• alternatief-voor-een-facelift

Een alternatief voor een facelift (of toch niet…)

Bij het bekijken van mijn vakantiefoto’s zag ik mezelf niet alleen breed lachend, maar ook met kraaienpootjes maat zeeschuit terug. Even slikken, want normaal gesproken bestudeer ik mijzelf niet lachend in de spiegel. Nooit opgemerkt dus dat ik ze ook had!

Ineens is aangesproken worden met u (alhoewel natuurlijk heel netjes), een stuk minder leuk. Had ik nou toch maar vaker die zonnebril opgezet! Helaas, ik weet: rimpeltjes horen bij het leven. Bovendien troost ik me met de gedachte dat een paar van die kraaienpootjes ook wel weer karakter geven.

Van een vriendin met wie ik dit schokkende feit gedeeld had, kreeg ik een bijzondere oplossing toegestuurd. Een alternatief voor een facelift, of toch niet..? Dit filmpje wilde ik jullie niet onthouden. Maar voordat je je in je kamer achter de spiegel opsluit (je wilt NIET dat iemand dit ziet!) moet ik je waarschuwen; er zijn betere oplossingen.

De facial excercise lion. Zelf ga ik toch maar voor goede en milde cosmetica, zonbescherming en af en toe een peelinkje!

Groeten Jetske

 

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs
– Een masker op!
– Is er een oplossing voor wallen?
– Werkt skincare? 
– Is een dure moisturizer beter?
– Het zonnetje laat zich duidelijk zien…

Gerelateerde Berichten

42 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Mariska oktober 9, 2015 (13:11)

  een vriendin van mij woont in Engeland en heeft daar goede ervaringen met de collageenbank. Haar huid ziet er nog steeds erg jong uit (is 47). Er zijn echter ook minder positieve ervaringen hiermee maar die lees ik alleen op internet. Kan het zijn dat een positief resultaat afhangt van je huid of een combinatie vormt met voeding of leefstijl? En zijn er inmiddels nieuwe betere ontwikkelingen mbt de callogeenbank? Graag zou ik dit en er meer over willen weten! Alvast bedankt voor de tijd indien het mogelijk is om hier een reactie op te geven. Vriendelijke groetjes!

  • author-avatar
   Jetske januari 25, 2016 (15:30)

   Beste Mariska,

   Er zijn verschillende factoren die huidveroudering veroorzaken:
   http://www.dr-jetskeultee.nl/de-strijd-tegen-rimpels-no-time-to-waste/obj7777486
   Een collageenbank maakt gebruik van rood licht. Sommige studies laten zien dat rood licht (610-650nm) de tekenen van huidveroudering kan verminderen maar er zijn ook studies die juist laten zien dat (infrarood) licht huidveroudering kan versnellen. Ik zou als je je huid willen verbeteren inzetten op laserbehandeling, daar is veel meer goed onderzoek naar gedaan en werkt beter. Ga wel altijd nog een goede kliniek en laat je behandelen door een arts of huidtherapeut.

   Groetjes Jetske

 • janneke juli 8, 2015 (13:15)

  Hoi Jetske

  Heel erg bedankt voor alle tips en de fijne producten. Ben erg blij met de uncover skincare lijn!!

  Ik heb een vraagje, kunt u iets vertellen over NPO draden?

  Groetjes Janneke

  • author-avatar
   Jetske augustus 18, 2015 (10:00)

   Hoi Janneke,

   Wat fijn om te lezen dat je zo blij bent met de producten! Ik weet te weinig over NPO draden om je te kunnen adviseren.

   Groetjes Jetske

 • marleen smits juli 3, 2015 (20:15)

  Hoi Jetske

  Zou jij voor mij eens willen kijken naar deze ingrediënten lijst:

  Aqua, Caprylic/capric triglyceride, hydrogenated palm oil, glycolic acid, stearic acid, glyceryl stearate, peg-100 stearate, ammonium hydroxide, poly cetylsorbate 40, cetyl alcohol, dimethicone, lactic acid, xanthan gum, disodium EDTA

  Dit is van het merk Environ intensive huidvernieuwing.

  Alvast heel erg bedankt voor je reactie.

  vriendelijke groetjes Marleen.

