Huidverbetering met behulp van laser

Vorige week had ik echt even zo’n feel good momentje. Een van mijn vaste huidtherapeuten stuurde me de voor-en-na-foto’s van iemand die we al een tijd voor vervelende rosaceaklachten behandelen met medicatie én laser. Haar huid was zo mooi geworden! Dat kan me dan echt helemaal blij maken! Elke keer als ik dit soort berichten krijg, weet ik weer waarom ik vorig jaar mijn eigen Skincare Centre in Rotterdam wilde openen. Want sommige van deze mensen lopen al zo lang aan te modderen en hebben al zoveel dingen geprobeerd.

Geüpdatet mei 2019

Met goede huidverzorging kun je best veel bereiken. Maar soms is er gewoon net wat meer nodig, als je bijvoorbeeld hardnekkige vaatjes of pigmentvlekken aan wilt pakken. Of littekentjes van acne. Maar ook rimpeltjes of huidverslapping. En dan hoef je heus niet meteen te denken aan zware cosmetische ingrepen. Er zijn tegenwoordig zulke goede laser- en lichtbehandelingen. Dan moeten ze alleen wel goed worden ingezet en uitgevoerd! En daar gaat nog weleens wat mis. Helaas zien we dat ook in de kliniek, de complicaties van niet goed uitgevoerde behandelingen. Of nog erger: van thuisapparaten …

Een groot aanbod, dus wat moet je dan kiezen?

Dat is misschien ook niet zo gek. Want het aanbod van behandelingen met lasers en licht is de laatste jaren zo enorm toegenomen. Er bestaan zoveel nieuwe technieken en apparaten; je ziet de meest ingewikkelde namen en de mooiste beloftes langskomen. En dan is er ook nog eens heel veel verschil in de prijzen bij al die verschillende aanbieders. Dus wat moet je dan als consument kiezen? Ik snap dat het lastig is om daar een beetje je weg in te vinden.

Het allerbelangrijkste is denk ik dat je naar een erkend adres gaat. En dat je in zee gaat met een écht deskundig behandelaar. Want je kunt nog zulke mooie apparaten hebben staan, als ze niet goed worden gebruikt, ben je uiteindelijk verder van huis.

Als je wat meer wilt weten over wat er allemaal kan met laser, welke technieken er bestaan en hoe die allemaal werken, dan kun je hier een overzichtje vinden.

Blijf reëel over wat je ervan verwacht

De meeste mensen die wij in Rotterdam behandelen, zijn mensen die iets willen laten doen aan pigmentvlekken en roodheid of vaatjes in het gezicht zijn. Die vraag komt eigenlijk het meest terug. En de resultaten daarvan zijn ook echt heel goed en snel zichtbaar.

Een andere vraag die veel voorkomt is of je met laser ook rimpels kunt wegkrijgen. Er bestaan zeker goede laserbehandelingen voor het aanpakken van fijne lijntjes of het verbeteren van de huidstructuur. In het Skincare Centre lopen nu ook verschillende trajecten. Bij deze behandelingen duurt het trouwens wel even voordat je resultaat ziet. Er worden een soort gaatjes in de diepere huidlaag gemaakt. Als reactie zal de huid vervolgens zelf collageenaanmaak stimuleren. En dat kost gewoon een paar maanden.

Toch vind ik het belangrijk om te vertellen dat je wel reëel moet blijven over wat je ervan verwacht. Dat is altijd het eerste dat mijn huidtherapeuten bespreken als mensen langskomen. Met laser kun je rimpeltjes verzachten en ook kan je huid na de laserbehandelingen steviger aanvoelen. En je kunt bijvoorbeeld littekentjes aanpakken.

Het effect van die behandelingen is vooral zichtbaar bij mensen met beginnende huidveroudering. Maar diepe groeven of plooien zal je er uiteindelijk niet mee wegkrijgen. Laat je dus altijd goed informeren.

Apparaatjes voor thuis: geen speelgoed

Waar ik zelf toch heel terughoudend over ben en blijf, zijn de thuisapparaten die je tegenwoordig overal kunt kopen. Vooral de handapparaatjes voor ontharen en acnelittekens zijn nu populair. Maar er bestaan zelfs apparaten die rimpels en huidveroudering beloven aan te pakken. Het lijkt natuurlijk makkelijk en voordelig. Maar bij de laserapparaten voor thuis wordt gewerkt met een lagere energie dan bij professionele apparaten. Behandelingen zijn daarom nooit zo effectief als bij een kliniek. Maar het grootste bezwaar blijft voor mij dat er toch gewoon risico’s aan kleven.
Lasers of apparaatjes die met IPL werken, zijn geen speelgoed. Bij verkeerd gebruik kan er echt schade ontstaan aan de huid. Van brandwonden en blijvende littekens tot huidverkleuringen die je niet zomaar meer kunt oplossen. Er zijn zelfs gevallen beschreven waarbij de haargroei juist toenam, en daarnaast is er het risico op ernstige schade aan ogen. Daar moet je toch niet aan denken… Mensen staan er trouwens ook niet altijd bij stil dat ze extra voorzichtig moeten zijn met blootstelling aan de zon na het gebruiken van dit soort behandelingen.

 

Groetjes, Jetske

Onderzoeksarts cosmetische dermatologie

Gerelateerde Berichten

94 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Lässt Hitze die Haut altern? - Dr. Jetske Ultee oktober 10, 2023 (11:32)

  […] Hautbild führt. ➤ Mehr über Laser und den Ablauf einer solchen Behandlung können Sie in diesem Artikel […]

 • Jessica juni 7, 2020 (07:13)

  Beste Jetske,

  Ik heb rimpels/lijntjes boven mijn bovenlip die steeds zichtbaarder worden en mij enorm storen. Ik heb gelezen dat of Co2 laser of fillers een optie zijn. Jetske zijn er nog andere behandelingen? Ik durf de CO2 eerlijk gezegd niet aan omdat ik MS heb en snel pigmentvlekken krijg. Ik heb nooit fillers gedaan, doe alleen 1x in de paar maanden een peeling voor mijn huid maar dat is om de algemene conditie van de huid te verbeteren is mij gezegd.

  Alvast bedankt!

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee juni 22, 2020 (12:23)

   Hoi Jessica, Je zou in het najaar een afspraak kunnen maken voor bijvoorbeeld een kuur met 70% glycolzuur of wellicht zelfs een tca peeling.

 • Marga april 15, 2020 (23:50)

  Beste jetske, gebruikt OPL ook infrarood light? Groetjes, Mar.

 • Lotte april 1, 2020 (20:13)

  Beste Jetske,

  Ik wil allereerst zeggen dat ik ontzettend blij ben met je producten en blogs. Wat een verademing!! Ik raad je ook bij iedereen aan ;).

  Nu loop ik tegen het volgende aan waar ik al heel lang onzeker over ben; mijn haarvaatjes op mijn benen zijn structureel rood en dus ontzettend zichtbaar (geplukte kip huis). Zowel geschoren als ongeschoren. Ik heb sugar waxing, scheren, epileren en gewoon waxen geprobeerd maar die rode stipjes blijven erg zichtbaar. Enige oplossing is zelfbruiner of bruin worden maar ja dat is ook geen echte oplossing. Nu ben ik weer eens online gaan speuren en zag ik veel positieve reactie over de philips lumea laser…is dat te adviseren of niet wenselijk ivm huidveroudering en andere risico’s? Weet je misschien wat ik anders kan doen om die rode stippen te verminderen/weg te krijgen? Ik kijk uit naar je reactie!

