• Sunday Stories geur

Geur: the good & the bad

De eerste week van 2023 zit erop. Niets zo lekker als een vers jaar, waarin we afscheid nemen van slechte gewoontes en we met frisse moed ‘opnieuw’ kunnen beginnen. Ik houd wel van de magie van een nieuw begin. Ik heb de afgelopen week maar even niet nagedacht over alle goede voornemens die het nooit gered hebben, maar over nieuwe gewoontes die wél haalbaar bleken te zijn en ik nog steeds toepas.

Heerlijke geurstoffen?

Een (slechte) gewoonte waar ik al heel lang geleden afscheid van genomen heb, zijn crèmes met een geurtje. Ik denk dat ik zelfs een tijdje geur overal geëlimineerd hebt: van geurloos (af)wasmiddel tot het weggooien van alle geurkaarsen en -stokjes in huis.

The bad

Ook in mijn productlijn vind je dus geen geurstoffen. Waarom? Geurstoffen óp de huid, en helemaal in combinatie met zonlicht, kunnen het krijgen van rimpels en pigmentvlekken versnellen.

 
En niet alleen dat, deze ingrediënten zijn ook voor veel mensen een allergeen: alleen al als zo’n stof in de lucht hangt kun je er uitslag van krijgen. Er zit zelfs een nieuwe wet aan te komen waardoor nog meer geurstoffen op de officiële allergenenlijst komen te staan. (Op dit moment is er een lijst van 26 stoffen waar je extra alert op moet zijn).

The good

Toch begon ik geur op een gegeven moment te missen … Niet in mijn huidverzorging, maar wel in huis en om mij heen. Want wat ook weer uit recent onderzoek blijkt: een fijne geur (rozengeur in het geval van het onderzoek waar ik naar refereer) maakt blij. En verlicht zelfs stress.

Mijn tips

Het is dus eigenlijk een gewoonte die – net als vele – voor- én nadelen heeft. Wat moeten we dan? Hoe vind je de juiste balans? Dit zijn mijn tips:

 • Het zal je verbazen hoeveel geur er van eucalyptus komt. Ik heb áltijd een bosje in mijn werkkamer staan. Ook jasmijn, lavendel en natuurlijk rozen geven een heerlijke geur af in huis. In mijn keuken vind je basilicum, munt en rozemarijn.
 • Mijn tip voor in bad of bij wasmiddel is een drupje essentiële olie van goede kwaliteit. Mijn favorieten: blue lotus, groene en witte thee (zijn wel heel moeilijk te vinden, ik haal die van mij uit India), labdanum, roos en lavendel.
 • Af en toe brand ik wierrook. Er is wel heel veel troep die je echt moet vermijden: investeer in goede, zuivere wierrook. Ik gebruik eigenlijk altijd Japanse wierrook, die heeft over het algemeen een wat subtielere geur.
 • Ik spray parfum op mijn kleding in plaats van op mijn huid of haar. Soms gebruik ik op mijn pols een zuivere essentiële olie. De kans op allergie of huidirritatie is klein als de olie van een enkele bloem of plant komt, goed verwerkt en verpakt is. Het geeft me een goed gevoel dat ik precies weet wat er in de olie zit. Soms mix ik verschillende zuivere essentiële oliën, zo heb ik altijd een unieke geur die past bij hoe ik me voel.
 • Ik heb ook een aantal hydrosols in een verstuiver, dat zijn plantextracten maar dan opgelost in water. Denk aan lavendelwater, rozenwater en oranjebloesemwater. Ik verstuif ze op mijn linnengoed en gebruik ze als roomspray. Je kunt ze ook makkelijk zelf maken, hoe je dat kunt doen vertel ik je snel. Als je dat te ingewikkeld vindt werken geurzakjes natuurlijk ook heel goed.

 
Heb jij nog tips? Let me know!
 
Lieve groetjes, Jetske
 

Gerelateerde Berichten

16 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Deborah januari 3, 2024 (15:57)

  Hoi Jetske, dit is misschien niet helemaal het onderwerp van de blog maar hoop echt dat jij me wil adviseren. Ik wil heel graag een hele lichte peeling doen. Ik heb in het verleden wel eens een peeling met hoge concentratie glycolzuur gedaan en dat zorgde voor pigmentvlekken. Beetje grillige bruine kleine verkleuringen en nu ben ik een beetje huiverig geworden voor peelings. Ik wil wel iets doen aan mijn huid en graag in de vorm van een hele lichte peeling. Ik heb een licht gevoelige huid en wat rode vaatjes. Zou GLUCONOLACTONE of mandelic acid iets kunnen zijn denk je? Hoop dat je mij wil helpen!?

