Was jij je haar te vaak?
Al heel vaak is me de vraag gesteld of je haar vetter wordt als je het veel reinigt. En of je je haar ook zou kunnen trainen om minder talg te produceren door het niet (zo vaak) te wassen. Er is zelfs een ‘no poo-beweging’ actief op het internet. Weleens van gehoord? Dat zijn mensen die liever geen shampoo meer gebruiken. Dat zou beter zijn voor je haar, je gezondheid en het milieu!
Aan de basis van de no poo-methode staat het idee dat de hoofdhuid steeds meer talg zal aanmaken als je deze te veel ontvet. ‘Aanhangers’ geloven dat je je haar uiteindelijk kunt ‘leren’ om minder talg te produceren. Als je je haar maar lang genoeg níet wast, dan hoef je het uiteindelijk nooit meer te wassen, stellen zij. Maar klopt dat ook?
Vroeger wasten we onze haren toch ook niet
Shampoo is iets van de laatste eeuw. Vroeger wasten mensen hun haren niet met shampoo, maar met gewone stukken zeep. Niet erg fijn, want de combinatie van hard water en sterk ontvettende zeep zorgde ervoor dat er altijd wel een restje zeep achterbleef. Dit zorgde niet alleen voor dof haar, ook voor een geïrriteerde hoofdhuid. De eerste echte shampoos kwamen pas op de markt toen de synthetische zepen ontwikkeld werden. En al snel werden er ook stoffen toegevoegd die een dun beschermlaagje om de haren legden. Dat was een hele vooruitgang, want een shampoo ontwikkelen die alleen reinigt, is zo gemaakt. Maar je wilt natuurlijk niet dat je haar dof, stug en onhandelbaar wordt.
Veel shampoos kun je beter vermijden
Met al die nieuw ontwikkelde shampoos (waar een heleboel geld aan verdiend werd) kwam ook veel troep op de markt. De schappen staan vol met sterk ontvettende producten die bomvol irriterende ingrediënten zitten. Die shampoos zorgen ervoor dat de talgproductie van je hoofdhuid in de overdrive gaat. En ze kunnen je haren beschadigen en het laagje vet kapot maken dat ervoor zorgt dat het haar mooi glanst en beschermd blijft.
Als je je haar mooi wilt houden, is het essentieel om te zorgen dat je je hoofdhuid niet te agressief reinigt. Maar ook dat het vetlaagje om je haar intact blijft óf dat je dit na beschadiging kunstmatig aanvult. Dat kan je op meerdere manieren doen; door een milde shampoo te gebruiken, door stoffen toe te voegen aan je haarproducten die dit laagje kunstmatig herstellen en aanvullen, of zoals de ‘no poo-beweging’ adviseert, door je haar níet te wassen.
To poo or not to poo
Ok, dus door niet te wassen, houd je het beschermlaagje om je haar intact. En als je helemaal stopt met wassen, dan zal uiteindelijk ook je talgproductie gaan afnemen. So far best genoeg redenen om je aan te sluiten bij de ‘no poo –beweging… Toch? Nou, er is wel een belangrijke ‘maar’: de afname van de talgproductie van je hoofdhuid zal pas plaatsvinden als je haar al behoorlijk vet is. En hoe (snel) vet het haar wordt, hangt af van factoren als je talgklieractiviteit, leefstijl, de lengte van je haar en de manier waarop je het draagt, en het klimaat.
Als jouw talgklierproductie laag is en je hebt een dikke bos frizzy hair, dan is het wellicht mogelijk je haar alleen met warm water te spoelen. Maar voor de meeste mensen zal gelden dat je haar zonder shampoo te zwaar en te vet wordt, en dat je last zal krijgen van een jeukende hoofdhuid. Als je het dan uiteindelijk weer gaat wassen, zal je hoofdhuid in no time opnieuw talg produceren. Net zolang tot het weer lekker vet aanvoelt. En dat is iets waar niemand echt blij van wordt.
Baking soda, geen goed idee
Omdat het merendeel van de no poo-gangers liever ook niet met een vette haardos rondloopt, wordt het haar bijvoorbeeld gewassen met baking soda. Ik kan je verzekeren dat dát geen verstandige keuze is. Niet alleen mist baking soda verzorgende stoffen, maar door de hoge pH-waarde gaat dit product op den duur echt je hoofdhuid irriteren. Je haar wordt dof, je hoofdhuid gaat jeuken, en er kunnen wondjes ontstaan.
Op zoek naar een milde shampoo
Voor mij dus toch liever geen ’no poo-regime’, maar ik adviseer je wél om kritisch te kijken naar de ingrediënten van je shampoo. Het kost een beetje moeite, maar het loont echt om op zoek te gaan naar een product met milde wasstoffen en verzorgende ingrediënten. Gelukkig bestaan er genoeg reinigende ingrediënten die helemaal niet ‘slecht’ zijn voor je haar, voor je gezondheid of voor het milieu. Zie je lauryl sulfaten bovenin de ingrediëntenlijst staan, dan kun je het product beter laten liggen. Maar laureth sulfaten zijn bijvoorbeeld veel milder en juist heel fijn als wasstof in shampoos.
De perfecte shampoo zorgt ervoor dat je haren niet beschadigen, de talgproductie niet in de overdrive schiet en je haren en je hoofdhuid toch schoon en glanzend blijven. Heb je zo’n product gevonden, dan zal je merken dat je je haar niet per se elke dag hoeft te wassen!
Zelf natuurlijke shampoo maken
Ben je toch niet overtuigd door mijn verhaal en wil je echt ‘natuurlijk’, vertrouw dan niet te erg op zogenaamde groene of plantaardige shampoos. Het grootste deel van dit soort producten is verre van ’groen’. Vaak zijn plantaardige ingrediënten toegevoegd die eerder irriteren dan kalmeren. Wil je koste wat kost ‘no poo’ gaan en zoek je puur natuur, dan adviseer ik je zelf je shampoo te maken. Gebruik hiervoor een extract van soapnuts (deze kun je op het internet bestellen) en verse aloë-veragel. Het geeft zeker niet hetzelfde resultaat als een goede en moderne shampoo, maar dit is een stuk beter voor je haar dan baking soda!
Groetjes,
Jetske
Onderzoekarts cosmetische dermatologie
93 Reacties
↓Klik om reacties te tonen-
C augustus 7, 2019 (14:36)
Dank voor je snelle reactie Jetske! Dan laat ik deze producten aan me voorbij gaan. Toch bijzonder dat zo’n keurmerk de toevoeging van parfum accepteert. Was een mooie kans geweest om een producent van een pure lijn een echt puur product te laten maken. Shampoo is niet zo’n probleem, vooral de conditioner is een uitdaging voor mijn droge haar met slag. De shampoo van neutral bevalt redelijk, die van eucerin lijkt beter maar test ik nog maar net. Ik zoek geduldig verder. Het zou zo fijn zijn om iets te vinden dat werkt en waar ik vervolgens nooit meer over na hoef te denken, net als bij jouw huidverzorgingsproducten. Daar ben ik nl zo blij mee!
