• liposomen

Liposomen, wat zijn dat eigenlijk?

Het klinkt zo mooi, liposomen die je huid in no time weer strak en stralend kunnen maken! Maar wat zijn liposomen eigenlijk?

Het ingewikkelde verhaal achter liposomen…

Liposomen zijn ‘uitgevonden’ door een Engelse wetenschapper in 1961. Hij ontdekte dat je van een dubbele laag phospholipiden (vetdeeltjes), piepkleine bolletjes (tussen 25 and 5000 nm) kunt maken. Phospholipiden hebben een staart die water afstoot (en dus vetoplosbaar is) en een kop die water aantrekt (en wateroplosbaar is). Bij een liposoom zie je dat de kopjes naar buiten staan, de staartjes de staartjes van de tweede rij aantrekken en dat de holte die er ontstaat ook weer omgrensd is door de kopjes. Ik realiseer me dat dit een beetje vaag klinkt, dus voor de duidelijkheid hieronder een plaatje. In die holte van het phospholipidebolletje kan je werkzame stofjes verstoppen. Da’s fijn, want die phospholipidenbolletjes lijken op kleine celletjes en kunnen makkelijk de huid indringen. In de huid lossen ze op en laten ze de inhoud vrij. Hoera, wat een briljante uitvinding!!!! Jammer genoeg ga ik weer de pret verzieken door een paar kritische kanttekeningen te plaatsen…

Te mooi om waar te zijn?

 • Liposomen vallen heel makkelijk uit elkaar in vet of in aanwezigheid van surfactants of emulgatoren (stoffen die water en vet binden). Dat moet ook, anders kunnen ze in de huid de werkzame stoffen niet achterlaten. Stop je de liposomen in een potje crème dan vallen ze al in het potje uit elkaar. Dag liposomen! Liposomen werken het beste als ze in een gel zitten. Liposomen in een shampoo of cleanser overleven het zeker niet! (Omschreven in het boek Novel Cosmetic Delivery Systems van Romanowski. P. et all in het hoofdstuk Stability testing of cosmetic products)
 • Een liposoom kan onder bepaalde omstandigheden (bv in de aanwezigheid van vetzuren) samensmelten met zijn broertjes en zusjes. Je kan je voorstellen dat zo’n liposoom met overgewicht niet zo makkelijk meer in de huid dringt.
 • Liposomen kunnen slecht tegen zuurstof en hitte. De liposomen in jouw product zijn al blootgesteld aan heel wat barre omstandigheden voor ze in je badkamer terecht komen. Tel daar nog eens even bij op dat je het potje al heel wat keren opengedraaid hebt en dat de liposomen in jouw koffer mee mochten naar Spanje of een ander warm land en je weet wat dat betekent. Het einde van de liposomen! Bovendien vinden liposomen over het algemeen een pH van rond de 6.5 het fijnste; wijkt dit sterk af dan geven ze het snel op…
 • In liposomen kunnen ook stoffen zitten die je liever niet diep in je huid wil hebben. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde chemische zonnefilters of bewaarstoffen. De kans wordt groter dat deze stoffen in je bloed terechtkomen. Dat wil je liever niet!
 • Het ene liposoom is het andere niet. Er bestaan liposomen zonder holte en zonder werkzame stoffen. Check dus op de ingrediëntenlijst of er wel werkzame stoffen in je product zitten. Je kunt je ook voor stellen dat een paar liposomen in je product niets kunnen doen. Check dat ook even. Zit je product vol liposomen dan moet lechitin behoorlijk bovenaan staan.

Toch heb ik goede hoop dat die liposomen ons nog veel gaan brengen. Zowel in de geneeskunde als in de cosmetische wereld zijn ze druk aan het experimenteren om de deeltjes steeds stabieler te krijgen. Ik hou jullie op de hoogte van de ontwikkelingen!

Groetjes, Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs

Wat is een serum?
Caffeine
Luxe ingrediënten voor je huid
Alcohol in huidverzorgingsproducten; liever niet!
Ingrediëntkeuze bij pigmentvlekken
Arganolie: het nieuwe wondermiddel?

