• rimpels botfractuur voorspellen

Kunnen rimpels de kans op een botfractuur voorspellen?

Ik las een opmerkelijk onderzoek afkomstig van Yale University in Boston. Daar is een paar maanden geleden namelijk door dr. Lubna Pal (professor in de gynaecologie, verloskunde en fertiliteit) ontdekt dat hoe meer rimpels iemand heeft in de eerste jaren na het begin van de menopauze, hoe slechter het is gesteld met de kwaliteit van de botten.

Met andere woorden, mensen met meer en diepere rimpels bleken ook breekbaardere botten te hebben. Omgekeerd gaat de relatie ook op; mensen met een mooie strakke huid hadden juist sterkere botten. Nu denk je misschien, ja logisch; mensen die meer rimpels hebben zijn ouder en hebben dus ook meer kans op een botbreuk. Of mensen die meer rimpels hebben, hebben dit gekregen door een slechte voeding en dat heeft ook weer invloed op de sterkte van de botten! Maar uit het onderzoek bleek dat deze relatie niet werd veroorzaakt door factoren als leeftijd of voeding.

Het zekere voor het onzekere

Volgens Pal is deze vinding van groot belang omdat je zo dus op een eenvoudig en goedkope manier vrouwen kunt identificeren die mogelijk last hebben van botontkalking en veel baat kunnen hebben bij het gebruik van botversterkende medicijnen. En hoewel een speciale bumpersticker misschien weer een beetje overdreven is, neem ik volgende wintersport voor de zekerheid maar een hele ruime bocht als ik op de piste heel veel rimpels onder een ski-muts uit zie komen…

Je kunt hier meer lezen over het KEEPS onderzoek van Lubna Pal.

Groetjes, Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs:
rimpels door overgewicht“,
Ouder achter glas‘,
Antirimpel crèmes’,
Is er een oplossing voor wallen?“,
De impact van roken; een tweeling“,
Antioxidanten in cosmeticaproducten” en
Grote pori‘n blijven grote pori‘n“.

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!