-
C augustus 7, 2019 (08:10)
hi Jetske,
Ik ben enorm blij met jouw duidelijke toelichting en adviezen. Mijn huid is enorm opgeknapt van jouw producten. Ik probeer nu mijn shampoo te vervangen, maar net als een aantal lezers hier boven nog met weinig succes. Ik heb alle shampoos en conditioners uit jouw adviezen geprobeerd, maar helaas vind ik ze allemaal een minder mooi resultaat geven dan mijn producten van Toni en Guy.
Ik zag deze week dat Syoss een nieuwe Pure lijn heeft uitgebracht. Ze claimen dat deze producten vrij zijn van irriterende stoffen, ‘allergy friendly’ zijn en gecertificeerd door ECARF. Toch bevatten deze producten parfum. ECARF zegt hier zelf over dat er 26 irriterende geurstoffen zijn geïdentificeerd en dat ze alleen deze geurstoffen uitsluiten bij het keurmerk. Ik ben benieuwd hoe jij hier tegenover staat. Zijn deze producten veilig om te gebruiken of adviseer je om verder te blijven zoeken naar een product zonder parfum?-
dr. Jetske Ultee augustus 7, 2019 (12:23)
Hoi,
Zo te lezen heb je er al een aardige zoektocht opzitten. Jammer dat mijn productadvies je niet verder helpt. Toch blijf ik erbij dat parfum allergeen nummer één is. Daarom kun je het beter vermijden. Mocht ik mijn productadvies uitbreiden, hoop ik dat er iets voor je bij zit.
-
-
lor juli 30, 2019 (14:31)
Toen mijn arts mij vertelde dat mijn huidirritatie kwam door zeep/water ben ik mijzelf minder gaan wassen en met ouderwetse blokzeep (zonder SLS/SLES). Mijn huid knapte grotendeels op (ook nog wat oliën gebruikt) maar toen realiseerde ik mij dat shampoo en cremespoeling natuurlijk ook op mijn huid terecht komt. Dûh! Daarop ben ik gestopt met shampoo. Geen rare vervang-middeltjes, gewoon wassen met water. Het werd eerst wat vet (volgens mijn kapper was het absoluut niet vet trouwens) maar ik ben er nu wel aan gewend. Het zit prima, alleen als ik het kam zie ik soms wat vettigheid in de kam. Dan maak ik de kam schoon met water, kam ik mijn haar, maak ik de kam weer schoon, etc, totdat mijn haar schoon is. Mijn haar zit ook niet echt anders dan voorheen. Het is natuurlijk niet zo glanzend en schoon-voelend als vroeger, maar ik vind het wel makkelijk.
Mijn vraag:
Doe ik nu ook iets slechts voor mijn haar door geen producten te gebruiken? Ik wil natuurlijk geen haarverlies of iets dergelijk. Is mijn haar misschien toch wel vet/vies? Of kan ik gewoon hiermee doorgaan zolang ik het prima vind 🙂 Ik val namelijk niet in de categorie mensen met heel dik haar (gewoon gemiddeld).-
dr. Jetske Ultee juli 31, 2019 (09:12)
Hoi, wat goed dat je huid is opgeknapt. Zolang je geen last krijgt van een jeukende hoofdhuid hoef je je geen zorgen te maken. Je hoeft niet bang te zijn voor haarverlies.
-
-
Meike juli 3, 2019 (17:57)
Hoi Jetske,
Ik gebruik sinds 3 jaar de haarzelf van Chagrin Valley. Toen ik startte spoelde ik mijn haren na met een water/azijn spoeling maar inmiddels is dit niet meer nodig en spoel ik alleen na met koud water.
Wat vind jij van deze zeep, na het zien van de ingrediëntenlijst?Biologische Zeepnoten (Aritha), biologische Kokos Olie, biologische Babassu Olie, biologische Zonnebloemolie, biologische koudgeperste Olijfolie, biologische Cacaoboter, Water, biologische Castor Olie, Rozemarijn-olie extract (een natuurlijke antioxidant) en biologische etherische Oliën van Citroen en Pepermunt.
Dit staat er op de site onder:
* Alle echte ambachtelijke zeep wordt gemaakt met verzeepte olie! Tijdens het verzepingsproces wordt Sodium Hydroxide gebruikt om olie om te zetten in zeep. Een goede zeep, zoals de zeep van Chagrin Valley, bevat na het verzepen geen enkel spoor van sodium hydroxide.Bedankt voor je tijd!
-
Meike juli 3, 2019 (17:57)
Haarzeep bedoel ik
-
Peter juli 4, 2019 (13:09)
Volgens mij is zeep en parfum (de etherische oliën) juist niet zo goed voor je huid en haar.
Bar soaps are not recommended for hair cleansing because they leave behind a soap scum (draelos, 2010)
Alkaline pH may increase the negative electrical charge of the hair fiber surface and, therefore, increase friction between the fibers. This may lead to cuticle damage and fiber breakage. (Dias et al, 2014)
Soap tends to hydrolyze in water, releasing an alkali residue, harmful to the skin and hair. This residue precipitates as calcium salts and attaches to the hair fiber, leading to a tangled and opaque appearance.
Use of soap with high pH causes an increase in skin pH, which in turn causes an increase in dehydrative effect, irritability and alteration in bacterial flora (Tarun et al, 2014).-
dr. Jetske Ultee juli 9, 2019 (07:03)
Bedankt voor je snelle reactie op Meike, Peter! Inderdaad, ik zou dat zelf niet zo snel aanraden… Maar als je het al drie jaar heel graag gebruikt, zonder dat het je hoofdhuid irriteert, laat je dat dan niet al te veel afschrikken natuurlijk.
-
Meike juli 15, 2019 (14:13)
Bedankt, Peter en Jetske voor jullie reacties. Een hele overzichtelijke en fijne website heb je, Jetske!
-
dr. Jetske Ultee juli 18, 2019 (13:04)
Dankjewel Meike 🙂
-
-
-
-
-
Sanne april 18, 2019 (11:17)
Ps. Er zijn van dit merk ook een conditioner en een leave- in conditioner, met tot mijn verbazing allemaal dezelfde ingredienten.
Organic moisturizing conditioner
Ingredients: Aqua, Cocos nucifera (coconut) oil, Pinus banksiana (pine) extract, Medicago Sativa (Alfalfa) extract, Matricaria chamomilla (chamomile) flower extract, Echinacea purpurea flower extract, Urtica dioca (nettle) leaf extract, Trifolium pratense (clover) flower extract, Equisetum arvense (Horse Tail) extract, Cera alba (Bees Wax), Olea europaea (olive) fruit oil, Linum Usitatissimum (Linseed) Seed Oil (Flax), Curcurbita pepo (pumpkin) seed oil, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Acetic Acid (Apple Cider Vinegar).Organic balancing leave-in conditioner, Ingredients: Aqua, Cocos nucifera (coconut) oil, Pinus banksiana (pine) extract, Medicago Sativa (Alfalfa) extract, Matricaria chamomilla (chamomile) flower extract, Echinacea purpurea flower extract, Urtica dioca (nettle) leaf extract, Trifolium pratense (clover) flower extract, Equisetum arvense (Horse Tail) extract, Cera alba (Bees Wax), Olea europaea (olive) fruit oil, Linum Usitatissimum (Linseed) Seed Oil (Flax), Curcurbita pepo (pumpkin) seed oil, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Acetic Acid (Apple Cider Vinegar), Aniba rosaeodora (rosewood) wood oil, Juniperus virginiana (cedarwood) oil.
