• Producten en warmte

Hoe bescherm je je producten tegen de warmte

Mooie spullen mogen gezien worden. Mijn beautyproducten heb ik daarom het liefst uitgestald in de badkamer staan. Maar pas op, direct zonlicht kan een negatieve uitwerking hebben op cosmetica, met name crèmes en lotions. Warmte vermindert de stabiliteit van actieve ingrediënten. En je wilt natuurlijk niet dat die waardevolle vitamines je huid helemaal niet bereiken. Hoe kan je je beauty secrets het beste bewaren?

Even vooropgesteld: elk cosmetisch product wordt zorgvuldig getest op stabiliteit bij verhoogde temperatuur. Iedere producent heeft daarbij wel een andere manier van testen. Een veelgebruikte methode is het product voor drie maanden op 45 graden laten staan. Oftewel: zolang je producten niet maandenlang in veertig graden of hoger bewaard worden, zal het product waarschijnlijk niet gaan schiften. Maar wat er gebeurt met de werkzaamheid van de producten bij verhitting, wordt niet getest, en van een heleboel ingrediënten weten we dat de activiteit zeker onder invloed van warmte snel achteruit gaat. Daarom is het zo belangrijk dat een producent kleine batches van producten maakt, ze koel bewaart en goed verpakt. Helaas heb je als consument weinig controle over dat proces. Maar je kan gelukkig zelf heel wat doen om je producten zo werkzaam mogelijk te houden.

Reiniger

Om je gezichtsreiniger zou ik me niet al te veel zorgen maken, want deze bevat over het algemeen weinig actieve ingrediënten. Misschien dat de consistentie iets vloeibaarder kan worden in een warme omgeving, maar deze hoef je niet te verplaatsen naar de koelkast. Tenzij je een speciale reiniger met actieve ingrediënten gebruikt, dan denk ik bijvoorbeeld aan een reiniger met benzoylperoxide erin. In dat geval kun je beter goed de gebruikersinstructie volgen en kiezen voor een koele bewaarplek.

Exfoliant, toner

Stoffen als glycolzuur en salicylzuur in exfolianten, zijn niet zo gevoelig voor warmte als vitamine C en A bijvoorbeeld. Ook bij toners hoef je je meestal niet al te druk te maken over het effect van de temperatuur buiten. Het hangt natuurlijk een beetje af van de ingrediënten. Het is overigens wel erg lekker om een product als de toner in je koelkast te bewaren. Het maakt een ideale aftersun behandeling… Na een dagje zon even lekker douchen, dan heerlijk de koele toner op de huid sprayen  en direct erna het vocht insluiten met een bodylotion/moisturizer.

Moisturizer

Als je een product gebruikt met actieve stoffen als antioxidanten, kan je jezelf beter vanaf nu aanleren deze in de koelkast te bewaren. Zeker als je een voorraad van de producten hebt. Dan weet je zeker dat die kostbare stoffen behouden blijven en ook hun werk kunnen doen in je huid. En wat is er trouwens lekkerder dan een lichte gekoelde crème opsmeren op een warme zomerse dag?!

Serum

Of je je serum in de koelkast wilt bewaren ligt een beetje aan de consistentie. Voor de werkzaamheid van de actieve ingrediënten is koel bewaren beter maar met een olieachtig product heb je kans dat het bij lage temperatuur een andere textuur krijgt. Kijk maar eens wat er met olijfolie gebeurt wanneer je deze in de koelkast zet. De olie wordt dik, ondoorzichtig en er ontstaan vaak vlokjes. Wanneer je het product weer op kamertemperatuur zet, wordt het weer bruikbaar. Zorg in ieder geval dat je je serum uit direct licht houdt.

Oliën

Oliën kunnen slecht tegen warmte en zonlicht. Onder invloed van hoge temperaturen gaan ze oxideren, dit kun je ook vaak ruiken. De oliën krijgen dan een wat ‘ranzige geur’. De meeste pure oliën kunnen maar een of twee jaar bewaard worden en staan ze in de warmte dan kan je er nog wat van aftrekken. Oliën waaraan antioxidanten toegevoegd zijn gaan in de regel iets langer mee, maar veel langer dan twee jaar zal het niet worden. Een prettige uitzondering vormt jojoba-olie, die blijft wel zo’n vijf jaar goed. En laat dat nou een van mijn favorieten zijn!

