In de media: feiten en fabels over huidverzorging

Zo vlak voor de jaarwisseling word ik altijd gegrepen door het melancholie virus. Het is zo verschrikkelijk cliché, maar wat vliegt de tijd! Toen ik pas tegen een journaliste vertelde dat ik vier kleine kinderen heb, realiseerde ik me ineens dat ze helemaal niet meer zo klein zijn. Mijn oudste zit zelfs al op de middelbare school en trekt regelmatig mijn schoenen aan… Met dat laatste ben ik dan weer wat minder blij!
Ook mijn blog is niet zo jong meer; mijn eerste stukje schreef ik alweer 6 jaar geleden in 2009. Hoewel ik het idee heb dat mensen de laatste jaren steeds bewuster bezig zijn met de keuze van hun huidverzorgingsproducten is er nog een hele hoop werk te verzetten om al die cosmetica fabels de wéld uit te krijgen. Omdat ik goede hoop heb dat het me ooit gaat lukken, deel ik vandaag met jullie een interview dat ik gegeven heb voor Gezond-nu over fabels en feiten in huidverzorgingsland.

Artikel op gezondnu.nl:
Kun je alleen met botox rimpels tegengaan? En is veel water drinken goed voor je huid of is dat een fabel? Rondom huidverzorging bestaan vele feiten, maar ook fabels. We legden onderzoeksarts cosmetische dermatologie Jetske Ultee zes stellingen over huidverzorging voor om voor eens en altijd te ontdekken hoe het écht zit.

1. Het maakt niet uit hoe je het gezicht reinigt, áls je maar reinigt

Jetske Ultee: ”Het reinigen van de huid is erg belangrijk. Gedurende de dag stapelen talg en vuil zich op. Laat je dit zitten dan kunnen er problemen ontstaan, zoals het ontstaan of verergeren van puistjes. Een milde reiniger kan talg en vuil verwijderen. Door het reinigen van de huid kunnen de stoffen in andere huidverzorgingsproducten (zoals een moisturizer) beter hun werk doen.”
“De ingrediënten van je reiniger zijn ook van invloed op de conditie van je huid. Soms worden er sterk ontvettende ingrediënten gebruikt (bijvoorbeeld sodium lauryl sulphate) waardoor de vetten die je huid juist zo hard nodig heeft, verwijderd worden. Hierdoor beschadig je de barrièrefunctie van je huid. Roodheid, puistjes en andere onzuiverheden en een droge huid kunnen het gevolg zijn. Het reinigen van je huid is zeker belangrijk, maar wel op de goede manier!”

2. Heel veel water drinken is goed voor je huid

”Dit is waarschijnlijk een van de grootste mythes binnen de cosmeticawereld. Water passeert het lichaam te snel om effect te hebben op de huid. Mensen die echt te weinig drinken en uitgedroogd zijn, zullen dit overigens wél merken aan hun huid. In dit geval verliest de huid haar elasticiteit. Voldoende water drinken is dus belangrijk, maar meer water drinken zal je huid niet mooier maken.”

3. Bij een vette huid heb je geen crème nodig

”Een moisturizer (crème) kan te veel zijn bij een hele vette huid en juist zorgen voor te veel glans en meer onzuiverheden. Wat je kunt doen: vervang de crème door een toner. Let er dan wel op dat de toner kalmerende en talgregulerende ingrediënten bevat, zoals zoethoutwortelextract of niacinamide. Een vette huid heeft namelijk ook verzorging nodig! En vergeet een zonnebrandcrème niet. Bij een vette huid kun je een zonnebrandcrème direct na een toner aanbrengen, bij een droge huid zit de stap met de moisturizer er nog tussen.”

4. De houdbaarheidsdatum op je make-up is onzin

”Dit is zeker niet het geval. De houdbaarheidsdatum van een product is juist erg belangrijk, omdat het kan bederven. Hierdoor kunnen bewaarstoffen hun werk niet meer goed doen en hebben bacteriën en schimmels vrij spel. Dat is niet de bedoeling. Koop na ongeveer drie maanden een nieuwe mascara. Vloeibare eyeliner en lipgloss mogen na ongeveer zes maanden de prullenbak in en oogschaduw en poeder na anderhalf jaar.”

5. Alleen botox zorgt voor minder rimpels

”Botox kan rimpels goed verminderen. Maar er zijn meer cosmetische ingrediënten die rimpels iets kunnen verminderen, zoals vitamine A zuur. Vitamine A zuur stimuleert een gezonde celdeling en de productie van collageen en elastine. Daarbij worden MMP’s (enzymen die collageen en elastine afbreken) geremd. Verder kan vitamine A zuur ook pigmentvlekken verminderen. Ook vitamine C kan helpen: onderzoek laat zien dat het de diepte van rimpels kan verminderen. Vitamine C kan, net als vitamine A zuur, pigmentvlekken verminderen. Vitamine A zuur is een medicijn en kan alleen met een recept verkregen worden. Vitamine C is vrij verkrijgbaar. Let dan wel op de concentratie: deze moet minstens 5% zijn.”

