• Oog make-up

Hulp bij de keuze van oogmake-up removers

Hoewel in de loop van de dag een aanzienlijk gedeelte van mijn oogmake-up onder in plaats van boven mijn ogen te vinden is, heb ik er ’s avonds altijd nog een hele klus aan om alle make-up weg te halen. Ik doe dit trouw want goed schoonmaken is belangrijk! Resten make-up kunnen oogirritatie en huidproblemen veroorzaken. Ik heb al heel wat verschillende reinigers uitgeprobeerd, met hele wisselende resultaten. Inmiddels weet ik waar ik op moet letten. Tijd voor wat tips.

Een gezichtsreiniger én een remover?

Ik krijg regelmatig de vraag of je oog make-up kunt verwijderen met een gewone gezichtsreiniger die je met water afspoelt. Dit ligt aan je reiniger en aan je make-up. Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat je met een hele milde wateroplosbare reiniger je waterproof mascara niet goed genoeg kunt verwijderen. Hoe meer reinigingsstoffen er namelijk in je cleanser zitten, hoe agressiever dit voor je huid is. Vaak is een betere optie om voor je oog make-up een aparte oogmake-up reiniger te gebruiken.

Oliebasis of wateroplosbaar

Oogmake-up reinigers spoel je over het algemeen niet af met water maar gebruik je in combinatie met een wattenschijfje. In dit soort producten zitten oplosmiddelen. Dit kunnen olieachtige stoffen zijn als minerale oliën of petrolatum. Je hebt dan te maken met zogenaamde niet-polaire reinigers en deze zijn vooral goed in staat make-up op oliebasis weg te halen, maar laten wel een vettig laagje achter. Op dergelijke producten staat op de verpakking dat ze in staat zijn waterproof make-up te verwijderen. Oogmake-up reinigers met oplosmiddelen als alcohol (polaire reinigers) zijn weer beter in staat wateroplosbare make-up weg te halen, maar kunnen de huid uitdrogen. Vaak kun je juist die wateroplosbare make-up goed verwijderen met de gewone gezichtsreiniger en heb je hiervoor geen apart product nodig. Gebruik je zowel wateroplosbare als niet-wateroplosbare make-up dan kun je ook nog kiezen voor de 2 -fasische reinigers. Hier is een wateroplosbare met een olieoplosbare reiniger gecombineerd. Zo’n product moet je voor het gebruik goed schudden.

Reinig wel je gezicht

Kort samengevat: of een  reiniger jouw make-up goed kan weghalen, hangt dus sterk af van de make-up die je gebruikt. Voor welk apart product je ook kiest, ik raad altijd aan om na het verwijderen van je make-up je gezicht te wassen met een milde wateroplosbare reiniger. Op deze manier kunnen er geen schoonmaakmiddelen en resten make-up op je huid achterblijven en daar problemen veroorzaken.

Groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs:
– de cleanser
is er een oplossing voor wallen?
invloed van stress op de huid
– de ideale oogcrème?

Gerelateerde Berichten

40 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Roxanne oktober 27, 2015 (19:54)

  Hi Jetske,

  Heb in korte tijd twee keer een wimperrand onsteking gehad en nu kan dat vrijwel aan alle schoonheidsproducten die ik gebruik te wijten zijn, maar heb zelf het idee dat het aan mijn mascara/eyeliner/makeup remover lag. Nu vroeg ik me af of ik mijn mascara (niet waterproof) ook alleen kan verwijderen door jouw cleanser te gebruiken of dat je me misschien iets anders aan kan raden voor erg gevoelige ogen? En heb je misschien ook nog een tip voor een goede mascara & eyeliner? Alvast vriendelijk bedankt!

 • Debbie mei 25, 2015 (21:47)

  Hallo,

  Ik heb vandaag de reinigingsgel van la roche posay rosaliac gekocht. Bij de apotheek gaven ze aan dat ik hiermee met een watje mijn make up kan verwijderen. Ik heb het idee dat niet alle make-up goed wordt verwijderd. Kan dit kloppen? Zo ja wat kan ik dan daarvoor het beste gebruiken? Of is de gel toch voldoende?

  • author-avatar
   Jetske oktober 15, 2015 (14:45)

   Beste Debbie,

   Als je merkt dat een cleanser (reiniger) make-up niet voldoende verwijdert, zou ik je adviseren eerst een make-up reiniger te gebruiken. Hierna kan je een cleanser gebruiken.

