• vochtarme-huid

Een vochtarme huid (en hydraterende stoffen)

Regelmatig krijg ik vragen van bloglezers over een vochtarme huid. Maar wat is dat nu precies?

Een droge huid is per definitie ‘vochtarm’. Een vette huid is meestal niet vochtarm, maar kan dit wel zijn. We zien een vette, maar toch vochtarme huid vooral bij mensen bij wie de barrièrefunctie van de huid verstoord is. Cosmeticaproducten voor een vette huid die te agressief zijn, maar ook bepaalde medicijnen tegen bijvoorbeeld acne kunnen een droge huid veroorzaken. Gelukkig zijn er enkele stoffen die kunnen helpen de huid weer gezond en minder vochtarm te maken.

Hoe ontstaat een vochtarme huid

Een vochtarme huid kan grofweg drie oorzaken hebben.

 1. De verdamping uit de huid is te groot (bv door een luchtvochtigheid lager dan zestig procent of een beschadigde barrièrefunctie van de huid) waardoor vocht niet goed in de huid blijft
 2. De huid bevat te weinig stoffen die water vast kunnen houden
 3. Het transport van water uit de diepere huidlagen naar de oppervlakkige huid is te traag

In praktijk zie ik dat een vochtarme huid bijna altijd veroorzaakt wordt door verkeerd gebruik van cosmetica. Berucht zijn te agressieve reinigers, veelvuldig douchen of badderen, irriterende cosmetica en te vaak scrubben. Hierdoor gaat de barrièrefunctie van de huid kapot en raken we natuurlijke vochtvasthoudende stoffen in onze huid (NMF’s) kwijt. Ook zon, airconditioning, temperatuurschommelingen en bepaalde huidcondities kunnen een droge huid veroorzaken.

To do bij een vochtarme huid.

Water, of ‘aqua’ toevoegen aan de huid is niet de oplossing. Zou dit wel zo zijn, dan zou dagelijks een half uurtje in bad liggen waarschijnlijk al erg helpen. Maar juist water droogt de huid razendsnel uit. Denk maar eens aan de verrimpelde vingertoppen als je (waarschijnlijk heerlijk ontspannen …) uit het bad stapt. Ook het drinken van veel water zal er niet voor zorgen dat je huid minder droog wordt.

Barrièreherstellende stoffen

Heb je een vochtarme huid dan is het belangrijkste er te voor te zorgen dat je huidbarrière weer sterk en gezond wordt. Niet alleen voorkom je zo dat er te veel vocht verdampt, ook zorg je er voor dat verschillende processen in je huid beter verlopen. Je huid wordt weerbaarder en kan zich beter beschermen tegen bacteriën, schimmels en virussen. Stoffen die helpen je barrièrefunctie te herstellen zijn bijvoorbeeld vitamine C en niacinamide (dit zijn echte multitaskers) maar ook panthenol is een prima ingrediënt.

Hydraterende stoffen

Er zijn ook hydraterende stoffen die de vochtbalans in de huid kunnen verbeteren door vocht te binden en/of voorkomen dat er vocht uit de huid verdampt. Dit zijn de basisfunctie van een crème. Heb je een vochtarme huid dan heb je eigenlijk zowel stoffen nodig die de huid wat ‘afsluiten’ als stoffen die het vocht als een sponsje vasthouden. Hieronder vind je enkele voorbeelden van stoffen die dit kunnen.

 • Dimethicone en cyclomethicone (siliconen)
  Deze ingrediënten geven de huid een glad gevoel bij aanraking zonder vet aan te voelen- het zijn ingrediënten die goed zijn voor elk huidtype. Omdat ze hypoallergeen zijn en de huid niet verstoppen zijn ze heel geschikt voor een drogere huid met acne.
 • Glycerine
  Wordt zeer veel gebruikt in cosmetica. Het is zeer hydraterend en goed in combinatie met hyaluronzuur. Glycerine kan in hoge concentraties een beetje plakkerig aanvoelen. Voornamelijk geschikt voor de normale tot droge huid.
 • Hyaluronzuur
  Hyaluronzuur zit in veel antirimpelcrèmes. Helaas zorgt het er niet voor dat de rimpels verdwijnen, maar het is wel een kampioen hydrateren. Het heeft een goed vochtvasthoudend vermogen en werkt goed in combinatie met glycerine en of siliconenachtige stoffen als dimethicone/cyclomethicone.
 • Collageen
  Kan net als hyaluronzuur goed water binden. In cosmetica wordt vaak de plantaardige vorm gebruikt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken doet het niets aan je rimpels.
 • Petrolatum (als in vaseline)
  Een sterk vochtherstellende stof. Producten met petrolatum voelen vet aan. Dit ingrediënt zal dan ook niet snel in luxere crèmes zitten. Toch kan een nachtje vaseline op het gezicht wonderen doen bij een extreem droge huid. De kans op allergische reacties is heel klein en het is zeer geschikt voor de zeer droge en gevoelige huid.
 • Minerale oliën
  Net als petrolatum zijn (andere) minerale oliën sterk vochtvasthoudend, maar minder vet. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht veroorzaken minerale oliën geen acne en is de kans op allergische reacties minimaal.
 • Plantaardige oliën
  Denk aan jojobaolie of olijfolie. Deze helpen de huid vocht vasthouden en bevatten ook nog antioxidanten. Vermijd bij voorkeur sterk geurende oliën, zoals van lavendel, munt of tea tree. Die kunnen de huid irriteren. Als je snel allergisch reageert, zijn plantaardige oliën geen goede keuze.
 • Lanolin (of wolvet)
  Dit zit in veel basiscrèmes die je bijvoorbeeld bij de apotheek kunt kopen. Het lijkt op talg en werkt goed tegen een droge huid. Kan soms allergieën veroorzaken en is wat minder geschikt als je een gevoelige huid of acne hebt.
 • Urea
  Oorspronkelijk afkomstig uit urine, maar tegenwoordig gelukkig synthetisch nagemaakt. Dit ingrediënt heeft goede waterbindende eigenschappen, maar kan in hoge concentraties de huid irriteren. Het is dus wat minder geschikt bij een gevoelige huid.
 • Glycolzuur
  Verbetert de vochtbalans van de huid en verwijdert schilfertjes.

Een hele lijst om uit te kiezen dus. De meeste stoffen hebben overigens nog meer gunstige eigenschappen. Zo is glycolzuur ook een antioxidant en helpt het tegen pigmentatie. De stoffen dimethicone en cyclomethicone kunnen mogelijk in hoge concentraties littekens wat verbeteren.

Groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs:
Wat hyaluronzuur voor de droge huid kan doen,
Zo’n droge huid,
Hulp bij de keuze van je moisturizer,
Alcohol in huidverzorgingsproducten. Liever niet!,
Arganolie: het nieuwe wondermiddel?‘en
Werken antioxidanten ook echt in een crème
of doe de Huidanalyse.

