Jong tot in je cellen
Ze kwamen ineens twee keer voorbij deze week: telomeren. Dat zijn de beschermende eindstukjes van onze chromosomen die ervoor zorgen dat cellen zich blijven vernieuwen. Eerst al in het bericht dat mensen die acne hebben gehad minder last krijgen van rimpels. Gevolgd door een onderzoek naar het verjongingseffect van duurtraining. Hoe zit dat?
Wat zijn telomeren
Om uit te leggen wat nu precies telomeren zijn, moet ik je eerst iets vertellen over het proces van celdeling. Alle cellen in het lichaam hebben een beperkte levensduur en worden daarom doorlopend vervangen door nieuwe. De snelheid en daarmee het aantal keren waarmee dat gebeurt, hangt af van het type weefsel. Zo worden de cellen in de hersenen minder snel vervangen dan cellen van de huid. Vernieuwing van cellen gebeurt door celdeling. Tijdens dat proces verdubbelt het dna van de cel. Om dit in goede banen te leiden en om te voorkomen dat de dna-strengen van de chromosomen tijdens de celdeling beschadigen of in de war raken, zitten er ‘beschermstukjes’ aan de uiteinden: de telomeren.
Zo gaan cellen langzaam dood
Nu is het zo dat de telomeren bij elke celdeling een stukje korter worden. En hoe korter de beschermeindjes, hoe minder beveiliging de chromosomen hebben. Wanneer de telomeren te kort worden, loopt het dna schade op, de cel veroudert en gaat uiteindelijk dood. Wat zou het mooi zijn als we die telomeren kunnen verlengen…
Dat is nu precies waar heel veel onderzoek zich tegenwoordig op richt. Niet in de laatste plaats het onderzoek naar skin aging. Kun je namelijk jong blijven door het verkortingsproces van de telomeren stop te zetten?
Schade beperken
De lengte van telomeren bepaalt inderdaad simpel gezegd hoe lang een cel meegaat. Die lengte ligt redelijk vast in onze genen. Maar factoren van buitenaf blijken wel degelijk invloed te kunnen uitoefenen op de snelheid waarmee de beschermstukjes verkorten. Door ongezonde gewoonten als roken, voeding met veel suikers, alcohol en blootstelling aan uv-straling ontstaat zogenaamde oxidatieve stress. Ofwel: schade aan het dna. Ook stress en depressies zorgen voor een versnelde verkorting van de telomeren. Maar heel interessant: omgekeerd kan bijvoorbeeld voeding met voldoende antioxidanten de schade beperken. En nu blijkt dus uit een onderzoek dat ook bepaalde vormen van exercise effect hebben op de lengte van de telomeren.
Sport als anti-aging
In een kleine studie bekeek een Belgisch team van biomedici het effect van spinning op de spiercellen. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat duurtraining van 45 minuten een flinke boost kan geven aan de telomeren. Kort en simpel gezegd: trainen houdt je spiercellen dus letterlijk jong.
Eerder deze week was er veel aandacht voor het onderzoek van het King’s College in Londen naar huidveroudering bij mensen die ooit acne hadden gehad. De Britse onderzoekers toonden aan dat mensen die een acne-geschiedenis hadden, over langere telomeren beschikten in bepaalde witte bloedcellen. Ook bleek dat bij acnepatiënten een bepaald gen betrokken bij de geprogrammeerde celdood minder actief te zijn. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor het feit dat mensen met acne minder last krijgen van rimpels en een dunne huid. Er is vaak aangenomen dat dit te maken had met een vettere huid.
In de huid
Telomeren in huidcellen zijn heel gevoelig voor een versnelde verkorting door zowel de snelle celdeling van de huidlagen als door vrije zuurstofradicalen door invloeden van buitenaf (uv-straling). Wil je rimpels zo lang mogelijk buiten de deur houden? Dan weet je nu waarom het misschien geen overbodige luxe is om je dieet en huidverzorging rijkelijk te voorzien van voldoende antioxidanten. Lekker sporten, voldoende rust en niet te vergeten goede bescherming tegen de stralen van de zon helpen mee je cellen te ‘conserveren’.
