• huid-en-de-overgang

Je huid en de overgang

Toen ik me na mijn opleiding geneeskunde ging verdiepen in huidverzorging en cosmeticaproducten was ik net het stadium van jeugdpuistjes voorbij. Wat was ik blij met die egale en gladde huid! Een paar jaar later werd ik zwanger en was het over met de pret. Die wisselende hormoonspiegels deden mijn huid geen goed en ik kreeg last van rosacea en pigmentvlekken. Ik behoorde dus duidelijk niet tot de groep vrouwen wiens huid gaat stralen tijdens de zwangerschap. Inmiddels is mijn jongste alweer 12, gaat mijn oudste dit jaar al naar het examenjaar en zie ik in de spiegel een fijne, rustige huid. Ik hoop dat ik daar nog een tijd van kan genieten voordat de overgang roet in het eten gaat gooien. Want dat de overgang flink zijn sporen na laat op je huid staat vast…

Veranderingen

Zowel voor als tijdens en na de menopauze gebeurt er van alles met je huid. Het draait eigenlijk allemaal om het hormoon oestrogeen, waarvan de productie gaat afnemen wanneer je in de overgang komt. En dat oestrogeen heeft een direct invloed op je huid.

Oestrogeen en collageen

Je huid krijgt zijn stevigheid door collageen en elastine. Vergelijk het maar met een matras, een nieuw matras is stevig en veerkrachtig door de vulling, een oud matras wordt slap en er ontstaan kuilen en deuken. Oestrogeen (en ook een beetje door progesteron) zorgt ervoor dat de veren in het matras regelmatig opgeschud worden en als ze hun beste tijd hebben gehad vervangen worden.

Je huid blijft stevig en elastisch. Door de afname van oestrogeen tijdens de overgang daalt het collageen in je huid jaarlijks met 2,1% af, tegelijkertijd neemt de dikte van je huid ook met 1,1% af. De elasticiteit van de huid in de overgang neemt jaarlijks ongeveer 0,55% af. Niet gek dus dat vrouwen rond de 50 vaak klagen over hun rimpels, slappe huid en ingevallen wangen en doorschijnende huid.

Oestrogeen en hydratatie

In de huid zitten van nature waterbindende stoffen, zoals hyaluronzuur. Oestrogeen zorgt voor de aanwezigheid van deze stoffen in je huid. Wanneer de productie van oestrogeen daalt, daalt de aanwezigheid van deze stoffen ook, waardoor de huid minder goed water kan vasthouden. Ook de huidbarrière en talgproductie, waar oestrogeen bij helpt, zullen gaan afnemen. Met een droge huid als gevolg..

Haargroei en puistjes?

Ook ongewenste haargroei en puistjes kunnen in en na de overgang voorkomen. Dit heeft indirect ook weer met oestrogeen te maken. Doordat de productie van oestrogeen daalt, heb je relatief gezien meer van het mannelijk hormoon testosteron in je lichaam. Testosteron heeft “vrij spel’ en kan dan voor ongewenst gezichtshaar, vergrote poriën en puistjes zorgen.

Hormoontherapie

Nu lijkt de behandeling simpel: een oestrogeen-cocktailtje. Informeer eens naar de mogelijkheden bij speciale overgangsconsulenten of menopauzeklinieken. Er is altijd veel ophef geweest over dit soort hormonale therapieën, maar inmiddels bestaan er ook veilige producten en richtlijnen. Zelf zet ik voorlopig nog even in op veel vakantie, gezond eten quality time met mijn familie en vrienden. Dat zijn dingen die me gelukkig maken. En uit onderzoek blijkt dat gezonde, gelukkige vrouwen die hun lichaam goed verzorgen later de overgang in te gaan …

Groetjes, Jetske

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs:

zwangerschap en de huid‘,
Wat doet hyaluronzuur nu eigenlijk?
en ‘een vochtarme huid (en hydraterende stoffen)

