• Exfoliant-of-scrub

Dode huidcellen verwijderen: exfoliant of scrub?

Dode huidcellen vormen de buitenste laag van onze huid. Ze beschermen ons, maar kunnen er ook voor zorgen dat onze huid er dof en oneffen uit komt te zien. En dat terwijl we juist een stralende en egale huid willen hebben.

Dode huidcellen- onze beschermers

Ons ‘pantser’, het stratum corneum, is het allerbovenste laagje van onze huid, en bestaat uit duizenden dode huidcellen. Deze beschermen ons. Dieper in de huid worden er continu nieuwe huidcellen aangemaakt, die uiteindelijk langzaam naar het huidoppervlak gaan. Dit is ook wel nodig, want we verliezen non-stop onze dode huidcellen.

Een doffe, oneffen huid

De meeste dode huidcellen verliezen we, maar er zijn er ook die de neiging hebben om zich aan elkaar vast te kleven; het gevolg is een dikke bovenste huid laag. Je kunt je voorstellen dat dit niet geheel gelijkmatig gaat en dat er een klein heuvellandschapje ontstaat op je huid. Dit heeft invloed op de ‘glow’ of ‘teint’ van je huid: hoe gladder het oppervlak, hoe meer licht er weerspiegeld wordt. Denk maar eens aan een spiegel; door het hele gladde oppervlak wordt het licht weerkaatst. Bij teveel dode huidcellen wordt het licht niet goed weerspiegeld en je huid kan er dus dof uit komen te zien. Hoe ouder je wordt, hoe meer last je hiervan zal krijgen.

Buiten het feit dat de huid zijn stralende teint kwijtraakt als er te veel dode huidschilfers achterblijven op de huid, kunnen poriën ook verstopt raken als de laag dode huidcellen te dik wordt. Het gevolg: talg hoopt zich op en de combinatie van bacteriën en talg resulteert uiteindelijk in het ontstaan van puistjes.

Lekker schoon door scrubcrème?

Scrubcrèmes worden vaak gebruikt om weer een ‘lekkere schone’ huid te krijgen. Je bent weliswaar eventjes wat rood, maar wel goed ‘schoon gescrubd’… Toch? Ik zeg: liever niet! Door te scrubben haal je de bovenste laag dode huidcellen weg. Dit is prima. Nadeel is dat je vaak ook stukjes van de laag eronder beschadigt. Je irriteert de huid dus eigenlijk, in plaats van haar goed te verzorgen! Te hard boenen is dus helemaal niet goed. Een hele milde scrub kan wel…

Gebruik liever fruitzuren

Wat je goed kunt gebruiken in plaats van een scrub zijn fruitzuren, wat ik ook beschreef in “Het geheim van exfoliëren: glycolzuur of salicylzuur“. Fruitzuren zorgen ervoor dat de verbinding tussen de bovenste laag dode huidcellen minder wordt, waardoor deze de kans krijgen gemakkelijker los te laten: een frissere en meer ‘stralende’ huid wordt zichtbaar. Het Engelse woord ‘glowing’ omschrijft het resultaat hiervan perfect! Wil je toch graag een scrub? Kies dan voor een hele milde, en zorg dat je je huid niet beschadigt.

Groeten Jetske.

 

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Bekijk ook:
Exfoliant met 8% glycolzuur voor je gezicht

Exfoliant met 1% salicylzuur voor je gezicht

Gerelateerde Berichten

51 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Magdalena mei 13, 2015 (11:23)

  Met interesse las ik alle verhalen over scrubs and cremepjes. Maar nu heb ik iets gevonden dat bijna alle dode huidcellen verwijdert, zonder pijn en met een maximum aan effect. En het is gewone plakband. Mijn huid wordt niet rood, voelt eindelijk, eindelijk zacht aan en ik zie er met blote benen weer acceptabel uit. Na het strippen heb ik gedouchet en daarna mijn huid ingevet met mijn zelfgemaakte zalf. Alleen vraag ik me af of er risico s aan verbonden zijn. Zo te zien en voelen niet.

