

Acne en koolhydraten
Soms heb ik weleens moeite met mijn beroepsgroep. De gemiddelde arts heeft lang gestudeerd, maar is flink eigenwijs, behoorlijk overtuigd van zichzelf en over het algemeen weinig flexibel in het denken. En ik vind dat ik dat mag zeggen; ben zelf arts, heb er jaren geleden eentje getrouwd en kom uit een familie van… Neem het standpunt van dokters over het verband tussen voeding en acne. Decennialang is in alle toonaarden ontkend dat hiertussen ook maar enige relatie zou kunnen zijn. Er bestond immers geen randomized-long term-double blind-placebo controlled-multi center-follow up-study waarbij aangetoond werd dat je van bepaald eten puistjes krijgt. En wat niet aangetoond is, bestaat niet!
Dat bestaat voor mij dan weer niet. Als iets nog niet heel erg overduidelijk aangetoond is, betekent het toch niet automatisch dat het niet waar is? En daarbij weet iedere ervaringsdeskundige toch allang dat voeding je huidconditie beïnvloedt? Gelukkig is nu eindelijk de boodschap ook bij de medische beroepsgroep binnengekomen; er is wel degelijk een relatie tussen acne en je dieet!
Kritische onderzoeken
Vanaf de jaren 30 tot de jaren 60 was het eigenlijk heel standaard dat je bij acne-problematiek ook voedingsadvies kreeg van je arts. Dit veranderde toen er twee kritische onderzoeken verschenen waarin het idee dat voeding een rol speelt bij acne als een mythe werd afgedaan. Niet omdat bewezen was dat er geen verband was, maar omdat er te weinig goed onderzoek was om aan te tonen dat die relatie bestond. En dat snap ik best, want als er iets moeilijk is aan te tonen, dan is het wel de invloed van voeding.
Maar de afgelopen tien jaar zijn we er toch weer wat anders over gaan denken, voornamelijk doordat de incidentie van acne bij volwassenen maar blijft toenemen. En daarmee komen er ook steeds meer onderzoeken naar de relatie tussen voeding en acne.
Snelle en langzame suikers
Als we nu bijvoorbeeld kijken naar acne en koolhydraten (suikers dus), lijkt daar toch echt een verband te zijn. We praten dan over de zogenaamde snelle suikers. Want koolhydraten kun je in twee groepen verdelen, de snelle en de langzame.
Aardappels, witbrood, frisdrank, snoepgoed en gebak zijn voorbeelden van voeding met snelle suikers. Volkoren producten, fruit, groente en vis zijn voorbeelden van voeding met langzame suikers, ook wel een lage glycemische index genoemd.
Hoewel het mechanisme hierachter nog niet helemaal duidelijk is, blijkt een dieet met langzame suikers de ernst van acne te kunnen verminderen.
Onderzoek je eetgewoonten bij puistjes
Blijf je maar kampen met vervelende puistjes en ontstekingen? Probeer dan toch ook eens naar je eetgewoonten te kijken. Maar net als bij elke andere behandeling van acne, zal je wel geduld moeten hebben. Zorg dat je je nieuwe voeding minimaal tien weken de kans geeft. En maak voor jezelf bijvoorbeeld een foto voordat je begint met anders te eten, want dan kun je ook beter beoordelen of je veranderende voeding verschil maakt.
Groetjes, Jetske
Onderzoeksarts cosmetische dermatologie
Lees ook:
– Feiten en fabels
– Meer tips bij acne
43 Reacties
↓Klik om reacties te tonen-
Tessa augustus 27, 2016 (20:35)
Beste Jetske,
Van acne heb ik gelukkig geen last. Wel hoorde ik dat koolhydraten/suikers ook de huidveroudering kunnen versnellen.
Voor zover ik begrepen heb, gaat het met name om producten die je bloedsuiker erg snel laten stijgen (producten met een hoge glycemische index dus). Als dat correct is, is bv. zwarte chocolade niet zo schadelijk ( want hoewel hier veel suiker in zit heeft ze niet zo n hoge glycemische index, doordat er ook veel vet in zit). Witbrood, of witte rijst zouden dan bv. veel schadelijker kunnen zijn, ookal is daar geen suiker aan toegevoegd.