   Groetjes Jetske

 • Margreet februari 23, 2015 (14:52)

  Hallo Jetske,

  Ik gebruik alle producten van Uncover Skincare , welke super zijn.

  Mascara verwijder ik met de cleanser . Dit is toch prima?

  Groetjes Margreet

  • author-avatar
   Jetske april 23, 2015 (15:30)

   Beste Margreet,

   Wat fijn dat je zo enthousiast bent! Als je merkt dat je mascara goed verwijderd wordt met de cleanser kan je dit zeker blijven doen.

   Groetjes Jetske

 • Anoniem februari 16, 2015 (21:09)

  Hoi,

  Ik heb ergens gelezen dat je ook olijf olie kan gebruiken als oog make-up remover. Maar op een andere site las ik dat het slecht voor je was, omdat het achter in je oog kon blijven zitten. Is olijfolie schadelijk als oog make-up remover of niet?

  Alvast bedankt!

  • author-avatar
   Jetske april 23, 2015 (15:00)

   Beste Anoniem,

   Een olie kan je prima gebruiken als oogmake-up remover.

   Groetjes Jetske

 • susan november 5, 2014 (10:19)

  jetske

  wat vindt je van de ingredienten van deze oogreiniger:

  Aqua, isohexadecane, glycerin, sodium chloride, poly amonipropyl biguanide, disodium phosphate, potassium phosphate, ci 4205l, gysophila paniculata rood extract, balanites, aegyptiaca fruit xtract, acacla concinna fruit extract

  groetjes

  susan

  • author-avatar
   Jetske december 9, 2014 (15:00)

   Beste Susan,

   De ingrediëntenlijst ziet er in principe goed uit. Gebruik na een oog make-up reiniger altijd nog een milde gezichtsreiniger.

   Groetjes Jetske

 • Kelly september 29, 2014 (21:08)

  Dag Jetske,

  Ik lees net dat de double effect make up remover van NIVEA als relatief goed wordt beschouwd? Wat ben ik blij dan hoef ik deze niet te veranderen want die had ik al.

  Ik had al van jouw prachtige collega s geleerd dat phenoxy-ethanol als irriterend kan beschouwd worden maar aangezien het als voorlaatste in de lijst is veronderstel ik dat het ermee doorkan?

  Ingredienten: Aqua, Isododecane, Cyclomethicone, Isopropyl Palmitate, Helianthus Annuus Seed Oil, Centaurea Cyanus Flower Extract, Sodium Choride, Trisodium EDTA, Phenoxy-ethanol, Methylisothiazolinone

  • author-avatar
   Jetske oktober 24, 2014 (16:00)

   Beste Kelly,

   Omdat het als een na laatste genoemd wordt is de concentratie hoogstwaarschijnlijk laag. Het laatste ingrediënt is juist een ingrediënt waar ik niet heel blij mee ben: https://www.dr-jetskeultee.nl/hoe-zit-het-nu-precies-met-parabenen/obj7777326. Het mag ook eigenlijk niet meer in product zitten die niet afgespoeld worden met water.

   Groetjes Jetske

 • cynthia september 7, 2014 (09:21)

  Hallo jetske ik zie dat vaak nivea en garnier word aangeraden voor verwijderen van oog make up, zou toch eerst even aanraden om daar nog een goed naar te kijken, nivea gebruikt bijna in zijn gehele lijn

  het middel methylisothiazolinone daar kunnen veel mensen niet tegen.

  Ik zou zeggen ga naar de dermatoloog doe een plaktest en je weet voor welke stoffen allergies bent, zo zonder test is het moeilijk uit te zoeken, kan je hoop ellende aan je ogen besparen als je een reactie op je ogen heb duur het vaak een dikke week dat je oogleden branden,gezwollen zijn of schilverig zijn dus dames laat het testen!!!!

  • Jetske oktober 2, 2014 (13:29)

   Beste Cynthia,

   Het is altijd belangrijk eerst de ingrediëntenlijst van een product te bekijken. Daarna kan je pas iets zeggen over een product. Dit is ook altijd mijn advies. Mocht dit ingrediënt gebruikt worden betekent het niet dat dit is verwerkt in alle producten van een merk. Een patchtest kan je uiteraard altijd doen als je wilt weten op welk ingrediënt je reageert.