6. Alleen wanneer je gaat zonnen heb je zonnebrand nodig

”Nee, dagelijks gebruik van een zonnebrandcrème is erg belangrijk. Niet alleen verhoog je de kans op huidkanker door onbeschermd de zon in te gaan, maar ook ontstaat ongeveer 90% van de huidveroudering door de zon. Omdat ongeveer 80% van de UV-stralen door het wolkendek heenkomen, is het gebruik van een zonnebrandcrème alleen tijdens het zonnen niet voldoende.”

Tekst: Jeanine Bakker

Groetjes, Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

 

LEES OOK:

“Alles over de werking van vitamine C in huidverzorging’

“Wat is nu de beste antirimpelcrème?’

“Hoe lang blijft je make-up goed?’

“Hoe kun je je gezicht het beste reinigen?’

Gerelateerde Berichten

18 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Lydia januari 23, 2016 (23:21)

  Jetske, ik wil graag nog ergens op terugkomen. Ik zie nu pas dat je op 3 september 201 onder de blog de grootste skincare mistakes vraagt waar ik die bewering over Retinylpalmitaat gelezen had. Dat was in een stukje van Beautyjournaal . Het stuk is van 24 juli 2015 en er werd geschreven: Er wordt wel eens gezegd dat wanneer je een crème op basis van vitamine A gebruikt, je je huid niet mag blootstellen aan zon. Sommigen beweren dat vitamine A de huid gevoelig maakt voor de zon, met een grotere kans op zonnebrand en pigmentvlekken. Dit risico geldt zeker voor retinoïnezuur en ook voor retinol, zij het in mindere mate. Maar het is wetenschappelijk bewezen dat retinylpalmitaat de energie van de zon absorbeert en als een natuurlijke zonnefilter werkt. Retinylpalmitaat beschermt de huid juist tegen zonlicht! .

  Door uitgever staat erboven maar ik vermoed dat het een stuk van Environ is. Na alles wat ik geleerd heb de laatste jaren vond ik het een vreemd verhaal. Ik ben benieuwd of er iets van waarheid in zit of dat het onzin is. Vandaar mijn late reactie nog ;-). Alvast bedankt!

  • author-avatar
   Jetske februari 10, 2016 (13:45)

   Beste Lydia,

   Goed dat je zo kritisch bent. Uit onderzoek blijkt dat retinyl palmitate (wanneer aangebracht op de huid) in combinatie met UV-straling zorgt voor de aanmaak van vrije radicalen. Deze vrije radicalen zorgen o.a. voor de afbraak van lipiden (en daarmee celschade) in de huid. Een andere afgeleide van vitamine A, vitamine A zuur, lijkt wel een bepaalde mate van bescherming te kunnen bieden. Het kan o.a. worden ingezet tijdens de behandeling van actinische keratose, omdat het de groei van nieuwe actinische keratose voorkomt. Onderzoek laat ook zien dat de inname van retinoïden o.a. huidkanker lijkt te voorkomen. Overigens zal je altijd nog een zonnebrandcrème ernaast moeten gebruiken.

   Groetjes Jetske               

 • Lydia januari 23, 2016 (23:03)

  goeie vraag. Benieuwd naar het antwoord van Jetske…

 • Marieke januari 8, 2016 (09:18)

  Hoi Jetske,

  Ik heb een vraag. Ik lees vaak dat het wassen van je gezicht met behulp van een washandje slecht is, omdat het kleine krasjes veroorzaakt/ irriterend is. Maar ik heb het idee dat als ik alleen mijn handen gebruik voor het wassen, mijn huid niet genoeg schoon wordt en er een laagje achterblijft. Daarom gebruik ik een zacht washandje waar ik zachtjes een reiniger mee in mijn huid masseer. Mijn huid wordt daar een beetje rood van, maar voelt daarna wel stukken schoner en gladder. Is dit inderdaad slecht voor mijn huid?

 • rachel december 14, 2015 (16:16)

  Beste Jetske,

  Ik gebruik sinds een aantal weken Vitamine A zuur. Mijn huid is er inmiddels vrij goed aan gewend. Ik gebruik het voor mijn hyperpigmentatie en grove huidstructuur die snel verstopt raakt en het werkt ontzettend goed!

  Ik ben 28 jaar en wil graag vitamine A blijven gebruiken (behalve tijdens zwangerschap). Is het ok om vanaf deze leeftijd dit fulltime te gaan gebruiken of is dit veels te vroeg? Voorkom ik hiermee rimpels of zorg ik er juist voor dat mijn huid eerder verouderd? Ik lees overal dat mensen die al jaren vitamine A gebruiken er beter uit zien dat hun leeftijdsgenoten, dus het lijkt me dat het op langer termijn juist positief is voor je huid? mits je natuurlijk goed zonnebrand gebruikt elke dag..Klopt dit?