Is het juist dat het voornamelijk om de snelle stijging in bloedsuiker gaat?
Groetjes
-
Dieuwke Simonetti augustus 7, 2016 (12:11)
Beste Jetske,
Mijn eerste reactie op jouw stukje was, zie je nou wel!
Ik ben er altijd al van overtuigd geweest dat suikers van invloed zijn op acne.
Mijn dochter van 12 heeft sinds haar 8ste diabetes type 1. Sinds haar ziekte heb ik mij gestort op alles wat met voeding te maken heeft. Wij eten volgens de natuur en daarbij ook vrijwel geheel suikervrij.
Bij haar arts heb ik de vraag wel eens neergelegd of haar acne ook door hoge suikerspiegels kan komen, dat werd grondig ontkend. Misschien met de hoeveelheid insuline dan? Nee, dat heeft ook geen invloed volgens haar.
Toch zie ik wel een betere huid bij haar als ze een tijd stabiel zit met haar waardes.
Wat mij enorm tegenstaat aan haar ziekte is dat ze toch vaak snelle suikers nodig heeft ivm met een hypo. Dextrose moet ze regelmatig nemen om een ernstige hypo te voorkomen, helaas. Ook zit ze nu in de puberteit en wij merken dat het nu erg grillig is. Ze vliegt van hoog naar laag met haar waardes. Hoe goed ik ook mijn best doe met haar voeding er is soms geen peil op te trekken. Heel frustrerend!! Zelf ben ik wel heel benieuwd naar de onderzoeken op dit gebied. En wat zou ik voor haar nog meer kunnen doen, waardoor haar huid rustiger wordt, behalve snelle koolhydraten vermijden?
-
Marielle augustus 8, 2016 (21:14)
Hallo Dieuwke,
diabetes type 1 komt door melkproducten. Er zijn verschillende profs die dat bevestigen. Alleen zullen dokters je dit nooit vertellen.
-
Marielle augustus 8, 2016 (21:23)
en ook gluten zijn een boosdoener bij diabetes type 1.
-
-
-
Marielle juli 21, 2016 (19:52)
Hallo Charlotte, er zijn hierover boeken geschreven, 1 daarvan heet melk de witte sloper. En dokter David Servan Schreiber heeft in zijn boek Antikanker https://www.bol.com/nl/p/antikanker/1001004007959375/ ook een stuk geschreven over melkproducten en het gevaar er van. En de huis preekt altijd over de inwendige gezondheid. Ik heb 6 jaar rond gelopen met grote ontstekingen in mijn gezicht. En nu weet ik dat ik een caseïne intolerantie heb. Ik was ook altijd erg moe, had groene stoelgang en vaak diarree, erg veel haaruitval, mijn stoelgang ging ook altijd bovendrijven, heb astma, hooikoorts, verschillende allergien, vaak spierpijnen, reuma, vaak blaasontstekingen,… Uit mijn bloedonderzoek kwam naar voren dat ik een “ligte allergie” heb voor eiwitten. Zelf heb ik ook ontdekt dat ik lactose ook niet verdraag. Had iets gegeten waar geen caseïne in zat maar wel lactose en had er ook puisten van gekregen. Ik had ook altijd last van hormonale acne, puisten op de kin en had het zeer erg toen in ongesteld ging worden. Maar nu ik melkvrij eet heb ik tijdens mijn ongesteldheid geen hormonale acne meer. Aangezien de dokter zei dat ik maar een ligte overgevoeligheid heb aan eiwitten ging ik dus nog in het weekend dingen eten waar melk in zat en hierdoor heb ik nu een gluten intolerantie gekregen. En heb ook al ondervonden dat mijn lichaam slecht soja verdraagt. En dat ik ook niet goed tomaten verdraag. Dan krijg ik steken in mijn spieren. En wanneer ik gluten eet krijg ik barstende hoofdpijn, kan niet meer helder nadenken en krijg galbulten op mijn buik en eczeem. En dan zeggen dat een glutenintolerantie nooit is aangetoond bij mij. Vergeet niet dat meer dan 70% van de mensen die gluten intolerant zijn te horen krijgen dat ze niet gluten intolerant zijn! En dan krijgen ze medicijnen voor hun ongemakken zonder dat de bron word aangepakt en op lange termijn krijgen ze dan auto immuunziekten tot zelfs kanker! En weet je hoe het komt dat er maar zo weinig mensen te horen krijgen dat ze gluten intolerant zijn terwijl er zo veel mensen zijn die gluten intolerant zijn? Dat komt omdat de artsen alleen maar zoeken in het bloed naar gliadine terwijl glutenhoudende graanproducten uit nog meer eiwitten/ stoffen bestaan.
