• argan-olie

Is arganolie het nieuwe wondermiddel?

Afgelopen najaar was ik in het kader van even-wat-tijd-voor-elkaar met mijn man een paar dagen zonder de kids in Marrakech. Na alle indrukken van de medina, de slangenbezweerders, rammelende ezelkarretjes en het geroep van verkopers, waren we wel toe aan een dagje rust en natuurschoon. Op naar het Atlasgebergte!

Onderweg kwamen we een aantal vrouwencoöperaties tegen waar arganolie geproduceerd werd. Gezien mijn cosmetische interesse besloten we even te gaan kijken hoe het er in zo’n fabriekje aan toe gaat. Overal op de grond zaten vrouwen noten te pellen, te branden en in een bruine smurrie te roeren. Het zag er heel vriendelijk uit. Aan het eind van de tour kwam je natuurlijk in het winkeltje terecht en hoewel ik me natuurlijk verplicht voelde om wat te kopen, werd ik nou niet heel erg hebberig van de vettig aanvoelende flesjes met de scheef geplakte etiketjes. Groot was dan ook mijn verbazing toen ik de maanden na ons bezoekje aan Marrakech geen glossy open kon slaan of er stond wel wat geschreven over de wonderbaarlijke krachten van arganolie. Tijd dus om in de literatuur te duiken en een en ander op een rijtje te zetten.

 

De productie van Argan olie

Arganolie wordt voornamelijk in Marokko geproduceerd. De olie komt van de noten van de argania spinosa. Toen circa 15 jaar geleden de boom dreigde uit te sterven bedacht de overheid een plan om de arganboom weer in ere te herstellen en er bovendien economisch beter van te worden. Op verschillende plekken in Marokko werden vrouwencoöperaties opgezet om Arganolie te gaan produceren en er werden technieken ontwikkeld om sneller en beter olie te verkrijgen. Grofweg zijn er drie methoden om argan olie te verkrijgen; de eerste is het meeste arbeidsintensief. De noten worden met de hand gepeld en vervolgens gebrand. Er wordt water toegevoegd en uit de noten wordt handmatig olie geperst. Een behoorlijk kostbaar proces want het duurt zo’n 20 uur om 1 liter olie te verkrijgen. Sneller is (schrik niet) om de noten te zoeken in geitenpoep (dan hebben de schilletjes al losgelaten) en ze vervolgens met de hand de persen. De kwaliteit van de olie die op “de geitenpoep-manier” verkregen wordt is niet alleen bacteriologisch gezien inferieur, maar er blijken ook stoffen in te zitten (peroxides) die voor jouw huid niet goed zijn. De kwaliteit van de met de hand gepelde noten is beter maar ook nog sterk afhankelijk van de hygi‘ne van de dame die het bewerkt heeft en van de kwaliteit van het toegevoegde water. Bovendien is de olie die op deze manieren gewonnen wordt circa een half jaar houdbaar.

 

Het merendeel van de commercieel verkrijgbare olie wordt op een heel andere manier gewonnen. De noten die voor de cosmetische arganolie worden gebruikt, worden niet geroosterd en voornamelijk door machines gepeld en geperst. Soms worden er na het verpulveren van de noten stoffen toegevoegd om makkelijker de olie uit het pulp te kunnen halen (enriched argan oil). Helaas maakt dit laatste proces de hoeveelheid werkzame stoffen in het product weer lager. Overigens is zelfs het fabrieksmatige proces om arganolie te produceren time consuming en dat maakt het product relatief kostbaar.

 

Arganolie, wat zit er in?

Van het eten van arganolie is aangetoond dat het de kans op hart- en vaatziekten kan verkleinen. Bewijs dat het geweldige dingen met je huid doet is er veel minder. Toch is smeren met argan olie niet zo’n slecht idee. Zuivere argan olie bevat nogal wat nuttige stoffen als carotenoïden, tocopherol (vitamine E), squaleen en phenolen. In vergelijking met olijfolie bevat argan olie veel tocopherol (vitamine E) en dan met name het gamma tocopherol. Veel is overigens wel een relatief begrip; het komt neer op een concentratie van ongeveer 0.08%. De concentraties squaleen in olijfolie en argan olie ontlopen elkaar niet erg; er zit iets meer squaleen in oliefolie en dit is ongeveer 0.3%. Verder bevat arganolie ongeveer 0,4% carotenoïden. Carotenoïden hebben een antioxidantwerking en kunnen de huid beschermen tegen de schadelijke werking van de zon. Als laatste zorgen de onverzadigde vetten in arganolie ervoor dat de huid soepel blijft en er vocht in de huid vast gehouden worden. De vetsamenstelling lijkt erg op sesam- of pindaolie.

 

Heeft het zin arganolie te smeren?

Ja en nee. De concentraties werkzame stoffen zullen lager zijn dat in een goed cosmetisch product (maar hoger dan in slecht cosmetisch product). Daarbij maakt de afwezigheid van allerlei irriterende stoffen het een heel geschikt product om de huid mee in conditie te houden. Zeker mensen met een gevoelige en wat droge huid kunnen er baat bij hebben. Toch kun je ook allergisch reageren op arganolie; zeker mensen die een noten allergie hebben. Ik zie arganolie vooral als een goede toevoeging. Je kunt het als je huid wat droog is bv gebruiken voor de nacht of nog beter over een goed huidverzorgingsproduct heen. Dit laatste zorgt er voor dat de huid beter vocht vast houdt, de huidbarrière kan herstellen en werkzame stoffen dieper in de huid kunnen dringen. Overigens is arganolie ook heel geschikt om de huid van je lichaam mee in te smeren.