  • author-avatar
   Jetske juli 16, 2015 (12:00)

   Beste Magdalena,

   Ik kan me voorstellen dat je op den duur je gezonde huidcellen kan beschadigen, waardoor je alsnog irritatie van je huid kan krijgen. Ook denk ik dat er wat lijmresten op je huid kunnen achterblijven. Als je dode huidcellen verwijdert, wees dan bewust van het feit dat je huid gevoeliger is voor het zonlicht. Dus een goede SPF 30 is wel erg belangrijk om erbij te gaan gebruiken.

   Groetjes Jetske

 • Joke maart 12, 2015 (18:41)

  Ik wil liever geen scrubs ed gebruiken, maar een borstel.

  Het probleem is 2 ledig nl mijn lijf en mijn gezicht dat kan niet met een soort borstel.

  Wat is nu een goede borstel zonder synthetische haren

  Tampico haren is wat ik tegen kom dat komt dacht ik uit mexixo van eea plant.

  Bedankt alvast voor je gewaardeerde reactie

  Joke

  • author-avatar
   Jetske mei 22, 2015 (14:00)

   Beste Joke,

   Een gezichtsborstel zou ik niet direct adviseren. Alleen bij een hele vette huid zou het geschikt kunnen zijn. Een scrub adviseer ik ook niet, je kunt het beste kiezen voor een exfoliant op basis van salicylzuur of glycolzuur.

   Groetjes Jetske

 • Jewell september 2, 2014 (19:26)

  Dag dokter Jetske,

  ik heb op mn armen en onderbenen last van muggebultvlekjes. Ik heb hier eingelijk heel veel moeite mee. ik kan bvb geen t-shirts meer dragen op topjes, dan ben ik bang dat mensen er dan naar staren en vragen wat het zijn. of geen jurkjes meer dragen of korte broekjes.het is zelf natuurlijk ook mijn eigen schuld, dus nu wil ik alles proberen om ze snel weg te hebben. weet u mij te helpen en te adviseren?

  alvast bedankt!

  Jewell

 • Nathalie juli 31, 2014 (07:35)

  ik heb al enkele maanden last van een bruine of vuile nek en dit ook aan mijn oksels weet iemand wat dit kan zijn en raad geven voor dit weg te kunnen krijgen

  • Jetske augustus 11, 2014 (10:43)

   Beste Nathalie,

   Het is soms lastig een goed advies te geven zonder de huid gezien te hebben. Is het mogelijk om een foto van je huid te sturen naar info@dr-jetskeultee.nl?

   Groetjes Jetske

 • Agnes juli 18, 2014 (23:11)

  Hallo Jetske,

  Ik heb een vraag over de benen, ik heb heel veel last van dode huidschilfers het is heel droog. schrubben daar ben ik geen voorstander van, wat kan ik hiervoor het best gebruiken kunt u mij daar wat tips voor geven.

  In ieder geval al vast bedankt.

  Groeten,

  Agnes

  • author-avatar
   Jetske augustus 4, 2014 (14:24)

   Beste Agnes,

   Je kunt een exfoliant op basis van glycolzuur gebruiken. Naast dat het de dode huidcellen verwijdert, zorgt dit ingrediënt er ook voor dat de huid vocht beter kan vasthouden. Hierna zou je een wat vettere crème aan kunnen brengen zoals bijvoorbeeld vaseline.

   Groetjes Jetske

 • iemand juni 13, 2014 (11:15)

  Hallo,

  Ik weet niet bij wie ik terecht kan.

  Ik il heb vam die donkere .vuile plekken op mijn boven bennen langs de binnen kan dicht bij mijm vagina en zo gaat het verder tot aan mijn anus hoe krijg ik dat weg ik denk dat het dode huidcellen ziin die zo.vuil lijken.

  • author-avatar
   Jetske juni 23, 2014 (16:08)

   Beste,

   Ik adviseer je om advies in te winnen bij een huisarts/dermatoloog.

   Groetjes Jetske

 • lies april 5, 2014 (23:19)

  Beste Jetske,

  Ik heb huidverkleuringen op mijn rug en nu ook op mijn decolleté. De huidarts heeft het gezien en dacht dat het een gist was. Om die reden heeft zij een gistdodende crème voorgeschreven.