  • author-avatar
   Jetske augustus 18, 2015 (10:30)

   Beste Marleen,

   Het product bevat geen parfum of gedenatureerde alcohol. Ammonium hydroxide kan in hogere concentraties de huid irriteren. Ik zie dit ingrediënt liever niet terug in een product. Glycolzuur (glycolic acid) en melkzuur (lactid) zijn exfoliërende ingrediënten. Deze ingrediënten kunnen o.a. dode huidcellen op een milde manier verwijderen. Er zitten wel aan aantal voorwaarden aan het gebruik van deze ingrediënten. De pH-waarde en concentratie van het ingrediënt zijn belangrijk. Glycolzuur moet bijvoorbeeld meer dan 5% zijn wil dit werkzaam zijn. Lees onderstaande blog maar eens door:

   http://www.dr-jetskeultee.nl/het-geheim-van-exfolieren-glycolzuur-of-salicylzuur/obj7777411

   Groetjes Jetske

 • Gerda april 24, 2014 (23:44)

  Ik heb in jouw huidboek gelezen over hormonen welke goed als aanvulling kunnen dienen hiervoor (welke ik nu ook slik) maar zou graag van een expert advies krijgen welke cremes/serum nu echt geschikt zijn voor een dun wordende huid .

  Hoi jetske,heb het even gekopieerd wat ik hier boven zag staan.

  En een creme voor mij is heel moeilijk te vinden.Heb een droge dunner wordende huid met couperose,maar is niet echt gevoelig.

  Ben nu een weekje bezig met Decubal,de creme die u ook aan raad. Maar mijn huid word later op de dag weer trekkerig,komt dat,omdat mij huid er eerst aan wennen moet?

  Wat voor creme zou voor mij anders wel goed zijn?

  Nog bedankt trouwens voor je reactie terug.

  Groetjes

  • author-avatar
   Jetske mei 2, 2014 (15:39)

   Beste Gerda,

   Als je last hebt van een droge huid zal het even tijd kosten voordat je merkt dat je huid minder droog is. Kijk het nog even aan! Je kunt ook altijd na je crème wat vaseline aanbrengen, dit is echt een kampioen op het gebied van vocht vasthouden.

   Groetjes Jetske

 • Gerda april 12, 2014 (00:57)

  Hoi Jetske,

  ben al vanaf begin 40 in de overgang en vind dat ik nu toch wel meer fijne rimpeltjes krijg en dat mijn kaaklijn slapper aan het worden is.

  Nu lees ik hier boven dat er vitaminen of iets dergelijke voor de hormoonhuishouding te koop zijn . Welke zijn dat? en heb een droge huid met couperose,wat voor creme zou je mij aanraden?

  En is Hannahbindweefsel massage wel goed voor mijn huid?Want dat heb ik nu 1keer laten doen.

  Hoop op een reactie terug:-)

  Groetjes

  • author-avatar
   Jetske april 22, 2014 (09:26)

   Beste Gerda,

   Helaas kan ik niet terugvinden wat je bedoelt m.b.t. de vitaminen. Alleen dat ik adviseer de vitaminen nog even te laten staan voordat er meer bekend is. Vitaminen innemen hebben weer een andere uitwerking dan ze te smeren op je huid.

   Over bindweefselmassage heb ik eerder het volgende gezegd:

   ‘’Persoonlijk geloof ik niet zo erg in verbeteren van rimpels en slapte van de huid door middel van bindweefselmassage. Volgens mij is ook nooit aangetoond dat bindweefselmassage effectief is tegen huidveroudering. Er zijn wel bepaalde soorten lasers die een verjongend effect kunnen hebben, maar het ondergaan van een laserbehandeling is een intensief en kostbaar proces. Het duurt weken en soms maanden voordat je verbetering kunt zien.’’

   Groetjes Jetske

 • Josephine maart 25, 2014 (15:20)

  Ik twijfel eraan of ik environ ga gebruiken of toch een laserbehandeling ga nemen. Kan iemand mij vertellen over haar ervaringen met 1 of beide behandelingen/producten?

 • Ellen Kuiper maart 2, 2014 (20:42)

  Beste Jetske,

  Graag wil ik van jou weten of radiofrequentie-behandelingen op den duur geen schade aan kunnen richten. Deze behandelingen verwarmen de huid, kunnen ze bij iemand met een smal gezicht (bijvoorbeeld) het gezicht niet nog smaller maken (vet uit de wangen halen) .

