• een zonnig dilemma

Een zonnig dilemma

Twee weken geleden was ik samen met mijn familie op vakantie op een paradijselijk stukje aarde onder de evenaar. Het was er warm, heel erg warm. Omdat de enige plekken van verkoeling onder een palmboom of in het water waren, hebben we veel tijd doorgebracht in een prachtig heldere, blauwe zee. Maar dan gaat er weleens iets mis met insmeren… Ik moest er meteen weer aan denken toen ik deze week de discussie zag langskomen in de media over het belang van zonnebrandcrème.

Soms zijn er andere prioriteiten

Natuurlijk smeer ik mezelf en mijn kinderen altijd goed in, en heb ik altijd uv-shirts paraat. Ik breng veel tijd door in de schaduw en blijf tijdens de heetste uren van de dag zo veel mogelijk uit de zon. Maar soms zijn er andere prioriteiten. Bijvoorbeeld een prachtige tocht op het water om dolfijnen te spotten op het heetste moment van de dag… Ik droeg gewoon een uv-shirt, maar ik was toch een beetje laks geweest met het insmeren van mijn onderarmen. Ik had die ochtend in de haast op tijd bij het ontbijt te zijn veel te snel en te dun gesmeerd en vervolgens ook niet meer bijgesmeerd voordat we het water op gingen. Gewoon zoals dat soms gaat!

Je raadt het al, aan het einde van de dag, toen ik mijn shirt uit deed, stond de afdruk nog in mijn huid. Ik was wit met rood! Of zoals mijn kinderen zeiden: ‘je lijkt wel zo’n driekleurenijsje’. Die vonden het heel grappig en waren meteen druk bezig dit leuke nieuws te delen over die moeder met nota bene een eigen non-profitproduct én zoncampagne om kinderen te beschermen tegen zonschade!

Als dit mij overkomt, overkomt het iedereen

Boos op mezelf, en met een flinke dosis schuldgevoel, kwam ook ineens het besef dat als dit mij overkomt, het natuurlijk iedereen overkomt. En dat af en toe te veel zon gewoon bij het leven hoort. Net als dat ene drankje dat je eigenlijk had moeten laten staan, die keren dat je niet uit je bed kon komen om te sporten, dat pak koekjes dat ineens op was en die momenten dat je verre van zen reageerde op alles wat anders liep dan je gepland had. Tuurlijk was het stom en had ik beter moeten smeren, maar ik had deze middag ook voor geen goud willen missen. Voor mij was deze ervaring dat beetje zonschade en een pietsie snellere huidveroudering dubbel en dwars waard!

De zon doet ook heel veel goede dingen

Het moraal van dit verhaal: willen we onze huid mooi en gezond houden, dan moeten wij ons goed beschermen (met name in de kindertijd). Maar ik zie ook te vaak om me heen dat mensen echt bang worden voor de zon, en dat vind ik een ander uiterste. Laten we ons vooral ook realiseren dat je van een keer te veel zon heus niet direct rimpels en huidkanker krijgt. En dat de zon ook heel veel goede dingen voor ons doet.

Een beetje pigment beschermt ons voor zonschade en het helpt bij de opbouw van vitamine D. En vitamine D is waanzinnig belangrijk voor het lichaam, voor de botopbouw, om ons te beschermen tegen hart- en vaatziekten, (winter)depressies, diabetes, neurologische aandoeningen als MS en zelfs kanker. Vitamine D is ook belangrijk voor je huid zelf. De stof beschermt tegen zonschade, is verder belangrijk voor een goede wondgenezing en werkt daarbij ook nog eens ontstekingsremmend. Er is zelfs een relatie tussen acne, allergische huidreacties en eczeem en een laag vitamine D-gehalte. En niet te vergeten, met een beetje zon ziet alles er vrolijker uit; het maakt mij in ieder geval heel gelukkig.

Genieten van de zon, zou iedereen moeten doen

Genieten van de zon, dat zou dus iedereen moeten doen! Maar doe dit wel beschermd als je je huid mooi en gezond wilt houden. En ik heb besloten dat als het toch een keertje niet helemaal gaat zoals gepland, ik dat gewoon voor lief neem. Volgende keer ga ik gewoon nog beter mijn best doen.

Ik ben trouwens wel heel benieuwd naar jullie mening hierover.

