• Dr. Jetske Ultee

Mijn interview vandaag in het AD

Echt super, het interview vandaag in het AD. Vanochtend stond ik al vroeg in de rij bij de kassa voor de krant met daarin mijn verhaal over goede en slechte ingrediënten in cosmetica.

Ik hoop dat het artikel mensen helpt kritischer te gaan kijken naar hun huidverzorging, al blijft dat nog best erg ingewikkeld. Welke merken je nu wel en niet moet gaan gebruiken, is moeilijk te zeggen, omdat dit per product verschilt. Een cleanser van merk A kan goed zijn, terwijl in de dagcrème van hetzelfde merk weer veel ingrediënten kunnen zitten die je liever mijdt.

Op mijn blog zal ik hier binnenkort verder op ingaan, maar nu eerst lekker genieten van het heerlijke weer.

Een fijn weekend, groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

(het interview vind je hier online en hier in PDF)

6 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • author-avatar
  Jetske mei 8, 2009 (23:37)

  Beste Isa. Verhalen als de uwe hoor ik heel erg vaak. Door het toegenomen gebruik van cosmetica en de vele irriterende stoffen in de producten is de incidentie van cosmetische allergie sterk toegenomen. Parfum is de nummer 1 veroorzaker van cosmetische allergie.

  Ik kan u een aantal dingen adviseren. Naar aanleiding van wat u schrijft raad ik u aan 1 keer per dag een milde cleanser te gebruiken, gevolgd door een milde moisturizer. Een toner is mogelijk, maar dit hoeft niet perse. Als u makkelijk allergisch reageert op cosmetische producten is het veiliger deze uit uw skincare regime weg te laten. Het gebruik van een exfoliant is niet aan te raden omdat u een zeer gevoelige huid heeft.

  Voor uw huid zijn er een paar aandachtspunten:
  – Gebruik zo min mogelijk producten. Let op producten met een korte ingredientenlijst. Hoe minder stoffen er in een product zitten, hoe beter. De kans dat u ergens op reageert neemt zo af.
  – Vermijd irriterende stoffen.
  – Zoek voor uw huidtype naar producten met anti-inflammatoire stoffen, zoals bisabolol, allantoin en glycyrrhizia glabra.
  – Stoffen die de barrierefunctie van de huid versterken zijn erg belangrijk. Dit zijn bijvoorbeeld niacinamide, glycerine, siliconen-achtige stoffen en phospholipiden.

  Het is fijn dat acupunctuur bij u zo goed helpt. Het zou daarbij ook verstandig zijn een keer een dermatoloog te bezoeken. Deze kan u verder helpen met het identificeren van stoffen die voor u problemen opleveren.

 • author-avatar
  Jetske april 28, 2009 (16:48)

  Beste Antoinette, het beste kun je twee losse producten kopen. Een product wat glycolzuur bevat en hiernaast een goede zonnebrandcreme met UVA en UVB bescherming. Voordeel is dat je ze zo ook los van elkaar kunt gebruiken – een product met glycolzuur ook s avonds of extra zonnebrandcreme overdag.
  Deze week zal ik nog ingaan op je vraag over producten voor rond de ogen. Groeten Jetske

 • Isa april 27, 2009 (15:01)

  Hallo Jetske, ik heb momenteel hinder van wat veel lijkt op een nikkelallergie. Mijn lichaam verdraagt momenteel geen parfums of geurende lichaam cremes meer. Ook ijzerhoudende voedingsproducten vermijd ik. Ik gebruik een neutrale bodylotion en was me met Zebamed, een emulsie waar geen zeep in zit. Ik vind het ECHT verschrikkelijk om zo te moeten leven en hoop dat het over gaat. Ik ben onder behandeling van een accupuncturiste en dat helpt me enorm. Mijn huid ziet er weer veel beter uit. Mijn huiduitslag is zo goed als verdwenen.

 • sara april 27, 2009 (12:37)

  Hi Jetske,

  Vanochtend checkte ik http://www.nu.nl en tot mijn verbazing zag ik daar jouw naam bij een artikel staan. Ik heb meteen Els gebeld. Super goed en we zijn super trots. Ga zo door.

  Groetjes Sara Bakker

 • Viktor april 27, 2009 (11:38)

  Hoi Jetske,

  Lang geleden! Goed verhaal en ontzettend leuk om te zien dat het zo goed met je gaat. Groeten Viktor Brand.

 • antoinette april 26, 2009 (08:54)

  beste Jetske, Ik heb met zeer veel interesse je artikel gelezen en ben via internet op zoek gegaan naar goede cremes. dan kom je bijv bij Elicina met veel glycolzuur, maar daar zit weer geen UVA/B filter in. Kun je daar iets in adviseren? Ook vroeg ik me af wat voor stofjes je in cremes adviseert die met name voor rond de ogen geschikt zijn, met name tegen wallen onder de ogen.
  groet en dank,
  Antoinette

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!