Gerelateerde Berichten

45 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Gerri december 4, 2015 (22:07)

  Hallo

  Ik heb een vraag ik zit in de overgang

  Maar ik heb slechte nierfunctie en ik mag geen hormoon slIkken

  Omdat bij mij familie kanker voor kom

  Maar kun je mij wat aan raden wat ik wel in mag nemen

  Omdat ik zo last van heb van de over gang

  • author-avatar
   Jetske januari 8, 2016 (13:30)

   Beste Gerri,

   Wat vervelend dat je zo n last hebt van de overgang. Met deze vraag zou ik je willen adviseren contact op te nemen met de huisarts.

   Groetjes Jetske

 • Fauzia november 19, 2015 (15:22)

  Beste Jetske,

  Ik gebruik inmiddels een jaar de verzorgingslijn van dermalogica maar nog heb ik veel last van verstopte poriën met name de t-zone. Dit is ook erg vet. Einde van de ochtend voel en zie ik een glanzende en vette laag. Op mijn kin heb ik vaak last van ontstekingen. Mijn huid is daar best dik want een mee-eter krijg ik niet zo makkelijk eruit. Nu wil ik graag de produkten van uncover skincare gaan gebruiken en hoop ik dat mijn huid zal gaan verbeteren. Wat kan ik het beste gebruiken? En zijn er nog verkooppunten of kan het alleen online besteld worden? Groetjes fauzia

 • Christ september 22, 2015 (14:53)

  Beste Jetske, ik heb nog een vraag betreffende een vriendin. Het probleem bij haar ontstaat door een puistje en dat wordt later een soort van bruin vlekje wat bijna niet weggaat. Wat zou zij daar aan kunnen doen en gebruiken en wat is het eigenlijk? Ik verneem erg graag van u. Mvg, Pam

 • Marleen september 4, 2015 (11:48)

  Hallo Jetske

  Sedert de ontdekking van uw blog heb ik al veel nuttige informatie gelezen.

  Ik ben heel kritisch geworden qua aankoop en ben hierdoor de produkten van Uncover beginnen gebruiken.

  Door de overgangsfase zijn er in het gezicht op korte tijd meerdere rimpels verschenen en zit de huid in de hals en onderkin reeds losser.

  Onlangs las ik heel positieve informatie over een hydradermabrasie behandeling met de HydraFacial. Op het internet vindt men er veel over terug maar ik peil graag eens naar uw mening hierover.

  Op voorhand dank voor uw reactie. Groetjes, Marleen.

  • author-avatar
   Jetske oktober 26, 2015 (11:15)

   Beste Marleen,

   Persoonlijk ben ik niet zo n voorstander van dermabrasiebehandelingen.
   Als je kijkt naar de literatuur is het zeker zo dat microdermabrasie het aspect van de huid kan verbeteren. Het is geen antirimpelbehandeling. Toch moet je er wel voorzichtig mee zijn, er is uit een onderzoek bekend dat microdermabrasie ook negatieve effecten kan hebben en de barrièrefunctie van de huid kan verzwakken. Dat kan uiteindelijk juist tot huidveroudering leiden. Microdermabrasie met beleid toepassen dus. Niet te vaak en niet te diep. Bij een gevoelige huid zou ik het niet adviseren. En het is belangrijk na een microdermabrasie behandeling of peeling antioxidanten weer aan te vullen. Laat dergelijke behandelingen in ieder geval altijd uitvoeren door een huidtherapeut onder supervisie van een arts, of een arts zelf.
   Het enige ingrediënt dat bestaande rimpels kan verminderen is vitamine A zuur. En natuurlijk heel erg goed de huid beschermen tegen de zon, want 90% van huidveroudering ontstaat door de zon.