Groetjes, Jetske
Onderzoeksarts cosmetische dermatologie
Lees ook:
28 Reacties
↓Klik om reacties te tonen-
Katrien november 13, 2016 (18:40)
Beste Jetske,
Heel erg bedankt voor je snelle antwoord. Het is dus niet waar dat bv. een fronsrimpel behandelen met botox ervoor zorgt dat je wenkbrauwen zakken? Ik las namelijk op het internet dat gebruik van botox ervoor kan zorgen dat je gezicht zowat inzakt omdat de spiertjes in je gezicht verdwijnen/verslappen. Dat leek me toch wel een heel erg nare bijwerking. Maarja, je leest véél op internet en lang niet alles is natuurlijk even waar. Voor zover je weet is klopt dit verhaal dus niet?
-
Dr. Jetske november 25, 2016 (16:15)
Beste Katrien,
Voor botox geldt dat als de frons wordt behandeld, er ook prikjes gegeven worden boven de wenkbrauw (als er niet bij de wenkbrauw geprikt wordt krijg je een rare stand van de wenkbrauwen). Als complicatie kan ptosis (hangend ooglid) optreden. Als iemand interesse heeft in een botox behandeling bij de frons en van zichzelf al huidoverschot heeft op de bovenoogleden, kan dat een reden zijn voor de arts om geen botox te spuiten.
Groetjes Jetske
-
-
Ellen november 13, 2016 (08:40)
Beste Jetske Ik heb een vraag over Matrixyl 3000 en arginiline. Deze verzamelnaam van peptiden zou huidveroudering tegen gaan. Ben zeer benieuwd naar jullie bevindingen hierover!
Verder heb ik een vraag over vitamine C. Kan het kloppen dat een percentage van 20% gestabiliseerde vit C toch niet zuur proeft en niet tintelt op de huid?
Ik gebruik zeer regelmatig s-avonds voor het slapen gaan Glycolzuur uit jouw productenlijn. Mijn huid ziet er stukken beter, jonger en frisser uit.
Ik heb Tetrinoidecreme op recept van 0,02%. Kan ik dit blijven gebruiken op langere termijn? Vast dank voor je reactie Ellen
-
Peter november 13, 2016 (11:01)
Hoi Ellen, Welke producten zijn dat precies?
-
-
GEA oktober 26, 2016 (23:40)
Hoi Jetske,
Wat betreft huidveroudering ben ik wel benieuwd wat de invloed van de anticonceptie pil is op het verouderen van de huid. Want oestrogenen zorgen voor elasticiteit in de huid..dus kan het helpen om de pil te slikken tegen huidveroudering?
-
John november 1, 2016 (22:05)
Peter, ik kan me niet aan de indruk ontwekken dat u de gerespecteerde dr veldhuis bent, klopt dit?
-
Dr. Jetske november 9, 2016 (10:15)
Beste Gea,
Het ontstaan van rimpels is een complex proces. Verschillende factoren hebben invloed op de vorming van rimpels. Dit is ook de reden dat de mate van rimpels – en huidveroudering in het algemeen – per persoon kan verschillen. De afname van oestrogeen en progesteron (vooral na het 40ste levensjaar) hangt samen met de afname van de productie van elastine, collageen en talg. Maar ook zon, stress, voeding en mimiek zijn bekende voorspellers van rimpels. Hormonen (zoals in het geval van de pil) kunnen bijdragen aan het jong houden van de huid, maar is niet zonder risico. Bespreek dit dus altijd goed met een arts. Bovendien is het dus niet de enige factor in het vertragen van huidveroudering.
Groetjes Jetske
-
Peter oktober 27, 2016 (10:40)
Hoi Jetske, Weet je dan ook wat het effect van Finasteride is op de huid? Finasteride remt de omzetting van testosteron naar dihydrotestosteron, waarbij je testosteron bloedwaarden iets omhoog gaan. Beide stofjes zijn niet heel goed voor je huid.
-
-
Katrien november 9, 2016 (18:40)
Beste Jetske,
Je hoort ook wel eens over het preventieve gebruik van botox om op een bepaalde plaats geen rimpels te krijgen (bv. fronsrimpel tussen de wenkbrauwen). Sommige mensen zijn daar heel positief over, maar je hoort ook wel eens dat het de veroudering juist zou kunnen versnellen. Weet jij of er specifieke risicos/nadelen verbonden zijn aan het preventieve gebruik van botox? Ik ben erg benieuwd naar wat je hierover te zeggen hebt.
Groetjes
-
Dr. Jetske november 10, 2016 (11:15)
Beste Katrien,
Het klopt dat botox in sommige gevallen preventief gebruikt wordt. Dat het huidveroudering zou versnellen is mij niet bekend. Laat je in ieder geval altijd goed informeren door een arts!