  Groetjes,

  Lotte

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee april 17, 2020 (13:18)

   Hoi,

   Bedankt voor je compliment:) Ik zou graag eens met je meekijken. Is het mogelijk duidelijke foto’s te sturen? Je mag het sturen naar: uncoverskincare@dr-jetskeultee.nl

 • Marianne maart 6, 2020 (17:13)

  Beste Jeske,

  Je geeft aan “Het allerbelangrijkste is denk ik dat je naar een erkend adres gaat. En dat je in zee gaat met een écht deskundig behandelaar. ” en ook dat de meeste mensen ” iets willen laten doen aan pigmentvlekken en roodheid of vaatjes in het gezicht”.

  Ik ben ook zo iemand, maar hoe vind ik een echt deskundige behandelaar? Kan je misschien iemand aanraden in Amsterdam?

  Alvast heel erg bedankt!

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee maart 19, 2020 (13:42)

   Hoi Marianne,

   Een goed adres in Amsterdam is de cosmetische kliniek van Joost Kroon 🙂

 • esan februari 1, 2020 (13:38)

  Beste jeske,

  ik wil een behandeling met e matrix doen onder mijn ogen. Is dit veilig en wat is de hersteltijd? Is het resultaat ook goed?

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee februari 6, 2020 (14:17)

   Hoi Esan,

   Omdat ik geen ervaring heb met deze behandeling kan ik je hier helaas niet in adviseren.

 • Florine december 18, 2019 (19:21)

  Hoi Jetske,

  Is de Resurfx laser een goede laser voor het behandelen van beginnende fijne lijntjes? En kan ik daarna s’avonds mijn vitamine a zuur serum er gewoon opsmeren en s’ochtends de exfoliant? Of kan ik daar beter nog even mee wachten een aantal dagen..? Alvast bedankt voor uw reactie!

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee december 31, 2019 (12:45)

   Hoi Florine,
   Dat is een prima laser. Wel is het belangrijk de behandeling uit te laten voeren door een goede huidtherapeut onder supervisie van een arts.

 • Corine oktober 2, 2019 (10:56)

  Hallo Jetske,
  Ik ben mij aan het inlezen over microdermabrasie. Je schrijft dat je dit niet te vaak moet doen. Nu lees ik op websites van beautyklinieken dat microdermabrasie vaak als kuur aangeraden wordt. Dat voor het beste resultaat minstens 3 tot 10 behandelingen (eenmaal per 10 a 14 dagen) geadviseerd wordt. Mijn vraag is bedoel je met ‘niet te vaak’ 1 sessie of 1 kuur??
  Overigens vind ik alternatieven als botoxbehandelingen en de Fractional laser doodeng en zie ik alleen maar mitsen, maren en gevaar. Wat overblijft is microdermabrasie, fruitzuur peeling of een combinatie van deze twee. De vraag is; hoe vaak is veilig?
  Groet Corine

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee november 5, 2019 (12:37)

   Hoi Corine,

   Ik ben benieuwd wat je precies wil verbeteren aan je huid, is het mogelijk dit te laten weten aan mijn klantenservice?
   Stuur ook gerust een duidelijke foto van je huid mee naar het volgende mailadres: uncoverskincare@dr-jetskeultee.nl

 • Kelly juli 15, 2019 (19:12)

  Hoi Jetske,

  Ik heb gisteren een programma gevolgd waarin een plastisch chirurg zei dat een behandeling op basis van radiogolven een mooie oplossing kan zijn voor mensen met een verslapte huid rond de buikstreek na de zwangerschap. Deze patiënt kwam niet in aanmerking voor abdominoplastie omdat ze te weinig huidoverschot heeft, en ik herkende me wel in haar verhaal.

  Heb je enig idee over welke toestellen dit dan precies gaat of waar je dit kan laten doen?

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee juli 18, 2019 (13:03)

   Hoi Kelly,
   Ik heb het programma niet gezien. Je kunt het beste contact opnemen met een plastisch chirurg die ervaring heeft met deze behandeling.

   • Ariane Gheysen augustus 12, 2020 (08:30)

    Dag Jitse,

    Wat denk je over Newa, een apparaat voor thuisgebruikers dat werkt met 3Deep? Ik gebruik er zelf een op gezicht en hals met mooie resultaten voor mij teint. Ik gebruik het nog te kort om ook al resultaten te zien op rimpels en versteviging van de huid. Ik vroeg me af of hier ook gevaren aan verbonden zijn?
    Groeten, Ariane

    • author-avatar
     dr. Jetske Ultee augustus 17, 2020 (08:54)

     Hoi Ariane,

     Ik heb er mijn twijfels bij of je hiermee de contouren van je gezicht kan verbeteren of rimpels kan laten verdwijnen. Het instant liftende effect dat beloofd wordt, komt vaak eerder door de producten die je erbij gebruikt. Je huid zal er niet onder lijden en het kan ontspannend werken, maar wil je rimpels verminderen of verslapping tegengaan, zal je een beter resultaat krijgen met een laserbehandeling of injectables.

     • Ariane augustus 18, 2020 (07:30)

      Dag Jetske,
      Bedankt voor je antwoord!
      Ariane

 • Marjon juni 20, 2019 (09:02)

  Hoi Jetske, het is mij niet duidelijk of de ResurFX fractional laser op basis van infrarood werkt? Ik ben hiermee één keer behandeld door een huidtherapeut, niet onder toezicht van een arts. Na de behandeling was mijn huid vuur rood en branderig. De dag daarna had ik flinke zwelling vooral onder mijn ogen. Het is nu 4 maanden geleden en er lijkt wat vocht ophoping/ oedeem te zitten naast mijn mond en onder mijn ogen. De lijnen naast mijn mond lijken juist versterkt, onder mijn ogen heb ik dat idee ook. Ook lijken er op mijn wang wat puntbloedinkjes te zijn ontstaan.
  Ik maak me al 4 maanden zeer ongerust. Nu ik hier lees dat infrarood licht juist een negatief effect kan hebben schrik nog meer. Ik verzorg mijn huid altijd heel goed, mijn huid was voor de behandeling in hele goede conditie. De therapeut zegt dat er geen toenemende huidveroudering kan ontstaan na deze behandeling. Kan jij mij een duidelijk antwoord geven of er na één behandeling met de ResurFX een negatief effect kan ontstaan of is dit niet mogelijk. Ik hoor het heel graag. Bedankt alvast.

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee juni 27, 2019 (12:46)

   Hoi Marjon,
   Wat vervelend om te lezen dat je geen goede ervaring hebt gehad met een laserbehandeling… Om je eerste vraag dan ook meteen te beantwoorden: de ResurFX is een laser, het werkt dus niet op basis van infraroodstraling. En met elke laserbehandeling zijn er risico’s… Dus ja, ook met deze laserbehandeling zou er een negatief effect kunnen ontstaan. Als het goed is, wordt dit ook allemaal met je doorgenomen voor je je toestemming geeft om te gaan behandelen. Misschien toch goed om nog eens het gesprek aan te gaan met je behandelaar? Zijn er ook foto’s vooraf gemaakt? Dat zou wel helpen om even goed te kijken wat het nu precies gedaan heeft.

