Jeuk en bultjes door de zon

Zonallergie of toch niet? Jeuk en bultjes door blootstelling aan de zon kunnen je zonnige humeur behoorlijk verpesten. Veel mensen die hier last van hebben, denken dat ze allergisch zijn voor zonlicht.

Toch is dit vaak niet het geval; echte zonneallergie (ook wel PMLE genoemd) komt relatief weinig voor en de klachten ontstaan meestal pas na een dag (of zelfs later) en houden dagen aan. Als je last hebt van zonneallergie is dit over het algemeen in het voorjaar het ergst en heb je er vaak in de loop van de zomer/ herfst veel minder last van.

Weg zonnig humeur!

Wat is er wel aan de hand? De meeste mensen met jeuk en bultjes zijn allergisch voor hun zonnebrandcrème (en dit zie ik helaas steeds vaker) of zijn ‘het slachtoffer’ van een aandoening met de mooie naam miliaria rubra of lichen tropicus. Dit is een huidziekte die ontstaat door zwelling en prikkeling van de zweetklieren (als het dus erg warm buiten is). De opgezette zweetkliertjes krijgen de afmeting van een tarwekorrel of worden rood. Op de plaatsen van de uitslag kunnen heel veel kleine blaasjes aanwezig zijn. Dit gaat gepaard met een wat stekende jeuk. De uitslag zit meestal op de borst, rug, hals, ellebogen en knieholtes. Op het grootste deel van het gezicht, de handpalmen en voetzolen heb je juist vaak geen of weinig last. Gelukkig kan je een aantal dingen doen.

Voorkomen is beter dan genezen…

– Vermijd blootstelling aan zonlicht en vermijd zware lichamelijke inspanning tijdens warm, vochtig weer.
– Probeer de temperatuur binnenshuis zo laag mogelijk te houden. Draag kleding die losjes en gemakkelijk zit (bij voorkeur katoen).
– Neem regelmatig een bad of douche en houd de huid droog en schoon. Dit laatste is belangrijk omdat talg de zweetkliertjes kan verstoppen. Zorg dat je wel alle zeepresten afspoelt.
– Probeer niet te krabben, dit kan leiden tot ontstekingen en zelfs littekens.
– Laat vette crèmes liever staan. Deze kunnen verdamping van het water belemmeren en het probleem verergeren.

Met deze tips zou het moeten lukken om de vakantie jeukvrij door te komen. Als je tenminste niet zoals ik te grazen bent genomen door de complete inheemse muggen-familie van Borneo!

Groetjes, Jetske

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs:

De zoektocht naar de perfecte zonnebrandcrème
De do’s en don’ts van veilig zonnen op een rij
Je huidverzorging mee op reis
De strijd tegen rimpels; no time to waste
Bruin voor een prikkie
Ouder achter glas!
De zon en cosmetica. Niet altijd een goede combinatie
Een gevoelige huid

Gerelateerde Berichten

20 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Carry juni 22, 2015 (21:01)

  Heb bij Kruidvat een tube “zonneblaasjesgel” voor 4 euro aangeschaft voor mijn dochter en dit helpt uitstekend. Ben alleen na het lezen van e.e.a. niet helemaal zeker of het veilige ingrediënten zijn ? Ingredienten; Aqua, polyacrylamide, propylene glycol, peg-7 glyceryl cocoate, phenoxyethanol, menthol lactaten, c13-14 isoparaffin, alle barbadensis leaf juice, panthenol, laureth-7, allantoin, ethylhexylglycerin, bisabolol, glycyrrhizic acid, chamomilla recutita flower extract, 2-bromo-2-nitropropane-1, 3-diol, tromethamine, sodiumhydroxide, sodium benzoate, potassium sorbate, citric acid, tocopherol.