 

Waar moet ik op letten als ik arganolie koop?

Hoewel het aantrekkelijk klinkt om de traditioneel geproduceerde olie te gebruiken, is deze maar zeer kort houdbaar en bovendien weet je niet goed hoe het zit met kwaliteit van een dergelijk product. De handmatig geproduceerde olie is ook behoorlijk donker van kleur. Mechanisch geperst is dus een beter alternatief. Kies bij voorkeur niet voor producten waarbij de olie verkregen is door toevoeging van oplosmiddelen (enriched oil); de concentratie werkzame stoffen in deze producten zal wat lager zijn. Goede arganolie is niet goedkoop; je betaalt er zeker rond de 25 euro voor. Is het wel goedkoop dan is de kans heel groot dat het ‘aangelengd’ is met goedkope oliën. Dat komt helaas regelmatig voor. Zoek dus als je het wil gaan gebruiken naar 100% argan oil!

 

Een laatste tip: wil je niet bekend komen te staan als degene die zo stinkt naar hazelnoten; koop dan olie van koude persing. Bij de dieetvariant zijn de noten gebrand en dat ruik je!

Groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs:
puur goud
werken antioxidanten ook echt in een crème?
vitamine C
afslankcrèmes
natuurlijke cosmetica. Veilig of niet?
– de werkzaamheid van een crème

Gerelateerde Berichten

62 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Laura juli 29, 2015 (01:39)

  Arganolie, ik kan niet meer zonder. Als ik een paar druppels in mijn handen masseer vragen ze om meer. De mijne heb ik van het merk Argane Izylar.

 • Hedy juni 17, 2015 (18:29)

  Hallo Jetske,

  Je geeft aan dat je tenminste 25 euro betaald voor arganolie, maar voor hoeveel ML is dat dan?

  Groetjes,

  Hedy

 • Liesbeth juni 6, 2015 (17:29)

  Mijn droge, gevoelige Rosacea huid is dol op Argan olie; een van de weinige oliën waar mijn huid tegen kan naast minerale olie). Toevallig is er net een studie geweest waaruit bleek dat Argan olie lijkt te helpen bij het tegengaan van hyperpigmentie en zelfs bepaalde huidkankercellen. In-vitro weliswaar maar Argan olie is dus echt heel heilzaam voor je huid (en haar)!

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3723062/

  • author-avatar
   Jetske oktober 15, 2015 (15:15)

   Interessant! Bedankt Liesbeth voor het delen.

   Groetjes Jetske

 • Lotte januari 12, 2015 (14:00)

  Hoi,

  Ik heb zelf goede ervaring met arganolie. Mijn schoonheidsspecialiste gaf aan dat het eerder geschikt is voor het haar dan voor de huid. Persoonlijk smeer ik het op mijn gezicht en handen (heb vettig haar)…het trekt snel in en voelt heel zacht aan. Mijn gezicht glanst ook.

  Ik koop zelf mijn flessen bij karama.nl en lellla.com. Deze hebben ook de juiste certificaten en laboratoriumtests hiervoor. Prijs was volgens mij tussen de 20-30 euro.

  Groetjes,

  Lotte

 • aicha augustus 22, 2014 (16:30)

  dag. Ik gebruik altijd argan oli . Ik ben heel tevreden. Ik kan een familie in Marokko die arganolie perst t huis. Vroege heb ik dat gekocht in de winkel maar dat was arachide olie. Daarna heb ik gezocht op iemand die verkoopt t huis. Nu ga ik op bezoek en ik zie van mijn eigen ogen hoe deze olie puur is. Ik ben heeeeeeel blij. Darom zeg i aan iedereen nooit argan olie in de winkel kopen (in Marokko).

 • Helina augustus 3, 2014 (12:26)

  Hoi Dr Jetkse,

  ik heb vorige week argan olie van cruydhof 100 ml voor 10 euro gekocht in natuurdrogisterij in haarlem ,maar de vraag is deze arganolie echt of nep.

  Ik heb kleine littekens op mijn huid van puistjes en paar littekens van waterpokken. Welke creme of olie soorten adviseert u voor mij?

  Of hoe moet ik mijn gezicht verzorgen ?

  Ik wil deze littekentjes van puistjes niet op mijn gezicht hebben en ik ben nog 15 jaar .

  Met vriendelijke groetjes,

  Helina

 • ronak mei 19, 2014 (11:16)

  Hallo Jetske,

  Ik heb arganolie bij De Tuinen gekocht maar die is totaal geurloos en kleurloos en trekt niet in de huis zo snel als je zou verwachten. Een flesje van 59 ml heeft bijna 17 euro gekost, dus ik dacht dat het moet wel echte arganolie zijn. Op het flesje staat dat de olie in Amerika verwerkt is, wat ik een beetje raar vond. Het merk heet MIAFLOrA.

  Weet jij misschien iets hierover en denk je dat wat ik heb gekocht echte arganolie is.

