Wat doet cafeïne voor de huid?

Een heerlijke cappuccino, café au lait of gewoon een ‘normaal’ kopje koffie. Dat vooruitzicht is voor mij toch altijd de reden om na tien keer tot honderd tellen op te staan. En sinds ik gelezen heb dat cafeïne een heleboel positieve eigenschappen bezit, smaakt het kopje koffie me nog beter…

Cafeïne zit in veel producten, zoals koffie, thee, cola en chocolade. Hoewel de stof niet zo’n goede naam heeft, zijn er nuttige eigenschappen beschreven door onderzoekers. Volgens Jorge Rafael Leoín-Carmona en Annia Galano (Journal of Physical Chemistry) bijvoorbeeld, kan de stof de kans op het krijgen van hart en vaatziekten, Alzheimer (dementie) en huidkanker verminderen.

Cafeïne in cosmetica

Steeds vaker zie je cafeïne ook op de ingrediëntenlijst van cosmetische producten terug. Als je de reclames mag geloven (wat we natuurlijk niet doen) verdwijnen daarmee rimpels als sneeuw voor de zon.  Voor bepaalde producten (waarvan ik het merk niet zal noemen) belandden om die reden ooit duizenden mensen op een wachtlijst. Helaas bleek uit een korte check van de ingrediëntenlijst dat de concentratie cafeïne zeer laag was; sterker nog bijna verwaarloosbaar! In het betreffende product zat wel de stof mica. Dit doet niets voor de huid, maar bevat lichtreflecterende deeltjes en geeft dus een optisch beter effect… De hype was dus geheel ten onrechte, maar complimenten voor de marketingafdeling!

Cafeïne werkt en niet alleen in de koffie

Uit onderzoek is overigens wel bekend dat cafeïne goede dingen kan doen voor de huid. Helaas hoort rimpels weghalen daar niet bij. Wel heeft het ingrediënt een antioxidantwerking waardoor het in ieder geval in theorie het ontstaan van rimpels wat kan beperken. Bovendien kan cafeïne, net zoals ijs na het stoten van je hoofd, een ophoping van vocht beperken. Dat verklaart ook de toepassing in oogcrèmes. Overigens is dit effect alleen tijdelijk. Cafeïne werkt ook nog kalmerend. Wel droogt de stof de huid wat uit; het moet dus altijd gecombineerd worden met hydraterende stoffen.

Zoeken naar een speld in de hooiberg

Cafeïne heeft dus net als veel cosmetische ingrediënten (denk aan groene thee, vitamine C, niacinamide en vitamine A-zuur) een aantal goede eigenschappen. Nu nog een product vinden met een concentratie  die werkelijk hoog genoeg is om iets te kunnen doen. Vrees dat het weer zoeken wordt naar een speld in de hooiberg…. (zie ook de blog Angel dusting).

Groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

 

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!