  • Evi augustus 29, 2019 (14:58)

   Hallo Marjon (& Jetske),

   Ik wil niemand angst aanjagen of doen panikeren maar na het lezen hiervan voel ik me verplicht te reageren. Ik wil jullie vragen deze lange reply met open geest te lezen.
   Ik ben 1 van de vele slachtoffers van een (foutief) uitgevoerde laserbehandeling. Ik ben in januari vorig jaar 1 maal behandeld met de Lumenis M22 ResurFX. Ook deze laser (combi laser met IPL: klasse 3B en Erbium) valt in de hoogste risico categorie: klasse IV.
   Mijn ervaringen zijn neergepend in een log en ik ben door Dr Peter Velthuis gediagnosticeerd met schade aan cutis en sub cutis met geprolongeerde erythema. Peter heeft zelfs contact opgenomen met Jetske (medewerker heeft gereageerd) voor mij. Indien overbehandeling (en zelfs zonder) kan vreselijke huidschade ontstaan.
   Het is te lang om hier allemaal neer te pennen maar door mijn ervaring ben ik research gaan doen en wat ik ontdekte heeft me geschokt. Het is een zeer eenzame weg die je bewandelt daar de slachtoffers gewoonweg niet geloofd worden.
   Ik ben dus gaan researchen omdat ik wou begrijpen en uiteraard een oplossing vinden voor wat er met mijn huid aan het gebeuren was. Dit heeft geresulteerd in, na ontelbare uren lezen, leren en vertalen een volledige uiteenzetting met wetenschappelijke data en bewijs, accounts van slachtoffers wereldwijd verspreid waarvan allen zo goed als exact dezelfde symptomen beschrijven (bijna dagelijks komen er nieuwe mensen bij). Dit lijkt misschien niet veel op eerste zicht maar ik ben maar 1 persoon, er is geen algemene database wegens geen registratie in de meeste landen en een ‘leek’ realiseert het zich soms zelfs niet daar er soms veel tijd overheen gaat vooraleer schade zich aandient.
   Mijn huid is onherroepelijk beschadigd. Alle structuren die een huid gezond houden van zweetkliertjes, talgkliertjes tot fibroblasten…zijn geraakt en kapot.
   Gevolg: atrofie en vetatrofie; ultrasnelle huidveroudering, meer rimpels, micro littekens, de gevreesde ‘orange peel’, vergrote poriën nu.
   Huidbarrière gecompromitteerd; gevoeligere, jeukende, zeer droge huid, schrijnende huid… (afgenomen na LED lichttherapie aangeraden door Dr. Velthuis).
   Oorzaak; even heel kort en simpel; thermale schade door wat sommige artsen ‘bulk heating’ noemen. Op bio moleculair niveau treden processen in werking die leiden tot apoptose d.w.z. geprogrammeerde celdood.
   Door lysis; celmembraan opent en inhoud cel loopt leeg ontstaat op den duur tevens een chronische inflammatie die op zich leidt tot nog meer schade op lange termijn; fibrose van de weefsels.
   In eerste instantie weten de mensen niet dat dit gaande is in hun huid en lijkt meestal alles ok totdat de eerste schade zich soms maanden later uit.
   Uiteraard wordt alles ontkent door behandelaar en fabrikant. Ik heb alle bewijs van het falende goedkeuringssysteem van de FDA tot fabrikanten die aan éénieder verkopen zonder voldoende kennis en opleiding en bijkomend probleem van het nog steeds ontbrekend wettelijk kader ondanks pogingen, bevestiging van meerdere artsen die wel durven uitspreken wat deze ‘high energy devices’ kunnen aanrichten en vele slachtoffers met autologe vettransplantaties enigszins hebben kunnen helpen.
   Net zoals eerst vet atrofie ten gevolge van RF of ultrasound behandelingen door de sector ontkend werd, kan atrofie en vet atrofie wel degelijk een vreselijk gevolg zijn van IPL en laserbehandelingen. Deze toestellen vallen in de wet niet onder ‘medische behandelingen’ en daardoor zijn de slachtoffers niet beschermd door de wet. In sommige Europese landen wel ondertussen vanwege de vele gemelde schades die artsen kregen heeft de regering wel degelijk ingegrepen.
   In Nederland heeft o.m. Edith Schippers in 2016 een wetsvoorstel ingediend om dit ‘voorbehouden handelingen’ te maken. Uiteraard protest van de schoonheidslobby en Bruins heeft dit in 2018 opnieuw opgepikt…
   De risico’s worden onderschat, niet kenbaar gemaakt en ontkent als slachtoffers zich aandienen…Wij (slachtoffers) zijn David tegen Goliath maar helaas zonder de juiste steen…
   Contact zou zeer geapprecieerd worden indien interesse. Zo niet hoop ik dat deze info eventueel anderen hun huid kan redden.
   Evi

   • angela augustus 30, 2019 (09:39)

    Pffff wat heftig. Ik heb jouw reactie volledig gelezen en schrik hier enorm van. Ook ik ben(was) geïnteresseerd in laserbehandeling gezicht. Tot heden niet gedaan aangezien ik toch de laatste tijd veel verontrustende berichten hierover lees. Ik heb zeker nog een aantal vragen aan jou zoals welke lasertypes kunnen dit soort huidreacties veroorzaken, is de schoonheidslobby hiervan goed op de hoogte of houdt leverancier, fabrikant dit voor zichzelf …..etc. Het heeft mij altijd tegen de borst gestuit dat garantie niet wordt gegeven, dat je bij foutieve behandeling niet tot slecht wordt gehoord en dat de contradicties niet duidelijk of niet worden gecommuniceerd met client. Ik wil je iig bedanken dat je dit post aangezien deze klachten weinig tot niet naar buiten komen.

    • Evi september 29, 2019 (14:10)

     Dag Angela,

     Dank je voor je reactie. Sorry voor mijn latere reactie, ben hier nu pas even komen kijken of er gereageerd was. Meldingssysteem zou handig zijn…:)
     Ik vraag me ook af hoe het nu met Marjon op wiens post ik reageerde is eerlijk gezegd.
     Sta tevens met verscheidene anderen in contact die me eveneens vragen stellen en op zoek zijn naar antwoorden en hulp…

     Oke, er is zoveel te melden dat dit wederom een langere post wordt om je vragen te beantwoorden.
     Het “publiek” heeft werkelijk geen idee van deze problematiek noch de schaal ervan. Ik wil niemand affronteren, maar zelfs vele artsen hebben hier geen weet van. Een dermatoloog die ik bezocht na schade zei me;” hier heb ik niet voldoende kennis van, een laserspecialist zal je misschien beter kunnen helpen.”
     Wat het buiten de schade echter nog kwalijker maakt en helaas meest voorkomend is, is inderdaad de ontkenning in deze. Overal hetzelfde schrijnende verhaal inclusief mezelf. Hallucinant als ik moet neerpennen wat er gezegd werd. Echter heb ik getuigen en mijn dermatoloog stond perplex…

     Mijn research bedraagt nu een 60-tal pagina’s (wel met originele Engelse bronteksten.)
     Het is zeer lastig omdat bij juiste patiëntenkeuze, grote voorzichtigheid en excellente kennis en ervaring zeker goede resultaten behaald zullen kunnen worden en je niet de indruk wil wekken dat alles met lasers slecht zal aflopen maar toch gezien de enorme problematiek hier rond zijn de risico’s wel degelijk groot en absoluut onderkent en eens schade grotendeels ontkent.
     Om op jou vragen in te gaan; welke lasers, apparaten?
     – In mijn research komen bijna alle “high energy devices” naar voren.
     Even heel simpel; deze hebben allen 1 ding gemeen, ze kunnen zeer veel energie produceren en die energie wordt vertaald naar hitte. Te weinig doet niets maar teveel vernietigd. Zoals in mijn eerdere post: de negatieve effecten op bio moleculair niveau op de cellen en hoe deze processen werken is gebleken uit tal van onderzoek en gekend door wetenschappers maar vaak niet door behandelaars.