Gerelateerde Berichten

69 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Lieke de Waal december 16, 2015 (16:45)

  Hoi Jetske,

  Ik heb een erg vochtarme huid en vooral nu met het koudere weer last van veel schilfertjes op me huid. Ik zou graag de combinatie vitamine C met Niacinamide gaan proberen in de hoop dat mijn huid wat minder droog wordt. In welke vorm kan ik deze stoffen het best gebruiken? Kan ik bijvoorbeeld het best Vitamine C en Niacinamide capsules slikken (welk merk raad u aan) of een creme aanschaffen?

  Groetjes,

  Lieke

 • Natasja september 28, 2015 (23:02)

  Beste jetske,

  Ik heb een vochtarme huid. Nu heb ik ergens gelezen dat als je hydraterende producten gebruikt deze alleen actief als ze in een water bevattende emulsie verwerkt worden en/of opgebracht worden onder een vochtige omstandigheden.

  Als ze geen water uit de omgeving kunnen onttrekken, intrekken ze het aan de hoornlaag. Klopt dit ook volgens jou visie? Ik ben benieuwd 🙂

  Groet van Natasja

  • author-avatar
   Jetske januari 25, 2016 (15:30)

   Beste Natasja,

   Als de lucht heel droog is en er in een crème buiten ingrediënten die vocht vast houden (bv hyaluronzuur) geen ingrediënten zitten die voorkomen dat vocht uit de huid verdampt (bv siliconenachtige stoffen) en het product daarbij erg op de huid blijft liggen dan kan je inderdaad krijgen dat er vocht uit de huid getrokken wordt en dat je huid dus zelfs wat uitdroogt.

   Groetjes Jetske

 • Mary september 28, 2015 (21:06)

  Hoi Jetske,

  Ik heb een zeer vochtarme huid die aan het begin van de dag heel droog is en in de loop van de dag enorm vet wordt. Ik heb ontzettend veel crèmes geprobeerd maar ze trekken geen van allen in en blijven als het ware als een vet laagje op m n huid liggen waardoor poriën verstoppen en wat een vies gevoel geeft. Hierdoor smeer ik m n gezicht zelden in maar inmiddels ben ik 27 en merk ik dat ik toch echt moet gaan smeren!

  Heb jij nog tips??

  • author-avatar
   Jetske december 1, 2015 (15:45)

   Beste Mary,

   Een droge huid kan als tegenreactie meer talg gaan aanmaken. Je huid kan dan aan het einde van de dag vet zijn.
   Het is belangrijk om milde producten te gebruiken zonder irriterende ingrediënten zoals parfum. Verder is niacinamide een erg geschikt ingrediënt: het zorgt ervoor dat de barrièrefunctie van de huid weer gezond en sterk wordt (en blijft). Hierdoor kan de huid beter vocht vasthouden en is beter bestand tegen invloeden van buitenaf.
   Een droge huid hoef je niet twee keer per dag te reinigen: http://www.dr-jetskeultee.nl/reinigen-van-een-droge-en-of-gevoelige-huid/obj10586827
   De producten die ik adviseer vind je in de volgende blog: http://jetskeultee.nl/productadvies/obj7777314

   Groetjes Jetske

 • Chantal juni 25, 2015 (09:31)

  Hoi Jetske,

  Staat ditzelfde artikel ook op de Engelse site? Mijn neef uit Canada heeft een erg droge huid. Zijn dermatoloog zegt dat hij zijn gezicht gewoon met water moet wassen. Ik zou hem dit artikel laten lezen.

  Groetjes Chantal

 • claudette mei 2, 2015 (12:45)

  Beste Jetske .

  Ik heb een vochtarme, droge huid en vooral mijn voorhoofd blijft heel vochtarm, Als ik de huid bij elkaar trek zeg maarr blijf ik een plooi houden die heel langzaam wegtrekt. Wat kan ik nou het beste gebruiken over mijn moisturizer : jojoba olie, rice bran olie of lannette creme/vaseline ?

  M.vr.gr.

  Claudette

  • author-avatar
   Jetske juli 16, 2015 (11:30)

   Beste Claudette,
   .
   Als je huid heel erg droog is dan kan je over de moisturizer het beste vaseline crème aanbrengen. De vaseline zorgt ervoor dat de huid tijdelijk afgesloten wordt, waardoor er geen vocht uit de huid kan verdampen. Breng de vaseline wel s avonds aan, want anders heb je overdag zo n glimmend en plakkerig gezicht! Overdag kan je het combineren met wat olie.

   Groetjes Jetske

 • Judith december 29, 2014 (16:27)

  Ik heb eerder gelezen in je blog Jetske, dat het goed is om voordat je naar buiten gaat het gezicht in te smeren met lanette of cetamacrogol creme. Om het vochtverlies van de gezichtshuid te beperken, als een soort barrière. Maar zullen mijn al vette/droge en acnehuid hiervan meer verstopte poriën kunnen krijgen? Werkt deze creme comedogeen zeg maar?

  • author-avatar
   Jetske maart 6, 2015 (14:30)

   Beste Judith,

   Als je last hebt van een vette huid kan je beter geen (te) vette crèmes gebruiken zoals vaseline. Je kunt uiteraard wel ingrediënten gebruiken die de barrièrefunctie van de huid versterken waardoor er minder vocht ontsnapt, zoals niacinamide. Andere ingrediënten die je beter niet kunt gebruiken als je last hebt van een vette huid zijn: coconut oil, decyl oleate, lanolic acid en sweet almond oil (http://www.dr-jetskeultee.nl/een-vette-huid/obj7777505).

   Groetjes Jetske

 • Charlotte december 16, 2014 (22:41)

  Beste Jetske,

  Ik gebruik al jaren jouw producten.

  Mijn huid is goed opgeknapt sindsdien. Nu ben ik vandaag weer naar de schoonheidsspecialiste geweest en wederom is mijn huid erg vochtarm. Hoe kan ik dit verhelpen? Ze adviseerde een serum of iets dergelijks maar dat heb je niet in je assortiment.

  • author-avatar
   Jetske januari 29, 2015 (16:45)

   Beste Charlotte,

   Wat fijn om te lezen dat je huid is opgeknapt! In de winter kan je huid wat droger zijn dan in de zomer. Je zou, tijdelijk, aanvullend vaseline of een olie (zoals jojobaolie) kunnen gebruiken na de moisturizer.

