• Water en zeep

Televisieprogramma Koopkracht over cosmetica

Het televisieprogramma Koopkracht besteedde 14 oktober aandacht aan het gebruik van cosmeticaproducten. Je snapt dat ik aan de buis gekluisterd zat! Tijdens deze uitzending werd er vooral gesproken over de veiligheid en het nut van cosmeticaproducten.

Enkel water en zeep?

Een korte opmerking van mijn kant bij deze aflevering van het televisieprogramma: een dermatoloog vertelde dat wassen met water en zeep voldoende is. Jammer toch dat bij sommige deskundigen de tijd een beetje stil heeft gestaan! Zeep droogt de huid uit, hierdoor kunnen huidproblemen juist ontstaan.

Goede cosmeticaproducten kunnen fantastische dingen voor de huid doen. Er zijn wel degelijk ingrediënten waarvan in meerdere studies aangetoond is dat ze de huid kunnen kalmeren en beschermen en bovendien preventief werken op het ontstaan van rimpels. Ik denk dan bijvoorbeeld aan Vitamine C en E, Glycolzuur of Niacinamide. Overigens valt het niet altijd mee deze producten te vinden! Op dit moment ben ik druk bezig een stappenplan te maken om de zoektocht naar geschikte producten voor jouw huid eenvoudiger te maken. Nog even geduld dus…
Groeten Jetske

 

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees meer productveiligheid; een handige database en de ideale crème?

3 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Peter september 23, 2013 (18:58)

  @Teun

  In principe werkt vitamine a zuur ook exfolierend, en je hebt 0.05%, dat is best al een hoge concentratie. Eigenlijk zou je eerst s avonds de vitamine a zuur rustig op moeten bouwen. Uiteindelijk zou je het elke avond kunnen gebruiken, de salicylzuur exfoliant zou je dan eventueel s morgens nog toe kunnen voegen. Bedenk wel dat beide producten de huid kunnen irriteren en je huid gevoeliger maken voor zonlicht. Het is in ieder geval niet de bedoeling beide producten tegelijk op de huid te smeren. Beide producten breng je als derde stap op je huid aan, dus eerst reinigen, dan eventueel een toner, dan de exfoliant/vitamine a zuur (10 minuten wachten voor de volgende stap), dan een moisturizer (bij een erg vette huid kun je dit overslaan), en overdag een zonnebrand met minimaal spf15.

 • Teun september 22, 2013 (20:23)

  Ik gebruik nu een ceme met 0.05 vit a zuur. Hoe kan ik mijn exfoliant toepassen in mijn regime.

  Gr, teun

  • author-avatar
   Jetske oktober 3, 2013 (11:27)

   Beste Teun,

   Zoals Peter aangeeft is het belangrijk om de producten rustig op te bouwen. Houd je huid dus goed in de gaten en bescherm de huid dagelijks met een zonnebrandcrème!

   Groetjes Jetske

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!