• zelfbruiner

Zelfbruinende crèmes, gebruik ze met mate

Eerder schreef ik op mijn blog over zelfbruinende crèmes. In een zelfbruiner wordt gebruik gemaakt van DHA (Dihydroxyacetone). Daar kom ik graag nog even op terug. Want recent werd een onderzoek gepubliceerd over het effect van langdurig gebruik bij dieren.

Dihydroxyacetone (DHA)

DHA is een stof afkomstig uit suikerbieten of suikerriet en kan ervoor zorgen dat de dode cellen van de bovenste laag van de epidermis (opperhuid) bruin verkleuren. Het bruiningseffect ontstaat ten gevolge van een zogenaamde Maillard reactie, waarbij het DHA reageert met aminozuren uit de laag dode huidcellen. Deze reactie is niet toxisch.

In cosmetische producten is de concentratie DHA rond de 3-5%, in professionele producten varieert de concentratie van 5 tot 15%. Buiten het feit dat er door deze stof kortdurend (24h) wat vrije radicalen gevormd kunnen worden (wat op is te vangen door gebruik van een cosmetisch product met antioxidanten) is er over DHA eigenlijk nooit wat negatiefs in de literatuur verschenen. Wat mij betreft dan ook een veilig alternatief voor het bruine kleurtje afkomstig van zon of zonnebank.

Recent onderzoek

Ik was dan ook erg verbaasd toen ik de resultaten van een recent gepubliceerd onderzoek in Environmental Toxicology las (abstract). In dit onderzoek werden gedurende een periode van 42 dagen Mexicaanse naakthonden dagelijks ingesmeerd met 5% DHA. Na 21 dagen werd er een zogeheten contact dermatitis van de huid gezien. Dat is een huidontsteking ten gevolge van contact met irriterende stoffen of stoffen waarvoor overgevoeligheid bestaat. Deze dermatitis verergerde tussen de 21 en 42 dagen en uiteindelijk ontstond er er ontstekingen in de dermis (lederhuid), blaarvorming en een sterk beschadigde epidermis. Het stukje huid wat alleen met de basiscrème (dus zonder DHA) was behandeld vertoonde dit beeld niet.

De conclusie van het verhaal was dat langdurig gebruik van zelfbruiners kan leiden tot ernstige contact dermatis. Hoewel dit onderzoek natuurlijk bij honden gedaan is en niet bij mensen, zou ik toch adviseren zelfbruiners niet langer dan een paar dagen achter elkaar te gebruiken en de huid dan weer even rust te geven. En voor de bruinverslaafden onder ons: ik las vorige maand in een glossy dat een bleke huid helemaal 2010 is. Als er meer over dit onderwerp gepubliceerd wordt, laat ik het weten…

Groeten Jetske

 

(Dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees de blogs een aantrekkelijke huidskleur,
de impact van de zon; een tweeling,
een gezond tintje
 en

over de zonnefilter oxybenzone.

Gerelateerde Berichten

39 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Is Zelfbruiner Slecht Voor Je? Alle Feiten Op Een Rijtje - Rausachgiasi.com oktober 8, 2023 (08:24)

  […] Zelfbruinende crèmes, gebruik ze met mate – Dr. Jetske Ultee […]

 • KARIN DE BLOCK maart 8, 2015 (16:36)

  Ik heb intussen ook problemen met de gezichtsbruiner van yves rocher.Ik ben nooit allergisch voor iets ! Na de tweede keer smeren werd ik s morgens wakker met een rood,dik opgezwollen gezicht dat gloeide. Met de spray van l oreal heb ik nooit problemen gehad !! Is het bij de andere “bloggers” intussen opgelost ?(de rode streep en kaken na yves rocher) Ik ben onmiddellijk beginnen zyrtec nemen tegen de allergische reactie .