  Zou het goed zijn om te exfolieren? Het lijkt mij dat de huid dan weer beter kan kleuren in de zon.

  • author-avatar
   Jetske april 14, 2014 (13:38)

   Beste Lies,

   Waarschijnlijk heb je last van pityriasis versicolor: http://jetskeultee.nl/zomerse-pigmentvlekken-denk-eens-aan-pityriasis-versicolor/obj7784678. Het is belangrijk om ook als de vlekjes weer weg zijn je structureel goed tegen de zon te beschermen (wat altijd héél verstandig is natuurlijk), geen vette en afsluitende zalven en crèmes te gebruiken op de huid (dit bevordert de groei van de gist) en altijd de huid goed afdrogen na douchen, badderen etc.

   Groetjes Jetske

 • Lars maart 26, 2014 (17:46)

  Beste Jetske,

  Ik heb een tijd lang (ongeveer 1,5 jaar) 0.05% tretinoine gebruikt , omdat ik een redelijk erge vorm van acne had. Ik ben hier nu zo n 5 weken geleden mee gestopt, maar de huidschilfers zijn nog steeds verdwenen en worden steeds erger. Door deze ernstige schilfers moet ik elke dag Lanette crème gebruiken en mijn gezicht wel 1-2x per week scruben, omdat deze er anders simpelweg niet uit ziet. Is het normaal om zoveel schilfers te hebben, zelfs nadat ik gestopt ben met de tretinoine creme?

  • author-avatar
   Jetske april 7, 2014 (16:42)

   Beste Lars,

   Ik zou je allereerst willen adviseren de huid niet te scrubben. Door het scrubben kan je namelijk ook gezonde huidcellen beschadigen wat weer voor huidproblemen kan zorgen. Verder is het belangrijk de barrièrefunctie van de huid gezond en sterk te maken (en houden). Dit kan een ingrediënt als niacinamide (http://jetskeultee.nl/niacinamide/obj7777374). Verder zou je een exfoliant kunnen gebruiken, dit kan de schilfertjes ook verminderen: http://jetskeultee.nl/hulp-bij-de-keuze-van-de-exfoliant/obj7777519. Succes!

   Groetjes Jetske

 • Malou januari 5, 2014 (15:47)

  Hai Jetske,

  Ik vroeg me af of een exfoliant ook goed is bij een jonge huid. Ik ben 21 jaar met een droge, gevoelige huid en ik vroeg me af of het dan goed is om met een exfoliant te beginnen.

  Bedankt voor je reactie

  • author-avatar
   Jetske januari 10, 2014 (13:12)

   Beste Malou,

   Je huid verliest elke dag dode huidcellen. Vanaf je 25ste gaat dit wat moeilijker en je zou er dan voor kunnen kiezen om een exfoliant te gebruiken. Mocht je nu al een scrub gebruiken, dan zou je deze kunnen vervangen voor een exfoliant. Een scrub kan namelijk ook gezonde huidcellen beschadigen. Je kunt ook kiezen voor een moisturizer met niacinamide (minstens 3 of 4%!), dit ingrediënt exfolieert namelijk ook licht.

   Een exfoliant kan veel doen voor je huid en het ligt ook aan je huidtype of huidprobleem welke exfoliant het meest geschikt is. Je kunt ook meer over dit onderwerp lezen op de volgende blog: http://jetskeultee.nl/hulp-bij-de-keuze-van-de-exfoliant/obj7777519.

   Groetjes Jetske

 • author-avatar
  Jetske september 18, 2013 (14:45)

  @ J.

  Beste J,

  Je kunt je voorstellen wat zo’n scrubsteen met je huid doet als het de haartjes verwijdert van je huid. Niet alleen de dode huidcellen worden hiermee verwijderd, maar ook de gezonde cellen raken beschadigd. Het is dan ook niet gek dat je huid zo’n pijn doet. Ik zou je adviseren een crème te gebruiken met o.a. antioxidanten. Niacinamide is een ingrediënt dat de barrièrefunctie van de huid gezond en sterk maakt en houdt. En de scrubsteen maar even laten liggen ;-).

