• hydroquinone-hydrochinon

Hydrochinon bij pigmentvlekken

Een lelieblanke huid. In de geschiedenisboeken zijn vele verhalen over dit ideaal te vinden. In de pruikentijd, maar ook ver daarvoor wilde men al een bleek en egaal gelaat. Om een gave huid te krijgen gebruikte men krijt, wit lood of zelfs kwik! Met alle gevolgen van dien…

Pigment wegsmeren gaat niet zomaar

Gelukkig weten we tegenwoordig wel beter. En dankzij vele onderzoeken snappen we ook hoe pigmentvlekken ontstaan en hoe we ze kunnen behandelen. Ik heb al eerder op mijn blog beschreven dat pigmentvlekken ons (misschien nog wel meer dan rimpels) ouder laten lijken (zie hier een illustratie). Het is dan ook de meestvoorkomende reden tot bezoek aan een cosmetisch dermatoloog (zo’n 20%!).

Veel cosmetische producten beloven de vlekken te kunnen weghalen. Laat je niet gek maken: de meeste werken niet. Pigmentatie is een complex huid probleem, dat je niet zo maar even kunt wegsmeren. Het meest gangbare en en best geteste middel tegen pigmentvlekken is hydrochinon (hydroquinone). In de natuur komt het voor in veel planten, maar ook in koffie, thee, bier en wijn.

Hoe werkt hydrochinon?

Hydrochinon ‘depigmenteert’ de huid als het ware doordat minder pigment wordt aangemaakt. Dit gebeurt door het afremmen van de omzetting van tyrosine naar melanine Een technisch verhaal; ik zal het kort proberen uit te leggen.
Pigment of melanine is een bruine kleurstof die door de huid wordt aanmaakt onder invloed van licht. Dit melanine zorgt er ook voor dat de huid haar bruine kleur krijgt. Als melanine gelijkmatig geproduceerd wordt, krijg je een egaal bruine kleur. Wordt dit proces verstoord door bijvoorbeeld hormonen, wondjes of acne, dan ontstaan er pigmentvlekken.
Hydroquinone onderdrukt uiteindelijk de productie van melanine. De huid krijgt dus niet de kans om een bruine kleur aan te maken en plaatsen waar het proces verstoord is te benadrukken. Het middels bleekt de huid dus niet, maar voorkomt het ontstaan van pigmentvlekken (Zoe Draelos, Cosmeceuticals).

Gebruik hydrochinon met beleid

 1. Bescherm je altijd tegen de zon. Anders is het dweilen met de kraan open. De zon ‘stimuleert’ de aanmaak van melanine, terwijl hydrochinon het juist tegen gaat.
 2. Bouw het gebruik rustig op. Begin met eens in de drie dagen. Gaat dit goed? Ga dan naar om de dag en uiteindelijk elke dag. Let erop dat het je huid niet irriteert en als dit wel zo is doe dan een stapje terug.
 3. Breng het bij voorkeur ’s avonds aan.
 4. Verwacht niet direct resultaat. Hier gaan zeker enkele weken overheen. Gebruik hydrochinon ook niet onbeperkt maar stop in ieder geval na zes maanden.
 5. In Nederland is de toepassing van hydrochinon in de vrije verkoop verboden, in tegenstelling tot in Amerika (RIVM). Je kunt het wel op recept verkrijgen, via een huisarts of dermatoloog. Houdt de voorgeschreven concentratie aan. In Nederland zal dit tussen de 2% en 4% liggen.

Bijwerkingen…

Er doen veel spookverhalen de ronde over dit ingrediënt. Het klopt wel dat het ingrediënt de huid wat kan uitdrogen en irriteren. Zeker in het begin. Maar als je voorzichtig opbouwt en er een goede hydraterende crème bij gebruikt valt de irritatie in de praktijk wel mee.

In zeer zeldzame gevallen kan gebruik van hydrochinon leiden tot ochronosis – het donkerder en zelfs zwart worden van plekjes op de huid, iets wat moeilijk terug te draaien is. Dit is echter alleen gezien bij mensen die grote hoeveelheden sterk geconcentreerde hydrochinon gebruikten en/of daar jarenlang mee doorgingen. Verder bleek uit onderzoek op ratten dat de stof in hoge doses mogelijk kankerverwekkend is – iets wat in andere onderzoeken weer is weerlegd (abstract). Er is zelfs een onderzoek waarin wordt beschreven dat hydrochinon mogelijk beschermt tegen het ontstaan van kanker (abstract).

Al met al wordt het al tientallen jaren gebruikt en voorgeschreven door vooraanstaande dermatologen over de hele wereld en is er heel veel onderzoek naar gedaan. Dat het werkt is geen punt van discussie meer en mits met beleid gebruikt is het een ingredi‘nt dat ik zeker aan zou raden voor de behandeling van pigmentvlekken.

Groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees hier een onderzoek over hydroquinone versus ascorbic acid bij melasma.
Lees meer over de drie meest voorkomende soorten pigment. 
En bekijk hier wat de zon (en pigmentvlekken)  met de huid kan doen.

Gerelateerde Berichten

183 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • A. oktober 1, 2015 (18:29)

  Hallo,

  Ik heb een vraag over deze crème. Enige tijd geleden heb ik bezoek gebracht aan een schoonheidsinstituut vanwege een aantal hele kleine, ronde pigmentvlekjes op mijn kin. De huidtherapeute heeft me hydroguinone creme meegegeven, welke ik vier weken tweemaal daags precies op de pigmentstipjes moest aanbrengen. Dit heb ik netjes twee weken gedaan, totdat ik begon te zien dat er zich om alle puntjes heen grotere, ronde lichte vlekjes ontstonden. Ik ben er direct mee gestopt, maar na het zonnen (anderhalve week later) worden de plekjes alleen maar meer zichtbaar. Komt het pigment hier nog volledig terug?

  Groetjes,

  Anne

  • author-avatar
   Jetske januari 25, 2016 (15:30)

   Beste Anne,

   Dit zou inderdaad veroorzaakt kunnen worden door hydroquinone. Weet je zeker dat je huidtherapeut dit voorgeschreven heeft? Normaal gesproken moet een arts namelijk een recept schrijven en kan een huidtherapeut je niet gewoon een crème meegeven met dit ingrediënt. Ik zou je willen adviseren eerst contact op te nemen met je behandelaar, het is lastig om hier op afstand advies over te geven.

   Groetjes Jetske

 • naigeline augustus 8, 2015 (00:24)

  haay in curacao kreeg ik deze creme bij de dokter

  voor pigmentvlekken het schilfert word me huid beetje rood en over paar dagen was me vlekken al aan het vervagen het past wel ik doe alleen als ik een donkere vlek krijgt (nadat ik een puist druk wat slecht is)

  40 g tca 0.15% hydrochinon 5% in retin 0.5%

  dat stond altijd op de tubecreme

  me vader zeg dat de apotheek waar hij altijd voor me recept regelt

  bestellen ze niet meer..

  dus wou ik hier vragen of ik via de huisarts kan krijgen

  want het is wel een sterke creme heb gelezen op je blog

  dat het verboden is in nl maar kan je dat wel krijgen hier in nl hoop van wel het was in een tube cremachtig kleur hoop dat je me begrijpt..

  vriendelijke groeten

  Nani

  • author-avatar
   Jetske september 3, 2015 (12:44)

   Beste Nani,

   Deze vraag heb je ook via e-mail gesteld, dus als het goed is heb je je antwoord al gekregen.

   Groetjes Jetske               

 • Gulcan juli 22, 2015 (20:18)

  Beste Jetske,

  Ik heb een paar jaar geleden deze bleekcreme noem ik het ) eerder gebruikt onder mijn ogen en ik heb er mooie resultaten mee gehaald. In het buitenland bijvoorbeeld krijg je deze crème gewoon mee bij de apotheek.

  het heet dan anders, namelijk Expigment 4% – %4 Hidrokinon + Ultraviyole A & B

  Nu wil ik heel graag weten of ik dit kan gebruiken als je 33 weken zwanger bent. Ik heb last van pigment rondom de mond en onder mijn ogen. Dit voelt erg onprettig. Ik smeer me elke dag in met een fijne zonnecrème voor mijn gezicht van Pascaud.

  Ik hoop dat je mijn bericht lees!

  Groetjes Gulcan

  • author-avatar
   Jetske september 29, 2015 (14:15)

   Beste Gulcan,

   De crème bevat hydroquinone; dit is een medicijn. Ik adviseer je om deze crème niet te smeren tijdens de zwangerschap. Smeer heel goed met een zonnebrandcrème SPF 30 en herhaal dit elke 2 uur. Breng voor je gezicht in ieder geval een halve theelepel aan qua hoeveelheid. Als je niet meer zwanger bent kan je er wel voor kiezen om tijdelijk een crème met hydroquinone te smeren.

   Groetjes Jetske

 • Lara juli 7, 2015 (01:00)

  Beste Jetske,

  Kan hydroquinone ook gebruikt worden om de huid van de oksels en liezen lichter te maken? Ik heb van mijzelf een bleek olijfkleurige huid, maar de huid rondom mijn oksels en liezen is sinds enkele jaren een paar tinten donkerder geworden in vergelijking met de rest van mijn lichaam. Deze verkleuring lijkt redelijk diep in de huidlaag te zitten, want ondanks het feit dat ik epileer, dagelijks met een milde douchegel was en regelmatig scrub, blijft er toch een beetje een donkere waas over liggen.

  Het ziet er nogal onhygiënisch uit en ik voel me er bij vlagen redelijk onzeker door. Zou een kuurtje met hyrdroquinone crème voor een maandje of twee dit probleem kunnen verhelpen?

  • author-avatar
   Jetske augustus 18, 2015 (10:15)

   Beste Lara,

   Er zijn een aantal redenen voor een wat donkere verkleuring in de oksel. Het kan zijn dat de dode huidcellen bij jou niet goed loslaten en een wat bruinig effect geven. Gebruik van een exfoliant als salicylzuur zou dit kunnen verhelpen. Er bestaat ook een aandoening met de naam acanthosis nigricans, dit kan een donkere verkleuring onder de oksels veroorzaken. Vaak zie je deze verkleuring dan tevens in de liezen en soms in de nek. Het kan aangeboren zijn, maar ontstaat soms ook ten gevolge van schommelingen in de insuline spiegel, of bij gebruik van bepaalde medicijnen (als bv de anticonceptiepil). Overigens kun je de donkere plekken die bij deze aandoening ontstaan ook behandelen met salicylzuur of eventueel een vitamine A zuur creme. Het kan ook zijn dat de oorzaak de deodorant zelf is, dit zie je wel eens bij het gebruik van sterk geparfumeerde producten. Hyperpigmentatie ten gevolge van de huidirritatie door de deodorant kan ook de oorzaak zijn, maar komt wat minder vaak voor. Als je snel last hebt van irritatie zou je de deodorant van Dermolin of Neutral eens kunnen proberen.

   Veel succes en mail gerust als er nog vragen zijn.

   Groetjes Jetske

 • Linda juni 29, 2015 (10:06)

  Beste jetski

  ik heb een kleine pigmentvlek op me wang maar precies onder ook een kleine moedervlek.

  kan het geen kwaad met crème hidroquine

  • author-avatar
   Jetske augustus 18, 2015 (10:30)

   Beste Linda,

   Het is belangrijk om de hydrochinon crème alleen aan te brengen op het pigmentvlekje, dus niet op het moedervlekje. Je kan een wattenstokje gebruiken om de hydrochinon crème nauwkeurig aan te brengen.

   Succes!

   Groetjes Jetske

 • Miranda juni 23, 2015 (12:21)

  Beste Jetske,

  In mijn laatste zwangerschap (bevalling jan 2014) en in de periode daarna heb ik pigmenttvlekken gekregen in mijn gezicht onder mijn ogen en boven mijn lip. Het wordt helaas niet minder…integendeel. Mijn huisarts adviseert geen medicijnen ivm terugkeer. Ik ben me nu aan oriënteren op alternatieve behandelingen (paba tabletten, rozenbottel olie, shea butter 100% bio en parfum vrij), heeft u hier ervaringen mee…over gehoord?

  En sinds mijn eerste zwangerschap slik ik structureel medicijnen ivm een trage schildklier. Kan dit ook te maken hebben met mijn pigmenttvlekken.

  Ik hoop dat u hier op wilt reageren. Alvast bedankt.

  Hartelijke groet,

  Miranda

 • Karen de Vries juni 17, 2015 (11:04)

  Beste Jetske,

  Mag je hydrochinon creme gebruiken in de zomer? Ik gebruik het ivm melasma. Uiteraard zorg ik voor een goede bescherming tegen de zon maar ik warme landen en op het strand is zonlicht onvermijdelijk. En: eenzelfde vraag over Tretenoine. Ik verdraag deze creme heel goed maar mij is afgeraden dit in de zomer te gebruiken. Terecht? Dank vast voor je advies. Groet, Karen

  • author-avatar
   Jetske juli 16, 2015 (12:30)

   Beste Karen,

   Je mag hydrochinon crème smeren in de zomer, mits je je huid goed insmeert met een SPF 30 en dit elke 2 uur herhaald. Dit geldt ook voor de tretinoïne crème.

   Groetjes Jetske

 • Gonneke april 29, 2015 (15:30)

  Beste Jetske,

  Wat ben ik blij met jouw blog en wat lees ik veel van jouw stukken,dank hier voor. Ik heb een vraag, ik ben eindelijke serieus genomen door de huisarts en krijg nu hydrochinon zalf. Maar nu vraag ik mij af, is de huisarts wel de juiste persoon om dit voor te schrijven? Moet ik niet naar een dermatoloog beter? Ik ben zo bang dat de huisarts maar “een dotje”doet. Het gaat hier wel om mijn gezicht !

  En een tweede vraag: die hydrochinon, mag dat echt alleen op de pigment vlek zelf terecht komen, kan het kwaad als het ook op de normale huid komt? Het is namelijk bijna onmogelijk,want ik heb van die vlekkerige pigmentvlekken met witte rondjes van halve centimeter er tussen.

  Kan ik die hydrochinon nog combineren met iets zodat de werkzaamheid verbeterd? Vitamine A zuur aan huisarts vragen bijvoorbeeld?

  Alvast vriendelijk bedankt

  Groetjes Gonneke.

  • author-avatar
   Jetske juli 16, 2015 (11:30)

   Beste Gonneke,

   De huisarts kan prima hydrochinon crème voorschrijven. Ik zal je adviseren om de crème rustig op te bouwen, bijvoorbeeld 1x per 2 dagen dun aanbrengen op de aangedane huiddelen. Je kan de crème het beste aanbrengen met de achterkant van een wattenstokje. Hierdoor kan je nauwkeurig werken.
   Als de huid gewend is aan de hydrochinon crème kan je dit inderdaad ook combineren met Vitamine A zuur . Ook deze crème moet je rustig opbouwen, bijvoorbeeld 1x per 2-3 dagen een dun laagje aanbrengen. Let wel goed op dat je de huid beschermt tegen de zon met SPF 30. Dit moet je elke 2 uur herhalen, want door het smeren van beide crèmes wordt je huid gevoeliger voor het zonlicht. Het advies is hydrochinon maar een beperkt aantal maanden te gebruiken.

   Groetjes Jetske

 • Van den Berg april 15, 2015 (20:39)

  Beste Dr.Jetske,

  Ik ken uw site omdat wij hier ieder jaar een fles zonnebrand van 1 liter kopen en die tip hebben we weer van een kinderdagverblijf. Maar goed, ik Google op pigmentvlekken en zo kwam ik hier uit.

  Ik heb al sinds zeker 10 jaar pigmentvlekken in mijn hals, precies in de scheerlijn. Op een gegeven moment stoorde dit mij zo, dat ik naar een huidtherapeut ben gestapt en deze heeft mij toen een laserbehandeling geadviseerd. Ik ben hiermee akkoord gegaan en in eerste instantie was ik ook zeer tevreden, maar na verloop van tijd kwam het weer terug en had ik geen vertrouwen meer in het laseren (ook het feit dat je twee weken met een vuurrode hals rond loopt stoort mij enorm, je moet jezelf bijna afzonderen)

  Ik smeer het gebied ( en natuurlijk de rest van de aan zon blootstaande delen ) vanaf het voorjaar iedere dag in met zonnecrème ( factor 30). En zo hou ik het stabiel. Alhoewel er dagen zijn dat het wat minder lijkt of juist erger wordt.

  Het erger worden gebeurd wanneer ik me geschoren heb en dan met name de volgende dag, wanneer de tijd verstrijkt lijkt het weer minder te gaan “vlammen”.

  Mijn vraag is dan ook of het scheren de pigmentatie verergerd, en zo ja is hier iets aan te doen?

  Zou dit middel hydrochinon, ook wat voor mij zijn? Ik moet daarbij vertellen dat mijn huid erg gevoelig is in de halsstreek.

  Of misschien heeft u zelf nog andere tips voor mij, misschien camoufleren?

  Met vriendelijk groet,

  Cock

  • author-avatar
   Jetske juni 29, 2015 (12:15)

   Beste Cock,

   Het zou goed kunnen dat er irritatie ontstaat door het scheren en hierdoor de pigmentvlekken (post-inflammatoire hyperpigmentatie) ontstaan. Door het scheren houd je de irritatie en pigmentvlekken in stand. Een laserbehandeling zal dan ook maar tijdelijk effect hebben. Het enige wat je zou kunnen doen is de oorzaak van de irritatie weghalen, in dit geval scheren. Je zou de irritatie wel zoveel mogelijk kunnen beperken door kalmerende ingrediënten te gebruiken in een aftershave (kan ook een gewone toner zijn) zoals zoethoutwortelextract en evodia.

   Groetjes Jetske

 • Eefje april 4, 2015 (03:33)

  Beste Jitske, ok smeer nu al anderhalf jaar Hydrochinon op dokters recept. Ik vroeg mij Af hoe lang ik dit nog mag gebruiken aangezien ik last heb van hyper pigmentatie door het PCO syndroom. En ik denk dat ik

  Mijn leven lang last ga houden van de pigment. Ook vroeg ik mij af waarom het soms echt bijna weg is en soms weer heel donker is. Want ik smeer elke dag.

  Ik hoor graag van u.

