De grote mascaratest

Een paar weken geleden werd ik gebeld door het programma Kassa van BNN VARA met de vraag of ik mee kon helpen met het beoordelen van een reeks mascara’s. Dat was nog een hele onderneming met verrassende uitkomsten… Bekijk hier de uitzending.

Het meten van de wimpertoename…

De Nederlandse rugbydames zouden de mascara’s ‘in actie’ gaan testen en ik zou de producten vervolgens moeten checken op de werking (dus het langer en dikker maken van de wimpers) en op ingrediënten. Piece of cake dacht ik aanvankelijk, maar er waren toch nog wel even wat hobbeltjes te nemen.

In de eerste plaats was het achterhalen van de ingrediëntenlijst van de te testen mascara’s een helse klus. Vreemd, ik dacht toch echt dat cosmeticaproducenten dat verplicht waren…
Ook het analyseren van de wimpertoename bleek lastiger dan gedacht. Met een laboratorium vol hightech huidanalyseapparatuur waarmee ik de vreemdste zaken tot diep in de huid kan onderzoeken, bleek het meten van de dikte en lengte van wimpers toch echt een ander ding.

Wimpers en kraaienpootjes

Mijn eerste idee om de wimpers te selecteren als rimpels om automatisch het oppervlak te berekenen bracht geen uitkomst. Met de wimperhaartjes werden de kraaienpootjes ook gemeten, met als gevolg dat de mascara van de meest ‘gerimpelde’ testpersoon de beste leek te zijn. Net op het moment dat ik tot afschuw van de proefpersonen overwoog om dan maar enkele wimperhaartjes uit te trekken zodat ik ze kon meten, kwam onze grafisch ontwerpster (duidelijk de slimste van ons gehele team) met de oplossing. Met de fotoapparatuur die we hebben kunnen we heel goede detailfoto’s maken van de ogen, door de wimperharen zonder mascara te projecteren op de wimpers met mascara is heel goed het effect te beoordelen. Klik hier voor het resultaat.

Hoe duurder, hoe beter?

En wat bleek, op een uitzondering na (de mascara van de Hema; weinig volume, slechte borstel en irriterende stoffen) is het verschil tussen de resultaten van de verschillende mascara’s minimaal. En dat terwijl de duurste maar liefst twintig keer duurder per ml is dan de goedkoopste. Deze uitkomst werd nog eens bevestigd door de ingrediëntenlijst; de samenstelling van de verschillende mascara’s ontliep elkaar weinig en de gebruikte ingrediënten konden absoluut niet het enorme prijsverschil tussen de producten verklaren. Sterker nog: het was duidelijk te zien dat de mascara’s van L’Oréal en Lancôme uit hetzelfde huis kwamen, en ook de mascara’s van Rimmel en Miss Sporty, Bourjois en Chanel hadden wel een heel overeenkomstig DNA-profiel.

Natuurlijk gaat het bij het beoordelen van mascara’s niet alleen om lengte en volume, maar ook om gebruiksgemak, of het borsteltje fijn is, of het product goed blijft zitten als je een traantje wegpinkt en of de make-up aan het einde van een lange dag weer goed te verwijderen is. Wat ben ik benieuwd naar de commentaren van de rugbydames! Maar wat hun oordeel ook is, een ding weet ik wel: voordat ik in het vervolg een dure mascara afreken, speur ik eerst even naar het goedkope tweelingzusje.

Groetjes, Jetske

Onderzoeksarts cosmetische dermatologie

 

Gerelateerde Berichten

13 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Lucy augustus 25, 2015 (07:28)

  Hallo Jetske,

  Ik heb een Mascara gevonden van 100% Pure , maar zou toch willen vragen of je kan kijken of alle ingredienten natuurlijk zijn?

  Alvast veel dank voor de moeite!