-
Charlotte juli 20, 2016 (18:39)
Wat ik vooral heb gemerkt is dat ik acne van melkproducten krijg. Ik moest een keer een week lang melk drinken en ik had echt veel diepe, pijnlijke onstekingen op mijn huid (+ buikpijn etc..). Later bleek ik ook lactose-intolerant te zijn, alhoewel ik begrepen heb dat caseïne acne kan veroorzaken en niet per se lactose? In ieder geval, ik heb weleens begrepen dat er tussen melkproducten en acne mogelijk een verband is, maar ik weet niet hoe zeker dat is aangetoond
In ieder geval, ik ben blij dat je hier zo kritisch naar kijkt en dit deelt. Sowieso vind ik dit een erg informatieve site. Ik wou dat deze site er was toen ik veel acne had.
-
Marielle juli 13, 2016 (19:38)
-
Peter juli 13, 2016 (21:31)
Kan je alsjeblieft voortaan je uitspraken baseren op echt goed wetenschappelijk onderzoek, niet alleen van die populair “wetenschappelijke” sites…
-
Marielle juli 15, 2016 (21:45)
“Echt wetenschappelijk onderzoek” zoals jij het noemt verdwijnt vaak van het net dan staat er plots sorry de gebruiker heeft dit verwijderd of bevat info en bla bla bla. De overheid wist veel video s. Oa zijn er veel van 11 september weg. Maar de reacties bij de video en van de mensen spreken boekdelen. En nog niet lang geleden had ik een wetenschappelijk onderzoek geplaatst over siliconen op deze blog en je mag eens raden. Mijn reactie was snel verwijderd!
-
Peter juli 15, 2016 (23:53)
Het klopt dat veel wetenschappelijk onderzoek niet wordt gepubliceerd. En bovendien wordt vaak alleen onderzoek gedaan als er financiering voor is, en dat komt vaak vanuit de cosmetische industrie zelf. Maar de artikelen en filmpjes die jij plaatst zijn niet bepaald de peer-reviewed artikelen zoals op pubmed bijvoorbeeld. Sowieso zijn de meeste veiligheidsrapporten van colipa en cir wel in te zien. Waar heb je de informatie van 12 juli gevonden dan? Sommige zonfilters kunnen enigszins vrije radicalen vormen, maar over het algemeen niet in de diepere huidlagen, en het is nog altijd minder dan de vrije radicalen die ontstaan door uv-straling.
-
Marielle juli 17, 2016 (02:08)
het artikel met bewijs van siliconen is verdwenen. Jammer Jetske! Ik heb wel nog iets gevonden over aluminiuhttp://www.angelfire.com/az/sthurston/alzheimers_and_aluminum_toxicity.htmlm met fluoride.
-
-
Jetske juli 18, 2016 (10:15)
Beste Marielle,
Over welke reactie heb je het? Ik ben benieuwd. Wij hebben jouw reactie(s) in ieder geval niet verwijderd.
Groetjes Jetske
-
-
-
-
Denise juli 12, 2016 (13:52)
Jetske,
Mijn huid van mijn schouders is echt rood(verbrand). ik weet echt niet wat ik nu kan doen? ben inmiddels op zoek naar goede body crème met zeer antioxidanten. Weet je er een?