     Het gaat echter met name om de non-ablatieve gefractioneerde lasers die na de volledig ablatieve lasers ontwikkeld zijn omdat die veel problemen gaven ten aanzien van hypopigmentatie en markeringslijnen waar de laser stopte, zoals bvb. de eerste generatie ablatieve CO2.
     Zodoende zijn deze generatie lasers zeer zwaar gepromoot en werden populair omdat deze milder zouden zijn met met minder downtime. Echter heb je vaak meer behandelingen nodig… Ook hier toch veel klasse 3B en IV (hoogste risico op huid- en oogschade).
     Ook de microneedling specifiek de ‘nieuwere techniek met radiofrequentie zoals de Morpheus en hier ook al gekend de Fractora. In feite zelfde principe; microgaatjes en hitte tot in (diepere) huidlagen.
     Maar vooral veel schades bij Fraxel. Dit is de Amerikaanse fabrikant en wellicht zeer veel behandelaars die daar mee werken. Er zijn 2 soorten; de Repair (CO2) en de Dual (Erbium) maar ook de Palomar, de Genesis, de BBL, de Halo, en natuurlijk de radiofrequentie; Thermage (zelfde fabrikant als Fraxel ), Ultherapy (geluidsgolven) Maar ook IPL.

     – Weten de fabrikanten dit? Jawel. Verdelers zullen misschien niet allemaal deze wetenschap hebben, vaak zijn dit gewoon verkopers zonder enige medische kennis. Fabrikanten vaak ook trouwens.
     Wordt het de ernst van de schade (ook vetatrofie) aangekaart, is het standaard antwoord echter: “Dit kan niet”. Heel krom gezien geen clinical trails dus geen testen die anders aantonen.
     Yup en roken veroorzaakt geen longkanker, teveel zon geen huidkanker en de aarde is plat.
     Anbos stond op zijn achterste poten vanwege voorstel Schippers, maar schoonheidspecialistes zijn absoluut niet voldoende opgeleid. Maar zoals reeds gebleken; velen zijn tevens beschadigd door dermatologen, plastisch chirurgen, verpleegsters.
     Uit de mond van de voorzitter commissie dermatologen die aan de Europese onderhandelingstafel zit ten aanzien van strengere regelgeving en die ik bezocht heb: ” Hier wordt door fabrikanten letterlijk gezegd: Er zijn 60.000 schoonheidsspecialistes versus 6000 dermatologen aan wie denk je dat wij het liefst willen blijven verkopen? En als de cliënten schade oplopen gaan ze maar naar de dokter.”
     Er wordt verkocht aan eenieder die het geld ervoor heeft zonder voldoende opleiding en opvolging. Uit een enquête in Nederland gehouden wisten sommige verdelers zelfs niet welk toestel ze precies verkochten. 1 bedrijf gaf zelfs aan een klasse 2 laser te verkopen terwijl het over een klasse 4(! hoogste risico) ging.
     Uit de enquête blijken de discrepanties over gebruik, aan wie verkocht wordt, de training -als die al gegeven wordt- de kwaliteit ervan, de meegeleverde documentatie en opvolging. Conclusie; aan de voorwaarden voor veilig en verantwoord gebruik is niet voldaan.

     Alle info, wetenschap etc…is er. Het vinden ervan, lezen, vertalen en bestuderen heeft me letterlijk bloed, zweet en tranen gekost echter weet ik nu wel precies van de hoed en de rand en dit is zeer confronterend. Velen nemen het sowieso niet serieus, trekken je in twijfel en dus hebben geen oplossingen. Ik kan echter zonder schroom verzekeren, het is pure horror als je letterlijk ziet wat er gebeurt met je gezicht. Maar ook al vermijd je de spiegel, je huid doet pijn want je zenuwuiteinden zijn geraakt, ze brandt, prikt, schrijnt, jeukt en dit gevoel is in het begin 24 u op 24 aanwezig. Ik kan helaas niet naar de winkel voor een nieuwe huid.

     • angela september 30, 2019 (08:14)

      Dag Evi, hartelijk dank voor je uitgebreide en goed gedocumenteerde betoog. Ik vind het verschrikkelijk wat jou is overgekomen en wat ontzettend dankbaar ben ik dat ik de laser ver weg laat van mijn gezicht. Vaak overwogen maar toch niet aan gedurfd. Lees ook vaak negatieve ervaringen op Realself. Ik heb waardering voor alle effort welke jij gestoken hebt om na jouw ervaring documentatie te vergaren, gesprekken met dermatologen aan te kaarten, het op de kaart zetten van deze materie. Dit moet veel meer naar buiten worden gebracht door o.a. dermatologen. Hoe komt het dat hier niet meer ruchtbaarheid aan wordt gegeven? Hoe weet een consument van de gevaren en de risico’s als zij een laserbehandeling ondergaan? De risico’s zijn nog steeds onderbelicht of eventueel op langere termijn pas zichtbaar. Waarom wordt dit niet breder opgepakt door de dermatoloog of de branche? Of spelen er op de achtergrond andere belangen mee? Het feit dat er wordt gezegd dat de groep schoonheidsspecialistes een grotere afzetgroep is dan de dermatoloog zegt genoeg. Commercieel gewin vaart hoogtij. Consument is uiteindelijk de dupe en vooral omdat schade blijvend is. Nogmaals bedankt voor alle informatie en ik hoop dat er vanuit de branche geluisterd wordt naar negatieve ervaringen en dat er iets mee wordt gedaan. Helaas moet er dan eerst iets gebeuren voordat men overgaat tot handelen. Zo zien we het immers nu ook met (borst) implantaten. Sterkte gewenst Evi en nogmaals bedankt voor jouw inhoudelijke reactie.

     • Evi oktober 1, 2019 (14:56)

      Dank je Angela,
      Nagel op de kop… Allemaal retorische vragen inderdaad waarbij tevens door ze te stellen je tegelijk het antwoord geeft.
      Denkpistes om op meerdere deuren te kloppen zijn er. Zoals je aanhaalt actueel inspelend op de ‘Implant files’. Feiten en wederom bevestiging over het falende FDA systeem wat betreft implantaten en apparaten. Het goedkeuringsproces voor medicijnen verloopt veel meticuleuzer. Dit kwam ook naar voren tijdens het researchen. Ik viel bijna van mijn zetel – echter niet van verbazing – toen ik dit een tijd later zag terugkomen in Radar en op de BBC… o.m. aangaande faulty pacemakers en het schandelijke verhaal van de vaginale netjes.
      Echter loopt het vaak niet goed af voor zogenaamde klokkenluiders.
      Voor mij is dit verhaal op verscheidene vlakken nog niet ten einde…
      In ieder geval dank Angela voor je attente woorden en het uitspreken van je appreciatie en bij deze graag gedaan.