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Groetjes

  ronak

  • author-avatar
   Jetske juni 4, 2014 (14:24)

   Beste Ronak,

   Helaas kan ik dit niet zeggen. Er zijn wel een aantal dingen waar je op kunt letten. De handmatig geproduceerde olie is behoorlijk donker van kleur. Mechanisch geperst is dus een beter alternatief. Kies bij voorkeur niet voor producten waarbij de olie verkregen is door toevoeging van oplosmiddelen (enriched oil); de concentratie werkzame stoffen in deze producten zal wat lager zijn. Goede argan olie is niet goedkoop; je betaalt er zeker rond de 25 euro voor. Is het wel goedkoop dan is de kans heel groot dat het “aangelengd” is met goedkope oliën. Dat komt helaas regelmatig voor. Zoek dus als je het wil gaan gebruiken naar 100% argan oil!

   Groetjes Jetske

 • Brigitte april 23, 2014 (15:05)

  Hoi ik gebruik sinds kort argan shampoo en conditioner voor mijn droge haar en heb ook slag in mijn haar waar ik vanaf wil dus ik moet het dus elke keer met een stijltang glad maken is er een andere mogelijkheid om mijn slag eruit te halen .

 • Busra maart 26, 2014 (16:06)

  Hallo ik heb een flesje arganolie gekocht voor 10 euro van het merk Hollywood beauty argan oil hair treatment from Marocco alcohol free. En ik vroeg me af of hij wel goed is. En heb je misschien ook tips hoe ik het olie het beste kan aanbrengen? Alvast bedankt xx

 • liana maart 1, 2014 (21:21)

  hallo .ik heb een flesje arganolie gekocht van 20 ml 8 euro bij olijfoliezeep.nl is dit de juiste olie? En is die ook veilig voor het gezicht?

  • author-avatar
   Jetske maart 14, 2014 (12:15)

   Beste Liana,

   Helaas heb ik de ingrediëntenlijst niet en kan ik er niets over zeggen. Je kunt de ingrediëntenlijst eens bekijken of er nog andere ingrediënten aan het product zijn toegevoegd.

   Groetjes Jetske

 • Jan februari 26, 2014 (13:08)

  Beste Jetske,

  in Marrakech net zoals jij op doortocht naar het Atlasgebergte heb ik dat vettige flesje Arganolie wel gekocht (veel voordeliger dan hier en van koude biologische persing) en het werkt ook meer dan uitstekend tegen lipkloofjes en wondjes in de mondhoeken! Een drietal keren per dag op de kloofjes aanbrengen en na een week tot tien dagen heb je er geen last meer van. Prima middel! Groetjes, Jan

 • Thea dirksen januari 24, 2014 (10:11)

  ik gebruik al heel lang arganolie en met heel veel plezier. Sinds kort krijg ik rode schilferachtig vlekken op gezicht en borst. Het lijkt net op eczeem. Ik had in de arganolie wat lavendel ingedaan. Zou deze reactie van de huid hiervan kunnen komen?kan ik nu het beste met alles stoppen en op iets anders overgaan? Ik ben 71 jaar en heb een erg gevoelige huid wat kan ik nu het beste doen? Met heel veel plezier wacht ik uw reactie af. Bij voorbaat dank. Thea

  • author-avatar
   Jetske februari 10, 2014 (09:29)

   Beste Thea,

   Lavendel kan de huid irriteren en de reactie kan zeker hier door veroorzaakt zijn. Op mijn blog heb ik al eerder geschreven over lavendel: http://jetskeultee.nl/lavendel/obj7777368.

   Je zou even met alles kunnen stoppen en alleen vaseline of lanettecrème gebruiken. Als je huid dan weer rustig is kan je de arganolie weer gebruiken, dit keer zonder lavendel ;-). Succes!

   Groetjes Jetske

 • Kimmy november 7, 2013 (00:02)

  Koop in ieder geval nooit die troep van de groupon. Ze hebben vaak van die aanbiedingen voor arganolie en pretenderen pure arganolie met certificaat te verkopen. Oplichters die groupon! Koop je arganolie alleen van een betrouwbaar merk en als het onder de 20 euro voor 100 ml kost dan moet je er altijd van uit gaan dat het nep is. De olie van groupon wordt in bulk opgekocht in jerrycans. Behalve dat er van alles mee gebeurd kan zijn zonder dat zij het weten is het ook machinaal vervaardigde olie wat verhit wordt tot 145 graden. Dit is dus geen koudgeperste olie. Veel werkzame stoffen zijn verdwenen door dit proces. Alleen de hand- en koudgeperste methode levert vloeibaar goud op. Wanneer men het dus massaal en voor dergelijke prijzen aanbiedt, moet je ernstig twijfelen aan de kwaliteit van deze arganolie.

  Ook kan het percentage gamma tocopherol de belangrijkste antioxidant met zeker 20% afnemen bij een warmere persing. Op labels van arganolie vindt je percentages tocopherol/Vitamine E van 50mg tot 75 mg voor de premium kwaliteit.

 • annie oktober 20, 2013 (11:42)

  ik heb psorissa ik wou argan gaan gebruiken is dat er goed voor al zoveel geprobeert vriendelijke gr annie

  • author-avatar
   Jetske november 7, 2013 (10:27)

   Beste Annie,

   Bij psoriasis is het belangrijk producten te gebruiken met ingrediënten die de barrière van de huid versterken. Niacinamide is hier een voorbeeld van: http://jetskeultee.nl/niacinamide/obj7777374. Bij arganolie heb je ook verschillende soorten zoals je hierboven kunt lezen.