  Ingrediënten:

  Camellia Sinensis Leaf Extract (Organic Green Tea), Tocopherol (Vitamin E), Cera Alba (Honey Beeswax), Rubus Fruticosus Fruit Extract (Blackberry Extract), Ribes Nigrum Fruit Extract (Blackcurrant Extract), Rubus Idaeus Fruit Extract (Raspberry Extract), Hydrolyzed Oat Protein (Oat Protein), Hydrolyzed Wheat Protein (Wheat Protein), Pantothenic Acid (Pro-vitamin B5), Fucus Vesiculosus Extract (Seaweed Powder), Coconut Stearic Acid (Coconut Acid), Mica, Theobroma Cacao Seed Butter (Cocoa Butter), Pearl Powder, Oryza Sativa Germ Powder (Rice Powder), Theobroma Cacao Extract (Cocoa Powder), Coffea Arabica Seed Extract (Powdered Coffee Beans), Mel (Lavender Honey), Origanum Vulgare Leaf Extract (Oregano Extract), Thymus Vulgaris Flower/Leaf Extract (Thyme Extract), Rosmarinus Officinalis Leaf Extract (Rosemary Extract), Lavandula Angustifolia Flower/Leaf/Stem Extract (Lavender Extract), Hydrastis Canadensis Extract (Goldenseal Extract)

  Groet,

  Lucy

 • Lisa juli 18, 2015 (17:41)

  kan ik hieruit concluderen dat Essence toch wel een van de betere is?

 • Bep van Hulst juni 18, 2015 (16:52)

  Jetske heb n poos terug gevraagd welke mascara ik het beste kan gebruiken? Heb heel weinig wimpers ivb met allopetia,He prik ogen.Kunt U mij daar antwoord op geven ? Bvb Dank.

  • author-avatar
   Jetske september 29, 2015 (13:30)

   Beste Bep,

   Wat vervelend dat je vraag nog niet is beantwoord. Excuses.
   Heb je onderstaande blog al weleens doorgenomen?
   https://www.dr-jetskeultee.nl/productadvies-mascara/obj10569639
   Het is een kwestie van uitproberen welke mascara jou het best bevalt. Je kunt in ieder geval aan de hand van mijn lijst met ingrediënten al veel mascara s afstrepen. Ik zou jou in ieder geval willen adviseren geen waterproofmascara te gebruiken. Deze verwijder je wat lastiger dan een gewone mascara. Veel succes.

   Groetjes Jetske               

 • Femke mei 3, 2015 (00:55)

  Dag Jetske

  Op het internet vind je veel terug, maar worden helaas ook veel onwaarheden verspreid.

  Weet jij of (de hoeveelheid) nikkel in make-up best vermeden wordt? Blijkbaar herken je die op ingrediënten lijsten onder iron oxides zoals CI77491 e.d.

  Wat oorbellen betreft moet ik hier namelijk wel op letten, make up (zoals mijn blush) nooit aan gedacht…

  Ik heb rosacea, dus als het helpt, wil ik dit wel proberen vermijden, al blijkt dat moeilijk…

  Heel erg bedankt!

 • alena april 22, 2015 (09:57)

  even andere vraag dan mascara. Hoe gaat het met de ontwikkeling van de foundation? Hebben jullie al meer info. Ik ben erg benieuwd! Heeft die ook spf in?

  • author-avatar
   Jetske juni 29, 2015 (12:15)

   Beste Alena,

   Het gaat helaas minder snel dan ik had gehoopt! Zodra ik weet wanneer het product klaar is laat ik het uiteraard weten. De foundation zal geen zonfilter bevatten.

   Groetjes Jetske

 • Eveline april 18, 2015 (21:22)

  hoi Jetske! Handig om te weten dat het weinig uitmaakt of je een dure of goedkope koopt! Was de Hema-mascara de enige die wel verschil maakte? (In het beeldmateriaal kan ik dit niet goed terugzien…)

  • Lynn april 20, 2015 (10:28)

   Hoi Eveline,

   Die van de Hema verschilde als enige écht van de anderen, maar op een negatieve manier. Hij was de enige die echt minder presteerde. Maar bedenk wel het is maar 1 mascara en de Hema verkoopt meerdere soorten, die kunnen beter zijn

  • Lynn april 20, 2015 (10:28)

   Hoi Eveline,

   Die van de Hema verschilde als enige écht van de anderen, maar op een negatieve manier. Hij was de enige die echt minder presteerde. Maar bedenk wel het is maar 1 mascara en de Hema verkoopt meerdere soorten, die kunnen beter zijn

   • Annette74 april 22, 2015 (10:48)

    precies. Ik gebruik zelf een mascara van de Hema van de sensitive lijn. Daar ben ik heel tevreden over.

  • author-avatar
   Jetske juni 29, 2015 (12:15)

   Beste Eveline,

   De Hema mascara kwam helaas het slechts uit de test…

   Groetjes Jetske

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!