   • author-avatar
    dr. Jetske Ultee augustus 30, 2019 (13:13)

    Hoi Evi,

    Wat ontzettend vervelend dat de laserbehandeling bij jou zo slecht heeft uitgepakt.
    Helaas hoor ik dat vaker… Het feit dat iemand bevoegd is om een handeling te verrichten, als dit al zo was, maakt diegene niet gelijk bekwaam.
    Uit jouw verhaal blijkt maar weer hoe belangrijk de voorzorg, de voorzichtigheid tijdens de behandeling maar zeker ook de nazorg is. Een ervaren huidtherapeut (werkend onder supervisie van een arts) of een arts zelf moet hierop anticiperen.
    Ik heb inderdaad gehoord dat je al contact hebt gehad met één van mijn huidtherapeuten. Als er nog iets is waar we jou bij kunnen helpen, mail dan gerust nog eens naar uncoverskincare@dr-jetskeultee.nl of bel eens met 010 43 63 276. Misschien is er nog iets wat we voor je kunnen doen.

    • Evi september 29, 2019 (09:42)

     Dank je wel Jetske voor je bericht.
     De verpleegster die deze behandeling heeft uitgevoerd huurde een ruimte bij mijn vaste dermatoloog die mij reeds 9 jaar kent. Helaas was zij (mijn dermatoloog) zelf ook niet helemaal thuis in de wereld van lasers en heeft, net zoals ik, deze dame gewoon vertrouwd. Ondertussen werkt zij daar niet meer. Mede vanwege de manier waarop zij mij bij ‘confrontatie’ na schade benaderd heeft. De dame die de behandeling uitvoerde heeft verscheidene protocollen en richtlijnen niet gevolgd inzake lasers algemeen en specifiek deze laser. Met voor mij, net zoals voor vele anderen slachtoffers desastreuze gevolgen ten aanzien van mijn huid, mijn gezicht en decolleté. Een autologe vettransplantatie staat gepland…Ook daar geen garanties helaas. Het is mogelijk dat ik jullie nog even persoonlijk ga benaderen daar jij het tenminste niet ontkent en erkenning en gehoord worden bij dergelijke letsels tevens zeer belangrijk is.
     Vriendelijk groet, Evi

 • Els juni 2, 2019 (19:31)

  Hoe denkt u over de Ematrix laser?

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee juni 11, 2019 (11:00)

   Dat is volgens mij geen laser toch? Maar werkt met radiogolven dacht ik te lezen. Ik heb hier zelf geen ervaring mee… Dus kan er eigenlijk weinig over zeggen.

 • Mariejan de Lange december 17, 2015 (07:48)

  LAAT JE NOOIT BEHANDELEN BIJ SKINWIZARD! Er wordt gesproken over enige roodheid, ik zou willen dat dat het enige was. Ik ben 2 weken geleden behandeld met laser bij Skinwizard. De laser heeft veel te hoog gestaan, waardoor ik volledig ben verbrand. De zwellingen, korsten, koorts en brandblaren hebben ervoor gezorgd dat ik drie dagen na de behandeling van de dermatoloog prednison voorgeschreven heb gekregen en ruim een week uit de roulatie ben geweest! Door Skinwizard worden mijn klachten niet serieus genomen en vinden het heel gewoon dat de behandeling gewoon betaald moet worden.

 • Danielle november 26, 2015 (15:51)

  Beste Jetske,

  Onderstaande reactie heb ik ook vermeld bij jouw blog over vitamine a creme, later bedacht ik me dat dit misschien een betere plek is. Nogmaals heel erg bedankt alvast voor jouw antwoord. Nog even ter informatie op 17 december begin ik met de IPL behandelingen waar ik onderstaand meer informatie over geef.

  Teneerste wil ik je complimenteren met de site. Heel fijn dat je de tijd neemt om vragen te beantwoorden, echt geweldig!

  Mijn vraagje gaat over IPL in combinatie met vitamine a zuur creme. Ik heb ervaring met IPL, mijn huid reageert daar zeer goed op en vooral geen acne te bekennen. Ik heb ook ervaring met vitamine a zuur ook dit kan mijn huid, met rustig opbouwen, heel goed verdragen. Dagelijks gebruik is na opbouwen geen enkel probleem, ik heb een stevige huid die eerder vettig is dan droog.

  Nu wil ik IPL en vitamine a creme combineren aangezien ik heb begrepen dat dit de werking van de IPL verbeterd. Het dringt dieper in de huid. Ik zal de behandelaar daar ook van op de hoogte brengen. Klopt deze informatie, is het raadzaam dit te combineren, ipl en vitamine a zuur creme. Het resultaat wat ik wil behalen is het verminderen van pigmentvlekjes door de acne, kleine acne littekens verminderen en de huid opfrissen, lijntjes verminderen.

  Heel erg bedankt alvast voor je antwoord!!

  Groet,

  Danielle

 • Natasja oktober 21, 2015 (10:41)

  Beste Jetske,

  Ik zit eraan te denken de Trai age aan te schaffen, want een dure investering voor mij is. Daarbij is ook een reiniger en serum te koop wat het nog duurder maakt. Graag jou advies hierover, hoe is resultaat het beste? Met de reiniger en serum van Trai of is een ander product beter? Graag hoor ik het. Mvgr Natasja

  • jules oktober 27, 2015 (12:04)

   Hi Jetske , dat wil ik ook graag weten :)! Alvast dank Mvg Jules

  • author-avatar
   Jetske februari 5, 2016 (11:45)

   Beste Natasja,

   Ik verwacht niet dat een dergelijke apparaat hetzelfde resultaat zal geven als een behandeling in een cosmetische kliniek.
   Helaas ben ik ook niet bekend met de reiniger en het serum. De producten die ik adviseer vind je in de volgende blog: http://jetskeultee.nl/productadvies/obj7777314

   Groetjes Jetske

 • Manon september 16, 2015 (14:14)

  Ik had de vraag al eerder op het forum gesteld, maar helaas geen reactie, ik overweeg een laserbehandeling bij een beautysalon, hun werken met het systeem Ematrix, nu ben ik benieuwd of dit een “oke” systeem/ apparaat is, het word gedaan door een huidtherapeute, kan ik hier met een gerust hart gaan liggen ?? iemand advies of ervaring wellicht??

  En ik vroeg me af of Dr. Jetske, zelf ook behandelingen uitvoert, zoals fillers of botox inspuiten? Ben met mijn 38 jaar nieuw in deze wereld, en beetje wantrouwend van wat echt werkt en wie er echt goed is … Hoop op een reactie… Hg, Manon

 • Mella september 11, 2015 (18:23)

  Beste Jetske

  Ik heb een vraag. Ben een vrouw van 36 en heb nog steeds last van acne. Nou heb ik al meerdere behandelingen gehad. Van fruitzuur tot microdermabrasie zonder blijvend resultaat. Ook heb ik verschillende producten gekocht kortom al heel wat centen kwijtgeraakt en geen stap verder. Overal lees ik nu dat laser goede resultaten geeft voor laser nou wou ik weten of dat echt zo is en is dat resultaat blijvend of moet ik dan me hele leven onder behandeling staan om gelasert te worden dat is me niet duidelijk en welke laser is dan goed. Er zijn er zoveel dat ik door de bomen het bos niet zie. En wil me er nog beter in verdiepen en een goeie huidtherapeut uitzoeken voordat ik weer heel veel geld kwijt ben. Hoop dat je me zou kunnen helpen. Ik zou zo graag is een keer een mooi glad huidje willen hebben.

  Groetjes mella

  • Daphne september 11, 2015 (18:43)

   Beste Mella,

   Ik ben 46 en heb ook tot voor een paar jaar geleden flink last gehad van acné, iets op mijn gezicht, vooral op mijn rug.