  Vriendelijke groet,

  Eefje

  • author-avatar
   Jetske juni 29, 2015 (11:15)

   Beste Eefje,

   Gebruik je hydroquinone al anderhalf jaar zonder te stoppen? Dat is eigenlijk niet de bedoeling. Merk je verschil als je hydroquinone gebruikt of wordt het niet minder? De pigmentverstoringen ontstaan bij PCOS door hormonen. Hierdoor kan de aanwezigheid van pigmentvlekken ook steeds verschillen. Gebruik je ook een zonnebrandcrème? Je zou eens een keer naar het SNIP kunnen gaan, zij zijn gespecialiseerd in pigmentvlekken en kunnen je vast en zeker verder adviseren. Alternatieve behandelingen zijn lasers, peelings of crèmes als azelaïnezuur. Het is wel heel erg belangrijk om naar een specialist te gaan want bepaalde behandelingen kunnen deze vlekken juist verergeren.

   Groetjes Jetske

 • Maria februari 25, 2015 (16:45)

  Beste dr Jetske,

  Sinds ongeveer een jaar heb ik een pigmentvlek, die niet scherp begrensd op de grens met mijn behaarde hoofdhuid zit. Daarnaast heb ik ook een pigmentvlek op mijn bovenlip. Ik denk zelf dat het komt door de zon. Een van de producten die mogelijk zou willen gebruiken voor pigmentvlekken is “ZO Medical Brightenex” van dr Zein Obagi waarin de volgende ingredienten zitten:

  Water (Aqua), Cetearyl Isononanoate,

  Cyclopentasiloxane, Prunus Amygdalus Dulcis

  (Sweet Almond) Oleosomes, Cyclohexasiloxane,

  Glycerin, Cetearyl Alcohol, Steareth-20,

  Pentylene Glycol, Cetyl Alcohol, Polysorbate 20,

  Retinol, Ascorbyl Glucoside, Propylheptyl

  Caprylate, Ascorbyl Palmitate, Glutathione,

  Stachys Officinalis (Leaf) Extract, Acetyl

  Glucosamine, Prunus Armeniaca (Apricot)

  Kernel Oil, Tocopheryl Acetate, Nylon 12,

  Sodium Sulfite, Zea Mays (Corn) Oil, BetaCarotene,

  Sodium Metabisulfite, Soy

  Isoflavones, Lecithin, Acrylamide/Ammonium

  Acrylate Copolymer, Polyisobutene, Cetearyl

  Glucoside, Alcohol, Polysorbate 80, Carbomer,

  Sodium Hydroxide, Disodium EDTA, Potassium

  Sorbate, 1,2 Hexanediol, Caprylyl Glycol,

  Pelargonium Graveolens Flower Oil, Lavandula

  Angustifolia (Lavender) Oil.

  file:///C:/Users/Karin/Downloads/1ZO_Medical_INCI_lijst.pdf

  Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt!

  Groetjes Maria

  • author-avatar
   Jetske april 23, 2015 (15:30)

   Beste Maria,

   Er zijn verschillende ingrediënten die pigmentvlekken kunnen verminderen: https://www.dr-jetskeultee.nl/ingredientkeuze-bij-pigmentvlekken/obj7777468. Alle pigmentvlekken verergeren door de zon en ik zou je daarom willen adviseren dagelijks een zonnebrandcrème te gebruiken.
   Ik dat het product van Obagi vitamine C bevat. Van dit ingrediënt moet minstens 4% in het product zitten wil het iets aan pigmentvlekken doen. Je kunt navragen bij Obagi welke concentratie het product bevat. Retinol kan pigmentvlekken iets verminderen, maar het moet minstens in een concentratie van 0,1% aanwezig zijn.

   Groetjes Jetske

 • Charlene december 9, 2014 (19:46)

  Beste Jetske,

  Ik heb ongeveer 2 weken geleden de hydrochinon 2% dmb van mijn huisarts gekregen voor de pigmentvlekken die ik heb overgehouden van mijn acne.

  Ook heb ik de tretinoïne 0,05% voor de huidige acne.

  Wat ik mij afvraag is of dit wel de juiste procenten zijn om van mijn pigment en puistjes af te komen? Ook staat er bij de hydrochinon dat het na openen maar 1 maand houdbaar is. Klopt dit? Want de creme is nog lang niet op en ik zit al op de helft van de maand. Moet ik de creme dan echt na één maand al weggooien?

  Hetzelfde geldt voor de tretinoïne creme, hier staat 2 maanden op. Maar ik denk dat ik met de tube veel langer door zou kunnen gaan.

  Heel graag hoor ik van je. Een hele fijne dag gewenst!

  Met vriendelijke groet,

  Charlene

  • author-avatar
   Jetske januari 29, 2015 (16:15)

   Beste Charlene,

   Voor je vragen zou ik je in ieder geval adviseren contact op te nemen met de behandeld arts. De houdbaarheid vermeld in de bijsluiter zou ik inderdaad aanhouden, beide stoffen kunnen namelijk slecht tegen zuurstof. Overigens worden deze percentages van de ingrediënten vaker voorgeschreven!

   Groetjes Jetske

 • tessa november 19, 2014 (20:22)

  Na gebruik triple creme, nu dermatitis perioralis (zelf gediagnosticeerd n.a.v. hoe het eruit ziet in combinatie met de hormonen in de triple creme).

  Vind het een beetje genant om hiervoor nar de huisarts te gaan en vraag me af of dit vanzelf over kan gaan. Sommige dagen lijkt het minder maar komt dan toch in de loop van de dag weer terug. Ik gebruik nu appelazijn om schoon te maken en bepanthen zalf (ergens gelezen ;))

  • author-avatar
   Jetske januari 7, 2015 (14:00)

   Beste Tessa,

   Als je last hebt van dermatitis perioralis is het verstandig te stoppen met cosmetica. Dermatitis perioralis is namelijk sterk gerelateerd aan cosmeticagebruik. Het is ook belangrijk geen vette crèmes te gebruiken. Tijdens de behandeling wordt er vaak antibiotica in crème- en pilvorm voorgeschreven. Hiervoor zou je wel langs je huisarts of dermatoloog moeten gaan. Succes!

   Groetjes Jetske

 • Jandy Dilze oktober 22, 2014 (08:56)

  Hallo Dokter Jetske

  Ikbheb een vraagje ik heb de microdermabrasie laten doen misschoen dat ze

  Iets te hard gewerkt heeft want ik kreeg een heel dun klein lijntje en je zag het alleen als ik me schuins draaide in de licht en er goed naar kijk heel dun licht lijntje nu is dat na 2maanden geen lijntje meer maar vlak en wat lichter dan mijn eigen huid mijn vraag is nu blijft het altijd zo vervaagt het nog ? Ze geven aan dat microdermabrasie niet zo diep kan gaan tot mijn pigment kennelijk is het een littekentje geworden waarvabn ik natuurlijk baal ik las ergens dat zulke vlakke lichtere normale littekens met de tijd zullen vervagen en minder opvallrn is dat zo? En als ik straks volgend jaar de zon in ga absoluut met zonnenbrandcreme zal het kleurverschil juist meer worden dan aangezien dit lichter is en waarschijnlijk niet meer bij zal kleuren ik had een litteken of heb m nog op mijn voet en die is naar elkaar tiegegrieid dus je ziet m na een jaar bijna niet meer en dat was geen vlakke maar mijn vraag zal dit ook naar elkaar toe groeien en klejner ogen of worden? Hoor lees graag van groet

  • author-avatar
   Jetske november 19, 2014 (15:45)

   Beste Jandy,

   Als je kijkt naar de literatuur is het zeker zo dat microdermabrasie het aspect van de huid kan verbeteren. Het is geen antirimpelbehandeling. Toch moet je er wel voorzichtig mee zijn, er is uit een onderzoek bekend dat microdermabrasie ook negatieve effecten kan hebben en de barrièrefunctie van de huid kan verzwakken. Dat kan uiteindelijk juist tot huidveroudering leiden. Microdermabrasie met beleid toepassen dus. Niet te vaak en niet te diep. Bij een gevoelige huid zou ik het niet toepassen. En het belangrijk na een microdermabrasie behandeling of peeling antioxidanten weer aan te vullen. Zou je een foto van je huid kunnen sturen naar info@dr-jetskeultee.nl? Dan kunnen we er even naar kijken.

   Groetjes Jetske

 • Shamara oktober 15, 2014 (20:22)

  Sorry voor mijn nogal onduidelijke manier van mailen

  Ik ben iets vergeten bij te plaatsen zulke ontstekingen of puistjes

  Die dan een soort roze plek/vlek achter laten is dat normaal? Tis ook groter dan de puist zelf het vlekje zeg maar en ook voordat hij uitgereinigd was dus het talg geleegd was hij al aan het afschilferen ook erom heen toen ging ik er ook even met een hele milde scrub overheen was hij heel zacht dat plekje onder de douche en even later dag ongv begon hij weer naar afschilferen te neigen wat ik eingelijk wel prettig vind omdat t dan juist betekend dat op dat plekje de huid eerder vernieuwd dit heb ik me laten vertelle door een schoonheids specialiste dat zulke plekjes eerder afschilderen en zo vernieuwen is dat zo? Ik heb u medewerker gesproken ivm glycolzuur 10% wat ik wil gaan gebruiken misschien niet nu meteen maar na een tijdje rust is mijn vraag nu medewerker van u productenlijn gaf aan ik het ook plaatselijk gerust mag aanbrengen bv deze drie acne vlekjes

  En dat het sneller zal vernieuwen waardoor ook sneller zal vervagen en uiteindelijk verdwijnen is dat zo dokter jetske mag ik het ook plaatselijk aanbrengen op alleem plekjes en krijg ik geen kleurverschil? Mijn laatste vraag is post infl is er een verschil hoe diep t zit ik las dat hke donkerder het is hoe dieper het zit is dat zo? Van mijn zijn meer rozig en ik zag dat juist nadat de ontsteking deruit was hij iets donkerder werd en net na onder de douche gestapt het juist meer zo een peeling effect lijkt te hebben dat hij meer naar donker oogt om vervolgens af te schilferen als ik eraan trek kan ik dat goed zien hoe meer hij afschilfert of hoe vaker is toch ook hoe meer hij zal vervagen dokter?

  Lees graag u reactie

  Ben er heel bedroefd onder ook al word er gezicht dat zo een vlek van een puist ontsteking vaak oppervlakkig ligt en ons huid zich daar comtinu blijft vvernieuwen

  U mening is mij heel veel waard dokter volg u al heel lang

  Zou ik misschien een afspraak mogen ik vroeg het al aan u medewerker en zij gaf aan dat ik u ook kon mailen dus bij deze

  Hoop snel op u reactie

  Sorry voor mijn vele vragen dokter

  Lees u hopelijk snel

  Groetjes Shamara

  • author-avatar
   Jetske november 19, 2014 (15:30)

   Beste Shamara,

   Een scrub kan de huid irriteren. Als je dode huidcellen wilt verwijderen kies dan voor een exfoliant op basis van salicylzuur. Dit ingrediënt is ook geschikt bij acne. Het vlekje wat achterblijft is een klein littekentje van het puistje wat er gezeten heeft, dit trekt doorgaans vanzelf weg. Het is wel belangrijk de huid goed te beschermen met een zonnebrandcrème. Dit is natuurlijk altijd belangrijk, maar de kans op pigmentvlekken na wondjes wordt hierdoor minder. Je kunt uiteraard altijd even een foto van je huid sturen naar info@dr-jetskeultee.nl zodat we je huid even kunnen zien.

   Groetjes Jetske

 • Shamara oktober 15, 2014 (20:03)

  Beste dokter jetske

  Ik heb u een tijdje geleden ook advies gevraagd u gaf aan rust te houden

  Ivm post inflam hyperpigmentatie die plekjes zijn redelijk ok vervaagd

  Nu heb ik pech gehad want de uitslag die ik van microdermabrasie kreeg is weg getrokken na ongv 4maanden het meeste is weg alleen drie zijn tot puistjes ontstekingen ontwikkeld werden zo rozig rood en ik bracht elke avond vaseline aan waardoor het rijpte en een witte kopje kreeg zijn goed uitgereinigd nu vandaag alleen lijken het roze donkere plekken vlekken geworden ik ben zelf hetint aziatische gelig bruin getint nu is mijn vraag ik heb er niet aan zitten krabben of ieys dergelijks tlnooit zulke puisten gehad t is wel precies op de plekken gewoon qaar de uitslag (witte gesloten comedonen zaten) missch I en dat het er te lang dicht zit en dan ontsteking gevolg was? Maar nu is mijn vraag aan dit is toch ook hyperpigmentatie post inflamattoire ook als ik gedoucht ben zie ik ecbt droogte op deze acne vlek het gaat ook afschilderen na paar dagen zie ik en de vlek trek ik uitelkaar en dan zie je echt de huid stoot soort van af dus schilfer achtig dit is juist goed toch want dan vervaagt hij? Nog een vraag hyperpigmentatie verdwijnt vanzelf maar bedoelt u daarmee dmv elke maand huidvernieuwing?

  Zou u mij graag willen antwoorden

  Heel graag maak me druk

  Dank u

  • author-avatar
   Jetske november 19, 2014 (15:30)

   Beste Shamara,

   Als je last hebt van puistjes kan je beter geen vaseline gebruiken. Hoewel het de porien niet verstopt is de kans op folliculitis en vochtbultjes wat groter. Ik zou je willen adviseren de volgende blog te lezen: http://jetskeultee.nl/over-puistjes-pukkels-en-acne/obj9200770. Verder zou ik je willen adviseren een product (bijvoorbeeld een moisturizer) met niacinamide te gebruiken. Niacinamide zorgt er o.a. voor dat de barrièrefunctie van de huid weer gezond en sterk wordt en blijft. Het is ook een erg geschikt ingrediënt bij acne.

   Groetjes Jetske

 • tessa augustus 21, 2014 (21:10)

  Na in de vakantie om de 2 dagen hydrochinon 5%/tretoine te hebben gebruikt had ik weer een mooi egaal huidje. Echter weef aan het werk schieten de vlekken met name op voorhoofd weer terug. In mijn dagcrème zit f30 en zodra ik naar buiten ga smeer ik f50. Hoe zou dit kunnen, ik had zelf verzonnen dat het de tl-verlichting zou kunnen zijn, maar ja mijn dagcrème heeft toch ook een factor. Zou het misschien stress of iets hormonaals kunnen zijn, maar denk ik dat was het en daar was de triple creme voor en nu lijkt ie niet te werken (ben maar weer begonnen en loop dus weer om de drie dagen met een rood hoofd ;)).

  • Jetske oktober 2, 2014 (13:22)

   Beste Tessa,

   Het is altijd belangrijk voldoende zonnebrandcrème aan te brengen, minstens een halve dessertlepel voor je gezicht. Als je dit niet doet ben je ook minder goed beschermd. Daarnaast wordt de werkzaamheid van de zonfilter na twee uur minder. Je dient een zonnebrandcrème daarom om de twee uur opnieuw aan te brengen. Pigmentvlekken verergeren door de zon, maar hoeven niet altijd door de zon te ontstaan. Hormonen kunnen ook een rol spelen. Ik zou je in ieder geval adviseren contact op te nemen met je behandeld arts. Je kunt ook altijd vragen om een verwijzing naar het SNIP: Sectie Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen.

   Groetjes Jetske

 • Linda augustus 10, 2014 (22:08)

  Beste Jetske,

  Ik tob al jaren met melasma. Ik gebruik nu s avonds hydrochinon/tretinoine en overdag altijd een spf 50. Kan ik zo nu en dan een zelfbruiner gebruiken of worden de vlekken dan weer erger?

  • Jetske augustus 26, 2014 (14:21)

   Beste Linda,

   Als het product geen irriterende ingrediënten bevat kan je zeker een zelfbruiner gebruiken!

   Groetjes Jetske

 • anoniem augustus 6, 2014 (19:33)

  duurt wel lang vooraleer reactie ..

 • Shamara augustus 5, 2014 (07:43)

  Beste Jetske

  Ik heb een vraagje aan u ik ben licht getint donkere huid

  En heb een paar puistjes gehad tijdens mijn menstruatie die zijn door mijn schoonheidspecialiste behandeld of te wel uitgeknepen op niet al te harde wijze maar heb nu dus hyperpigmentatie vlekjes na acne over gehouden had er wat meer die zijn na 3behandelingen met micro dermabrasie verdwenen ik ben langs een huid therapeut geweest mauritskliniek omdat ik er nog twee bij gekregen heb en vlekje had ik al met de andere vlekjes die verdwenen zijn is deze nog wel lichter geworden maar nog niet weg huid therapeut gaf aan dat dit oppervlakkig ligt en dat ik nu eerst drie maanden rust moet geven en juist niet dunner moet maken voor herstel en dat ik na drie maanden wel de huid mag gaan verdunnen oftewel microdermabrasie maar zij stelde voor dat als de donkere verkleuringen nog niet weg zijn ze mij ook een potje glycolzuur creme 10%wil geven om dat vervolgens twee maanden op de vlekjes aan te brengen waardoor deze uiteindelijk zouden moeten wegtrekken verdwijnen en zoniet dat ze dan in jan ook glycolZuur peeling kan uitvoeren maar zelf gaf ze aan dat zij niet denkt dat het zover zal komen en dat het dit jaar nog weg moet trekken en al helemaal met glycolzuur creme thuis aanstippen mijn vraag is nu aan u wat raad u eerder aan ik heb namelijk die andere vlekjes ook geen herstel tijd gegeven en met drie micro behandelingen zijn die helemaal weg getrokken Zou ik wel drie maanden rust moeten geven de huid op die vlekjes is intact ik geloof namelijk niet zo dat verkleuringen zo ineens wegtrekken of heb ik het mis?mijn tweede vraag micro dermabrasie ging goed moet ik dat niet aanhouden dan ipv overgaan op glycol of werkt glycolzuur creme intenser en geeft het sneller resultaat?

  Ik hoop zo graag op antwoord stress m dagelijks hierover echt

  Lees u graag zsm

  shamara

  • Jetske augustus 11, 2014 (11:02)

   Beste Shamara,

   Post-inflammatoire hyperpigmentatie kan o.a. ontstaan na wondjes van de huid (bijv. uitknijpen van puistjes) of irritatie aan de huid (door irriterende ingrediënten). Het belangrijkste is de huid met milde producten te behandelen. Gebruik daarnaast een zonnebrandcrème: pigmentvlekken verergeren namelijk door de zon. Ik zou je willen adviseren voorlopig geen behandelingen te ondergaan en de huid rust te gunnen. Post-inflammatoire hyperpigmentatie verdwijnt doorgaans vanzelf, al kan dit wel even duren.