  • Maria mei 1, 2015 (12:04)

   Beste Jetske, ik ben een vrouw van 65 en ik gebruik ook een zelfbruiner, eerst de zelfbruiner van Vichi en omdat ik daar jeuk van kreeg ben ik overgegaan op de drops van collistar, maar ook hiervan krijg ik jeuk. Ik smeer s morgens en in de avond begint de jeuk, vannacht niet kunnen slapen van de jeuk. Maar ik gebruik het af en toe. Nu ik lees dat sommigen rode vlekken van krijgen gaat er bij mij een lichtje branden, van de winter had ik ook rode schrale vlekken op mijn gezicht en heb ook voor wintersport gesmeerd. deze rode vlekken worden later lichtbruine vlekken, ik wil toch weer een ander merk proberen, is Lancaster een betere crème? Ook las ik dat je van Tanningmousse van L Oréal geen jeuk krijgt,de prijs kan me niet schelen van jeuk word ik gek. HELP

   • author-avatar
    Jetske juli 16, 2015 (11:30)

    Beste Maria,

    Wat vervelend dat je zo n last hebt van jeuk. Er zal hoogstwaarschijnlijk een ingrediënt in het product zitten waar je niet goed op reageert. Helaas kan ik niets zeggen over een product zonder ingrediëntenlijst. De ingrediëntenlijst kan je doorsturen zodat ik het kan bekijken voor je.

    Groetjes Jetske

 • Elise maart 7, 2015 (20:40)

  Hoi Jetske,

  Wat een ingewikkeld gedoe dat bruin willen worden.. Ik wil ook bewuster gaan omgaan met de zon en op een zelfbruiner overgaan (in ieder geval voor mijn gezicht). Ik heb nog nooit een zelfbruiner gebruikt. Is er één die je kan aanraden? (Ik heb echt geen idee, want ik lees hier ook wat horrorverhalen van mensen..)

  Ik gebruik jouw Moisturizer van Uncover sinds kort! Dit is neem ik aan dan een goede basis met genoeg antioxidanten? hoop ik 🙂

  Wat ik overigens ook wel belangrijk vind is dat zo n zelfbruiner niet mijn poriën verstopt..omdat ik juist zo druk bezig ben om een mooie egale huid te krijgen. Weet jij of die bestaat?

  Dank je wel!

  Groet, Elise

  • author-avatar
   Jetske april 23, 2015 (15:45)

   Beste Elise,

   Helaas heb ik geen kant en klaar lijstje met zelfbruiners die je zou kunnen gebruiken. Mocht je er een vinden dan kan je uiteraard de ingrediëntenlijst naar me doorsturen. De moisturizer is zeker een goede basis!

   Groetjes Jetske               

 • Jana E juli 29, 2014 (12:11)

  Nog even de ingredientenlijst: Aqua, Heliathus Annus, Dihydroxyacetone, Cetearyl Alcohol, Sodium Cetearyl Sulfate, Prunus Dulcis, Glycerin, Glyceryl Stearate , Buxus Chinensis, Macadamia Ternifolia, Butyrospernum Park ll, Symphytum Officinalis, Cocos Nucifera, D-alpha Tocopherol, Potassium Sorbate, Cetyl Palmitate, Frangance, Sodium Benzoate, Sodium Cocoyl Glutamate, Citric Acid, Lactic Acid, Phytic Acid, d-Limonene, Benzyl Benzoate, Farnesol, Geraniol, Linalool. Preservative: Sodium Benzoate.

 • Jana E juli 28, 2014 (22:48)