   Groetjes Jetske

 • mo oktober 3, 2013 (17:22)

  hallo.

  ik heb.

  Pure argan olie uit agadir en omstreken

  Ik kom zelf uit een dorp in de buurt van agadir waar de bomen van argan olie zitten.

  Ik heb daar een aantal vrouwen ingehuurd om deze olie te maken.

  Ben samen met hun de argan noten gaan halen en heb gezien hoe ze de argan olie maakten.

  Daarom kan ik u garanderen dat het pure olie is ik gebruik het zelf.

  100% pure cosmetische Arganolie uit Marokko.

  Arganolie is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit pitten van vruchten die aan de arganboom groeien. Arganolie is zeldzaam en wordt handmatig geoogst en geproduceerd dit maakt arganolie zo prijzig. Daarom wordt het ook wel het “Marokkaanse goud” genoemd.

  Deze natuurlijke olie is rijk aan vitamine E en antioxidanten. Arganolie is goed voor het verminderen of voorkomen van rimpels, het hydrateren van de huid en het verzorgen van haar en hoofdhuid. Arganolie kan ook gebruikt worden voor het, behandelen van huidaandoeningen zoals Acne, Eczeem en psoriasis, het verzorgen of voorkomen van zwangerschapstriemen en voor het masseren van pijnlijke en stijven gewrichten.

  Een flesje van 100 ML argan olie kost 10 euro

  En flesje van 60 ML argan olie kost 6 euro

  Je kunt me bellen voor vragen op telnr 0647380558 of uiteraard mailen

 • nadia september 14, 2013 (23:13)

  @serge wil je zeker weten dat je 100% pure arganolie herkennen dan moet het flesje een keurmerk hebben van ecocert en een bio keurmerk, alleen dan heb je te maken met een echte pure argan olie.. er is sinds kort een nieuw bedrijf in nederland en die voldoen aan alle keurmerken en 100% betrouwbaar en puur!! Suc6…

 • Grasje juli 16, 2013 (15:47)

  Hoi, voor productingredienten zo ik ff goed gaan googlen. Ik zie in het ene lijstje (7in1) vooral schadelijke stoffen staan zoals parabenen en siliconen (alles wat eindigt op …cone is ennsikicone variant). Parabenen zijn vooral hormoonverstorend en superslecht voor je lichaam. Kijk es o de website van heelnatuurlijk.nl, zij heeft een lijst gepubliceerd van ingredienten waar je zo mee door je cosmeticakast kunt.

  Zelf heb ik me jarenlang suf betaald aan allerlei dure gezichtsproducten, maar niets hielp. Ongeveer een jaar geledebpn heb ik mn levensstijl aangepast (elke dag groene smoothies, minder vlees, meer bio, yoga, geen E-stoffen, etc) en heb ik ALLE slechte cosmetica de deur uitgegooid (ja, zelfs de mascara en lippenstift zitten vol troep). Mijn lichaam had weken nodig om af te kicken van alle chemische rotzooi die er in zat. Ik gebruik ook nu alleen nog maar arganolie voor mn gezicht (en lichaam) en die heeft er in 20 jaar niet zo goed uitgezien als nu.

  Ik zou je echt aanraden om goed te gaan lezen en onderzoeken, misschien is een andere levensstijl wel passender voor jou.

  Veel succes

 • Peter juni 14, 2013 (14:21)

  @Tis

  Pff, mijn huid begint al te jeuken bij het noemen van die merken. Daar zitten echt allemaal geurstoffen in. Maar als het jou bevalt heb je geluk, en succes met het exfoliaten 😉

 • Tis juni 14, 2013 (10:05)

  Ik gebruik zelf een mix van ongeveer 75% jojoba en 25% arganolie als moisturiser. Ondanks dat het olie is maakt het mijn huid eigenlijk totaal niet glimmend of vet. En ik gebruik s avonds een natuurlijke zachte facewash van burts bees af en toe een tonic (bioderma sebium) om te exfoliaten. Ik ben hier echt super tevreden mee. Daarnaast was ik al meer dan een jaar mijn haar niet meer met aggressieve shampoos, maar gebruik ik alleen een natuurlijke conditioner, zoals burts bees of yes to carrots, zonder parabenen en ook zonder (in principe goede) siliconen, want die krijg je alleen uit je haar gewassen met agressieve shampoo. Mijn haar is niet vet en het voelt zacht en gezond aan. Ik heb ook veel minder last van gespleten punten. En jojoba en argan gebruik ik dan als haarmasker en haarolie.

 • diana pastoor juni 1, 2013 (21:33)

  Arganolie van de tuinen is 100%

  gr Diana

 • Naima mei 23, 2013 (02:08)

  Hallo iedereen,

  Zoals jullie weten is argan olie Super goed.!

  Ik verkoop pure argan olie uit Agadir ” Marokko” en het word gemaakt door mijn lieftallige tante. Heb je interesse dan kun je een mail sturen naar pure-argane@live.nl voor meer informatie en eventueel een bestelling.

