• parabenen_borstkanker

Parabenen; borstkanker of onvruchtbaarheid?

Parabenen zijn veilig bevonden, zitten ook gewoon in je eten en geven weinig allergische reacties. Waarom dan de controverse? Je hoeft maar even op het internet te surfen om te zien hoe negatief de uitlatingen over deze stoffen zijn. Ook zie je steeds vaker parabeenvrije producten verschijnen. Hoe kan dit?

Onderzoek naar tumorweefsel en de link met parabenen

Het is allemaal begonnen met een studie gepubliceerd in 2004 (Darbre, in the Journal of Applied Toxicology- abstract). Ik vermoed dat de onderzoekster van te voren geen enkel idee had wat de impact van haar artikel zou zijn. Darbre beschreef dat bij onderzoek van tumorweefsel van twintig vrouwen er in achttien van de twintig preparaten parabenen gevonden werd. Zij opperde dat deze stoffen, waarvan aangetoond is dat ze zwakke oestrogene eigenschappen bezitten, wellicht van invloed zouden kunnen zij op de tumorvorming. Aangezien er soms in deodorant parabenen gebruikt worden, zou het gebruik van deodorant in theorie van invloed kunnen zijn op de groei van borsttumoren. Een typisch geval van jumping to conclusions.

Het is inderdaad zo dat bepaalde cosmetische stoffen zich kunnen hechten aan oestrogeenreceptoren en in geringe mate de werking van oestrogenen (vrouwelijke hormonen) zouden kunnen imiteren. Oestrogenen (en wellicht ook deze namaak-oestrogenen) zouden op deze manier van invloed kunnen zijn op de groei van hormoongevoelige tumoren. Dit is ook de reden waarom mensen met borstkanker moeten stoppen met het gebruik van de pil.

Kanttekeningen bij het onderzoek

Hoe griezelig dit allemaal ook klinkt, er zijn wel wat kanttekening te plaatsen bij het onderzoek van Darbre. In de eerste plaatst toonde de studie niet aan dat parabenen kanker veroorzaken of dat ze in enig opzicht schadelijk zijn. Verder werd er niet gekeken of er in gezond borstweefsel parabenen voorkwamen. Daarbij bleken ook de controle-testglaasjes (zonder tumorweefsel) parabenen te bevatten. De auteur van het artikel gaf zelf in het artikel aan dat de parabenen afkomstig zouden kunnen zijn van de huidverzorgingsproducten van de laboranten of het schoonmaakproduct waarmee de testglaasjes gereinigd waren.

De publieke opinie …

Desondanks werd er vanuit de publieke opinie al snel geconcludeerd dat gebruik van deodorant met daarin parabenen verantwoordelijk zou zijn voor de het ontstaan van borstkanker. Hoewel een publicatie in het Journal of the National Cancer Institute (abstract) aantoonde dat er bij een groep van 810 vrouwen mét en 793 vrouwen zonder borstkanker geen relatie was tussen het gebruik van deodorant en borstkanker was het kwaad al geschied. Ook een groot Franse review-onderzoek concludeerde na analyse van 59 studies over dit onderwerp dat er geen enkel bewijs bestond voor een verband tussen het gebruik van deodorants en borstkanker. Interessant is ook dat zij in hun artikel aangaven dat (in tegenstelling tot huidverzorgingsproducten) maar een kleine minderheid van de deodorants ook daadwerkelijk parabenen bevat (abstract).

Zelfs het feit dat er in het artikel staat dat het gezien de maximale dagelijkse blootstelling werkelijk onmogelijk was dat parabenen borsttumoren zouden kunnen veroorzaken (abstract), veranderden niets aan de slechte naam van de stoffen. Ook de de uitkomsten van verschillende experimentele onderzoeken, waarbij naar voren kwam dat parabenen toxisch noch kankerverwekkend waren, hielpen niet. Hoewel parabenen zich inderdaad kunnen gedragen als oestrogenen hebben ze een aanzienlijk zwakkere werking. Een onderzoek in 1998 (abstract) toonde aan dat het meest krachtige parabeen (butylparabeen) een 10,000- tot 100,000-minder sterke werkzaamheid had in vergelijking met estradiol (een vorm van oestrogeen). Bovendien worden parabenen in cosmetica in zeer lage concentraties gebruikt.

Parabenen en vruchtbaarheid

Maar er is meer geschreven over parabenen: in diverse studies werd aangetoond dat verschillende van deze stoffen, toegevoegd aan het dieet van mannelijke proefdieren, de vruchtbaarheid kunnen verminderen (abstract). Niet echt iets om vrolijk van te worden. Wat je wel moet realiseren is dat deze proefdieren aan veel hogere concentraties parabenen blootgesteld werden dan mogelijk is door het gebruik van cosmetische producten. Het is dus zeer onwaarschijnlijk dat dit als enige factor invloed op de vruchtbaarheid zou kunnen hebben.

Zoals ik al eerder zei moet je als je absolute zekerheid wilt parabenen vermijden. Maar hou er rekening mee dat producten zonder deze stoffen niet altijd het antwoord zijn. Een product moet altijd bewaarstoffen bevatten, het zou zelfs gevaarlijk zijn als dit niet het geval zou zou zijn. Zelfs bewaarstofvrije producten bevatten bewaarstoffen. Deze zijn alleen nog niet als zodanig geregistreerd. Het zijn wel altijd stoffen die in staat zijn schimmels en bacteriën te doden. Producten zonder parabenen bevatten in veel gevallen klassieke bewaarstoffen met een slechter veiligheidsprofiel dan parabenen maar die bij het grote publiek minder negatief bekend staan. Bewaarstoffen staan bijna altijd als laatste op de ingrediëntenlijst vermeld, check dus eens op de verpakking wat er in je producten zit! Binnenkort zal ik een overzichtje geven. Wat is er nog veel te doen…

Groeten Jetske.

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Zie ook mijn eerdere blog over parabenen,
de lijst met te mijden ingrediënten,
uitleg over een goede zonnebrandcrème,
de blog een brandende huid of
natuurlijke cosmetica, veilig of niet?

Gerelateerde Berichten

8 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!