!divAbstract

   Groetjes Jetske

   • Brechtje april 20, 2017 (18:24)

    Groen licht dus om de gezichtsreinigende lotion van Daily Organic uit de Albert Heijn eens uit te proberen. Inci: aqua, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Glycerin, Propanediol, Lauryl Glucoside, Citric Acid, Polyglyceryl 4 Caprate, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, sodium Gluconate.

 • Doc76 april 2, 2017 (10:18)

  Op een internet waar heel veel onwaarheden worden verteld meestal om hiermee veel geld te verdienen is dit blog een verademing. Helaas vinden sommige in toenemende mate het nodig in de reacties wetenschappelijke onwaarheden te verkopen (met links) wat buitengwoon storrend is. Zoals zo vaak tegenwoordig wordt niet degene die onwaarheden verkoopt aangevallen maar degene die er wat van zegt. Ik heb ben in geen enkel opzicht niet netjes geweest, maar wel duidelijk.
  @jetske misschien is het goed dit soort onwaarheden, links etc te verwijderen.

 • Harmina Savenije april 2, 2017 (10:17)

  De vraag is ook al eerder genoemd , zou graag het merk willen weten van de asAstaxanthin . Er zijn n.m zoveel merken en prijzen vanaf 30 tot 130 euro .’s

  • Marielle april 4, 2017 (16:15)

   krill olie is ook rijk aan astaxathin en je kan ook gewoon garnalen eten.

 • yald april 1, 2017 (18:35)

  welke merk tablet astaxanthine gebruik je? bestel ik het ook:)

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee april 6, 2017 (08:12)

   Beste Yald,

   Van Solgar!

   Groetjes Jetske

   • jet april 11, 2017 (16:54)

    Hallo Jetske,

    Zou je alle soorten astaxanthine aanraden of moet je ook nog op verschillende dingen letten bij het aanschaffen ervan?
    Ik denk dat het dan puur om de hoeveelheid gaat die er per capsule inzit?

    Groetjes,
    Jet.

   • yald april 29, 2017 (09:10)

    super. Drankje. Zojuist besteld. Prijs valt ook goed mee:)

 • Marielle maart 31, 2017 (22:34)

  De video’s van Nadine Artemis zijn interessant om te bekijken. Ze gaan oa over zonneschade en belangrijke stoffen die het lichaam nodig heeft zoals sulfur dat niet kan worden aangemaakt wanneer je SPF gebruikt.

 • Lydia maart 31, 2017 (19:54)

  Beste Jetske, wat een verhelderend artikel weer! Mijn vragen: werken de antioxidanten enkel wanneer je ze vlak voordat je in de zon gaat opsmeert of werken op de huid aangebrachte antioxidanten als je ze elke dag gebruikt ook door? Als je bijvoorbeeld een aantal dagen achtereen ’s avonds vitamine a smeert, beschermt dat je dan een paar dagen later nog (zonder dat je die dag antioxidanten aanbrengt)? M.a.w. werkt het, bij op de huid aangebrachte antioxidanten, net zoals bij ingenomen vitamines zoals je hierboven beschrijft, waarbij je al weken van tevoren moet beginnen met eten/slikken?
  De stof astaxanthine, kan je daarvan een merk aanbevelen?
  Hoe werken ingenomen antioxidanten eigenlijk t.b.v. uv bescherming? Zorgen ze er ook voor dat de huid minder snel kleurt? En hoe zit dat dat met caroteen, dat ook als antioxidant/beschermend werkt maar er tegelijkertijd voor zorgt dat je sneller bruin wordt?
  Heel wat vragen!

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!