• Happy gut = happy skin | Probiotica

Happy food deel 5: probiotica

Dit is alweer het laatste deel van de serie Happy Food. Ik houd het klein, piepklein … Want behalve met gefermenteerde producten (aflevering 4) kun je je darmen waarschijnlijk ook heel blij maken met zoiets kleins als bacteriën. We hebben het dan over probiotica natuurlijk, ofwel supplementen van goede, levende bacteriën.

Probiotica zijn er tegenwoordig in allerlei vormen, van drankjes tot gevriesdroogde poeders. Er zijn verschillende studies die laten zien dat probiotica kunnen helpen je darmbarrière te verbeteren. Uit andere onderzoeken blijkt dat probiotica huidklachten als acne en eczeem kunnen verminderen. Maar nu komt het: deze goede bacteriën doen mogelijk ook iets voor ons humeur. Nice right?

Probiotica bij depressies

Uit een groot onderzoek waarbij verschillende studies bij elkaar zijn genomen is namelijk gevonden dat probiotica depressieve symptomen kunnen verlagen. Ik zeg er wel bij: dit effect was vooral zichtbaar bij mensen met een ernstige depressie, niet bij gezonde mensen zonder klachten. Ook kan ik helaas nog geen gericht advies geven over welke bacteriestammen je het beste kunt nemen.

Maar wat ik persoonlijk denk? Als je nu last hebt van huidklachten en/of somberheid? Dan zou je gewoon eens een tijdje probiotica kunnen proberen. En laat je mij dan weten hoe dat gaat? Ik ga deze materie trouwens samen met geneeskundestudenten van de Erasmus verder onderzoeken. In het voorjaar verwacht ik meer te kunnen vertellen daarover. Keep you updated!

Gerelateerde Berichten

1 Reactie

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
  • Astrid februari 5, 2021 (11:56)

    Interessant artikel. Ik zou best graag probiotica willen slikken maar elk potje heeft weer andere stammen. En dan moeten ze ook nog goed ‘bewaard’ zijn zodat ze op de juiste manier in je MDL-stelsel aankomen. Heb je aanraders? 🙂