  Groetjes Jetske

 • j. september 5, 2013 (21:50)

  Hoi Jetske,

  ik heb eigenlijk al mijn hele leven last gehad ven echt veel veel armhaar.

  nu stond ik net onder de douche, en scrubte ik mijn huid met een scrubsteen uit Frankrijk, maar al mijn haar verdween ineens! ik heb mijn hele arm gedaan, maar toen ik ging afdrogen werd het heel erg rood en deed het pijn. ik heb er aftersun coolingcream op gedaan. maar toen ging het zo erg pijn doen!! na een tijdje werd het wel minder maar het doet nog steeds pijn!

 • brijan juli 21, 2013 (18:09)

  Beste Jetske,

  Ik heb een vraag over wat te doen bij een te bruin geworden huid. Ik ben namelijk veel te bruin geworden en vind het niet goed staan. Ik weet dat dit niet met het onderwerp te maken heeft, maar ik hoop dat u mij enige advies zou kunnen geven.

  Groeten brijan

 • Maya juni 28, 2013 (23:09)

  Beste Jetske,

  Kunt u mij vertellen of deze ingredienten goed zijn voor de huid( ik heb een normale soms droge huid en ben 37? Ze zeggen dat deze exfoliator(LaPrairie) een milde is….Kan deze gebruikt worden? ik kom er niet uit.Alvast dank! PS: Jouw huid ziet er echt stralend uit! En hoe denkt u over het algemeen over het merk Clarins.

  Water, Propylene Glycol, Stearic Acid, Prunus Armeniaca (Apricot) Seed Powder, Hydrogenated Polyisobutene, Glycerin, Cetyl Alcohol, Hydrogenated Vegetable Oil, Dicaprylyl Maleate, Ethoxydiglycol, Glycol Stearate, Polysorbate 20, Sodium Lauroyl Sarcosinate, Allantoin, Prunus Armeniaca (Apricot) Kernel Oil, Carbomer, Lauryl Methacrylate/Glycol Dimethacrylate Crosspolymer, Polyacrylamide, Xanthan Gum, Ascorbyl Palmitate, Triethanolamine, Potassium Cetyl Phosphate, Laureth-7, C13-14 Isoparaffin, Dimethicone, Cucumis Sativus (Cucumber) Extract, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Extract, Salvia Officinalis (Sage) Leaf Extract, Cetearyl Alcohol, Ceteareth 20, Tetrasodium EDTA, Fragrance, Benzyl Alcohol, Linalool, Hydroxycitronellal, Alpha-Isomethyl Ionone, Amy Cinnamal, Sodium Dehydroacetate, Sodium Metabisulfite, Sodium Benzoate, Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Red 4

 • R.Hansma april 15, 2013 (20:47)

  Hallo,

  Even een belangrijke vraag.

  Ik gebruik elke dag de exfoliant. Mag dit zomers ook?

  Mag ik daarnaast wel een of twee keer per week een zachte schrub gebruiken? Deze schrub is ontzettend mild. Weinig of geen schrubdeeltjes.

  Hoor het graag

 • Shno maart 27, 2013 (13:32)

  Hi Jetske,

  Ik zou graag willen weten of sodium hydroxide en sodium benzoate schadelijk zijn voor de huid als het in cosmetica zit? Bij jouw aanbevolen moiterizers zie ik de Aloe Body Shop serum en La Roche Posay soothing skincare staan en hier zitten ook sodium hydroxide in. Ik ben een beetje verbaasd. Dit is dan dus toch veilig als het om een kleine hoeveelheid gaat?

  En als we het om kleine hoeveelheden hebben, is petrolatum en parfum (als laatste ingredient) ook nog steeds schadelijk?

  Ik vind maar niet de perfecte creme helaas. Als er geen parabenen in zit, dan zit er wel alcohol in en als er geen alcohol in zit dan zie ik SLS (vooral bij een face wash) staan etc etc.

  Ik heb een normale huid, ben 28 jaar en heb goede genen en een getinte huid. Mijn huid reageert altijd goed op alles en ik verbrand ook nooit. Ik zoek een goede plantaardige dagcreme met een spf en absoluut geen gevaarlijke chemische stoffen. Iets ook wat ik onder mijn ogen kan smeren. Kun je mij helpen?