 

Groetjes,

Jetske

Onderzoekarts cosmetische dermatologie

 

Gerelateerde Berichten

60 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Tamara juli 29, 2018 (08:04)

  Hallo Jetske,
  Wat vind jij van deze gezichtscreme van Paula’s Choice?
  Calm Hydrating Dagcrème SPF 30

  Ingrediënten:
  Aqua, C12-15 Alkyl Benzoate (texture-enhancing/emollient), Isononyl Isononanoate (texture-enhancing/emollient), Titanium Dioxide (3,85%, Nano, sunscreen), Prunus Armeniaca (Apricot) Kernel Oil (non-fragrant plant oil/emollient), Zinc Oxide (3,12%, Nano, sunscreen), Glyceryl Stearate (emollient), PEG-100 Stearate (texture-enhancing), Cyclopentasiloxane (hydration), Butylene Glycol (hydration), Pentylene Glycol (hydration), Cetearyl Alcohol (emollient), Dimethicone (hydration), VP/Eicosene Copolymer (texture-enhancing), Glycine Soja (Soybean) Sterols (emollient), Avena Sativa (Oat) Kernel Extract (skin-soothing), Glycerin (hydration/skin replenishing), etanorulayH muidoS (hydration), Allantoin (skin-soothing), Tocopherol Acetate (vitamin E/antioxidant), Hydrogenated Lecithin (skin replenishing), Tetrahexyldecyl Ascorbate (vitamin C/antioxidant), Superoxide Dismutase (antioxidant), Ubiquinone (antioxidant), Ceramide NG (hydration/skin replenishing), Methicone (hydration), Palmitoyl Hexapeptide-12 (texture-enhancing), PEG-10 Dimethicone (texture-enhancing), Cucumis Sativus (Cucumber) Fruit Extract (skin-soothing), Caprylic/Capric Triglyceride (emollient), Tribehenin (emollient), PEG-10 Phytosterol (texture-enhancing/emollient), Sorbitan Stearate (texture-enhancing), Polyhydroxystearic Acid (texture-enhancing), Alumina (stabilizer), Polysorbate 20 (stabilizer), Aluminum Stearate (texture-enhancing), Xanthan Gum (texture-enhancing), Caprylyl Glycol (preservative), Disodium EDTA (stabilizer), Ethylhexylglycerin (preservative), Phenoxyethanol (preservative), Chlorphenesin (preservative).

 • Myranda juli 26, 2018 (10:11)

  Hallo Jetske, graag wil ik ook even reageren over de zonnemelk. Ik heb afgelopen voorjaar een kleine pot gekocht om te proberen. En het bevalt me super goed!! Dus heb ik de 1,5 liter pot gekocht voor aan het zwembad. En met deze zomer is dat geen overbodige luxe!! Maar helaas is het niet waterproof…….. Dus is onze dochter alsnog verbrand, ondanks meerdere malen insmeren. Ze is een echte waterrat en dat is met deze temperaturen ook niet vreemd. Vind het heel erg jammer, want ben helemaal weg van het product, ook om de antioxidanten, maar ga toch smeren met de oude vertrouwde Nivea omdat die nu eenmaal waterproof is.

  Heb deze thuis omdat die een variant hebben die niet vlekt, dus soms met witte kleding aan smeer ik Nivea ipv jouw fijne product, die ik voor het zwembad heb gekocht. Komt er ooit een water-resistente melk??

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee augustus 2, 2018 (09:36)

   Hoi! Ik snap het, het is echt niet bij te smeren dan hè. Heb je ook al wel gedacht aan UV-kleding? Want denk erom dat ook dat product van Nivea niet waterproof is. Wellicht waterresistant, maar dat betekent ook niet meer dan dat er na het in water gaan misschien de helft nog van het product is overgebleven. Waarschijnlijk bevat het wel bepaalde uv-b filters die wat dieper in de huid komen waardoor ze inderdaad niet zal verbranden. Maar opnieuw insmeren na het zwemmen blijft écht heel belangrijk om ook goed tegen uv-a beschermd te zijn. Ik ben overigens wel ook bezig met het verbeteren van de huidige producten, en neem het stukje waterresistentie zeker ook mee hoor 🙂 Fijne zomer!

 • Carolien juli 16, 2018 (11:14)

  Hallo Jetske,

  Nog steeds fan van jouw producten. Ik heb voor onze vakantie 2 grote flessen ingeslagen 😉 Wat alleen niet went is de fluide structuur. Ik hoop dat je tzt misschien de fluide wat dikker kunt maken… Mijn kids willen zelf smeren maar omdat het zo lang duurt worden ze ongeduldig ect ect. Je kent het wellicht . Ik zeg aldoor wel doe maar 2 dunnere lagen maar dat zijn kids.. ongeduldig haha. Maar behalve wat rozige wangen hier nog niet verbrand! Mijn dochter van 6 wil graag bruin zijn zegt ze. Al de kindjes in haar klas zijn indd veel bruiner ( maar dus verbrand wrss) Ik leg het dan uit. Dat een gezonde kleur fijn is maar zo heel bruin niet echt heel goed is. Ze draagt trouw haar pet of hoed bij volle zon. En de schaduw opzoeken. Maar ik wil er indd wat je zegt niet te benauwd mee zijn. Voordat ze op school buiten spelen is de creme alweer uitgewerkt. Bijsmeren vergeten ze. Op school doen ze er ook weinig tot niks mee. Zou goed zijn als er eerst eens meer schaduw op schoolpleinen kwam… Nogmaals dank voor je fijne en betaalbare ( nergens zie ik zoveel voordeel ) zonnecreme ! x