Gerelateerde Berichten

18 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Sha augustus 6, 2014 (22:54)

  Beste allemaal,

  Na de zwangerschap van mijn zoontje 7 jaar geleden kreeg ik een hele slechte huid. Ik ben toen neoderma gaan gebruiken ivm een Chinese peeling. Dit ging echt goed tot een jaartje geleden. Ik kwam bij een nieuwe wscoonheidsspec die me dr bauman adviseerde. Ik kregen proefjes mee met de mededeling dat ik heel zuinig moest zijn en er echt 1 Week mee moest doen door zuinig gebruik. Uiteindelijk heb ik twee weken met 1 potje serum gedaan. Het eerste potje met vit e en nog wat … Daar werd m n huid lichtjes onrustig van. Het tweede serum was fantastisch. Ik gebruik superweinig maar kan m n hele gezicht ermee insmeren. De proefjes crème diecik erbij gehad heb zijn amper aangeraakt. Mijn gezicht ziet er super gezond uit en ik gebruik geeneens meer crème met kleurtje omdat m n huid niet meer droog oogt. Vanmorgen m n serum gekocht en als m n cremmetjes op zijn zal k daar ook wat van halen… Voor nu ben ik echt super tevreden over dr bauman. Wellicht iets duurder maar met zuinig gebruik kan je er heel lang mee doen!!

  • Ana februari 16, 2015 (11:52)

   Beste SHA,

   Zou je me kunnen zeggen welke crème je uiteindelijk met je droge huid heeft geholpen?

   Ik zoek ook iets, met name rond om de ogen waar mijn huid zo dun en droog is.

   Bedankt

 • petra januari 6, 2014 (15:28)

  Harmonie heeft ook een liposomengelei, in potje. Kost bijna niks…en het zal ook wel niks zijn! Maar het idee dat goed schreeuwend duur moet zijn, geloof ik gewoon niet. geen branche zo ziek als de cosmeticabranche.

 • Manon juni 12, 2013 (11:10)

  Beste Jetske,

  ken je de producten van Helena Cosmetica?

  Ik heb samples opgevraagd van de anti-aging lijn en ben zeer benieuwd. Deze werken nl. ook met liposomen. Je kan alles terugvinden op hun website.

  Mvg

  Morgan

 • Anoniem februari 27, 2013 (07:21)

  Beste Jetske,

  Hieronder een extract van een persbericht dat onlangs verscheen via C2W (Chemisch2Weekblad).
  Zie ook de link http://www.c2w.nl/liposomen-smeer-maar-door-je-haar.309494.lynkx
  welke een verwijzing bevat naar jouw site. Ongetwijfeld heb je dit al gelezen / gehoord. Zo niet, bij deze …

  Groet,
  Marcel

  QUOTE
  Laat die dure huidcreme met liposomen voortaan maar liggen. Spectroscopische tests bewijzen dat de bolletjes uit elkaar vallen voordat ze diep in de huid zijn gedrongen. Dat ze actieve stoffen door die huid heen sluizen is dus een onzin-claim, melden onderzoekers van de University of Southern Denmark.

  Het is lang niet voor het eerst dat iemand beweert dat liposomen veel te instabiel zijn voor het beoogde doel. Maar het is wel voor het eerst dat de ongeschiktheid keihard wordt bewezen. Eerder onderzoek liet de mogelijkheid open dat het wel zou werken.

  In het Journal of Investigative Dermatology beschrijven Luis Bagatolli en collega s experimenten met liposomen waarin ze twee fluorescerende kleurstoffen tegelijk hadden verwerkt: een hydrofiele in het inwendige en een amfifiele in de lipide bilaag. Die bolletjes brachten ze aan op de huid waarna ze met raster image correlation spectroscopy (RICS) de kleurstoffen volgden.

  Als de liposomen heel zouden blijven, dan zouden beide kleurstoffen in exact hetzelfde tempo door de huid moeten duiken. Dat doen ze dus niet. Bewijs geleverd: de liposomen blijven niet heel en je kunt hun inhoud net zo goed rechtstreeks door de creme mengen.

  Waarbij Bagatolli aantekent dat de menselijke huid niet voor niets is ontworpen om vreemde stoffen buiten te houden.

  bron: University of Southern Denmark
  UNQUOTE

 • Anoniem december 20, 2012 (10:43)

  Mevr Ultee,
  Ik ben studente en heb niet zoveel geld om te besteden maar voor een goed product kun je misschien beter 1x wat uitgeven daarom wil ik ook graag weten of Baumann goed is de gel wil ik graag onder mijn ogen smeren ik heb daar zo n droge huid.