   Groetjes Jetske

 • Pieter augustus 1, 2014 (18:06)

  Beste jetske

  graag had ik even een vraagje over hydroquinone.

  ben nu 26 jaar en van bij mijn geboorte heb ik een moedervlek van 2 op 1 cm.

  Is er een kans dat ik deze kan lichter maken van pigment ?

  vg

  pieter

  • author-avatar
   Jetske augustus 11, 2014 (10:52)

   Beste Pieter,

   Er zijn verschillende manieren om huidvlekken te verwijderen, je kunt denken aan bevriezen, laseren, branden, of excideren. Omdat ik je moedervlek niet gezien heb zou ik je willen adviseren contact op te nemen met je huisarts. Hij of zij kan dan bepalen wat voor plek het is en het dan zelf verwijderen of je doorverwijzen naar een dermatoloog.

   Groetjes Jetske

 • virginie juli 28, 2014 (07:37)

  Beste,

  Sedert enkele maanden heb ik een vrije grote pigment vlek gekregen op mijn voorhoofd. In mijn jongere jaren heb ik regelmatig zonnebank gedaan wat uiteraard niet goed is voor de huid. Ik heb mijn huid 1 jaar een pauze gegeven van de zonnebank. Vorig jaar heb ik een miskraam gehad en ongeveer een maand nadien heb ik opnieuw na een jaar zonnebank gedaan. De eerste paar keer had ik een mooi resultaat en opeens, uit het niets, kwam ik van onder de zonnebank met een duidelijk grote pigment vlek die veel donkerder was dan de rest van mijn huid.

  uiteraard ben ik niet meer onder de zonnebank geweest. Maar ondanks dat ik factor 50 smeer om in de zon te lopen, wordt de pigment vlek donkerder. Ik ben bij de dermatoloog geweest en zij heeft mij ook hydroquinone voorgeschreven. We starten met 2%. Na onderzoek op het internet sta ik toch wat wantrouwig tegenover het product. Tenslotte gaat dit over mijn gezicht…

  tijdens de periode dat ik zonnebank deed had ik snel kleine puistjes. Nu ik maanden geen zonnebank meer doe en de zon vermijd heb ik hier opnieuw geen last meer van. Kan dit een teken zijn dat mijn huid gevoelig op mij zal reageren op de crème?

  Mijn hele leven heb ik sproetjes, wat ook een pigmentverkleuring is. Deze op zich storen me niet. Zou ik deze ook behandelen met de crème om nog meer verkleuring tegen te gaan?

  Alvast bedankt!

  Groetjes,

  Virginie

 • Angelique Roest juni 16, 2014 (20:42)

  ik gebruik tretinoinhydrochinon creme van de dokter tegen pigmentvlekken. Helpt deze creme ook kleine rimpeltjes te voorkomen?

  • author-avatar
   Jetske juni 23, 2014 (16:21)

   Beste Angelique,

   Als het product een concentratie van 0,02% of 0,05% tretinoïne bevat kan het zeker ook iets aan bestaande rimpels doen.

   Groetjes Jetske

 • tessa juni 2, 2014 (21:44)

  Hey roos,

  Ik lees dat jij ook hydrochinon gebruikt, hoenis jouw ritueel met opbrengen enzo. Ik smeer het nu alleen savonds op de plekjes maar doe verder niets geen nachtcreme of oogcreme op!

  Ik las overigens ook op de tube dat deze na opening maar een maand houdbaar is!

 • roos mei 31, 2014 (01:22)

  Hallo jetske,

  Ik gebruik nu voor de 3de keer de hydrochinon creme 2%. Mijn dermatoloog heeft me verteld dat ik dit waarschijnlijk voor de rest van mijn leven moet blijven doen. Ik heb nog gevraagd of dit geen kwaad kon, om zovaak te smeren. Maar kreeg als antwoord: nee want er zitten geen hormonen in. Ik probeer het natuurlijk te beperken tot 1x in het jaar, na de zomer de zalf ong 2 maanden te gebruiken. Nu las ik over de donkere vlekken bij langdurig gebruik. Ik ben bang dat dit mij ook gaat overkomen als ik dit zolang ga gebruiken en aangezien ik nog maar 20 ben.

  Wat moet ik doen want andere opties zijn er denk ik niet meer heb al heel wat research gedaan.

  Gr roos

  • author-avatar
   Jetske juni 23, 2014 (11:29)

   Beste Roos,

   Het nadeel van hydroquinone is dat je het maar een beperkt aantal maanden kunt gebruiken. Er zijn nog een aantal andere ingrediënten die pigmentvlekken kunnen verminderen, wellicht kan je hier eens naar kijken: http://jetskeultee.nl/ingredientkeuze-bij-pigmentvlekken/obj7777468. Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken en ook verschillende behandelingen. Een zonnebrandcrème is altijd belangrijk. Mag ik vragen om wat voor soort pigmentvlek het gaat?

   Groetjes Jetske

 • tessa mei 27, 2014 (20:14)

  Ik heb hydrochinon creme 2% van de huisarts voorgeschreven gekregen. 1 maal daags savonds op de vlekken opbrengen maar hoe smeer ik dan mijn oog en nachtcreme op? Eronder, erover of ernaast (wat ik nu dus gedaan heb, wat een gepiel).

  Nu wil ik ter ondersteuning overdag vitamine a zuur gebruiken, hoe smeren we dat dan, erover onder etc. Ik heb een hoop gezocht maar kan dus nergens een totaal plaatje van een ritueel vinden in het reinigen, opbrengen, volgorde etc.

  • author-avatar
   Jetske juni 23, 2014 (11:20)

   Beste Tessa,

   Breng overdag eerst hydroquinone crème aan, daarna eventueel een moisturizer en daaroverheen de zonnebrandcrème. Dit laatste is echt heel belangrijk want hydroquinone reageert op zonlicht en bovendien worden vlekken snel erger door het zonlicht. ’s Nachts breng je eerst hydroquinone aan op de vlekken, als je huid goed reageert kan je dan over je hele gezicht een dun laagje tretinoïne aanbrengen en als dat ingetrokken is breng je een moisturizer aan. Een heel werk, maar dit is wel de beste manier om het te doen. Houd wel goed je huid in de gaten, sla als deze droog/onrustig is de tretinoïne of hydroquinone even over en bouw het gebruik zo langzaam op. Je moet de crèmes ook dun op de huid aanbrengen, zeker in het begin!

   Groetjes Jetske

 • Nancy mei 1, 2014 (10:57)

  Hallo Jetske,

  Sinds het gebruik van Roaccutane heb ik op mijn wangen pigmentvlekken. Ik wil ze nu proberen met IPL zoveel mogelijk weg te krijgen. Om de vlekken alvast wat lichter te maken heb ik mijn tube hydrochinon er weer bijgepakt. Ik neem aan dat ik dit niet samen met IPL mag gebruiken, klopt dat? Hoelang van te voren zou ik met de creme moeten stoppen voordat ik IPL doe? Of kan het wel samen?

  m.vr.gr.

  Nancy

  • author-avatar
   Jetske mei 12, 2014 (15:51)

   Beste Nancy,

   Ik zou niet direct ervoor kiezen om een behandeling te ondergaan, vooral niet nu je nog bezig bent met roaccutane. Hydroquinone zou ik ook even laten staan. Roaccutane is zogezegd echt een ‘paardenmiddel’; het legt de talgproductie zo goed als stil. Je huid wordt ook gevoeliger voor de zon, dus de huid beschermen met een zonnebrandcrème is erg belangrijk. Doe je dit al?

   Verder zou ik je willen adviseren om ook even contact op te nemen met de behandeld arts wat betreft het gebruiken van roaccutane en hydroquinone.

   Groetjes Jetske

   • Nancy mei 14, 2014 (16:48)

    Dankjewel voor je reactie.

    Het gebruik van de Roaccutane is inmiddels alweer een paar jaar geleden. De pigmentvlekken op mijn wangen die ik er toen bij cadeau kreeg zitten er helaas nog. Ik ben inmiddels begonnen met de IPL en heb de tubes hydrochinon, vit A creme en exfoilant maar even opzij gelegd. Ik had bedacht dat het misschien slim was de vlekjes met de hydrochinon alvast op te “bleken”voordat ik met de IPL startte, zodat het sneller zou gaan. Maar durfde de IPL en de hydrochinon niet samen te gebruiken, vandaar mijn vraag aan jou. Grtjs Nancy

    • author-avatar
     Jetske mei 22, 2014 (15:37)

     Beste Nancy,

     Ik zou inderdaad even kijken wat het resultaat is met de IPL. Je kunt het uiteraard ook altijd bespreken met de behandelend arts.

     Groetjes Jetske

 • Maartje december 5, 2013 (17:10)

  Beste Peter,

  Ja de ingrediënten kloppen.

  Denk jij dat het veilig is en zin heeft om dit produkt te gebruiken?

  HG Maartje

  • author-avatar
   Jetske december 9, 2013 (16:30)

   Beste Maartje,

   Arbutin en koji acid zijn goede ingrediënten bij een huid met pigmentvlekken. Kojiczuur wordt alleen niet altijd goed verdragen door de huid. Het is ook lastig in gebruik. Het reageert op zuurstof en verliest dan zijn werkzaamheid. Alleen als het in het een licht- en luchtdichte verpakking (pompje) zit, heb je er wat aan. Voor de concentraties van de ingrediënten kan je voor de zekerheid even contact opnemen met het desbetreffende bedrijf. Gebruik ernaast uiteraard ook een zonnebrandcrème!

   Groetjes Jetske

   • Maartje december 9, 2013 (20:35)

    Beste Jetske,

    Hartelijk bedankt voor jouw antwoord. De creme zit in een licht- en luchtdichte verpakking (pompje). Ik ga informeren of de concentraties van de ingrediënten voldoende zijn.

    Groetjes Maartje

 • Maartje december 3, 2013 (17:24)

  Beste Jetske,

  Na 2 maanden smeren met hydrochinon tegen de pigmentvlekken op mijn armen, wil ik nu verder smeren met Orange Care etreme arbutin, ingrediënten: arbutin , licorice en koji acid

  Kan ik dit gewoon elke dag gebruiken voor bijv 2 maanden?

  Graag hoor ik van jou.

  • Peter december 3, 2013 (20:29)

   @Maartje

   Klopt de volgende INCI lijst? Het was wat lastig te vinden, dus ik weet niet zeker of dit hem is. Afgezien van de parfum, geurstoffen en methylisothiazolinone, lijkt het best een aardig product. Echter wordt er van BHT niet meer dan 0.1% gebruikt, dus zijn veel stofjes waarschijnlijk in een erg lage concentratie gebruikt. Van Kojic Acid heb je minimaal 2.5% nodig, de vitamine E en C in dit product zijn alleen voor de conservering.

   Aqua, Cyclopentasiloxane, Glycerin, Glyceryl Stearate SE, Arbutin, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract, Cetyl Palmitate, C12- C15 Alkyl Benzoate, Cyclohexasiloxane, Dimethicone, Dimethiconol, Cetearyl Alcohol, Kojic acid dipalmitate, Ceteth-20, B.H.T., Kojic acid, Tocopherol, Ascorbic Acid, Butyrospermum Parkii (Shea Butter), Sodium bisulphate, Diazolidinyl Urea, CI 77891, Acrylamide/Sodium Acryloyldimethyltaurate Copolymer, C30-45 Alkyl Cetearyl Dimethicone Crosspolymer, Isohexadecane, Linalool, Butylphenyl Methylpropional, Hydroxycitronellal, Hidroxyisohexyl 3-Cuclohexene Carboxaldehyde, Polysorbate-80, Xanthan Gum, Tetrasodium EDTA, Methylisothiazolinone, Parfum (Fragrance), CI 47005.

 • Der november 8, 2013 (16:37)

  Hoi Jetke,

  Ik heb door eczeem donkere kringen onder mijn ogen. Nu wil ik beginnen met Hydrochinon. De eczeem is al weg maar is het wel verstandig om het onder mijn ogen te smeren. Of heeft het gen effect omdat ik Eczeem heb gehad?

  • Peter november 10, 2013 (20:35)

   @Der

   Hydrochinon werkt tegen pigmentvlekken, niet tegen een donkerblauwe kleur onder de ogen. Bovendien is je huid rond de ogen erg dun en gevoelig, en kan irritatie gemakkelijk ontstaan. Het is belangrijk dat een dermatoloog eerst bekijkt waardoor de donkere kringen onder je ogen zijn ontstaan, zij kunnen beter inschatten of het zinvol is hydrochinon te gebruiken. Succes!

 • Peter september 3, 2013 (17:22)

  @Ayse

  Het product wat je noemt heb ik op internet geprobeerd te zoeken, maar ik kon alleen de Yinni Green Tea Quick Acting Whitener vinden. Deze is echter uit de handel genomen vanwege een te hoge kwik concentratie in het product. Eventueel kun je de ingredienten hier op de blog neerzetten, dan kunnen we even kijken. Sowieso moet je stoppen als je roodheid en irritatie krijgt van een moisturizer, dat is geen goed teken.

  Hier noemt Jetske enkele stofjes die je beter niet kunt gebruiken:

  http://jetskeultee.nl/te-mijden-ingredienten/obj7777325

 • Peter september 3, 2013 (17:10)

  @Walther

  Jetske heeft hier een reactie geplaatst over het werkzame stofje in Eucerin Even Brighter: http://jetskeultee.nl/mijn-blog/obj7777315#comment-41410.

  De dag en nachtcreme bevatten parfum, de dagcreme methylisothiazolinone. De SPF in de dagcreme is natuurlijk fijn, maar het is beter overdag een aparte zonnebrandcreme te smeren, bovendien kun je discussieren over de veiligheid van de filters.

 • Ayse september 3, 2013 (16:42)

  Dag Jetske,

  Wat vind je van dit product: yinni quickly whitening

  Ik heb het ondermijn oog, bij mijn oogkas gesmeerd nu is de rechterkant rood en de linkerkant lijk wel of de pigementvlek veel groter is geworden. Ik smeer het sinds vrijdag elke dag samen met nacht creme

  Gr Ayse

 • Walther juli 17, 2013 (22:05)

  Dag Jetske,

  Is de Even Brighter creme van Eucerin bij jou bekend?

  Zo ja wat zijn je ervaringen tot nu toe?

  Zo nee: wat zegt het bijgaande verhaal jou? http://www.eucerin.com/nl/even-brighter/

 • Charlotte juni 16, 2013 (15:56)

  Beste Jetske,

  Sinds ongeveer een jaar of twee heb ik last van pigmentvlekken in m n gezicht. Sinds die tijd ben ik vaak aan het googlen, heb ik afspraken gehad bij een dermatoloog en zelf al van alles gehaald bij de drogist. Echter, ik vind de resultaten niet allemaal even goed en heb gewoon nog erg veel vragen. Ik kan me er urenlang mee bezighouden en mezelf helemaal gek maken met het feit dat ze hoogstwaarschijnlijk nooit meer zullen verdwijnen. Aan mijn dermatoloog vraag ik niet veel aangezien ik bij de eerste paar vragen die ik had, de indruk kreeg dat hij vond dat ik me aanstelde. Ik kan het ook verkeerd gezien hebben, maar hoop dat jij mij misschien wel van een aantal antwoorden kunt voorzien.

  Ik ben nu bijna 25, op mijn 23ste verschenen de vlekken in mijn gezicht. Op mijn voorhoofd, op en naast mijn neusvleugels en langs mijn wenkbrauwen. Ook boven de lip zie ik de laatste tijd een smal randje verschijnen. Het zijn vlekken die zich in de loop van de tijd steeds verder hebben uitgebreid. De reden dat ik ze heb kan volgens mij van alles zijn. Ik heb vroeger de Diane35 geslikt, heb altijd onbeschermd in de zon gelegen (“omdat ik toch niet verbrandde”) en had ook last van puistjes waarmee ik juist expres in de zon ging liggen omdat ik vond dat ze daardoor sneller weggingen en minder opvielen. Ik gebruik nu bijna een jaar de hydrochinon crème en merk dat de vlekken lichter worden. Iedere dag smeer ik met zonnebrandcrème van La Roche Posay (factor 50) en sinds kort gebruik ik af en toe de zelfbruiner voor het gezicht van Lancaster om het contrast van mijn inmiddels bijna doorzichtig, witte huid en de vlekken wat kleiner te maken.

  Allereerst even mijn belangrijkste vraag. Ik probeer de hydrochinon alleen op de vlekken te smeren, maar merk dat dat niet helemaal lukt. De volgende dag kan ik zien welke gedeeltes iets lichter zijn geworden en dit is ook ietwat om de vlekken heen. Vooral bij mijn bovenlip maak ik me hierom ook zorgen. Ook als ik zorg dat ik de hydrochinon alleen boven mijn lip op het pigment smeer, heb ik de volgende ochtend vaak buikpijn en een vieze smaak in mijn mond. Zou het kunnen dat het door mijn huid heen in mijn mond terecht komt? Dit lijkt me vrij gevaarlijk? En hoe zorg ik ervoor dat de crème echt alleen op de vlekken werkzaam is?

  Daarnaast vroeg ik me af of ik misschien niet een keer moest stoppen met de hydrochinon omdat ik deze nu al veel langer dan een half jaar gebruik. Ik las in één van je blogs dat je daarna het beste een dagcrème met vitamine C en E kunt gebruiken. Kun jij me een tip geven welke ik het beste zou kunnen proberen? Via je blog zag ik de lijst met moisturizers maar vind het dan alsnog lastig om een keuze te maken uit deze lijst.

  Dan heb ik verder ergens gelezen dat iemand pure Jojoba-olie op haar gezicht smeerde en dat de vlekken daardoor verdwenen. Ook in de zon gebruikte ze dit product. En dat mensen Schindele’s Mineralen http://www.schindelesmineralen.eu en Nia24 http://www.nia24.com aanraden. Ik vroeg me af wat je mening is over beide producten.

  Ik ben me ervan bewust dat deze mail wel erg lang is, maar hoop dat je me toch van wat informatie zou willen voorzien.

  In ieder geval bedankt voor het schrijven van zo’n duidelijke blog. Hier zouden veel doktoren en specialisten een voorbeeld aan kunnen nemen!

  Charlotte

 • Carmen mei 17, 2013 (06:47)

  Beste Jetske, ik heb 3 weken geleden een peeling gedaan bij een dermatoloog in verband met veel kleine puisjes op mijn gezicht. Op dat moment had ik geen masker op mijn gezicht en nu wel 🙁

  Ik gebruik elke dag sunblock, en ga weinig in de zon. En mijn dokter heeft hydrocortison 10 mg voor geschreven. Van waar komt die masker op mijn gezicht? Terwijl ik sunblock gebruik? En zal dit creme de masker verdijnen? Ik ben heel erg bezorgd.

