• new-orleans

In New Orleans met 20.000 dermatologen

Dit keer ben ik een beetje later dan anders met het stukje voor mijn blog, want ik was er even tussenuit. Afgelopen week vond in New Orleans het jaarlijkse congres van de Amerikaanse Vereniging van Dermatologie (AAD) plaats.

Tina Alster, Zoe Draelos en Leslie Baumann

Ik probeer hier altijd bij te zijn, want als je dit congres bezocht hebt ben je echt helemaal op de hoogte van alle ins and outs binnen de dermatologie. Nou zijn onderwerpen als zeldzame huidschimmels en tropische huidaandoeningen niet echt aan mij besteed, maar bij de cosmetische onderwerpen zit ik op de voorste rij. Fantastisch om vrouwen als Tina Alster (zie foto), Zoe Draelos en Leslie Baumann– die zoveel geweldig werk hebben gedaan op het gebied van cosmetica- te horen spreken en ze vragen te kunnen stellen over onderwerpen waar ik het antwoord niet op kan vinden.

Help! 20.000 dermatologen

Het is een hele vertoning, dat congres… Die paar dagen lopen er meer dan 20.000 dermatologen in de stad rond en ze komen echt overal vandaan. Ik heb mensen gesproken uit Dubai, Brazilië, Australië en Zuid-Afrika. Een groot deel van de bezoekers is gespecialiseerd in de cosmetische dermatologie en die zijn makkelijk te onderscheiden van de rest. Dames met strakgetrokken gezichten, opgespoten lippen en hoge hakken en mannen met gouden Rolexen om de pols die toch zeker de pensioenleeftijd al ruim bereikt moeten hebben, maar waar door alle ingrepen de leeftijd niet meer van te schatten is. Ik heb begrepen dat van alle artsen in Amerika cosmetisch dermatologen het meest verdienen en er bijna geen artsen meer te vinden zijn die de ‘gewone’ dermatologie in de ziekenhuizen doen. Daarom worden er nu op grote schaal 65-plussers ingezet. Pfoe, gelukkig woon ik in Nederland!

Een dubieuze koptelefoon

Als je even geen zin hebt om naar een lezing toe te gaan, kun je de exhibition bezoeken waar je eindeloos kan dwalen tussen nieuwe huidverbeteringsapparatuur en huidverzorgingsproducten. En overal krijg je tasjes in je handen gestopt met de nieuwste crèmepjes. Heb dit jaar trouwens overal resoluut nee gezegd, want vorig jaar had ik zo veel ‘troep’ gekregen dat mijn koffer niet meer dicht te krijgen was.
Op de exhibition kom je de vreemdste dingen tegen. Ik heb bijvoorbeeld vol verbazing staan kijken naar een koptelefoon waar een helm aan vast zit. Terwijl je muziek zit te luisteren komt er uit de helm infrarood licht waardoor je (volgens de verkopers) weer prachtige golvende haarlokken krijgt. Je begrijpt dat de kalende dermatologen in de rij stonden om het uit te mogen proberen. Ik geloof dat ik echtscheiding aan zou vragen als mijn geliefde met een dergelijke helm naast me op de bank zou zitten. Dan maar liever kaal!

Vitamine C, vervuiling en vele andere interessante onderzoeken

Bij het congres was ook een grote ruimte met computers waar je vast kon kijken naar de eerste nog niet gepubliceerde data van nieuwe onderzoeken. Leuk! Zo las ik dat een crème met 5% vitamine C bij acne een vergelijkbaar effect heeft als vitamine A-zuur maar wat sneller werkt, dat huidveroudering door de zon twee keer zo snel gaat door vervuiling en dat de huid van mensen met rosacea sneller veroudert omdat ze minder antioxidanten in de huid hebben. Smeren dus! Tijdens de praatjes over cosmetica werd me duidelijk dat er niet zozeer nieuwe ‘wonderingrediënten’ zijn, maar dat wel steeds beter bekend wordt wat stoffen als vitamine C, groene thee en niacinamide doen en hoe ze gebruikt moeten worden.

Dat cosmetica-ingrediënten de huid kunnen verbeteren, daarover bestaat inmiddels echt geen discussie meer.

Groeten Jetske.

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs:
antioxidanten in cosmeticaproducten

puur goud
een alternatief voor een facelift (of toch niet…)
– verslaafd aan lippenbalsem
de werkzaamheid van een crème

Gerelateerde Berichten

3 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • author-avatar
  Jetske februari 17, 2011 (19:11)

  Beste Anja,
  Het congres is inderdaad helemaal geweldig. Je kunt er ook als “niet arts” naar toe gaan, maar dan is het wel verschrikkelijk duur!!! Als ik een keer wat hoor van een leuk wetenschappelijk congres in Nederland dan laat ik het je weten. Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld een leuk congres in Rotterdam. Je zou ook eens een keer naar een anti-aging congres in Parijs kunnen gaan. T is geen “New Orleans” maar je hoort er af en toe hele interessante dingen.
  Groeten Jetske

 • Anja februari 13, 2011 (17:54)

  lijkt me super gaaf om eens naar zo n congres en exhibition te gaan. Ben helaas geen dermatoloog maar schoonheidsspecialiste.
  Organiseren ze zoiets wel eens in Nederland? Op de beurs van Utrecht vind ik het weer te commercieel en vaak staan er altijd dezelfde leveranciers op.

 • Anoniem februari 10, 2011 (15:17)

  hier zo n onderzoek, Jetske, naar de effecten van luchtvervuiling op de huid: http://www.beautyjournaal.nl/2010/11/uitlaatgassen-veroorzaken-pigmentproblemen-in-de-huid/

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!