Met vriendelijke groet,
Denise
-
Marielle juli 12, 2016 (21:24)
Neem een vitamine C supplement met bioflavonoïden. Zorg dat je heel antioxidant rijk eet. En vermijd nu voedingswaren die nog meer zorgen voor vrije radicalen zoals alcohol, tarwe, melkproducten en suiker. Je huid moet je ALTIJD van binnenuit beschermen tegen de zon. Hoe meer antioxidanten je voedingspatroon bevat hoe minder snel je verbrand. Veel zonnecremes zorgen juist voor meer vrije radicalen! Wat je nu kan doen uitwendig is de huid kalmeren met appelazijn. En je kan een tonic gebruiken van biologische groene thee en rijstwater.
-
-
Carola juli 11, 2016 (13:22)
Hallo Jetske, net als Marijke hierboven ben ik huisarts, maar dan in Rotterdam. Ook ik probeer mijn kennis van de huid uptodate te houden en doe dat regelmatig aan de hand van jouw blog. De link van jouw blog gaat dan ook regelmatig mee de spreekkamer uit en je productadviezen neem ik graag ter harte. Ook dit artikel zal ik goed onthouden als ik de volgende acne-patiënt op mijn spreekuur heb!
Groeten, Carola
-
Peter juli 11, 2016 (20:12)
Jeetje, het is toch best triest dat huisartsen hun informatie baseren op een blog op internet.
Maar goed, in ieder geval staan jullie open voor het feit dat niet alle huidaandoeningen direct met een medicijn verholpen moeten worden. Een redelijk aantal veel voorkomende huidproblemen ontstaan door te veel of verkeerd cosmetica gebruik. En voor sommige mensen heeft een verkeerd voedingspatroon een negatieve invloed op hun huid inderdaad.
Persoonlijk heb ik mij de afgelopen jaren vaak verbaasd hoe weinig sommige huisartsen en dermatologen weten over huidverzorging buiten de standaard behandelplannen.
-
Peter juli 11, 2016 (20:31)
Alhoewel ik wel moet zeggen dat andersom ook vaak voorkomt, er zijn hele goede dermatologen die echt een nuchtere kritische kijk hebben op cosmetica. De cosmetische industrie is machtig en weet ook maar al te goed hoe de gedachten van de consument te sturen, of er juist naar te luisteren waar producten ook niet altijd beter van worden.
-
-
-
Carola juli 11, 2016 (13:22)
Hallo Jetske, net als Marijke hierboven ben ik huisarts, maar dan in Rotterdam. Ook ik probeer mijn kennis van de huid uptodate te houden en doe dat regelmatig aan de hand van jouw blog. De link van jouw blog gaat dan ook regelmatig mee de spreekkamer uit en je productadviezen neem ik graag ter harte. Ook dit artikel zal ik goed onthouden als ik de volgende acne-patiënt op mijn spreekuur heb!
Groeten, Carola
-
marijke juli 11, 2016 (12:33)
Hallo Jetske, Ik ben huisarts in Ommeren en zeer geintersseerd in de huid, waarschijnlijk mede omdat ik zelf wat problemen had. Sinds een paar jaar volg ik met enthousiasme je blogs met adviezen. En naast zelf uitproberen geef ik de adviezen in de spreekkamer door!! noem daarbij ook vaak je naam.
Inderdaad wordt er tijdens de studie nauwelijk aandacht aan de verzorging van een probleemhuid gegeven. Fijn dat je ook mij deelgenoot maakte. Proficiat met je eigen produkten-lijn. Hartelijke en collegiale groet, Marijke
-
Denise juli 10, 2016 (13:24)
Jetske,
Ik ben echt van zoetheid, gênant. Zoals zoet capsule ipv suiker in koffie. Is dat niet goed? Bruine suikers zijn toch goed dan gewone suikers en capsules? Ik ben echt niet fan van witte broodjes en cola.
Hierbij zou ik graag een ingrediëntenlijst van dagcrème willen plaatsten en vind het zelf leuk om ingrediënten te bestuderen:
Purified water, restorative hydration complex [vitis vinifera (grape) seed oil, glycine soja (soybean) oil (and) chamomilla recutita (matricaria) flower extract, olea europaea (olive) fruit oil, aloe barbadensis leaf extract, sodium hyaluronate, camellia sinensis (green tea) extract], caprylic/capric/myristic/stearic triglycerides, cetearyl olivate (and) sorbitan olivate, glycerin, sodium ascorbyl phosphate (vitamin C), panthenol (vitamin B5), dimethicone, diazolidinyl urea (and) iodopropynyl butylcarbamate, sodium magnesium silicate, bisabolol, citric acid, d-alpha tocopherol (natural Vitamin E), disodium EDTA, retinyl palmitate (Vitamin A).