   Groetjes Jetske

 • Marian november 15, 2014 (20:45)

  het is een fabeltje dat een huid door vochtinbrengende produkten vocht opneemt. Zoals bekend zou moeten zijn is de Reinse barriere ondoordringbaar van buiten naar binnen (= een vliesje (membraan dat het natuurlijk vochtniveau van de huid regelt. Het bevindt zich tussen de korrellaag en de doorschijnende laag in de opperhuid. De vochtregulering door de Reinse barriere bestaat eruit dat het vocht naar buiten werkt (zweten). Vochtregulering doe je dus van binnen uit. Lees het artikel in de link: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/beauty/13280-de-waarheid-over-anti-rimpel-cremes.html

 • Simon november 11, 2014 (16:45)

  Hoi Jetske,

  Je schrijft: Heb je een vochtarme huid dan heb je eigenlijk zowel stoffen nodig die de huid wat “afsluiten” als stoffen die het vocht als een sponsje vasthouden.

  Mijn huid is droog en rood, soms schilferig, ik kan niet tegen zon maar vooral niet tegen de afsluiting die je bespreekt. Dan krijg ik direct puistjes en niet zo zuinig ook. Zalven zijn geen optie, alleen gel: Calendula verlicht nauwelijks, Aloe Vera wel, maar maakt roder en schilferiger. Ik heb het liefst een puur natuurproduct. Tips?

  Groetjes,

  Simon (56)

  • author-avatar
   Jetske december 9, 2014 (15:15)

   Beste Simon,

   Je kunt eens op zoek gaan naar een product met niacinamide, glycerine en/of hyaluronzuur. De moisturizers van Oil of Olaz en Uncover Skincare bevatten o.a. niacinamide: http://www.dr-jetskeultee.nl/productadvies/obj7777314. Een natuurlijk product is niet per definitie beter dan een synthetisch product. Het meest belangrijke is dat van een ingrediënt de veiligheid en werkzaamheid is aangetoond. Er zijn goede natuurlijke ingrediënten, zoals groene thee, maar ook natuurlijke ingrediënten die minder goed voor je huid zijn, zoals lavendel.

   Groetjes Jetske

 • lisa september 9, 2014 (09:57)

  wat een super blog ! alleen nu heb ik nog 1 vraag, welke produchten kan ik nu het best gebruiken? van reiningsmilk tot nacht creme,

 • Rosa juli 24, 2014 (22:14)

  Hoi Jetske,

  Ik heb acne en ik denk dat ik een vochtarme vette huid heb. Ook zweet ik heel snel. Als ik maar even in de zon zit druppelen de zweetdruppels van mijn voorhoofd af. Nu vroeg ik me af of het kan zijn dat ik daardoor een vochtarme huid heb.

  Ik hoop dat je tijd hebt om mijn vraag te beantwoorden.

  Goetjes,

  Rosa

  • author-avatar
   Jetske augustus 11, 2014 (10:25)

   Beste Rosa,

   Als je veel vocht verliest (bijv. sporten of warm weer) is het ook verstandig dit weer aan te vullen. Als je een vochttekort hebt kan je dit zeker aan je huid zien. Maar dit hoeft niet direct te betekenen dat dit de oorzaak is van je vochtarme huid. Je kunt de bovenstaande blog eens doorlezen welke ingrediënten geschikt zijn bij een vochtarme huid.

   Groetjes Jetske

 • Enilore april 29, 2014 (21:06)

  beste Jetske,

  Zijn de producten van Yves Rocher veilig om te gebruiken?

 • author-avatar
  Jetske september 18, 2013 (14:46)

  @ Carolina

  Beste Carolina, ik zie dat je vraag inmiddels behandeld is via e-mail, succes!

  Groetjes Jetske

 • Carolina september 6, 2013 (09:45)

  Hallo Jetske,

  Eigenlijk is dit een reactie en een vraag ineen.

  Geweldig allereerst je site en de energie die je erin steekt, ik lees de ervaringen en je onderzoeken altijd met veel interesse.

  Nu mijn vraag waar ik geruime tijd mee zit: nl, ik heb voor mijn leeftijd (48)een mooie huid met weinig tot geen rimpeltjes.

  Maar sinds mijn 40e tot nu begin mijn hals te verslappen.

  Dit vind ik echt zo vreselijk dat ik er dagelijks bijna tot op het obsessievelijke af mee bezig ben.

  Bij andere vrouwen van mijn leeftijd en ouder zelfs zie ik dit niet zo.

  Ik ben al aan de slag gegaan met facial exercises, maar is dit goed en voldoende?ook gebruik ik een creme voor mijn hals van OIL of Olaz.

  Kun jij mij advies geven wat te doen, het beinvloed echt mijn dagelijkse leven.

  Mvrgr

  Carolina

 • Daphne augustus 26, 2013 (14:24)

  @ Aletta

  Zie de commentaren van gisteren en vandaag onderaan http://jetskeultee.nl/met-huid-en-haar/obj7777512#comment-41209

 • Aletta augustus 26, 2013 (12:30)

  Wordt deze site nog bijgehouden?

  De laatste reactie van Jetske op dit onderdeel dateert van juli 2012. Jammer hoor, ik vind de site erg informatief maar krijg de laatste tijd toch het idee dat er minder antwoorden komen. Er worden helaas ook heel veel “domme” vragen gesteld aan Jetske waarop mensen zelf heel goed het antwoord kunnen vinden als ze zich zelf meer verdiepen in de ingrediëntenlijst.

 • Mariska juli 18, 2013 (19:50)

  Hallo Jetske, ik wilde graag weten wat jij van dit produkt vind: 98% Pure Hyaluron met 1,6% Matrixyl Serum

  ROSENBERG HYALURONZUUR SERUM 30 ml € 35.- 98% Pure Hyaluron met 1,6% Matrixyl Serum

  Hyaluronzuur komt van nature voor in de huid en zorgt voor een strakkere en gladdere huid. Zodra het serum is aangebracht ziet en voelt u het direct. Hyaluronzuur wordt ook gebruikt als filler om rimpels te injecteren maar heeft ook het vermogen zich over de totale oppervlakte te laten opnemen. Bovendien is er 1,6% matrixyl toegevoegd. Dit kostbare cosmeceutical motiveert de huideigen herstelprocessen en activeert de aanmaak van collageen. Met vriendelijke groet Mariska van der Vet

 • Peter juli 14, 2013 (14:46)

  @Driessen

  Je kunt beter even bellen met uncover skincare (010 – 4363 276) of een mail sturen (info@uncover-skincare.nl). Jetske is in het buitenland, dus zij kan je momenteel even niet helpen. Als ik je een advies mag geven: gebruik geen water op je gezicht. Als je je gezicht reinigt dit alleen s avonds doen, met een reinigingsmelk of olie, zonder washandjes. Dep je huid zachtjes droog en smeer direct hierna een vettende zalf, bijvoorbeeld vaseline of vaseline-lanette creme (verkrijgbaar bij apotheek). Heb je er ook last van op je lichaam (hier ontstaat het meestal het eerste), gebruik geen bodylotion en zepen. Deze kunnen de huid verder uitdrogen, gebruik ook hier goed vettende cremes. Ook moet je echt een afspraak met je huidarts maken, soms kunnen corticosteroiden hulp bieden. Sterkte!