Zonnebrandcrème

Het klinkt een beetje gek, maar zonnebrandcrèmes kunnen eigenlijk helemaal niet zo goed tegen warmte, en zeker niet tegen zonlicht. Sterker nog: warmte en zonlicht kunnen de werkzaamheid van zonnefilters verminderen en dat geldt zeker voor de chemische varianten. Beruchte instabiele zonnefilters zijn avobenzone en oxybenzone. Daarom is het ook belangrijk om je zonnebrandproducten elk jaar te vervangen. Wanneer de fles namelijk verschillende keren mee is geweest naar het strand, weet je het volgende jaar eigenlijk al niet meer zeker of het product wel nog steeds zo goed beschermt als op de verpakking beloofd wordt.

Groetjes, Jetske

Onderzoeksarts cosmetische dermatologie

 

LEES OOK:

Wat voor beautyproducten je mee op reis moet nemen

Hoe je je huid het beste kan verzorgen tijdens een vliegreis

Hulp bij de keuze van je zonnebrandcrème

Gerelateerde Berichten

14 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Lydia augustus 4, 2016 (11:50)

  Beste Jetske, wat een informatieve stukjes weer! Ik verhuis sinds vorig jaar al mijn huidverzorging en make up naar de kelder. We hebben een oud huis en daar wordt het snel warm. Het is nogal veel 😉 dus mijn man zal echt niet waarderen als dat de ijskast in gaat (bovendien heb ik dan 3 ijskasten nodig).

  Iets anders: ik ontdekte nu pas je blog op de Uncover site. Fijn! Ik leer steeds bij. Maar wat ik wilde zeggen: wat een mooie foto van jou daarbij. Je wordt steeds mooier!

  En nog iets: Een paar weken geleden had ik contact met jouw team via de mail. Ik had een probleempje met mijn huid. De medewerkster heeft mij heel goed geholpen. Het gaat veel beter door haar adviezen!

  • author-avatar
   Jetske augustus 12, 2016 (15:15)

   Beste Lydia,

   Wat leuk om je enthousiaste reactie te lezen :-)! En ik ben heel bij dat de klantenservice jou zo goed heeft kunnen helpen!

   Groetjes Jetske

 • Lydia augustus 4, 2016 (11:42)

  dat houdt mij dan tegen om retinol van Medik8 te bestellen. Daar dacht ik namelijk over omdat ik geen Tretinoïne meer op mijn hals en dec. kan verdragen en ik daar toch echt een werkzame stof nodig heb. Jetske heb jij hierover misschien nog ideeën?

 • Pat juli 30, 2016 (21:49)

  ik gebruik sinds twee maanden medik8 retinol rt3 nacht serum en dagelijks spf50 en heb voor het eerst in mijn leven pigment vlekken. Ben erg ongelukkeig hier over en medik reageert nooit op mijn vragen

  • Marielle augustus 8, 2016 (21:04)

   maak eens een tonic van rijst en gedistilleerd water. Zoek eens op internet voor meer info hierover. .

  • author-avatar
   Jetske augustus 12, 2016 (15:30)

   Beste Pat,

   Wat vervelend zeg! Heb je je huid ook goed beschermd met een zonnebrandcrème?

   Heb je misschien de volledige ingrediëntenlijst van het product?

   Groetjes Jetske

 • Marijke juli 30, 2016 (15:16)

  Beste Jetske,

  Ik trek tijdens de vakantie rond met de rugzak, waar ook mijn Uncover-producten inzitten. Die worden dus behoorlijk warm, en ik heb natuurlijk geen beschikking over een koelkast. Kan ik dan maar beter mijn kostbare moisturizer in de vakantie thuislaten? En gewoon één vab de door jou getipte budget cremes meenemen, zonder de werkzame stoffen? Of houdt de Uncover moisturizer het wel even in de warmte?

