• een zonnig dilemma

Een zonnig dilemma

Twee weken geleden was ik samen met mijn familie op vakantie op een paradijselijk stukje aarde onder de evenaar. Het was er warm, heel erg warm. Omdat de enige plekken van verkoeling onder een palmboom of in het water waren, hebben we veel tijd doorgebracht in een prachtig heldere, blauwe zee. Maar dan gaat er weleens iets mis met insmeren… Ik moest er meteen weer aan denken toen ik deze week de discussie zag langskomen in de media over het belang van zonnebrandcrème.

Soms zijn er andere prioriteiten

Natuurlijk smeer ik mezelf en mijn kinderen altijd goed in, en heb ik altijd uv-shirts paraat. Ik breng veel tijd door in de schaduw en blijf tijdens de heetste uren van de dag zo veel mogelijk uit de zon. Maar soms zijn er andere prioriteiten. Bijvoorbeeld een prachtige tocht op het water om dolfijnen te spotten op het heetste moment van de dag… Ik droeg gewoon een uv-shirt, maar ik was toch een beetje laks geweest met het insmeren van mijn onderarmen. Ik had die ochtend in de haast op tijd bij het ontbijt te zijn veel te snel en te dun gesmeerd en vervolgens ook niet meer bijgesmeerd voordat we het water op gingen. Gewoon zoals dat soms gaat!

Je raadt het al, aan het einde van de dag, toen ik mijn shirt uit deed, stond de afdruk nog in mijn huid. Ik was wit met rood! Of zoals mijn kinderen zeiden: ‘je lijkt wel zo’n driekleurenijsje’. Die vonden het heel grappig en waren meteen druk bezig dit leuke nieuws te delen over die moeder met nota bene een eigen non-profitproduct én zoncampagne om kinderen te beschermen tegen zonschade!

Als dit mij overkomt, overkomt het iedereen

Boos op mezelf, en met een flinke dosis schuldgevoel, kwam ook ineens het besef dat als dit mij overkomt, het natuurlijk iedereen overkomt. En dat af en toe te veel zon gewoon bij het leven hoort. Net als dat ene drankje dat je eigenlijk had moeten laten staan, die keren dat je niet uit je bed kon komen om te sporten, dat pak koekjes dat ineens op was en die momenten dat je verre van zen reageerde op alles wat anders liep dan je gepland had. Tuurlijk was het stom en had ik beter moeten smeren, maar ik had deze middag ook voor geen goud willen missen. Voor mij was deze ervaring dat beetje zonschade en een pietsie snellere huidveroudering dubbel en dwars waard!

De zon doet ook heel veel goede dingen

Het moraal van dit verhaal: willen we onze huid mooi en gezond houden, dan moeten wij ons goed beschermen (met name in de kindertijd). Maar ik zie ook te vaak om me heen dat mensen echt bang worden voor de zon, en dat vind ik een ander uiterste. Laten we ons vooral ook realiseren dat je van een keer te veel zon heus niet direct rimpels en huidkanker krijgt. En dat de zon ook heel veel goede dingen voor ons doet.

Een beetje pigment beschermt ons voor zonschade en het helpt bij de opbouw van vitamine D. En vitamine D is waanzinnig belangrijk voor het lichaam, voor de botopbouw, om ons te beschermen tegen hart- en vaatziekten, (winter)depressies, diabetes, neurologische aandoeningen als MS en zelfs kanker. Vitamine D is ook belangrijk voor je huid zelf. De stof beschermt tegen zonschade, is verder belangrijk voor een goede wondgenezing en werkt daarbij ook nog eens ontstekingsremmend. Er is zelfs een relatie tussen acne, allergische huidreacties en eczeem en een laag vitamine D-gehalte. En niet te vergeten, met een beetje zon ziet alles er vrolijker uit; het maakt mij in ieder geval heel gelukkig.

Genieten van de zon, zou iedereen moeten doen

Genieten van de zon, dat zou dus iedereen moeten doen! Maar doe dit wel beschermd als je je huid mooi en gezond wilt houden. En ik heb besloten dat als het toch een keertje niet helemaal gaat zoals gepland, ik dat gewoon voor lief neem. Volgende keer ga ik gewoon nog beter mijn best doen.

Ik ben trouwens wel heel benieuwd naar jullie mening hierover.

 

Groetjes,

Jetske

Onderzoekarts cosmetische dermatologie

 

Gerelateerde Berichten

11 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Vincent juni 1, 2018 (17:50)

  Wat een leuk en geruststellend verhaal om te lezen. Ik moet u zeggen dat ik ook een soort van ‘bang’ voor de zon geworden ben. Ik probeer zonlicht zoveel mogelijk te vermijden, zelfs als ik thuis op de bank bij het raam zit. Mijn moeder zegt ook dat het goed is om je te beschermen maar dat ik er wel een beetje dwangmatig in doordraai.
  Ik vind het dus wel fijn om zo’n verhaal te lezen dat geschreven is door skin-koningin Dr. Jetske, zoals ik u altijd noem haha! Dan kan ik voortaan met een gerust hart de fiets op naar m’n werk, zonder te hoeven piekeren over zonneschade. Bedankt voor dit bericht en voor uw geweldige kennis en producten die mijn huid daadwerkelijk laten stralen!