   Groetjes Jetske

 • marina augustus 10, 2015 (14:59)

  ik zou graag de mening horen over allerlei lasertechnieken die tegenwoordig op de huid worden toegepast. Zoals de Clearlift laserbehandelingen door de High Powered QWS laser. Zijn deze schadelijk en zijn ze effectief?

 • marina augustus 9, 2015 (11:08)

  ik zou graag de mening horen over allerlei lasertechnieken die tegenwoordig op de huid worden toegepast. Zoals de Clearlift laserbehandelingen door de High Powered QWS laser. Zijn deze schadelijk en zijn ze effectief?

  • author-avatar
   Jetske september 3, 2015 (13:00)

   Beste Marina,

   Er zijn zoveel lasers op de markt, deze laser ken ik bijvoorbeeld niet en kan je daarom over dit apparaat niet adviseren. Waarom zou je een laserbehandeling willen ondergaan? Als ik dit weet kan ik je beter advies geven met betrekking tot een behandeling.

   Groetjes Jetske

 • Laura juli 30, 2015 (21:56)

  Dag Jetske,

  Sinds twee jaar gebruik ik je producten en ben hier ontzettend tevreden over.

  Na mijn tweede zwangerschap heb ik ongeveer een week in de maand last van kleine puistjes bij mijn slapen, onder mijn oren/nek en op m n voorhoofd. Dit terwijl ik voorheen nooit last had van puistjes. Ik vermoed dat het met hormonen te maken heeft, gezien de frequentie. Heb jij tips? Alvast bedankt voor je reactie!

  Groetjes,

  Laura

  • author-avatar
   Jetske september 29, 2015 (14:45)

   Beste Laura,

   Het zou inderdaad met hormonen te maken kunnen hebben. Hoe zien de puistjes eruit? De puistjes jeuken niet?

   Groetjes Jetske

 • Prisca juli 30, 2015 (16:03)

  Beste Jetske

  Eerst en vooral, een mooi initiatief allemaal! Ik ben zelf erg geïnteresseerd in het mooi ouder worden en welke producten al dan wel of niet te gebruiken, zelf heb ik niet echt een probleemhuid op een puistje hier en daar na tijdens stressvolle periodes of menstruatie, maar ik merk in mijn omgeving wel mensen die erg sukkelen met hun huid en zou hen ook graag willen helpen. Mijn moeder is hier één van, zij heeft altijd wel erg veel last gehad van pigmentatie, maar sinds haar vakantie enkele tijd terug heeft ze precies een zwangerschapsmasker, het is verschrikkelijk om te zien. Ik weet uit je video s en dergelijke dat je hier eigenlijk niet veel aan kan doen, maar zijn er producten die je adviseert die deze verkleuringen wat tegen kunnen gaan zodat het minder opvalt? Ze heeft al verschillende dingen geprobeerd zoals de meesten. Ze smeert zich wel in tegen de zon, eet gezond… enige tips? Het is echt niet om aan te zien, en ik vind het erg voor haar. Groetjes Prisca

 • Lydia juli 1, 2015 (12:26)

  oeps, zie dat Jetske een paar dagen geleden nog vragen heeft beantwoord! voor mijn beurt gesproken.

 • Silvia juli 1, 2015 (08:41)

  Hallo Jetske,

  Mijn vraag is, helpt het slikken van hylaronzuur tabletten?

  In de winkel zeggen ze dat ze goede resultaten zien!

  En er zijn ook collageentabletten, maar daar hoorde ik laatst van,

  dat die gewoon na je darmen gaan en niet worden opgenormen.

  Ik hoop hier eens duidelijkheid op te krijgen.

  Is zo tegenstrijdig allemaal….:-((

  BVD Silvia

  • author-avatar
   Jetske juli 16, 2015 (12:30)

   Beste Silvia,

   Helaas heb ik geen wetenschappelijke studies kunnen vinden waarin het nut van deze tabletten wordt bewezen. Ingrediënten op de huid hebben ook een hele andere werking dan wanneer ze worden ingenomen. Als je je bestaande rimpels iets zou willen verminderen kan je kiezen voor vitamine A zuur: http://jetskeultee.nl/vitamine-a-retinoiden/obj7777395. Van dit ingrediënt is wel bewezen dat het rimpels iets kan verminderen en de huid wat kan verstevigen.