Ik las dat diazolidinyl urea (and) iodopropynyl butylcarbamate een kankerverwekkend bevat. Klopt dit?
Met vriendelijke groet,
Denise
-
Rosemari Bakker juli 9, 2016 (12:05)
Lang geleden rond mijn 18 nde had ik nog steeds last van jeugdpuistjes, acne ..ik en mijn studiegenootje deden er alles aan tot zuiveringsthee aan toe.. Ik stopte met mijn studie om een jaar au-pair te zijn in Frankrijk. Ik kwam in een antroposofische familie terecht die alleen voedsel kocht bij de biologische boerderij en biologische voedingswinkels. Het eten was heerlijk, kwam helaas tien kilo aan, maarrr..puistjes verdwenen als sneeuw voor de zon!
Wat je eet heeft wel degelijk te maken met het ontstaan van (jeugd)puistjes.
-
Katrien juli 8, 2016 (23:55)
naast het kijken naar voeding is een bezoek aan een huidtherapeut een aanrader. Daar kan je goede adviezen krijgen over hoe je op de juiste manier om kan gaan met je huid als je last hebt van acne. Vaak gaan mensen juist heel erg de huid uitdrogen met producten. Dit heeft echter eerder een averechts effect. Als je dus de combinatie van voeding en de behandelingen van een huidtherapeut doet zul je zeker resultaat behalen!
-
Stefanie juli 7, 2016 (22:26)
Hallo Jetske,
Heel fijn stuk om te lezen en ik geloof heel er in het effect van voeding op de huid. Ben sinds een tijdje ook veel minder geraffineerde suikers gaan eten en in combinatie met jouw producten is mijn huid enorm opgeknapt! Ik vraag me alleen af waarom aardappels in het rijtje met witbrood/frisdank etc staat? Dus de snelle suikers. Aardappels zijn toch een natuurproduct en worden niet fabrieksmatig bewerkt. Er zitten, dacht ik, toch ook veel vitaminen en mineralen in. Wij eten ze namelijk best vaak, ben er groot mee geworden! En nu is vooral mijn dochter er gek op! Aardappelen hebben mijn voorkeur boven pasta, wat toch bewerkt is. Dus eigenlijk schrik ik er van dat dit snelle suikers zijn. Maar als het beter is voor huid en gezondheid, dan zou het beter zijn ze te mijden. Dus, zijn het echt snelle suikers? Alvast bedankt voor je reactie!
Groeten Stefanie
-
Marielle juli 7, 2016 (23:27)
Hallo stefanie. Ik ben niet Jetske maar wil even reageren.
Aardappelen zijn zetmeel en zetmeel zet zich om in suiker in het lichaam. Het beste is om niet meer dan 3X per week aardappelen te eten.
-
Stefanie juli 9, 2016 (09:29)
Bedankt voor jullie reactie! Ik ga er op letten.
Groeten Stefanie
-
Amanda juli 15, 2016 (09:49)
zoete aardappelen kunnen geloof ik weer wel. Toch? Smaken ook beter (vind ik :))
-
-
Jetske juli 8, 2016 (16:15)
Beste Stefanie,
Ik sluit me aan bij de reactie van Marielle.
Aardappels bevatten zetmeel. Zetmeel wordt in het lichaam omgezet in glucose (suiker).
Als je gaat letten op je voeding i.v.m. acne, horen aardappels daar dus ook bij.
Groetjes Jetske
-
-
Melanie juli 7, 2016 (20:35)
Beste Jetske,
Ik ben een volwassen vrouw van 46 en nog steeds ontdek ik en mijn partner wanneer wij varkensvlees eten puistjes krijgen….Dus voeding heeft weldegelijk invloed!