  Beste Jetske,

  Wat fijn dat je dit blog hebt en ieders vragen beantwoordt! Zelf gebruik ik sinds kort iedere dag Earthline bruin zonder zon met vitamine E. Dit is een crème met heel laag DHA gehalte – is volledig biologisch en stinkt ook niet (moet je echt iedere dag smeren om het subtiele kleurtje bij te houden). Ik smeer het zelf enkel op mijn wangen en nergens anders (ca. Hoeveelheid ca. Ter Grootte van een erwt) omdat ik deze bleekjes vind t.o.v. De olijfkleurige huid van de rest van mijn gezicht en de zelfbruiner geeft me een mooie gezonde gloed. Ik doe deze s avonds na het douchen op en was dan s ochtends mijn gezicht en doe normale moisturizer op. Op het pakje staat ook dat deze crème voor dagelijks gebruik is. Ik heb ook de onderzoeken die jij noemt gelezen en dan ga je je toch een beetje zorgen maken (dat is sowieso typisch aan het internet). Ik ondervind zelf geen irritatie aan de crème en er zit dus antioxidant vitamine E in. Denk je dat jarenlang (stel dat ik dit mijn leven lang blijf doen) van zulk gebruik kwaad kan? Overigens ben ik wel van plan om te stoppen tijdens een eventuele zwangerschap gezien er geen studies over gedaan zijn.

  Graag hoor ik je mening!

  Groetjes,

  Jana

 • marlies april 1, 2014 (19:26)

  En hoe zit het met spray tan dat je in een salon laat doen?

 • Daphne februari 27, 2014 (15:17)

  ik gebruik in de zomer maanden om ongeveer de drie maanden zelfbruiner. Dit doe ik omdat ik niet meer wil zonnenbanken en ik in de zon toch niet bruin word. Ik ben echt wit van mezelf dus een beetje een kleurtje wil ik wel. Maar waar doe ik nou goed aan? Is het echt zo slecht als ik paar maanden om de drie a vier dagen zelfbruiner gebruik? Is het niet altijd nog beter dan uren in de zon? Of zonnenbanken?

 • Joyce juli 5, 2013 (18:35)

  Goed om in de gaten te houden, dat zelfbruining schadelijk zou kunnen zijn. Zelf gebruik ik al 13 jaar zelfbruiner op mijn gezicht, meestal de helft van het jaar, bijna iedere dag. Dit doe ik omdat ik een witte snoet heb door het blokken van de zon tegen hyperpigmentatie. Ik heb een multi probleemhuid, makkelijk verstoppend en nu al jaren extreem droog voor de helft vanwege de overgang (ben 46). Van zelfbruining heb ik met mijn tevens gevoelige huid geen last gehad. De laatste jaren gebruik ik die van Webecos: erg goed: je huid verstopt er niet van en hij brengt super vocht in: als je niet zo n extreem droge huid hebt als ik, krijg je een lekker zacht velletje. Hij ruikt niet. Ik gebruik het eigenlijk alleen op mijn gezicht/hals/decollete. Een aanrader wat mij betreft!

  • Katja februari 15, 2015 (20:15)

   Ha Joyce, ik weet niet of je dit nog leest, maar ik heb ook last van hyperpigmentatie wanneer ik in de zon kom. Ik krijg een bombardement aan sproeten (niet overdreven) wanneer ik ook maar een straal zon zie. Ik blok dus ook, net als jij. Ben al een eeuwigheid bezig met een vinden van een zelfbruiner die de sproeten niet aanwakkert. Webecos reageert met de keratine in de hoornlaag zag ik, klopt het dat sproeten/huidvlekjes niet donkerder worden maar dat de huid juist egaliseert door dit product? Vast dank! Warme groet, Katja

 • Hoi april 25, 2013 (07:47)

  Ik ben ook allergisch voor zelfbruiner. Ik krijg er allemaal jeukende bultjes van. Bovendien stinkt het ook heel erg. Dat schijnt weer te komen door de chemische reactie van DHA met je huid. Nou, nee, niks voor mij, bah! Wil toch wel een mooi kleurtje en daarom ga ik onder de zonnebank. Ik snap die ophef niet zo, dat zonnebank zo slecht is. Zolang je het maar met mate doet. Ik verbrand niet meer in de zon + het heeft een positief effect op m n stemming.

