Het blijkt nu toch echt zo te zijn dat acne kan verergeren bij drinken/eten van veel melkproducten.

Er verschijnen de steeds meer studies waarin een relatie wordt gelegd tussen voeding en acne (wetenschappelijke bronnen vind je hier en hier). Dit lijkt te komen door de hormoonachtige stoffen die deze producten bevatten. Ook voedingsstoffen met een hoog suikergehalte kunnen van invloed zijn op acne. De “suikerpiek” in je bloed zorgt voor de aanmaak van insuline. Insuline stimuleert weer de productie van androgenen en deze verhogen op hun beurt de talgproductie.

Kortom; eet en drink gerust melkproducten en producten met suiker, maar let op ‘te veel’ hiervan…

Groeten Jetske.

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

lees ook:
‘puistje; wel of niet naar de dokter?’,
‘werken antioxidanten ook echt in een crème?’
en
groene thee’.


6 Reacties

 1. zegt :

  Beste Jetske, Onlangs werd ik gewezen op een website (www.vilantae.nl) waarop capsules worden aangeprezen die d-Calcium Pantothenaat bevatten en de talgproductie zouden tegengaan en daardoor acne zouden bestrijden. Op de site staat ook een link waarmee wordt verwezen naar wetenschappelijk onderzoek. De capsules zouden m.n. moeten worden gebruikt in plaats van tretinoine. Uiteraard ben ik heel benieuwd naar jouw mening hierover. Wellicht kun je er bij gelegenheid 'even' naar kijken.

  Wat een geweldige ontwikkeling maak je trouwens door Jetske! Mijn complimenten, super!

  Hartelijke groeten, Diana

  reageren

 2. Hi Diana,

  Voeding kan zeker invloed hebben op acne: bijvoorbeeld voedingsstoffen met een hoog suikergehalte. De “suikerpiek” in je bloed zorgt voor de aanmaak van insuline. Insuline stimuleert weer de productie van androgenen en deze verhogen op hun beurt de talgproductie. Ook melkproducten hebben een relatie met acne. Dit lijkt te komen door de hormoonachtige stoffen die deze producten bevatten. Mensen met acne kunnen gerust melkproducten en producten met suiker eten en drinken, maar let op 'te veel' hiervan.

  Het onderzoek waar je naar verwijst is verschenen in het 'Journal of Orthromolecular Medicine'. Ik ken het blad niet, dus of het echt wetenschappelijk is, zou ik niet weten. Helaas mist het artikel ook referenties. In combinatie met acne heb ik geen artikel kunnen vinden - wel met het ingredient Pantothenic Acid, maar dan alleen van deze zelfde meneer Leung.

  Voor mij genoeg redenen om toch echt voor tretinoine te kiezen bij acne (wanneer milde huidverzorging, salicylzuur en/of benozylperoxide niet voldoende werken). Goed te weten dat er mensen zijn die kritisch naar de bronnen van merken kijken!

  Groeten Jetske

  18 maart 2011 om 15:20
 3. zegt :

  Beste Jetske,

  Ik ben al een tijdje op de hoogte dat melk producten acne kunnen stimuleren, daarvoor mijd ik ze sinds een jaar ook. Alhoewel, creme fraiche nog moeilijk is. Laatst zei mijn moeder dat ik wel Karnemelk kon drinken omdat dat de huid juist zo zuiveren.

  Is dat ook zo?

  Alvast bedankt,

  Mvg, Katja

  reageren

 4. Beste Katja,

  Het lijkt me geen probleem om af en toe wat melk te drinken en eventueel karnemelk als je dat lekker vindt! Ik zou grote hoeveelheden melkproducten vermijden (en dan heb ik het echt over overmatig gebruik en dus liters melk) maar wel gewoon melkproducten gebruiken.

  Milde huidverzorging, salicylzuur, benzoylperoxide en/of vitamine A zuur kunnen je dan helpen je gezond wat rustiger te maken...

  Groeten Jetske

  7 maart 2012 om 17:10
 5. zegt :

  Beste, Sinds ik zuivelproducten mijd, merk ik dat mijn acne veel verbeterd is! Nu vraag ik me af of dit de oorzaak kan zijn dat salicylzuur nagenoeg geen effect heeft op mijn acne? Hebt u ook enige tips voor het laten vervagen/verdwijnen van mijn littekentjes door acne? Alvast bedankt!!

  reageren

  1. Beste Margot,

   Fijn om te lezen dat je acne verbeterd is. Welk product met salicylzuur gebruik je? Acnelittekens kunnen verminderen met een TCA peeling of laserbehandeling. Het is belangrijk een dergelijke behandeling altijd uit te laten voeren door een huidtherapeut onder supervisie van een arts, of door een arts zelf.

   Groetjes Jetske

   15 oktober 2015 om 15:15

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!

Laat hier je reactie achter