 • driessen juli 14, 2013 (13:59)

  heste jetske hed qraquele op het voorhoofd ben er doodziek van zelfs zelfmoord neigingen zou u er een keer naar kunnen kijken of er iets aan te doen is woon in geldrop bij eindhoven den 33 maar voel me 80 jaar kan je me even bellen op 0614436034 mvg mr driessen

 • Tulay mei 29, 2013 (13:48)

  Hoi hoi ik kreeg net te horen dat ik een erg vochtarme huid heb .. En kreeg allerlei proefmonsters mee ,, maar las net je berichtje over vaseline ,, heb je ook een tip over welk merk ik heb namelijk wel eens last gehad van uitslag van vaseline , welke kan ik dan t beste gebruiken?? Groetjes tulay

 • Kell april 7, 2013 (18:45)

  Beste Jetske,

  ik heb een vochtarme huid en op zoek naar goede producten om mijn huid te verzorgen. Ik gebruik op dit moment de hydra vegetal lijn van Yves rocher waarvan de dagcreme nogal vettig aanvoelt. Heb een paar weken de vitamine E lijn gebruikt van the body shop en dit is een complete ramp! Heb nog wat producten gebruikt die tot een ramp uitdraaide. Ik ben het uittesten een beetje beu omdat mijn gezicht er steeds pijnlijk van word. Kan u me helpen met de keuze van juiste producten?

  Alvast heel erg bedankt!

  Groetjes Kell

 • ritu maart 29, 2013 (23:58)

  hoi,ik heb de laatste dagen lastvan rode plekken op me neus en kin,en by me wenkbrauwen en ook op mevoorhoofd t lykt op ezeem en t jeuk wat kan ik doen,ik had altyd een gave gezicht.

 • Michelle maart 11, 2013 (22:11)

  Hoi Jetske,

  Ik gebruik al tijdje een creme (jaartje). In het begin beviel die erg goed, mijn rode plekjes bij mijn neusvleugels/wangen werden minder, en mijn huid voelde ook niet meer continue droog aan. De laatste tijd zijn de rode plekjes weer terug en lijken ook mijn porien groter. Ik weet niet wat er aan de hand is, voor de rest doe ik namelijk niets anders. Kan je voor mij kijken of deze creme uberhaupt geschikt is voor een vochtarme huid met eczeem aanleg. En of dit ook eigenlijk iets doet tegen grove porieen en rimpels….ben 36 en merk nu dat ik toch iets moet doen tegen rimpels…snik?

  Aqua, glycerin, cyclopentasilocane, hydrogenated polyisobutene, petrolatum, stearyl alcohol, ceraalba, ethylhexyl methoxycinnamate, oryzasativabranoil, peg-100stearic acid, peg-20stearate, sesamumindicumoil, phenoxyethanol, tocopheryl acetate, triticum vulgarermoil, polyacrylamide, methylparaben, C13-14 isoparaffin, laureth-7, 2-oleamido-1,3-octadecanediol, chlorhexidine, digluconate, vitreoscilla ferment extract, tetrasodiumedta, butylparaben, ethylparaben, isobutylparaben, propylparaben, triticum vulgare germ extract.

  Alvast heel erg dank!

  groet,

  Michelle

 • amina februari 28, 2013 (20:19)

  Hoi Jetske, echt een heeele handige site heb je! Je posts zijn goed, superveel informatie en ik heb veel van je geleerd! Dankje! Ik heb gisteren een creme gekocht van Jacob Hooy, de vitamine E creme. Dit zijn de ingredienten:

  Aqua, Paraffinum Liquidum, Cetearyl Alcohol, Glycerin, Decyl Oleate, Steareth-2, Steareth-21, Cetyl Alcohol, Petrolatum, Tocopheryl Acetate, Arnica Montana Flower Extract, Betula Alba Leaf Extract, Chamomilla Recutita Flower Extract, Hamamelis Virginiana Leaf Extract, Urtica Dioca Leaf Extract, Allantoin, Glycine Soja Oil, Daucus Carota Sativa Root Extract, Beta-Carotene, Tocopherol, Phenoxyethanol, Ethylhexyglycerin, Aminomethyl Propanol en Carbomer.

  Nu is mijn vraag, is dit een goede creme voor een vochtarme en ook droge (ik heb nu al rimpels : ( boehoee) huid? Ik heb volgensmij ook een beschadigde barrierefunctie. Wat ik me ook afvroeg, is je gezicht met alleen water wassen ook goed? Of gaat die petrolatum er dan niet af… Ik wil niet veel gezichtsproducten gebruiken namelijk omdat ik al zo n slechte huid heb. Als het niet goed is, welk ingredient uit een gezichtsreiniger haalt die petrolatum dan van mn gezicht? Nog 1 vraag, hahaha, zijn creme s van dr. organic ook goed? Heeeeel erg bedankt alvast voor het lezen en hopelijk beantwoorden. Groetjessss, en ga zo door! xxxx.

 • babs februari 26, 2013 (15:23)

  jetske ,super bedankt voor de tips!!je hebt mij er zo mee geholpen !
  u hebt een gave van God gekregen om ons te helpen !bedankt wegens ons allen !!

 • Anoniem december 20, 2012 (19:11)

  Mijn huid is nu erg gevoelig en droog door o.a. differin gel (tegen mijn comedonale acne) en door het weer momenteel. Ik heb van de dermatoloog Lanettecreme voorgeschreven gekregen en koelzalf. Ik ben alleen bang dat ik hier mee eters van krijg. Kan dit? Want mijn huid is nu tegelijkertijd erg droog, maar toch vet in de T-zone en voelt trekkerig aan.

 • author-avatar
  Jetske juli 27, 2012 (17:33)

  Beste Karen,

  Wat leuk om te horen (natuurlijk niet dat je alle producten moest weggooien…!). Als je naar http://jetskeultee.nl/2010/09/27/hulp-bij-de-keuze-van-je-moisturizer/ gaat, kom je op een pagina waarop aantal producten genoemd staan waar deze stoffen inzitten. Ze zitten ook in mijn eigen moisturizer.

  Vriendelijke groeten,

  Jetske

 • Karen juli 26, 2012 (16:24)

  Beste Jetske,

  Allereerst bedankt voor alle informatie die je geeft via je blog en je boek. Ik heb je boek in een ruk uitgelezen. Wat fijn dat er eens iemand eerlijk is over de producten. Vooral het onderdeel over babyverzorging maakt me boos en heeft ertoe geleid dat ik de gehele Zwitsalcollectie van mijn vier maanden oude zoontje in de prullenbak heb gekieperd.