   Groetjes Jetske
                  

 • Anna juni 28, 2015 (16:09)

  Hoi Jetske, Jammer dat niet alle vragen meer worden beantwoord! Ik zie regelmatig een vraag voorbij komen die mijn interesse wekt, maar helaas is er dan geen antwoord te vinden. Ook ik ben benieuwd naar je mening over de kruidvat sensitie dagcreme met spf 30. Hierboven bij Chantal de ingredienten!

  • Lydia juli 1, 2015 (12:20)

   dat vind ik ook jammer. Het is volgens mij al weer lang geleden dat er überhaupt een vraag beantwoord is op de blog (maar misschien kijk ik niet goed). Ik hecht heel veel waarde aan de kennis van Jetske en kijk ook regelmatig of er nog een nieuw stukje geschreven is. Maar ik kijk wel steeds minder hier. Is inderdaad beetje frustrerend al die goede vragen die gesteld worden en waar dan geen antwoord op komt.

   • author-avatar
    Jetske juli 1, 2015 (12:30)

    Beste Lydia (en anderen),

    Deze week heb ik weer enorm veel vragen beantwoord. Ik doe mijn best alles zo goed mogelijk bij te houden, maar dit is niet altijd mogelijk…

    Ik hoop uiteraard op jullie begrip 🙂

    Groetjes Jetske

  • author-avatar
   Jetske augustus 18, 2015 (10:45)

   Beste Anna,

   Ik heb het de laatste tijd erg druk, sorry. Alle vragen worden wel beantwoord, maar het duurt soms wat langer.

   Groetjes Jetske

 • Lydia mei 23, 2015 (19:08)

  interessant om te weten dat oliën en vetten het juist kunnen verergeren! Misschien kun je dan NIacinamide kopen en aan een voor jou geschikte basiscrème toevoegen? Naar wat ik weet is Niacinamide stabiel. Ik stel zelf nooit iets samen maar weet dat veel mensen (die geïnteresseerd zijn in huidverzorging) dit wel doen, dat die (online) Niacinamide kopen. Succes met je zoektocht.

 • Nina mei 20, 2015 (20:40)

  Hoi Jetske,

  Al een paar jaar geleden ben ik je blog gaan lezen en ik smeer nu al 4 jaar (vanaf m n 26ste) braaf elke dag zonnebrandcreme op (uncover, want daar ben ik erg tevreden over:)) Ik smeer natuurlijk om me te beschermen tegen alle schadelijke effecten van de zon, maar zeker ook om huidveroudering tegen te gaan.

  Nu noem je wel vaker dat 90% van de huidschade al is gedaan vóór je 21ste. Ik ben als kind erg vaak vreselijk verbrand door de zon, en ben nu bang dat al dat gesmeer veel minder effect heeft dan ik zou hopen, hoe erg klopt dit? Ik kon die bevinding over de huidschade voor het 21ste levensjaar niet letterlijk terugvinden in het artikel waar je naar refereert. Hoe is dit onderzocht?

  Dankjewel alvast en ga zo door!

  Groetjes, Nina

  • Marielle mei 30, 2015 (00:59)

   Ik ben 23 en heb al veel pigmentvlekken op mijn armen. Ook in mijn gezicht is er een grote aan het opkomen, zacht van kleur daarom valt ze nog niet zo op. Ik smeer mij nu goed in van mijn 20 jaar of zo. Ik ben 2 jaar lang intensief naar de zonnebank geweest en onder de gezichtsbruiner. Ook lag ik uren in de zon en als klein kind was ik altijd onbeschermd in de zon. vanaf mijn 15 jaar smeer ik een lage spf omdat ik snel verbrand maar ik dacht dat je van een hoge spf niet bruin kon worden. Jammer genoeg mag ik het nu bekopen, gelukkig heb ik nog geen rimpels. Mijn zus die juist 21 jaar is die begint nu al oogrimpels te krijgen.