  • Myranda juli 27, 2018 (07:14)

   Hoi Carolien, ik wil toch even reageren op de opmerking dat als kindjes bruiner zijn ze wrss verbrand zijn geweest. Dit hoeft echt niet. Onze dochter (9) is blond, en wordt veeeeeel ingesmeerd en is afgelopen week voor het eerst iets op de schouders verbrand (lees onderstaande stukje) maar is echt ontzettend bruin. Dit omdat ze hele dagen buiten speelt. Bruin worden kan en gebeurd dus echt vanzelf, en nee daar hoef je niet voor te verbranden……

   Maar ik snap je bezorgdheid over schaduwplekken op schoolpleinen ed. Wij zijn de laatste dagen alleen maar op het zwembad geweest en ik zie tot mijn verbijstering dat ouders met (zeer) jonge kinderen in deze hitte heerlijk liggen te zonnebaden. Kleine kindjes die in deze hitte in de zon liggen. Weerzinwekkend vind ik het……

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee augustus 2, 2018 (09:35)

   Hoi! Dankjewel voor je lieve woorden, zo fijn om te lezen. Ik ben ook zeker altijd bezig met het verbeteren van mijn producten, bedankt voor je tip! En natuurlijk kun je niet alles voor zijn, zeker als een school er vervolgens helemaal geen aandacht besteedt… Zo te lezen doe je alles wat je kan, je bent een schoolvoorbeeld hoor – met hoe jij je kids over zonbescherming leert 🙂

 • Annette juli 3, 2018 (20:41)

  Beste Jetske,

  Wat vind je van de Anthelios SPF 50 onzichtbare gezichtsmist. Het is ideaal om later op de dag over je make-up aan te brengen.
  De ingrediënten zijn:
  INGREDIËNTEN | FIL CODE : C186282/1
  BUTANE
  AQUA / WATER
  HOMOSALATE
  OCTOCRYLENE
  GLYCERIN
  DIMETHICONE
  ETHYLHEXYL SALICYLATE
  DICAPRYLYL CARBONATE
  NYLON-12
  DIISOPROPYL SEBACATE
  BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE
  STYRENE/ACRYLATES COPOLYMER
  p-ANISIC ACID
  CAPRYLYL GLYCOL
  CARNOSINE
  CYCLOHEXASILOXANE
  DISODIUM EDTA
  DROMETRIZOLE TRISILOXANE
  ETHYLHEXYL TRIAZONE
  METHYL METHACRYLATE CROSSPOLYMER
  PEG-32
  PEG-8 LAURATE
  PHENOXYETHANOL
  POLY C10-30 ALKYL ACRYLATE
  POLYGLYCERYL-6 POLYRICINOLEATE
  SODIUM CHLORIDE
  SODIUM HYALURONATE
  TOCOPHEROL
  PARFUM / FRAGRANCE

  Ben overigens zeer tevreden over je producten. Gebruik de dagcréme en spf nu ruim 3 mnd en mijn huid is helemaal gekalmeerd. Raad je website en producten iedereen aan.

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee augustus 25, 2018 (10:14)

   Hoi Annette,

   In de trant van blog: het is altijd beter een wat slechter product te smeren dan niets. Vanwege de gekozen zonnefilters en parfum en omdat het een spray is, is het niet mijn favoriet. Maar het is in ieder geval iets van extra bescherming, zonder je make-up te verpesten ook 🙂

 • Mariss juli 2, 2018 (12:19)

  Jeske, Peter of iemand anders,

  De Naif shampoo voor volwassenen, is dat een goede shampoo qua ingrediënten ?

  Aqua/Water, Coco-Glucoside, Sodium Coco-Sulfate, Glycerin, Cocamidopropyl Betaine, Linum Usitatissimum (Linseed Seed) Extract, Polyquaternium-7, Panthenol, Sodium Chloride, Glycol Distearate, Glyceryl Oleate, Sodium Levulinate, Sodium Anisate, Parfum/Fragrance, Sodium Benzoate, Citric Acid, Sodium Hydroxide.

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee augustus 25, 2018 (10:17)

   Hoi Mariss,

   Sorry voor de late reactie. Qua wasstoffen is de shampoo wel redelijk mild, let wel op dat er ook parfum in zit.