 • Danielle maart 31, 2013 (21:56)

  Hallo,

  Ik heb al vershillende soorten gezichts zelf bruiners gebruikt, van Garniet, en Loreal, maar krijg na 1keer smeren de volgende dag al vreselijke uitslag. Ik smeer s avonds dan kan het inwerken en dacht dan smorgens lekker gebruind te zojn. Nou gebruind was ik inderdaad, maar de huid onder mijn ogen was heel erg rood en opgezwollen, het leek wel of ik een hele davht gehuild had, helemaal opgezwollen, en mijn nek is ook helemaal rood en shraal.

  Hoe zou dit komen, heb al zoveel aangebroken vepakkingen staan.

  Welke kan ik nog proberen??

 • Lola maart 29, 2013 (18:10)

  Dag,

  En de zelfbruiner van Vichy? Ik ben hier heel tevreden over maar zag net op de verpakking dat er alcohol denat en parfum in zit.. Ik gebruik dit al een jaar 4 dagen in de week ongeveer… Ik dacht nml dat Vichy een goed merk was.. ? welke kunt u dan aanraden?

 • Sandra januari 28, 2013 (09:52)

  Beste Jetske

  Ik heb dit weekend een zelfbruiner gekocht van het merk collistar. Als ik naar de ingredienten kijk zie ik dat er redelijk bovenaan de lijst alcohol denat. staat. U raadt aan om producten met dit ingredient te mijden. Ben ik dan beter dat ik deze zelfbruiner niet gebruik? Ik heb wel een makkelijke huid die zelden of nooit irriteert. Mijn grootste angst zijn rimpels en huidverslapping.

 • Katrien september 22, 2012 (09:55)

  Beste Jetske,

  Wat denk je van deze bruinen zonder zon van Sisley.

  DHA (Dihydroxyacetone): quickly colors the skin (in less than 2h)
  Erythrulose: colors the skin evenly and uniformly
  Wild Pansy extract: boosts water circulation in the epidermis
  Chestnut extract: helps maintain hydration
  Botanical glycerin: moisturizes
  Stevia leaf extract: boosts the skin s hydration and softness
  Olive Phytosqualane: provides comfort to the skin
  Alkekengi Calyx: stimulates the synthesis of collagen fibers; anti-free radical and anti-collagenasis action
  Vitamin E Acetate: reinforces the skin s natural defenses

  Smeer ik deze best na mijn uncover skin toner of toch eerst wat moisterizer? Best ook niet dagelijks smeren?

  Vriendelijke groeten
  Katrien

 • natasja augustus 17, 2012 (16:27)

  ik heb maar een dag zelfbruiner gebruikt van loreal sublim maar ik krijg uitslag is dat normaal komt dat vaak voor ik ben ook allergiesch voor het wel bekende ppd zit in haarverf kan dat met mekaar temaken hebben

 • author-avatar
  Jetske december 23, 2011 (16:29)

  Beste Megan,

  Als het goed is ben je inmiddels mooi bruin geworden van de zelfbruiner. Goed dat je niet onder de zonnebank gaat!

  Fijne feestdagen,

  Jetske

 • Megan december 16, 2011 (11:53)

  Nu heb ik ooknog de doekjes van het kruidvat en een lotion van dove gekocht, ik heb echt een mooi kleurtje en ook de drang om nog bruiner te worden het is alemaal zo gemakkelijk ik blijf maar smeren.

 • Megan december 13, 2011 (11:36)

  Ik heb de melk en de creme van kruidvat, ik wil iederedag gaan smeren dat ik met kerst een kort jurkje aan kan doen en verder als ik opstap ga. ik ben nu 2 dagen aant smeren en het ziet er goed uit ik doe het 2 keer op een dag eerst de melk alleen op mij lichaam en dam de creme over mn lichaam en mijn gezicht. ik zou het echt sonder vinden als ik wat van uitslag ontstekingen of littekens krijg, ik het eerst altijd zonnebank gedaan maar daar heb ik de tijd nietmeer voor vandaar dat ik ben gaan smeren.