   Groetjes Jetske

 • Linda juli 14, 2014 (12:42)

  Ik ben al tijden op zoek naar een fijne (oog)make-up remover voor de gevoelige huid. En dat is niet makkelijk! Helaas heb ik er nog geen gevonden die perfect is voor mij, dus lees ik hier mee voor interessante tips 🙂

  Op dit moment ben ik Kruidvat cleansing 2 in 1 make-up remover & crème aan het proberen (roze tube). Het haalt redelijk goed mijn niet-waterproof mascara eraf m.b.v. een wattenschijfje, maar na een paar keer gebruiken heb ik de indruk dat de rest van mijn gezicht er toch niet echt blij van wordt…

  Er zit in ieder geval geen alcohol of parfum in. Kunt u verder iets zeggen over de ingrediëntenlijst? Zitten er stoffen in die mijn gevoelige gezichtshuid kunnen irriteren?

  Aqua, Glycerin, C12-15 Alkyl Benzoate, Glyceryl Stearate Citrate, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Zea Mays Germ Oil, Phenoxyethanol, Glyceryl Stearate, Cetearyl Alcohol, Carbomer, Xanthan Gum, Ethylhexylglycerin, Butylene Glycol, Potassium Sorbate, Cucumis Sativus Fruit Extract, Ginkgo Biloba Leaf Extract, Lecithin, AscorbylPalmitate, Glyceryl Oleate, Citric Acid

  • author-avatar
   Jetske juli 25, 2014 (10:47)

   Beste Linda,

   Wat bijzonder, een reiniger en crème in een! Nog niet eerder van gehoord :-). Ik ben niet zo’n fan van een reiniger die je met een watje eraf haalt. Er kunnen op deze manier nog restjes cleanser (en vuil) achterblijven op de huid die problemen kunnen veroorzaken. Mijn voorkeur gaat uit naar een cleanser die je met water kan verwijderen. Op het eerste gezicht zie ik geen ingrediënten waarvan bekend is dat ze de huid kunnen irriteren. Maar, elke huid is anders en kan ook anders reageren. Er kan zelfs op een goed ingrediënt als vitamine C allergisch gereageerd worden! Als je merkt dat je huid niet goed reageert, kies dan liever voor een ander product.. Je kan ervoor kiezen om hiermee alleen je oogmake-up te reinigen en daarna nog te reinigen met water en een milde reiniger.

   Groetjes Jetske

 • Nora Verschoor juli 1, 2014 (09:06)

  Fijne informatie! wil jullie graag laten weten dat Ringana een superzachte cleansing milk heeft ontwikkeld die ook eye make-up remover is (dus twee in een), geen irritatie geeft maar niet geschikt is voor water-proof mascara.

  • author-avatar
   Jetske juli 9, 2014 (17:00)

   Beste Nora,

   Heb je misschien een ingrediëntenlijst voor me? Ik ben heel benieuwd!

   Groetjes, Jetske

 • Liesbeth Kahlman juni 18, 2014 (19:52)

  Hallo Jetske,

  Ik haal mijn oogmake-up er tegenwoordig af met een wattenschijfje nat gemaakt met warm water en wat kokosolie (wat overigens niet vloeibaar is) en gebruik dit s avonds ook voor de rest van mijn gezicht. Make-up gaat er zo heel makkelijk af en in tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, wordt mijn huid er helemaal niet vet van! Ik heb van mijn 12e tot ongeveer mijn 35e gekampt met hevige acne, wat uiteindelijk pas na behandeling met roaccutane verdween. Mijn porien op de neus wilden evengoed nog snel verstopt raken, maar deze reiniging icm de door jou aanbevolen creme van Olaz werkt perfect. Daarnaast gebruik ik al een tijd vitamine A creme en ben erg tevreden over hoe mijn huid er tegenwoordig uitziet 😄.

  • author-avatar
   Jetske juni 23, 2014 (16:24)

   Beste Liesbeth,

   Fijn om te lezen dat het goed gaat met je huid :-)!