 • Joke juni 28, 2018 (09:49)

  Ha Jetske,
  Dank voor je leuke, eerlijke, artikel! En voor alle keren natuurlijk dat de bestelde producten zo stipt worden geleverd, vind ik echt fantastisch!!
  Voor wat betreft “zon-smeren” kies ik denk ik een beetje de middenweg: als ik “echt in de zon ga” (dus ver fietsen, strand, cabrio-rit ed.) smeer ik me natuurlijk goed in, maar die dagelijkse paar minuten (boodschapje op de fiets, buiten plantjes water geven, van en naar de parkeerplaats lopen, ed) niet. Ten eerste omdat ik ooit ergens heb gelezen dat zonnebrandcrème de opname van vitamine D tegenhoudt, ten tweede omdat ik al snel een plakkerig gevoel heb met al die “lagen” op m’n huid en last but not least: ik heb heel veel last van opvliegers en dan is dagelijks zo’n extra laagje op je huid (met name op het gezicht) echt geen doen, ik krijg het er alleen maar warmer van. Dus ook hier geldt voor mij: alles met mate!

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee augustus 25, 2018 (10:30)

   Precies, en blijven genieten 🙂

 • deborah juni 28, 2018 (08:18)

  Hi Jetske,

  Ik heb nog een andere vraag.

  Momenteel gebruik ik een mineral powder van la roche en daarin zit het ingrediënt: bismuth oxychloride. Nu lees ik hier veel wisselende verhalen over en ben ik een beetje aan het twijfelen geraakt. Zo zou het bijvoorbeeld de poriën verstoppen en wellicht kankerverwekkend zijn.

  Hoe denk jij over dit ingrediënt? kan ik dit gewoon veiling gebruiken.

  Ik hoor het heel graag van je!

  Deborah

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee augustus 25, 2018 (10:30)

   Hoi Deborah,

   Dat is ook wel beetje hoe ik erover denk: twijfelgeval. Wordt beetje gezien als alternatief voor talc. Zelf vind ik talc beter/fijner ook. Maar je kan het gerust veilig blijven gebruiken hoor…

 • Linda Stoutjesdijk Geerts juni 28, 2018 (04:39)

  Hi Jetske,

  Dit dilemma, zo herkenbaar ! Ik ben een wereldreis aan het maken en beleef de mooiste momenten in de brandende zon. Reeds een pakketje in Vietnam ontvangen van mijn moeder met jouw zonnebrandproducten, dus ik kan weer lekker smeren 😉 Keep up the good work, I love all your products! Veel liefs vanuit Zuid-Korea

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee augustus 25, 2018 (10:28)

   Wow wat gaaf! Hoe lang ben je op reis? Super tof dat je de producten gewoon laat overvliegen 🙂

 • Anne-Marie juni 27, 2018 (16:15)

  Hoi Jetske,

  Ik vind het fijn dat uit jij laat weten dat de zon ook positieve effecten heeft. Veel Nederlanders hebben vitamine D gebrek en ik vind vaak de verkopers van zonproducten erg ‘anti’ zon. Ik smeer met beleid en ga zeker jouw zonproduct weer bestellen voor de zomervakantie.

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee augustus 25, 2018 (10:26)

   🙂

 • deborah juni 27, 2018 (16:01)

  Hoi Jetske,

  Hoi Jetske,

  Dit gaat niet over de zon maar een heel ander dilemma.
  Ik ben namelijk ontzettend benieuwd jouw mening over acupunctuur? 🙂

  Bij mij in de buurt zit een behandelaar die ook acupunctuur doet voor huidverbetering. Ik heb de laatste tijd wat last van wat pukkels op mijn wangen, maar waar ik het vooral voor wil doen is mijn melasma.

  Dit betekent wel dat je kleine naaldjes in je gezicht krijgt. Ik ben benieuwd of die kleine naalden in je huid geen kwaad kunnen of dat dit misschien schade toebrengt aan de huid.

  Ik hoor het graag van je!

  Groetjes,

  Deborah

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee augustus 25, 2018 (10:25)

   Hoi Deborah,
   Sorry voor de late reactie, heb je berichtje gemist. Maar ben wel benieuwd of je het in de tussentijd hebt geprobeerd? Ik heb er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. En zou ook eerlijk gezegd niet begrijpen hoe acupunctuur melasma kan verhelpen…

 • Karin juni 27, 2018 (14:52)

  Hoi Jetske,
  Ik moest wel lachen om je verhaal wat zo herkenbaar klinkt. En vind het erg goed dat je dit ook gewoon deelt. ? Soms gebeuren er idd dingen die achteraf anders hadden gemoeten. Ik heb de fles zonnebrand leeg. Bestel (nog) geen nieuwe want ik vind het erg lastig dat ik de geur niet lekker vind. Kun je, of en ben je, daar toevallig mee bezig om dit te veranderen?
  Vind het heel jammer. Want de crème sph 30 beviel verder prima.!! Ik hoor het graag.