  Nu heb ik alleen nog een vraag. Ik heb een droge huid met een hoge talgproductie (volgens mijn schoonheidsspecialiste). Ik heb snel een trekkerige huid na het douchen, maar ook heb ik wel af en toe een puistje op mijn voorhoofd of kin. Ook gaat mijn t-zone wel redelijk snel glimmen en heb ik last van diepe porien in dit gebied.
  Nu las ik in je boekdat de ingredienten Dimethicone en Cyclomethicone (siliconen) goed zijn voor een droge huid met puistjes. Kun je me ook misschien een product aanbevelen die deze ingredienten bevatten?

  Alvast bedankt!
  Met vriendelijke groet

 • Laila juli 22, 2012 (19:14)

  Beste Jetske,

  Net als het verhaal van Christianne (bij reacties van hierboven) krijg ik door puur koudgeperste jojoba olie een warme/rode gezichtshuid met tintelingen. Zou ik door jojoba olie eczeemplekken rondom mijn neus kunnen gekregen? Want dit heb ik sinds een paar weken gekregen. Rondom mijn neus is het rood, branderig en jeukerig.

  En is de volgende creme qua ingredienten een goede optie voor een droog(vochtarme), gevoelig, jeukerig en af en toe een rode gezichtshuid?

  Zarqa Hydra Face Cream:

  Aqua,
  Glycerin,
  Macadamia Ternifolia oil,
  Dicaprylyl Ether,
  Caprylic/ Capric Triglyceride,
  Octocrylene,
  Betaine,
  Butyrospermum Parkii Butter,
  Arachidyl Alcohol,
  Butyl Methoxdibenzoylmethane,
  Cetyl Alcohol,
  Behenyl Alcohol,
  Clyceryl Stearate,
  PEG-100 Stearate,
  Cetearyl Alcohol,
  Cetearyl Glucoside,
  Arachidyl Glucoside,
  Dimethicone,
  Tocopheryl Acetate,
  Allantoin,
  Maris Sal (Dead Sea Salt),
  Mel,
  Phospholipids,
  Sphingolipids,
  Hyaluronic Acid,
  Xanthan Gum,
  Phenoxy-ethanol,
  Sodium Polyacrylate,
  Ethylhexlglycerin.

  Alvast bedankt!
  Groetjes!

 • Anoniem juni 12, 2012 (23:00)

  beste jetske,

  Ik lees hier op uw blog dat vaseline/paraffine goed is om de huid te hydrateren? terwijl juist wordt gezegd minerale olien te vermijden? zij zouden de huid juist uitdrogen?
  Groetjes, Audrey

 • marie mei 22, 2012 (20:35)

  Hallo Jetske,

  Misschien een vreemde vraag maar wat is het verschil tussen
  LANETTE CREME en CETOMACROGOL CREME FNA.
  Welke van de twee is het minst irriterend voor de gezichtshuid.

  Groet Marie

 • Christianne mei 18, 2012 (11:26)

  Beste Jetske,

  Ik ben al een tijdje op zoek naar een geschikte creme/verzorging voor mijn intolerante, eczeemgevoelige (op voorhoofd), vochtarme/droge huid.
  En als ik jou stukjes lees, krijg ik de indruk dat mn huid ook wat neigt naar Rosacea, maar ben daarvan niet zeker.

  Omdat alleen mijn huidige creme (gebruik nu dr. vd Hoog hypo sensitive) niet voldoende is, vul ik dit aan door onder de creme pure jojoba olie te smeren.
  Hiermee is de huid wel verzorgd genoeg, maar mijn eczeemplekken vlammen bij het smeren van de olie rood en geirriteerd op.

  Mijn vraag:
  is het smeren van pure jojoba olie wel verstandig in mijn geval? Het gekke daarbij vind ik, dat er van jojoba olie juist wordt gezegd dat het goed zou zijn bij eczeem??????

  Gedurende de dag smeer ik ter aanvulling trouwens ook veel met Lanette creme, anders droog ik alsnog helemaal uit (vooral mn voorhoofd dan).

  Bedankt voor je antwoord,
  Christianne

 • author-avatar
  Jetske mei 11, 2012 (16:22)

  Beste Carola,

  Wat super leuk om te horen! Ik zal zorgen dat je nog wat samples thuis krijgt.. Kan je voor de zekerheid nog even je adres mailen naar info@uncover-skincare.nl ?

  groeten Jetske

 • Carola mei 11, 2012 (15:40)

  Dag Jetske!

  Het is niet te geloven maar ik gebruik nu de producten net 2 dagen en mijn huid is nu al ZO opgeknapt!! Heel glanzend en gezond. Zelfs mijn vriendinnen valt het op! Goh wat zie je er goed uit, krijg ik te horen.
  Terwijl mijn huid dof en bleek en niet egaal was. Het lijkt wel een wonder middel. Ik ben gelijk met alles begonnen. s ochtends en s avonds gebruik ik alle producten dus nu 3 x gedaan. Het is zo n opknapper. Ik ben een roodharige vrouw van 37 en heb dus een droge en lichte huid. Niet heel supergevoelig maar wel sensitief voor producten wanneer het niet het juiste middel is.
  Een minpuntje…. ik heb echt te weinig samples om de tijd van de naleveringen te overbruggen. Het gaat om de cleanser en de toner.
  Verder: SUPER tevreden dus!!! DANK!

 • author-avatar
  Jetske mei 3, 2012 (11:20)

  Hi Marjolein, als bovenstaande tips niet helpen: breng gerust je creme wat vaker per dag aan!

 • author-avatar
  Jetske mei 3, 2012 (11:19)

  Hallo Marjolein,

  Als je huid erg droog is, kies dan producten met hydraterende stoffen. Wat ook goed kan helpen zijn barriereherstellende stoffen. Deze zorgen ervoor dat je bovenste huidlaagje zo goed mogelijk intact blijft en je huid op deze manier ook minder uit zal drogen. Lanettecreme of vaseline zijn producten waar je erg goed mee kunt invetten . Actieve stoffen zullen doorgaans weer wat minder werkzaam zijn in een dikkere creme. Kies bijvoorbeeld een toner met actieve stoffen en breng daaroverheen een van bovenstaande cremes aan of breng over een wat lichtere creme met actieve stoffen nog wat lanettecreme. Wil je meer over een specifiek product weten, dan kun je natuurlijk altijd even de ingredientenlijst mailen en zal ik ernaar kijken!