   Totdat ik mijn huid ging verzorgen volgens de richtlijnen van Jetske. Dat wil in mijn geval vooral zeggen dat ik geen producten meer gebruik met parfum en andere irriterende ingrediënten. Zo gebruik ik voor onder de douche tegenwoordig Zwitsal Gevoelige Huidje wasgel (helaas is onlangs de samenstelling gewijzigd, zo werd hier gepost en is het spul nu minder geschikt) en crèmes zoals van Neutral of Dermolin.

   Voor mijn gezicht ook nog uitsluitend producten zonder parfum en andere irriterende stoffen. Geen exfoliant. Eigenlijk ook geen crème meer omdat ik dagelijks de Suncover van Jetske gebruik en die is best vettig.

   In het begin werd het rustig, toen kwam er nog een uitbarsting van acné. Die heb ik bestreden met benzoylperoxide. En nu al weer vele maanden acné-vrij.

   In die tijd ben ik ook eczeem-vrij geweest (ik heb dat regelmatig op mijn handen). Helaas is dat eczeem weer wat terug nu ik eiwitrijker moest gaan eten van de diëtiste en ik meer zuivel ben gaan gebruiken (ik eet overigens vegetarisch).

   Misschien heb je iets aan mijn ervaringen, Mella. Succes in elk geval!

  • author-avatar
   Jetske oktober 26, 2015 (12:15)

   Beste Mella,

   Vervelend dat je last hebt van acne. Milde huidverzorging is essentieel bij een huid met acne. Een huid met acne is per definitie gevoelig en moet ook zo behandeld worden, vermijd dus irriterende ingrediënten zoals parfum en hoge concentraties gedenatureerde alcohol. In onderstaande blog kan je er meer over lezen: https://www.dr-jetskeultee.nl/de-cosmetische-behandeling-bij-acne/obj7777491.
   Ik kan me voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet, maar een goede laser bij actieve acne is bijvoorbeeld de Nd Yag 1064 nm laser. Omdat acne meerdere oorzaken heeft is het vaak helaas wel nodig om onderhoudsbehandelingen te ondergaan. Mocht je een laserbehandeling ondergaan laat het wel doen door een huidtherapeute die onder supervisie van een arts werkt of door een arts zelf. Veel succes!

   Groetjes Jetske      

 • Manon september 2, 2015 (01:57)

  Hallo Jetske, Ik heb een vraag ik ben 37, en om de fillers zo lang mogelijk uit te stellen overweeg ik een laser bahandeling met Ematric, bent u hier mee bekend en is dit een goed systeem/apparaat ?

  Hoor het heel graag,

  • author-avatar
   Jetske oktober 9, 2015 (16:30)

   Beste Manon,

   Helaas ben ik niet bekend met deze behandeling. Wat zou je met deze behandeling willen bereiken? Het is altijd belangrijk een dergelijke behandeling uit te laten voeren door een huidtherapeut onder supervisie van een arts, of door een arts zelf.

   Groetjes Jetske               

 • Jim juli 27, 2015 (16:37)

  Beste jetske en andere mensen met ervaring.

  Ik ben een man van 33 en heb vroeger heel veel last gehad van de waterpokken.waar van ik nu best wel wat littekens heb in mijn gezicht

  Voor namelijk op mijn voorhoofd.allemaal kleine putjes.

  Wil graag weten wat ik hier aan kan doen en wat voor behandeling het beste bij me past.en of het dan mogelijk is dat het dan helemaal weg is.

  Gr.Jim

  • author-avatar
   Jetske september 3, 2015 (09:45)

   Beste Jim,

   Waarschijnlijk kan je dit het beste met een gefractioneerde laser laten behandelen. Soms worden dieper liggende putjes ook behandeld met een plaatselijke filler, zoals Juvederm. Een (cosmetisch) arts die met deze producten en/of laser werkt kan dit het beste beoordelen. Laat een dergelijke behandeling in ieder geval door een arts uitvoeren of door een huidtherapeut die onder supervisie werkt van een arts/dermatoloog.

   Groetjes Jetske

 • D juli 14, 2015 (23:17)

  Beste Jetske, ik heb vandaag een proefbehandeling gehad met een L3 laser en zie zelf zeker al verschil. Nu zou ik ik heel graag jouw mening hierover willen voordat ik de kuur van 5 weken twee x wil gaan doen. Het is best duur dus ben eerst nog wat onderzoek aan het doen 😉

  • author-avatar
   Jetske augustus 24, 2015 (14:45)

   Beste D,

   Ik ken de L3 laser persoonlijk niet. Helaas kan ik je daarom geen advies geven hierover.

   Groetjes Jetske

 • Esther juni 10, 2015 (20:24)

  Hallo Jetske,

  Vorig heb ik me door een gecerticeerde huidtherapeut laten behandelen voor een rode nek (verwijde bloedvaten in nek). Ik had er in het sociale verkeer steeds vaker last van. Mensen raakten gefocust op mijn vuurrode nek, ook meende men mijn kleur te koppelen aan emoties (stress, zenuwen), en dat terwijl daar absoluut geen sprake van was.

  Het is een V vorm plek: in het midden, aan de zijkanten (vuur)rood.

  De eerste behandeling viel mee. Ik wist bij benadering wat er stond te gebeuren. Een tweede keer was het zeer gevoelig, soms pijnlijk te noemen.

  Ik ben helaas nog niet tevreden over het resultaat. Het vuurrode is ervan af, maar de plekken opzij zijn nog steeds duidelijk zichtbaar.

  Volgens de huidtherapeut zou een intensievere, diepgaandere en vooral pijnlijke laserbehandeling een alternatief kunnen zijn. Zij gaf aan dat het hoogste haalbare resultaat is behaald met de wat oppervlakkige laser.

  Ik weet het niet meer.

  Via google ben ik nu gaan experimenteren met de kuur van Alexandre Fabelle om de roodheid middels verbeteren van de huid/haarvaatjes langzaamaan te laten verdwijnen. Ik gebruik de dag- en nachtcreme nog maar een aantal dagen. Mijn huid voelt goed aan. Ten aanzien van de roodheid zie ik nog geen verschil.

  Welke behandeling is er nog mogelijk?

  Ik heb een zeer blanke huid met sproeten. Ik verbrand altijd, vele zonnebrandcremes ten spijt. Door actieve vakanties in zonnige landen is mijn nek al zo vaak verbrand, dat dat mijn huid heeft beschadigd. Daarbij komt dat hormonale veranderingen en dunner wordende huid de roodheid “ineens” veel zichtbaarder heeft gemaakt.

  Ik baal er zo vreselijk van!

  Nogmaals: wat te doen?

  Ik kijk uit naar je reactie,

  met groet,

  Esther

  • author-avatar
   Jetske september 29, 2015 (13:15)

   Beste Esther,

   Wat je nog zou kunnen proberen is om de roodheid met IPL te laten behandelen. Met name 530 nm is effectief bij roodheid. Dit is belangrijk om te weten, wil je een maximaal resultaat zien. Laat dit ook weer doen bij een arts of een huidtherapeut die onder supervisie werkt van een arts.
   Succes ermee.

   Groetjes Jetske               

 • Babs april 24, 2015 (18:33)

  Ik denk er over na een Tria gezichtslaser apparaat te kopen. De mevrouw bij Douglas had er een mooie uitleg bij. Is dat waar? Werkt het echt? Of is het een verkoop praatje? Een thuis microdermabrasie apparaat is dat aan te raden?

