• Happy food - deel 3

Happy Food deel 3: vis, vis en nog eens vis …

Deel 3 van mijn serie over happy food: vette vis. Ik denk even aan sashimi of een fijne salade met vis … Ik hoop maar dat jullie dat op zijn tijd net zo lekker vinden als ik. En anders kan ik je er misschien lekker mee maken😊 Want vette vis bevat best veel stoffen die ook goed kunnen zijn voor je huid én je brein. Met vette vis krijg je namelijk lekker veel omega 3-vetzuren en vitamine D binnen. Wat dat met je huid te maken heeft? Misschien meer dan je denkt.

Te kort vitamine D en omega 3 gelinkt aan depressiviteit

Er zijn aanwijzingen dat mensen met huidklachten (zoals een heel droge huid) vaker een tekort hebben aan deze stoffen en dat extra inname dan kan helpen. Maar ook bij mensen die niet goed in hun vel zitten blijkt dat vaker sprake is van deze tekorten. Onderzoek laat zien dat het aanvullen van vitamine D en omega 3 kan helpen bij depressiviteit. Natuurlijk is het óók heel belangrijk om verder uit te zoeken waarom deze mensen juist een tekort hebben.

Maar even terug naar de keuken en naar ons boodschappenlijstje. Vis is dus een goede manier om voldoende vitamine D en omega 3-vetzuren binnen te krijgen. Probeer gewoon een à twee keer per week vis te eten. Aanvullen met supplementen kan ook, maar laat dan eerst onderzoeken of er bij jou wel sprake is van een tekort.

Je vitamine D-gehalte kan je laten testen bij de huisarts en omega 3 doe je met een thuistest (De HS-Omega-3 Index test).

Wat zijn goede supplementen?

 • Kies voor een vitamine D3-vorm in olie (capsule). De olie zorgt voor een goede opneembaarheid in je lichaam;
 • Gebruik maximaal 1 gram van een supplement met omega 3-vetzuren. Welke van deze vetzuren wil je dan het liefst? Zorg voor minimaal 60% EPA en de rest DHA;
 • Liever vegan? Met een algenolie kom je al heel ver!

 

More happy food? 

Meer happy food? Lees mijn blog over voeding waar je blij van wordt. Grote kans dat ook je huid daar happy van wordt. De volgende post gaat trouwens over gefermenteerde producten en vezels.

Gerelateerde Berichten

15 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Marjolein mei 16, 2021 (11:44)

  Hoi jetske wat vind je van de algenolie van Testa je kan zo Google Testa zie je hun site en hoe gemaakt ik gebruik die is deze goed. Zit ook epa in.

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee mei 21, 2021 (09:14)

   Hi Marjolein, heb geen eigen ervaring met het supplement, maar het ziet er goed uit. Vooral goed om te lezen dat het duurzaam is. Zowel dat het plantaardig is als milieuvriendelijke verpakking. Het bevat de juiste omega 3 vetzuren die je wil binnenkrijgen.

 • Susanne april 6, 2021 (18:05)

  Dag jetske,

  Ik heb de supplementen die je hier adviseert opgezocht, maar ik zie dat ze niet de aanbevolen verhouding EPA en DHA bevatten… (minimaal 60% EPA en de rest DHA). Welke betaalbare supplementen bevatten deze wel?
  Groet susanne

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee april 16, 2021 (12:15)

   Hoi Susanne,

   Ik ben er sowieso voorstander van om voldoende omega 3-vetzuren binnen te krijgen. Dan maakt de verhouding op zich niet zo uit. De specifieke verhouding van minimaal 60% EPA, waarover ik schreef, komt naar voren in de studies naar mentale depressies. Bij die verhouding werd een vermindering van klachten gezien. Een supplement dat hieraan voldoet is Minami MorEPA (plus). Bij de reacties hieronder had ik al meer tips gegeven voor andere opties van omega 3-supplementen.