  Alvast bedankt en groetjes. Shno

 • Hafid november 12, 2012 (13:42)

  Beste Jetske,

  Ik gebruik nu circa een jaar de uncover cleanser, toner en exfoliant, wat tot zeer goede resultaten heeft geleid. Ik heb geen last meer van een droge huid, geen comedonen meer en een rustige huid. Er is echter nog 1 probleemgebied waar ik nog geen oplossing voor heb kunnen vinden: de kin (of beter: de huid vanaf de onderlip tot de kin). Ik heb op dat gebied veel last van schilfervorming. In de ochtend na het tandenpoetsen of ontbijten is het een en al schilfers. Dagelijks exfolieren heeft hierbij niet geholpen. Omdat ik geen last heb van bultjes of roodheid, denk ik dat ik geen clownseczeem heb, of misschien een lichte vorm ervan. Het enige dat wel helpt is voorzichtig met de hand scrubben tijdens het douchen, maar ik wil het probleem liever bij de wortel aanpakken. Enig idee of tips hoe ik hier het best mee om kan gaan? Is vitamine A zuur bijv. een idee? Bij voorbaat dank. Hafid

 • Carolien november 4, 2012 (13:08)

  Beste Jetske,

  Ik zou graag je mening willen horen over het gebruik van dema-brasie apparatuur, waarmee ook pigmentvlekjes en dergelijke zouden verdwijnen. Aanrader of afrader?

 • author-avatar
  Jetske september 19, 2012 (11:07)

  Hi Ruth,

  Ik wil je geen scrub adviseren. Mocht je je dode huidcellen willen verwijderen, kies dan voor een exfoliant (op basis van salicylzuur). Op deze blog vind je meer informatie over de exfoliant: http://jetskeultee.nl/2012/04/19/de-exfoliant/.

  Groeten Jetske

 • Raquel juni 16, 2012 (00:07)

  Hi Jetske,

  I feel sorry that I have to write in English but I do it because I don t write Dutch very well, but I understand it.

  Well, my question has to do with getting rid of pigmenten vlekken. I ve been trying to get rid of them for about two years but it seems that nothing works. I have two pigmenten vlekken on each side of my face (exactly on the cheekbones). I ve used cremes with hydrochinone and they only irritate my skin. Could you please suggest me something. Here I ve read that vitamine A zuur can reduve the pigmenten vlekken. Do you think that can work on my skin?
  I am willing to listen to your advices.
  Thank you in advance,

  Raquel

 • Ruth juni 10, 2012 (11:54)

  Hi Jetske!

  Ik kan niet genoeg krijgen van jouw website… Echt leuk !

  Ik heb recent ontdekt dat ik last heb van couperose/ milde roseaca en ben nu volop op zoek naar de juiste producten hiervoor. Ik vroeg me af of de Aloe Gentle Exfoliator van de Body shop (het is wel een scrub) oke is om te gebruiken? De ingredienten zijn:

  Water, Aloe Barbadensis Gel, Pentylene Glycol, Caprylic/Capric Triglyceride, Diatomaceous Earth, Glyceryl Stearate Citrate, Butylene Glycol, Glycerin, Glyceryl Stearate, Cetearyl Alcohol, Sorbitol, Hydrogenated Coco-Glycerides, Isononyl Isononanoate, Jojoba Esters, Myristyl Myristate, Hydroxyethylcellulose, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Xanthan Gum.

  Bedankt, Jetske!
  Ruth

 • author-avatar
  Jetske mei 18, 2012 (12:26)

  Beste Fimke,

  Zowel zout als suiker hebben nogal scherpe randjes. Wat dat betreft zijn de synthetische scrubs als polyethylene en polypropylene beads geschikter. Hierdoor vermindert de kans dat je barrierefunctie wordt verstoord. Bovendien droogt zout ook de huid uit…

  groetjes Jetske

 • lisa april 20, 2012 (13:38)

  Hoi Jetske,

  Allereerst, wat een super informatieve site. Ik ben al een week helemaal gebiologeerd door alle blogs..Ik probeer in een week alles te lezen, haha

