• Blog Prikkelbaredarmsyndroom

Mensen met acne hebben vaker last van een prikkelbare darm

Ik blijf het fascinerend vinden. Gut health. En de rol die onze darmen spelen bij hoe we ons voelen. Wist je dat de darmen daarom ook weleens je tweede brein worden genoemd? Maar je zou ze ook net zo goed je tweede huid kunnen noemen. Want deze relatie, tussen de darmen en de huid, zie je steeds vaker in de wetenschap.

Vaker PDS bij acne

Zo is er afgelopen jaar weer een wetenschappelijke studie uitgekomen waarin 300 mensen met acne en 300 mensen zonder huidklachten werden onderzocht op het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). Dit is een darmziekte met chronische buikpijn en problemen met de stoelgang. De onderzoekers zagen een groot verschil tussen de groepen. Maar liefst 183 (61%) acnepatiënten bleken PDS te hebben. In de controlegroep waren dat er 84 (28%).

Wat is dat toch in die darmen? Ik hoop dat we die puzzel snel kunnen oplossen. Ondertussen ben ik daar zelf ook druk mee bezig.

Mijn eigen onderzoek naar darmklachten bij acne en rosacea

Afgelopen weken heb ik samen met geneeskundestudenten van de Erasmus Universiteit de mogelijke maag- en darmklachten uitgevraagd bij mensen met acne, rosacea, andere huidklachten en geen huidklachten. De vragenlijst is inmiddels gesloten, met een groep van wel 2241 respondenten! Superblij met alle reacties en deelnemers. Heel benieuwd wat we kunnen zien bij zo’n grote groep.

De resultaten deel ik binnenkort met jullie! 😊

Gerelateerde Berichten

5 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Frederique juli 1, 2021 (12:18)

  Hallo Jetste, ik ben erg benieuwd naar de uitkomst van dit onderzoek. Ik heb zelf 3 jaar gelden pfeiffer gehad wat bij mij in plaats van vermoeidheid vooral klachten aan mijn darmen veroorzaakte (helaas nog steeds). Voordat dit gebeurde had ik nooit veel last van onzuiverheden maar sinds de pfeiffer heb ik veel last van een onzuivere huid, vooral rond mijn mond en op mijn kin. Heb je hier misschien nog tips voor die ik nu al kan toepassen?
  Alvast bedankt en ik kijk uit naar het vervolg artikel.
  Groetjes Frederique

 • Annabel juni 7, 2021 (05:37)

  Beste Jetske, ik heb ergens gelezen van Omage 3 helpt bij acne. Ik vraag me af of je ervaring hebt met de producten van Flinndal, met name deze https://www.flinndal.nl/omega-3-vetzuren/omega-3-forte Ik wil het graag even aanzien en hoop dat het gaat helpen. Ik wil echt heel graag van mijn acne af.

 • Nadine april 2, 2021 (13:49)

  Hoi Jetske,

  Zou je hier nog op willen reageren?

  Liefs, Nadine

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee april 2, 2021 (15:02)

   Hoi Nadine,

   Ik heb zelf geen ervaring met die behandeling. Wat ik graag gebruik is een beetje pure kokosolie voor in de puntjes.

 • Nadine maart 14, 2021 (20:50)

  Hi Jetske,

  Super bedankt voor je altijd leerzame blogs! Ik heb ook rosacea maar gelukkig weinig last van acne. Wel heel erg droog en pluizig haar waar ik echt van alles voor geprobeerd heb. Hoe denk je over olaplex voor de haren? Of heb je een ander advies voor me?

  Liefs Nadine

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!