  • author-avatar
   Jetske juli 16, 2015 (12:00)

   Hoi Nina,

   Ga vooral door met het smeren van zonnebrandcrème SPF 30. De UV schade die op kinderleeftijd is ontstaan in de huid is niet goed te herstellen (Pediatrics, 1992), maar je voorkomt nieuwe schade. Daarom is het wel heel belangrijk gewoon door te gaan met smeren SPF 30.

   Groetjes Jetske

 • Ramona mei 20, 2015 (12:46)

  Hoi Jetske en lezers,

  Louis Widmer heeft een nieuw product met 5% niacinamide:

  Louis Widmer Pigmacare Skin Tone Balance (ongeparfumeerde versie):

  Aqua, Cyclopentasiloxane, Niacinamide, Butylene Glycol, Dimethicone, Cetearyl Isononanoate, Isopropyl Lauroyl Sarcosinate, Glycerin, Silica, PEG/PPG-18/18 Dimethicone, Titanium Dioxide, Caprylic/Capric Triglyceride, Cetearyl Dimethicone Crosspolymer, Propylene Glycol, Tocopheryl Acetate, Phenoxyethanol, Arginine, Cetearyl Olivate, Ascorbyl Glucoside, Ethyl Linoleate, Hexylresorcinol, Potassium Cetyl Phosphate, Sorbitan Olivate, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Hydroxyethylcellulose, Resveratrol, Disodium EDTA, Tocopherol, Xanthan Gum, Ethylhexylglycerin, Glycyrrhetinic Acid, Carbomer/Papain Crosspolymer, 1,2-Hexanediol, Caprylyl Glycol, Tetrapeptide-30, Algin

  Afgezien van de propylene glycol lijkt het me een goede moisturizer, of zie ik iets over het hoofd?

  • Lydia mei 21, 2015 (15:42)

   ook ik keek vaak bij de producten van Louis Widmer maar ze hebben propyleen glycol altijd best hoog in de lijst staan dus ik zie er vanaf. Benieuwd wat Jetske ervan vindt want ik ben maar een leek. Wanneer je een betaalbaar product met Niaciamide zoekt dan is er nog de crème van La Roche Posay: Lipikar Baume AP. Die bevat ook 5 procent. Hij is er in principe voor lichaam en gezicht maar ik denk wel dat hij best vettig is voor het gezicht. De producten van Uncover bevatten ook een hoog percentage Niacinamide.

   • Ramona mei 22, 2015 (10:02)

    Bedankt voor je tips, Lydia!

    Voor mij persoonlijk is de La Roche Posay Lipikar Baume helaas te vet. Ik heb seborroïsch eczeem dat wordt veroorzaakt door de Malassezia-gist. Er is steeds meer bewijs dat die gist zich ‘voedt’ met oliën en vetten (met een ketenlengte van C10 en hoger). Bij mij verergert het eczeem ook inderdaad als ik producten met zulke vetten gebruik. Alleen MCT-olie (middellange keten vetzuren, op de ingrediëntenlijst als Capric/Caprilyc Triglyceride) kan door die gist niet als ‘voeding’ gebruikt worden en verergert het eczeem dus niet. Ik ben dus eigenlijk op zoek naar een niet-vet product (of op basis van Capric/Caprilyc Triglyceride) met 4-5% Niacinamide, omdat anders mijn eczeem opspeelt. Als je hier geen last van hebt is de Lipikar Baume inderdaad een heel goed product!