 • Debby mei 16, 2013 (21:30)

  Beste Jetske,

  Vandaag heb ik een tube Hydrochinon 5% opgehaald die de huisarts heeft voorgeschreven.

  Gisteren kwam ik op uw site terecht en heb de huisarts geraadpleegd..op eigen risico mag ik gaan smeren.

  Ik heb last van zwangerschapsmasker, overgehouden aan de zwangerschap van mijn jongste dochter die inmiddels bijna 4 is..

  Ik heb een paar vlekken boven mijn wenbrauwen waar ik graag van af wil maar ik ben ook heel bang dat het erger wordt van de creme.

  Hoe kan ik het beste beginnen??

  Hartelijk dank

 • Heidi mei 9, 2013 (15:54)

  Ik lees enthousiaste reacties omtrent de Pigmanorm creme van Widmer. Ikzelf heb de creme ook een aantal jaren gebruikt, sporadisch maar met goed resultaat. Ik was wat terughoudend want ooit las ik in een beschijving het woord Krebs . Geen goed nieuws, dacht ik. Nu ben ik weer wat gerustgesteld en wil graag de creme bestellen maar weet niet waar. Wie kan me helpen?

  Dank, Heidi

 • Lisa april 14, 2013 (20:44)

  Hallo, ik heb last van sproeten. ik ben al een aantal keer bij de huisarts geweest, maar ik word steeds door verwezen naar een ziekenhuis waar ik dan te horen krijg dat er niks aan mijn sproeten te doen is, mijn vraag is: waar kan ik nou het beste alsnog de hydroquinone aanschaffen? Welke Amerikaanse site? Ik geloof er namelijk niet meer in dat mIjn huisarts dit nog voor gaat schrijven, aangezien ik er al een aantal keer om gevraagd heb..

 • Anoniem december 20, 2012 (00:15)

  Hallo Jetske,

  Ik ben een 30 jarige vrouw van Afrikaanse afkomst. De afgelopen 10 jaar ben ik mijn gezicht aan het bleken. Ik heb hier erg spijt van en wil graag stoppen. maar zodra ik stop met de producten die ik gebruik, merk ik dat mijn gezicht begint te irriteren. mijn huid is verslapt en uitgedroogd.Ik weet nu niet waar ik moet beginnen en wat ik moet doen. help ;-(
  groetjes susa

 • Ivna oktober 27, 2012 (20:49)

  Ik heb een aantal maanden geleden hydroquinone2% gebruikt.Ik was te vreden met het resultaat,tot dat ik een week geleden gestopt ben,me gezicht is erg donker geworden,vooral rond om mijn mond en wangen.Ik ben zelfs bruin,maar ben nu in mn gezicht echt zwart,ik heb er alleen maar verdriet van.Wat voor middel kan is daarvoor gebruiken,wat raadt u mij aan.

  Bijvoorbaat dank!

 • Judith oktober 12, 2012 (12:35)

  Hallo Jetske,

  Ik heb een vraag, de dermatoloog heeft mij Hydrochinon (tretin 0,5%, hydroch 2%, tca 0,1%) voorgeschreven voor mijn pigmentvlekken. Echter krijgt een bekende van mij hiervoor azelainezuur. Wat is het verschil hiertussen? Doordat ik veel twijfelachtige verhalen lees over Hydrochinon, weet ik niet zeker of ik het moet gebruiken op mijn gezicht. Ik wil namelijk niet dat het erger wordt of dat ik bijvoorbeeld witte vlekken krijg. Misschien moet ik daarom vragen naar azeilainezuur. Wat raadt u aan?

  Ik hoor het graag!

 • Joan de Vries oktober 8, 2012 (14:59)

  Hallo Jetske,
  Ik gebruik sinds kort hydroquinone.
  Nu is mijn vraag mag ik zo af en toe nog wel een zelfbruiner gebruiken? Of kan dit niet in combinatie met hydroquinone, moet ik dan de hydroquinone een dagje overslaan en dan de zelfbruiner gebruiken?
  Heb binnenkort een feestje vandaar….
  mvrgr.
  Joan

 • Anoniem september 29, 2012 (00:36)

  Beste Jetske,

  Ik heb een vraag, als je een donkerehuid hebt wat ik namelijk heb en je smeert de hydroquinone op. Krijg ik dan geen witte vlekken op mijn huid? of vervaagd mijn pigment vlek naar de normale huidskleur als de rest van mijn huid?

  Hoor graag van u en alvast bedankt!

 • Stefanie september 20, 2012 (17:13)

  Beste Jetske,

  Gefeliciteerd met je informatieve en objectieve blog. Ook best knap dat je de moeite neemt om al die vragen te beantwoorden want het probleem van pigmentatie is ,te zien aan de vele reacties , veel voorkomend. Wel lees ik dat hydroquinone enkel op voorschrift te verkrijgen is maar in Belgie en ook in Nederland is dit product vrij verkrijgbaar in het gamma van Obagi. Volgens mijn schoonheidspecialiste mag dat niet. Zij raadt een lotion obv Sepiwhite aan. Op internet vind ik hier inderdaad positieve berichten over maar vind het niet terug in je lijstje. Wat is je mening hieromtrent ?
  Alvast bedankt

 • Marielle september 11, 2012 (18:40)

  Ik heb gezien dat dit ingredient ook in de gezichtscreme van Biocura van de Aldi zit. Het staat nog voor het midden van de ingredientenlijst.

 • naty augustus 30, 2012 (16:06)

  Heey met naty

  Ik ben op zoek naar en middel voor me huid ik heb echt alles geprobeerd maar niks lukt maar ik leid van acne en vleken ik hoop dat u mij kan helpen

 • michael augustus 24, 2012 (11:16)

  Hoi Jetske,

  Met dank voor je vorige reactie.
  Ik heb nu de hydrochinon creme gebruikt. Ik smeer dat alleen op de plekjes. Echter de plekjes werden na 2x gebruik eerst wat donkerder? Is dat normaal? (ik ben toen maar gestopt en 2 weken later nogmaals geprobeerd en toen geschiedde hetzelfde).

  Eucerin komt nu ook met een product maar daar zie ik eigenlijk niet de ingredienten inzitten die jij noemt op je blog/site. Wat vind jij daarvan?
  Of kan ik als de hydr. niet goed voor me is beter op zoek gaan naar de creme met een hoge percentage met niacimide die jij ook elders op je log beschrijft?

  Alvast bedankt,

  Groet Michael

 • Nella augustus 21, 2012 (16:43)

  Beste Jetste,

  Ik heb heel erg last van pigmentatie, al jaren eigenlijk. Het is het gevolg van acne en pil en waarschijnlijk ook de zon. Elke keer heb ik het behandeld, via de huisarts en dit jaar peelings gedaan. Maar helaas gaan ze niet weg. Ik ben bezig om een afspraak te maken bij SNIP, mogelijk kunnen zij mij helpen.
  Via mijn dermatoloog heb Mela Clear Serum gekocht, volgens haar helpt het goed tegen pigmentatie. Ben jij bekend met dit merk? Na lang gebruik zie ik eerlijk gezegd niet zoveel verschil.
  http://www.auriga-int.com/index.php?id=69&L=2

  Graag zie ik jou deskundig advies tegemoet!

  Groetjes Nella

 • mila augustus 5, 2012 (09:45)

  hallo

  ook ik heb hydrochinon gebruikt

  maar nu heb ik alezuinnezuur mijn huid is erg bruin geworden

  gaat het weg als ik stop ben al gestopt

  lijkt alsof de vlekken ergen zijn geworden

  wat kan ik doen

  aub uw hulp

  bvd vriendelijke groet mila

 • Bas juli 10, 2012 (15:36)

  Is Jetske op vakantie misschien? Reacties laten vaak even op zich wachten, maar nu duurt t wel heul lang ;).

  Nog ff geduld hebben maar.

 • jojo juli 3, 2012 (19:29)

  Hallo,

  ik gebruik hydrochinon 5 al 3,5 weken maar ik zie nog steeds geen resultaat is dat normaal?? Ik wordt echt gek ik wil van mijn pigmentvlekken af ik heb het bijna overal op mijn lichaam knieen, ellebood achterbenen en onder mijn kont.
  graaag advies. want ik ben gewooon hooooploos geworden en laserbehandelingen zijn duur kan ik helaas niet aan.

  mvg

  alvast bedankt

 • brenda juni 22, 2012 (16:51)

  Hallo Jetske en andere lezers,..

  ik las net het berichtje van Laura (19juni 2012)
  en ik zit een beetje met hetzelfde

  ik gebruik nu sinds een week 2x daags hydrochinon 2% creme op advies van mijn huisarts maar krijg nu wel het idee alsof ze donkerder bruin/rood lijken en mijn huis dunner/uitgedroogder is ondanks een goede nachtcreme en zonnecreme factor 30 Graag je advies gevraagd
  alvast hartelijk dank
  Brenda

 • Laura juni 19, 2012 (07:20)

  Hallo Jetske,

  ik heb tegen hyperpigmentatie een creme meegekregen en het volgende staat op de verpakking:

  29,7mg ter/hydrochi 0,05/5% fna
  300mg triamcinolon acet 1=10 micr

  Nu heb ik het heel dun op de plekken gesmeerd en het is alleen maar erger geworden lijkt het. Het is rood/bruin en geirriteerd. Ik ben gelijk gestopt. Ben ik misschien allergisch voor 1 van de ingredienten?

 • Bas juni 18, 2012 (13:45)

  Hoi Jetske,

  ik heb nu vijf weken een product uit Amerika gebruikt met 2% Hydrochinon daarin. En t werkt absoluut, mijn melasmavlekken zijn lichter geworden. Ik smeer het meestal s avonds vrij dik op omdat mn huid er wel goed op reageert.
  Nu is mijn vraag of ik door moet gaan of niet, jij zei geloof ik dat je het product maximaal een half jaar moet gebruiken he? Ben soms bang dat ik het pigment teveel weghaal en dat er witte vlekken ontstaan of kan dat niet? Ben in ieder geval al heel tevreden met het tot nu toe behaalde resulaat.

  Groetjes Bas

 • Daantje juni 17, 2012 (00:08)

  Beste jetske,
  Ik twijfel of ik last heb van melasma (hormonaal) of van pigmentvlekken door zonbeschadiging in combinatie met huidbeschadiging (door acne en eraan krabben, is wel al jaren geleden). Hoe haal je die twee uit elkaar? Ik gebruik ook het Mirena spiraaltje (en heb heel wat jaar terug een jaar of 5 lang de Diane35 pil gehad).
  Ik heb tot voor kort ook vaak (elke 2 weken) de zonnebank bezocht (dan smeerde ik wel heel dik factor 50 op de vlekken), maar daar wil ik mee stoppen en gebruik nu liever een zelfbruiner. Ik wil graag die hydrochinon gaan proberen, verwacht je dat het effect heeft, en welke oorzaak van de vlekken vermoed je?
  Alvast bedankt!
  groetjes Daantje
  PS: ik vind je blog erg informatief!!! en hoopvol…

 • Karin juni 1, 2012 (12:24)

  Beste Jetske,

  Wat een geweldige website met veel informatie. Sinds 10 jaar heb ik last van pigment vlekken in mij gezicht op mijn wangen 1 links een kleine en een wat grotere rechts. Sinds een 1 jaar ook 2 kleintjes op mijn voorhoofd, in de winter zie je ze niet want dan camoufleer ik ze, maar in de zomer, ik heb een getinte sproeterige huid worden ze vaak donker en zijn ze moeilijk te camoufleren. Ik heb van alles geprobeerd qua cremes, maar niets helpt. Sinds een maand ben ik begonnen met hydrochinon 2%, heel voorzichtig smeer ik het savonds op de plekken, ik zie nog geen resultaat,overdag bescherm ik mijn huid met een factor 50 zonne creme. Nu ga ik 10 juni een week naar Italie en mijn vraag is doorgaan met de creme savonds? of stoppen en weer verder gaan als ik terug ben? Ik hoop echt dat ik van de akelige vlekken afkom, het maak je zo onzeker en altijd die makeup opsmeren. Graag je advies en alvast bedankt Groetjes PS ik ben 48 jaar

 • Iris mei 27, 2012 (11:08)

  Hi Jetske,

  Ja! Ik merk verschil! Omdat de hoge concentratie inderdaad wat heftig was ben ik het niet dagelijks gaan smeren en vanaf afgelopen week wil ik het zelfs afbouwen nr 1 a 2 keer per week. Op de dagen dat ik niet met de gecombineerde hydrochinon/tretinoine smeer, smeer ik nu met alleen tretinoine, omdat ik toch wat bang ben van alle hydrochinon spookverhalen. Zo gaat het allemaal wel wat langzamer, maar kan ik het goed in de gaten houden.
  Heb inmiddels ook jouw dagcreme en exfoliant besteld, dus mijn huid gaat zienderogen vooruit! Geweldig!
  Succes en heel veel dank, ook voor het beantwoorden van mijn vraag! Alle lezers met pigmentvlekken ook succes en sterkte met dit prachtige weer!

  Groeten, Iris

  PS. Oh ja, en ik bescherm mijn huid zeker goed met een hoge factor, op het panische af en zeker in combinatie met de tretinoine en exfoliant..(op dagen als vandaag ook nog met pet en blijf ik of binnen of vermijd ik de zon met mijn gezicht). Ah ja, deze zomer nog even door de zure appel heen bijten en wellicht volgende zomer wat relaxter en meer vertrouwen op een flinke laag sunblock alleen (hoewel ik de zon in mijn gezicht zal blijven vermijden hoor! Better be safe than sorry..)

 • Lizette mei 18, 2012 (16:01)

  Beste Jetske,

  Wanneer je start met hydrochinon, moet je dit dan opbouwen van 2% naar 4-5% of mag je meteen met 4-5% beginnen?
  En voor de effectiviteit, is het noodzakelijk dat je een combinatie gebruikt met tretinoine of is hydrochinon alleen ook effectief? Dit gezien tretinoine de huid dunner maakt en dus gevoeliger voor de zon…
  Ik hoor het graag!

  Met vriendelijke groet,

  Lizette

 • author-avatar
  Jetske mei 18, 2012 (12:30)

  Beste Iris,

  Merk je dat de pigmentvlekjes al gaan verdwijnen? Het duurt vaak wel een maand voordat je wat gaat zien. Verder is 5% best een hoge concentratie en kan het de huid ook wel wat irriteren. Gebruik je er wel een zonnebrandcreme bij? Dat is namelijk wel erg belangrijk! Als het niet werkt dan zou ik je willen adviseren om de vlekjes met behulp van laser of IPL weg te laten halen.

  groeten jetske

 • author-avatar
  Jetske mei 18, 2012 (11:19)

  Beste Michael,

  Heb je al wel eens gedacht aan behandeling met laser/ipl? Dat werkt over het algemeen toch het beste bij pigmentvlekken. Je zou eens een afspraak kunnen maken met Annelijn van Ierland. Zij werkt bij de Velthuiskliniek in Hilversum en zij kan door middel van UV fotografie bepalen hoe diep het pigment in de huid zit en wat de beste behandelmethode is. Zij kan eventueel ook hydroquinone voorschrijven…

  groeten jetske

 • author-avatar
  Jetske mei 15, 2012 (14:48)

  Beste Sue,

  Ik speel je vraag even door naar Peter Velthuis. Hij heeft meer verstand van vitiligo dan ik. Zodra ik een antwoord heb, kom ik bij je terug,

  groeten Jetske

 • Abby mei 3, 2012 (23:42)

  Beste Jetske,

  Op zaterdag de 28ste werd ik verbrand aan mijn gezicht door SHR -ontharings methode. Mijn huidskleur in lichtbruin..en ik weet dat ik heel snel littekens krijg.Het heelen van de brand plekken op mijn gezicht ging best snel.Ik kreeg wel zo”n hele dunne korst …
  Een arts had mijn gezicht bekeken en zei dat ik hydrochinon creme kon gaan gebruiken. Alleen wist hij niet zeker of ik het gelijk ermee kon beginnen of was wanneer ik een litteken heb. Na een kwartier van informatie opzoeken, zei hij dat ik gelijk ermee moest beginnen en dat ik het heel dun over mijn gehele gezicht moest aanbrengen.

  Ik vertrouwde dit niet helemaal, omdat ik op alle sites ben gaan kijken en ze zeggen allemaal.” Alleen op de donkere plekken ” . Dus ik ben er dinsdag meebegonnen 2 maal daags dun op de plekken. Maar nu is het aan het vervellen en mijn huid heeft nog niet eens pigment aangemaakt.Dus mijn huid is nog heel licht.

  Mijn vraag: Is het wel verstandig om nu al hyrochinon te gebruiken? Want volgens de arts voorkom ik dat ik donkere plekken krijg.

  Met vriendelijke groet,

  Abby

 • author-avatar
  Jetske mei 3, 2012 (11:30)

  Beste Yvon,

  Wat fijn dat de producten van Uncover Skincare je zo goed bevallen! Je kunt de producten ook zeker afwisselend gebruiken. als je de salicylzuur goed verdraagt, kun je de exfoliant met glycolzuur een keer uitproberen. Hou je huid goed in de gaten en doe altijd een stapje terug. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om uiteindelijk om de dag de glycolzuur en om de dag de salicylzuur te gebruiken, of, als je huid het verdraagt, s ochtends de salicylzuur en s avonds de glycolzuur. Let wel goed op want het kan wat te heftig zijn voor een gevoelige huid…

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske mei 3, 2012 (11:25)

  Beste Angela,

  Ik vermoed dat de bultjes weer verdwijnen als je ermee stopt. Gebruik even alleen een milde reiniger en eventueel wat lanettecreme als je huid wat droger is. Hydroquinone kan de huid behoorlijk irriteren. Heb je wel eens gedacht aan laserbehandeling? Je zou een keer een consultafspraak kunnen maken met Annelijn van Ierland; zij werkt bij de Velthuiskliniek en Hilversum en kan een huidanalyse bij je doen en je meer uitleg geven. Een goede huidanalyse is bij pigmentvlekken erg belangrijk aangezien je eerst moet ontdekken van wat voor soort pigmentvlekken er sprake is voordat je kan gaan behandelen….