  Groetjes, Babs

  • author-avatar
   Jetske september 2, 2015 (11:44)

   Beste Babs,

   Tria heeft goede apparaten, zoals het blauwe licht apparaat voor het verminderen van acne. Welk product verkopen ze bij de Douglas?

   Als je kijkt naar de literatuur is het zeker zo dat microdermabrasie het aspect van de huid kan verbeteren. Het is geen antirimpelbehandeling. Toch moet je er wel voorzichtig mee zijn, er is uit een onderzoek bekend dat microdermabrasie ook negatieve effecten kan hebben en de barrièrefunctie van de huid kan verzwakken. Dat kan uiteindelijk juist tot huidveroudering leiden. Microdermabrasie met beleid toepassen dus. Niet te vaak en niet te diep. Bij een gevoelige huid zou ik het niet toepassen. En het is belangrijk na een microdermabrasie behandeling of peeling antioxidanten weer aan te vullen. Ik zou je niet adviseren microdermabrasie zelf uit te voeren.

   Groetjes Jetske

 • Lydia april 18, 2015 (19:53)

  Beste Jetske,.

  In je antwoord van 29 januari heb je het over de Tria age defying laser. Heb jij daar goede dingen over gehoord? en over de blauwe lamp van Tria voor acné?

  Ik kijk uit naar je antwoord.

  • author-avatar
   Jetske juni 29, 2015 (12:15)

   Beste Lydia,

   Dat klopt. Eerder op mijn blog heb ik de Tria blue light tegen acne ook geadviseerd.

   Groetjes Jetske

 • Desiréé april 16, 2015 (18:27)

  Ik overweeg een huidverstrakking met Fractional Erbium Laser. Is dat wat anders dan CO2 laser, infrarood-laser, IPL? Al die termen hetzelfde?

  Ik informeerde bij een kliniek, waar een doktersassistente de behandeling uitvoert. Is dat vertrouwd?

  • author-avatar
   Jetske juni 29, 2015 (12:15)

   Beste Desiréé,

   Mijn advies is dergelijke behandeling uit te laten voeren door een huidtherapeut onder supervisie van een arts, of door een arts zelf. Dat geldt zeker voor de laserbehandelingen. Een Erbium Laser is wat minder intensief dan een (gefractioneerde) CO2 laser maar kan zeker ook mooie resultaten geven. Behandeling met IPL en Yag laser zijn weer een stuk milder maar de resultaten zijn vaak ook wat minder zichtbaar. Welke behandeling voor jou het meest geschikt is, is zeer afhankelijk van jouw huidskleur, type en huidproblemen. Ik zou dergelijke behandelingen nooit laten doen door een doktersassistente.

   Groetjes Jetske

 • Lydia maart 7, 2015 (18:01)

  Hallo Jetske,

  Moet in een zonnebrandcrème dan niet ook protectie tegen Infrarood licht zitten (o.a. Lavidal, Lancaster hebben dit al)

 • Ellen februari 21, 2015 (12:50)

  ik heb een vraagje over de tria age defying laser ik gebruik dit apparaat sinds kort en altijd savonds mag ik het in combinatie gebruiken met glycolzuur? En hoe zit het met de combinatie bruin zonder zon dit gebruik ik zomers altijd op mijn gezicht ong 2 x per week

  • author-avatar
   Jetske april 23, 2015 (15:15)

   Beste Ellen,

   In principe zou dit moeten kunnen mits je een goede zonbescherming gebruikt. Ook moet je goed in de gaten houden of je huid niet te veel geïrriteerd raakt.

   Groetjes Jetske

 • Marjan Huiberts februari 14, 2015 (13:57)

  Ik heb een maand geleden op kin en boven mijn lip een fractional CO2 laserbehandeling ondergaan. De lijntjes boven mijn lippen zijn iets minder geworden, daarentegen zijn de rimpels naast mijn mond / zijkant kin juist dieper en lelijker geworden. Ook is de kleur van mijn huid nog steeds niet normaal . (donkerder)

  Heb echt spijt van de behandeling. Zou glycolzuur helpen. I

  • Claudia februari 21, 2015 (19:46)

   Wat vervelend te lezen dat u spijt heeft van de behandeling. Ik wilde mijn gezicht met de Fractional Laser laten behandelen, een lichte behandeling. Weet u hoe sterk de laser was?

   Ik hoop dat het bij u nog allemaal in orde komt.

   Vriendelijke groet

   Claudia, Geleen (L)

   • Marjan maart 19, 2015 (11:34)

    Sorry voor late reactie (kapotte laptop)

    De behandeling was sterk en zeer pijnlijk ondanks verdoving. Je ruikt echte een brandlucht Inmiddels is mijn huid wel wat

    verbeterd

  • author-avatar
   Jetske april 3, 2015 (12:00)

   Beste Marjan,

   Wat vervelend om te lezen. Ik zou je in ieder geval willen adviseren contact op te nemen met de huidtherapeut of arts die de behandeling heeft uitgevoerd. Welke producten gebruik je op dit moment?

   Groetjes Jetske

 • Marjan Huiberts februari 14, 2015 (13:51)

  Ik heb een maand geleden op kin en boven mijn lip een fractional CO2 laserbehandeling ondergaan. De lijntjes boven mijn lippen zijn iets minder geworden, daarentegen zijn de rimpels naast mijn mond / zijkant kin juist dieper en lelijker geworden. Ook is de kleur van mijn huid nog steeds niet normaal .

  Heb echt spijt van de behandeling. Zou glycolzuur helpen.

 • Rachel januari 29, 2015 (20:09)

  je leest op het internet allerlei horrorverhalen dat een IPL behandeling er voor zorgt dat mensen vet-verlies hebben in hun gezicht en sterke huidveroudering opmerkingen, soms zelfs weken tot maanden na de behandeling. Is dit waar? Gaat IPL diep genoeg om onderliggend vet af te breken?

  Ik hoor het graag. Ik heb zelf 2 IPL behandelingen gehad en maak me eigenlijk best wel druk nu!! bedankt!

  • author-avatar
   Jetske april 3, 2015 (11:15)

   Beste Rachel,

   Helaas zijn dergelijke behandelingen niet beschermd en mogen door iedereen uitgevoerd worden, met soms vreselijke gevolgen. Als een dergelijke behandeling niet goed wordt uitgevoerd dan zou je inderdaad huidveroudering in de hand kunnen werken. Bij bepaalde radiofrequentiebehandeling kan ook vet-verlies optreden. Dit alles is de reden dat ik adviseer een behandeling altijd uit te laten voeren door een huidtherapeut onder supervisie van een arts, of een arts zelf.

   Groetjes Jetske

  • rachel augustus 10, 2015 (23:11)

   Beste Jetske, ik heb mijn behandeling laten uitvoeren door een lasertherapeut onder leiding van een arts bij de kliniek voor esthetische geneeskunde in Amsterdam. Het is nu 9 maanden verder en heb geen negatieve effecten. Mag ik er dan vanuit gaan dat de behandeling goed is uitgevoerd en geen huidveroudering heeft aangericht?

   • author-avatar
    Jetske september 3, 2015 (13:15)

    Beste Rachel,

    Wat fijn dat je geen negatieve effecten hebt ervaren. Je mag er dan van uitgaan dat de behandeling goed is uitgevoerd.