  Alvast bedankt!

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee januari 26, 2024 (15:32)

   Hoi Deborah,

   Zelf denk ik aan een peeling met lactic acid. In het Skincare Centre hebben we hier goede ervaringen mee. Dit is een hele lichte milde peeling voor de gevoelige huid. Met mandalic acid heb ik onvoldoende ervaring om je hierin te adviseren.

 • taha oktober 10, 2023 (08:30)

  Hi Jestske,
  Ik gebruik nu de jojoba olie van het blauwe huis maar krijg er uitslag van. Welke is dan een alternatief?

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee oktober 20, 2023 (14:28)

   Hoi,

   Waar wil je de olie graag voor gebruiken? Ik denk graag met je mee.

 • Nadine februari 6, 2023 (12:51)

  Hi Jetske,

  Toch nog een vraagje: welke massageolie zou jij adviseren? Ik gebruik nu de jojoba olie van het blauwe huis maar krijg er uitslag van. Welke is dan een alternatief?
  Liefs, Nadine

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee februari 10, 2023 (08:13)

   Hoi Nadine,

   Je kunt pure amandelolie proberen, deze is iets voller van structuur en daarom ook heel geschikt voor massage.

   • Nadine februari 13, 2023 (08:10)

    Dag Jetske,

    Dank je wel. Heb je een advies welke het beste is?

 • Nadine januari 31, 2023 (07:59)

  Hoi Jetske,

  Mag ik vragen welke parfums je gebruikt voor je kleren en je haren?

  Liefs Nadine

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee februari 1, 2023 (07:14)

   Hoi Nadine,
   Als ik parfum gebruik, gebruik ik nu Roses de Chloé (een verjaardagscadeautje van mijn kinderen ❤️)

   • Nadine februari 1, 2023 (13:09)

    Dank je Jetske, heb je nog andere favorieten?

    • author-avatar
     dr. Jetske Ultee februari 1, 2023 (14:31)

     Hoi Nadine,

     Dit zijn ook nog een aantal van mijn favoriete geuren. Bal d’Afrique van Byredo, Good Girl Gone Bad van Kilian. En in het voorjaar gebruik ik ook graag pure roos essentiële olie.

 • Christiane januari 18, 2023 (07:19)

  Dank Jetske! Zelf gebruik ik voor in huis een diffuser van Volant, en daar doe ik dan een paar druppels hoge kwaliteit biologische essentiële olie in. Ik ben bij de dermatoloog getest op allerlei allergenen (waaronder geurstoffen) en naast alle ‘neutral’ in huis werkt dit prima voor mij

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee februari 1, 2023 (12:43)

   Hoi Christiane,

   Goed om te lezen 😊.

 • Nadine januari 9, 2023 (09:08)

  Hoi Jetske,

  Leuke blog! Ik ben dan erg benieuwd wat je zelf gebruikt voor geurstokjes of geurzakjes? Heb je bepaalde merken die goed zijn? Want ik zag in het skincare centre dat je een geurkaars hebt van rituals. Zijn deze wel goed?
  En welke parfums gebruik je zoal? Vind ik leuk om te weten! 🙂

  Liefs Nadine

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee januari 9, 2023 (15:46)

   Hoi Nadine,

   Die geurkaars wordt niet gebrand … Ik snap dat het misschien een wat verwarrende boodschap is! Ik steek wel af en toe een wierrookstokje aan. Die koop ik meestal van https://www.nipponkodo.com/ Ik kwam het merk in een klein winkeltje in Japan tegen. Ze produceren hoog kwalitatieve wierrook. De oliën die ik gebruik komt van iemand die ik ken en het zelf maakt van verse bloemen/planten op Bali. Ik heb ze ook wel eens gekocht bij Denise Brown, dat is een online bedrijf. Ze zitten in de uk.

   • Nadine januari 10, 2023 (08:15)

    Dank je voor je bericht. Dus die van rituals zou je zelf niet aanraden?
    En welke gewone parfums gebruik je zoal die je op je kleding spuit en haren?