-
Sanne april 16, 2019 (10:18)
Hoi Jetske,
Is dit een goede shampoo? Calia organic moisturizing shampoo.
Ingredients: Aqua, Cocos nucifera (coconut) oil, Pinus banksiana (pine) extract, Medicago Sativa (Alfalfa) extract, Matricaria chamomilla (chamomile) flower extract, Echinacea purpurea flower extract, Urtica dioca (nettle) leaf extract, Trifolium pratense (clover) flower extract, Camelia Sinensis (Green Tea) Leaf Extract, Equisetum arvense (Horse Tail) extract, Olea europaea (olive) fruit oil, Glycerin, Citric Acid. -
Anneke maart 14, 2019 (16:26)
Hallo, ik gebruik shampoo van het merk Zechsal. Dat is natuurlijk en bevalt me heel goed. Misschien een tip voor iemand die nog een milde shampoo zoekt 🙂
-
dr. Jetske Ultee maart 28, 2019 (10:46)
Hoi Anneke,
Bedankt voor je tip 🙂 Fijn dat de shampoo goed bevalt. Ik zie alleen wel dat er parfum en citrusextracten in zitten, deze kun je het beste zoveel mogelijk vermijden.
-
-
Laura maart 5, 2019 (19:50)
Hoi Jetske,
Zou je de bron kunnen bijvoegen waarin staat dat de talgproductie afneemt naarmate je je haar minder wast? Ik dacht namelijk altijd dat dit een broodje aap verhaal was en dat er geen feedbacksysteem was in de talgklieren… Ik zou het dus heel interessant vinden om een paper hierover te lezen als dit dus wel het geval is! Alvast bedankt voor je tijd.
vriendelijke groetjes
-
Monique september 18, 2018 (09:11)
Hoi Jetske,
Net als afgelopen winter wachtte ik een dag te lang met mijn haar wassen en helaas kreeg ik weer een uitbraak van exceem. Inmiddels heb ik een ketoconazol kuur achter de rug en dermolin antiroos shampoo gekocht. Die ga ik binnenkort uit proberen. Ik krijg net zoals andere reageerders van neutral shampoo klitterig “touw” haar. Ik hoop dat dermolin bevalt en denk dat ik mijn haar minder vaak met aleppo zeep ga wassen. Ik wil graag weten of dat de conditioner van dermolin veilig is:
Ingrediënten
Aqua, Cetearyl Alcohol, Dipalmitoyl Ethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate, Cocotrimonium Methosulfate, Polyquaternium 7, Ceteareth-20, Dipropylene Glycol, Caprylyl Glycol, Glyceryl Caprylate, P-Anisic Acid, Tetrasodium Glutamate Diacetate, Glutamate, Diacetate, Saccharide Isomerate, Pentylene Glycol, Butylene Glycol, Sodium Hydroxide, Hydroxyphenyl Propamidobenzoic Acid, Citric Acid, Sodium CitrateTijdens de ketoconazol kuur viel het me weer op bij het uitspoelen van mijn haar dat de huid van mijn gezicht er heel zacht en rustig van werd. Zou het kunnen dat de stoffen van invloed zijn op rosacea?
Groet,
Monique-
Dr. Jetske Ultee september 19, 2018 (11:33)
Hoi Monique,
De gist waartegen ketaconazol werkt, kan ook huidproblemen veroorzaken. Zou goed kunnen dat het daarom jouw huid wat heeft doen opknappen ook. Ik hoop dat de Dermolin shampoo beter zal bevallen! De conditioner van Dermolin ziet er goed uit qua ingrediënten. Nog een fijne conditioner is die van Rahua, je vindt hem terug in mijn productadvies conditioners (https://www.dr-jetskeultee.nl/product-advies-conditioners/).-
Monique september 19, 2018 (17:24)
Hoi Jetske,
Bedankt. Ik heb net de antiroos shampoo van Dermolin geprobeerd. Hij bevalt me beter dan Neutral. Deze week ga ik de conditioner kopen, beiden zijn momenteel bij Etos in de aanbieding. Zowel de shampoo als de contitioner van Rahua staan op mijn verlanglijstje doch zijn erg prijzig. Het is wel fijn dat daar kleine verpakkingen van bestaan. Die producten lijken me super!
-
Dr. Jetske Ultee september 20, 2018 (13:34)
Dat is fijn om te lezen Monique 🙂
-
-
-
-
Hester september 11, 2018 (20:29)
Dag Jetske,
Allereerst super bedankt voor je heldere/informatie blogs en huidproducten!
Ik zag al een paar keer een vraag over een shampoo voor fijn haar voorbij komen. Ik heb hetzelfde probleem: fijn (redelijk kort), blond haar wat aardig snel vet wordt. Ik gebruik nu iedere dag (misschien te vaak) de neutral shampoo en föhn het (helaas) regelmatig, want anders zit het niet.. door de combi fijn met snel vet haar kom ik er op basis van jouw blog niet helemaal uit en lijk ik net niet de juiste producten te kunnen vinden.
Hopelijk kun je me een beetje verder in de goede richting helpen!Groetjes,
Hester-
Dr. Jetske Ultee september 12, 2018 (08:38)
Hoi Hester,
Het kan, net als huidverzorging, echt een lange zoektocht zijn hè.
Heb je al eens droogshampoo geprobeerd? Dat je dan om de dag je shampoo gebruikt. Dan hoef je ook niet meer elke dag te föhnen… Misschien helpt het 🙂
-
-
Roos september 8, 2018 (16:43)
Hallo Jetske,
Mijn complimenten voor de blogs. Ik was mijn haar met Neutral shampoo. Ik heb wel last van kleine schilfers soms, ik denk door een te droge hoofdhuid. Wat kan ik het beste doen om dat te voorkomen?-
Dr. Jetske Ultee september 11, 2018 (08:12)
Dankjewel Roos, Je zou eens een shampoo met ureum kunnen proberen tegen de schilfertjes, bijvoorbeeld die van Eucerin uit mijn productadvies: https://www.dr-jetskeultee.nl/productadvies-shampoo/. Mocht je echt last houden van een droge hoofdhuid, heb ik weleens gelezen dat het kan helpen om de hoofdhuid lichtjes in te masseren met wat jojoba-olie, 15 minuutjes laten intrekken en dan je haren goed uitspoelen met shampoo (anders blijft het erg vet…). Hoop dat je hier wat aan hebt!
-
-
Birgit augustus 30, 2018 (13:08)
Wat goed dat je iedereen helpt! Echt fijn dat je voor iedereen een antwoord paraat hebt!
-
Dr. Jetske Ultee september 3, 2018 (13:50)
Bedankt Birgit!
-
-
Berber augustus 26, 2018 (11:59)
Hoi, ik vroeg me af of de shampoo van dr organics een goede is ik zal de ingredientenlijst hieronder plaatsen. Is het trouwens ook goed voor je haar om het te spoelen met aangedunde appelazijn?