  Succes, groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske april 29, 2012 (23:49)

  Nee Jeroen, geen goed idee hoor! Zelfs kans dat het daar erger van wordt….

  groeten Jetske

 • Iris april 17, 2012 (13:45)

  Beste Jetske,

  Dankjewel! Eindelijk een duidelijke en eerlijke website over huidverzorging en de informatie over pigmentvlekken!
  Ik ben 30 en heb al 4 jaar last van grote vlekken in mijn gezicht als souvernier meegekregen na een fijne vakantie. Achteraf heb ik daarvoor weleens kleine vlekjes gezien na een dag teveel zon, maar ze nooit als dusdanig opgemerkt, die waren de volgende dag ook alweer weg. De laatste 4 jaar kan ik er niet meer omheen, heb zoals zovelen van alles geprobeerd en hoewel ik de zon zoveel mogelijk vermijd en smeer met een hoge factor, zijn de vlekken nog altijd aanwezig.
  Smeren met hydroquinone durfde ik niet eerder, tot het lezen van jouw bericht hierover. Ik heb een recept opgehaald bij de huisarts en bouw het nu op sinds 3 dagen. Ik kan niet wachten tot ik resultaat ga zien!
  Hopelijk zit het niet te diep en is het nog goed te verhelpen, anders iig over 10 jaar een paar rimpels minder doordat ik de zon al een paar jaar vermijd :). Ooit zal ik de vruchten ervan plukken ;).
  Ik gebruik nu een creme van 5% hydroquinone en 0,05 tretoine, omdat de vlekken wel op de hele voorkant van mijn gezicht zaten/zitten en ze nu al wel heel licht zijn, vind ik het moeilijk om de precieze vlekken in te smeren. Is het, omdat er dus ook stukjes gezonde huid tussen zitten, aan te raden om met een lagere dosering te gaan smeren? Of maakt dat in principe niet uit?
  Keep up the good work en alvast bedankt! 🙂
  Groet, Iris

 • Michael april 15, 2012 (20:49)

  Hoi Jetske,

  Voor veroudering en pigmentvlekken gebruik ik al jaren tretionine 0.05 werkt verder prima. Echter tegen de pigmentvlekken werkt het niet.
  Nu lees ik over Hydroquinone, daarvoor moet ik dus langs een arts of langs Peter Velthuis.
  Kun je me antwoord geven op de volgende vragen:
  – ik heb een paar kleine pigmentvlekjes in mijn gezicht. Kan ik met een wattenstaafje de Hydroquinone eropbrengen want ik ben bang anders teveel witte vlekken te krijgen?
  – ik heb (ik ben bang van goedkope aftersheave en zon) berloque dermatitis in mijn hals (pigmentvlek) Werkt daar ook de Hydroq. op?

  Bij wie kan ik het best langs gaan voor goed advies. Ben in Nijmegen bij een dermatoloog geweest voor berloque dermatitis maar die schreef me de tretioine creme voor. Die werkt dus niet.

  Alvast bedankt

 • Jeroentje april 15, 2012 (17:51)

  Hoi Jetske, mooie site heb je. Ik heb helaas naast beide ogen 2 donkere pigmentvlekken sinds ongeveer een jaar. Kan ik het niet gewoon zelf bleken met citroensap?? Zit ook vitamine C/zurige toestanden in toch?

  bedankt alvast!

  Jeroen

 • Sue april 9, 2012 (20:25)

  Beste jetske,

  IK heb al een aantal jaren vitiligo en heb een 5-tal weken hydroquinone creme gebruikt om de donekere (resterende) plekken op mijn gezicht en decolte teverwitten. Mijn dermatoloog vertelde me dat ik dagelijks s avonds de creme kan aanbrengen. Na 5 weken werden de witte plekken precies lichter en de normale huid werd donkerder (roodbruin en geirriteerd). ben dan effe gstopt met de creme, maar ondertussen is de vitiligo precies erger geworden en is het uberhaupt veel zichtbaarder dan ervoor. Ik had bijgevolg ook op mijn hals de creme aangebracht (normale huid) om het contrast met mijn gezicht en decolte miniem te houden , maar plots begonnen zich witte plekken (vilitigo) te manifesteren in mijn hals , wat ik voor het gebruik dan weer niet had. Mijn doel is gewoon de donkere plekken (normale huid) verwitten zodat het contrast met de vitiligo praktisch nihil wordt. Ik ben erg ongerust, komt dat nog goed? Misschien door minde frequent de creme te gebruiken. Kan ik mijn hals ook verder verwitten (zal het egaal wit worden) ook al was dat een gezonde huid (geen vitiligo vooraleer ik de creme aanbracht)? Kunt u mij aub vertellen hoe ik het gebruik ervan verder moet hanteren zodat het meer effen wordt en de donkere plekken ook effectief lichter worden? Bij voorbaat dank, a lot!

  groeten,

  Sue

 • author-avatar
  Jetske april 4, 2012 (11:25)

  Beste Lina,

  Hoe gaat het nu met je huid. Als je huid nog steeds zo reageert zou ik zeker even stoppen met het gebruik. Je kunt beter een wat lager percentage hydroquinone gaan gebruiken en dit smeren in combinatie met een goede moisturizer. Is het echt voor pigmentvlekken? Smeer in ieder geval niet langer dan een paar maanden met hydroquinone en ga daarna over op een product met vitamine C/Niacinamide of een van de andere ingredienten die invloed hebben op de aanmaak van pigment. Gebuik daarbij dan bij voorkeur ook tretinoine.

  groeten Jetske

 • yvon april 1, 2012 (22:18)

  beste Jetske,
  je producten (moisterizer en exfoliant) gebruik ik nu vanaf oktober (2011) en mijn huid is er echt van opgeknapt en ziet er dan ook een stuk beter uit.
  ben er heel tevreden over en het spaart tijd want ben niet meer op zoek naar de ideale creme.
  (scheelt ook nog geld want gebruik geen aparte ogencreme meer en de cremes smeren voordelig)

  nu heb ik een vraag over de keuze van de exfoliant:
  ik heb een droge en allergische huid met enkele pigmentvlekken en enigszins couperose.
  nu las ik op je site dat je bij couperose beter geen creme met glycolzuur kunt gebruiken maar liever de exfoliant met salicylzuur.

  kan ik deze beiden cremes eventueel ook afwisselend gebruiken?

  groeten van yvon
  (ben erg blij met je site)

 • Angela april 1, 2012 (15:52)

  Hoi Jetske,

  Ik zit hier met een probleem. Begin februari heb ik van de HA de hydrochinon creme van 2% gekregen met de instructies dat ik 1 x per dag moet gaan smeren met de nadruk van HEEL DUN SMEREN. Ik smeer nu elke ochtend heel lichtjes in. Ik ben nu al een maand verder en ik kan wel gaan janken als ik mezelf in de spiegel kijk. Ik heb op mijn rechterwang allerlei donkere, rode bultjes en vlekjes. En op mijn linkerwang heb ik van die klein bleke vlekjes. Normaal gesproken is dat opzich niet erg, maar aangezien ik een lichtbruine huid heb is dat toch wel erg. Voordat ik m n hydrochinon creme kreeg, had ik al honderden euro s aan de Neoderma Bio-peeling verspild wat overigens niet bij mij hielp. De enige voordeel van de hydrochinon creme is dat het wel de vlekken van mijn acnelittekens laat verminderen. Die zijn als het ware weg. Maar ik zit hier nog steeds met mijn rode/donkere bultjes/vlekjes op mijn wang.

  Wat kan ik nog meer doen voor mijn bleke vlekjes en rode vlek/bultjes? Ik ben echt ten einde raad.

 • author-avatar
  Jetske maart 21, 2012 (16:37)

  Beste Anja,

  Wat een ellende zeg! Je hoeft niet bang te zijn dat de omringende huid lichter wordt door het smeren met hydrochinon, maar ik betwijfel of het je echt zal gaan helpen. Ik zou je willen adviseren om naar een andere dermatoloog te gaan voor een second opinion. Ik kan het zo op afstand echt lastig beoordelen. Overigens verwacht ik wel dat de pigmentvlekken vanzelf lichter zullen worden, maar dat is nu even een schrale troost….

  vriendelijke groeten,

  Jetske

 • author-avatar
  Jetske maart 7, 2012 (17:46)

  Hi Camila,

  Dat zal niet meevallen. De beste manier is om dagelijks gebruik te maken van een zonnebrandcreme met een hoge beschermingsfactor. Laser of IPL zal je niet verder helpen. Je loopt dan vooral risico om last te krijgen van lelijke pigmentvlekken. Ook een blekende creme als hydroquinone is niet de oplossing en kan slechts tijdelijk tegen echte pigmentvlekken gebruikt worden.

  groeten Jetske

 • Lina februari 26, 2012 (21:27)

  Beste Jetske,

  Ik gebruik nu al 2 weken een creme met 5% Hydrochinon, 0.05 % tretinoine en 0.1 % triamcinolanecetonide. Mijn huid wordt er echt vuurrood door en het brand uit heel erg bij het aanbrengen. Het lijkt nu ook alsof de behandelde plekken glimmen. Aan het begin van de behandeling ( en nu ook alleen in mindere maten) vervelde mijn huid heel erg ik kon letterlijk mijn huid eraf trekken. Moet ik met de behandeling stoppen of moet ik het minder gaan gebruiken? Ik moest het van de dermatoloog 1x per dag aanbrengen, maar ik ben bang dat ik mijn huid permanent beschadig..

  Groetjes,

  Dikra

 • author-avatar
  Jetske februari 17, 2012 (17:28)

  Nee San,

  Ik vrees dat je in Nederland hiervoor toch echt bij je huisarts of dermatoloog moet zijn. In Amerika is het nog wel tot een bepaald percentage vrij verkrijgbaar; misschien kun je het via een online shop aanschaffen. Toch is het niet voor niets dat er hier een recept voor nodig is. Hydroquinone kan bijwerkingen geven en je moet het niet te lang gebruiken.

  groeten Jetske

 • San februari 15, 2012 (14:22)

  Beste Jetske,

  Ik ben heel blij met je blog en ga me gelijk abonneren!

  Brandende vraag: weet jij waar ik online stiekempjes Hydroquinone kan kopen? Dus zonder dat je langs een arts moet?
  Al zou ik maar wat proefjes kunnen aanschaffen.
  Binnen- of buitenland maakt me niet uit.

  Ik hoop dat je me kunt helpen!

  Groetjes,
  San

 • janne februari 11, 2012 (11:20)

  Beste Jetske,

  allereerst proficiat met je blog! Heerlijk om wat licht in de duisternis te zien.
  Heeft u een antwoord op mijn probleem aub: Ik heb mijn bikinlijn met een Lightsheer Diodelaser laten laseren (1ste behandeling- na jarenlang twijfelen eindelijk de stap gezet). De dermatoloog vertelde me dat ik de ideale kandidaat was: lichte huid/donkere haartjes. Ik dacht dat mijn probleem opgelost zou zijn.
  Helaas is niets minder waar. Iedere haarfollikel die behandeld is (en dat zijn er wel wat), is veranderd in een pigmentvlek, waardoor ik nu op een ontplofte dalmatier lijk (het is echt een pigmentenarchipel).
  De dokter zei dat dit extreem zeldzaam is, maar daar ben ik vet mee. Ik voel me verminkt en in bikini lopen zal ik kunnen vergeten. Not to mention wat het met je priveleven doet.
  Ze heeft me nu 2 producten voorgeschreven: Nystatine voor s morgens (blijkbaar voor de ontsteking tegen te gaan- en de vorming van gisten door de enorme warmte van de laser) en Hydrochinon voor s avonds. Maar ik vraag me af of het probleem hiermee zal verholpen zijn, omdat de pigment waarschijnlijk door de laser erg diep zit (de dermatoloog heeft bij de laserbehandeling ook erg zitten duwen op de te behandelen zone).
  Ik zit met de handen in het haar en lijd er psychisch zwaar onder.
  De vorm van de pigmenten is op sommige plaatsen ook enorm onnatuurlijk: lange lijnen van puntjes van de plekken waar de laser heeft gezeten.
  Denkt u dat deze behandeling zal helpen? En zal door het smeren van de Hydrochinon de omringende huid ook niet lichter worden, waardoor rond de bikinilijn een wittere cirkel zal ontstaan?
  Alvast bedankt voor het lezen!
  groetjes
  Anja

 • Camila januari 26, 2012 (20:57)

  Myn huidskleur is beetje donker best wel getint en ik zou heeel erg graag een beetje lichter maken maar kan dat gewoon 2 tonen lichter ofzo

 • author-avatar
  Jetske januari 11, 2012 (16:45)

  Beste Danique,

  Ik vind de concentratie hydroquinone in dit product behoorlijk hoog en kan me dus goed voorstellen dat je hier last van krijgt. Het is inderdaad mogelijk dat je huid hierop gaat reageren met het aanmaken van pigment. gelukkig is de kans hierop niet erg groot. Ik adviseer je om eerst een gewone creme op de huid te gebruiken (die van Uncover is geschikt ivm de hoge concentratie Niaciamide en Vitamine C) en daarna pas de hydroquinone creme in een dun laagje. Je kunt het product in het begin om de dag gebruiken en vervolgens over gaan naar elke dag. Als dit goed gaat kan je als eerste de hydroquinone creme aanbrengen en daarover een gewone creme smeren. Veel succes!

  groeten jetske

 • author-avatar
  Jetske december 23, 2011 (18:05)

  Beste Debby,

  Allereerst gefeliciteerd! Ik snap je ongerustheid wel, maar ik zou me geen zorgen maken hoor. Op het moment dat jij een peeling nam was er nog niet eens sprake van circulatie. Dan kunnen eventuele schadelijke stoffen dus ook nog niet bij de baby komen. Verder is er bv van een glycolzuurpeeling helemaal niet bekend dat dit schadelijk zou zijn. En de concentratie van het betreffende ingredient dat via de huid opgenomen wordt door het lichaam is echt heel erg laag. Neemt niet weg dat je beter het zekere voor het onzeker kunt nemen en dus geen peelings/ hydrochinon of vitamine a zuur creme kunt gebruiken tijdens de zwangerschap.

  Groeten en fijne feestdagen,

  Jetske

 • Danique december 14, 2011 (23:12)

  Hallo Jetske,

  Voor mijn hyperpigmentatie heb ik van mijn dermatoloog een creme met 0.02 % tretinoine, 8% hydrochinonum en 0,05 % hydrocortisoni voorgeschreven gekregen. Na deze creme slechts 1 keer s avonds opgesmeerd te hebben loop ik al 2 dagen rond met ontzettende rode en branderige vlekken. Je kunt precies zien waar de creme allemaal gesmeerd is. Ook was ik vandaag erg aan het vervellen.

  Duurt deze roodheid lang of kan ik verwachten dat het snel weer afneemt? Waar ik heel bang voor ben is dat mijn huid door deze extreme reactie juist weer pigmentatie aanmaakt. Is dat mogelijk?

  Ik hoop snel van je te horen. Alvast bedankt!

  Vriendelijke groet,
  Danique

 • Daisy december 5, 2011 (21:00)

  Hoi Jetske,

  Ik gebruik het product Pigmanorm ook. Heb dit gekregen via mijn huidspecialist, nadat ik twee bruine vlekjes boven mijn lippen kreeg. Het product deed echt wonderen voor mij en ze zijn heel veel lichter geworden. Ik kan het product jammer genoeg maar twee keer per week gebruiken want mijn huid reageert hier heel slecht op. Mijn huid wordt heel rood en begint heftig te vervellen. Heb dit z on 7 tal weken 2 a 3 keer per week gebruikt. De vlekken zijn helaas nog niet weg, alleen heel veel lichter geworden, denk je dat ik dit nog verder moet doen? Zouden ze nog wegaan? Ik ben nu even gestopt ( 4 tal weken ) omdat die roodheid mij echt wel stoorde. Mijn grote vraag is, kunnen ze nog lichter worden en helemaal verdwijnen?
  Alvast bedankt!
  Groetjes Daisy

 • Debby december 5, 2011 (16:32)

  Hoi Jetske,

  De laatste peeling die ik heb gehad was vorig week.

 • Debby december 5, 2011 (15:45)

  Beste Jetske,

  Ik heb in totaal 8 chemische peelings gehad in het ziekenhuis.
  Wel de lichte vorm. Ook heb ik bleeking creme ( hydrochinon).
  Nu ben ik er achter gekomen dat ik al 6 weken zwanger ben… Wat moet ik doen? Is dit heel erg schadelijk? Wat kan er mis gaan?

  Alvast bedankt!

  Groeten Debby

 • author-avatar
  Jetske december 5, 2011 (12:37)

  Beste Marieke,

  Het lijkt me niet dat het de bedoeling is dat je huid rood wordt na het gebruik van een product. Dus liever nog een stapje terug doen dan het gaan opbouwen… Je kunt ook proberen een wat dunner laagje te gebruiken, of als je al heel weinig gebruikt, het product over je creme aan te brengen. Het is dan wat minder heftig voor je huid. Pigmanorm (als ik het goed heb gevonden) is een combinatie van verschillende actieve stoffen, waaronder 5% hydroquinone en 0,03% tretinoine dus het is helemaal niet vreemd als je huid hierop reageert.

  UV damage is goed te behandelen met een laserbehandeling. Wees wel kritisch bij wie je dit laat doen! Heb je last van melasma, dan is de behandeling een stuk moeilijker. Wil je weten wat hier de mogelijkheden zijn, dan kun je het beste eens bij het SNIP langsgaan. Zij zijn het meest gespecialiseerd op dit gebied.

  Ook vind je meer informatie op de andere blogs die ik over pigmentatie schreef.

  Succes, groeten Jetske

 • Marieke december 4, 2011 (14:18)

  Beste Jetske

  Ondertussen ben ik 6 weken bezig met de Pigmanorm, maar ik kan het nog steeds maar een 3x/week opdoen want anders krijg ik roodheid. Maar hoelang mag ik het product nu gebruiken? Want ik moest het opbouwen naar 2x/dag, maar doordat ik het maar 3x/week kan gebruiken, duurt het dus ook veel langer voor ik resultaat heb. De dermatologe had 3 maanden aangegeven bij 2 dagelijks gebruik, maar moet ik het nu langer aanhouden en is dit niet schadelijk?
  Alvast bedankt!
  Groetjes Marieke

 • Janneke december 4, 2011 (11:53)

  Hoi Jetske,

  Ik heb veel sproetjes in mijn gezicht, de meeste vrij licht van kleur maar sommigen ook wat donkerder. In de zomer zijn het er meer en zijn ze zichtbaarder dan in de winter.
  Ik denk dat het een combinatie van aanleg is (mijn moeder heeft ze ook en ik heb bruinrood haar) en toen ik jonger was veel in de zon met weinig bescherming.
  Van mij hoeven ze niet allemaal helemaal weg, maar ik zou het mooier vinden als het wat minder was. Bv. alleen nog maar op mijn wangen/neus, i.p.v. verspreid over mijn hele gezicht. Ook is de “verdeling” over mijn gezicht nu niet gelijkmatig; op de linkerkant van mijn gezicht zitten aanzienlijk meer sproeten dan op de rechterkant.
  Al met al vraag ik me af wat ik hier nu het beste aan kan doen. Is een hydroquinone creme en goed idee of voor mij te heftig? Zou laseren iets kunnen zijn? Ik heb een redelijk normale huid, maar wel aanleg voor couperose dus waarschijnlijk wel wat dun/gevoelig.
  Ik zie dat de Pigmanorm creme van Widmer gewoon online te koop is, maar ik twijfel dus of ik die nu wel moet gaan proberen…
  Ik hoor heel graag jouw visie hierop! Vast bedankt.