  Bedankt, Marijke

  • author-avatar
   Jetske augustus 12, 2016 (14:15)

   Beste Marijke,

   Werkzame stoffen reageren het beste op een constante (koele) temperatuur. Misschien kan je in je rugzak een kleine reisflacon vullen met moisturizer. De rest kan je dan gewoon thuis in je koelkast laten staan!

   Groetjes Jetske               

  • A. augustus 27, 2016 (17:33)

   Toch even een vraag hierover. Ik giet idd de zonnebrandcrème bijv. Over in een reisflacon en die gaat mee naar het strand. Alleen komt er dan dus wel zuurstof bij terwijl jij ze natuurlijk niet voor niets airless verpakt. Voor 1 x zal dat geen probleem zijn maar als je een reis wilt maken wordt dat een ander verhaal toch? Wordt alles dan niet heel snel slecht?

   En als je zo (bovenstaand) met je zonnebrandcrème omgaat, blijft t dan niet veel langer goed en dus bruikbaar en betrouwbaar qua factor? Ik vraag t mij af omdat een houdbaarheidsdatum natuurlijk toch verplicht is (zelfs op zout staat een datum) terwijl dit door de fabrikant uiteraard met een bepaalde marge wordt genomen (dwz ruim voor dd van daadwerkelijk bederf en/of claims die dan niet meer kunnen worden waargemaakt). En 12 mnd is zo n mooi rond getal dat ik toch wel graag zou weten of de houdbaarheid wat opgerekt kan worden als je je crème koel bewaart en dus niet meeneemt naar t strand of warme oorden noch m steeds opendraait om over te gieten bijv. Temeer omdat ik mijn 1000ml fles heel graag helemaal op zou maken (hij is gigantisch maar vreselijk handig. Juist door de grootte ben je onbewust niet zuinig met smeren, wat een fijne bijkomstigheid is. Bij kleine flessen ben je toch meer geneigd wat zuinig aan te doen als je nog wat kinderen + jezelf te gaan hebt en de zon staat te stralen. 🙂 ).

   Nb. Ik heb m vorig jaar eind juli gekocht en heb een kwart over.

   • A augustus 27, 2016 (17:36)

    En aanvullend.

    Eerder sprak je over dat je als consument niet weet hoelang de producten al in t magazijn liggen wat de houdbaarheid ook verkort. Hoe is dat bij de producten van Uncover eigenlijk?

 • Brechtje juli 29, 2016 (14:49)

  Beste Jetske, bedankt voor deze informatieve blog weer, dit was een vraag die ook bij mij leefde, evenals de vraag uit bovenstaande reaktie. Een andere vraag die ik heb, is over het smeren van creme bij je ogen. Soms hoor je weleens zeggen dat je dit niet te dicht bij je oog moet doen, omdat je anders je oog zou kunnen beschadigen. Wat is jouw mening hierover?

  • author-avatar
   Jetske juli 29, 2016 (16:45)

   Beste Brechtje,

   Als je het product rondom je ogen gebruikt, zal je oog zelf niet beschadigen hoor!

   Groetjes Jetske
                  

 • Caroline juli 28, 2016 (17:21)

  Beste Jetske,

  Ik bewaar jouw moisturizer nu met de warmere dagen overdag ik de koelkast. Alleen s nachts zet ik hem boven in een kastje zodat ik in de ochtend niet helemaal naar beneden hoef om creme te smeren. Smeer deze dan ook graag op mijn nog wat vochtige huid. In de ochtend zet ik de creme weer in de koelkast. Is dit een goed idee? Of is het slecht dat er steeds temperatuur verschil is. Koud in de koelkast en dan s nachts weer wat warmer. Of kan dit verder geen kwaad?

  Alvast bedankt,

  Mvg, Caroline

  • author-avatar
   Jetske juli 29, 2016 (16:30)

   Beste Caroline,

   Een constante (koele) temperatuur is eigenlijk het beste. Maar als je het product elke dag gebruikt en binnen een paar maanden toe bent aan een nieuwe, is het geen probleem om het te bewaren op de manier die je beschrijft.

   Groetjes Jetske
                  

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!