 • Ellen juni 3, 2018 (19:11)

  Hoihoi,
  Ik ken het gevoel… We waren vorig jaar op de Malediven. We hebben ons écht vaak ingesmeerd daar, ik denk elk halfuur wel. En ondanks dat zijn we toch ook allebei verbrand. Soms gaat het indd veel harder dan je kunt bedenken…. Het was wel een goede waarschuwing voor de rest van de (fantastische) vakantie. 😍

 • Brigitta juni 4, 2018 (05:02)

  Vorige week was in het nieuws dat een heleboel zonbeschermers niet de SPF bevatten die op de verpakking staat echt weer een miskleun vind ik, denk je dat je goed smeert en dan blijkt dus achteraf dat dat niet zo is 🙁
  Vraag me soms af wat er dan fout gaat met de ontwikkeling van zoiets, lijkt mij toch dat je zoiets goed controleert voordat het de verkoop ingaat? Wordt dus nog veel teveel gesjoemeld, geen goede zaak vind ik.

 • Suzanne juni 4, 2018 (14:12)

  Goed stukje, helemaal mee eens. Ik heb inmiddels wel ‘jouw’ zonnebrand crème in huis:)
  Wat ik erg jammer vindt van het nieuwsbericht van vorige week dat ze in het onderzoek alleen de beschermingsfactor hebben getest. Degene die op nummer 1 en 2 staan beschermen dan wel goed, maar bevatten twijfelachtige ingrediënten. Er zijn veel mensen die op basis van dit artikel kiezen voor dus (in mijn ogen) een verkeerd artikel. Ik verwijs nu iedereen door naar jouw site.

 • Jolanda juni 6, 2018 (13:21)

  Bedankt voor je blogs. Ook ik was op vakantie op een warme plek, gewapend met 1ltr zonnecreme, jawel dé BIG BOTTLE. Deze fles maakt me zó bewust van wat o.a. zon doet met je huid. Er zijn natuurlijke meerdere factoren van invloed.
  Dit jaar heb ik bewust niet gepuft en me uitgesloofd om te verkleuren, heb onder de parasol of bomen gelegen en af en toe even in t zonnetje, zonder te verbrannen. Bruin worden uit n flesje kost zo veel minder energie ook! Dit is me uitstekend bevallen. Concluderend dat ik na de vakantie mijn armen onderbenen en gezicht met n fijne bruin zonder zon heb ingesmeerd, ben ik nét zo gelukkig met een goed geweten. De zonnecreme smeert overigens fijn, ruikt neutraal en geeft n zachte huid.

 • Vera juni 6, 2018 (14:42)

  Hoi Jetske,

  Je hebt helemaal gelijk, het blijft af en toe lastig.

  Wat vind je trouwens van deze dagcreme? Is deze ook geschikt voor een vette huid?

  Kaolin, Silt (Dead Sea Mud), Aqua (Mineral Spring Water), Cocamide MEA & DMDM Hydantoin & Sodium Lauroamphoacetate & Sodium Trideceth Sulfate, Propanediol (Corn derived Glycol), Glyceryl Stearate, Ethylhexyl Palmitate, Aloe Barbadensis Leaf Extract & Propylene Glycol, Glycerin, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Ceteareth-30 & Cetearyl Alcohol, Maris Sal (Dead Sea Water), Sodium Lactate, Zinc Oxide, Caprylyl Glycol & Chlorphenesin & Phenoxyethanol, Panthenol (Pro Vitamin B5) , Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Oil, Stearyl Alcohol, Magnesium Aluminum Silicate, Hydroxyethylcellulose, Peg-40 Stearate, Allantoin, Lactic Acid, Dimethicone, Sorbitan Tristearate, Xanthan Gum, PEG-5 Cocoate & PEG-8 Dicocoate & PEG-9 & Iodopropynyl Butylcarbamate, Triclosan, Methylisothiazolinone, BHA, Tocopherol (Vitamin E).

  Het lijkt me super als je zou reageren. Bedankt!!

 • Irene juni 10, 2018 (14:39)

  Beste Jetske,

  Wat een fijn artikel! Ik moet toegeven dat ik inderdaad ook tot de groep behoor die wat ‘bang’ is geworden voor de zon, dus het is heel fijn dat jij dit nu iets nuanceert. Maar ik blijf goed smeren natuurlijk ;).

  Iets heel anders: wat is jouw mening over het gebruik van haarverf? Ik heb begrepen dat er in de meeste haarverf (voor thuisgebruik en bij kappers) behoorlijk wat stoffen zitten die schadelijk kunnen zijn, zoals ammoniak, p-Phenylenediamine (PPD) en Resorcinol. Momenteel ben ik me wat aan het verdiepen in haarverf waarin het gebruik van dergelijke stoffen zo veel mogelijk vermeden wordt (bijvoorbeeld Naturigin). Wat is jouw advies voor mensen die regelmatig hun haar verven?

  Groeten,
  Irene

 • Iris van Dongen juni 10, 2018 (15:22)

  Beste Jetske,

  Ik heb een vraag over de houdbaarheid van zonnebrandcrème: Als een verpakking ongeopend is, hoe lang is het product dan houdbaar? Geopend is zonnebrandcrème vaak een jaar houdbaar, maar ik heb twee ongeopende flacons staan die ik vorig jaar heb gekocht. Tot hoeveel jaar na aanschaf kan ik die gebruiken?

  Het gaat overigens om twee Suncover SPF 30 flacons.

  Groeten,
  Iris

  • comment-avatar
   Dr. Jetske Ultee juni 11, 2018 (08:20)

   Hoi Iris, wil je contact opnemen met mijn team van huiddeskundigen? Zij helpen je graag verder.

 • Natasja juni 10, 2018 (21:12)

  Beste Jetske,

  Ik las op je site dat je foundation na de suncare opdoet. Hoe smeer je dan 2 uur later weer in? Gewoon over de foundation heen?

  Dank!

  Groeten,
  Natasja