  Groten Roos

 • Mel december 2, 2012 (21:16)

  Beste mevrouw Ultee,
  en wat is uw visie op de producten van Dr. Baumann? Ik ben namelijk ook op zoek naar goede producten. En gaat u nog de producten die u aanbeveelt uitbreiden?
  met vriendelijke groeten,
  Mel

 • Judith oktober 29, 2012 (09:13)

  Kan je dan beter ook liposomen oraal innemen ?

 • Xativa september 19, 2012 (11:32)

  Ik vind dat de producten Dr Baumann veel dingen beloven. Het kan voor sommige mensen misschien goed zijn,maar is erg duur.
  En je kunt het alleen bij de schoonheidsspecialist kopen. Ook wordt je bij de schoonheidsspecialist gepusted af te nemen. Mensen die een paar honderd euro lichter zijn hierdoor. Niet mijn stijl.

  Koop eens een shampooflesje van De Traay en er wordt niets beloofd. Alleen hoe je het moet gebruiken. En voor welk type het is. Zo zou cosmetica moeten zijn. Niet veel beloven,maar alleen doen waar het voor bedoelt is. Zelf gebruik ik graag Aleppo zeep 2 of 3x in de week. Vind dit een geweldig product. Even wennen aan de houtgeur. Niet duur. Te vinden vanaf 1 euro tot 8 euro. Maar dan doe je tenminste 6 maanden met een stukje zeep. Ook bijna geen verpakking. Meestal plastic of papier. Dus goed voor het milieu. helaas wel een vlieg of bootreis. Dus dat is niet zo goed.

  Mijn vriend die eczeemklachten heeft is ervan af. En allerlei potjes/tube zalf heeft geprobeerd
  Niets hielp. Een dermatoloog kan ook niet altijd wonderen verrichten.
  Hij gebruikte de 32% laulierolie. en zijn huid is een stuk rustiger.

  Mijn huid is een minder stuk droog en lekker zacht Verwacht ook hier geen wonderen.
  Wat voor de ene werkt hoeft voor de ander niet te gelden.

  Aluin gebruik ik als deo. is ook geweldig product. Kost ook niets 3 euro en ik doe er minstens 8 maanden mee. cremespoeling maak ik van citroen met water even inlaten trekken en uitwassen Werkt voor mij prima. Ik was mijn haar 2keer in de week met allepozeep en cremespoeling citroen. Ook kun je veel cosmetica zelf maken zie youtube. Maak wel hele kleine hoeveelheden omdat het niet lang houdbaar is. Gewoon voor een weekje. Als je gemakt wilt moet je shampoo kopen in de winkel. Masker maak ik van eiwit van ei en laat het intrekken. Reageert mijn huid heel goed op
  Mijn kat is gek op de dooier dus die wordt ook opgegeten.
  Zo heb ik zo min mogelijk parfum in mijn cosmetica.
  en andere middelen. Net als chemische cosmetica kun je van natuur cosmetica ook allergieen krijgen. Als je iets koopt. Koop een proefsetje om het uit te proberen,soms is het gratis. Op die manier kun je kijken hoe je huid reageert. Jammer dat Jetske geen proefsetjes te koop aanbied.
  Of heb ik die gemist?
  Op die manier kunnen mensen het uittesten. En krijg je geen mensen die het willen omdat het gratis is. Veel bedrijven doen dit al.
  Zoals Weleda en Dr Hauschka. Die verkopen hun proefsetjes.
  Je doet er al lang mee. Heb ooit van Dr Hauschka een tube gekocht van 5 ml en deed er 2 weken mee. Zelf wissel ik regelmatig met mijn creme s 2x per jaar koop ik een ander merk. net als mijn eetpatroon houdt mijn huid van afwisseling heb ik gemerkt.

 • Ger mei 25, 2012 (11:19)

  Dag,

  Op het moment heb ik een aantal proefjes van Dr. Baumann in huis.
  Ik ben ook inderdaad wel benieuwd of het dr. Baumann liposomen verhaal klopt. Folders zien er mooi uit. (maar ja).
  Ze hebben ook zonproducten. Ik reageer nl ook heftig op chemische UV filters. Ook veel andere strofjes kan ik niet tegen. Dus ik gebruik geen make-up of allerlei creme s. Lastig vind ik weer dat Dr. Baumann beweert dat minerale olien slecht zijn voor de huid.
  Jetske het wordt tijd voor een bezoekje aan dr. Baumann!