Aloe barbadensis leaf juice, Aqua, Cocamidopropyl betaine, Sodium cocoamphoacetate, Sodium lauroyl sarcosinate, Coco glucoside, Glyceryl oleate, Palmitamidopropyltrimonium chloride, Glycerin, Caprylyl/Capryl glucoside, Argania spinosa (Argan) oil, Citrus aurantium dulcis, Eugenia caryophyllus (Clove) leaf oil, Pelargonium graveolens (Geranium) oil, Citrus limon peel oil, Pogostemon cablin (Patchouli) oil, Cinnamomum zeylanicum (Cinnamon) leaf oil, Aniba rosaeodora (Rosewood) oil, Mentha arvensis herb oil, Citrus nobilis (Mandarin) peel oil, Vanilla planifolia (Vanilla) fruit extract, Mentha spicata herb oil, Kigelia Africana fruit extract, Hibiscus sabdariffa flower extract, Adansonia digitata fruit extract, Sorbitan sesquicaprylate, Sodium hydroxymethylglycinate, Sodium benzoate, Potassium sorbate, Benzyl alcohol, Dehydroacetic acid, Citric acid, Limonene, Eugenol, Linalool.
-
Dr. Jetske Ultee augustus 27, 2018 (14:03)
Hoi,
Op zich wel mild qua wasstoffen, maar jammer van alle geurstoffen. Als je een beetje gevoelige hoofdhuid hebt, dan kan het wel gaan irriteren…
-
-
Kay augustus 7, 2018 (13:28)
Hoi Jetske,
Wat vind je van de ingrediënten van deze shampoo van john master organics:
aloe barbadensis leaf juice*, aqua (water), disodium cocoamphodiacetate, caprylyl/capryl glucoside, lauryl glucoside, babassuamidopropyl betaine, panthenol, mentha pieprita (peppermint) oil, sorbitol, mentha viridis (spearmint) leaf oil, guar hydroxpropyl trimonium chloride, hydrolyzed soy protein, eucalyptus globulus leaf oil, glycerin, sodium pca, spiraea ulmaria root extract, helianthus anuus (sunflower) seed oil*, borago officinalis seed oil*, hyaluronic acid, linum usitatissimum (linseed) seed oil*, oenothera biennis (evening primrose) oil*, simmondsia chinensis (jojoba) seed oil*, smithsonite extract, tocopherol, sodium benzoate, potassium sorbate
Alvast bedankt voor je reactie.
Groetjes Kay.-
Dr. Jetske Ultee augustus 17, 2018 (10:51)
Hoi Kay,
Bevat wel wat stoffen die je hoofdhuid kunnen irriteren… Dus als je al een heel gevoelige hoofdhuid hebt, zou ik toch voor andere kiezen.
-
-
Alicia juli 27, 2018 (09:23)
Hoi Jetske,
Sinds kort gebruik ik een solid shampoo van ”met Olijf”.
Deze om precies te zijn: https://www.metolijf.nl/shampoo-droog-haarHet bevat de volgende ingrediënten:
Sodium Cocosulfate, Aqua (Water), Helia-nthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Lecithin, Polyquartenium – 10, D-Panthenol, Parfum (Fragrance)**, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil*, Ricinus Cumunis (Castor) Seed Oil, Rosa Damascena Flower Oil, Calendula Officinalis Flower Extract, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Sandalum Album (Sandalwood) Oil, Salicylic Acid, CI 14700Ik vroeg mij af, of dit mijn haar ook wel echt verzorgt…
Groetjes Alicia
-
Dr. Jetske Ultee augustus 17, 2018 (10:52)
Hoi Alicia,
Heb je zelf het idee dat het je haar niet goed genoeg verzorgt? Jammer dat er parfum in zit. Ben wel benieuwd ook naar de pH waarde hiervan. Aan de hand van de ingrediëntenlijst zou je haar misschien nog wel iets van een olie’tje in de punten kunnen gebruiken erna.
-
-
Nellemieke juli 18, 2018 (15:07)
Zou je alsjeblieft een aantal shampoo’s voor een normale prijs als voorbeeld kunnen geven die mild genoeg zijn voor onze hoofdhuid? (:
-
Dr. Jetske Ultee augustus 17, 2018 (10:53)
Hoi Nellemieke,
In deze blog vind je een mooi lijstje productadviezen 🙂
https://www.dr-jetskeultee.nl/productadvies-shampoo/
-
-
Sanne juli 13, 2018 (21:59)
Wat leuk om je reactie te lezen, ik was vergeten erbij te zetten dat ik de conditioner van Neutral ook gebruikt heb, niet alleen shampoo. Het is inderdaad een hele zoektocht om een goede shampoo voor fijn haar te vinden. Suggesties zijn altijd welkom, ik zal Zwitsal eens proberen.
-
Dr. Jetske Ultee augustus 17, 2018 (10:54)
Hoi Sanne,
Sorry voor de late reactie! Ben wel heel benieuwd… Heb je de Zwitsal geprobeerd?
-
-
Sanne juli 12, 2018 (23:32)
Beste Jetske,
Ik ben ook op zoek naar een shampoo met goede ingrediënten voor fijn haar. Ik heb erg fijn haar. De meeste shampoos, bijv. de Neutral shampoo uit het productadvies die ik onlangs heb uitgeprobeerd, veranderen mijn haar in klitterig touw. Ik zou heel graag een goede shampoo vinden.
-
Luna juli 13, 2018 (19:39)
Ja daar had ik ook last van, dat mijn haar net touw was! De kapper gaf toen aan dat een conditioner het op moest lossen. En dat klopt wel idd, je haarschubben (ofzo iets) gaan dan weer plat liggen en het is dan geen touw.
Maar echt geweldig vind ik de Neutral shampoo niet verder. Niet ‘agressief’ genoeg voor mijn vette haar. Wat een zoektocht, een fles shampoo 😉
(mijn zus gebruikt trouwens zwitsal. Misschien is dat nog idee voor je? Heeft prachtig glanzend haar zonder klitten. Haar haar is fijn en ontzettend stijl)
-
-
Eva juli 10, 2018 (17:51)
Beste Jetske,
Ik vroeg mij af of jij toevallig een tip hebt voor een goede volume shampoo voor fijn haar. Het liefst een milde shampoo voor regelmatig gebruik. Ik heb bij jouw productadvies voor shampoo gekeken, maar daar kwam ik er geen tegen voor fijn haar.
Ik zag dat je voor fijn haar de ingrediënten: ‘dimethicone en cyclomethicone’ aanraad, maar ik vind het erg moeilijk een geschikte shampoo te vinden met deze bovengenoemde ingrediënten.
Ik ben benieuwd of je mij kunt adviseren.
Alvast hartelijk dank voor je moeite!Mvg, Eva
-
Maris juli 11, 2018 (10:11)
Ik zou juist kiezen voor een shampoo zonder siliconen ?!