-
Danielle juli 7, 2016 (20:10)
Hier ben ik na 15 jaar eindelijk zelf achter gekomen door kh beperkt te eten om wat af te vallen. Na 2 weken voelde ik me veel beter, geen suikerdips meer en een vrijwel zuivere huid!! Als proef ging ik weer “gewoon” eten: tadaa t komt binnen 72 uur tevoorschijn! Ik eet nu savonds wel kh, overdag zo weinig mogelijk. Ook geen suikers ed. En dan gaat t goed. Ik kan af en toe een broodje eten bij de lunch. Zoalng t maar niet elke dag is. En ik ben zo opgelucht dat ik eindelijk weet wat ik er aan kan doen!!
-
Jetske juli 8, 2016 (16:00)
Beste Danielle,
Wat fijn dat je erachter bent gekomen wat goed werkt voor jou en je huid!
Groetjes Jetske
-
-
Melanie juli 7, 2016 (19:55)
Hoi Jetske,
Goed stuk. Ik ben ook zeker van mening dat voeding wel degelijk van invloed is. Als diëtist heb ik een kleine opmerking… vis behoort niet echt tot de categorie langzame suikers (bijna 100% vet/eiwit).
Groetjes!
-
Jetske juli 8, 2016 (15:45)
Beste Melanie,
Bedankt voor je opmerking! Het plaatje is aangepast.
De bedoeling was voedingsproducten af te beelden die goed en slecht zijn, maar ik begrijp de verwarring :-).Groetjes Jetske
-
-
Carla juli 7, 2016 (19:46)
sowieso over voeding in relatie tot gezondheid zijn de meeste artsen sceptisch.
-
Yvette juli 7, 2016 (18:39)
Net 7 welen kh arm dieet gevolgd, idd snelle suikers vermijden. Mijn huid is beter minder ontstekingen. Ik kan het verschil heel duidelijk zien. Ik denk idd dat voeding veel effect heeft op onze huid. Al die troep die we naar binnen schuiven, al die gekke houdbaarheidsmiddelen, het wordt er allemaal niet beter op. Ook 4 kilo kwijt dus dat is helemaal mooi. Het is allemaal een kwestie van gezond verstand, niet teveel troep eten, drinken en producten gebruiken zonder agressieve ingredienten. Wel bijzonder vind ik dat specialisten zoals bv dermatologen je direct een paardemiddel geven in de vorm van roaccutane oid, zonder ook maar naar je eetgewoontes te informeren. Hello!!! Heel ergerlijk. Zelfde geldt voor de huisarts. Hij praat alleen over de pil, creme maar denkt ook nooit eens hey… Hoeveel troep eet jij?! Vind ik raar en jammer. Bedankt voor jullie adviezen en blog.
-
Yvette juli 7, 2016 (18:38)
Net 7 welen kh arm dieet gevolgd, idd snelle suikers vermijden. Mijn huid is beter minder ontstekingen. Ik kan het verschil heel duidelijk zien. Ik denk idd dat voeding veel effect heeft op onze huid. Al die troep die we naar binnen schuiven, al die gekke houdbaarheidsmiddelen, het wordt er allemaal niet beter op. Ook 4 kilo kwijt dus dat is helemaal mooi. Het is allemaal een kwestie van gezond verstand, niet teveel troep eten, drinken en producten gebruiken zonder agressieve ingredienten. Wel bijzonder vind ik dat specialisten zoals bv dermatologen je direct een paardemiddel geven in de vorm van roaccutane oid, zonder ook maar naar je eetgewoontes te informeren. Hello!!! Heel ergerlijk. Zelfde geldt voor de huisarts. Hij praat alleen over de pil, creme maar denkt ook nooit eens hey… Hoeveel troep eet jij?! Vind ik raar en jammer. Bedankt voor jullie adviezen en blog.
-
Daphne juli 7, 2016 (20:48)
Ik begreep aanvankelijk niet waarom de studie geneeskunde in de volksmond medicijnen studeren heet. Vrienden van mij zijn (dieren)artsen en ze kunnen inderdaad eigenlijk niet anders meer dan denken in welk medicijn ga ik voor deze kwaal voorschrijven? Als ik zeg: Maar al die antibiotica (of andere medicijnen) zijn toch ook niet zo onschuldig? , kijken ze me soms meewarig aan: Wat weet jij nou? Schokkend vind ik dat.