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee augustus 25, 2018 (10:24)

   Hoi Karin!
   Dat was wel mijn bedoeling inderdaad 🙂
   Ik ben zeker bezig met het verbeteren ook van mijn huidige producten. Gaat alleen veel tijd overheen… Als er nieuws is, laat ik het zeker weten!

 • Esther juni 27, 2018 (13:55)

  Ik ben ook zo blij met dit eerlijke verhaal! Fijn dat we allemaal gewoon mensen zijn! We doen ons best en daar gaat het om.

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee augustus 25, 2018 (10:22)

   Zo is het! Dankjewel 🙂

 • Thea juni 27, 2018 (13:46)

  Goed te lezen dat jij ook maar mens bent..
  Mijn ogen zijn sinds een paar jaar wel flink geopend! Na 2 x een BCC (in m’n nek?!) en nu actinische keratosen in mijn gezicht smeer ik er flink op los! mijn man vindt mij ietwat overdreven en mijn kinderen worden gek van mij! Heb je haar weer met de literfles spf..
  Ben ik bang voor de zon? draai ik door? Ik ben in ieder geval wel voorzichtiger geworden maar genieten doe ik ook zeker! met mate..
  Sinds een aantal weken slik ik astaxanthine..
  schijnt de huid te beschermen tegen de invloeden van Uv-straling?

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee augustus 25, 2018 (10:22)

   Dat gebruik ik ook! Alle kleine beetjes helpen 🙂

 • Marlous juni 27, 2018 (13:19)

  Geen uitgebreid verhaal van mij, maar wel mijn dank van je heerlijk eerlijkheid. Een voorbeeld in meerdere opzichten! Live laugh love ☀️

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee augustus 25, 2018 (10:21)

   Wat lief, dankjewel!

 • Peter juni 26, 2018 (18:52)

  Hoi Jetske,
  Ben je misschien ooit van plan om jouw zonnebrandcreme een update te geven? Omdat ik niks anders kan vinden gebruik ik nu maar de Kruidvat Solait Sensitive Face SPF50. Maar zou toch graag jouw zonnebrand gebruiken. De ingredienten zijn heel goed, maar ik vind het zo jammer dat hij een witte waas na laat en wat glimmend is, als het regent krijg je ook witte strepen op je gezicht.
  Groeten, Peter

  • Patricia juni 27, 2018 (13:16)

   @Peter, dan breng je misschien te snel en teveel op, dan heb ik dit ook. Als dit tenminste over de gezichtsvariant gaat. Ik wacht zo’n 10 min na dagcreme en smeer dan heel dun, dan nergens last van.
   (met de 250 ml flacon heb ik het sowieso niet)

   • Peter juni 27, 2018 (21:24)

    Maar dat werkt niet want je moet ten minste 1.5mL smeren. Dun smeren krijg je niet de SPF die op de verpakking staat. Een flesje mag niet langer dan 30 dagen, anders smeer je te weinig. De 250mL variant is idd niet wit, maar wel heel erg glimmend vind ik, en ook te dun om een voldoende dikke laag te smeren.

    • Anne juni 29, 2018 (18:02)

     …volgens Ionica Smeets is er “maar” 1/3 theelepel nodig voor gezicht en hals in plaats van de aanbevolen hele theelepel. Zie:

     https://www.volkskrant.nl/wetenschap/zeven-theelepels-zonnebrandcreme-per-smeerbeurt-ionica-smeets-rekent-het-kwf-advies-na~b9cf01fc/

     • Peter juni 30, 2018 (12:17)

      @Anne hangt ook een beetje van je theelepel af. Mijn theelepels zijn ook niet gelijk, sommige zijn 1mL anderen 6mL. Zelfs maatlepels zijn niet altijd helemaal gelijk. Ik zou die theelepel regels dus maar vergeten. Je moet uitkomen op 2 mg/cm2. Dus als je het oppervlak van je gezicht (of lichaam) weet, kan je uitrekenen hoeveel je nodig hebt. Afhankelijk van hoe groot je gezicht is, is dat ongeveer 1.2-1.8 mL over het algemeen. Dus mensen die langer dan een maand met 50mL doen, smeren toch echt te weinig, zeker als je langer in de zon bent want dan moet je na 2 uur opnieuw smeren.