  Tegenwoordig worden vele apparaten aangeboden, ook mesoporatie. Hoe sta je hier tegenover en wat is de meest effectieve methode tegen rimpelvorming/verslapping

  (denkend aan deze twee methodes).

  Hartelijk bedankt.

  Ellen

  • author-avatar
   Jetske maart 14, 2014 (12:21)

   Beste Ellen,

   Radiofrequentie kan inderdaad complicaties geven. Dat is bv aan de orde geweest bij de veel gebruikte thermage apparatuur (mn in Amerika veel toegepast). Mensen konden hierdoor echt deuken in het gezicht krijgen ten gevolge van lokaal verlies van vet. Zorg dus ook altijd dat je door een goede behandelaar behandeld wordt die op de hoogte is van eventuele complicaties/bijverschijnselen en die veel ervaring heeft met de apparatuur. Zorg ook dat een arts of huidtherapeut de behandeling uitvoert! Ik betwijfel of mesoporatie erg zinvol is; je sluist mogelijk ongewenst stoffen in de huid en er is eigenlijk geen bewijs dat het echt werkt. Daarbij hangt er natuurlijk ook een prijskaartje aan. Als je wat wilt doen aan verslapping en rimpels zijn botox of andere( tijdelijk) werkende injectables of laserbehandelingen (of eventueel chirurgie) een veel betere optie. Laat je wel altijd heel erg goed voorlichten want er zijn veel beunhazen die snel en eenvoudig geld willen verdienen en helaas weinig kennis van zaken hebben. Met alle gevolgen van dien!

   Groetjes Jetske

 • Marian oktober 24, 2013 (17:01)

  Hoi Jetske,

  Kan je rimpels op de bovenlip en daarnaast met laser behandeling wegkrijgen.

  Ik ben ban voor fillers, en Botox

  En wat is het verschil( behandelingen) en het resultaat?

  BVD

  Gr.

  • author-avatar
   Jetske november 7, 2013 (10:35)

   Beste Marian,

   De Erbium:YAG en de (gefractioneerde) CO2 laser worden o.a. ingezet bij rimpels. Je kunt eens contact opnemen met de Velthuis Kliniek voor advies. Annelijn van Ierland is daar huidtherapeute en ik kan haar van harte aanraden!: http://jetskeultee.nl/laserbehandelingen/obj7784559.

   Groetjes Jetske

 • Peter augustus 17, 2013 (22:16)

  @Helene

  Wat was je vraag? Helaas heeft Jetske het wat te druk om op deze site te reageren.

 • Helene augustus 17, 2013 (12:22)

  Als je iets schrijft krijg je dan ook antwoord ? Want ik heb al twee keer iets geschreven en nog steeds niets terug gehoord

  Vriendelijke groeten Helene

 • estee mei 31, 2013 (16:13)

  Jetske, mag ik refereren naar een van jouw reacties op bovenstaand item; jij zou nog een stukje schrijven over de invloed van de menopauze op een huid. Ben je hier al aan toegekomen of wanneer denk je dit te doen? Ik heb in jouw huidboek gelezen over hormonen welke goed als aanvulling kunnen dienen hiervoor (welke ik nu ook slik) maar zou graag van een expert advies krijgen welke cremes/serum nu echt geschikt zijn voor een dun wordende huid .

 • Nancy maart 19, 2013 (21:26)

  Hoi Jetske,

  Om even terug te komen op een hier bovenstaande vraag van Martina van aug. 2011 over de collageen lichttherapie:

  We zijn nu anderhalf jaar verder… zijn er ontwikkelingen op het gebied van collageenlichten ?
  Ik ben bij de schoonheidsspecialiste geweest voor microdermabrasie voor mijn pigmentvlekken en die raadde mij een combinatie aan hiervan met collageen lichttherapie. Dit zou volgens haar beter helpen dan alleen de micro. Ze was er zelf erg enthousiast over ( Maar ja, dat was ze ook over de vitamine C serum die ze had zonder luchtdichte verpakking… ;-)) ) Mocht je tijd hebben om te reageren, zou ik blij zijn met je informatie! grtjs Nancy

 • babs oktober 20, 2012 (01:16)

  waar kan ik een derma roller kopen ?DANK U !