    De Uncover moisturizers zijn zeker erg goede producten, maar voor mij persoonlijk op dit moment nog te prijzig (ik ben nog student). Vandaar dat ik op zoek naar een iets minder prijzig alternatief. Ik gebruik overigens wel de Uncover cleanser, exfoliant en suncare.

    • chantal juni 18, 2015 (12:50)

     Ramona,

     La Roche Posay biedt ook de lipikar gel fluid aan, met niacinamide vooraan in de ingredientenlijst, misschien is dit een alternatief?

  • author-avatar
   Jetske juli 16, 2015 (12:15)

   Beste Ramona,

   Het is positief dat het product geen parfum bevat en wel een hoge concentratie niacinamide. Propylene glycol wordt wel redelijk hoog in de ingrediëntenlijst genoemd: als dit in het eerste derde deel genoemd wordt adviseer ik het te vermijden.

   Groetjes Jetske

 • ankie mei 18, 2015 (20:30)

  Hoi Jetske, zou je willen laten weten of dit een goede zonnebrand voor het gezicht is? Ik heb namelijk een hele vette huid en iedere zonnebrand blijft glimmen. Dit zijn de ingredienten:

  Aqua, Homosalate, Polymethylsilsesquioxane, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Ethylhexyl Salicylate, Octocrylene, Alcohol Denat, Tapioca Starch, Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid, Cyclomethicone, Behenyl Alcohol, Cetearyl Alcohol, Methylpropanediol, Silica Dimethyl Silylate, Glycerin, Carnitine, Glycyrrhetinic Acid, Glycyrrhiza Inflata Root Extract, Sodium Stearoyl Glutamate, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Sodium Carbomer, Xanthan Gum, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Trisodium EDTA, Sodium Chloride

  • author-avatar
   Jetske september 2, 2015 (14:42)

   Beste Ankie,

   Het product bevat waarschijnlijk een hogere concentratie alcohol denat. Het ingrediënt wordt namelijk in het eerste deel van de lijst genoemd. Butyl methoxydibenzoylmethane (avobenzone) is een zonfilter die niet heel stabiel is: octocrylene kan de filter stabiliseren. Homosalate (eveneens een zonfilter) zou mogelijk hormoon verstorend kunnen werken.

   Groetjes Jetske

 • Karin mei 15, 2015 (12:33)

  ik heb hetzelfde als Debby. Zeer lichte vorm van rosacea die verergert door volgend mij de toner.

 • D mei 9, 2015 (10:59)

  Helaas ben ik in de vervroegde overgang midden 30, en moest ik beginnen met hormoontherapie, sta goed onder controle, je lichaam heeft die hormonen nodig, ook om osteoporose tegen te gaan! Merk dat mijn huid met name rondom de ogen ook al smeer ik, ook af en toe met jojoba olie, dat ik wat fijnere lijntjes krijg. Weet niet wat ik anders beter kan gebruiken. Misschien een tip?

  • author-avatar
   Jetske september 2, 2015 (14:42)

   Beste D.,

   Wat vervelend om te lezen dat je in de vervroegde overgang terecht bent gekomen. Het is in ieder geval belangrijk je huid goed te beschermen met een zonnebrandcrème. Huidveroudering wordt namelijk versneld door zonschade. Verder zou je een crème kunnen gebruiken met o.a. vitamine C. Vitamine C kan de vorming van collageen stimuleren. Ook het gebruik van een vitamine A zuur crème (dit moet voorgeschreven worden door een arts) is een optie.

   Groetjes Jetske               

 • Bianca mei 4, 2015 (23:34)

  Dag Jetske, ook ik heb een vraag over een nieuw produkt. Het heet Instantly Ageless. Het zou binnen 3 minuten wallen en rimpels laten verdwijnen. Hoe kan dit? Dit kan toch niet gezond zijn voor de huid? De filmpjes zijn fantastisch als ik die moet geloven.

  Alvast bedankt voor je reactie.