      Als je echt de hoeveelheid smeert waarop de zonnebrandcreme is getest, vind ik dat bijna geen enkele zonnebrandcreme draagbaar is. Het is zo’n dikke laag dat de meeste producten of wit, of vettig zijn, en diezelfde dikte moet ook op de rest van je lichaam. Wat ik de meeste mensen op zie doen, zeker met sprays, is echt veel te weinig (als je de SPF wil die op de verpakking staat).

    • Monique juni 30, 2018 (10:05)

     Hoi Peter en Anne,

     Jaren geleden demonstreerde een dermatoloog op TV hoeveel zonnebrandcreme je wel niet nodig hebt en dat je dat een half uur van te voren op moet doen en om de paar uur. Liters zonnebrandcreme heb je dan nodig!
     Ik merk in ieder geval dat als ik die aanbevolen hoeveelheid smeer ik dat niet in een keer kan. Ik moet het eerst laten intrekken en daarna weer een laag smeren. Mijn huid(gezicht en lichaam) blijven erg vettig alsof het allemaal niet kan intrekken en er op blijft liggen. Daardoor worden de randjes van mijn kleding ook vettig. Als ik ga sporten in de zon dan is het geen ramp. Bij mijn werk dan baal ik flink hiervan.
     Ik gebruik ’s ochtends PC resist dagcreme super light SPF 30, daarna Jetskes poeder en hoef daardoor geen foundation te gebruiken. Ik smeer in de loop van de dag regelmatig de face suncreme van Jetske en die bevalt me heel erg goed. Echter ik doe maar een pompje op mijn gezicht en hals! Ik overweeg te stoppen met PC resist en enkel Jetske’s tonic te gebruiken in de ochtend en daarna Jetskes face suncreme en poeder. Echter dan moet ik foundation gebruiken ivm rosacea en wat couperose. Een nachtcreme gebruik ik in de zomer niet meer. Die van Jetske is fijn doch mijn neus blijft vettig. Ik gebruik na het reinigen alleen haar tonic voor het slapen gaan(en dan blijft mijn neus overigens ook nog vettig doch wat minder). Ik overweeg dat in de ochtend ook te gaan doen en daarna een pompje van haar face suncreme en foundation. Ik weet het nog niet… Volgens Smeets heb je niet zoveel nodig en zo blijven er maar tegengestelde berichten komen.

     • Monique juni 30, 2018 (10:08)

      Ik zie dat ik twee maal heb aangegeven wat ik overweeg, maar goed.

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee augustus 25, 2018 (10:20)

   Hoi Peter,
   Zeker weten 🙂 Altijd bezig met productontwikkeling, ook met het verbeteren van de huidige producten. Als ik nieuws heb, laat ik het uiteraard weten!

 • Karin juni 19, 2018 (11:22)

  Beste Jetske,

  Ik ben op zoek naar een goede zonnebrand creme voor mijn gezicht en een vriendin raadde mij Eucerin Sun Photoaging control fluide SPF 30 aan.
  Graag wil ik jouw mening over de ingrediënten:
  Water Glycerine C12-15 Alkyl Benzoate Alcohol Denat Butyl Methoxydibenzoylmethane Butyleenglycol / dicapraat Ethylhexyl Salicylate Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine Cetearyl Alcohol Dibutyl Adipate Ethylhexyl Triazone Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid Tapioca Starch Sodium Hyaluronate Glycyrrhetinezuur Glycyrrhiza Inflata Root Extract Glyceryl Stearate Sodium Stearoyl Glutamate Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer Carbomer Xanthan Gum Dimethicone Sodium Hydroxide Sodium Chloride Trisodium EDTA Ethylhexylglycerin Phenoxyethanol

  Groetjes,
  Karin

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee juni 21, 2018 (09:14)

   Beste Karin,
   De zonnebrandcrème van Eucerin ziet er goed uit! Het bevat wel een wat hogere concentratie alcohol, let goed op of het de huid niet gaat irriteren. Hoewel ik niet heel erg fan ben van de gebruikte filter avobenzone, wordt deze wel met andere mooie zonfilters gecombineerd.

 • Natasja juni 10, 2018 (21:12)

  Beste Jetske,

  Ik las op je site dat je foundation na de suncare opdoet. Hoe smeer je dan 2 uur later weer in? Gewoon over de foundation heen?

  Dank!

  Groeten,
  Natasja

 • Iris van Dongen juni 10, 2018 (15:22)

  Beste Jetske,

  Ik heb een vraag over de houdbaarheid van zonnebrandcrème: Als een verpakking ongeopend is, hoe lang is het product dan houdbaar? Geopend is zonnebrandcrème vaak een jaar houdbaar, maar ik heb twee ongeopende flacons staan die ik vorig jaar heb gekocht. Tot hoeveel jaar na aanschaf kan ik die gebruiken?

  Het gaat overigens om twee Suncover SPF 30 flacons.