Groetjes Jetske
-
-
Marielle november 19, 2016 (23:40)
Anticonceptie de pil dus hebben chemische hormonen die je natuurlijke hormonen volledig verstoren hierdoor ben je vatbaar voor vele ziekten tot zelfs kanker! Ook verstoord de pil de opname van verschillende belangrijke voedingsstoffen waardoor je door een langdurig te kort zelfs spierziekten kan krijgen! https://www.wanttoknow.nl/hoofdartikelen/dodelijke-medicijnen/
-
-
Tessa oktober 19, 2016 (19:40)
Hoi Jetske,
Leuk artikel! Sport zou dus ook helpen om jong te blijven. Weet je of dit voor alle sporten geldt? Van bv. joggen hoor je weleens dat het juist de veroudering zou versnellen. Is er reden om aan te nemen dat dat inderdaad waar?
Groetjes, Tessa
-
Dr. Jetske november 9, 2016 (10:15)
Beste Tessa,
Kort en simpel gezegd houdt trainen je spiercellen jong. Sporten – ongeacht wat je doet – is dus zeker goed! Toevallig heb ik eerder geschreven over hardlopen en de invloed op de huid: https://www.dr-jetskeultee.nl/een-oude-huid-door-hardlopen/obj7777492 Houd er dus rekening mee dat wanneer je buiten sport, je de huid goed beschermt met een zonnebrandcrème.
Groetjes Jetske
-
-
Marielle oktober 14, 2016 (23:08)
45% van de bevolking in Europa en de VS voedingsmiddelenovergevoelig De British Allergy Foundation vermoedt dat ongeveer 45% van de bevolking in Europa en de VS een voedingsmiddelenovergevoeligheid heeft. Elk voedingsmiddel is potentieel een antigeen waarbij de reactie zeer individueel is. De impact van de effecten van voedselovergevoeligheid zijn enorm. Door het ontstaan van o.a. TNF-α , diverse interferonen en interleukines, zijn er een groot aantal klinische manifestaties van voedselovergevoeligheid.
Buikkrampen, misselijkheid, obstipatie, diarree, migraine, Morbus Crohn zijn zo maar een paar voorbeelden die door voedselovergevoeligheid veroorzaakt kunnen worden. Via MALT (Mucosa Associated Lymphoid Tissue) en GALT (Gut Associated Lymphoid Tissue) reageren ook de andere slijmvliezen, zodat KNO problemen als otitis, rhinitis, sinusitis, maar ook COPD of conjunctivitis kunnen ontstaan.
Tevens kan de huid reageren met als gevolg urticaria, eczeem, acné of psoriasis. Via de verhoging van TNF-α ontstaat een leptine- en insulineresistentie, die leidt tot adipositas en problemen in de type I en II diabetes. Ook zijn er relaties gelegd in het zenuwstelsel met migraine, hoofdpijn, concentratieproblemen, autisme, ADHD, vermoeidheid, depressies, hyperactiviteit en multiple sclerose.http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?cod=17&id=727&page=9
-
Marielle oktober 10, 2016 (21:24)
In bijna alle producten van Jetske zit geen phenoxyethanol. Zelf ben ik aan phenoxyethanol allergisch geworden. phenoxyethanol is familie van de glycol ethers en staat in de top 10 van meest voorkomende cosmetische allergien. Ik zou zeggen kijk zelf wat phenoxyethanol met je huid doet, als het in het laatste deel van de ingrediëntenlijst staat valt het wel mee. Zelf reageer ik fel op propylene glycol maar wanneer dit zeer laag in de ingrediëntenlijst staat kan ik het verdragen. Nu met het koude weer in aantocht zou ik zeggen gebruik plantaardige olien!
-
Peter oktober 10, 2016 (22:00)
Precies elke huid reageert anders. Phenoxyethanol is in een concentratie lager dan 1%. En allergie kan voorkomen voor elke stof. Elk product heeft conservering nodig en zoals je zelf aangeeft, alles heeft nadelen, ook de gehydrogeneerde ingrediënten en glycols die worden toegevoegd voor de conservering van een product.