  • author-avatar
   Jetske juli 16, 2015 (12:00)

   Beste Bianca,

   Zonder ingrediëntenlijst kan ik er helaas niet zoveel over zeggen. Zou je de ingrediëntenlijst willen mailen? Dan kan ik er alsnog naar kijken. Alvast bedankt.

   Groetjes Jetske

 • Debby mei 4, 2015 (19:52)

  Beste Jetske,

  Ik heb een gevoelige lichte huid met (lichte)rosacea op vaste plekjes in mijn gezicht. Mijn huid wordt ook snel rood. 2 weken geleden heb ik jouw samples gebruikt; de cleanser/toner en moisterizer. Een dag later vlamde de rosacea op, zo erg dat mijn hele gezicht onder zat. Ik heb het gebruik direct gestaakt om mijn huid weer tot rust te laten komen. Ik heb hierover contact gehad met een medewerker van jou. Een week later ben ik om de 2 dagen begonnen met de exfoliant. Dat gaat gelukkig goed. Eergister heb ik voor het eerst de suncare gebruikt en helaas gister dezelfde reactie als eerder met de andere producten. Ik weet niet welke van de eerste drie producten daar verantwoordelijk voor was of misschien de combinatie, maar krijg het in ieder geval ook van de suncare. Volgens jouw medewerker lijkt het erop dat iets mijn rosacea triggert. Wat ik zelf ook denk. Normaal heb ik een lichte vorm maar na het gebruiken van de producten is het verspreid over mijn hele gezicht. Omdat ik erg in jouw producten geloof heb ik nogmaals wat samples besteld om te kijken of ik wederom zo heftig reageer. Hoe kan ik het gebruik het beste aanpakken? 1 voor 1 beginnen en wanneer het goed gaat verder uitbreiden? En wat als ik er weer niet goed op reageer, moet ik het dan maar opgeven? Zou dat heel erg jammer vinden. Maar om steeds zo n aanval te hebben is erg onprettig. Kan het zijn dat mijn huid moet wennen? Of heb ik dikke pech😕. Het verbaast mij enorm aangezien ik niet reageer op producten waar veel “troep” in zit.

  Alvast bedankt!

  Groetjes!

  • author-avatar
   Jetske juli 16, 2015 (12:00)

   Beste Debby,

   Wat vervelend dat je een reactie hebt gekregen op de Uncover producten.
   Ik zou je adviseren om eerst te beginnen met de cleanser en toner (beide producten 1x per dag gebruiken). Indien dit een weekje goed gaat kan je geleidelijk aan de moisturizer gebruiken. In de moisturizer zitten de meest actieve stoffen, vandaar dat je hier het laatst mee moet beginnen. Je kunt het ook eerst aan de binnenkant van je arm testen. Als dit goed gaat op een klein stukje van je gezicht, bijvoorbeeld je kin.
   Een huid met rosacea is erg gevoelig en daarom belangrijk nieuwe producten voorzichtig te proberen.

   Groetjes Jetske

 • Femke mei 3, 2015 (00:54)

  Dag Jetske

  Op het internet vind je veel terug, maar worden helaas ook veel onwaarheden verspreid.

  Weet jij of (de hoeveelheid) nikkel in make-up best vermeden wordt? Blijkbaar herken je die op ingrediënten lijsten onder iron oxides zoals CI77491 e.d.

  Wat oorbellen betreft moet ik hier namelijk wel op letten, make up (zoals mijn blush) nooit aan gedacht…

  Ik heb rosacea, dus als het helpt, wil ik dit wel proberen vermijden, al blijkt dat moeilijk…

  Heel erg bedankt!

  • author-avatar
   Jetske september 2, 2015 (12:00)

   Beste Femke,

   Aan cosmetica wordt geen nikkel toegevoegd en daarom zal het ook niet op de ingrediëntenlijst te vinden zijn. Neemt niet weg dat er wel vaak nikkel in make-up te vinden is, dat komt dan omdat een van de grondstoffen verontreinigd is met nikkel. In een onderzoek naar nikkel in cosmeticaproducten vonden ze gemiddeld 2.7 mg/kg nikkel terug. Gelukkig is deze concentratie heel erg laag en dat maakt de kans op het ontstaan van problemen klein.