 • serge april 22, 2013 (14:13)

  We wetem nu allen dat je de 100% argan olie moet hebben alleen kan ik nergens een product waarvan het controleerbaar 100% is.

  Iemand tips?

  Bedankt alvast,

  serge.

 • Sandra maart 30, 2013 (22:23)

  Hallo,

  Ik zit met een klein probleempje,

  Telkens als ik mijn ogen ontschmink met reinigingslotion van nivea voor gevoelige ogen ,krijg ik toch nog een branderig gevoel nadat ik mijn ogen heb ontschminkt..

  Heeft u misschien een oplossing voor mij?

  Dank u ,

  MVG sandra

 • Ramzija maart 28, 2013 (15:08)

  Ik heb superdroge onderbenen! Wat ik er ook op smeer en of het nou 2/3 keer per dag is, het blijft hetzelfde. ik ben 38. Wie weet een goede creme?

 • Lisette maart 21, 2013 (23:20)

  Hallo Jetske,

  Ik heb dezelfde vraag als Ria hier boven:

  Is de total effect 7 in 1 dagcreme met factor 15 voor de gevoelige huid ook veilig? Dit zijn de ingredienten:

  Aqua, Glycerin, Ethylhexyl Salicylate, Panthenol, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Niacinamide, Dimethicone, Triethanolamine, Propylene Glycol, Octocrylene, Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid, Tocopheryl Acetate, Tocopherol, Sodium Ascorbyl Phosphate, Camellia Sinensis Leaf Extract, Hippophae Rhamnoides Fruit Juice, Theobroma Cacao Seed Butter, Allantoin, Ethylhexyl Stearate, Ethylhexyl Palmitate, Squalane, Caprylic/Capric Triglyceride, Dimethiconol, Titanium Dioxide, Bisabolol, Isohexadecane, Sodium Acrylates Copolymer, Polyethylene, PEG-100 Stearate, PEG-4 Laurate, Trideceth-9, Aluminum Starch Octenylsuccinate, Nylon-12, Citric Acid, Cetearyl Glucoside, Arachidyl Alcohol, Behenyl Alcohol, Benzyl Alcohol, Cetyl Alcohol, Cetearyl Alcohol, Myristyl Alcohol, Stearyl Alcohol, Zinc Oxide, Carbomer, Ammonium Polyacrylate, Disodium EDTA, BHT, Lodopropynyl Butylcarbamate, Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben

  Bedankt alvast.

 • Anoniem maart 19, 2013 (12:22)

  hoi jetske
  want vind jij van de eart-line hypo allergenic bio dag en nacht creme
  ingredients
  ayua simmondsia chinesis jojoba oil ,cetearyl alcohol, sodium ceteryl sulfate
  persea gratissima avocado oil,coco nucifera coconut oil ,butyrospermum parkil sheabutter,glicerin soya,glyceryl steanate cetyl palmitate prunus dulcis,almond oil ,fragrance natural perfum,salix alba axtract willow bark ,betaine aloe barbadenis ,aloe vera,titanium doxide ,tocophol d alpha,tocophol vitamine e , algin juni perus mexicana , ceder oil phytic acid,daucus carota vitamine a, vanilla planifolia ,lactic acid

  ik gebruik nu total effect voor de gevoelige huid ,waar wel een zonne factor in zit ,in tegenstelling van de door joue goed gekeurde total effect parfum vrij , wil il graag weten of deze van oil of olaz ook goed is
  bv dank ,,gr ria

 • anita januari 31, 2013 (11:50)

  ook ik had de goede 100% argan olie gekocht, zonder toevoegingen dus en Voor het haar is het geweldig spul gebleken. Voordat ik het haar ga wassen, doe ik er wat olie in als een soort van masker, laat het een paar uurtjes intrekken en daarna gewoon wassen, conditioner (ook op arganbasis). Maar ook heb ik het voor het gezicht gebruikt, aangezien ik een droge en zeer gevoelige huid heb, maar die werd er nog droger van en daarna volgden nogal wat irritaties (bv netelroos). Ik begrijp niet helemaal hoe dat nu kan. Het zou geschikt zijn voor huid en haar. Nu snap ik wel dat het altijd mogelijk is dat er een irritatie kan onststaan en dat dit ook niet kan worden uitgesloten. Maar waar kan dat dan in zitten?? Gr anita

 • Anoniem december 20, 2012 (23:31)

  ik gebruik soms biologische kokosvet extra verde ,om in te bakken ,
  maar nu hoor ik van veel aziatische mensen dat het ook heel gezond is voor je huid inwendig maar ook uit wendig
  moet het heel goed zijn voor je huid
  gr ria

 • Maarten november 4, 2012 (12:46)

  Hallo Argan kenner,

  Bedankt voor uw reactie. Kunt u mij vertellen waar ik een 100% zuivere argan olie kan bestellen? Wat zou de prijs minimaal moeten zijn voor een flesje van 100ml? Er staat behalve Argania Spinoza 100% bio organic geen andere ingredienten op mijn product vermeld. Kunnen deze er dan toch in zijn verwerkt? Hoe is het mogelijk, en dat voor een homeopathische (natuurlijke) winkel die eerlijke producten zou moeten verkopen.

