Parabenen; borstkanker of onvruchtbaarheid?
Parabenen zijn veilig bevonden, zitten ook gewoon in je eten en geven weinig allergische reacties. Waarom dan de controverse? Je hoeft maar even op het internet te surfen om te zien hoe negatief de uitlatingen over deze stoffen zijn. Ook zie je steeds vaker parabeenvrije producten verschijnen. Hoe kan dit?
Onderzoek naar tumorweefsel en de link met parabenen
Het is allemaal begonnen met een studie gepubliceerd in 2004 (Darbre, in the Journal of Applied Toxicology- abstract). Ik vermoed dat de onderzoekster van te voren geen enkel idee had wat de impact van haar artikel zou zijn. Darbre beschreef dat bij onderzoek van tumorweefsel van twintig vrouwen er in achttien van de twintig preparaten parabenen gevonden werd. Zij opperde dat deze stoffen, waarvan aangetoond is dat ze zwakke oestrogene eigenschappen bezitten, wellicht van invloed zouden kunnen zij op de tumorvorming. Aangezien er soms in deodorant parabenen gebruikt worden, zou het gebruik van deodorant in theorie van invloed kunnen zijn op de groei van borsttumoren. Een typisch geval van jumping to conclusions.
Het is inderdaad zo dat bepaalde cosmetische stoffen zich kunnen hechten aan oestrogeenreceptoren en in geringe mate de werking van oestrogenen (vrouwelijke hormonen) zouden kunnen imiteren. Oestrogenen (en wellicht ook deze namaak-oestrogenen) zouden op deze manier van invloed kunnen zijn op de groei van hormoongevoelige tumoren. Dit is ook de reden waarom mensen met borstkanker moeten stoppen met het gebruik van de pil.
Kanttekeningen bij het onderzoek
Hoe griezelig dit allemaal ook klinkt, er zijn wel wat kanttekening te plaatsen bij het onderzoek van Darbre. In de eerste plaatst toonde de studie niet aan dat parabenen kanker veroorzaken of dat ze in enig opzicht schadelijk zijn. Verder werd er niet gekeken of er in gezond borstweefsel parabenen voorkwamen. Daarbij bleken ook de controle-testglaasjes (zonder tumorweefsel) parabenen te bevatten. De auteur van het artikel gaf zelf in het artikel aan dat de parabenen afkomstig zouden kunnen zijn van de huidverzorgingsproducten van de laboranten of het schoonmaakproduct waarmee de testglaasjes gereinigd waren.
De publieke opinie …
Desondanks werd er vanuit de publieke opinie al snel geconcludeerd dat gebruik van deodorant met daarin parabenen verantwoordelijk zou zijn voor de het ontstaan van borstkanker. Hoewel een publicatie in het Journal of the National Cancer Institute (abstract) aantoonde dat er bij een groep van 810 vrouwen mét en 793 vrouwen zonder borstkanker geen relatie was tussen het gebruik van deodorant en borstkanker was het kwaad al geschied. Ook een groot Franse review-onderzoek concludeerde na analyse van 59 studies over dit onderwerp dat er geen enkel bewijs bestond voor een verband tussen het gebruik van deodorants en borstkanker. Interessant is ook dat zij in hun artikel aangaven dat (in tegenstelling tot huidverzorgingsproducten) maar een kleine minderheid van de deodorants ook daadwerkelijk parabenen bevat (abstract).
Zelfs het feit dat er in het artikel staat dat het gezien de maximale dagelijkse blootstelling werkelijk onmogelijk was dat parabenen borsttumoren zouden kunnen veroorzaken (abstract), veranderden niets aan de slechte naam van de stoffen. Ook de de uitkomsten van verschillende experimentele onderzoeken, waarbij naar voren kwam dat parabenen toxisch noch kankerverwekkend waren, hielpen niet. Hoewel parabenen zich inderdaad kunnen gedragen als oestrogenen hebben ze een aanzienlijk zwakkere werking. Een onderzoek in 1998 (abstract) toonde aan dat het meest krachtige parabeen (butylparabeen) een 10,000- tot 100,000-minder sterke werkzaamheid had in vergelijking met estradiol (een vorm van oestrogeen). Bovendien worden parabenen in cosmetica in zeer lage concentraties gebruikt.
Parabenen en vruchtbaarheid
Maar er is meer geschreven over parabenen: in diverse studies werd aangetoond dat verschillende van deze stoffen, toegevoegd aan het dieet van mannelijke proefdieren, de vruchtbaarheid kunnen verminderen (abstract). Niet echt iets om vrolijk van te worden. Wat je wel moet realiseren is dat deze proefdieren aan veel hogere concentraties parabenen blootgesteld werden dan mogelijk is door het gebruik van cosmetische producten. Het is dus zeer onwaarschijnlijk dat dit als enige factor invloed op de vruchtbaarheid zou kunnen hebben.
Zoals ik al eerder zei moet je als je absolute zekerheid wilt parabenen vermijden. Maar hou er rekening mee dat producten zonder deze stoffen niet altijd het antwoord zijn. Een product moet altijd bewaarstoffen bevatten, het zou zelfs gevaarlijk zijn als dit niet het geval zou zou zijn. Zelfs bewaarstofvrije producten bevatten bewaarstoffen. Deze zijn alleen nog niet als zodanig geregistreerd. Het zijn wel altijd stoffen die in staat zijn schimmels en bacteriën te doden. Producten zonder parabenen bevatten in veel gevallen klassieke bewaarstoffen met een slechter veiligheidsprofiel dan parabenen maar die bij het grote publiek minder negatief bekend staan. Bewaarstoffen staan bijna altijd als laatste op de ingrediëntenlijst vermeld, check dus eens op de verpakking wat er in je producten zit! Binnenkort zal ik een overzichtje geven. Wat is er nog veel te doen…
Groeten Jetske.