 • Marloes juli 5, 2012 (18:28)

  Ik heb het geposte document van beauty-trends nog doorgelezen.
  De huidtherapeuten keuren de dermaroller niet af en zien er toekomst in.

  Betekenis voor de huidtherapeut
  “Wij denken dat de MTS roller een aanvulling kan zijn op ons vakgebied omdat de huidtherapeut met deze techniek de epidermis kan besparen. Deze techniek zal op langere termijn meer effect hebben op de huidstructuur dan laser resurfacing, dermabrasie en chemische peelings waarbij de epidermis verwijderd wordt. Er is minder kans op nadelige gevolgen dan met laser resurfacing, dermabrasie en chemische peelings. Eveneens is de MTS roller kosteneffectiever in vergelijking met voorgaande technieken.”
  Tijdens het zoeken en bestuderen van de verschillende studies hebben wij ervaren dat er gering onderzoek gedaan is naar de MTS roller,
  dat het aantal personen die mee werkte aan de onderzoeken varieerden en dat het aantal behandelingen ook niet gelijk waren.
  De resultaten van de onderzoeken zijn echter wel verblijdend, de
  huidtherapeut kan met deze techniek de epidermis besparen

 • Marloes juli 1, 2012 (22:22)

  Toch wil ik de dermaroller nog eventjes verdedigen.
  Want peelings en lasers en dermarollers (maar ook plasma resurfacing, dermabrasie, etc) hebben allemaal hetzelfde doel:

  Je beschadigt/havent de huid, om uiteindelijk een mooiere huid, een jongere huid en synthese van de nieuwe huid matrix te stimuleren.

  Ze verschillen in hoe ze de huidbeschadiging veroorzaken, maar hebben dus allemaal dit doel in overeenkomst. Werken onder hetzelfde principe.

  Jetske, als je het interessant vind en tijd hebt, wil je dit misschien eens doorlezen.
  http://www.dermogenesis.com/roll-cit/Clinics_of_N_Am_2005.pdf
  Het is geschreven door een dokter die mee heeft gewerkt aan de ontwikkeling van de dermaroller.
  Het is dus niet heel neutraal, maar misschien vindt je het interessant om het idee dat erachter zit te lezen.

  Het is niet dat ik voor de dermaroller ben, maar ik ken een paar mensen (waaronder mijn moeder) die het gebruikt hebben en hun huid is aanzienlijk opgeknapt.

 • author-avatar
  Jetske augustus 31, 2011 (17:45)

  Beste Beauty-trends,

  Eigenlijk benadrukt dit onderzoek exact mijn zorg bij de dermaroller. Wat je in de resultaten terug ziet is dat er door gebruik van de roller een verwonding ontstaat en vervolgens een ontstekingsreactie. Het gevolg is dat er littekenweefsel wordt gevormd. Hoewel dit “littekenweefsel” de huid inderdaad wat kan verstevigen, zal de chronische release van ontstekingsmediatoren resulteren in een versnelde huidveroudering. Verder is het belangrijk te weten dat dit “littekencollageen” anders is dan het collageen dat wij van nature hebben meegekregen. Hoewel een litteken heel sterk lijkt, is het zeker niet zo sterk als gezond weefsel. Het is dus ook de vraag hoe dit collageen zich in de toekomst zal gaan ontwikkelen. Een technisch verhaal, maar voor mij reden om niet “rucksichtlos” de dermaroller te gaan gebruiken.

  groeten jetske

 • Anoniem augustus 26, 2011 (15:12)

  Beste Jetske,

  2 Studentes van de HBO Huidtherapie Hogeschool Utrecht hebben in 2010 een afstudeeronderzoek gedaan naar dermarollers.

  Zie ook: http://hbo-kennisbank.uvt.nl/cgi/hu/show.cgi?fid=27760

 • author-avatar
  Jetske augustus 24, 2011 (22:40)