-
Dr. Jetske Ultee augustus 17, 2018 (10:59)
Hoi Eva,
Ik kan even geen goed voorbeeld van een shampoo met dimethicone of cyclomethicone vinden. Maar misschien is dit wat voor je: http://www.decubal.nl/Wash/Decubal-Milde-Shampoo/
Eventueel combineren met deze droogshampoo bv: https://www.mildcosmetics.com/rahua-voluminous-dry-shampoo.html Dit kan ook goed helpen voor wat meer volume 🙂
-
-
Manel Vrijenhoek juli 7, 2018 (08:46)
Na heel wat shampoos te hebben uitgeprobeerd, heb ik New Wash ontdekt van Hairstory. Je moet het helaas nu nog wel uit Amerika laten komen. Maar ik heb voor het eerst geen irritatie op mijn hoofdhuid. Hieronder een pagina van hun website, hairstory.com.
New Wash is a revolutionary product.
A universal hair cleanser that doesn’t strip away all of the good things means less product used less often, and less money down the drain.
Works on all hair types
Does not contain detergent, (sodium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate, or glucosides).
Contains fatty alcohols which naturally occur in plants like jojoba, aloe, peppermint and sunflower. These act as gentle cleansing agents without stripping away the natural protective layer on the scalp and hair.
Since you don’t need to condition, you’ll be using a lot less water in the shower.
We proudly list all of our naturally-derived fragrance ingredients (ranging from damask rose to ylang ylang flower oils) for your knowledge and well-being.-
Dr. Jetske Ultee augustus 17, 2018 (11:04)
Hoi Manel,
Fijn dat je een shampoo hebt gevonden die je huid niet irriteert. Ze gebruiken milde wasstoffen inderdaad, alleen wel een hele hoop geurstoffen.
-
-
Syl juli 7, 2018 (05:49)
Best Jetske,wat een interssant artikel weer. Ik heb de conditioner uit je eerdere artikel al aangeschaft (Himalaya protein conditioner repair en regeneration) en ik ben positief verrast over het efffect na de eerste keer gebruik! Ik heb erg lang Blond haar en ben met shampoo nog aan het experimenteren. Ik vind een lekker geurtje na het wassen ook wel fijn.
Hoe sta je tegenover deze 2 merken? (gewoon bij de Etos) en die eerste is nieuw.
Botanicals fresh care Lavender soothing concentration (l’oreal, sultate free, no silicons, parabens or colourants)
Aqua, sodium c14-16 olefin sulfonate, cocamide mea, glycerin, cocamidopropyl betaine, glycol disterate, sodiumlauroyl sarcosinate,parfum/fragnance,Coco-betaine-cocos nucifera oil/coconut oil, sodium benzonate,sodium chloride,hydroxypropyl guar,hydroxypropyltrimonium chloride,sodium citrate,sodium hydroxide,peg-55 propylene glycol oleate,salicylic acid, polyquaternium-7, linalool, benzoic acid, benzyl alcohol, propylene glycol, carbomer, geraniol, tetrasodium edta, citronellol, citric acid, lavandula hybridia oil, hexylene glycol,glycine soja oilBlue chamonille & argan oil (Hask,free of sulfaten en parabenen)
Aqua,sodium c14-16 olefin sulfonate, cocamide mea, cocamidopropyl betaine, glycerin, glycol distearate, chamomilla recutita flower extract,argania spinosa kernel oil, panthenol, phenoxyethanol, guar hydroxypropyltrimonium chloride, dipropylene glycol,polyquaternium-10, peg-150,polyquaternium-7,methylisothiazolinone,methylchloroisothiazolinone,citrid acid, sodium hydroxine, magnesium nitrate, sodium acetate, isopropyl alcohol, sodium benzoate, benzoic acid, magnesium chloride, dehydroacetic acid, caprylyl glycol,chlorphenesin,butyleneglycol,hexylene glycol,parfum, butyphenyl methylpropional,hydroxycitronellal,linone e,CI 60730 (violet2),CL 42090 (Blue 1)Ik zoek shampoo voor lang blond haar. Heb je daar nog tips voor?
-
Dr. Jetske Ultee juli 23, 2018 (06:56)
Hoi Syl, als je een geurtje wilt ontkom je niet aan geurstoffen in je product.. dit kan mogelijk irriteren. In de volgende blog wordt uitgelegd over wat je liever wel en niet in je shampoo wilt https://www.dr-jetskeultee.nl/shampoo/
Beide shampoo’s bevatten parfum, waarvan de eerste shampoo ook geurstoffen. De tweede shampoo bevat ook een irriterende bewaarstof. Groetjes Jetske
-
-
Eef juli 6, 2018 (19:37)
Beste Jetske,
Bedankt weer voor je heldere informatie!
Dan is baking soda in deodorant zeker ook niet zo goed voor je huid…..Groetjes Eef
-
Dr. Jetske Ultee juli 12, 2018 (14:59)
Dat klopt Eef. Grote kans dat het de huid irriteert.
-
-
Marrie juli 6, 2018 (10:00)
Beste Jetske,
Ik gebruik op advies van mijn kapster de Maria Nila head en hair heal shampoo omdat ik een hele gevoelige hoofdhuid heb met roos, korstjes en haaruitval. Voor het haaruitval ben ik in verleden bij dermatoloog geweest, ik heb toen de diagnose serborrisch eczeem gekregen en heb daar voor shampoo en lotion gekregen. Het eczeem is verdwenen, maar aan 1 kant van mijn hoofd groeit het haar niet terug, waarschijnlijk i.v.m. bestraling in verleden. Nu raadt hij mij Minoxidil aan, dit wordt niet vergoed en is vrij duur. Ik lees dat het invloed kan hebben op je hormonen als vrouw. Ik vind het dus best eng om dit te gaan gebruiken.
Dit zijn de ingrediënten van de Maria Nila shampoo, is dit ok?Aqua, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Lauroyl Methyl Isethionate, Disodium Laureth Sulfosuccinate, Glycol Distearate, Parfum, Butylene Glycol, Sodium Chloride, Piroctone Olamine, Phenoxyethanol, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Glycerin, PEG-150 Pentaerythrityl Tetrastearate, Amodimethicone/Morpholinomethyl Silsesquioxane Copolymer, PPG-2 Hydroxyethyl Cocamide, Lactic Acid, Helianthus Annuus Seed Oil, Trideceth-5, Benzoic Acid, Dehydroacetic Acid, Dextran, Quaternium-95, Propanediol, PPG-26-Buteth-26, Tocopheryl Acetate, Acetyl Tetrapeptide-3, Trifolium Pratense Flower Extract, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Aloe Barbadensis Leaf Extract, CI 16255, Citric Acid, Sodium Benzoat, CI 19140, Apigenin, Potassium Sorbate, Oleanolic Acid, Sodium Sulfate, Biotinoyl Tripeptide-1, Pentaerythrityl Tetra-Di-T-Butyl Hydroxyhydrocinnamate
-
Maris juli 11, 2018 (10:08)
Hoi,
Ik weet niet of Jetske tijd heeft om te beantwoorden. Maar ik heb haar al eens gevraagd naar de zilvershampoo van Maria Nila ( wel met andere bestanddelen dus ).
