• Rimpels

Onderzoeken en claims van cosmeticabedrijven

‘Na drie weken zichtbaar jonger’ of ‘80% minder rimpels’. Iedereen kent deze claims en gelukkig nemen de meeste mensen ze niet erg serieus. Ik heb op mijn blog al eerder geschreven dat je met de producten die vrij te verkrijgen zijn, de zogeheten ‘over the counter’ producten, geen echte rimpels weg kunnen halen.

Ik heb eerder ook geschreven wat verzorgingsproducten dan wél voor de huid kunnen doen. Maar hoe kan het dan dat producenten van cosmetica met dit soort onderzoeksresultaten en claims komen? Hier zijn pagina’s over vol te schrijven.

Een truc in cosmetica onderzoek

Een veel gebruikte truc is de deelnemers van een onderzoek voor aanvang een periode geen cosmeticaproducten te laten gebruiken. Hierdoor wordt je huid droger. Als je vervolgens wel weer producten gaat gebruiken voor het onderzoek, worden de lijntjes in je gezicht natuurlijk minder. Het gaat hier echter niet om afname van ‘echte’ rimpels, maar van droogtelijntjes. De fijne lijntjes op je gezicht worden wat minder zichtbaar, maar dit berust vooral op de hydratatie van de huid: de huid is minder droog en laat dus minder rimpels zien. Dit effect is tijdelijk, en stopt als je geen crèmes meer gebruikt.

Wanneer er dus wordt geschreven ‘80% minder rimpels’, dan betekent dat zeer waarschijnlijk dat 80% van de mensen die de crème hebben gebruikt,aangegeven hebben verschil te zien. Dat hoeft overigens maar een verbetering van 1% te zijn!

Wordt vervolgd…

Groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Hoe het zit met werkzame stoffen in producten en groene cosmetica heb ik ook beschreven.
Lees ook wat het betekend als een product ”dermatologisch getest” is.

4 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • author-avatar
  Jetske mei 19, 2010 (21:39)

  Hallo Inge, wat leuk om te zien. Ik had inderdaad al gehoord dat ze in Nederland was.
  Groeten Jetske

 • Anoniem mei 14, 2010 (16:53)

  Hi Jetske

  Paula Begoun is het met je eens. Zie dit filmpje over “cosmetica claims zijn ongeloofwaardig” .
  http://www.youtube.com/watch?v=AbPTAWDk_90

  Groeten
  Inge, beautyjournalist

 • author-avatar
  Jetske juni 15, 2009 (09:51)

  Hallo Janine, bedankt voor je reactie. Het gaat inderdaad erg ver af en toe. En het vervelende is dat het voor consumenten erg lastig te achterhalen is in hoeverre een dergelijke claim klopt. Op mijn blog blijf ik hier op ingaan. Groeten Jetske

 • Janine Wever juni 8, 2009 (12:09)

  Ach ja, reclame mensen met hun grote beloftes. Ik vind dat die 80% minder rimpels claim gewoon te ver gaat, dat is eigenlijk niet meer eerlijk.

  Natuurlijk willen we er met zijn allen gewoon in trappen. Dus zolang we dat met zijn allen blijven doen blijven de producenten dit soort verhaaltjes ophouden.

  Leuk dat je dit blog begonnen bent trouwens, Jetske. Veel succes.

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!