  Vriendelijke groet,
  Maarten

 • Argan kenner november 3, 2012 (03:40)

  Beste Argan gebruikers,

  Ik wil jullie even wat tips geven over de Argan olie. Ik lees nogal veel reacties waar ik mijn antwoord op wilde geven. Echte Argan olie kan ten eerst nooit 18,- zijn voor 100ml. Dit omdat Argan olie in Marokko veel duurder is. Er zijn veel fake producten op de markt gebracht die zich voordoen als Argan (net als slakkencreme etc.)

  Argan olie is goed voor het hele lichaam. Hieronder wat tips:
  – Gebruik 1 druppel voor je haar weer glanzend en te laten lijken en tergelijk te voeden. Masseer de druppel in je handpalm en wrijf het vervolgens in de puntjes. De rest kam je met je vingers door het haar.
  – Haar masker; voer dit uit op handdoek droog haar, smeer wat olie door je haar en dit kan je het beste doen door het warm te maken en in een spuitflacon te doen. Dit is handiger gezien je dat minder verbuikt. Spuit het over je hele haar en kam het dan zachtjes uit. Vervolgens doe je een hoofddoekje over je haar en slaap je er 1 nachtje mee. (Leg een theedoek/handdoek op je kussen).
  – Een spuitflacon vullen met arganolie zorgt ervoor dat je er zuiniger mee kan doen.
  – Gebruik geen arganolie met geurstof (Jasmine/roze/citroen/munt etc.) Op je gezicht.

  Ps: deze tips komen van de echte Argan kenners uit de bergen die dankzij deze heerlijke olie nog altijd een prachtige huid hebben!

 • Maarten oktober 31, 2012 (21:25)

  Hallo Jetske,

  Ook ik ben nieuwsgierig geraakt in Argan olie en de gunstige eigenschappen voor de huid. Mijn product is gekocht bij winkel Erica en op het etiket staat 100% BIO-ORGANIC. Bij ingredienten staat enkel: Argania Spinoza 100% bio organic koud geperst.

  Als je geen onbekende toevoegingen ziet staan op het etiket, kun je er dan ook van op aan dat dit werkelijk zo is? Je zou zeggen dat de olie alleen natuurlijk is wanneer je deze ook kan gebruiken voor culinaire doeleinden, zie ik dat goed? Het flesje van 100ml kostte Euro18,00. Ik hoor graag jouw mening over het bovenstaande.

  Bedankt, en vriendelijke groet,
  Maarten.

 • Anoniem augustus 25, 2012 (13:41)

  Mooi artikel! Wij verkopen machinaal koudgeperste cosmetische arganolie. Die is afkomstig uit Iborine in Marokko, waar vrouwen een stichting hebben opgezet om dit topproduct op een goede en eerlijke manier te produceren.

 • Marielle augustus 6, 2012 (16:37)

  @Peter sommige plantaardige olien hebben een UV filter in zich maar wel een zeer lage, minder dan spf 10. oa jojoba olie, coco s olie en ook argan olie. Ik zou dit wel niet gaan gebruiken als product om in de zon me te gaan zitten want de spf er in is te laag!

 • Janet juli 5, 2012 (20:32)

  Hoi Jetske,
  Ik gebruik wel eens arganolie (biologisch) en ik vind het heerlijk spul!
  Nu ben ik alleen bang dat met de hoge temperaturen buiten (en daardoor ook binnen in huis) de olie misschien ranzig gaat worden. Zou je de olie in de koelkast moeten bewaren of is dat juist niet goed voor een olie?
  Ik heb ook een klein flesje avocado-olie en nog een paar kleine flesjes biologische olien (nog ongeopend, kleine flesjes om uit te proberen). Ik gebruik ze soms puur op mijn huid. Ook pure shea butter (op mijn droge benen). Kan dit kwaad? Ik las wel eens dat het te veel goede voedingsmiddelen kan bevatten, waardoor het de huid juist zou verstikken en de porien daardoor juist open gaan staan. Mijn huid wordt er heel zacht van.
  Is het beter de pure olien in de koelkast te bewaren?

 • Anoniem juni 15, 2012 (16:17)

  Hoi allemaal, mijn vrouw gebruikt arganolie voor haar haar. Nu was het laatst erg heet buiten en ik was een beetje aan het verbranden. Ze smeerde wat olie op mijn schouders. s Avonds onder de douche bleek het warme douchewater op die plekken niet zeer te doen maar op onbeschermede plekken wel! Is Argonolie ook een UV Beschermer?

 • Bloempie juni 6, 2012 (16:48)

  Hoi hoi,

  Sinds 4 weken gebruik ik ook de arganolie op mijn gezicht en haar. Gek genoeg krijg ik nu naast de neus en op mijn kin droge plekken die jeukerig aanvoelen en wat schilferig worden. Dit terwijl ik dat voorheen NIET had. Ik heb een droge huid en na een huidanalyse van de schoonheidsspecialiste ben ik producten gaan gebruiken die bij mij passen (dit is 2 jaar geleden). Tot die tijd had ik altijd last van deze droge plekken, sinds het gebruik van deze producten NIET meer. Maar na het lezen over arganolie hier nieuwsgierig naar geraakt en gekocht. Heb de pure cosmetische arganolie zonder toevoegingen. Hoe kan het dat een product die zichzelf aanprijst juist goed te zijn voor een droge huid nu bij mij juist andersom werkt? Of doet het product dan toch niet wat het belooft?