Dit was toen haar antwoord : De wasstoffen in deze shampoo zijn best mild! Maar helaas zit het verder wel vol met geurstoffen en slechte bewaarmiddelen… Ken je deze blog al: https://www.dr-jetskeultee.nl/productadvies-shampoo/? Misschien zit hier wel wat voor je tussen! -
Dr. Jetske Ultee juli 23, 2018 (06:57)
Hoi Marrie, heb je inmiddels verbetering gemerkt met deze shampoo? Het bevat wel parfum..
-
Marrie oktober 23, 2018 (16:48)
Nee,helaas niet.
-
-
-
Cindy juli 5, 2018 (19:47)
Beste Jetske, ik lees al jaren trouw je blog en heb al veel geleerd en aangepast in de verzorging van mijn huid. Dit artikel vind ik echter zo niet passen bij jouw gebruikelijke stijl. Zo aanvallend en negatief richting “no poo” “activisten” zoals jij ze noemt. Je informatie is naar mijn mening echt incompleet. Ikzelf ben “low poo” gebruiker zoals je adviseert maar ik heb echt een naar gevoel bij dit artikel. Super jammer!
Groetjes Cindy
-
Dr. Jetske Ultee juli 6, 2018 (08:53)
Hoi Cindy, bedankt voor je berichtje. Ik ben het inderdaad met je eens dat ‘activisten’ slecht gekozen is. Ik heb het aangepast! Hopelijk komt het verhaal nu wel wat beter over…
-
-
Elske juli 5, 2018 (15:43)
Hoi Jetske,
Je schrijft in de aanhef letterlijk: “De meeste no poo-activisten wassen overigens nog wel hun haar, maar dan met water en baking soda”
Dit is toch echt een aanname die niet klopt. Niet iedere persoon die ervoor gekozen heeft geen shampoo meer te gebruiken, gebruikt automatisch baking soda! Er zijn namelijk verschillende alternatieven voor shampoo.
Daarnaast vind ik de beschrijving no poo- activisten nogal negatief geformuleerd, beetje jammer…
groet, Elske
-
Dr. Jetske Ultee juli 6, 2018 (08:53)
Hoi Elske, bedankt voor je berichtje. Je hebt helemaal gelijk, het woord activisten komt niet goed over en heb ik helemaal niet zo bedoeld. Ik heb het aangepast, hopelijk komt het verhaal nu wel beter over 🙂
-
-
Tessa juli 5, 2018 (13:27)
Hi jetske,
Nog even ter aanvulling. Bij de drogist gaven ze aan dat de Eucerin sun fluid anti age factor 30 nu sun photocontrol aging fluid heet.
Ik zie hier wel een iets andere ingrediëntenlijst dan het voorgaande product en ze hebben er dus een aantal producten extra voor het gezicht bij gekregen.
Water Glycerine C12-15 Alkyl Benzoate Alcohol Denat Butyl Methoxydibenzoylmethane Butyleenglycol / dicapraat Ethylhexyl Salicylate Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine Cetearyl Alcohol Dibutyl Adipate Ethylhexyl Triazone Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid Tapioca Starch Sodium Hyaluronate Glycyrrhetinezuur Glycyrrhiza Inflata Root Extract Glyceryl Stearate Sodium Stearoyl Glutamate Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer Carbomer Xanthan Gum Dimethicone Sodium Hydroxide Sodium Chloride Trisodium EDTA Ethylhexylglycerin Phenoxyethanol
Groetjes,
Tessa
-
Dr. Jetske Ultee juli 6, 2018 (08:51)
Ja klopt Tessa 🙂
-
-
ElineWq juli 5, 2018 (11:24)
@Jetske, Welke shampoo gebruik jij zelf?
-
Dr. Jetske Ultee juli 6, 2018 (08:55)
Hoi! Zelf gebruik ik op het moment die van Neutral, staat ook in mijn productadvies blog 🙂
-
-
Tessa juli 5, 2018 (11:21)
Hi Jetske,
Leuk artikel weer!
Hoe vaak per week zou jij aanraden om het haar te wassen?Ik heb nog een andere vraag, waarbij ik heel graag jouw hulp zou willen.
Bij jouw productadvies van de zonnebrandcrèmes voor het gezicht staat er eentje van Eucerin tussen welke ik gebruikte.
Alleen wordt deze volgens mij niet meer verkocht en hebben ze een aantal nieuwe producten/namen hiervoor terug gekregen en volgens mij met andere samenstellingen.
Zou jij hier eens naar willen kijken en laten weten of er tussen de nieuwe zonnebrand producten voor het gezicht van Eucerin er nog eentje tussen zit die je zou aanraden of waarvoor ik mijne zou kunnen vervangen.
De ingrediënten staan op die website:
https://www.eucerin.nl/producten/sun-protectionIk hoor heel graag jouw advies:)
Groetjes en alvast bedankt!
Tessa
-
Dr. Jetske Ultee juli 6, 2018 (08:35)
Hoi Tessa, dankjewel!
Goed dat je het zegt, daar was ik nog niet van op de hoogte.Dit is de zonnebrandcrème die ook in mijn productadvies staat, alleen dan inderdaad een nieuwe naam en nieuw ontwerp: https://www.eucerin.nl/producten/sun-protection/sun-photoaging-control-fluid-SPF-30
-
-
Maartje juli 5, 2018 (11:10)
Beste Jetske,
Ik vind het altijd zo mooi hoe jij mijn ogen kunt openen. Wanneer ik fora lees over no-poo kan ik meegaan in het verhaal over ‘puur natuur’ en ‘vroeger hadden ze ook geen shampoo’. Ik heb oprecht weleens gegoogled naar mensen uit de middeleeuwen en hun haarstructuur, maar kwam niet heel ver helaas.
Wat denk je van de shampoo van Rahua en conditioner:
Shampoo:
Ingrediënten(INCI): Purified Water, Certified Organic Herbal Water of Green Tea, Lonicera Caprifolium (Honeysuckle) Flower Extract, Rubus Idaeus (Raspberry) Leaf Extract, Coco Betaine, Aloe Barbadensis, Behentrimonium Methosulphate (colza oil),Vegetable Glycerin, Stearalkonium Choride (plant derived), Jojoba oil, Rahua Nut Oil, Vegetable Glyceryl Stearate, Oryza Sativa Bran Wax Cocos Nucifera Oil, (Natural aroma), Caprylic Fatty Acid, Hydrolyzed wheat protein, Corn Amino Acids, Ungurahua oil, Mixed Tocopherol, Lecithin, Palo Santo Oil, Panthenol, Hydrolyzed Oat Protein, Glycine Amino Acid, Saccharum Officinarum (Molasses) Extract.Conditioner:
Ingrediënten: Aqua, Herbal Infusion of Aloe Barbadensis Leaf Extract*, Camellia Sinensis (Green tea) Leaf Extract*, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract*, and Robus Ideous (Raspberry) Leaf Extract*, Behentrimonium Methosulfate (Colza Oil), Oenocarpus Bataua (Rahua Ungurahua) Oil, Glyceryl Stearate, Canola Oil, Glycerin, Stearalkonium Chloride (plant derived), Butyrospermum Parkii (Shea) Butter, Saccharum Officinarum (Molasses) Extract, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Bursera Graveolens (Palo Santo) Oil, Potassium Sorbate (plant derived), Hydrolyzed Quinoa, Tocopherol (Vitamin E), Panthenol.Doet deze shampoo het door jou bovengenoemde van niet te veel ontvetten en wel enigszins vet terugbrengen.