 • Hanneke juni 1, 2015 (18:57)

  Hallo, kan iemand mij vertellen wat het verschil is tussen zonneallergie en keratotis pilatis. Waar herken ik het aan. Mijn zoon zit helemaal onder de bultjes

  • author-avatar
   Jetske oktober 15, 2015 (15:15)

   Beste Hanneke,

   Wat ellendig zeg dat je zoon onder de bultjes zit. Bij keratosis pilaris is de huid ruw, bijna schuurpapierachtig. Bij zonneallergie is er sprake van een overgevoeligheidsreactie die gepaard gaat met (veel) jeuk, rode huid en bultjes. De bultjes zitten vooral op plekken waar de huid blootgesteld is aan de zon. Mocht je het niet zeker weten zou ik je adviseren contact op te nemen met de huisarts.

   Groetjes Jetske

 • Melanie maart 23, 2015 (21:38)

  Beste jetske,

  Ik heb een vraag in relatie tot zweetklieren in het gezicht: ik heb zelf last vn syringomen, inmiddels vrij veel op mijn wang. S ochtends zo goed als niet te zien, maar gedurende de dag ontstaan ” pareltjes” die enorm zichtbaar zijn,

  Ik vraag mij af wat voor crème of behandeling je hiervoor adviseert…?

  Ik gebruik inmiddels jouw producten: exfoliant, de moisterizer en de zonnebrand.

  Alvast bedankt voor een reactie

  • author-avatar
   Jetske mei 22, 2015 (14:15)

   Beste Melanie,

   De oorzaak van syringomen (goedaardige tumoren) is helaas nog niet bekend. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk zoals met een CO2 laser. Ik zou je hiervoor willen adviseren contact op te nemen met een huidkliniek. Laat een dergelijke behandeling altijd uitvoeren door een huidtherapeut onder supervisie van een arts, of door een arts zelf.

   Groetjes Jetske

 • Karin augustus 13, 2012 (14:49)

  Hoi Anne,

  Op de site van EWG is meer te lezen over oxybenzone: http://breakingnews.ewg.org/2012sunscreen/sunscreens-exposed/nanomaterials-and-hormone-disruptors-in-sunscreens/
  In Europa zit het bijna nooit in zonnebrandmiddelen. Voor de zekerheid zou ik het niet gebruiken, volgens experts kan het o.a. je hormonen verstoren.
  Groet Karin

 • Anne augustus 10, 2012 (13:48)

  Dag Jetske,

  ik heb nog wel even een vraag over oxybenzone.

  Ik heb mij wat meer verdiept en ik heb zelfs contact opgenomen met Paula s Choice over hun mening en gebruik van Oxybenzone in hun zonneproducten. Paula (en haar team) hebben onderzoek gedaan en zeggen dat er “no cause for concern is” omdat Oxybenzone geen vrije radicalen vormt in licht en het niet giftig is als het op de huid wordt aangebracht. (wel als het in hoge concentraties oraal wordt genomen).
  Zij zeiden wel dat het opgenomen kan worden door het lichaam en in urine terecht kan komen en ze moeten nog zien of dit proces schadelijk is. Maar zover zeiden ze dat er geen redenen waren voor bezorgdheid rond oxybenzone..

  Het is best verwarrend dat 2 van mijn “heldinnen” het tegenover gestelde zeggen…
  Want wat moet ik nou geloven? Is oxybezone schadelijk? Of niet?

  Groeten, Anne

 • Erma augustus 9, 2012 (19:44)

  Hoi Jetske,
  Een vraag over zonnebrandcreme in combinatie met foundation. Als ik na het werk een terras ga zitten, is het nodig om opnieuw te smeren, want lange werkdag….kan ik dan de zonnebrand er gewoon overheen doen? Werkt een chemische zonnefilter over een foundation nog?
  Groetjes, alvast bedankt!
  Erma

 • ChantalM augustus 9, 2012 (10:25)

  Nog even wil ik erbij vermelden dat ik de producten pas +- 2 weken! Ik hou nu maar op met typen. Maar ik ben dus erg enthousiast.
  Groeten Chantal

