• parfum_in_babyproducten

Parfum ook in (heel veel) babyproducten

Eerder al schreef ik dat parfum niet voor de huid bedoeld is. Sterker nog, het is de nummer 1 allergeen in huidverzorgingsproducten. Bovendien kan het zelfs huid veroudering versnellen. In 2007 heeft het VWA (voedsel en warenautoriteit) een onderzoek gedaan naar cosmetica voor kinderen (het volledige rapport over Kindercosmetica is hier te lezen). De ingrediëntenlijsten die hiervoor bekeken zijn, komen van 355 cosmetica producten voor baby’s en peuters (onder de 3 jaar) en 400 producten voor kinderen ouder dan drie jaar.

Schokkende cijfers!

Uit het onderzoek komt naar voren dat 88% van de producten voor baby’s en peuters parfum bevat. Voor de cosmeticaproducten voor kinderen ouder dan drie jaar is dit percentage 78%. Dus van de 400 producten bevatten er 300 parfum!

Zijn al deze babyproducten nu slecht?

Uiteraard zijn er enkele wettelijke eisen waaraan cosmetica aan moet voldoen. Van bepaalde stoffen waarvan onomstotelijk is bewezen dat ze negatieve effecten hebben is gebruik niet toegestaan. Op basis hiervan is de conclusie van het rapport: ‘Op een enkele productgroep na lopen kinderen weinig risico’. 

Parfum staat niet op deze lijst van ingrediënten die wettelijk verboden zijn. Wel staat in het rapport vermeld dat het van belang is bij baby’s en kinderen om geen grondstoffen te gebruiken die kunnen leiden tot sensibilisatie (gevoeligheid, zoals jeuk, roodheid of puistjes). Naar mijn mening betekent dat dus geen parfum in cosmeticaproducten voor kinderen.

Dit rapport is uit 2007, dus hopelijk is er sindsdien wat veranderd en anders wordt het hoogtijd voor een nieuw onderzoek.

Groeten Jetske

 

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook:

Veel producten voor baby’s weinig mild
Hoe ik mijn zoontje bescherm tegen de zon
Kinderen moeten vies worden
Natuurlijke producten; veilig of niet?
Speciale huidverzorging voor mannen?

Gerelateerde Berichten

4 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Marissa oktober 22, 2015 (09:12)

  Beste Jetske,

  In je reactie en in je boek las ik dat je Sudocrem aanraadt tegen luieruitslag. Op de verpakking zag ik echter dat hier lavendel in zit en dit ingrediënt raadt je juist af. Hoe zit dit?

  Ik ben benieuwd naar je reactie. Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groet,

  Marissa

 • Shana juni 20, 2013 (11:13)

  Hi Jetske,

  ik ben een jong meisje met een parfum allergie.

  Ik had daarover een paar vragen,

  bestaat er een lijst met allerlei producten zonder parfum?

  Wat zijn de benamingen van parfum op een product?

  Waar kan ik schoonheidsspecialiste vinden die verzorgringen geeft met parfumvrije producten?

  Zijn er geuren dat ik wel kan gebruiken? Plantaardig of BIO?

  Mij dermatoloog(en) beantwoorden mijn vragen niet altijd en of weten het zelf niet.

  Heel erg dank!

  Met vriendelijke groeten

  Shana

 • author-avatar
  Jetske september 13, 2012 (10:51)

  Hallo Janneke,

  Gelukkig bestaan er ook ongeparfumeerde billendoekjes. Pampers heeft die in elk geval. Nog beter is de billetjes lekker met wat water en een washandje schoon te maken. Bij luieruitslag kun je de billetjes het beste aan de lucht laten drogen of voorzichtig droogdeppen. Ik zou eerder kiezen voor sudocrem dan voor Weleda. Weleda bevat nogal eens irriterende ingredienten, zoals lavendel, rozemarijn of andere natuurlijke, maar niet altijd milde stoffen.

  Groeten Jetske

 • janneke april 25, 2012 (21:04)

  Hoi Jetske,
  Heb echt enorm veel geleerd op de site! Ik wil je daar dan ook enorm voor bedanken. Ik vroeg me af welke billendoekjes en zalf je het beste kan gebruiken. Ik zie dat ook in billendoekjes enorm veel parfum zit. Ik gebruik de billencreme van Welleda of sudocrem, maar heb geen idee of dit goed is. Alvast bedankt

  Groetjes Janneke

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!