Hebben andere mensen nog tips met betrekking het behouden van mooie golven in het haar?
Groetjes,
Maartje
-
Dr. Jetske Ultee juli 6, 2018 (09:05)
Hoi Maartje, de conditioner staat ook zelfs al op mijn productadvies blog >> https://www.dr-jetskeultee.nl/product-advies-conditioners/
De shampoo ziet er ook prima uit 🙂
-
Gabi september 21, 2018 (12:43)
Hoi Maartje, welke shampoo en conditioner van Rahua zijn dit? Rahua heeft ook verschillende soorten toch, voor gekleurd haar, normaal haar etc. Ik ben wel benieuwd en wil deze producten graag eens uitproberen. Zeker als dr. Jetske Ultee achter deze producten en zijn ingrediënten staat.
-
Maartje januari 9, 2019 (09:56)
Hi Gabi!
Het is de regular shampoo en conditioner. In de volume variant zit geloof ik lavendel wat Jetske afraadt. Ik ben heel blij met de conditioner. Krijg alleen wel na het wassen de 1e dag veel schilfers.. Ik vraag me af of dit oké is. Wel is het zo dat zeker 6 dagen mijn haren daarna niet vet worden. Laat je me weten wat je ervaart?
-
-
-
Monique juli 5, 2018 (10:47)
Beste Jetske,
Alweer een interessante blog!
Ik zou graag willen weten wat je vindt van je haar wassen met aleppozeep (Herbelle). Ik doe tweemaal per week en spoel het dan uit met een mengsel van appelazijn met water. In feite ontvet ik het met vet. Mijn haar glanst daarna mooi en krult goed.In de punten doe ik een beetje kokosolie. Mijn hoofdhuid (exceemgevoelig) is er rustiger van geworden. Als mijn haar iets te vettig is dan was ik het met Neutral haarshampoo en daarna de conditioner van dat merk.-
Dr. Jetske Ultee juli 6, 2018 (08:30)
Hoi Monique, dankjewel! Hoe lang pas je deze routine al aan? Je moet wel beetje oppassen dat de zeep (die waarschijnlijk een wat hogere pH waarde heeft) niet juist voor irritatie gaat zorgen op ten duur… Maar in ieder geval fijn dat het wel al voor een rustigere hoofdhuid heeft gezorgd 🙂
-
Monique juli 7, 2018 (11:11)
Ik doe dat ongeveer een jaar. Ik probeerde eerst de zeep met 100% olijfolie en later de zeep met 16% laurierolie er in. Dat schijnt nog beter te zijn tegen exceem. Ik vind die lekkerder ruiken. Soms verwijder ik er mijn make up mee.. Itt vele anderen gebruik ik het niet om mijn lichaam en gezicht mee te wassen. Vanwege de hogere ph waarde. Mijn haar spoel ik uit met 100ml appelazijn en 400ml water. Ik masseer ook daarmee mijn hoofdhuid. Dat is eigenlijk de conditioner. Volgens mij is de ph daarna weer goed. Ik heb geen lakmoes test gedaan…
Die hele no poo rage is mij pas later ter ore gekomen. Toen ik over aleppozeep hoorde vond ik het maar raar. Na een selsun kuur en vervolgens een ketanocolkuur dacht ik laat ik het toch maar eens proberen ter voorkoming van hoofdhuidproblemen. Het bevalt me goed. Mijn fijne slagkrul haar is voller, glanst en krult meer. In het begin is het wel even uitproberen hoeveel je nodig hebt. De geur valt mee. Je hoeft daarna echt niet te ruiken naar een Wok pan met olijfolie of een zure pruim. -
Monique juli 7, 2018 (11:14)
Eigenlijk is het geen zeep! Dit is gewoon een blok vet.
-
Monique juli 7, 2018 (11:25)
Er zit geen loog e.d. in en het is 100% natuurlijk. Zonder uitspoelen met appelazijn blijft je haar te vet. Helaas gebruiken velen appelciderazijn. Dat is weet wat anders dan appelazijn.
-
Peter juli 10, 2018 (18:51)
Ik vermoed dat bij het maken van de zeep wel loog wordt gebruikt, anders krijg je geen zeep. Ik weet het niet zeker hoor, maar ik denk dat alhoewel het zuur wellicht de pH waarde wel weer hersteld, toch de goede bacteriën en huidvetten niet direct hersteld zijn. Wellicht weet Jetske dat, maar een lagere pH beschadigt het haar minder en huid de huid microflora ook beter in balans denk ik.
-
Monique juli 11, 2018 (18:11)
Hoi Peter,
Oeps Ik geloof dat je gelijk hebt en dat er loog in zit! .
Ik weet dat de ph waarde aan de hoge kant is. Mijn hoofdhuid blijft er rustig bij. Tja en in hoeverre dat aan de olijfolie met laurier te wijten is weet ik ook niet. Zolang het goed gaat ga ik ermee door. Als ik Neutral gebruik is mijn haar dunner en stijler. Rahua kost erg veel geld. Mocht jij een veilige shampoo weten voor fijn slagkrul haar dan hoor ik het graag. -
Peter juli 11, 2018 (20:03)
Als je huid er goed op reageert zou je het wel kunnen blijven gebruiken denk ik. De Neutral shampoo die Jetske gebruikt kan ik niet tegen en krijg ik rode jeukende uitslag van, ik ben zelf niet veel verder gekomen dan de Dermolin Antiroos shampoo, het is de enige waar ik tot nu toe geen jeuk van krijg op mijn hoofd.
-
Monique juli 11, 2018 (20:11)
Dank je Peter, ga ik die ook eens een keer proberen.
-
-
-
-
-
Eline juli 5, 2018 (06:42)
Leuk blog! Ik zou graag willen gaan proberen om met aloe vera gel te wassen. Is de gel van dr organic een juiste?
Aloe barbadensis leaf juice, Acrylates/C10-30 alkyl acrylate crosspolymer, Glyceryl caprylate, Sodium benzoate, Potassium sorbate, Aqua, Sodium phytate, Sodium hydroxide.Alvast bedankt!
-
Dr. Jetske Ultee juli 6, 2018 (08:23)
Hoi Eline, dankjewel! Ik zou wel echt voor verse aloe vera gel gaan…
-
-
susan juli 5, 2018 (06:39)
Jetske
Ik was mijn haar gemiddeld om de 2 dagen (soms 3), dan is het vettig en was ik het met milde shampoo. Ik merk dat door niet elke dag te wassen de kwaliteit van mijn haar beter in tact blijft. Nu vraag ik me af, er bestaat ook droogshampoo, die gebruikt kan worden als je wat vettere delen hebt, is dit iets wat je aanraadt of is het gebruik van droogshampoo toch te aggressief.
groetjes
susan-
Dr. Jetske Ultee juli 6, 2018 (08:21)
Hoi Susan,
Dat kan best af en toe hoor. Zelfs gemalen havermout kan fungeren als droogshampoo, wist je dat… Ik vond deze na wat speuren op het internet, misschien is dit wel wat: https://www.mildcosmetics.com/rahua-voluminous-dry-shampoo.html
-
susan juli 10, 2018 (08:24)
Oh Top, zal ik zeker uitproberen. is een goed alternatief als ik soms wat vettere delen heb waarbij niet perse nodig is om alles weer te wassen. Dank je wel! 🙂
-
-
-
Suzanne juli 5, 2018 (03:45)
Bedankt voor de interessante blog weer! Ik was mijn jaar sinds kort met haarpoeder van Eliah Sahil. Dit product bevat o.a. Fullers earth (kleisoort), Rheeta (gemalen soapnuts) Shikakai, Amla en nog een aantal natuurlijke ingrediënten. Dit poeder meng je met water en masseer je daarna op de hoofdhuid. Mijn fijne haar wordt er schoon, volumineus en glanzend van.