 • ChantalM augustus 9, 2012 (10:20)

  Hoi Elise,
  Wat slordig dat het fout was vermeld in dat artikel. Ik vond het al zo raar.
  Wat ik kan zeggen over de 3 producten die ik dagelijks gebruik. Het is echt heel apart, maar het werkt gewoon echt. Geen rode plekken meer of puistjes oid. Ik wil ook nu de dag/nacht creme en zonnebrand creme gaan bestellen. Ik ga zeker geen andere verzorgingsproducten meer gebruiken dan van Uncover skincare. Wat een goede producten. Je ziet je gezichtshuid gewoon mooier worden. Echt, probeer het. Succes
  Groetjes Chantal

 • Sannie augustus 8, 2012 (13:43)

  Geachte mevrouw Ultee,

  ik wend mij tot u daar ik even niet meer weet wat ik moet doen en ik uw blogs tot op heden met veel interesse gevolgd heb.

  Sinds mijn 13e heb ik last van veel en zeer zichtbare couperose op mijn neus. Na jaren wikken en wegen en veel speurwerk naar ervaringen heb ik enkele maanden geleden besloten om ze weg te laten laseren omdat ik het camoufleren moe was. Inmiddels heb ik 3 behandelingen ondergaan, waarvan de eerste 2 met een KTP laser en de laatste met een Xeo laser. De eerste 2 behandelingen gaven geen verschil in de couperose waardoor ze bij de derde behandeling overgestapt zijn op de XEO laser. Na deze laatste behandeling kreeg ik daarna gelijk blaasjes met geel vocht over beide neusvleugels. Gelukkig zijn deze geheel weg getrokken alleen heb ik nu aan beide kanten diepe (donkerbruin gekleurde)geulen/deukjes in de vorm van de adertjes lopen. Ik heb inmiddels gisteren een afspraak gehad bij het instituut waar ik behandeld ben geweest. Zij gaven aan dit nog nooit meegemaakt te hebben en stelde voor om het op te gaan lossen met een Dermastamp. Alleen was ik hier niet gerust op en heb gevraagd om inschakeling van een arts. Zij zullen een cosmetisch arts naar mijn neus laten kijken echter is zij nu nog met vakantie. Ter volledigheid: tussen alle behandelingen heeft 6 weken tijd gezeten, een half uur voor de laatste Xeo behandeling hebben ze mij nog een acnebehandeling gegeven (ook op mijn neus) en de laatste behandeling met de Xeo is a.s. donderdag 6 weken geleden. Ik ben nu erg bang en voel me radeloos..Ik weet niet of ik het instituut kan vertrouwen en vertrouw er ook niet op dat het verstandig is om Dermastamp toe te passen op een couperose huid. Overigens zit alle couperose er nog steeds. Wat wellicht ook belangrijk is om te vermelden is dat momenteel langdurig ziek ben door Pfeiffer (bijna 2 jaar), wellicht staat dat goed herstel ook in de weg? Ik begrijp dat u het erg drukt heeft en vind het vervelend u te storen, maar ik weet niet meer wat te doen.. Heeft u raad voor mij of kunt u mij geruststellen? Alvast vriendelijk dank voor uw moeite en reactie,

  Vriendelijke groet,
  Sannie.

 • Anne augustus 7, 2012 (21:57)

  Dag Jetske,

  Erg interessant artikel! Ik heb een keer als kind wel eens last gehad van uitslag. Het ware rode blaren die erg jeukte! Gelukkig was het na een dag of 2 over en heb daarna de rest van de vakantie de zon gemeden (natuurlijk doordat mijn ouders zeiden dat het beter voor mij was hihi 😉

  Ik vroeg mij trouwens af of je alle producten van Paula s Choice aanraad aangezien er maar een paar in je productadvies staan. Ik gebruik momenteel alles uit jou lijn Uncover Skincare (ben met name dol op de toner en zonnebrand creme) maar helaas is die voor mijn portemonnee een beetje aan de prijzige kant en zoek dus naar een goed, maar wel iets goedkoper alternatief.