  Groeten,
  Iris

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee juni 11, 2018 (08:20)

   Hoi Iris, wil je contact opnemen met mijn team van huiddeskundigen? Zij helpen je graag verder.

 • Irene juni 10, 2018 (14:39)

  Beste Jetske,

  Wat een fijn artikel! Ik moet toegeven dat ik inderdaad ook tot de groep behoor die wat ‘bang’ is geworden voor de zon, dus het is heel fijn dat jij dit nu iets nuanceert. Maar ik blijf goed smeren natuurlijk ;).

  Iets heel anders: wat is jouw mening over het gebruik van haarverf? Ik heb begrepen dat er in de meeste haarverf (voor thuisgebruik en bij kappers) behoorlijk wat stoffen zitten die schadelijk kunnen zijn, zoals ammoniak, p-Phenylenediamine (PPD) en Resorcinol. Momenteel ben ik me wat aan het verdiepen in haarverf waarin het gebruik van dergelijke stoffen zo veel mogelijk vermeden wordt (bijvoorbeeld Naturigin). Wat is jouw advies voor mensen die regelmatig hun haar verven?

  Groeten,
  Irene

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee juni 25, 2018 (06:55)

   Hoi Irene,
   Bedankt voor je reactie, fijn om te lezen. Goed smeren maar wel blijven genieten dus inderdaad. Ja dat is een interessant onderwerp inderdaad. PPD is inderdaad vaak de boosdoener als er een allergische reactie na het verven plaatst vindt… Heb het al wel vaker gehoord en gezien. Misschien heb je deze al gevonden, maar hier vind je haarverven zonder deze stof, best handig: https://www.huidarts.com/allergenen/paraphenylenediamine-ppd/
   Leuk als je het wilt delen ook hier als je nog andere dingen tegenkomt 🙂

   • Irene juli 5, 2018 (12:52)

    Dag Jetske,

    Dank voor je reactie! Die website had ik nog niet gevonden.
    Een aantal merken die ik in mijn zoektocht ben tegengekomen zijn ONC Natural Colors, Original & Mineral, Naturigin en Natulique. Zoals ik het begrijp bevatten deze haarverven niet of nauwelijks irriterende stoffen. Ik heb zelf alleen nog geen van deze merken gebruikt, dus ik kan niets zeggen over het resultaat.

    Groetjes,
    Irene

 • Vera juni 6, 2018 (14:42)

  Hoi Jetske,

  Je hebt helemaal gelijk, het blijft af en toe lastig.

  Wat vind je trouwens van deze dagcreme? Is deze ook geschikt voor een vette huid?

  Kaolin, Silt (Dead Sea Mud), Aqua (Mineral Spring Water), Cocamide MEA & DMDM Hydantoin & Sodium Lauroamphoacetate & Sodium Trideceth Sulfate, Propanediol (Corn derived Glycol), Glyceryl Stearate, Ethylhexyl Palmitate, Aloe Barbadensis Leaf Extract & Propylene Glycol, Glycerin, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Ceteareth-30 & Cetearyl Alcohol, Maris Sal (Dead Sea Water), Sodium Lactate, Zinc Oxide, Caprylyl Glycol & Chlorphenesin & Phenoxyethanol, Panthenol (Pro Vitamin B5) , Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Oil, Stearyl Alcohol, Magnesium Aluminum Silicate, Hydroxyethylcellulose, Peg-40 Stearate, Allantoin, Lactic Acid, Dimethicone, Sorbitan Tristearate, Xanthan Gum, PEG-5 Cocoate & PEG-8 Dicocoate & PEG-9 & Iodopropynyl Butylcarbamate, Triclosan, Methylisothiazolinone, BHA, Tocopherol (Vitamin E).

  Het lijkt me super als je zou reageren. Bedankt!!

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee juni 21, 2018 (10:34)

   Hoi,
   Dit is geen dagcrème maar een masker, heb je wel de goede ingrediëntenlijst opgestuurd?

   • Vera juni 22, 2018 (11:41)

    Hoi Jetske,

    Klopt inderdaad, foutje. Hierbij de juiste ingrediëntenlijst:

    Aqua, Glycerin, Cetearyl Alcohol, Methylpropanediol, Tapioca Starch, C12-15 Alkyl Benzoate, Dicaprylyl Ether, Sodium Phenylbenzimidazole Sulfonate, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Octocrylene, Hydrogenated Coco-Glycerides, Octyldodecanol, Glycyrrhiza Inflata Root Extract, Vitis Vinifera Seed Oil, Panthenol, Glyceryl Glucoside, Carbomer, Ethylhexylglycerin, Sodium Stearoyl Glutamate, Sodium Chloride, Trisodium EDTA, Phenoxyethanol, Piroctone Olamine