  Beste Martina,

  Ik zou die meting met een korreltje zout nemen. Het exacte percentage collageen in de huid is namelijk niet goed te meten en bovendien gaat het vooral ook om de kwaliteit van je collageen. Bovendien is ook het elastine nog van belang… Neemt niet weg dat je nu zit met diepere rimpels rondom je mond en dat je dat vervelend vindt. Dergelijke rimpels zijn eigenlijk niet met cosmetica aan te pakken. Ze zijn voor een groot deel juist ontstaan door je mimiek dus gezichtsgymnastiek zal niets helpen, sterker nog, het kan in theorie de rimpels juis verergeren. Door vitamine A zuur, vitamine C ed kan je het ontstaan van rimpels deels voorkomen en is het mogelijk om je huidstructuur te verbeteren. Je huid gaat er dus gladder en stralender uitzien, maar het is geen oplossing voor dieper rimpels. Ook laserbehandeling (muv enkele zeer “heftige” laserbehandelingen zoals de CO2 laser), lichttherapie ed zullen je niet veel verder helpen en je alleen maar veel geld kosten. Voor diepere rimpels is vaak eigenlijk de enige optie het gebruik van fillers of inderdaad een operatieve ingreep. In sommige gevallen kan radiofrequentie de huid wat verstevigen en de “hanghuid” wat minder zichtbaar maken, maar heb hier niet al te hoge verwachtingen van!

  groeten Jetske

  groeten Jetske

 • Martina augustus 5, 2011 (16:34)

  Hallo Jetske,

  Eigenlijk heb ik een heleboel vragen.. ik weet alleen niet zo goed of ik die onder deze blog kan stellen.
  Ik heb jaren geleden toen ik halverwege de 30 was eens te horen gekregen dat mijn collageen percentage nog maar 46% was ( bij een schoonheidsspecialiste die iemand uit zwitserland op bezoek had met een of ander apparaat) , extreem laag voor mijn leeftijd. Dat zal wel genetisch zijn (heb nooit gerookt) maar ik heb ook jarenlang een stressvol onregelmatig beroep gehad, in 10 jaar tijd vele nachten slaap gemist.
  Gevolg nu ( ben 42) diepe plooien van neus naar lippen en een soort hangplooien naast mijn mond. Niet leuk. (overigens heb ik verder nauwelijks rimpels) Als ik kon kiezen had ik liever veel lachrimpels dan een hanghuid.. Heb bijna de neiging om een minifacelift te doen. Maar ik zie daar wel tegenop. Ben sowieso niet voor al die ingrepen en fillers.
  Dus ik dacht laat ik eerst eens proberen of ik met een dieet en allerlei andere middelen zelf iets kan verbeteren:
  * Helpt gezichtsgymnastiek echt niet?? als ik de vrouwen zie die het promoten vind ik dat ze er opvallend goed uitzien.
  * zou bindweefselmassage een optie zijn voor mij?
  * verstrakt je huid echt van vit A creme? of is vit C creme beter?
  * Ik hoor ook wel eens over de collogeenbank, een soort lichttherapie, heb je daar wel eens over gehoord?
  * helpen de Obagi middelen? ze zijn peperduur maar als ze goed helpen wil ik het wel proberen.
  Ik wil wel iets maar zie eerlijk gezegd door de bomen het bos niet meer.
  Ik hoop dat je mij iets verder kunt helpen

 • author-avatar
  Jetske mei 25, 2011 (15:55)

  Beste Heleen,

  Leuk om te horen dat je de producten wilt gaan bestellen. Laat tegen die tijd maar even horen hoe ze bevallen…
  Wat een goede tip om iets over de invloed van de menopauze op de huid op mijn blog te zetten. Dat wordt inderdaad hoog tijd! Ik ga er mee aan de slag,

  groetjes Jetske

 • Heleen mei 19, 2011 (14:04)

  Hallo Jetske,

  Goed nieuws dat je het te druk hebt om iedere vraag snel te beantwoorden! Dat betekent dat je succes hebt met wat je doet. Jammer voor ons natuurlijk, maar als trouwe volgeling heb ik begrip 😉
  Ik volg sinds een jaar al je adviezen op de voet, gebruik de door jou goedgekeurde producten (binnenkort als alles op is, bestel ik de uncoverlijn), en ik heb zelfs onlangs nav je blog een bovenooglidcorrectie ondergaan bij je collega in Bilthoven.