  Vriendelijke groet,

  Janneke

 • author-avatar
  Jetske november 24, 2011 (17:06)

  Beste,

  Hydroquinone is niet voor niets een medicijn en kan vrij heftig zijn voor de huid. Niet iedereen kan er even goed tegen. Als je huid rood wordt van het gebruik, doe dan even een stapje terug. Gebruik het in het begin niet elke dag, maar bijvoorbeeld om de avond. Is dit ook te heftig, gebruik het dan 2 keer in de week. Kijk goed hoe je huid reageert en zorg dat ze niet geirriteerd raakt.

  Overigens zijn er ook nog andere stoffen die effectief zijn bij melasma. Hier kun je meer over lezen in de blogs niacinamide bij de behandeling van melasma en melasma: ascorbic acid versus hydroquinone .

  Succes! Groeten Jetske

 • Martine november 22, 2011 (15:56)

  Hallo Jetske,

  Dank voor het antwoord! Beetje late reactie, waarvoor sorry. Ik heb me meteen op de RSS feed geabonneerd, zodat ik voortaan automatisch op de hoogte ben van jouw nieuws rondom dit onderwerp. Ik ga met je adviezen aan de slag, maar morgen eerst wat rode adertjes bij Annelijn laten verwijderen:-)

  Hartelijks,
  Martine

 • author-avatar
  Jetske november 9, 2011 (18:46)

  Beste Kess,

  Het zou heel goed kunnen dat je last hebt van Melasma (zie mijn blog http://jetskeultee.nl/2009/11/04/verschillende-soorten-pigment/) . De behandeling hiervan is anders dan de behandeling van UV vlekken (of ouderdomsvlekken). Je zou me even een foto kunnen sturen zodat ik je beter advies kan geven!

  groeten jetske

 • author-avatar
  Jetske november 9, 2011 (18:43)

  Beste Marloes,

  Je kunt hydroquinone inderdaad op de littekentjes gebruiken, maar dan moeten het wel littekens zijn die er al een tijdje zitten. Anders verstoor je de wondgenezing. Door het gebruik van hydroquinone wordt je huid gevoeliger door de zon en zullen er gemakkelijker vrije radicalen gevormd worden. Je hoeft dus niet bang te zijn voor pigmentverschuivingen (witten of bruine vlekken) maar wel voor zonschade. Goed beschermen tegen de zon dus met kleding of een zonnebrandcreme!

  groeten Jetske

 • Marieke november 6, 2011 (00:18)

  Beste Jetske

  Via mijn dermatologe heb ik Pigmanorm van Louis Widmer voorgeschreven gekregen voor mijn pigmentvlekken. Heb een 5-tal jaren geleden een laserbehandeling ondergaan, maar dit heeft niets geholpen. Vervolgens werd een andere behandeling geprobeerd, waarbij mijn huid weggeschraapt werd en er een korst op kwam die afviel en dan zou de vlek weg zijn, maar dit heeft ook niet geholpen.
  Ik ben dus nu begonnen met Pigmanorm. De dermatologe adviseerde mij dit 1x/dag te gebruiken en op te bouwen tot 2x. Mijn huid reageerde nogal heftig na een dag of 3 smeren, dus ben ik een week gestopt en ben nu terug begonnen met 3x week te smeren. De ochtend nadat ik het gebruikt heb is mijn vlek (die zich op mijn slaap, kort bij mijn oog bevindt) erg rood. Mensen vragen mij ook voortdurend wat die vlek is langs mijn oog. In de loop van de dag komen er wat velletjes op, maar vooral de roodheid valt op. De tweede dag is de roodheid grotendeels verdwenen. Maar iedere keer als ik het opbreng is de vlek de dag nadien zo rood (ben wel nog maar 1,5 week bezig). Wanneer kan ik het opbouwen naar dagelijks? Moet ik wachten tot het niet meer rood wordt of is het normaal dat het de dag nadien rood is?
  Alvast bedankt voor uw antwoord.

  Vriendelijke groeten

  Marieke

 • unkown november 2, 2011 (10:55)

  beste mensen,

  ik heb al 2 jaar last van pigmentatie op mijn gezicht. dit stoort mij heel erg!

  ik heb het middeltje “hydrochinon creme 5%” Voorgeschreven gekregen van mijn dermatoloog. Dit middeltje heeft zeker geholpen maar ben er eventjes mee gestopt omdat mijn wangen en andere plekken op mijn gezicht erg rood werden..

  Weet iemand misschien waarom dit zo is? want dit middeltje is zeker aan te raden als je van je pigmentvlekken afwilt, misschien dat het bij u niet voor bijwerkingen zal zorgen.. Proberen waard!

  maar wat raden jullie mij aan om te doen? 1 maal 3 daags insmeren? of..

  Wie kan mij hierover mailen ?

  groetjes

 • author-avatar
  Jetske oktober 31, 2011 (17:28)

  Hallo Martine, dankje voor je compliment over mijn blog :-).

  Hydroquinone kun je gewoon op je hele gezicht gebruiken (of de delen waar het voorkomt). Je hoeft dus niet alleen de plekjes aan te stippen. Wat dieper in je huid wordt melanine aangemaakt, zodra het naar boven komt wordt het proces verstoord en krijg je vlekken. Hydroquinone is een prima stof, maar kun je beperkt gebruiken. Wat betreft behandeling wil ik je
  graag wil ik je naar de volgende blogs verwijzen:

  ingredientkeuze bij pigmentvlekken
  niacinamide bij de behandeling van melasma
  Melasma; vitamine C versus hydroquinone

  Overigens is melasma vaak lastig te behandelen. Je zou een keer een afspraak kunnen maken bij het SNIP (centrum voor pigmentstoornissen). Zij kunnen bekijken of de vlekken eventueel met laser te verminderen zijn.

  Ook kun je de huidanalyse doen op de website van Uncover Skincare. Bij de uitkomst vind je onder het tabblad wat je verder nog moet weten uitleg afgestemd op jouw huid over wat wel en niet werkt.

  Succes! Groeten Jetske

 • Kess oktober 21, 2011 (23:59)

  Beste Jetske,

  Ik zit in de overgang en zie de pigmentvlekken op mijn gezicht erger worden.
  Wat zou je kunnen adviseren voor een aziatische huid?

  Groeten,
  Kess

 • author-avatar
  Jetske oktober 21, 2011 (13:33)

  Beste Zoetje,

  Goede vraag! Die hoge factoren zijn vaak heel onprettig op je gezicht, zeker als je ze gebruikt in combinatie met make-up. Aangezien er maar weinig verschil tussen een factor 15 en een total sunblock zit (factor 15 beschermt tegen 93% van de zonnestralen, factor 30 tegen 97% en geen enkele factor voor 100% beschermt adviseer ik eigenlijk liever om voor de dagelijkse bescherming een factor 15 of een factor 30 te gebruiken. Deze producten zijn niet alleen prettiger in gebruik, ze bevatten over het algemeen ook minder irriterende of mogelijk schadelijke stoffen. Als je je huid goed wilt beschermen kan je naar mijn idee beter een wat lagere factor goed opbrengen en deze combineren met een huidproduct met oxidanten. Dit laatste geeft ook de nodige bescherming tegen de zonschade. Let daarbij ook eens op stoffen in make-up die in combinatie met zonlicht pigmentvlekken kunnen veroorzaken. Er bestaan zelfs bepaalde zonfilters die dit kunnen doen….. Ik zou in ieder geval een make-up gebruiken met een factor (foundation en/of poeder) die je s morgens boven een moisturizer met antioxidanten en een zonnebrandcreme aanbrengt. Je kan dan overdag je make-up wat bijwerken waardoor je de bescherming weer wat opbouwt. Vaak is in make-up zinkoxide gebruikt voor de bescherming en dit geeft ook weinig huidirritatie. De meeste moderne zonnefilters zijn behoorlijk stabiel en geven je langer dan 2 uur bescherming. Zeker als je niet zwemt of transpireert en niet aan het zonnebaden bent. Op hete zomerse dagen of als je echt in de zon gaat zitten zou ik tussendoor wel met een apart zonnefilter smeren.

  Groeten Jetske

 • Marloes oktober 20, 2011 (00:33)

  Hallo
  Ik had een paar vraagjes over Hydroquinone en hoopte dat jij me ermee kon helpen.

  1. Kan ik het op littekens gebruiken (om te vervagen)?
  Of is er een ander spulletje waarmee dit kan?
  2. Als je hydroquinone gebruikt kun je dan niet meer in de zon komen? Omdat de zon dan bijvoorbeeld een wittere of bruinere plek in je huid brand op de plek waar je de hydroquinone hebt gebruikt?

  Alvast bedankt!

 • Martine oktober 7, 2011 (10:54)

  Beste Jetske,

  Wat een fijn blog is dit! Ik wil je graag iets vragen. Op mijn voorhoofd heb ik last van melasma (waarschijnlijk een combinatie van oppervlakkig en dieper gelegen melasma). Hiervoor heb ik hydrochinon creme (5%) gekregen, maar ik heb het nog niet gebruikt. In de donkere vlekken is namelijk witte confetti te zien. Betekent dit dat deze witte vlekken geen pigment meer in zich hebben? En is dit blijvend? Mijn voorhoofd wordt al zo n twaalf jaar door pigmentvlekken onsierd; de witte vlekken zijn het afgelopen jaar ontstaan. Wat gebeurt er als ik hier de hydrochinon op smeer? Ik weet dat ik de creme alleen op de donkere vlekken moet aanbrengen, maar het is redelijk onmogelijk de witte puntjes te ontwijken. Adviseer je me toch de hydrochinon te gebruiken of kan ik misschien beter met glycolzuurpeelings aan de slag en hopen dat hiermee de oppervlakkige vlekken enigszins verdwijnen?

  Alvast veel dank voor je antwoord!

  Hartelijke groet,
  Martine

 • author-avatar
  Jetske oktober 3, 2011 (17:23)

  Beste Tinneke,

  Het belangrijkste wat je kunt doen als je last van melasma hebt, is heel voorzichtig zijn met zon. Elke dag zonbescherming dus! Melasma is inderdaad behoorlijk hardnekkig en lastig te behandelen, maar in sommige gevallen wordt het spontaan beter. De term “zwangerschapsmasker” is nogal verwarrend, want de meerderheid van de mensen is helemaal niet zwanger. Het kan overigens ook ontstaan door pilgebruik. De Diane-35 is bijvoorbeeld geassocieerd met het ontstaan van melasma. Behandelopties zijn inderdaad hydroquinone of bepaalde laserbehandelingen. Voor dit laatste kun je het beste terecht bij het SNIP, laserbehandelingen kunnen de plekken namelijk ook verergeren dus je moet wel echt naar een gespecialiseerd centrum gaan. Hydroquinone zal, als je gebruikt zoals voorgeschreven, normaal gesproken zeker niet het effect hebben dat je huid nooit meer bruin wordt of dat je lichtere vlekken krijgt. Jammer genoeg zie je wel vaak dat als je gestopt bent met het gebruik van de creme, de vlekken na verloop van tijd weer terugkomen.

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske oktober 3, 2011 (17:22)

  Beste Feline,

  Dit zou je het beste kunnen laten laseren. Daar zijn verschillende soorten lasers voor, zoals bijvoorbeeld de Q-switch laser. Hydroquinone zal niet veel voor je doen helaas. Ik adviseer je wel om naar een goed lasercentrum te gaan, waar er keuze is uit meerdere soorten lasers.

  Vriendelijke groeten,

  Jetske Ultee

 • Zoetje oktober 1, 2011 (13:03)

  Hoi Jetske,
  Hoe zit het nou met de gewone, dagelijkse bescherming tegen de zon? En daarmee bedoel ik: niet als je gaat zwemmen/sporten in de zon maar als je overdag op kantoor zit en incidenteel naar buiten gaat.

  Ik heb snel pigmentvlekken dus smeer factor 50, in de ochtend voordat ik naar mijn werk fiets. Moet ik dan weer smeren als ik even naar buiten ga tijdens de lunchpauze? En dan weer als ik in de middag naar huis fiets?

  Mijn vraag is eigenlijk: hoe standvastig is een zonnecreme tijdens een kantoordag? Als ik tussen de middag ga smeren is mijn lunchpauze al voorbij, want ik moet me dan ook weer opmaken/poederen/blush omdat ik anders er krijtwit of glimmend uitzie. Bovendien gaan alle lagen wel lelijk aankoeken !

  Kortom, wat is nu het beste in deze situatie?
  Werken de cremes die eenmaal daags kunnen worden opgebracht (Ultrasun, Vision all day)? Toch regelmatig smeren? Of bijv. alleen in de ochtend en middag?

  Ik kan eigenlijk nooit een antwoord vinden op deze vraag en ben benieuwd naar jouw opinie!

  vr.gr
  Zoetje

 • Feline september 19, 2011 (21:39)

  hallo jetske,

  werkt dit ook tegen pigmentvlekken waarmee je geboren bent.
  Ik ben namelijk geboren met een pigmentvlek op mijn wang, en de laatste jaren begin ik me er steeds meer aan te ergeren.
  zijn er manieren om dit weg te krijgen?

 • Tinneke september 19, 2011 (20:13)

  Beste

  Sinds deze zomer heb ik last van melasme (of ook wel zwangerschapsmasker genoemd – niettegenstaande ik niet zwanger ben).
  Mijn dermatologe heeft me verteld dat hier weinig aan te doen is en dat de oorzaak vrijwel onbekend is. Blijkbaar zou het iets hormonaals zijn.
  Is het zo dat wanneer je dit eenmaal hebt gekregen; dit voor het leven is?

  Als behandeling voor de huidige vlekken heeft ze me Pigmanorm voorgeschreven. Is deze zalf schadelijk voor de omliggende pigmenten? Deze zalf zorgt voor het bleker worden van de vlekken… wilt dit dan zeggen dat de behandelde plaatsen nooit meer bruin kunnen worden?

  Bestaat er een kans dat deze vlekken ook weg gaan zonder gebruik van de zalf?

  Alvast bedankt voor uw reactie!

 • author-avatar
  Jetske september 9, 2011 (12:48)

  Beste Sema,

  Hydroquinone kan best heftig zijn, helemaal rondom je ogen omdat daar de huid wat dunner is… Als de pigmentvlekken ontstaan zijn door je zwangerschap heb je ook kans dat ze toch wat minder gaan worden als je gestopt bent met borstvoeding, maar dit verschilt per persoon. Nadat je gestopt bent met borstvoeding komen je hormonen weer wat tot rust en heeft het smeren van hydroquinone wat meer zin. Daarnaast zou ik dit ook adviseren in verband met opnamen voor hydroquinone door het lichaam. Voor laseren is het belangrijk te weten om welke vorm van pigment het gaat. UV damage kan goed weggehaald worden, bij melasma is dat moeilijker. Als je hier advies over wilt bent je van harte welkom om een keer een afspraak bij een van de huidtherapeuten van de Velthuis Kliniek.

  En, last but not least, je huid goed beschermen tegen de zon. Hiermee voorkom/ vertraag je het ontstaan van pigment.

  Groeten Jetske

 • Monique september 7, 2011 (13:26)

  Hi Jetske,

  Wat een prettige website heb je ontwikkeld. Erg fijn om de informatie over huidtypen, huidverbetering en huidverzorging rechtstreeks van een specialiste te kunnen ontvangen.
  Mijn huid is gevoelig; deels droog, deels vet (zowel lichte eczeem als puistjes). Hiervoor gebruik ik milde reinigings- en verzorgingsproducten. Daarnaast gebruik ik een goede SPF creme.

  Nu heb ik ook pigmentvlekken, welke deels hormonaal en deels door de zon lijken te zijn ontstaan (inschatting op basis van jouw huidanalyse). Momenteel gebruik ik Salicylzuur zalf tegen de puistjes en ter verlichting van de pigmentvlekken. Tegen de puistjes helpt het erg goed, deze zijn nagenoeg weg! Het pigment lijkt wel iets minder geworden maar is zeker nog opvallend aanwezig.
  Wat zou jij me adviseren om de zichtbaarheid van de pigmentvlekken te doen verminderen? Zou je Hydroquinone adviseren? En zo ja, moet ik dit via de huisarts opvragen? (De salicylzuur creme heb ik wel door de huisarts voor laten schrijven, was bij de apotheek niet zomaar verkrijgbaar).

  Groet, Monique

 • Sema augustus 16, 2011 (10:06)

  Wat ben ik blij dat ik deZe link heb gevonden! Ik geef momenteel borstvoeding en gebruik hydocinon voor vlekken onder myn oog. Vlekken door de zon gekregen deze zomer. Moet ik stoppen met smeren vAnwege borstvoeding? Laseren kan niet nu denk ik omdAt ik best bruin ben geworden deze zomer?

 • Bas juli 12, 2011 (12:13)

  Hoi Jetske,

  Bedankt voor je antwoord, ik zal eens kijken wat ik nu precies ga doen om het te verminderen. Ik scheer me overigens nooit op die plekken, maar de parfum komt daar misschien wel eens terecht, dus daar ga ik ook even op letten.

  Groet Bas

 • author-avatar
  Jetske juli 12, 2011 (11:17)

  Beste Bas,

  Melasma komt meestal bij vrouwen voor, maar het kan ook bij mannen voorkomen. Belangrijk is je goed te beschermen tegen de zon om erger te voorkomen of vertragen. Wat bij mannen wel vaker voorkomt is pigmentatie op de plek waar ze zich scheren en vooral na die tijd een aftershave gebruiken. De lekker frisse stoffen zijn hier vaak de oorzaak van.

