• relatie_voeding_acne

Toch een relatie tussen voeding en acne?

Het blijkt nu toch echt zo te zijn dat acne kan verergeren bij drinken/eten van veel melkproducten. Er verschijnen steeds meer studies die aantonen dat er toch een relatie tussen voeding en acne is (wetenschappelijke bronnen vind je hier en hier). Dit lijkt te komen door hormoonachtige stoffen die deze voedingsproducten bevatten. Ook producten met een hoog suikergehalte kunnen van invloed zijn op acne. De suikerpiek in je bloed zorgt voor de aanmaak van insuline. Insuline stimuleert weer de productie van androgenen en deze verhogen op hun beurt de talgproductie.

Kortom: eet en drink gerust melkproducten en producten met suiker, maar let op dat je hier niet teveel van binnenkrijgt.

Groeten Jetske.

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

lees ook:
“puistje; wel of niet naar de dokter?’,
“werken antioxidanten ook echt in een crème?’
en
groene thee’.

Gerelateerde Berichten

6 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Margot mei 31, 2015 (10:32)

  Beste,

  Sinds ik zuivelproducten mijd, merk ik dat mijn acne veel verbeterd is! Nu vraag ik me af of dit de oorzaak kan zijn dat salicylzuur nagenoeg geen effect heeft op mijn acne? Hebt u ook enige tips voor het laten vervagen/verdwijnen van mijn littekentjes door acne?

  Alvast bedankt!!

  • author-avatar
   Jetske oktober 15, 2015 (15:15)

   Beste Margot,

   Fijn om te lezen dat je acne verbeterd is. Welk product met salicylzuur gebruik je?
   Acnelittekens kunnen verminderen met een TCA peeling of laserbehandeling. Het is belangrijk een dergelijke behandeling altijd uit te laten voeren door een huidtherapeut onder supervisie van een arts, of door een arts zelf.

   Groetjes Jetske

 • author-avatar
  Jetske maart 7, 2012 (17:10)

  Beste Katja,

  Het lijkt me geen probleem om af en toe wat melk te drinken en eventueel karnemelk als je dat lekker vindt! Ik zou grote hoeveelheden melkproducten vermijden (en dan heb ik het echt over overmatig gebruik en dus liters melk) maar wel gewoon melkproducten gebruiken.

  Milde huidverzorging, salicylzuur, benzoylperoxide en/of vitamine A zuur kunnen je dan helpen je gezond wat rustiger te maken…

  Groeten Jetske

 • Katja januari 23, 2012 (21:02)

  Beste Jetske,

  Ik ben al een tijdje op de hoogte dat melk producten acne kunnen stimuleren, daarvoor mijd ik ze sinds een jaar ook. Alhoewel, creme fraiche nog moeilijk is. Laatst zei mijn moeder dat ik wel Karnemelk kon drinken omdat dat de huid juist zo zuiveren.

  Is dat ook zo?

  Alvast bedankt,

  Mvg,
  Katja

 • author-avatar
  Jetske maart 18, 2011 (15:20)

  Hi Diana,

  Voeding kan zeker invloed hebben op acne: bijvoorbeeld voedingsstoffen met een hoog suikergehalte. De “suikerpiek” in je bloed zorgt voor de aanmaak van insuline. Insuline stimuleert weer de productie van androgenen en deze verhogen op hun beurt de talgproductie. Ook melkproducten hebben een relatie met acne. Dit lijkt te komen door de hormoonachtige stoffen die deze producten bevatten. Mensen met acne kunnen gerust melkproducten en producten met suiker eten en drinken, maar let op te veel hiervan.

  Het onderzoek waar je naar verwijst is verschenen in het Journal of Orthromolecular Medicine . Ik ken het blad niet, dus of het echt wetenschappelijk is, zou ik niet weten. Helaas mist het artikel ook referenties. In combinatie met acne heb ik geen artikel kunnen vinden – wel met het ingredient Pantothenic Acid, maar dan alleen van deze zelfde meneer Leung.

  Voor mij genoeg redenen om toch echt voor tretinoine te kiezen bij acne (wanneer milde huidverzorging, salicylzuur en/of benozylperoxide niet voldoende werken). Goed te weten dat er mensen zijn die kritisch naar de bronnen van merken kijken!

  Groeten Jetske

 • Anoniem maart 1, 2011 (11:34)

  Beste Jetske,
  Onlangs werd ik gewezen op een website (www.vilantae.nl) waarop capsules worden aangeprezen die d-Calcium Pantothenaat bevatten en de talgproductie zouden tegengaan en daardoor acne zouden bestrijden. Op de site staat ook een link waarmee wordt verwezen naar wetenschappelijk onderzoek. De capsules zouden m.n. moeten worden gebruikt in plaats van tretinoine.
  Uiteraard ben ik heel benieuwd naar jouw mening hierover.
  Wellicht kun je er bij gelegenheid even naar kijken.

  Wat een geweldige ontwikkeling maak je trouwens door Jetske!
  Mijn complimenten, super!

  Hartelijke groeten,
  Diana

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!