  Nu ben ik er echter sinds een paar weken achtergekomen dat ik vervroegd in de overgang ben… Het verklaart waarom mijn huid opeens sneller verouderd. Ik ben me nu enigszins aan het verdiepen in huidveroudering en hormonen, maar zou het heel heel erg op prijs stellen als je hier iets over schrijft. Zijn er bv pillen die jij aanraadt? hormoonpreparaten? Wat vind jij de beste producten mbt de overgang in relatie tot huidveroudering?

  Ik wacht het met smart af,
  met vriendelijke groet,

  Heleen

 • author-avatar
  Jetske april 14, 2011 (10:27)

  Beste Nancy,

  Wat vervelend. Een product met vitamine A zuur kan de huid inderdaad verbeteren en acne verminderen. Het is wel een creme die je heel rustig moet opbouwen. Hiermee voorkom je dat je huid rood en schilferig wordt. Als je een hele gevoelige huid hebt is het erg belangrijk dat je dit product extra voorzichtig opbouwt. Heb je de vitamine A op recept gekregen? Deze is het beste werkzaam.

  Als vitamine a toch echt te heftig is kun je proberen een product op basis van salicylzuur te gebruiken. Afhankelijk van je gradatie van acne kan dit goed helpen in combinatie met producten met kalmerende en anti-inflammatoire stoffen.

  Graag wil ik je verwijzen naar de huidanalyse die ik heb gemaakt. Hier vind je een behandelplan specifiek voor jou huid. Ook vind je aanvullende informatie wat wel en wat niet werkt bij acne, specifiek afgestemd op jouw huid. Hier zul je zeker wat antwoorden vinden (klik hier voor de huidanalyse).

  Bij de uitkomst vind je producten van uncover skincare (dit is mijn eigen lijn) met bovenstaande ingredienten. Wil je liever andere producten dan kun je die vinden via het productadvies op mijn blog.

  Succes! Groeten Jetske

 • Anoniem maart 31, 2011 (21:45)

  Hey Jetske,

  Momenteel ben ik ook ten einde raad met mijn huid. Ik heb een droge huid met neiging tot acne. Al jaren ben ik op zoek naar de juiste dagcreme, maar helaas nog altijd niet gevonden. Ik heb zelfs als 2 kuren gedaan met de roacutane pil. Als ik een creme gebruik om mijn acne te behandelen wordt mijn huid te droog. Gebruik ik dan een creme tegen droge huid dan krijg ik acne. Ik ben echt ten einde raad. Sinds december ben ik gestart met de produkten van Environ. Die hebben ze mij aangeraden omdat deze de huid herstellen en helpen huidveroudering tegen te gaan. Ik gebruik de aquatrol als pre-reiniger, maar ik ondervind als ik die een paar dagen na elkaar gebruik dat ik jeuk en roodheid krijg. Na gebruik van de wascreme vind ik dat mijn huid droog is. Ik merk ook dat ik heel gevoelig reageer op de AVST1 creme met vitame a. Ik krijg er een droge plekken en droogtelijntjes van. Normaal gezien is vitamine a een produkt die de huid verbeterd. Ik begrijp het niet maar bij mij werkt dit omgekeerd. Ik ben nu momenteel gestopt met die creme en gebruik ik nu de super moistirizer creme als dag-en nachtcreme om mijn huid te herstellen. Ik ben heel bang dat ik iets verkeerd zal doen met mijn huid. Mag ik die produkten van Environ nog gebruiken of welke produkten stel jij voor om mijn huid te reinigen en een dag-en nachtcreme om te gebruiken.

  Vele groetjes

 • author-avatar
  Jetske maart 18, 2011 (17:27)

  Beste Carola,

  Tsja, helaas worden we gemakkelijk voor de gek gehouden… Een normale, gezonde huid heeft inderdaad vaak wat minder behandeling nodig. Heel belangrijk blijft wel om je goed te beschermen tegen de zon, om ervoor te zorgen dat je huid er ook over 10 jaar nog mooi en egaal uitziet! Hiernaast is het voor elke huid belangrijk om haar goed schoon te houden.

  Bepaalde stoffen, zoals bijvoorbeeld antioxidanten, maar ook kalmerende en hydraterende stoffen zijn goed. Dit zijn bijvoorbeeld glycerine, niacinamide, en allantoine. Deze kunnen in een creme zitten, maar bijvoorbeeld ook in een toner. Als je huid de creme niet nodig heeft (bijvoorbeeld in de zomer, als je huid vaak ietsje vetter is), kun je er dus voor kiezen bijvoorbeeld de creme over te slaan, maar wel een toner te gebruiken.