 • Louise Kruger januari 28, 2021 (11:15)

  Beste Jetske
  Via mijn huidtherapeute kreeg ik het advies om EQ omega -3 olie te gaan gebruiken. Door darmgerelateerde klachten ben ik over gegaan van de visolie naar de pure vegan olie (algen) Maar de darmklachten blijven. Kun je andere Omega-3 supplementen aanbevelen ? Dank voor een reactie

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee maart 17, 2021 (10:55)

   Hoi Louise,

   Sorry je reactie heb ik over het hoofd gezien! Weet je zeker dat de klachten gerelateerd zijn aan het type visolie of algenolie? Zelf ben ik zeer te spreken over de omega 3-producten van het merk Arctic Blue. Om te kunnen achterhalen wat bij jou darmklachten veroorzaakt, zou je een dagboekje kunnen bijhouden met wat je eet of inneemt en wanneer je last hebt van je darmen en je huid.

 • Cassandra december 28, 2020 (20:53)

  Hey Jetske,

  Alles over huidverzorging vind ik heel interessant, en ook de combinatie met voedingssupplementen is zo boeiend.

  Ben jij op de hoogte van degelijk onderzoek dat gedaan is i.v.m. het anti-aging effect van omega 3 op de huid?
  Ik meen mij te herinneren dat ik enkele jaren geleden heb gelezen over onderzoek hieromtrent, en dat omega 3 inderdaad een positief resultaat gaf. Maar ik vind het onderzoek niet terug.
  Mocht je op de hoogte zijn van dergelijk onderzoek, zou je daar de link dan van kunnen doorgeven?

  Alvast bedankt.
  Cassandra

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee januari 8, 2021 (13:44)

   Hoi Cassandra,

   Dat is leuk om te lezen! Die interesse delen we 😊

   Helaas is er nog een gebrek aan gedegen onderzoek naar dit onderwerp. De studies die ik heb gevonden keken naar het effect van Omega 3 op genetische veroudering. Omega 3 leek daartegen te helpen. Maar er zijn helaas weinig goede onderzoeken die kijken naar de invloed ervan op huidveroudering. Wel is er een review waarin besproken wordt wat het effect van Omega 3 (n-3-supplement) kan zijn op de huidveroudering door ultraviolet licht: Omega-3 fatty acids: An update emphasizing clinical use, onder het kopje ‘Dermatological’.

   • Cassandra mei 10, 2021 (00:56)

    Hoi Jetske,

    Sorry voor de erg late reactie. Door ziekte ben ik even ‘uit’ geweest.
    Maar bedankt voor de review, het was net diegene die ik zocht 🙂

 • Mirjam december 28, 2020 (10:20)

  Hallo Jetske,

  Welke vitamine D3 capsule (in olie) gebruik jij? Ik wil deze graag ook gaan gebruiken. Alvast bedankt!

  Groetjes, Mirjam

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee januari 8, 2021 (13:41)

   Hoi Mirjam,

   Ik gebruik de spray van Dlux 1000. Goede alternatieven zijn de oliedruppels van Nature’s Garden of de capsules van Solgar. Mijn advies is om altijd eerst je vitamine D-gehalte te laten testen, bijvoorbeeld bij de huisarts, voordat je supplementen gaat gebruiken.

 • Sofie december 14, 2020 (12:24)

  Hey Jetske!

  Ik ben hoe langer hoe meer overtuigd dat ik een Omega-3 supplement moet slikken (omdat iedereen het lijkt te doen), maar welke neem jij persoonlijk? Ik ben aan het denken deze van Flinndal te nemen (https://www.flinndal.nl/omega-3-vetzuren/omega-3-forte) omdat de reviews goed zijn en de prijs valt ook mee.

  Kijk uit naar je antwoord!

  Groetjes,
  Sofie

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee december 16, 2020 (13:08)

   Hoi Sofie,

   Ik gebruik zelf de omega 3 van Orthica. De omega-3 supplementen van Flinndal, Arctic blue en Minami (specifiek MorEPA) zijn ook heel goed. Mijn tip is om deze producten altijd in de koelkast (mits droog) te bewaren zodat de kwaliteit goed behouden blijft 😊

   Succes!

   • Bianca augustus 15, 2021 (07:32)

    Hoi Jetske, op de verpakking van MorEPA (Minami) staat dat je ze koel tot 25 graden moet bewaren. Geldt je bewaaradvies (in de koelkast) ook voor deze supplementen?

    • author-avatar
     dr. Jetske Ultee augustus 17, 2021 (09:22)

     Hoi Bianca, Het is altijd goed om het bewaaradvies van het product te volgen. Zelf bewaar ik mijn omega 3 supplementen altijd in de koelkast (mits droog).
     Groetjes Jetske

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!