  Groetjes,
  Bloempie.

 • Henk februari 2, 2012 (15:25)

  Jetkse, je hebt een paar fijne lijntjes in je gezicht nodig!! 😉 Een tijdje zonder exfoliant? Of onder de zonnebank en een goede after-sun behandeling. 🙂

  Henk

 • author-avatar
  Jetske december 7, 2011 (18:14)

  Beste Ankie,

  Dat kan inderdaad heel goed hormonaal zijn. Het kan ook veroorzaakt worden doordat je veel in droge lucht bent. Nu het buiten kouder wordt en binnen de verwarming aan gaat, krijgen steeds meer mensen last van een droge huid. Je huid wordt bovendien droger naarmate je ouder wordt. Je zou s avonds even je huid vochtig kunnen maken en dan op een nog vochtig gezicht je moisturizer kunnen aanbrengen. Als laatste smeer je er dan een dun laagje vaseline over heen. Bij veel mensen werkt dit goed….En niet te vaak je gezicht wassen he!

  groeten jetske

 • Ankie november 18, 2011 (21:30)

  Hallo Jeske,

  Heb ook de arganolie geprobeerd maar mijn huid wordt er droger van, hoe zou dit komen. Kreeg er wel een gezonde kleur van, dat dan weer wel.
  Laatste tijd maakt bijna alles mijn huid droger. Zou dit iets hormonaals kunnen zijn?

  gr Ankie

 • Anoniem april 19, 2011 (16:12)

  Leerzaam artikel! Ik koop mijn arganolie in Nederland op http://www.arganolie.nl maar ik denk dat het daar een stuk goedkoper is?

  Ze verkopen daar ook argan shampoo en haarolie, iemand daar ervaring mee?

 • author-avatar
  Jetske maart 25, 2011 (18:45)

  Oei Esmi, ik heb wel tips voor leuke restaurants en hotels maar waar je kwalitief goede producten kunt kopen zou ik zo niet weten 🙂
  Heel veel plezier in Marrakech!

 • author-avatar
  Jetske maart 18, 2011 (15:17)

  Beste Saskia,

  Er zijn honderden verschillende olien! Bepaalde olien zou ik liever niet aanraden om op de huid te gebruiken (bv. eucalyptus, lavendel, rozemarijn). Anderen irriterende de huid juist niet maar hydrateren haar (bv. olijf, teunisbloem, jojoba, aloe vera, zonnebloem) en/of kunnen ook nog andere goede eigenschappen hebben voor de huid. Zo heeft olijfolie bijvoorbeeld anti-inflammatoire (ontstekingsremmende) eigenschappen en is het een antioxidant. Ook argan olie heeft goede eigenschappen.

  Wat belangrijk is bij het reinigen van je huid, is dat je een product gebruik dat haar goed schoonmaakt, zonder te irriteren of te beschadigen. Om te zorgen dat je niet uitdroogt zitten in goede reinigers ook hydraterende stoffen, wat bijvoorbeeld een olie kan zijn.

  Ook ik heb eerder gehoord dat mensen hun huid schoonmaken met enkel olie en ben eens gaan speuren. Olie kan inderdaad waterproof-make up verwijderen. Een nadeel van het gebruik van olie is dat je er altijd en laagje olie – gemengd met het vuil/talg/make-up dat op je huid zit – achterblijft. Dit moet je vervolgens dan weer weghalen. Zelf zou ik er de voorkeur aan geven om je gezicht met een milde wateroplasbare cleanser te reinigen. Als je je huid masseert met olie om de talg propjes los te maken, zou ik je willen aanraden vervolgens een milde reiniger te gebruiken. Anders kunnen je porien zo weer verstoppen en krijg je juist die talgpropjes. Wanneer je een erg droge huid hebt kun je wel bijvoorbeeld olijfolie aanbrengen gedurende de nacht. Bij jou is dat dus eigenlijk niet nodig omdat je huid al wat vetter is.

  Groeten Jetske

 • esmi maart 13, 2011 (21:04)

  Hoi,

  Ik ga binnenkort naar Marrakech. Wil ook wat van die arganolie mee nemen maar waar kan ik dat het beste kopen en wat moet ik dan betalen. Hebben jullie ook nog tips wat ik nog meer voor een leuks daar kan kopen.

  Groetjes Esmi

 • author-avatar
  Jetske maart 1, 2011 (12:04)

  Hoi Inge,

  Wat grappig zeg. Hoe vond jij het? En durfde jij ook niet weg te lopen zonder iets te kopen?