  • author-avatar
   Jetske januari 8, 2016 (13:45)

   Beste Rachel,

   Het is altijd belangrijk om te bedenken waarom je een bepaald product, zoals vitamine A zuur, wilt gaan gebruiken. Mocht je een huid hebben zonder problemen dan zou ik het pas adviseren op het moment dat je last krijgt van rimpels (en je rimpels iets wilt verminderen). Bij pigmentatie en een grove huidstructuur kan vitamine A zuur ook verbetering geven. Als je het met beleid gebruikt, de huid goed beschermt met een zonnebrandcrème en milde huidverzorgingsproducten gebruikt, dan kan vitamine A zuur veel aspecten van de huid verbeteren.

   Groetjes Jetske

 • A. december 9, 2015 (13:51)

  Hallo Jetske,

  Mag ik je even een compliment maken over het vakantie-/cadeausetje? Wat leuk dat dat kan! Ik heb het meteen elders aanbevolen.

  • author-avatar
   Jetske januari 8, 2016 (13:45)

   Zeker! Hartstikke bedankt 🙂

 • Karin december 1, 2015 (19:16)

  Beste Jetske,

  Ik gebruik naast jouw producten ook vitamine A zuurcreme. Zitten in jouw producten (moisturizer) vitamine C en E of adviseer je hiervoor een extra serum?

  Groet,

  Karin

 • Karin december 1, 2015 (19:15)

  Beste Jetske,

  Ik gebruik naast jouw producten ook vitamine A zuurcreme. Zitten in jouw producten (moisturizer) vitamine C en E of adviseer je hiervoor een extra serum?

  Groet,

  Karin

  • author-avatar
   Jetske januari 8, 2016 (13:30)

   Beste Karin,

   De moisturizers bevatten inderdaad vitamine C & E, maar ook niacinamide. Meer informatie vind je in de webshop. Je hoeft geen serum te gebruiken.

   Groetjes Jetske

 • J december 1, 2015 (11:07)

  Hoi Jetske,

  Komen jou huid verzorgingsprodukten er ook nog in een mini verpakking. Dit zou wel fijn zijn kun je deze eerst een aantal weken proberen voordat je de grote verpakking pakt.Kun je eerst ook goed kijken wat dit doet dit gaat niet bij samples is het te kort voor in gebruik.

  Mvg j

  • author-avatar
   Jetske januari 8, 2016 (13:30)

   Beste J.,

   Er zijn zeker mini s verkrijgbaar! Deze kan je via de webshop bestellen. Ze zijn echt bedoeld om kennis te maken met de geur en structuur van de producten. Verder zou je ze op deze manier ook makkelijk mee kunnen nemen voor een weekendje weg. Een paar weken testen kan helaas niet. Je kunt uiteraard ook contact opnemen met de klantenservice van Uncover Skincare voor meer informatie: uncoverskincare@dr-jetskeultee.nl.

   Groetjes Jetske

 • Maartje november 27, 2015 (17:01)

  Beste Jetske,

  Zou je ongeveer aan kunnen geven vanaf welke leeftijd het geoorloofd is om vitamine A zuur te smeren? Ik veronderstel dat het niet preventief werkt. Doe ik er echter meer kwaad dan goed aan als ik al bij wat kleine rimpels begin te smeren en dus mijn huid lui of misschien ongevoelig maak? Ik ben 23 en bestudeer mijn gezicht vrij grondig en zie kleine lijntjes bij mijn ogen.

  Ik ben benieuwd!

  Groetjes Maartje

  • author-avatar
   Jetske januari 4, 2016 (14:00)

   Beste Maartje,

   Vitamine A zuur wordt doorgaans na het dertigste levensjaar geadviseerd te smeren. Anders in ieder geval pas op het moment dat je last hebt van rimpels. Ik heb je huid uiteraard niet bekeken maar gezien je leeftijd zou je beter eerst kunnen beginnen met het gebruik van een exfoliant, bijvoorbeeld met glycolzuur. Voor fijne lijntjes rond je ogen adviseer ik je een moisturizer te gebruiken met ingrediënten zoals vitamine C. Vitamine C stimuleert o.a. de aanmaak van collageen.
   Vergeet niet om het gebied rond je ogen in te smeren met zonnebrandcrème! 90% van de huidveroudering ontstaat namelijk door UV licht.

   Groetjes Jetske

 • Anne Klim november 27, 2015 (15:18)

  Hoi Jetske,

  Moet de vitamine A zuur gesmeerd op de huid en Vitamine C of helpt het ook als je tabletten inneemt?

  Groetjes Anne

  • author-avatar
   Jetske januari 8, 2016 (13:30)

   Beste Anne,

   Vitamine A zuur en vitamine C wordt inderdaad op de huid aangebracht. In tabletvorm heeft het een andere werking op de huid.

   Groetjes Jetske

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!