-
Dr. Jetske Ultee juli 6, 2018 (08:18)
Bedankt voor je reactie! Wat interessant 🙂
-
marrie juli 8, 2018 (07:30)
Beste Suzanne,
Waar Koop je dit poeder?-
Suzanne juli 22, 2018 (10:33)
Sorry ik lees deze vraag nu pas! Ik koop het hier: https://www.groenecosmetica.nl/brands/eliah-sahil/
-
-
-
Nadia juli 4, 2018 (20:10)
Ik was mijn haar nu al een lange tijd met alleen conditioner (co-wash) en dit bevalt heel goed. Mijn haar voelt na het wassen schoon en het wordt niet snel vet. Mijn punten zijn veel minder droog en het is minder pluizig.
Hoe denk jij over co-wash, is het een goede vervanger voor een milde shampoo?
Groetjes Nadia-
Dr. Jetske Ultee juli 6, 2018 (08:18)
Hoi Nadia,
Als het goed werkt voor jou, dan lijkt het mij inderdaad een prima vervanger 🙂
-
-
Miranda juli 4, 2018 (18:25)
Hoe staat u tegenover haarmaskers, conditioner, creamapoeling enz?
Ik gebruik nu sinds enige tijd Madara. Zou ik mogen vragen wat u ervan vindt?
Ingredienten: Aqua/Water, Sodium Coco-Sulfate, Coco Glucoside, Rosa Damascena (Rose) Flower Water*, Cocamidopropyl Betaine, Betaine, Citric Acid, Sodium Chloride, Glyceryl Oleate, Aroma/Fragrance, Benzyl Alcohol, Betula Alba (Birch) Leaf Extract*, Vaccinium Macrocarpon (Cranberry) Fruit Extract*, Brassica Alcohol, Sodium Benzoate, Brassicyl Isoleucinate Esylate, Hydrolyzed Wheat Protein, Potassium Sorbate, Limonene**, Linalool**
* ingredients from Organic Farming
** natural essential oils
99% of the total ingredients are from natural origin
5% of the total ingredients are from Organic Farming-
Dr. Jetske Ultee juli 6, 2018 (08:16)
Hoi Miranda,
Deze shampoo bevat wel geurstoffen, maar qua wasstoffen is-ie vrij mild. Ik denk dat je deze blog over conditioners wel interessant vindt: https://www.dr-jetskeultee.nl/product-advies-conditioners/
-
-
Maris juli 4, 2018 (16:17)
Jetske, Peter of iemand anders,
De Naif shampoo voor volwassenen, is dat een goede shampoo qua ingrediënten ? Hij is wel voor een groot deel natuurlijk …..
Aqua/Water, Coco-Glucoside, Sodium Coco-Sulfate, Glycerin, Cocamidopropyl Betaine, Linum Usitatissimum (Linseed Seed) Extract, Polyquaternium-7, Panthenol, Sodium Chloride, Glycol Distearate, Glyceryl Oleate, Sodium Levulinate, Sodium Anisate, Parfum/Fragrance, Sodium Benzoate, Citric Acid, Sodium Hydroxide.
Of anders b.v. de rosemary shampoo van Petal fresh ( ook 100% natuurlijk ) , wel met een grote waslijst aan ingrediënten :
Aqua (Water), Sodium Lauroyl Methyl Isethionate (Derived from Coconut), Betaine (Derived from Sugar Beets), Sodium Cocoyl Isethionate (Derived from Coconut Oil), Ammonium Cocoyl Isethionate (Derived from Coconut Oil), Hydroxypropylcellulose (Derived from Cotton Fiber), *Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract,*Mentha Piperita (Peppermint) Leaf Extract, Orbignya Oleifera (Babassu) Seed Oil, Tocopheryl Acetate (Vitamin E), Caprylic/Capric Triglyceride (Derived from Coconut Oil), Panthenol (Vitamin B5), Glycerin (Derived from Vegetable Oil), *Tussilago Farfara (Coltsfoot) Flower Extract, *Achillea Millefolium (Yarrow) Extract, *Equisetum Arvense (Horsetail) Extract, *Althaea Officinalis (Marshmallow) Leaf Extract, *Chamomilla Recutita (Chamomile) Flower Extract, *Melissa Officinalis (Lemon Balm) Leaf Extract, *Thymus Vulgaris (Thyme) Extract, Polysorbate-20 (Derived from Coconut Oil), Citric Acid (Derived from Citrus Fruit), Dehydroacetic Acid (Derived from Cane Sugar), Ethylhexylglycerin (Derived from Vegetable Oil), Sodium Chloride (Derived from Salt), **Fragrance. *Certified Organic Ingredients. **Natural Fragrance with Essential Oils.-
Dr. Jetske Ultee juli 6, 2018 (08:14)
Hoi Maris,
Beidee producten bevatten wel geurstoffen, maar verder qua wasstoffen zijn ze vrij mild 🙂-
Maris juli 6, 2018 (10:34)
Dank je wel Jetske voor je snelle antwoord terug !
-
Peter juli 10, 2018 (18:55)
Bestaat Sodium Coco Sulfate niet voor een groot deel uit Sodium Lauryl Sulfate? Je hebt eerder eens gezegd: “Sodium coco sulphate lijkt heel erg op sodium lauryl sulphate. Als je een erg gevoelige hoofdhuid hebt zou ik dit product niet adviseren”. Dit las ik op internet: “Veel producten gebruiken ook Sodium Coco Sulfate, maar dat is chemisch gezien grotendeels identiek aan Sodium Lauryl Sulfate. Beide ingredienten kunnen gemaakt worden uit kokosolie. Sodium Lauryl Sulfate wordt van de vetzuur Lauric Acid gemaakt, bij Sodium Coco Sulfate wordt een mix van vetzuren gebruikt (Lauric Acid, Myristic Acid, Palmitic Acid en Stearic Acid), het bestaat uiteindelijk voor >65% uit Sodium Lauryl Sulfate”.
-
Maris juli 22, 2018 (10:44)
Hmmm, dat wist ik niet ! Toch dus weer een vorm van SLS eigenlijk.
-
Maris juli 22, 2018 (10:46)
Eigenlijk is dan dus de Petal fresh beter als de Naif shampoo, want zonder ( sodium coco ) sulfaat. Of zie ik dat verkeerd ?
-
-
-
-