  Mijn vragen:
  Ik wil een exfoliant bij je bestellen maar twijfel tussen de salicylzuur en glycolzuur. Gisteren had ik een huidanalyse en dit was de uitslag:
  Mijn huid is vochtarm, verder normaal tot droog, op de wangen wat gevoelig en op het voorhoofd wat vettig. Welk van de twee kan je mij aanraden? (of heb jij ook samples om te testen?)
  En
  Ik vind dat de porien rondom mijn neus wat groot zijn. De schoonheidsspecialist zei dat dit komt doordat mijn huid zo vochtarm is en dat ze vanzelf kleiner worden als ik de huid beter hydrateer.
  Klopt dit? Ik had nl ergens bij jou in een blog wat gelezen over grove porien en salicylzuur. Het valt me trouwens pas de laatste tijd op, voorheen had ik er minder last van.

  Alvast heel erg bedankt! een enthousiaste fan.
  Grtjs,lisa

 • Fimke april 17, 2012 (11:09)

  Beste Jetske,

  Mijn handen “scrub” ik af en toe door een scheutje olijfolie in mijn hand te nemen en er een beetje keukenzout bij te doen. Dan wrijf ik er een beetje mee en was de handen af. Ze voelen heerlijk zacht aan. maar ik vraag me nu wel af of ik er wel goed aan doe.

  Tevens heb ik ergens gelezen dat iemand haar douchegel mengde met wat suiker of zout en hiermee haar lichaam scrubt. Wat vind jij hiervan? Ik heb een behoorlijk gevoelige huid, maar mijn onderbenen zijn nogal droog en schilferig.

  Groetjes Fimke

 • author-avatar
  Jetske april 13, 2012 (16:57)

  Dat kan zeker Gre!

  groeten Jetske

 • gre april 12, 2012 (16:13)

  Hallo Jetske,
  mijn vraag is of je de exfoliant van je lijn ook kunt gebruiken
  voor je benen, ik heb een gevoelige en droge huid?

  Groetjes G.

 • author-avatar
  Jetske april 5, 2012 (14:22)

  Beste Nynke,

  Wat fijn dat je de producten zo snel al in huis had! Als je graag een milde scrub wilt gebruiken, test deze in de winkel dan even uit of vraag een sampletje op. Zorg dat je je huid in ieder geval niet irriteert!

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske maart 7, 2012 (18:22)

  Oei Jamie, ik ben echt de verkeerde persoon om dat aan te vragen… Ik ben een behoorlijke tegenstander van de zonnebank en bovendien niet zo fan van scrubben (ik geef de voorkeur aan het gebruik van een exfoliant). Voor je lichaam kan af en toe scrubben overigens niet zo veel kwaad. Je wordt gelijkmatiger bruin als je de dode huidcellen van je lichaam verwijdert; sneller bruin zal je niet worden tenzij je heel erg veel dode huidcellen op je lichaam hebt 🙂

  groeten Jetske

 • nynke januari 30, 2012 (21:29)

  Hoi Jetske,
  Zou je een voorbeeld kunnen geven een milde scrub?

  ps: ik heb vrijdag je producten besteld en had ze zaterdag al thuis! Erg goede service. En tot nu toe bevallen ze erg goed!!

  Groetjes Nynke.

 • jamie januari 28, 2012 (14:30)

  Hay Jetske, ik doe vaak zonnebank, ik hoorde dat als je met scrup die korreltjes, als je dat doet, de dooie huiscellen weggaan, en je kleur beter blijft zitten als je daarna onder zonnebank gaat, en sneller bruiner word, helpt dat ?

 • author-avatar
  Jetske september 26, 2011 (16:43)

  Beste Sandra,

  Het principe van een dergelijke “borstel” is dat de bovenste laag dode huidcellen verwijdert worden. Als dit op een hele milde manier gebeurt en je de huid niet beschadigt kan dit werken. Hetzelfde effect zal je met een hele milde scrub bereiken. Zelf ben ik meer fan van het gebruik van een exfoliant (zie ook deze link: http://jetskeultee.nl/2010/06/04/het-verwijderen-van-dode-huidcellen-een-exfoliant-of-scrub/) omdat een exfoliant nog een aantal extra goede eigenschappen bezit.