  Wat vervelend dat je er ook opmerkingen over krijgt. Hydroquinone kan zeker helpen raad ik niet aan voor de huid rondom de ogen omdat de huid hier erg gevoelig is. Je zou wel eens een creme met een hoog percentage vitamine C (zie deze blog) kunnen gebruiken. Ook vind je welke andere ingredienten kunnen helpen op de blog ingredientkeuze bij pigmentvlekken .

  Mensen met melasma verwijzen we bij de Velthuis Kliniek vaak door naar het SNIP, het Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen. Je kunt hier eens langs gaan voor een consult. De eenvoudigste en goedkoopste optie (maar helaas ook tijdelijk) om het minder op te laten vallen is camouflage; met name cosmeticaproducten met reflecterende deeltjes kunnen wonderen doen.

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske juli 7, 2011 (17:13)

  Beste Goepshard,

  Wat ontzettend fijn dat je wat hebt gevonden wat zo goed helpt tegen je pigmentvlekken. Het is vooral heel belangrijk deze cremes die je noemt heel rustig op te bouwen om te voorkomen dat je huid gaat irriteren. Aanvullend kun je kalmerende, herstellende en hydraterende stoffen gebruiken zoals allantoine, zoethoutwortel, grape seed of bisabolol en niet te vergeten niacinamide. Vitamine E is vooral een antioxidant, fijn dat dit voor jou zo goed werkt.

  Groeten Jetske

 • Bas juli 3, 2011 (11:32)

  Hallo Jetske,

  ik ben een man van 34 jaar en t afgelopen jaar heb ik gemerkt dat ik melasma in mijn gezicht heb, grote vlekken onder mn ogen vooral. Het ziet er zo uit als de eerste foto op http://veja.abril.com.br/blog/estetica-saude/arquivo/melasma-por-que-justo-comigo/ dus dat lijken me geen pigmentvlekken. Maar melasma komt zelden voor bij mannen toch? Ik weet ook niet wat de oorzaak is, behalve misschien het feit dat ik het afgelopen jaar bijna elke dag in de zon geweest ben. Maar dat deed ik daarvoor ook al en als ik naar foto s kijk had ik die vlekken tot 2, 3 jaar terug nog niet. Ze beginnen me in elk geval behoorlijk te irriteren omdat ik er de laatste tijd ook opeens opmerkingen over krijg.

  Zou je me aanraden om hydroquinone te gaan gebruiken? Of helpt dat bij mannen in dat geval niet?

  Bedankt voor je antwoord!
  Groet Bas

 • goepshard juni 21, 2011 (13:29)

  Beste Claudia,

  Dit heb ik een maand geleden ook gekeregen exact hetzelfde.
  Kreeg in het begin heel erg last van droge huid, roodheid en jeuk.
  Ik gebruik vitamine E olie uit capsule van davitamon, gewoon open breken en 1 capsule overdag samen met factor 50 van vichy aanbrengen op je gezicht.Roodheid en jeuk wordt hierdoor minder en ook weg.
  Elke avond gewoon het cremetje met hydrochinon,tretinoin en hydrocortison en het is bijna weg ,ik moet 18 juli terug naar SNIP kliniek in AMC ziekenhuis speciaal voor pigmentstoonissen. Ik krijg te horen dat het een wondermiddel is.
  Iedereen die mij ziet zegt dat mijn huid heel goed uitziet.GEWELDIG om te horen.Ik adviseer een ieder om dit ook te gbruiken want ik heb ook drie jaar met pigmentvlekken gezeten verschrikkelijk vond ik het. Ik ben zeer tevreden.Gewoon doen.
  Groetjes, goepshard

  • tessa juni 13, 2014 (11:08)

   Beste claudia,

   Het is al even geleden maar misschien dat je toch nog antwoord. Smeer jij op je hele gezicht of alleen de vlekken?

 • author-avatar
  Jetske juni 14, 2011 (09:04)

  Beste Claudia,

  Een hogere temperatuur zorgt dat producten minder lang houdbaar zijn. Er geldt een strenge wetgeving voor medicijnen. Als op de bijsluiter staat dat het niet in de koelkast hoeft dan zal dit waarschijnlijk ook niet zo zijn. De apotheker kan hiernaast nog het zeker voor het onzekere nemen en het er extra op vermelden. Let er vooral goed op dat je het product op een koelere (donkere) plek bewaart. Zet de tube dus liever niet vol in het zonnetje…

  Groeten Jetske

 • Claudia mei 30, 2011 (14:54)

  Beste Jetske,

  Ik gebruik sinds een paar dagen ook Hydrochinon 5 gr, Tretinoin 0,1 gr, Hydrocortison 1,0 gr. Nu staat er op de verpakking dat ik het niet in de koelkast moet bewaren en op het etiket van de apotheek dat ik het wel in de koelkast moet bewaren. Ik bewaar het dus wel in de koelkast, maar ik vraag me af of dit wel nodig is. Alvast bedankt voor je antwoord.

  Vriendelijke groet Claudia.

 • author-avatar
  Jetske mei 27, 2011 (11:31)

  Beste Rubeb,

  Hydroquinone gaat pas na circa 4 weken werken. Ik adviseer altijd om het een kortere periode te gebruiken (circa 3 a 4 maanden) en vervolgens huidverzorgingsproducten te gebruiken als vitamine C of zoethoutwortel. Als de pigmentvlekken weer wat terugkomen (bv onder invloed van de zon) kan je weer opnieuw een periode het product gebruiken.

  groeten jetske

 • author-avatar
  Jetske mei 27, 2011 (10:59)

  Beste Miranda,

  Wat leuk dat je zwanger bent! Ik zou pas weer hydroquinone gaan smeren als je gestopt met het geven van borstvoeding. Niet alleen met het oog op opname van hydroquinone door het lichaam, maar ook omdat je hormonen dan weer “tot rust” komen. Dat heeft veel meer zin! Tot die tijd is het essentieel je huid echt heel goed tegen de zon te beschermen. Kijk even goed op de ingrienten lijst voordat je gaat smeren met een zonnebrandcreme en kies er liever eentje zonder oxybenzone (benzophenone-3). Dat is zeker als je zwanger bent veiliger!

  groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske mei 25, 2011 (14:33)

  Beste Madje,

  In principe worden de behandelingen niet vergoed, maar het beste kan je dat bij je verzekering opvragen. Afhankelijk van het soort pigment, is laser wel heel erg effectief. Ook kunnen bepaalde peelings een goed resultaat geven. In het bovenstaande product zit 2% hydroquinone, dat is een prima concentratie maar ik zou het bij voorkeur niet langer dan een aantal maanden gebruiken. Wat ik jammer vind is dat er aan dit product stoffen toegevoegd zijn zal citrus en parfum. Deze stoffen kunnen in combinatie met zon juist pigmentvlekken veroorzaken! Padimate is een PABA-achtige zonnefilter en beschermt tegen UVB stralen. Hier is wel wat discussie over. Ik zou je na het bekijken van de ingredientenlijst toch liever adviseren aan je huisarts een recept voor hydroquinone (2%) te vragen! Overigens is zonbescherming wel heel belangrijk als je last hebt van pigmentvlekken!

  groeten Jetske

 • Madje mei 24, 2011 (21:04)

  Hoi Jetske,
  Dit is de ingredientenlijst van palmers skin succes eventone cream:
  Active Ingredients: Hydroquinone (2.0%), Padimate O (3.0%). Inactive Ingredients: Water, Glyceryl Stearate, Mineral Oil, Stearyl Stearate, Propylene Glycol, PEG-75 Lanolin, Cetearyl Alcohol, Ceteareth-20, PEG-100 Stearate, Dimethicone, Isopropyl Myristate, Tocopheryl Acetate, Ascorbyl Palmitate, Citric Acid, Magnesium Aluminum Silicate, Sodium Lauryl Sulfate, Imidazolidinyl Urea, Vaccinium Myrtillus Extract, Saccharum Officinarum (Sugar Cane) Extract, Acer Saccharinum (Sugar Maple) Extract, Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Fruit Extract, Citrus Medica Limonum (Lemon) Fruit Extract, Arctostaphylos Uva Ursi Leaf Extract, Sodium Sulfite, Sodium Metabisulfite, Xanthan Gum, Methylparaben, Disodium EDTA, Propylparaben, Zea Mays (Corn) Oil, Glyceryl Oleate, BHA, BHT, TBHQ, Fragrance.

  Laseren zou ik heel graag willen, voel me echt rot elke dag doir al die vlekken. Maar dat is erg duur begreep ik en het zal niet vergoed worden denk ik?

  Dankjewel voor je antwoorden, het helpt wel dat er iemand met verstand hiervan hulp biedt..

  Groetjes Madje

 • author-avatar
  Jetske mei 24, 2011 (16:47)

  Beste Madje,

  Ik ken het product niet; als je wil dat ik je wat meer vertel over de veiligheid dan kan je me de ingredientenlijst mailen. Hydrochinon kan je hier in Nederland alleen op recept krijgen. Dat vind ik eigenlijk wel terecht omdat bij verkeerd gebruik (te langdurig of te hoge concentraties) het vervelende bijverschijnselen kan geven. Overigens werkt het wel erg goed. Veel reguliere cosmetische ingredienten werken aleen tegen zeer oppervlakkige pigmentatie, en dan moeten ze ook nog in wat hoger concentraties gebruikt worden. Dat is helaas in de meeste producten niet het geval. Met scrubben krijg je het pigment niet weg. Daarmee verwijder je alleen dode huidcellen. Te veel scrubben kan je huid wat beschadigen en kwetsbaarder maken voor de zon. Het gevolg hiervan kan weer zijn dat er juist meer pigmentvlekken ontstaan. Een hele goede optie is om de vlekken weg te laten laseren. Dat is natuurlijk wel wat kostbaarder, maar het is wel effectief.
  Verder is het natuurlijk heel belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon door dagelijks met een zonnefilter te smeren,

  groeten Jetske

 • miranda mei 18, 2011 (09:39)

  Hallo Dr Jetske,

  Ik ben nu nog zwanger en ik heb toch weer wat pigment gekregen, voor mijn zwangerschap had ik ook al met hydroquinonecreme behandelt wat trouwens heel goed hielp, wanneer kan ik daar weer mee starten? (als het lukt ga ik ook borstvoeding geven) alvast bedankt

  groetjes miranda

 • Rubeb mei 17, 2011 (20:41)

  Hallo Dr. Jetske

  Hoe lang zijn de resultaten van het gebruik van hydroquinone zichtbaar? Stel dat ik mijn sproetjes wil wegsmeren, en hoelang is dit resultaat dan zichtbaar? En stel dat ik daarna weer opnieuw de zon in ga, krijg ik dan weer pigment in mijn huid, en weer die sproetjes?

 • author-avatar
  Jetske mei 16, 2011 (18:20)

  Beste Fraukje,

  Tijdens het gebruik van hydroquinone en vitamine A zuur wordt je huid wat gevoeliger voor de zon. Een hoge zonnefactor beschermt je zeker tegen UV straling maar nooit voor 100%. In principe kun je de creme gebruiken als je goed beschermt en wat uit de zon blijft met je gezicht. Je kunt er altijd voor kiezen om na de zomer te beginnen met het gebruik van de creme, of bijvoorbeeld een paar weken te stoppen als je op een zonvakantie gaat.

  Over de zelfbruiner heb ik eerder twee blogs geschreven met meer uitleg: een zelfbruinende creme of zonnestralen en een zelfbruiner: met mate .

  Groeten Jetske

 • Madje mei 10, 2011 (15:37)

  Hoi Jetske,
  Ik heb de Palmers skin succes eventone fade cream besteld via ebay. Hierin zit ook hydrochinon, dat blijkt niet zo erg. Maar ik begreep van een vriendin dat er misschien ook kwik in kan zitten omdat het in Nederland niet verkocht wordt? Ik heb de creme nog niet binnen, dus weet niet zo goed of er iets schadelijks als kwik in zit? Heeft u ervaring met of weet u iets over deze creme en of hij schadelijk is?
  Ik gebruik nu nog pigmentvlekken creme van biodermal maar die doet heel erg weinig. Is het slecht om gelijk over te gaan op Palmers? Of is mijn huid al dunner door de creme van biodermal?
  Soms scrub ik de huid flink in de hoop dat ik de huidlaag er een beetje afhaal en dus ook het pigment. Dan smeer ik er biodermal op. Het lijkt dan iets beter te werken. Is het slecht om deze huid te scrubbben ivm zongevoeligheid?
  Dank voor het beantwoorden van mijn duizend vragen ( en je eerdere antwoorden en adviezen, erg fijn!)
  Groetjes 🙂

 • Fraukje mei 5, 2011 (10:53)

  Beste Jetske,

  Helaas heb ik ook last van melasma. Mijn dermatoloog heeft mij nu een creme voorgeschreven waar 5% hydrochinon en tretoine inzit. Ik wil deze creme gebruiken met een hoge factor 50. Ik vroeg me af of de vlekken tijdens het gebruik van de creme en ondanks de sunblock niet juist donkerder kunnen worden door de zon die nu zo uitbundig schijnt. Ok zou ik graag uw mening willen horen over het gebruik van zelfbruiners in de avond zodat ik toch een beetje bruin wordt. Alvast bedankt voor het antwoord,

  met vriendelijke groet Fraukje

 • author-avatar
  Jetske april 29, 2011 (08:53)

  Hallo Walter,

  Wat wel en niet helpt hang af van de soort pigment waar het om gaat. Zo kunnen zonnevlekken vaak heel goed weggelaserd worden, maar is dit bij melasma vaak niet goed mogelijk (of het kan soms juist verergeren!). Het hangt niet alleen af van de soort pigment, maar ook van de apparatuur die gebruikt wordt en je huid.

  Op de site dokterdokter heb ik eerder wat over laserbehandelingen in relatie tot pigmentvlekken geschreven:
  “Niet alle donker gekleurde vlekken en niet ieder huidtype zijn even geschikt om met de laser te behandelen. Een nieuw type glaslaser met een IPL-kop blijkt goed geschikt om zonnevlekken en ouderdomsvlekken (zoals lentigo of levervlekken) grotendeels uit te vlakken. Daarvoor zijn wel meerdere behandelingen nodig. Lastiger aan te pakken zijn de egale cafe au lait vlekken. Bij een derde van de plekken lukt het goed, maar in nog eens een derde van de gevallen wordt de plek juist erger. En soms reageert de plek in eerste instantie goed, maar komt het pigment later weer terug. Minstens zo lastig zijn moedervlekken en melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, dat ontstaat onder invloed van hormonen. Mensen met een donkere huid moeten extra uitkijken, omdat ze meer kans lopen op bijwerkingen. Voor lastig te behandelen pigmentvlekken zijn er gespecialiseerde klinieken zoals het SNIP van het Amsterdamse AMC.”

  Of hydrochinon zal helpen of niet is afhankelijk van om welke vorm van pigment het gaat. Je bent natuurlijk ook van harte welkom om een keer langs te komen bij een van de huidtherapeuten van de Velthuis Kliniek. Zij werken onder supervisie van mij en Dr. Peter Velthuis en kunnen je zeker adviseren.

  Het gebruik van aftershave kan inderdaad ook zorgen voor pigmentvlekken… Dit heb ik toevallig vorige week ook genoemd in mijn blog: de zon en cosmetica. Niet altijd een goede combinatie < http://jetskeultee.nl/2011/04/23/de-zon-en-cosmetica-niet-altijd-een-goede-combinatie/ > .

  Groeten Jetske

 • Walther april 16, 2011 (21:46)

  Dag Jetske,

  Ik ben een man van 46 jaar oud en heb last van een twee pigmentvlekken
  in mijn hals. Het lijkt aan de ene kant op een kraag.
  Ik ben daar afgelopen jaar 3 x voor gelaserd, maar het resultaat vind ik niet goed. Het zit er gewoon nog. In het begin als je behandeld bent dan denk je het wat lichter is geworden, maar na enkele weken is het weer zoals het er voorheen uitzag. Het laser instituut zegt dat je pas resultaat hebt na een week of 4 ( by Laser te Hoofddorp ), maar in de praktijk valt dat behoorlijk tegen. Omdat ik niet zo geloof meer in een laserbehandeling vraag ik mij af of de Hydrochinon creme een beter resultaat kan geven? Foto s kan ik eventueel nasturen indien nodig.
  Eigenlijk ben ik op zoek naar iets wat echt werkt? Ik ben helemaal verder niet bekend met huidproblemen aangezien ik die nooit gehad heb, maar in het verleden wel eaue de toilette in mijn nek gespoten en er wordt beweerd dat je in de zon daar later de pigmentvlekken van oploopt?

 • author-avatar
  Jetske maart 25, 2011 (19:00)

  Beste Monique,

  Hydroquinone is in Nederland een medicijn en kan dus enkel op recept van een arts verkregen worden. Naar mijn weten werkt dit in Belgie ook zo. Je kunt het altijd even navragen bij de apotheek.

  Groeten Jetske

 • monique maart 16, 2011 (15:10)

  Beste Jitske,

  Ik woon in Belgie. Waar kan ik hydroquinone kopen?

  Vriendelijke groeten,
  Monique

 • author-avatar
  Jetske februari 17, 2011 (19:00)

  Beste Anne,

  Ik zou in ieder geval adviseren te stoppen met het smeren van de creme. Het kan inderdaad dat je pigmentvlekken krijgt na een peeling, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dit zou je eventueel wel weer kunnen laten behandelen, maar ik zou je adviseren eerst advies te vragen aan iemand die er veel verstand van heeft. Laat me maar even weten als je een second opinion wilt. Ik kan je wel een paar namen geven.

  Groeten Jetske

 • Anne februari 13, 2011 (12:33)

  Beste Jetske,

  enkele weken terug heb ik een mediumdiepe chemische peeling gehad om de littekens achtergebleven van mijn acne te lijf te gaan. Nu, na een paar weken zijn mijn wangen nog steeds niet bijgekleurd en volgens mijn huidtherapeut zijn de rozerode vlekken pigmentvlekken, omdat de peeling zo diep is geweest, is het pigment als het ware een beetje geirriteerd, volgens haar. Ik heb als remedie de Pigmanorm creme van Widmer gekregen en moet dat volgens haar twee maal daags op de plekken smeren. Ik stel echter flinke vraagtekens bij niet alleen de frequentie van het smeren (zo kort na een chemische peeling al twee maal daags) en uberhaupt of het goed is. Sinds het gebruik van de creme is mijn huid meer gaan irriteren en nog roder geworden.