  Groertjeees

 • author-avatar
  Jetske juli 12, 2011 (10:58)

  Beste Amy,

  Het zou goed kunnen dat je op een zelfbruiner allergisch reageert. Het stofje dat erin zit, dihydroxyacetone (DHA), is goed onderzocht en geen bekende allergeen maar het kan altijd zijn dat je er toch allergisch op reageert. Wil je dit zeker weten, dan kun je het laten testen. Overigens is het ook goed mogelijk dat je op een van de andere stoffen reageert die erin zitten. Meer hierover kun je lezen in mijn blog De zon en cosmetica; niet altijd een goede combinatie .
  Als ik je verhaal zo lees, dan kan het ook heel goed zo zijn dat je inderdaad allergisch reageert op bepaalde zonnefilters. Gebruik je deze altijd in combinatie met de zelfbruinende creme? Het is handig per product eens uit te testen hoe je reageert en vervolgens de producten die goed gaan samen te gebruiken.

  De claim dat het bescherming neemt tegen zonneallergie zou ik zelf niet blind op vertrouwen. Zelf vind ik het juist wat misleidend… Beschermen veel zonnefilters niet tegen zonneallergie?
  Omdat je inderdaad op heel veel zonneproducten reageert zou ik je willen adviseren dit te laten testen. Dan weet je in ieder geval waar je op reageert. Als je wilt kan ik je wel een sampletje opsturen van de suncare SPF 15. Je kunt me dan even een mailtje sturen naar info@uncover-skincare.nl . Het product van eucerin zou je ook eens kunnen uitproberen, ook la roche posay heeft een paar zonneproducten met de zonnefilter mexoryl. Om alle aanschaf kosten uit te sparen kun je de producten uitproberen in de winkel of een probeerverpakking aanvragen…

  Succes, groeten Jetske

 • Amy juli 2, 2011 (08:11)

  Beste Jetske,
  Kun je ook allergisch reageren op een zelfbruiner? Ik heb er al veel geprobeerd maar van allemaal krijg ik precies dezelfde uitslag als van de zon zelf. Ook van de ongeparfumeerde van Paula s Choice. Ik krijg van de zon en van een zelfbruiner jeukende uitslag waardoor ik uit de zon moet blijven. Ik heb inmiddels ontdekt dat een zonnebrand met een mineraal filter wel wat helpt. Gewone en vooral geparfumeerde zonnebrand maakt mijn zonneallergie eerder erger dan beter.
  Nu heb ik een flesje gekocht van Eucerin waarop staat dat het een bewezen bescherming biedt tegen zonneallerieen. Ik heb echter bij de ingredienten gezien dat er ook hoog op de incilijst alcohol denat. staat. Nu het zonnetje weer schijnt, wordt ik er niet altijd vrolijk van dat ik zo voorzichtig moet zijn. In mijn geval is de zonneallergie zo erg dat ik op mijn benen wel eens zo n uitslag heb gehad dat het zelfs onderhuidse bloedingen had veroorzaakt die weken nodig hadden om weg te trekken. Ik durf de Eucerin daarom ook nog niet goed te proberen. Je hebt deze zonnebrand ook op je lijstje staan en kun je me vertellen wat er precies in zit waardoor het bescherming zou bieden tegen zonneallergie?

 • author-avatar
  Jetske maart 1, 2011 (15:19)

  Beste Frank,

  Nee hoor, die van de Kruidvat zijn verder prima. Natuurlijk geef ik de voorkeur aan ongeparfumeerd, maar dat is voor een zelfbruiner nou eenmaal heel moeilijk. Ik vind de creme iets beter dan de doekjes, maar je gebruikt het product natuurlijk ook niet elke dag. Belangrijk is om goed te kijken hoe je huid op de producten reageert; elke huid is immers weer anders.

  groeten Jetske

 • Frank maart 1, 2011 (12:26)

  Dank je voor de reactie ik heb die van Paula Begoun ook geprobeerd en vindt de bruining heel erg tegenvallen bovendien staat hoog in de INCI lijst propylene glycol iets wat ook niet zo goed ingredient is voor de huid en dat ook nog als 3e ingredient Clinique heeft wel een zelfbruiner zonder parfum het produkt van t kruidvat wat ik eerder beschreef is dat qwa ingredienten redelijk of keur jij de kruidvatdoekjes af alvast heel erg bedankt voor je reactie.

  groetjes Frank.