  Groeten,

  Anne

 • Elise augustus 6, 2012 (23:32)

  Hoi Chantal,

  Daar is al eens eerder naar gevraagd en Jetske gaf toen als antwoord dat dat fout vermeld stond en ze inderdaad gewoon haar eigen zonnebrandcreme gebruikt. Kun je misschien al wat zeggen over de producten, hoe ze je bevallen en of je er al wat van ziet?

  Groetjes,
  Elise

 • Elise augustus 6, 2012 (23:29)

  Hoi Danielle,

  Het is inderdaad de bedoeling om eerst de moisurizer te gebruiken, even laten intrekken en daarna de zonnebrandcreme.

  Groetjes,
  Elise

 • Danielle augustus 6, 2012 (09:27)

  Hoi Jetske,
  even een vraagje: ik ben van plan jouw moisturizer te gaan gebruiken, ook omdat daar niacinamine in zit en ik heb last van pigmentvlekken. Maar hoe doe je dat dan met zonnebrandcreme (waar je ook voor pleit om dat iedere dag te gebruiken)? Smeer je dan eerst de moisturizer en dan daarna een laagje zonnebrandcreme? Dus eigenlijk twee lagen op je gezicht?
  Groetjes Danielle

 • Lot augustus 5, 2012 (20:04)

  Beste Jetske,

  Fijn artikel zeg. Ik heb hier altijd last van, met name op mijn borst. Erg vervelend! Ik ben verbaasd dat jouw advies is geen vette cremes te gebruiken. Nu gebruik ik niet per se vette creme, maar vanwege de jeuk heb ik wel de neiging om enorm veel te smeren. Met aloe vera gel, menthol gel, etc. Is dit dan eigenlijk wel aan te raden of kan ik er beter niets op smeren? En wat zou er dan goed helpen tegen de jeuk?

  En de laatste vraag: als er vaak geen sprake is van echte zonneallergie, hoe kan het dan dat antihistaminica vaak wel helpt? Smeren met Contralum Ultra van de huisarts, terwijl dat speciaal tegen zonneallergie is, hielp echter niets.

  Bedankt.

  Groet,
  Lot

 • ChantalM augustus 4, 2012 (21:51)

  Beste Jetske,
  Sinds bijna een week gebruik ik de cleaner, toner en de exfoilant. Natuurlijk kan ik er nog weinig van zeggen. Wel ben ik heel benieuwd hoe het gaat over een maand ofzo. Ben heel benieuwd naar het resultaat.
  Wat ik mij afvroeg na het lezen van een interview, waarin stond dat u zelf een zonnebrand product gebruikt van La Roche posay. Waarom gebruikt u dan niet uw eigen product?
  Met vriendelijke groet,
  Chantal

 • Amy augustus 2, 2012 (20:46)

  Ik heb het meestal het eerst op mijn onderbenen. De uitslag ontstaat meestal pas enkele dagen nadat ik in de zon heb gelopen. Het begint met kleine rode vlekjes boven de enkels die langzaam naar boven uitbreiden en steeds groter worden. Het lijken wel onderhuidse bloedingen en het duurt heel lang voordat die vlekjes weer wegtrekken. Niet dagen maar vele weken. Bij mij ontstaat het vooral door de eerste felle zon. Ik blijf angstvallig uit de zon vooral omdat het zo lang duurt voordat het weer weg trekt en zo ontzettend jeukt. Ik wen er echt nooit aan……

 • Elise augustus 1, 2012 (21:10)

  Dankjewel Jetske, wat een fijn, verhelderend artikel! Ik heb Miliaria rubra, vooral op mijn buik en borst. Niet fijn, maar ik zal de tips opvolgen en ik hoop dat het helpt.

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!