  Groeten Jetske

 • Martine mei 1, 2012 (21:32)

  Hallo Jetkse,
  met groeiende interesse volg ik jouw website. Wat enorm interessant allemaal. Echter het bos, dat al ondoorzichtig was, wordt nu echt een doolhof.
  Ik heb een gecombineerde huid: erg vette t-zone en normale wangen. Onzuiverheden zijn mij ook niet vreemd en na een uur begint mijn huid al te glimmen. Ook is mijn huid erg vochtarm heb ik mij laten vertellen door een schoonheidspecialiste. Ik ben al overgestapt om een milde gezichtsreiniger en maar ik ben nu nog opzoek naar een effectieve creme die het glimmen wat vermindert maar wel hydrateert.
  Ik heb de Effaclar H gevonden van La Roche Posay.
  Graag zou ik je willen vragen of dit een goede creme is.
  Er zitten de volgende ingredienten in:
  AQUA / WATER
  SQUALANE
  GLYCERIN
  CYCLOHEXASILOXANE
  PROPYLENE GLYCOL
  BUTYROSPERMUM PARKII / SHEA BUTTER
  CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE
  PEG-100 STEARATE
  GLYCERYL STEARATE
  PEG-20 STEARATE
  BISABOLOL
  TEA-CARBOMER
  AMMONIUM POLYACRYLOYLDIMETHYL TAURATE
  AMMONIUM POLYACRYLOYLDIMETHYL TAURATE
  DISODIUM EDTA
  HYDROXYPALMITOYL SPHINGANINE
  TETRASODIUM EDTA
  XANTHAN GUM
  CETYL ALCOHOL
  STEARYL ALCOHOL
  MYRISTYL ALCOHOL
  T-BUTYL ALCOHOL
  CITRIC ACID
  TOCOPHEROL
  SODIUM BENZOATE
  PHENOXYETHANOL
  METHYLPARABEN
  PROPYLPARABEN
  SODIUM BENZOATE
  PARFUM / FRAGRANCE
  METHYLPARABEN
  PROPYLPARABEN
  PARFUM / FRAGRANCE

  Met vriendelijke groet

 • petra april 30, 2012 (17:50)

  Hallo Jetske,

  Ik ben een beetje ten einde raad.
  teveel verschillende cremes gebruikt omdat ik niet meer weet wat ik nou het beste kan gebruiken.
  Op dit moment gebruik ik re/balance van eucerin omdat ik het idee heb dat mijn huid behoorlijk gevoelig is en erg reactief.
  mijn huid vertoont pukkeltjes,branderigheid wanneer ik een andere creme op doe en voelt soms trekkerig aan maar oogt niet droog lijkt door pukkeltjes eerder tegen vet aan. ik heb vele verschillende cremes gebruikt en alleen de re balance kan ik nu verdragen de andere geven mijn branderigheid en roodheid alsof ik in de zon heb gelegen.
  wat kan er aan de hand zijn?
  ook lijkt het wel of mijn huid zo onrustig is gaan worden sinds ik in de overgang ben.

  vriendelijke groet

 • Marjolein maart 31, 2012 (13:03)

  PS. O, en nog iets. s Winters is mijn huid zo droog dat ik er op de wangen en hals vaak een laagje gezichtsolie tegenaan smeer, voor ik mijn dagcreme aanbreng. Ik gebruik daarvoor Bio-oil. Gekkenwerk? Of best slim?

  Opnieuw hartelijke groet en dank,
  Marjolein

  • Ellen november 3, 2015 (08:53)

   Hallo, nog steeds is mij niet helemaal duidelijk of bio-oil een geschikt product is.

   Calendula Officinalis Flower Extract (Goudsbloemolie)

   Lavandula Angustifolia Oil (Lavendelolie)

   Rosmarinus Officinalis Leaf Oil (Rozemarijnolie)

   Anthemis Nobilis Flower Oil (Kamillebloemolie)

   Retinyl Palmitate (Vitamine A)

   Tocopheryl Acetate (Vitamine E)

   Oliebasis

   Paraffinum Liquidum

   Triisononanoin

   Cetearyl Ethylhexanoate

   Isopropyl Myristate

   Glycine Soja Oil

   Helianthus Annuus Seed Oil

   BHT

   Bisabolol

   Geur (Roos)

   Alpha-Isomethyl Ionone

   Amyl Cinnamal

   Benzyl Salicylate

   Citronellol

   Coumarin

   Eugenol

   Farnesol

   Geraniol

   Hydroxycitronellal

   Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde

   Limonene

   Linalool

   Oranje: CI 26100 (Red 17)

   • author-avatar
    Jetske december 10, 2015 (14:45)

    Beste Ellen,

    Ik heb de ingrediëntenlijst voor je nagekeken. Er zitten toch wel wat ingrediënten in die ik liever niet terugzie in een huidverzorgingsproduct, zoals de geurstoffen limonene, linalool, geraniol, citronellol. Ook bevat het natuurlijke ingrediënten waarvan bekend is dat ze irriterend kunnen werken op de huid, zoals lavendel en rozemarijn. Je kan de ingrediëntenlijst van een product nakijken met behulp van de volgende twee blogs:
    http://www.dr-jetskeultee.nl/26-geurstoffen/obj7777447
    http://www.dr-jetskeultee.nl/te-mijden-ingredienten/obj7777325

    Als je graag een olie wilt gebruiken kan je beter kiezen voor de pure variant, zonder toevoegingen (m.u.v. antioxidanten).

    Groetjes Jetske               

 • Marjolein maart 31, 2012 (12:59)

  Hallo Jetske,

  Ik gebruik s avonds alweer een hele tijd P-CL-E creme van Biodermal. Het trekt bij mij vrij snel in, ondanks dat het een vette “stugge” creme is. Ik ben er best tevreden over. Maar ik ben toch benieuwd naar jouw mening over deze creme. Naar aanleiding van jouw adviezen heb ik net minstertjes aangevraagd van een paar producten van Paula s Choice en die Oil of Olaz Total Effects dagcreme zonder parfum besteld. Ik zit alleen te dubben over mijn nachtcreme. Less is more, maar even lekker “invetten” behoort tot mijn routine. Kun je me hierover adviseren alsjeblieft? P-CL-E, of toch wat anders?

  Heel hartelijk bedankt voor je mooie blog en alvast voor je antwoord!
  Groeten, Marjolein

 • author-avatar
  Jetske maart 16, 2012 (17:59)

  Beste Jet,

  Een beetje een schatting, maar ik zou onder de 5% blijven. Boven de 5% wordt de kans op irritatie een stuk groter….Boven de 10% begint Urea keratolytisch te werken (haalt het ook dode huidschilfers weg).

  groeten Jetske

 • Jet januari 30, 2012 (01:55)

  Hoi Jetske,

  Over Urea schrijf je: ” Dit ingredient heeft goede waterbindende eigenschappen, maar kan in hoge concentraties de huid irriteren. Het is dus wat minder geschikt bij een gevoelige huid. ” Ik heb een gevoelige huid en zou graag willen weten vanaf welke concentratie de concentratie te hoog is?