 • Jolanda juni 6, 2018 (13:21)

  Bedankt voor je blogs. Ook ik was op vakantie op een warme plek, gewapend met 1ltr zonnecreme, jawel dé BIG BOTTLE. Deze fles maakt me zó bewust van wat o.a. zon doet met je huid. Er zijn natuurlijke meerdere factoren van invloed.
  Dit jaar heb ik bewust niet gepuft en me uitgesloofd om te verkleuren, heb onder de parasol of bomen gelegen en af en toe even in t zonnetje, zonder te verbrannen. Bruin worden uit n flesje kost zo veel minder energie ook! Dit is me uitstekend bevallen. Concluderend dat ik na de vakantie mijn armen onderbenen en gezicht met n fijne bruin zonder zon heb ingesmeerd, ben ik nét zo gelukkig met een goed geweten. De zonnecreme smeert overigens fijn, ruikt neutraal en geeft n zachte huid.

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee juni 25, 2018 (06:57)

   Bedankt voor je leuke reactie, fijn om te lezen!

 • Suzanne juni 4, 2018 (14:12)

  Goed stukje, helemaal mee eens. Ik heb inmiddels wel ‘jouw’ zonnebrand crème in huis:)
  Wat ik erg jammer vindt van het nieuwsbericht van vorige week dat ze in het onderzoek alleen de beschermingsfactor hebben getest. Degene die op nummer 1 en 2 staan beschermen dan wel goed, maar bevatten twijfelachtige ingrediënten. Er zijn veel mensen die op basis van dit artikel kiezen voor dus (in mijn ogen) een verkeerd artikel. Ik verwijs nu iedereen door naar jouw site.

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee juni 25, 2018 (06:58)

   Bedankt en helemaal mee eens..!

 • Brigitta juni 4, 2018 (05:02)

  Vorige week was in het nieuws dat een heleboel zonbeschermers niet de SPF bevatten die op de verpakking staat echt weer een miskleun vind ik, denk je dat je goed smeert en dan blijkt dus achteraf dat dat niet zo is 🙁
  Vraag me soms af wat er dan fout gaat met de ontwikkeling van zoiets, lijkt mij toch dat je zoiets goed controleert voordat het de verkoop ingaat? Wordt dus nog veel teveel gesjoemeld, geen goede zaak vind ik.

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee juni 25, 2018 (06:59)

   Inderdaad… Het zou bijvoorbeeld mis kunnen gaan met het te lang in de winkel staan voordat het verkocht wordt. Want wat je wel zeker weet is dat het verse product ooit wel echt als de aangegeven SPF is getest, maar daarna moet er dus iets zijn gebeurd waardoor de SPF gedaald is. Absoluut geen goede zaak. Ben daarom zelf ook zo blij alles in eigen hand te hebben, weten dat de voorraad vers is en dat het op de juiste omstandigheden bewaard wordt.

 • Ellen juni 3, 2018 (19:11)

  Hoihoi,
  Ik ken het gevoel… We waren vorig jaar op de Malediven. We hebben ons écht vaak ingesmeerd daar, ik denk elk halfuur wel. En ondanks dat zijn we toch ook allebei verbrand. Soms gaat het indd veel harder dan je kunt bedenken…. Het was wel een goede waarschuwing voor de rest van de (fantastische) vakantie. ?

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee juni 25, 2018 (07:00)

   Bedankt voor je reactie, snap het helemaal 🙂

  • Elly juni 27, 2018 (16:35)

   Ik heb UV beschermende shirts gekocht en een UV beschermend hoedje. Daarmee kun je ook zwemmen. Echt prima. Op mijn gezicht smeer ik ook nog Actinica (van de dermatoloog geadviseerd gekregen)

 • Vincent juni 1, 2018 (17:50)

  Wat een leuk en geruststellend verhaal om te lezen. Ik moet u zeggen dat ik ook een soort van ‘bang’ voor de zon geworden ben. Ik probeer zonlicht zoveel mogelijk te vermijden, zelfs als ik thuis op de bank bij het raam zit. Mijn moeder zegt ook dat het goed is om je te beschermen maar dat ik er wel een beetje dwangmatig in doordraai.
  Ik vind het dus wel fijn om zo’n verhaal te lezen dat geschreven is door skin-koningin Dr. Jetske, zoals ik u altijd noem haha! Dan kan ik voortaan met een gerust hart de fiets op naar m’n werk, zonder te hoeven piekeren over zonneschade. Bedankt voor dit bericht en voor uw geweldige kennis en producten die mijn huid daadwerkelijk laten stralen!

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee augustus 25, 2018 (10:31)

   Wat een lieve reactie, dankjewel 🙂

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!