 • Dirk mei 7, 2012 (13:16)

  Hallo Jetske,

  Dank je! Neem de tijd, het heeft geen haast.

  Ik ben met name benieuwd naar wat je vind van het Skinident concept (100% huididentieke ingredienten). Ik heb ooit ergens gelezen dat ze weliswaar de gangbare INCI benamingen hanteren voor deze lijn maar dat de ingredienten, gecreeerd in eigen laboratorium, qua moleculaire structuur 100% identiek zijn aan de stoffen die van nature in de huid voorkomen (wie wil dat niet?).

  De Baumann Classic lijn vind ik op zich niet zo interessant of bijzonder.
  Daarnaast heb ik het idee dat het vitamine C (sodium ascorbyl phosphate) gehalte in de producten (zowel in de Classic als de Skinident lijn) erg laag is.

  Ze komen i.i.g. wel overtuigend over wat betreft hun liposomen. Maar voor mij als leek is het natuurlijk onmogelijk om fictie en marketing van werkelijkheid te onderscheiden.

  Hoe dan ook, voorlopig ga ik aan de slag met de Uncover producten. Ik hoop dat mijn wispelturige huid goed op de inhoudstoffen reageert en dat Dr. Baumann op de reservebank kan blijven zitten.

 • author-avatar
  Jetske mei 3, 2012 (11:18)

  Beste Dirk, of liposomen wel of niet goed zijn, hangt erg af van wat ze erin hebben gestopt. En dat weet ik eigenlijk niet bij deze producten; moet je dus het antwoord even schuldig blijven. Als ik binnenkort een beetje tijd heb, zal ik me er eens in gaan verdiepen….

  Groeten Jetske.

 • liesbeth mei 1, 2012 (22:26)

  Ik ben ook wel eens benieuwd naar jouw visie over de producten van Dr Baumann. Ik heb namelijk ook al vanalles geprobeerd voor een mooie huid: Shiseido, Clinique, Dermalogica, … en niets helpt echt.

  Het concept van Dr Baumann spreekt me wel aan, maar klopt het wel allemaal? De liposomengel is inderdaad goed verpakt, maar hun cremes zitten wel in potjes.

  I m confused!

 • Anoniem april 11, 2012 (18:43)

  Ik zie op je hele site reclame staan ;-))
  Zo is het niet bedoeld overigens, het is gewoon enthousiasme over een mooi product. Misschien wel de moeite waard om eens onder de loep te nemen!

  Groetjes Dorine

 • author-avatar
  Jetske april 9, 2012 (23:10)

  Lijkt wel reclame…. 🙂

 • Anoniem april 9, 2012 (23:03)

  Beste Dirk en Jetske,

  Voor mij zowel zakelijk, als prive echt een uitkomst en hele goede ervaringen mee!!

  Liposomengel is een van de weinige producten die van binnenuit kunnen hydrateren en werkstoffen kunnen insluizen. Je moet dan dus geen schadelijke producten gaan gebruiken daarnaast, maar dat is bij de producten van Dr-Baumann uitgesloten. Deze bevatten geen parfums, conserveringsmiddelen, minerale olien.

  De gel zit in een flacon met pompje, dus blijft daardoor goed afgesloten.
  Zelf ben ik echt een groot fan van dit merk en gebruik het daarom exclusief in mijn salon en heb ook veel goede ervaringen met klanten die een huidprobleem hebben. Probeer het eens!

  Wondermiddelen bestaan niet, maar dit komt wel in de buurt 😉

  Succes dirk en Jetske ik kijk uit naar je boek!

  Groeten Dorine

 • Dirk maart 31, 2012 (11:46)

  Dag Jetske,

  Op de Dr. Baumann website wordt in diverse artikelen uitleg gegeven over de in en outs van liposomen. Het lijkt erop dat de twee heren kennis van zaken hebben.

  Ik ben benieuwd naar jouw visie op de liposomenserums van Dr. Baumann.

  En nu ik het toch over Dr. Baumann heb … wat is jouw visie op de Skinident lijn van deze firma? De theorie achter het Skinident concept spreekt me enorm aan. Ik ben erg benieuwd naar jouw mening.

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!