   Groetjes Jetske

 • Chantal juni 16, 2014 (16:12)

  Wanneer ik geen waterproof make-up draag gaat het er heel gemakkelijk af met mijn Aloe gentle facial wash van the Body Shop. Bij waterproof make-up gebruik ik eerst een wattenschijfje met druivenpit olie of argan olie erop om mijn waterproof mascara en/of eyeliner te verwijderen vervolgens ook de facial wash. De waterproof make-up gaat er zo makkelijk af zonder hard te hoeven wrijven. Deze oliën bevatten geen schadelijke stoffen, zijn niet comedogeen, maar zijn verzorgend en/of verzachtend (ligt aan de soort olie). Wel oppassen dat je de olie niet in de ogen wrijft, echter gebeurd dit alleen als je te wilt tekeer gaat om het zo maar te zeggen. Misschien een tip voor mensen die, net als ik, snel reageren op waterproof make-up remover producten. Deze zijn toch vaak aan de agressieve kant, ondanks claims dat ze geschikt zijn voor de gevoelige huid…

  Ik heb ook nog een vraag aan Jetske.

  Bij de moisturizers raad je het Aloe protective serum van the Body Shop aan.

  Maar ik zie (als ik het vergelijk met jouw artikel : te mijden ingrediënten . geen slechte ingrediënten in het Aloe Soothing Moisture Lotion SPF 15 van the Body Shop staan. Dit vraag ik omdat in deze verpakking meer product zit en dat voor de portemonnee dus beter loont, daarbij gaat het mij niet om de spf, want zonnebrand gebruik ik daarnaast nog apart.

  Dit is de ingrediëntenlijst:

  Aloe barbadensis (aloë-veragel), Glycerin (glycerine), Octyl Methoxycinnamate (zonnefilter), Octocrylene (zonnefilter), Butylene Glycol, Cyclomethicone, Sorbitol, Butyl Methoxydibenzoylmethane (Avobenzone) (zonnefilter), Glyceryl Stearate Citrate, Cetearyl Alcohol, Aqua (water), Caprylyl Glycol, Myristyl Myristate, Sesamum indicum (sesamolie), Panthenol, Butyrospermum parkii (sheaboter), Carbomer, Xanthan Gum, Bisabolol, Disodium EDTA, Avena sativa (haverextract).

  Ik vraag mij dan af wat er dan eventueel in dit product zit wat niet zo goed is?

  Alvast bedankt.

  Chantal

  • author-avatar
   Jetske juni 23, 2014 (16:20)

   Beste Chantal,

   Bedankt voor je tip!

   Door zonfilters kunnen werkzame ingrediënten minder goed in de huid komen om daar hun werk te doen. Een crème kan je ook in de avond gebruiken, dan heb je natuurlijk geen SPF nodig. Verder bevat het product Octyl Methoxycinnamate (octixonate); dit is een zonfilter waar ik geen voorstander van ben.

   Groetjes Jetske

 • shirley juni 12, 2014 (13:36)

  Beste Jetske,

  Hoop dat je me kunt helpen. De huid bij mijn oogleden is heel gevoelig geworden. Vroeger kon ik zo wat alle soorten oog make up reiniger gebruiken voor niet waterproof make up. Nu krijg ik een eczeem dat elke keer terug komt. Wat voor product kan ik nu het beste gebruiken?

  • author-avatar
   Jetske juni 23, 2014 (16:03)

   Beste Shirley,

   Je kunt een mild product gebruiken zonder irriterende ingrediënten zoals parfum of gedenatureerde alcohol. Ik heb helaas geen lijstje van make-up reinigers die je kunt gebruiken. Wellicht dat je make-up er ook afgaat met een milde cleanser. De cleansers die ik adviseer vind je op de volgende blog: http://jetskeultee.nl/productadvies/obj7777314.

   Groetjes Jetske

 • Wilke mei 21, 2013 (21:05)

  Hallo Jetske,

  Ik ben al even op zoek naar de perfecte oog make-up remover, vooral omdat ik eigenlijk op alles reageer. Ik krijg vaak rode, dikke ogen. Of het prikt heeeel erg als het in je oog komt. En anders blijf je maar vegen tot je een ons weegt en alles dus rauw is rond je ogen omdat het gewoon weg niet goed genoeg reinigt! Nu stuitte ik onlangs tijdens mijn zoektocht op de Hydrofiele olie. Zacht voor de huid en lost al het vuil op, omdat het in olie oplost maar ook in water. Ik kan alleen niets hierover vinden op jou site. Zou je hier iets over kunnen vinden?