  M.v.g., Jet

 • author-avatar
  Jetske januari 11, 2012 (19:02)

  Beste Marjolet,

  Ik snap je verwarring. Er bestaat wat discussie over aluminium, maar aluminum starchoctenylsuccinate is veilig. Helaas worden beide ingredienten op het internet met elkaar verward. Aluminum starch octenylsuccinate wordt zelfs aan voedsel toegevoegd (starch is zetmeel). Hieronder nog een abstract van een wetenschappelijk tijdschrift toegevoegd; de concentratie die wij gebruikt hebben is vele malen lager dan 30% . Overigens heeft dit ingredient als voordeel dat zelfs een relatief laag percentage de SPF van de gebruikte zonfilter tot wel met 40% kan verhogen.

  groeten Jetske

  Int J Toxicol. 2002;21 Suppl 1:1-7.
  Final report on the safety assessment of aluminum starch octenylsuccinate.
  Nair B, Yamarik TA; Cosmetic Ingredient Review Expert panel.
  Abstract
  Aluminum Starch Octenylsuccinate is the aluminum salt of the reaction product of octenylsuccinic anhydride with starch. It is used in cosmetics at concentrations as high as 30% as an anticaking agent and a nonaqueous viscosity increasing agent. No information was available on the presence of impurities in the cosmetic-grade ingredient. When used in foods, Aluminum Starch Octenylsuccinate is identified as a modified food starch, and is subject to limitations on heavy metal residues. Oral studies using Aluminum Starch Octenylsuccinate or its related sodium salt produced no adverse systemic, reproductive, or developmental effects. Dermal injections produced no abnormal skin or systemic reactions in guinea pigs. Ocular toxicity was assessed in rabbits and using an in vitro test (chorioallantoic membrane vascular assay). In both cases no toxicity was seen. An acute inhalation toxicity study in rats was negative. Clinical tests indicated little irritation potential and no sensitization. Absent data on impurities in cosmetic-grade material, it was determined that such material should meet the same impurities requirements established for modified food starches. Based on these available data the Cosmetic Ingredient Review Expert Panel concluded that Aluminum Starch Octenylsuccinate is safe as used in cosmetic formulations provided that established limitations imposed on heavy metal concentrations are not exceeded

 • Marjolet december 16, 2011 (16:55)

  Bij de ingredienten van de suncare zag ik dat er aluminium in voorkomt.
  citaat: Productieproces van aluminium geklasseerd als kankerverwekkend voor de mens (CIRC)?? Of is dit alleen schadelijk in deodorant???
  Ik ben net begonnen met de proefjes van Uncover Skincare.
  Ik heb een overgevoelige couperosehuid, met neiging tot rosacea.
  Dus het wordt weer spannend !!.??
  Alvast bedankt voor de reactie.

  Met vriendelijke groet,
  Marjolet

 • author-avatar
  Jetske december 8, 2011 (11:56)

  Beste Lydie,

  Gelukkig kunnen goede huidverzorgingsproducten kleine wonderen verrichten! Omdat je huid wat vetter is kun je beginnen met het gebruik van een milde reiniger en een toner met kalmerende en barriereherstellende stoffen.

  Je huid mag na het reiniger idd niet droog en trekkerig aanvoelen, maar rode wangen en schilfertjes zijn ook niet de bedoeling. Ik zou dan toch zeker een ander product proberen. Bij mijn blog productadvies staan verschillende reinigers waar je eens naar kunt kijken. Wil je een sampletje ontvangen van de cleanser en toner van Uncover Skincare, dan kun je even een mailtje sturen naar info@uncover-skincare.nl . Ook kun je de comments eens doorlezen – daar staan ook veel ervaringen van andere mensen ivm de producten.

  Heb je een goede cleanser en toner gevonden en is je huid rustiger geworden, dan kun je aanvullend een exfoliant met salicylzuur gaan gebruiken. Dit product werkt ontstekingsremmend en zorgt ervoor dat het bovenste laagje dode huidcellen verwijderd wordt en je porien minder snel verstopt raken.

  Is je huid juist wel droog op bepaalde plekken, dan kun je altijd een dun laagje lanettecreme hier aanbrengen. Dit is een echte basis creme en verkrijgbaar bij de apotheek. Rondom je ogen kun je dit prima gebruiken.

  Succes en groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske november 24, 2011 (15:25)

  Iedere huid is anders en ook zal een creme dus weer op elke huid anders reageren. Belangrijk is in ieder geval om ervoor te zorgen dat de barrierefunctie van de huid intact is. De producten van Uncover Skincare zullen hier zeker bij helpen (fijn om te lezen dat ze je goed bevallen!).
  Breng je de creme aan vlak voordat je naar buiten gaat? Anders zou je eens kunnen proberen ruim voordat je gaat wandelen een creme aan te brengen. Ook kun je dan vervolgens na het wandelen een creme gebruiken omdat je huid dan waarschijnlijk wel wat extra verzorging kunt gebruiken. Als de creme die wat op je huid blijft liggen fijn aanvoelt voor tijdens het wandelen dan kun je die natuurlijk prima gebruiken. Het voorkomt dat er veel vocht uit de huid verdampt (en dit treedt op als je gaat wandelen in oude droge lucht) en daarmee hou je je huid dus goed gehydrateerd…

  Succes! Groeten Jetske

 • lydie november 16, 2011 (12:57)

  Hoi Jetske,

  Ik lees je blog al weer een tijdje met veel plezier! Ik heb een vraagje.
  Ik hb een huid met een geschiedenis, acne gehad behandeld met roacutane en daarna ongeveer de hele drogist aan spulletjes gehad en om een schoon gevoel te krijgen vaak te ruw met mijn huid omgegaan. Mijn huidbarriere is zoals het erop lijkt danig verstoord. Ik probeer nu een eenvoudig effectieve routine te vinden zodat al dat gewissel en gedoe kan stoppen. Ik heb nav je aangeraden producent the body shop aloe cleanser gebruikt. De mousse is fantastisch in gebruik en kan heel makkelijk aangebracht en verwijderd worden, dat vind ik heeel erg prettig. Mijn huid voelt ook niet echt ruw en trekkerig aan na gebruik maar ik krijg wel een beetje rode wangen en schilfertjes :(.
  nu is mijn vraag: wat is voor mij nu de beste ( en een kleine beetje betaalbare) reiniger, heel mild maar toch effectief ( mijn huidtype is namelijk vet al heb ik buiten grote porien naast mn neus daar nou niet zo gek veel last van) ik vind het eerder vervelend dat mn huid een onrustig rood/vlekkerig/ schilferig aanzien heeb vooral op de plaatsen waar juist die porien zitten, net naast mn neus/onder mn ogen.

  nou sorry dit is een heel verhaal maar het is al iets van jaren..

  alvast ontzettend bedankt voor je hulp, je werk ik geweldig!!!

  groetjes Lydie

 • Barbara oktober 30, 2011 (10:03)

  Hallo Jetske,

  Ik heb even een vraagje over beschermende cremes in de winter bij buiten activiteiten. Wij wonen in een dorp in Zuid-Limburg en wanneer wij in de winter met de hond gaan wandelen dan snijdt de gure winterse wind echt over de heuvelruggen. Als het koud is kan het behoorlijk pijnlijk worden en het lijkt mij dan ook niet zo goed voor de huid.