-
Peter oktober 10, 2016 (22:15)
Phenoxyethanol is niet goed, maar het heeft veel minder nadelen dan bijvoorbeeld: BHA Methylchloroisothiazolione DMDM Hydantoin Diazolidinyl Urea Quaternium-15 Triclosan
en ook parabenen omdat deze in het lichaam gemetaboliseerd moeten worden en zwakke oestrogene en anti-androgene eigenschappen hebben en ook geen goede combinatie zijn met UV-licht.
-
-
Nathalie oktober 7, 2016 (19:40)
Goedendag,
Ik had namelijk vraag of u eventueel naar dit product kon kijken, 5 jaar geleden kocht ik deze dagcreme aangezien mijn moeder toen zei dat iedereen op mijn leeftijd dat smeerde (ben in mijn 20jarige nu), verder heb ik eczeem huid. Het product heet loreal Paris Revitalift Anti-Rimpels + Extra stevigheid. Toen ik erop smeerde, ging het gelijk jeuken en deed erg prikken, ik deed gelijk eraf halen omdat mij geen fijn gevoel gaf.
AQUA / WATER, CYCLOHEXASILOXANE, GLYCERIN, PARAFFINUM LIQUIDUM/MINERAL OIL, MYRISTATE, BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER/ SHEA BUTTER, STARIC ACID,PALMITIC ACID, PED-100 STEARATE, CERA ALBA/BEESWAX, GLYCERYL STEARATE, ACETYL TRIFLUOROMETHYLPHENLY VALYGYMER, ALPHA-ISOMETHYL IONONE, AMYL CINNAMAL, BENZLY ALCOHOL,BENZYL BENZOATE, BENZYL SALICYLATE, BUTLPHENL MENTHYLPROPIONAL, CETYL ACLOHOL, CLORHEXIDINE DIGLUCONATE, CHLORPHENESIN, CITONELLOL, DISODIUM EDTA, DROMETRIZOLE TRISILONXANE, ETHLHEXYL METHOXCINAMATE, ETHLPARABEN, FAEX EXTRACT,/YEAST EXTRACT, GERANIOL, GLYCINE SOJA PROTEIN/SOYBEAN PROTEIN, HEXYL CINNAMAL, HYDROLYZED SOY PRTEIN, ISOHEXADECANE, LIMONENE LINALOOL, METHLPARABEN, PEG-20 STEARATE, PHENYL ETHYL ALCOHOL, POLYSORABTE 80, RETINYL PALMITATE, SODIUM DEHYDRACETATE, STEARYL ALCOHOL, TRIETHANOLAMINE, PRARUM/FRAGRANCE, PHENOXYETHANOL. (F,LL B54802/1).
-
Peter oktober 8, 2016 (01:40)
Disodium EDTA en Phenoxyethanol geeft bij de gebruikte concentraties zelden problemen. Het is een compromis, de stoffen op zich zijn in pure concentratie niet goed voor je huid, als schimmels of bacterien in een product gaan groeien ben je echter verder van huis. Daarnaast is een chelator als Disodium EDTA zeker aan te bevelen gezien het feit Benzyl Benzoate is gebruikt. De conservering is beter dan methylchloroisothiazolione, en is in zon lage concentratie gebruikt dat het geen problemen oplevert.
Wat wel jammer is dat, naast de ingredienten die Marielle noemt, de volgende stoffen zijn gebruikt: Ethylhexyl Methoxycinnamate, Retinyl Palmitate, Benzyl Salicylate, Chlorhexidine Gluconate en Triethanolamine. Ik weet niet waar jij gehydrogeneerde ingredienten ziet Marielle.Ik zie alleen Hydrolyzed Soy Protein, maar dat is wat anders dan gehydrogeneerde ingredienten. Bovendien is het effect qua voeding hiervan beter bekend, dan het effect op de huid. Er zijn vermoedens, maar goed onderzoek mist.
-
Nathalie oktober 10, 2016 (19:40)
@Marielle & Peter Dank jullie wel. Mijn vermoede klopte dus.
Wat verschrikkelijk dat er zo veel ‘rotzooi’ erin worden gestopt.
-
-
-
Sarah oktober 7, 2016 (09:40)
Heel interessant onderwerp! Ik vroeg me laatst trouwens af of exfoliëren dan niet leidt tot het versnelling van de afbraak van telomeren?
-
Marielle oktober 7, 2016 (20:21)
Dat vraag ik mij ook af! Ik exfolieer 1 a 2 x per week.
-
Leay oktober 10, 2016 (19:00)
Dat was ook het eerste wat ik dacht!
-