  Wat raad je me aan?

  Ik hoop snel van je te horen!

  Met vriendelijke groet,
  Anne

 • author-avatar
  Jetske februari 9, 2011 (16:15)

  Beste Nancy,

  Melasma, ook wel het zwangerschapsmasker genoemd, komen meestal voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd en ontstaan door een combinatie van aanleg, zonlicht, hitte en hormoonhuishouding (pilgebruik). Vaak vlammen ze op tijdens de zwangerschap.

  Deze pigmentvlekken zijn inderdaad vooral in de zomer duidelijker zichtbaar en zijn erg lastig te behandelen. Wat allereerst belangrijk is, is dat je je huid goed beschermt tegen de zon.
  Je melasma kan inderdaad wat lichter worden door een creme met hydroquinone of azelainezuur, eventueel in combinatie met vitamine A-zuur en/of hydrocortison. Helaas kan niet iedereen deze producten verdragen. Vooral als je huid gevoelig is moet je het gebruik heel voorzichtig opbouwen.
  Het is goed dat je even gestopt bent met het gebruik. Als je huid weer rustig is kun je proberen het weer langzaam op te bouwen, maar let er goed op dat je je huid niet irriteert. Begin met eens in de drie dagen.

  Er bestaan inderdaad ook laserbehandelingen of peelings, maar zulke behandelingen kunnen de melasma ook verergeren. Je kunt hiervoor eens navragen bij het SNIP (Stichting Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen).

  Als je nog vragen hebt, stel ze gerust!
  Groeten Jetske

 • wieke februari 3, 2011 (12:16)

  xxx

 • Nancy februari 2, 2011 (16:23)

  Geachte dokter Ultee,

  Via een artikel in de Margriet ben ik op uw website gekomen waar ik met zeer grote belangstelling een aantal artikels heb gelezen. Het is moeilijk om duidelijke informatie te vinden voor een leek.
  Na mijn zwangerschap kreeg ik grote pigmantvlekken in mijn gezicht, ze begonnen hoog op mijn wangen en verplaatsen zich langzaam. Ze zitten inmiddels al een tijd op mij kaaklijn (beide kanten) In de winter zie je ze bijna niet maar vanaf het voorjaar worden ze steeds duidelijker zichtbaar, ondanks het smeren van een zonnebrandcreme met hoge factor. Van mijn dermatologe heb ik een creme voorgeschreven gekregen: Pigmanorm Creme Widmer. Werzame stof: Hydrochinon 5 gr, Tretinoin 0,1 gr, Hydrocortison 1,0 gr. (alleen duitse bijsluiter)Volgens haar aanwijzingen smeer ik iedere avond een dun laagje op de plekken.
  Na 2 dagen begon mijn huid wat te schilferen en bij de mondhoeken is het rood en voelt het geirriteerd aan. Het lijkt wel of de pigment vlekken wat rood/lichtbruinachtig zijn geworden (het voelt niet geirriteerd aan). Ik maak me er wat zorgen om dat ze nu meer zichtbaar zijn dan voordat ik met de creme begon. Kunt u daar misschien wat over zeggen?
  Ik ben nu met de creme gestopt om mijn huid weer te laten herstellen. Denkt u dat ik daarna wel weer langzaam opbouwend kan beginnen?
  Vanaf volgende week zou de dermatologe ook met een peeling (meer info heb ik niet)beginnen, zij zou daar redelijke resultaten mee hebben, als ondersteuning op de creme behandeling. Wat vindt u daarvan?

  Ik bedank u alvast hartelijk voor uw aandacht.

  Met vriendelijke groeten,
  Nancy

 • author-avatar
  Jetske november 10, 2010 (12:36)

  Beste Tessa,

  De huid zal zich snel weer herstellen! Dat gaat zelfs behoorlijk snel…

  groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske november 10, 2010 (12:29)

  Beste Sabrina, ik zou hydroquinone pas gaan gebruiken als je klaar bent met de IPL behandeling en je huid weer helemaal herstelt is. Daar moet je wel even twee weken voor nemen. Zijn met IPL ook je pigmentplekken behandel dan zou ik zeker 3 a 4 weken aanhouden.

  Groeten Jetske

 • tessa november 4, 2010 (17:44)

  Beste Jetske,

  Wanneer je huid kwetsbaarder is geworden door de hydroquine.
  Blijft dit dan zo, of herstelt zich dat weer na verloop van tijd?

  Groetjes Tessa

 • author-avatar
  Jetske november 3, 2010 (12:49)

  Beste sylvia,

  Zien de puistjes eruit als rode bultjes? In dit geval komt er geen talg uit en kunnen ze moeilijk worden uitgedrukt. Soms komt er alleen een beetje vocht of een klein beetje pus uit. Deze vorm van puistjes komt vaak voor bij een gevoelige huid. Het zou goed kunnen dat de plek waar je hydroquinone hebt gebruikt wat gevoeliger is en vatbaarder voor irritaties.
  Gebruik een milde creme op deze plekken om de huid. Je kunt een van de cremes uit de lijst op mijn blog kiezen (zie hier), maar als de huid ook schraal en droog aanvoelt kun je ook kiezen om tijdelijk lanette creme te gebruiken. Dit is echt een basiscreme en helpt alleen je huid vettig te houden (en te hydrateren). Je kunt het krijgen bij de apotheek.

  Over het algemeen duurt het wel 2 a 3 maanden voordat je het maximale resultaat hebt behaald met hydroquinone, dus wellicht zou je ook nog even door kunnen smeren. Ik snap niet goed waarom je een week na het stoppen irritatie van je huid hebt gekregen. Ik vermoed dat je nu reageert op de overige producten die je gebruikt en juist op die plekken omdat je huid door het gebruik van hydroquinone kwetsbaarder is geworden.
  Ik adviseer op de plekjes even niet meer met je gewone verzorgingsproducten de plekjes in te smeren maar met de neutrale basiscreme zoals ik hierboven schrijf.

  Groeten Jetske

 • Sabrina november 1, 2010 (23:27)

  Beste Jetske,

  Ik wil binnenkort de hydrochinon gaan gebruiken, maar ben nog met een ipl behandeling bezig voor permanent onharen, hoe lang moet ik na de behandeling wachten voordat ik de hydrochinon kan gebruiken?

  Of heeft dit geen invloed op?

  Graag jouw advies.

  Alvast bedankt,

  Met vriendelijke groet,
  Sabrina

 • Sylvia oktober 27, 2010 (13:08)

  Beste Jetske,

  Een maand geleden ben ik op advies van mijn dermatoloog voor mijn pigmentvlekken ook begonnen met hydrochinon. Ik heb dit langzaam opgebouwd naar 1 x per dag ( s avonds voor het naar bed gaan) smeren. Na een paar weken werden mijn vlekken al veel bleker. Ik ben toen gestopt omdat ik dacht het resultaat is behaald. Maar na 1 week gestopt te zijn, kreeg ik op de plekjes waar ik gesmeerd had, een branderig/ jeukerig gevoel wat zich uitte in een uitslag (het ziet er een beetje uit als puistjes).

  Graag jouw advies, wat nu te doen?

  Met vriendelijke groet, Sylvia

 • author-avatar
  Jetske oktober 4, 2010 (16:54)

  Beste Ruben,

  Dat je huid schilferig wordt is helemaal niet zo vreemd als je twee maal daags hydrochinon gebruikt! Doe absoluut een paar stappen terug!

  Ik zou je willen adviseren om even een weekte stoppen om je huid weer te kalmeren. Dan kun je het eens in de drie dagen s avonds gebruiken. Gaat dit goed? Dan kun je het om de dag gebruiken en uiteindelijk elke avond. Op het moment dat je ziet dat je huid gaat schilferen, sla dan gerust een keer over.
  Het is natuurlijk niet de bedoeling dat hydrochinon je huid beschadigt, en dit kun je eigenlijk alleen voorkomen door goed te kijken hoe je huid reageert. Breng ook slechts een dun laagje aan.
  Twee maal daags hydrochinon gebruiken zal voor veel mensen uiteindelijk teveel zijn. Vergeet ook niet overdag een zonnebrandcreme te gebruiken (zie hier); je huid wordt namelijk gevoeliger voor de zon en het is belangrijk te voorkomen dat je juist meer pigmentvlekken krijgt!

  Vaseline is een echte basiscreme. In mijn blog hulp bij de keuze van je moisturizer kun je een creme kiezen met bijvoorbeeld niacinamide. Dit kalmeert de huid weer wat.

  Groeten Jetske.

 • Ruben september 25, 2010 (15:56)

  Hey Jetske,

  Ik gebruik nu al 3 dagen achter elkaar 2 x daags hydrochinon, en het probleem dat bij mij optreed is dat mijn huid heel schilferig word. Het is een beetje gaan vervellen… Is het vertandig om nu door te gaan met het smeren van de creme, of zal ik een dagje rust nemen en het wat rustiger aan doen met de creme, zodat ik het beter kan opbouwen? Ik heb er nu vaseline opzitten, zodat het een beetje vet blijft. Ik hoop snel advies van je te krijgen wat ik het beste kan doen tegen die vervelling.

  Groeten Ruben

 • author-avatar
  Jetske september 6, 2010 (13:53)

  Beste Miranda, wat vervelend. Normaal gesproken gaat de hyperpigmentatie na een dergelijke ontsteking vanzelf weer weg, maar dat kan wel heel lang duren. je schrijft dat het inmiddels al weer anderhalf jaar geleden, is het al wel verbeterd?
  Afhankelijk van de diepte van het pigment kan je succes behalen met gebruik van hydroquinone en licht/lasertherapie. Gezien de leeftijd van je dochter ligt dit wat lastiger. Behandeling met laser/lichtterapie kan pijnlijk zijn en hydroquine kan bijwerkingen geven.
  In jouw geval zou ik voor je dochtertje een afspraak maken bij het SNIP (centrum voor pigmentstoornissen in Amsterdam). Zij kunnen je zeker verder helpen.

  Groeten Jetske

 • Miranda augustus 26, 2010 (14:59)

  Beste Jetske,
  Mijn dochter van 9 heeft 1.5 jaar geleden een uitgebreide krentenbaardinfectie gehad met als resultaat hyperpigmentatie op haar hele arm. Zou dit ook behandeld kunnen worden met hydroquinone? Is dit niet te risicovol bij kinderen?

  Groeten, Miranda

 • author-avatar
  Jetske juli 5, 2010 (17:08)

  Beste Jogchem. Altijd leuk om je vragen te lezen. En wat weet je er veel van!
  Wat betreft hydroquinone adviseer ik je het te gebruiken tot je het gewenste resultaat hebt bereikt en dan over te gaan op een creme met bv een hoge concentratie vitamine C of eventueel vitamine A zuur. Als je de pigmentatie/ sproeten dan op den duur weer ziet verergeren kun je ze alsnog een periode met hydroquinone behandelen. Een maand is dan wel erg kort, dan begin je net een beetje resultaat te zien.
  Ik ben niet zo bang voor ochronosis; dit zie je echt bij een donkere huid en langdurig gebruik van hoge concentraties (denk aan 6-8%). Bij blanke mensen is het zeldzaam.
  Groeten Jetske

  • rachid september 30, 2013 (23:25)

   jetske ik heb een vraag dus bij donkere mensen is meer kans op ochronosis dus wij kunnen geen hydrochinon gebruiken?

   • author-avatar
    Jetske oktober 23, 2013 (15:39)

    Beste Rachid,

    Hydroquinone veroorzaakt geen witte vlekken maar zorgt ervoor dat er minder pigment wordt aangemaakt. Alleen erg hoge concentratie en langdurig gebruik kan ochronosis veroorzaken. Hydroquinone is een medicijn en dient altijd met beleid gebruikt te worden. Omdat uit onderzoek blijkt dat het echt werkt bij pigmentvlekken is het gebruik eigenlijk geen punt van discussie meer. Overleg uiteraard eerst altijd met je (huis)arts.

    Groetjes Jetske

 • Suzanne juli 2, 2010 (16:38)

  Jetske, ontzettend bedankt voor je uitgebreide antwoord. Ik dacht er al over om eens naar het SNIP te gaan, al verwacht ik niet dat mijn huisarts mij serieus neemt en mij een verwijsbrief geeft, omdat het nu al zo verbeterd is. Ik zal het toch maar proberen. Ik ben ook de rest van de site aan het doorspitten. Nogmaals bedankt voor de info en je tijd!

 • author-avatar
  Jetske juli 2, 2010 (15:11)

  Suzanne,

  Pigmentvlekken zijn erg moeilijk te behandelen. Als je besluit hier toch wat aan te gaan doen, raad ik altijd aan dit door specialisten te laten doen! Vanuit de Velthuis Kliniek verwijzen we mensen regelmatig door naar het SNIP (Stichting Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen). Als je pigment niet op de juiste manier behandelt, kan het zeker ook verergeren!

  Glycolzuur is een prima ingredient (mits in de juiste concentratie en pH waarde!) wanneer je in lichte mate last hebt van pigment. Als ik jouw verhaal zo lees vermoed ik dat dit niet genoeg is. Hydroquinone is dan een prima optie, zoals ik ook in mijn blog schreef. Maar het is niet voor niets alleen op recept te verkrijgen! Gebruik het dus zeker met beleid.
  Een andere ingredient dat wat kan betekenen bij pigment is bijvoorbeeld vitamine C. Overtuigende resultaten hiervan heb ik enige tijd geleden op mijn blog gezet (zie hier). Ook vitamine A zuur (ook alleen op recept te verkrijgen), Arbutin, Azelaic Acid, Kojiczuur en Licorice extract kunnen helpen. Als je een van deze stoffen wilt gaan gebruiken, let dan goed op de voorwaarden dat het werkzaam is. Vaak is een bepaalde (vaak hoge!) concentratie nodig en ook niet alle stoffen zijn even stabiel. Een goede verpakking is dus zeker ook aan te raden!

  Een zonnebrandcreme is essentieel! Het gebruik van een extreem hoge factor is niet nodig; een SPF 15 beschermt tegen 93% van de zonnestralen, een SPF 30 tegen 97%. 100% bescherming bestaat niet. Producten met een hele hoge factoren zijn vaak duurder en vetter, het is uit onderzoek gebleken dat mensen hier minder van gebruiken.
  Smeer ook dik! Om de SPF vermeld op het product te krijgen moet je 2 mg per centimeter aan brengen. Voor je gezicht is dat ongeveer een halve theelepel. En de bescherming neemt bij een dunnere laag exponentieel af. Als je een SPF 50 dun opsmeert, kan dit dus zomaar betekenen dat de werkelijke nog minder dan SPF 10 op je huid hebt! (Lees meer hier) En smeer je als je in de zon zit om de twee uur in. Ook in de schaduw krijg je trouwens nog erg veel zon!
  Je huid wordt door hydroquinone wel gevoeliger door de zon, dus je moet je echt goed beschermen. Als je je hier niet fijn bij voelt in de zon (en helemaal met dit weer!) dan kun je beter na de zomer weer beginnen. Maar bescherm je dan wel goed zodat het pigment niet erger wordt.

  Wat betreft je zwangerschaps wens kun je gewoon smeren to je merkt dat je zwanger bent. Voor die tijd bestaat er toch nog geen circulatie. Tijdens je eventuele zwangerschap adviseer ik je wel te stoppen met smeren. Via deze link kan je meer vinden over hydroquinone en zwangerschap.

  Groeten Jetske

 • Suzanne juni 29, 2010 (22:05)

  Ook ik heb al jaren last van pigmentvlekken op mijn wangen. Het begon na mijn dertigste, ik ben nu 36. Ik heb ontzettend veel geld uitgegeven aan microdermabrasie, IPL, VPL, en allerlei maskers. Ze werden wel lichter, maar kwamen steeds weer donkerder terug, na een dag buiten (al gebruik ik factor 50 en draag ik een hoed in de zon) Op een gegeven moment werden ze ook wat dikker: ze kwamen op mijn huid te liggen. De schoonheidsspecialiste haalde de “ophopingen” met een “naaldje weg, toen bleven er platte vlekken over. Na een TCApeeling werd het beter, en nu na drie maanden gebruik van een AHA lotion en een (goedkope!) Hydroquinone creme, wordt het nog steeds beter. Ze zijn eindelijk aan het vervagen! Nu is mijn vraag, mijn schoonheidsspecilaiste is fel tegen het gebruik van Hydroquinone, door de risico s die er aan zitten.Door haar en verschillende berichten op internet ben ik er niet helemaal gerust op… maar het werkt zo goed! Jij hebt al aangegeven dat dat wel mee valt als je het niet langer dan 6 maanden gebruikt (het is 2%, ik gebruik het nu drie maanden, alleen s avonds) Ik vroeg me af of het beter is het gebruik hiervan deze komende maanden te staken omdat het je huid gevoeliger voor zon kan maken (en zo het probleem nog veel erger maken) of is dat niet nodig? Natuurlijk gebruik ik elke dag factor 50, en blijf ik uit de zon, maar zonnestralen vang je af en toe toch..
  Ook probeer ik zwanger te raken, zou ik nu al moeten stoppen met het gebruik of pas als ik zwanger blijk te zijn?(of helemaal niet?)

 • Jogchem juni 25, 2010 (14:39)

  Het is geweldig dat je juist dit onderwerp ter sprake brengt. Ik wilde je er net een vraag over stellen.

  Ik heb mijn 5 samples van een product op basis van 2% hydroquinone de laatste weken gebruikt. En mijn sproeten (voor zover ze nog zichtbaar waren, door consequent SPF gebruik) zijn nog verder vervaagd. Ik zit er nu aan te denken dit product alsnog aan te schaffen (in de VS).

  Daarbij ben ik van plan het nog ongeveer een maand te gebruiken. Ik verwacht dat ik dan op het gewenste resultaat zit. En daarna zou ik het alleen in “maintenance mode” willen gebruiken. Dit omdat ik heb gemerkt dat hydroquinone toch inderdaad soms enigszins irriteert (en ik heb best wel een resistente huid). En omdat ik me toch zorgen maak om ochronosis bij gecontinueerd gebruik.

  Mijn vraag is: Is hydroquinone geschikt om langdurig in “maintenance mode” te gebruiken? Bijvoorbeeld 1 a 2x per week s nachts? Of is het dan niet effectief? Of is het juist beter om het gebruik stop te zetten tot weer een “kuur” van 1 maand gebruik nodig is? En wat is het risico op ochronosis bij continu gebruik van 1 a 2x per week?

  Alvast bedankt!

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!