   Groetjes Jetske

 • Chantal mei 2, 2015 (16:41)

  Hoi Jetske,

  Ik heb geen vraag over het onderwerp de huid en de overgang, maar over een paar producten. Ik heb gezien dat de Kruidvat sinds kort een nieuwe sensitive lijn verkoopt, waarvan 2 producten hiervan mijn aandacht trokken, namelijk de reinigingsmelk en de spf 30 dagcreme in een tube. Zou jij, op basis van onderstaande ingredientenlijsten deze producten aanraden? Ik geloof dat de dagcreme weinig goede ingredienten bevat, maar zou je hem bijvoorbeeld aanraden als een zonnebrandcreme, over een toner en dagcreme die wel goede ingredienten bevatten?

  Reinigingsmelk

  aqua, ethylhexyl stearate, glycerin, glyceryl stearate citrate, butyrospermum parkii butter, cetearyl alcohol, panthenol, chamomilla recutita flower extract, boswellia serrata gum extract, cestrum latifolium leaf extract, allantoin, bisabolol, sodium stearoyl glutamate, propylene glycol, butylene glycol, carbomer, xanthan gum, citric acid, sodium hydroxide, phenoxyhyethanol, benzoic acid, dehydroacetic acid, potassium sorbate, sodium benzoate.

  Dagcreme

  aqua, octocrylene, ethylhexyl salicylate, dicaprylyl ether, butyl methoxydibenzoylmethane, glycerin, cetearyl alcohol, C12-15 alkyl benzoate, ethylhexyl triazone, triacontanyl pvp, methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol (nano), phragmites communis extract, poria cocos extract, phenoxyethanol, sodium polyacrylate, sodium stearoyl glutamate, caprylyl glycol, ethylhexylglycerin, decyl glucoside, tetrasodium glutamate diacetate, sodium benzoate, propylene glycol, xanthan gum, tocopherol.

  Groetjes,

  Chantal

  • author-avatar
   Jetske juli 16, 2015 (11:30)

    Beste Chantal,

   De reinigingsmelk ziet er qua ingrediënten prima uit. De dagcrème bevat zonfilters. Butyl methoxydibenzoylmethane (avobenzone) is een zonfilter die niet erg stabiel is. Andere zonfilters moeten deze zonfilter stabiliseren. De andere zonfilters zien er prima uit, al is er wel nanotechnologie gebruikt. Het is positief dat het product geen parfum bevat. Omdat het belangrijk is een zonnebrandcrème voldoende aan te brengen (een halve theelepel voor je gezicht) en gedurende de dag herhalen adviseer ik een zonnebrandcrème en (dag)crème apart te gebruiken. Deze dagcrème bevat ook geen werkzame stoffen zoals vitamine C en niacinamide.

   Groetjes Jetske

 • Iris mei 1, 2015 (21:53)

  Hallo Jetske,

  Sinds kort heb ik je blog ontdekt en nu geniet ik iedere maand weer van je stukjes, mijn complimenten! Ik ben er heel wat wijzer van geworden, en heb inmiddels alle glazen potjes weggegooid en ben nu jouw producten aan het gebruiken. Zelf ben ik zo bevoorrecht dat ik weinig last heb gehad van de overgang en ik denk dat je gelijk hebt, als je goed in je vel zit en gelukkig bent en de overgang kunt beleven als het begin van een nieuwe fase in je leven, je er minder last van hebt.

  ik hoop dat je nog lang doorgaat met je goede stukjes.

  Groet, Iris

  • author-avatar
   Jetske juli 22, 2015 (09:15)

   Wat fijn om te lezen Iris, dank je!

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!