  Waar ik me een beetje zorgen over zou maken is de hygiene. Ik denk dat gebruik van de clarisonic zeker de huid goed kan reinigen mits je de borstel zeer secuur reinigt, want een dergelijke borstel is natuurlijk een haard voor bacterien. Verder is het van belang om de huid niet al te “heftig” te reinigen, want daar krijg je juist weer huidproblemen van.

  Hartelijke groet,
  Jetske Ultee

 • sandra september 5, 2011 (20:15)

  Hoi Jetske,

  Ik vroeg mij af wat je vindt van het gebruik van bijv. een clarisonic mia met een borstel voor gevoelige huid?
  http://www.clarisonic.com/shop/sonic_skin_cleansing_systems/sonic_skin_cleansing_system_mia/index.php
  Of kan dit je huid beschadigen?

  Groeten Sandra

 • author-avatar
  Jetske september 5, 2011 (13:28)

  Beste Chaan,

  Er zijn een aantal redenen voor een wat donkere verkleuring in de oksel. Het kan zijn dat de dode huidcellen bij jou niet goed loslaten en een wat bruinig effect geven. Gebruik van een exfoliant als salicylzuur zou dit kunnen verhelpen. Er bestaat ook een aandoening met de naam acanthosis nigricans, dit kan een donkere verkleuring onder de oksels veroorzaken. Vaak zie je deze verkleuring dan tevens in de liezen en soms in de nek. Het kan aangeboren zijn, maar ontstaat soms ook ten gevolge van schommelingen in de insuline spiegel, of bij gebruik van bepaalde medicijnen (als bv de anticonceptiepil). Overigens kun je de donkere plekken die bij deze aandoening ontstaan ook behandelen met salicyzuur of eventueel een vitamine A zuurcreme

  Veel succes en mail gerust als er nog vragen zijn,

  Groeten Jetske

 • Chaan augustus 15, 2011 (21:39)

  hey ik heb een vraagje.
  Ik zie dat ik bij mn oksels gewoon een laagje vuile huid heb om het zo maar even te noemen. Maar ik krijg het er heeel moeilijk van af. Ik zie dat t me huid is en niet van binnen. En het daarom donker oogt.Hoe krijg ik me huidlaag daar weg ? door douchen en scrubben lukt t niet ..
  groetjes.

 • author-avatar
  Jetske april 5, 2011 (16:49)

  Hallo Esther,

  Voor je huid geldt eigenlijk hetzelfde als voor je gezicht. Het enige verschil is dat je huid op de meeste plaasten wat minder dun is. Voor je lichaam kun je ook een exfoliant gebruiken, of een hele milde scrub. Ook hier is het natuurlijk niet de bedoeling dat je je huid beschadigt.

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske maart 30, 2011 (14:24)

  Beste Esther,

  Je kunt hiervoor een bodylotion met glycolzuur of melkzuur (lactic acid) gebruiken, maar die zijn best lastig te krijgen. Scrubben kan voor je lichaam wel, mits je een milde scrub gebruikt en geen last hebt van eczeem. Het beste kan je gebruik maken van “elastische korreltjes”. Vermijd de scrubs op basis van gemalen fruitpitjes en aluminium oxide, en kies liever voor polyethyleen korreltjes of sodium tetraborate decahydrate granules. Deze irriteren je huid minder. Gebruik ze bij voorkeur niet vaker dan twee keer per week. Vet je benen verder regelmatig in. Bij voorkeur direct na het douchen.

  groeten Jetske

 • Esther maart 28, 2011 (17:10)

  Beste Jetske,

  ik begrijp dat je voor het gezicht geen scrub aanbeveelt. Maar hoe zit dat met de rest van je huid? ik heb bijvoorbeeld dode huidcellen op mijn benen, een heel klein beetje schilferig. Wat zou je aanraden, scrubben? lotion?