 • Malu april 10, 2013 (18:28)

  Dag Jetske,

  Raadt u naast nivea of garnier andere producten voor de oogjes?

  Ik heb Clinique “take the day-off” onlangs aangeschaft maar ik zie met een probleem als ik de samenvatting doorloop; namelijk ixohexadecane; methicone en hexylene glycol lijken problemen te geven.

  Eerlijk gezegd lee dit product prima te zijn tot ik de samenstelling doorliep. De eyeliner die ik gebruik, wordt zowel “binnen” als “buiten” gebruikt…

  Wat denkt u dat mensen in mijn geval (die beide technieken voor de eyeliner gebruiken) het best zouden gebruiken?

  Hartelijk dank

  Groetjes,

  Malu

 • Elle september 14, 2012 (13:53)

  Hallo Jetske,

  Wat fijn dat u alle vragen beantwoord. 🙂
  Ik wilde graag vragen of het goed is voor je ogen als je het alleen met olie de make up erafhaalt.
  Met olijfolie of jajoba olie? Is dit niet te vettig?

  Wat ik ook wilde vragen is dat is vaak uitslag heb onder mijn oog kleine rode vlekjes. ( lijkt op uitslag )

  Groetjes Elly

 • author-avatar
  Jetske september 4, 2012 (15:28)

  Beste Nancy,

  Je zou hier de cleanser voor kunnen gebruiken. Bij waterproof make up (of mascara) zou ik je een product willen adviseren die speciaal hiervoor gemaakt is.

  Groeten Jetske

 • Nancy mei 22, 2012 (10:28)

  Hallo Jetske,

  Ik heb net je verzorgings lijn gekocht, maar zou je mij kunnen zeggen welke oogmake up remover ik het best kan gebruiken (mijn ogen zijn erg gevoelig)?
  B.v.d.

 • Therese van der Bij april 30, 2012 (18:42)

  hallo,
  ik gebruik altijd de oogmake-up reiniger van Loreal omdat deze niet duur is en erg goed werkt, is deze goed of niet,
  AQUA / WATER, CYCLOPENTASILOXANE, ISOHEXADECANE, ISOPROPYL PALMITATE, SODIUM CHLORIDE, DIPOTASSIUM PHOSPHATE, POLOXAMER 184, POTASSIUM PHOSPHATE, PANTHENOL, POLYAMINOPROPYL BIGUANIDE, CI 61565 / GREEN 6

  en ik gebruik om mn gezicht te reinigen:
  Babor Hy-ol:
  Ingredients: glycine soja (soybean) oil, sesamum indicum (sesame) seed oil, arachis hypogaea (peanut) oil, decyl oleate, octyldodecanol, alcohol denat., PEG-40 sorbitan peroleate, fragrance (parfum), tocopheryl acetate, bisabolol, tocopherol, ascorbyl palmitate, ascorbic acid, caprylic/capric triglyceride, water (aqua), alcohol, citric acid.

  Babor phytoactive sensitive
  Ingredients: water (aqua) alcohol denat., PEG-40 hydrogenated castor oil, ethoxydiglycol, propylene glycol, tilia cordata flower extract, humulus lupulus (hops) extract, Melissa officinalis leaf extract, butylenes glycol, hydroxyethylcellulose, lactic acid, citric acid, sodium hydroxide, fragrance (parfum), phenoxyethanol, methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben, isobutylparaben, potassium sorbate, sodium benzoate.
  dit gebruik je zo, eerst de olie en daarna de phytoactieve erover heen smeren en dan emulgeren met beetje water en dan met vochtige sponsje eraf halen en klaar
  bij voorbaat dank

  • esther juni 27, 2014 (09:37)

   ik gebruik dezelfde producten als Therese van Babor (Hyol en phytoactive). Zijn deze veilig of toch irriterend?

   • author-avatar
    Jetske juli 9, 2014 (16:45)

    Beste Esther,

    Door de toevoeging van alcohol (denat), propylene glycol en parfum zou ik deze producten niet aanraden.

    En in de reiniger zitten weliswaar nog best wat goede ingrediënten zoalsbisabolol, maar helaas spoel je de meeste er ook meteen weer eraf en kunnen ze zo dus weinig doen voor je huid .