 • author-avatar
  Jetske maart 1, 2011 (11:17)

  Beste Frank,

  Het is inderdaad heel lastig een zelfbruiner te vinden waar geen parfum aan toegevoegd is. Dat komt ook omdat het DHA (het ingredient dat voor de bruining zorgt) een nogal sterke geur heeft. Ik weet wel dat Paula Begoun een zelfbruiner zonder parfum heeft. Ik ga nog eens verder zoeken voor je. Mails je het mij ook als je wat tegenkomt?

  groeten Jetske

 • Frank februari 27, 2011 (17:30)

  Hoi Jetske ,

  Ik wou je graag wat ingredienten geven op de zelfbruiner van het kruidvat kun jij me zeggen of dat de ingredienten juist en goed zijn voor de huid.
  Het gaat om de zelfbruiner kruidvat Solait self tanning care selftan.

  Ingredienten:

  Aqua , Glycerin , Dihydroxyacetone , xantaan gum , Peg – 40 Hydrogenated Castor Oil , Tocopheryl Acetate , Phenoxethanol, Parfum , Benzoic Acid , Dehydroacetic Acid , Ethylhexyl Glycerin.

  Kun je ook even kijken naar de kruidvat doekjes van hetzelfde merk.

  Ingredienten :

  Aqua , Dihydroxyacetone , Propylene Glycol , Sorbitol , Phenoxyethanol , Methylparaben , Ethylparaben , Propylparaben , Butylparaben , Isobutylparaben , Glycerin , Hydroxethylcellulose , parfum , Tocopheryl Acetate , Citric Acid.

  Buiten de parfum bij beide produkten en de propylene Glycol bij de bruinings doekjes zijn de verdere ingredienten oke alvast heel hartelijk dank voor je reactie.

  groetjes Frank.

 • Frank februari 27, 2011 (17:11)

  Hoi Jetske ,

  Ik wou je even vragen of je een goede zelfbruiner weet ik heb al veel gezocht maar heel veel zelfbruiner bevatten in meer of mindere maten parfum weet jij een goede zelfbruiner die jij kan aanraden alvast heel erg bedankt.

  groetjes Frank.

 • author-avatar
  Jetske augustus 13, 2010 (12:34)

  Beste Michelle,

  In het product van oil of olaz zit zeer waarschijnlijk een geringe hoeveelheid van de zelfbruinende stof. Anders zou je er bij dagelijks gebruik ook wel behoorlijk vlekkerig uit gaan zien. Je zou me de ingredientenlijst even door kunnen mailen dan kan ik er naar kijken. Ik zou me niet al te ongerust maken! Als je huid er mooi en gezond uitziet dan vermoed ik dat er niets aan de hand is. Het onderzoek wat ik op mijn blog genoemd heb is echt met hogere concentraties uitgevoerd en bovendien bij honden en niet bij mensen. Als de conditie van je huid voor jouw gevoel niet optimaal is dan zou ik er een tijdje mee stoppen en kijken hoe deze reageert. Overigens is het aangezien zelfbruiners wat radicalen kunnen vormen belangrijk dat er in het product ook wat antioxidanten zitten. Check dus even je ingredientenlijst op stoffen als bijvoorbeeld tocopherol en ascorbic acid.

  Groeten Jetske

 • Michelle augustus 10, 2010 (11:07)

  Via via op deze geweldige informatieve site terecht gekomen.

  Nu ik dit onderwerp lees schrik ik een beetje.
  Ik gebruik al ca. 1,5 jaar de dagcreme met een tintje van oil of olaz. Deze geeft mij overdag het gezonde tintje en zo vermijd ik dus zonnebank en de zon.

