• droge-huid-kraanwater-checken

Een droge huid; even je kraanwater checken!

Ik krijg dagelijks heel wat vragen over huidverzorging. Toen ik met mijn blog begon was mijn idee vooral om mijn kennis over huidverzorging te delen met andere mensen. Nu ik alweer bijna twee jaar bezig ben, blijkt dat een nogal arrogante gedachte geweest te zijn. Ik steek namelijk heel wat op van de mensen die op mijn blog reageren. Ik maak kennis met nieuwe producten, ik word af en toe geconfronteerd met het feit dat wat in de boeken staat niet helemaal overeenkomt met de praktijk en ik word regelmatig gevraagd dingen uit te zoeken op gebieden waar ik niet zo veel van af weet.

Hard water. Hard voor je huid…

Pas kreeg ik weer zo’n leuke vraag. Van iemand met een extreem droge huid, die haar huid goed verzorgde maar toch problemen bleef houden. Zij vroeg zich af of dit aan het harde water zou kunnen liggen. Ik ben direct gaan zoeken. En inderdaad, om het allemaal nog ingewikkelder te maken, hard water kan de huid die daar gevoelig voor is veranderen in schuurpapier. Eigenlijk gebeurt er met je huid exact wat er ook gebeurt met je kranen in de douche, de theepot, de badrand en de buizen van je afwasmachine (als je de reclame mag geloven). Zeepresten kunnen in hard water niet goed oplossen en slaan samen met de mineralen uit het harde water neer.

Nou zijn net die zeep resten behoorlijk irriterend voor je huid! Op den duur zal dit alles de barrière van je huid aantasten, waardoor je meer vocht verliest en je huid droog en ruw gaat aanvoelen (overigens zal hard water er ook voor zorgen dat je haar minder zacht aanvoelt en maar moeilijk te kammen is).

To do bij hard water

Aangezien het waterleidingbedrijf zeer waarschijnlijk niet erg gevoelig zal zijn voor je argument dat je haar slecht zit en je huid zo droog wordt van het harde water, zal je het anders aan moeten pakken. Heb je een droge huid en vermoed je dat de kwaliteit van het water slecht is, zorg dan dat je echt een hele milde weinig schuimende reiniger gebruikt en spoel deze af met voldoende lauwwarm water. Het is verstandig om je huid daarna met een wattenschijfje met een toner nog na te reinigen. Als je een droge huid hebt is het echt voldoende om je gezicht alleen ’s avonds met een reiniger te wassen. Breng direct na het reinigen op je nog vochtige huid een verzorgingsproduct aan. Overweeg als je het hiermee niet kan oplossen en er geen andere oorzaken aan te wijzen zijn kan een waterontharder aan te schaffen. Wel even sparen maar scheelt je op den duur veel potjes dure crème!

Groeten Jetske

 

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs:
– Hulp bij de keuze van je cleanser
– Zo’n droge huid
– Maak je masker zelf
– Winter in Nederland, wat doet dat met de huid?
– Acne vermindert door de zon? een mythe!

Gerelateerde Berichten

9 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • joelle van leeuwen oktober 28, 2015 (15:39)

  Hoi Jetske,

  kan het ook schelen om water uit een flesje te gebruiken om het gezicht te reinigen?

  • author-avatar
   Jetske februari 5, 2016 (12:00)

   Beste Joelle,

   Goede vraag, je zou eens kunnen proberen of dit een verschil maakt bij jouw huid.

   Groetjes Jetske

 • Suus maart 10, 2015 (18:28)

  Beste Jetske,

  Ik weet dat dit een vrij oud blog is, maar dankjewel voor deze livesaving informatie! ik volg jouw blog al een tijdje en het vermijden van alcohol en parfum en andere irriterende stoffen heeft mijn huid geweldig geholpen. Echter, sinds ik naar Engeland ben verhuisd kreeg ik langzamerhand een steeds drogere en rodere huid. Ik had het vermoeden dat het misschien wel door het harde water kwam, maar wist niet zo goed wat ik eraan moest doen. Tot ik dit blog tegenkwam. Ik gebruikte eerst geen toner, maar ben gelijk naar de winkel gerend en na enkele dagen de ALoe bodyshop toner te gebruiken is mijn huid weer volledig hersteld. Toptip!

  • author-avatar
   Jetske mei 22, 2015 (13:45)

   Beste Suus,

   Wat fijn om te lezen, daar doe ik het natuurlijk voor!

   Groetjes Jetske

 • Anoniem december 27, 2012 (00:16)

  Hallo Jetske,

  Ik zou graag willen weten of ik van je berichten mogen gebruiken in mijn nieuwsbriefen en op mijn website.

 • author-avatar
  Jetske december 1, 2010 (14:09)

  Beste Joke,

  Het idee van een cleanser is dat het in staat vet en vuil te verwijderen. Om een cleanser te kunnen maken zullen aan een product de wat meer ouderwetse zepen of nieuwe synthetische oplosmiddelen (dan wordt een product zeepvrij genoemd) worden toegevoegd. Als deze stoffen in een voldoende hoge concentratie in water zitten vormen ze micellen (clustertjes). De term micellaire lotion is dus eigenlijk een beetje een loze kreet! De vorming van micellen is een heel natuurlijk fenomeen. Deze clustertjes (micellen dus) kunnen vet binden en vervolgens verwijderd worden met water.
  Gebruik je een reiniger waarin dit soort deeltjes zitten en verwijder je het product vervolgens niet met water dan is de kans veel groter dat ze op je huid achterblijven en daar je huid kunnen gaan irriteren. Reinigende stoffen kunnen immers niet goed onderscheid maken tussen de natuurlijke vetten in je huid en vuil of overtollig talg. Uiteindelijk kan op deze manier de huidbarriere beschadigd raken. Ik adviseer mensen dan ook altijd een reinigingsproduct te gebruiken dat afgespoeld wordt met water. De ouderwetse zepen kunnen minder goed tegen de stoffen in hard water en zijn daarom minder geschikt dan de nieuwere varianten.

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske november 26, 2010 (14:38)

  Bedankt voor het compliment.
  Ik zie dat je zo enthousiast bent dat je ook waterontharders bent gaan verkopen 🙂

  Groeten Jetske

 • Anoniem november 23, 2010 (18:54)

  Probeerde net een bericht te posten maar dat ging niet?

  Leuke post en tis waar!
  Ik vond een artikel uit GAAF! (VMCE) door te Googlen:
  Hard water eczeem

  Heb nu sinds kort een waterontharder en kom weer blij onder de douche vandaan… : )

 • joke november 22, 2010 (13:37)

  Hallo Jetske,

  Wat vind je van de micellaire lotions?
  Een gezichtreiniging kan je beter niet met een watje op de huid aanbrengen, bij een toner mag dit wel.
  Maar hoe zit het dan toch met deze micellaire lotions,
  Deze doe je dus wel met een watje aanbrengen en naspoelen met water of een toner is niet nodig.
  Is dit o.a. een goede vervanging voor de reiniging die je wel met water moet afspeoelen?

  Groet van joke

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!