    Groetjes, Jetske

 • author-avatar
  Jetske april 4, 2012 (11:20)

  Beste Jolanda,

  Als je echt een hele gevoelige huid hebt zou ik je willen adviseren om te kijken of je je oogmake-up met een simpele olie of als je wateroplosbare make-up gebruikt met een milde toner kunt weghalen.
  Dan heb je veel minder kans op problemen.

  groeten Jetske

 • Jolanda februari 26, 2012 (19:59)

  Hallo Jetske,
  Ik zie hierboven dat je Nivea of Garnier aanraad. Is dit ook te gebruiken bij een Rosacea huid? Ik merk dat bijv. de reiniger van Lancome, meteen de dag erna voor vlekjes/puistjes zorgt op mijn huid onder de ogen, omdat ik dat stuk huid ook raak met het verwijderen van oogmake-up (met het watje). Is hier wat aan te doen of zijn er nog mildere reinigers dat ik kan gebruiken met mijn Rosacea?
  Groetjes, Jolanda

 • author-avatar
  Jetske december 5, 2011 (12:27)

  Beste Angie,

  Bij rosacea kan je zeker ook veel last hebben van je ogen…
  Soms kan een reiniger alleen ook voldoende zijn, maar dit hangt erg af van de make-up die je gebruikt in combinatie me de reiniger. Reageert je huid goed op dit product, dan kun je het blijven gebruiken. Je zou ook eens kunnen kijken naar de double effect oogmake-up remover van Nivea of die van Garnier. Let er in ieder geval op dat een oogmake-up reiniger geen parfum bevat….

  Succes, groeten Jetske

 • angie november 4, 2011 (16:08)

  Hoi Jetske,
  Ik gebruik al een tijdje cil clar voor reiniging van mijn oogleden. Is mij toen geadviseerd omdat ik al een paar keer een ooglid ontsteking gehad heb. Hoort helaas ook bij rosacea.
  hieronder de ingredienten.
  Samenstelling: Oplossing 100ml: Aqua, Lauroamphodiacetate, Sodium Trideceth Sulfate, Hexylene Glycol, PEG 20, Sorbitan monolaurate, Propylene Glycol, Boric acid, Sodium Borate, Disodium EDTA, Polyaminopropyl Biguanide
  Wil jij bekijken of er geen irriterende stoffen in zitten.
  Alvast bedankt.
  Vriendelijke groet,
  Angie

 • author-avatar
  Jetske mei 27, 2011 (10:54)

  Beste Sandra,

  Omdat oogmake-up (waterproof) vaak veel lastiger weg te halen is dan de rest van het vuil/ make-up op je gezicht adviseer ik hier een aparte reiniger voor te gebruiken. Anders heb je kans dat je je gezichthuid te sterk onvet en de barrierefunctie van je huid aantast! Ik adviseer altijd een ongeparfumeerd product met zo min mogelijk irriterende stoffen. Een goede oogmake-up remover hoeft niet duur te zijn! Kijk bv eens naar de double effect oogmake-up remover van Nivea of die van Garnier.

  groeten Jetske

 • sandra mei 18, 2011 (10:33)

  ik bedoel dus dat ik de hele verzorgingslijn van uncover scincare ga gebruiken, maar dus alleen nog een aanvulling voor de oogmake-up nodig heb en zelf door de bomen het bos niet zie.

 • sandra mei 18, 2011 (10:32)

  Hoi jetske,

  Met veel interesse lees ik alle informatie op je site. Ik gebruik waterproof mascara en merk dat ik het met gezichtsreinigers vaak niet goed weg krijg. Wat voor make-up reiniger kun jij aanraden die goed alle oogmake-up weghaalt en niet verkeerd is voor de huid? Heb nu nl. het idee dat ik door extra te moeten boenen mijn huid alleen maar verouder.
  Daarnaast ga ik voor het gezicht de uncover skincare normale tot droge huid gebruiken (vanaf morgen).
  Graag jouw advies over een goed merk make-up reiniger.

  Alvast hartelijk dank

  groetjes sandra

 • Irene maart 18, 2011 (10:46)

  Hi Jetske,
  Ik reinig mijn ogen altijd gewoon met mijn reiniger. Gaat gelukkig prima; mijn make-up gaat eraf en mijn huid voelt niet trekkerig na het wassen.
  Blijkbaar de goede make-up en reiniger combinatie voor mijn huid gevonden!!
  Groeten Irene

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!