  Ik heb gezocht naar onderzoek over het effect van argan olie op het haar, maar eigenlijk niets kunnen vinden. Ik ben wel enkele weken geleden naar een lezing geweest in Amerika van Zoe Draelos (dermatoloog) over haarcosmetica. Zij heeft hier ook een boek over geschreven. Zij vertelde dat de buitenste laag van het haar (de haar is natuurlijk dood materiaal) bestaat uit vet. Veel wassen, agresssieve shampoos, kleuren en fohnen beschadigen die vet laag, waardoor het haar er dof gaat uitzien. Bovendien gaat het klitten. Zij adviseerde dan ook door middel van vetten en stoffen als siliconen dit laagje weer op te bouwen om het haar de glans en sterkte weer terug te geven. Nou zou argan olie dit prima kunnen doen denk ik, maar het is voor mensen met vet haar denk ik minder geschikt. Ik denk ook dat het een nuttig product is voor mensen die last hebben van een droge hoofdhuid met schilfertjes. Als je de arganolie op de hoofdhuid inmasseert herstelt het de huid weer. Heb jij wel eens Argan olie in het haar geprobeerd?

  groeten Jetske

 • SP februari 28, 2011 (21:24)

  Hoi Jetske,
  Kun je jouw mening geven over het gebruik van olie op een vette huid?
  De meningen zijn er nogal over verdeeld. Sommigen zeggen dat het gebruik van bv Jojoba Olie of Druivenpit Olie als moisturizer er voor zorgt dat je huid minder vet wordt. Anderen zeggen weer dat je juist olie moet vermijden.
  Verder lees ik ook steeds meer over het schoonmaken van je huid met olie. Ik heb vaak last van een soort van talgpropjes in mijn porien, ik merk dat als ik mijn huid masseer met olie dat deze los komen, maar hoe krijg je de olie er daarna dan weer af?
  Groetjes,
  Saskia

 • author-avatar
  Jetske februari 28, 2011 (13:06)

  Beste Warda,

  Dat halfjaar is een gemiddelde. Is het inderdaad hand geperste olie?
  Zo ja, dan zou ik het toch liever niet langer bewaren dan een jaar. Je gaat er in ieder geval wel heel zorgvuldig mee om en je bewaart het op de juiste manier…

  groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske februari 28, 2011 (12:04)

  Beste Warda,

  Dat is een prima idee om zo je oogmake-up te verwijderen! Water oplosbare make-up gaat vaak niet zo goed weg met olie, maar mocht je die gebruiken kan je vervolgens je gezicht nog even wassen met een milde ceanser.

  groeten jetske

 • author-avatar
  Jetske februari 28, 2011 (11:49)

  Hi Anske,

  Invetten met olie voordat je in bad gaat is ook erg verstandig. Dat voorkomt dat je huid door het water uitdroogt. Je kunt ook vlak na het bad gaan smeren als je huid nog nat is. Zo sluit je het vocht als het ware in. Bij kinderen met een eczeemhuid wordt nogal eens geadviseerd beide te doen. Ik zou het leuk vinden als je me op de hoogte houdt van je ervaringen…

  groeten Jetske

 • anske februari 27, 2011 (20:34)

  Hallo jetske

  Ben net terug en heb arganolie en rozencreme op basis van arganolie meegebracht uit de bergen. net als zwarte zeep en aarde masker .
  Ben er nog mee aan het experimenteren maar het voelt goed.
  vooral je invetten met olie en dan in een warm bad heerlijk.
  groetjes Anske

 • Warda februari 25, 2011 (15:15)

  Oh ja, nu ik je artikel lees over oogmake-up reinigers, ik gebruik arganolie (watje besprenkelen met een beetje water en dan de arganolie er op) ook regelmatig om mijn oogmake-up te verwijderen.

 • Warda februari 24, 2011 (15:32)

  Hoi Jetske,

  Ik heb ongeveer een jaar geleden een fles arganolie uit Marokko meegenomen. Je geeft in je artikel aan dat dat ongeveer een half jaar goed blijft, maar mijn olie ziet er eigenlijk nog precies hetzelfde uit als toen ik hem kocht. Hij ruikt nog hetzelfde, een beetje nootachtig, ik vind het wel lekker eigenlijk :). Ik bewaar de fles op een donkere plek, en giet hier iedere keer een klein beetje van over in een klein flesje, waar ik dan een tijdje mee door kan. Ik gebruik het op mijn haar, mijn lichaam, en voor mijn handen en nagels. Af en toe gebruik ik het ook op mijn gezicht, maar ben er wel huiverig mee. Maar hoe kun je zien dat hij niet goed meer is? Of moet je het gewoon na een half jaar weg doen?

 • Anoniem februari 24, 2011 (11:23)

  Hi Jetske

  Ik heb een aantal jaren geleden dezelfde reis gemaakt als jij, en heb waarschijnlijk hetzelfde winkeltje bezocht als jij.

  Jij hebt het over de toepassing van arganolie op de huid, maar wat vindt jij van het gebruik van arganolie op je haar?

  Groeten
  Inge

 • author-avatar
  Jetske februari 22, 2011 (17:38)

  Taxi…. Waar is de tijd dat je met een ezelkar door Borneo trok! En dat anti-oxidant rejuvenation centrum wel ff bezoeken hoor….
  Je weet nooit :)!

 • Agnes februari 22, 2011 (04:44)

  Hi Jetske!

  Een momentje op de taxi wachten in Borneo is een prima momentje om je blog over je belevenissen in Marokko te lezen! Ben benieuwd wat ik nog tegen ga komen hier… (buiten het anti-oxidant rejuvenation centrum – wat dat dan precies ook mag zijn).

  Groetjes Agnes 🙂

  • Mimoun november 26, 2014 (21:30)

   Ik heb gelezen dat jullie meer weten over argan olie, en ik heb wat argan olie in bezit. Dat gebruik ik voor goede doelen in Marokko. Hebben jullie eventueel interesse hebben om de argan olie te controleren of het geschikt is voor cosmetica.

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!