  Succes!

  Groeten Jetske

 • Carola maart 6, 2011 (21:03)

  Hallo Jetske,

  Dank voor je reactie; je artikelen over groene cosmetica heb ik gelezen. En ja, het blijft zoeken… Ik hoopte stiekem dat je bij de groene cosmetica altijd veilig zou zitten. Merendeels slimme marketing begrijp ik nu. Toch blijf ik het lastig vinden een goede lijn te vinden waarbij ik de zekerheid heb geen schade aan te richten. Binnenkort ga ik jouw lijn (uncover skincare) gebruiken en ben dus erg benieuwd! Rest me nog een vraag; kan een gezonde, normale huid ook prima gedijen bij zo min mogelijk smeren?

  Dag!
  Carola

 • author-avatar
  Jetske maart 4, 2011 (15:00)

  Beste Carola,

  Heel vaak reageren mensen juist op natuurlijke ingredienten. De meeste dermatologen adviseren mensen met een overgevoelige huid of allergie voor cosmetica juist geen natuurlijke producten te gebruiken. Gek he? Ik heb op mijn blog ook een stukje over natuurlijke cosmetica geschreven. Mensen met hooikoorts reageren bv nog wel eens op producten met chamomila! Wat is het toch een zoektocht he?!

  groeten jetske

 • Carola maart 3, 2011 (00:12)

  Hallo Jetske,

  Vriendelijk dank voor je reactie en je tijd voor het willen bekijken van de ingredienten. Ik heb van Environ alleen nog maar proefmonsters gebruikt waar de ingredienten niet op vermeld staan. Evenmin op de site van dit product. Heel kort heb ik de pre-cleanser (aquatrol) gebruikt, maar na een aantal dagen kreeg ik een allergische reactie; jeuk en roodheid. Dit bevreemdde me aangezien het product alleen gebruik maakt van natuurlijke ingredienten…? Dus ben ik nu benieuwd wat jij van dit product vindt; paraffinum Liquidum, Cetearyl Ethylhexanoate, Tocopheryl Acetate, Macadamia Ternifolia Seed oil, Glycine Soja oil, persea Gratissima oil, simmondsia Chinesis, Seed oil, Bisabolol, Isopropyl Myristate, Triticum Vulgare, Bran Extract, Calendula officinalis Flower extract, Chamomila Recutita, Flower Extract, Fucus Vesiculosus Extract, Phenoxyethanol, Isobarnyl Acetate, BHT, Tocopherol.
  Wederom dank!
  Groeten,
  Carola

 • author-avatar
  Jetske januari 28, 2011 (19:07)

  Beste Carola,

  Het merk Environ ken ik niet. Je kunt me altijd de ingredientenlijsten toesturen, dan zal ik er zeker naar kijken! Ben altijd benieuwd goede producten en natuurlijk naar je bevindingen!
  Graag wil ik je verwijzen naar een stuk dat ik even geleden heb geschreven in de estheticienne. Je kunt het lezen via deze link: natuurlijke cosmetica; veilig of niet?

  Groeten Jetske

 • Carola januari 17, 2011 (18:59)

  Beste mevrouw dr. Ultee/Jetske,

  Met veel belangstelling (en bewondering!) heb ik uw (zojuist ontdekte) site gelezen; ik ben namelijk al een tijdje op zoek naar de zin en onzin van huidverzorgingsproducten. Gedurende mijn zoektocht ben ik het merk Environ tegengekomen; een voor mij geheel onbekende lijn (en uit eigen klein onderzoek eveneens onbekend bij veel mensen in Nederland) dat desondanks (onbekend maakt onbemind….?) de resultaten zeer veelbelovend zijn, vooral voor de ouder wordende huid. Ik heb besloten deze lijn een half jaar te gaan proberen. Voorheen heb ik zelden iets op mijn huid gesmeerd, maar om mijn verouderingsproces (ik word dit jaar 38) te vertragen (liefs zonder cosmetische ingrepen) doet mij naar grijpen naar het gebruiken van cremes e.d.