  Groetjes, Esther

 • author-avatar
  Jetske juli 27, 2010 (17:32)

  Beste Diana,
  Beide ingredienten zijn moeilijk met elkaar te vergelijken omdat ze een andere werking hebben. Vitamine A zuur is eigenlijk het enige ingredient waarvan zeer duidelijk is aangetoond dat het huid-verjongend werkt. Dat betekent dat je rimpels en pigmentvlekken kan verbeteren. Met 8% glycolzuur kan dit niet. Dit werkt vooral exfolierend en zorgt door dat je de dode huidschilfers weghaalt je huid er weer stralend uit gaat zien.
  Wat je ook kan doen is tretinoine blijven gebruiken en het langzaam op te bouwen, en eens in de paar weken een glycolzuur peeling te laten doen. Vertel je behandelaar dan wel dat je tretinoine gebruikt want de peeling pakt over het algemeen dan wat heftiger uit.
  Succes! Groeten Jetske

 • Anoniem juli 16, 2010 (10:36)

  Hoi Jetske,

  Ook ik probeer mijn huid te laten wennen aan tretinoine (0,02%) maar blijf ervaren dat mijn huid er moeite mee heeft (schilferen), waardoor ik het nog niet dagelijks durf te gebruiken (hoewel mijn moisturizer niacinamide bevat). Ik was, net als Jogchem, van plan de routine op termijn aan te vullen met (8 %) glycolzuur maar, mede omdat de tretinoine al zo n geduld vereist vraag ik mij af wat de toegevoegde waarde van glycolzuur is als ook al tretinoine wordt gebruikt, omdat naar mijn bescheiden mening tretinoine de werking van 8 % glycolzuur overtreft.
  Wat zijn jouw gedachten daarover Jetske?

  Groet!
  Diana

 • author-avatar
  Jetske juni 22, 2010 (12:44)

  beste Jogchem,

  Je hebt lang op mijn reactie moeten wachten, maar hier is hij dan eindelijk!
  Wat jij beschrijft is een prima methode, op deze manier zal je nooit de huid beschadigen. En het kost ook nog helemaal niets. Je zou ook een washandje kunnen gebruiken, maar dan wordt de kans op irritatie al wel weer wat groter. Scrubben raad ik niet aan. Smeer in de periode dat je last hebt van een droge huid ook je creme wat vaker dan anders (zo nodig meerdere malen per dag) en verdun je vitamine A zuur desnoods een aantal dagen met je creme. Externe factoren als temperatuur schommelingen maar ook hormonen en stress kunnen de conditie van je huid en je barrierefunctie sterk beinvloeden, daar is weinig aan te doen. Het enige wat je kunt proberen is daar een beetje flexibel mee om te gaan. Maar als ik je vragen zo lees doe je dat al wel!

  Groeten Jetske

  (en bedankt voor je felicitaties! Mijn promotie is inderdaad goed gegaan. Ik heb hier een klein stukje op mijn blog over geschreven).

 • Jogchem juni 16, 2010 (02:49)

  Goed, ik wacht het af! 🙂 Gefeliciteerd alvast met het halen van je doctoraat! Dat zal wel gelukt zijn 🙂

 • author-avatar
  Jetske juni 11, 2010 (12:22)

  Hallo Jogchem. Je vraag ga ik zeker beantwoorden, maar dit zal ik doen na mijn promotie…
  Groeten Jetske.

 • Jogchem juni 10, 2010 (14:28)

  Hoi,

  Ik gebruik nu al 1.5 jaar 0.05% tretinoine, en ondanks dat m n huid dat prima accepteert, heb ik nog wel eens af en toen dat mijn huid ietswat schilfert (meestal “ineens”). Ik gebruik dagelijks glycolzuur of salicylzuur en gebruik nooit traditionele scrubs.

  Wat ik meestal doe is, aan het eind van mijn douchebeurt, na het reinigen van mijn huid, met m n vingertoppen met enige druk voorzichtig wrijvend over mijn gezichthuid gaan. Als er dode huidcellen op m n huid zaten (bijvoorbeeld door dat schilferen) dan wrijf je die er dan eenvoudig af.

  Nu was ik benieuwd of dat een veilig/verstandige methode is? Of kan ik hiermee hiermee m n huid beschadigen/irriteren? Ik lijk er geen last van te hebben, en m n huid komt er altijd glad uit te voorschijn.

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!