  Ik heb nog een flesje creme op siliconen basis die jij eerder eens “goed gekeurd” hebt. Die creme voelt direct na het aanbrengen heel droog aan en lijkt niet in te trekken maar meer op de huid te blijven liggen. Ik vroeg me af of zo n creme niet goed zou zijn als bescherming tegen de gure winterwind. Een wat “vochtigere” creme versterkt het koude gevoel namelijk.

  PS: Inmiddels ben ik in afwachting van mijn tweede bestelling van jouw huidverzorgingsproducten en het bevalt me uitstekend. Ook valt het me mee hoe lang ik ermee doe. Ik verwacht (mijn huidige flesjes zijn nog niet helemaal op) net de 12 weken te halen per flesje.

  Gr.

  Barbara

 • author-avatar
  Jetske augustus 4, 2011 (09:04)

  Hi gwen,

  Geen dank hoor! Er is nog zo ontzettend veel te schrijven, dus er blijven zeker wekelijks nieuwe blogs bijkomen :).

  Ik begrijp niet helemaal of je de cleanser nu afspoelt of niet. Zelf adviseer ik altijd wateroplosbare reinigers; deze spoel je na gebruik met water af. Cleansers die je met een watje gebruikt laten resten achter en kunnen voor problemen zorgen. Ook hoeft een reiniger geen actieve stoffen te bevatten, omdat je deze toch weer afspoelt. Zelf adviseer ik liever om aanvullend een product (een toner of creme) met werkzame stoffen gebruiken.

  Als je dit product vergelijkt met de lijst van de te mijden ingredienten dan ziet het er niet zo slecht uit. Zie wel de opmerking van Tanja. In de reiniger zitten verder meerdere stoffen waar niet zo heel veel over te vinden is op pubmed.

  Succes, groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske juli 19, 2011 (15:59)

  Hallo Lisanne,

  Fijn om te lezen dat je wat van mijn blog leert, daar doe ik het voor!

  Voor de ruwe huid rondom je mond is het extra belangrijk om geen producten te gebruiken die haar kunnen irriteren of uitdrogen. Dus geen agressieve producten! Hiernaast adviseer ik een creme met barriereherstellende ingredienten zoals niacinamide of panthenol. Deze zorgen ervoor dat het beschermende laagje van je huid optimaal functioneert en je huid minder vatbaar is voor irritaties, ontstekingen en veroudering – en dus minder kans krijgt om rood en geirriteerd te raken. Ook kalmerende stoffen stoffen zoals allantoine, zoethoutwortel, beta glucan of bisabolol zullen helpen je huid rustiger te maken.

  Is je huid ook heel droog dan kun je een creme met actieve stoffen (tijdelijk) combineren met een wat vettere creme zoals bijvoorbeeld vaseline (meer hierover lees je op de blog een must of zo n droge huid ). Je zou kunnen kiezen voor de moisturizer van Uncover Skincare in combinatie met bijvoorbeeld de lanette creme voor de apotheek, maar je kunt ook kijken bij andere producten met werkzame stoffen (zie ook mijn blog productacvies ). De producten van Uncover Skincare zijn mild, maar bevatten wel veel actieve ingredienten.

  Kies een wateroplosbare reiniger (deze spoel je met water af). Na het gebruik hiervan mag je huid niet droog en/of trekkerig aanvoelen. Is dit wel het geval, dan is dit product te heftig voor jouw huid. Bij een hele droge huid is het niet nodig twee keer per dag een reiniger te gebruiken; gebruik in dit geval s avonds een cleanser en was s ochtends je gezicht met lauw water. Vaak is dit al voldoende.

  Succes en als je nog vragen hebt stel ze gerust.
  Groeten Jetske

 • Tanja juli 18, 2011 (17:49)

  Gwen,

  eucalyptus wordt afgeraden.

  Groet,

  Tanja

 • Gwen juli 12, 2011 (22:07)

  Jetske,

  Dank voor al je goede adviezen. Ik verslind werkelijk je blogs. Voor nu een vraag over de cleanser van Eve Lom. Wat kun je zeggen over de ingredienten in deze cleanser? Ik gebruik deze alleen s avonds.

  Ingredients: Paraffinum Liquididum (mineral oil), Cetearyl Alcohol, PEG-30 Lanolin, Bis-Diglyceryl Polyacyladipate-2, Theobroma Cacao (cocoa butter) Aluminum Stearate, Chamomila Recutita (chamomile oil), Eugenia Caryophyllus (clove oil), Eucalyptus Globulus (eucalyptus oil), Humulus Lupulus (hops oil), Isopropyl Myristate, Phenoxyethanol, p-Chloro-m-Cresol, Methylparaben, Butylparaben, Ethylparaben, Propylparaben

  Groet en alvast dank voor je reactie!
  Gwen

 • author-avatar
  Jetske juli 12, 2011 (11:22)

  Dankje voor je reactie Frank, ik hoop dit zeker nog jaren te kunnen blijven doen! Er is nog zooo ontzettend veel te vertellen…
  Groeten Jetske

 • Lisanne juli 9, 2011 (22:40)

  Hallo Jetske,

  Ten 1e: super wat je doet, elke post leer ik wel weer iets nieuws!

  Nu heb ik zelf ook een vraag. Al sinds ik me kan herinneren is mijn neus-lippen plooi rood en geirriteerd. Ook voelt de huid rondom mijn mond altijd wat ruwer (lastig te omschrijven) dan de rest van mijn gezicht.
  Ik heb alle soorten producten al geprobeerd (van agressief tot heel mild) maar heb tot nu toe niks kunnen vinden waar het minder van werd.

  Heb jij enig idee wat ik hier aan kan doen, of producten die je me kunt aanraden?

  (op dit moment gebruik ik embryolisse creme en reiniging i.c.m. dagcreme van the body shop)

  Ik hoop dat je de tijd kunt vinden om te reageren!

  Groetjes Lisanne

 • Frank juli 9, 2011 (19:56)

  Jetske Jetske wat ben ik blij dat je dit voor ons allemaal doet en die informatie allemaal gratis en voor niets bedankt bedankt en nogmaals bedankt en hoop dat je dit nog vele jaren blijf doen.

  groetjes Frank.

  • CK september 7, 2015 (11:11)

   Ja erg leuk. Zal me er in verdiepen want sinds enige weken is mijn huid in gezicht, decolleté en armen zo ontzettend droog, ik lijk wel bejaard. Verschrompelde appel…😞.Ook rest vh lichaam: mijn kuiten geven weerbarstig landschap en lippen vervellen tot korstjes in mondhoeken en uitscheuren aan toe….

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!