  Vanuit mijn visie geef ik voorkeur aan groene verzorgingsproducten ; zoals dc. Hauschka. Ik stap dus nu voor een half jaar af van mijn natuurlijke neiging. Ik ga dus zelf ondervinden of de meer cosmetische kant van huidverzorging zoden aan de de dijk zet . Desondanks zou ik graag van en via uw blog willen weten wat de ervaringen van anderen zijn? En dan vooral ervaringen in het verlengde van Environ?

  Heel veel succes met al uw voorlichting; ik en velen in mijn omgeving hebben er enorm veel baat bij!
  Hartelijke groeten,
  Carola

 • author-avatar
  Jetske december 9, 2010 (20:45)

  Beste Natalia,

  Dit vind ik een moeilijk onderwerp. Ik heb hier pas nog met een hoogleraar die hier helemaal in thuis is over gesproken en hij zag hier het nut niet zo van in. Hij vertelde me dat het veel zinvoller is gewoon gezond te eten en dat een overmaat aan bepaalde stoffen ook wel weer kwaad kan. Ik weet ook dat bepaalde antioxidanten beter werken als je ze op de huid opbrengt dan wanneer je ze slikt (dat geldt dan natuurlijk voor verbetering van de huid).
  Mijn persoonlijke advies: blijf tot er meer bekend is gewoon gezond eten en laat de pilletjes nog even staan.

  Groeten Jetske

 • Natalia december 4, 2010 (13:26)

  Beste Jetske,

  Wat is je mening over cosmetische voedingssupplementen? Deze (o.a. van merk Lavisage) worden tegenwoordig ook via schoonheidssalonen verkocht.
  Bij voorbaat dank,

  Met vriendelijke groet,
  Natalia

 • author-avatar
  Jetske september 27, 2010 (11:25)

  Beste Natalia,
  Over de dermaroller krijg ik inderdaad meer vragen. Even geleden wilde Leyla weten of het een goed product is (lees hier haar vraag), omdat er geweldige resultaten beloofd worden. Dit is mijn antwoord hierop:

  “Over de dermaroller heb ik al vaker vragen gekregen. In alle eerlijkheid: ik vind het lastig hier een uitspraak over te doen. Hoewel ik van sommige mensen positieve verhalen hoor, is er wetenschappelijk gezien eigenlijk niets bewezen. Het gunstige effect van dit product wordt waarschijnlijk vooral veroorzaakt door de zwelling (ontstekingsreactie) die je krijgt door de huidbeschadiging. Dit is dus tijdelijk.
  Ik ben van mening dat we veel goede alternatieven hebben om de huid te verfraaien, maar die kosten zoals je zelf ook al zegt vaak wel wat meer geld. Voordeel hiervan is overigens wel dat we met veel van deze technieken wel al lange ervaring hebben. Bovendien is ook uit onderzoeken bekend wat de lange termijn resultaten van deze behandelingen zijn. Ik sluit niet uit dat je door de chronische irritatie van je huid ten gevolge van langdurig gebruik van de dermaroller uiteindelijk juist de veroudering van de huid versnelt. Bovendien vermindert het de barrierefunctie van de huid. Persoonlijk zou ik het dus niet snel gaan gebruiken.”

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske september 21, 2010 (19:03)

  Hi Irene, via de mail kreeg ik ook een opmerking over het filmpje; hoe ouder, hoe gekker . Tsja…
  Ook andere factoren kunnen zeker van invloed zijn op je huid. Denk aan stress of roken. Maar ook een avondje met wijn kan invloed hebben op je huid…

  Groeten Jetske

 • Natalia september 18, 2010 (18:08)

  Beste Jetske,

  Is er een Dermaroller geen alternatief voor een facelift?

  Met vriendelijke groet,
  Natalia

 • Irene september 15, 2010 (16:42)

  Haha, wat een supergrappig filmpje zeg…

  Vandaag las ik op nu.nl het bericht “Gezicht ouder en dikker door onvoldoende beweging . Zij verwijzen naar http://www.telegraph.co.uk/science/science-news/8002926/Lack-of-exercise-makes-your-face-look-older-as-well-as-fatter-scientists-claim.html waar je een foto bewerking kan zien.
  Of dit waar is weet ik niet, maar blijf toch maar sporten. En dan niet de facial excercise lion zoals hierboven, maar gewoon hardlopen.

  groetjes Irene

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!