Ik ben absoluut niet tegen medicijnen. Ik heb bijvoorbeeld als kind jeugdreuma gehad en dankzij lange tijd zware medicatie gebruiken zijn de gevolgen van die ziekte voor mij betrekkelijk beperkt gebleven. Ik ben dus dankbaar dat ik die medicijnen heb kunnen gebruiken.
Maar ik denk wel dat artsen ook eens wat vaker mogen kijken naar een andere oplossing dan alleen maar weer het voorschrijven van medicatie (die soms niet eens werkt of zelfs averechts).
Daarom: heel goed, Jetske, dat jij als arts wel verder durft te kijken! Dank voor het delen!
-
Jetske juli 8, 2016 (16:00)
Geen dank Daphne :-)!
-
-
Jetske juli 8, 2016 (16:15)
Beste Yvette,
Dat vind ik dus ook heel bijzonder én jammer.
Fijn dat je merkt dat jouw huid erop vooruit is gegaan!
Lekker zo doorgaan dus :-).
Groetjes Jetske
-
-
Matanja juli 7, 2016 (16:36)
Beste Jetske,
Ik heb een poosje geleden gehoord dat als je veel zoete dingen eet dat je daar acne van kan krijgen en aangezien ik van mezelf een echte zoetekauw ben kreeg ik de uitdaging om dat is flink uit te gaan proberen(geen koekjes,suiker in de yogurt eten en geen snoep enz.)daar ben ik nou een aantal weken mee bezig en normaal gesproken kreeg ik altijd acne tijdens mijn menstruatie en krijg ik veel trek in zoetigheid (dan buiten mijn menstruatie om)maar ik heb mij heel goed weten in te houden al die tijd(ongeveer 6 weken nu)en het valt mij op dat ik veeel minder acne heb. De dermatoloog zei destijds dat ik te veel bacterien in mijn huid heb en dat ik daardoor acne heb en had gezegd dat mijn laatste redmiddel roaccutane zou zijn(heb antibiotica,s gehad maar die hielpen niet meer op lange duur) Nou ik weet waar ik nou op moet letten, zo min mogelijk suiker eten dus ik hoop dat dit zo door blijft gaan als ik zo min mogelijk suiker eet.
-
Marielle juli 7, 2016 (23:23)
wanneer je gaat stoppen met zuivelproducten en regulier vlees zal de acne helemaal wegtrekken!
-
Jetske juli 8, 2016 (16:15)
Beste Matanja,
Wat goed dat je het hebt weten vol te houden én resultaat ziet!
Ga zo door :-).
Groetjes Jetske
-
-
Matanja juli 7, 2016 (16:35)
Beste Jetske,
Ik heb een poosje geleden gehoord dat als je veel zoete dingen eet dat je daar acne van kan krijgen en aangezien ik van mezelf een echte zoetekauw ben kreeg ik de uitdaging om dat is flink uit te gaan proberen(geen koekjes,suiker in de yogurt eten en geen snoep enz.)daar ben ik nou een aantal weken mee bezig en normaal gesproken kreeg ik altijd acne tijdens mijn menstruatie en krijg ik veel trek in zoetigheid (dan buiten mijn menstruatie om)maar ik heb mij heel goed weten in te houden al die tijd(ongeveer 6 weken nu)en het valt mij op dat ik veeel minder acne heb. De dermatoloog zei destijds dat ik te veel bacterien in mijn huid heb en dat ik daardoor acne heb en had gezegd dat mijn laatste redmiddel roaccutane zou zijn(heb antibiotica,s gehad maar die hielpen niet meer op lange duur) Nou ik weet waar ik nou op moet letten, zo min mogelijk suiker eten dus ik hoop dat dit zo door blijft gaan als ik zo min mogelijk suiker eet.
-
Jetske juli 8, 2016 (15:45)
Beste Matanja,
Wat goed dat je het hebt weten vol te houden én resultaat ziet!
Ga zo door :-).
Groetjes Jetske
-