• kinderen-moeten-vies-worden

Kinderen moeten vies worden

Ik heb het vier keer mee mogen maken. Overweldigend als je zo’n klein pasgeboren kindje in je armen houdt. En als ik er met vrienden (ik geef het toe; het zijn meestal vriendinnen) over spreek, beginnen negen van de tien over de geur van zo’n pasgewassen en ingevet baby’tje. Gek toch dat die associatie baby en badderen zo sterk is.

Als verse mama ontkom je er ook niet aan. Voor je nog maar bevallen bent,staat er al een blije doos op je stoep vol paarse, gele en blauwe badproducten. En je hebt nauwelijks de tijd om kennis te maken of je nieuwe mini-jij wordt door de kraamhulp afgevoerd richting badje of tummy tub. Overigens werden die badjes bij mij thuis niet echt met gejuich ontvangen. Het beeld van een schreeuwend (wat een volume!) en rood aangelopen engeltje staat mij nog op mijn netvlies gebrand!

Huidproblemen bij jonge kinderen

Op mijn blog heb ik al vaker geschreven dat veel van die babyproducten helemaal niet goed zijn voor de huid van je kind. Ik ben er zelfs van overtuigd dat al die sterk geparfumeerde en irriterend babyproducten een van de belangrijkste oorzaken zijn voor de enorme toename van het aantal huidproblemen bij jonge kinderen. En hoewel in bad gaan voor veel kinderen inderdaad heerlijk ontspannend is, is het door het uitdrogende effect ook een aanslag op de huid. Liever niet elke dag dus!

Kinderen moeten vies worden

En voor moeders (of vaders natuurlijk) die zich toch nog schuldig voelen als ze een dagje overslaan heb ik goed nieuws. Kinderen die vaak buiten spelen en vies worden, ontwikkelen een beter functionerend immuunsysteem en zijn minder vaak allergisch dan kinderen die zich goed schoonhouden en vaker binnen spelen. Dit was de conclusie van een Amerikaans team van wetenschappers. Hun conclusie: kinderen moet worden toegestaan om vies te worden. Als de huid te schoon wordt gehouden, kan haar vermogen om te genezen worden belemmerd. Normaal levende bacteriën op de huid stimuleren een proces dat helpt voorkomen dat er een ontsteking ontstaat als we ons bezeren, aldus de Amerikaanse wetenschappers (Surface Bacteria Maintains Skin’s Healthy Balance).

Na het eten, buiten spelen en naar bed dus! Wat zal dat een rust geven.

Groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs:
– Over een gezonde huid
– Over geurstoffen
– Wat betekenen hypo allergeen, dermatologisch getest of pH neutraal?
– Is natuurlijke cosmetica. Veilig of niet?

Gerelateerde Berichten

5 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Sanne maart 10, 2013 (16:52)

  Hallo,
  Mijn zoontje van 8 jaar heeft ruwe, pukkelige wangen. Ze zijn ook rood van kleur. De rest van de huid is gewoon gaaf. Zijn huid wordt met water gewassen en eigenlijk doen we er ook geen creme op.
  Wat kan ik hier aan doen?

  • Marielle september 20, 2014 (21:18)

   probeer er eens argan olie op te doen.

 • Fimke april 16, 2012 (09:00)

  Tja, ik snap dat niet hoor. En het dan vreemd vinden dat de kindertjes zo snel een virusje te pakken hebben…

  Volgens mij vond ik ze heerlijk, haha! Gelukkig heb ik er nooit wormpjes van gekregen, dat zou dan wel weer vervelend zijn.

 • author-avatar
  Jetske april 13, 2012 (16:40)

  Afschuwelijk he Fimke; die smetvrees! Laat die kids maar lekker vies worden op z n tijd… Hoe smaakten ze, die zandtaartjes?

  groetjes Jetske

 • Fimke april 13, 2012 (11:53)

  Oh jee, ik moet ineens denken aan die verschrikkelijke reclame van Dettol desinfecterende handgel…
  Ik at vroeger zelfs mijn zandtaartjes 🙂

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!