  Moet ik hier echt mee stoppen? Brengt het schade?

  Hartelijk dank
  Groetjes Michelle

 • author-avatar
  Jetske juli 6, 2010 (12:41)

  Beste Yasmin, Wat vervelend om te horen.
  Je hebt er niet zo veel aan, maar ik heb dit nooit eerder gehoord. Kun je me iets meer over die rode vlek vertellen? Jeukt het, Schilfert het, kan je de roodheid wegdrukken met je vinger of met een glas? De roodheid kan verschillende oorzaken hebben en zonder de oorzaak te weten kan ik je nog geen advies geven over de behandeling. Als je wilt kun je me ook mailen (jetske@dr-jetskeultee.nl).

  Groeten Jetske

 • yasmin juni 27, 2010 (14:17)

  Ik heb een licht rode vlek overgehouden op mijn gezicht na het langdurig gebruik van zelfbruiners.
  Nu gebruik ik het al meer dan 4 maanden niet, maar het is nog steeds niet overgegaan.
  Ik baal ontzettend!!
  Al 2 keer naar de huisarts geweest met cremes naar huis gestuurd. Maar geen resultaat.
  Weet jij misschien raad?

  Alvast bedankt…

  • Lise Anne februari 15, 2014 (16:47)

   Hallo Yasmin,

   Ik heb dit ook! Op mijn kaaklijn is ook een rode vlek ontstaan ten gevolge van zelfbruiner (yves rocher). Het is sinds vorige zomer niet meer weg geweest uit mijn gezicht. Ik heb ook al van alles geprobeerd maar tot dusver heeft niets geholpen… In die rode vlek ontstaan vaak ook pukkels en schilfert het soms. Ik hoop dat je inmiddels een oplossing hebt gevonden! Ik laat het je weten als ik iets heb gevonden wat werkt! mvg, Lise Anne

   • amanda mei 2, 2014 (08:52)

    Hey

    Hier net hetzelfde, ik heb 3 dagen de gezichtsbruiner van yves rocher gebruikt, eerst jeuk in de hals en op mijn kaak. En nu een redelijke grote vlek op mijn kaak, voelde eerst als een branwonde en is nu heel droog en raar gevoel, mijn zacht huidje waar ik zo voor zorgde is volledig weg 🙁 Is het ondertussen bij jou al beter? Heb je het yves rocher al laten weten? Ik heb ondertussen al een email gestuurd.

    groetjes amanda

 • Bas maart 13, 2010 (13:28)

  Dank voor de extra informatie.
  Net mijn 8% AHA binnen.
  Dat wordt dus kiezen: De wortel-look of de bleke…

 • author-avatar
  Jetske maart 12, 2010 (12:30)

  Hallo Jogchem,

  Tsja, ik sluit me bij je aan…

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske maart 12, 2010 (12:29)

  Hallo Bas,
  Soms vergeet ik even de medische termen te vertalen…
  Contact dermatitis ontstaat ten gevolgen van huidcontact met een bepaald materiaal of cosmetisch ingredient. Het gevolg is huidirritatie, waardoor ontstekingen kunnen ontstaan.
  Normaal gesproken gaat dit vanzelf weer over als je stopt met de blootstelling aan het ingredient dat de problemen veroorzaakt. Zeer zelden veroorzaakt het blijvend problemen. Als dit wel het geval is dan kan je denken aan pigmentvlekken of littekentjes.
  Groeten Jetske

 • Jogchem maart 9, 2010 (20:51)

  Helaas zijn zelfbruiners weinig bruikbaar in combinatie met dagelijkse exfoliatie. Als je dan bruin wilt blijven, en niet iedere dag met een andere teint te voorschijn wilt komen, moet je het haast wel dagelijks gebruiken.

  Ik ga voorlopig maar voor de bleke (maar gezonde) look 🙂

 • Bas maart 9, 2010 (14:53)

  Contact Dermatis …is dat blijvend?

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!