(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)
Zie ook mijn eerdere blog over parabenen,
de lijst met te mijden ingrediënten,
uitleg over een goede zonnebrandcrème,
de blog een brandende huid of
natuurlijke cosmetica, veilig of niet?
8 Reacties
↓Klik om reacties te tonen-
Jetske april 13, 2012 (16:37)
Beste Lorraine, er is net een interessant nieuw artikel gepubliceerd over de veiligheid van parabenen. Hierbij de link naar het abstract: http://www-ncbi-nlm-nih-gov.proxy.library.uu.nl/pubmed/22408000
groeten Jetske
-
Lorraine april 13, 2012 (13:01)
Parabenen zijn zeer slecht! Zie alweer een artikel en een onderzoek hierover!
-
Jetske juni 20, 2011 (14:24)
Beste Helena,
Gemiddeld gebruiken we 9 producten per dag. Je kunt je voorstellen dat als in al deze producten stoffen zitten die in de huid dringen, de hormoonhuishouding beinvloeden of de huid irriteren, dit niet niet goed is. Op de blog te mijden ingredienten zie je ingredienten waarvan bekend is dat problemen op kunnen leveren.
Gelukkig zijn er ook veel goede stoffen die heel veel kunnen doen voor de huid en haar stralend en gezond kunnen maken. Voor advies kun je eens kijken bij mijn blog productadvies <http://jetskeultee.nl/productadvies/ > .
Zelf heb ik niet zoveel bezwaar tegen parabenen. Het is vooral de mediahype rondom deze stoffen die zorgen voor een slecht imago. Waarom er zoveel commotie bestaat rondom parabenen leg ik uit in de blog hoe zit het nu precies met parabenen < http://jetskeultee.nl/2009/05/01/hoe-zit-het-nu-precies-met-parabenen/> .
Groeten Jetske
-
Helena juni 5, 2011 (22:15)
Er is veel meer gaande in de cosmetische industrie las ik op de website van Dr. Mercola (mercola.com). Ze bevatten niet alleen parabenen maar foundations, oogschaduws, eyeliners en mascaras bevatten voor 90% ook lood. In veel gevallen komt ook kwik, arsenicum voor. Nagellakken bevatten vrijwel allemaal formaldehyde. Al met al zijn dit kankerverwekkende stoffen waar we voor op moeten passen. Dat parabenen in 80% van de gevallen in tumoren van borsten wordt gevonden voor mij behoorlijk goed bewijs dat parabenen die je op je huid smeert, ook nog eens in je lichaam terecht kunnen komen en wel kanker kunnen veroorzaken.
-
Jetske september 14, 2010 (17:14)
Beste Leyla,
Wat vooral belangrijk is bij een reiniger is dat het de huid niet uitdroogt: je huid mag dus niet droog of trekkerig aanvoelen na gebruik, ook niet als je een vettere huid hebt. Als dit wel zo is, dan wordt je barrierefunctie inderdaad verstoord. De taak van een reiniger is dat het talg, dode huidcellen en vuil van je huid verwijdert, op een milde manier. Het is een product dat maar kort met de huid in aanraking is en je afspoelt. Actieve stoffen in een reiniger zullen dus ook niet heel veel doen voor je huid. Een reiniger met salicylzuur zal dus een stuk minder doen tegen acne dan een gel of lotion met salicylzuur.
En geen probleem hoor, dat je vragen stelt!
Groeten Jetske. -
Leyla september 7, 2010 (22:14)
Hmm ik wist niet dat het als bewaarstof werd gebruikt. Het is het actieve ingredient in de reiniger.. van de acnelijn. Het is overigens een merk uit de VS, vandaar die 0,5% denk ik. Maar ik ben dus bang dat het het natuurlijke evenwicht van m n huid verstoord waardoor op de lange termijn slechter herstel (van puistjes)/snellere veroudering optreedt. Klopt dat? Mijn reiniging is ook bijna op dus voordat ik een nieuwe koop…
En een reiniger met 2% salicylzuur, is dat nog te agressief? Ik heb wel het idee dat het goed schoonmaakt namelijk.Sorry hoor voor mijn vele vragen! 😉 Maar ik leer wel heel veel van je blog. Dank je!!
Groetjes Leyla
-
Jetske september 6, 2010 (15:07)
Hi Leyla, Parabenen kunnen de huid absoluut niet verstoppen. Dit is echt onzin. Triclosan is ook een bewaarstof net als parabenen. Het verbaasd me dat er 0.5% in zit. Ik dacht dat in Europa tot 0.3% was toegestaan. Dit is dus een vervanger voor parabenen en zeker niet veiliger dan parabenen. Sterker nog, persoonlijk zou ik in dit geval de voorkeur hebben voor parabenen.
Groeten Jetske
-
Leyla september 3, 2010 (14:27)
Hoi Jetske,
Een schoonheidsspecialiste vertelde mij dat parabenen een vet zijn en als een laagje op je huid blijven zitten en daardoor de porien verstoppen. Klopt dit? Kan het acne verergeren? Een andere schoonheidsspecialiste vertelde me weer dat het onzin was.
Vandaag las ik trouwens over triclosan op het internet, dit schijnt het natuurlijke evenwicht van de huid te verstoren. Klopt dat? er zit 0,5% in mijn gezichtsreiniging.
Ik ben heel benieuwd naar het overzicht! Want mijn producten zijn ook parabeenvrij maar wie weet wat voor ingredienten er daarvoor in de plaats zijn gebruikt…
Groetjes Leyla