    Groetjes Jetske               

 • Ilona januari 22, 2015 (01:56)

  Graag wil ik weten of jullie bekend zijn met het merk Talika en het apparaat Light Duo, 590 Collagen Booster & 525 Skin Brightener. Heeft iemand hier ervaringen mee en kan iemand dit aanbevelen ? Ik ben benieuwd want het is best een duur apparaat en ik ben niet bekend met dit soor lichtapparaten . Is zoiets een goede aanvulling op je huidverzorgingsroutine ?

 • Lydia december 25, 2014 (15:30)

  Hallo jetske, voor de volledigheid: bij het apparaat van pascaud staat dat dit de sterkte is : ROOD + INFRAROOD (660 + 880 NM). Is dit ok?

  • author-avatar
   Jetske maart 6, 2015 (14:15)

   Beste Lydia,

   Omdat door infrarood straling vrije radicalen ontstaan zou ik dit apparaat niet direct adviseren.

   Groetjes Jetske

 • Lydia december 24, 2014 (21:00)

  waar zit hem dat dan in dat infrarood licht bij dit soort apparaten ervoor kan zorgen dat er vrije radicalen vrijkomen?

  • author-avatar
   Jetske maart 6, 2015 (14:15)

   Beste Lydia,

   Onderzoek laat zien dat infrarood licht vrije radicalen in de huid kan veroorzaken (eigenlijk net als de zon, stress, roken e.d.): http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25676694.

   Groetjes Jetske

 • Lydia december 15, 2014 (21:18)

  Dag Jetske, je geeft hierboven aan dat infra rood licht ook averechts kan werken. Ik twijfel al een tijdje over de aanschaf van zo n apparaat van Pascaud. Ik overweeg het te kopen vanwege de voor- en na foto s van, naar mijn idee, een onafhankelijk iemand.

  Zou je er eens naar willen kijken via de link?

  http://www.beautyjournaal.nl/2011/06/17/dorine-test-de-pascaud-unolite-rood-led-apparaat/

  • author-avatar
   Jetske januari 29, 2015 (16:45)

   Beste Lydia,

   Ik ben inderdaad niet zo n van infrarood licht en zou zo n apparaat om die reden dus ook niet aanschaffen. Als je geld wilt investeren in een “thuis” apparaat zou ik eerder kiezen voor de age defying laser van Tria.      

   Groetjes Jetske

 • Dominique november 17, 2014 (20:40)

  Hallo Dr. Jetske,

  Inmiddels heb ik al flink wat jaar last van (heftige) pigmentvlekken. Het bedekt bijna mijn gehele t-zone. Na flink wat peelings en dermarollers verder is het alleen maar erger geworden. Vanmiddag ben ik bij een laserspecialist(in het ziekenhuis) geweest en hij heeft mij de Fractional Erbium-Glass laser behandeling aangeraden. Waarschijnlijk een behandeling of 5 á € 270,- (!!!). Dit zal niet vergoed worden door de verzekering. Heb jij nog tips voor mij? Ik weet niet wat ik hier mee moet want het bedrag is voor mij niet haalbaar/! 🙁

  Groetjes,

  Dominique

  • Dominique december 20, 2014 (12:01)

   wordt deze blog nog wel bijgehouden?

 • Bettina defilipiis september 11, 2014 (22:00)

  Hallo jetske,

  Om de dag doe ik sinds een week mijn gezicht met de dermaroller en maak dan zelf een mengsel van solgar vitamine c poeder een capsule vitamine e olie en rozenolie dit smeer ik na het rollen op mijn gezicht, is dit goed of doe ik nu iets heel erg fout.

  M.v.g.

  Bettina defilippis

  • Jetske oktober 2, 2014 (13:35)

   Beste Bettina,

   Een dermaroller maakt kleine gaatjes in de huid. De bedoeling is dat effectieve ingrediënten dan dieper in de huid komen. Eigenlijk ontstaat er een ontstekingsreactie in de huid waardoor de huid wat opzwelt. Hierdoor vallen rimpels minder op. Op de lange termijn kan dit juist huidveroudering in de hand werken. Dergelijke behandelingen dienen ook eigenlijk altijd door een huidtherapeut onder supervisie van een arts (of een arts zelf) te worden uitgevoerd, het zelf thuis uitvoeren zou ik dan ook niet adviseren.

   Groetjes Jetske

 • Ammi juni 16, 2014 (14:46)

  Beste Jetske,

  Graag uw advies over het volgende:

  Ik ben een getinte vrouw van eind 50.Ik heb lichte rosacea. en op verschillende plekken in mijn gezicht heb ik last van pigmentatie. Op zich is het mooi weg te werken met make-up. maar zonder make up zie ik er niet uit. Ik zou in de eerst plaats graag iets aan de pigmentatie willen doen. Kunt u mij een behandeling aanraden?

  Grt. en bedankt alvast.

  • author-avatar
   Jetske juni 23, 2014 (16:20)

   Beste Ammi,

   Allereerst is het belangrijk de huid dagelijks te beschermen met een zonnebrandcrème. Door de zon verergeren pigmentvlekken.

   Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken en ook verschillende behandelingen. Voor meer informatie hierover verwijs ik je graag naar mijn volgende blog: http://jetskeultee.nl/ingredientkeuze-bij-pigmentvlekken/obj7777468.

   Groetjes Jetske

 • Deborah juni 12, 2014 (18:12)

  Hoi,

  Ik wil u ook graag een vraag stellen over CO2 laser.

  Ik heb nu bijna 2 maanden geleden een fractionele CO2 laser behandeling ondergaan.

  Nu heb ik ook pigment vlekken gekregen(ik ben blank).

  En ook is het raster patroon nog steeds zichtbaar als het ware in de huid gedrukt.

  Weet u of dit nog verdwijnt?? Voor de pigment vlekken heb ik wel de mix van hydra en tretenoine crème op de hoop zo t proces te versnellen.

  Wat zou u mij adviseren te doen. Of is geduld genoeg?? En komt t nog goed??

  Groetjes deborah

  • author-avatar
   Jetske juni 23, 2014 (16:05)

   Beste Deborah,

   Na de behandeling is de huid eerst even wat verkleurd (bruin/rood), na ongeveer vier tot zeven dagen zal dit verdwijnen. Het is niet de bedoeling dat je het rasterpatroon na twee maanden nog ziet. Ik zou je willen adviseren contact op te nemen met de behandelend arts.

   Groetjes Jetske

 • lieke juni 5, 2014 (13:05)

  Beste Jetske,

  Hoe denkt u over het thuisgebruik van lichtlampen, blauw, rood of geel licht, tegen acné. Is dit veilig?

  Met vriendelijke groet,

  Lieke.

  • author-avatar
   Jetske juni 23, 2014 (15:54)

   Beste Lieke,

   Met infrarood licht zou ik voorzichtig zijn om dat dit huidveroudering ook kan versnellen. O.i.v infrarood licht kunnen er vrije radicalen worden geproduceerd. Blauw licht kan de bacterie p.Acnes doden. Lichttherapie wordt bijvoorbeeld ook in de kliniek gebruikt in de behandeling van acne. Of een apparaat voor thuisgebruik werkt hangt af van de sterkte van het licht en welke golflengte er gebruikt wordt. Er zijn apparaten die bijna niets doen, maar ik weet dat de TRIA blue light tegen acne wel een goed apparaat is.

   Groetjes Jetske

 • Whit mei 13, 2014 (14:44)

  Goedemiddag , ben me eigen gaan verdiepen in soort gelijke apparaten voor thuisgebruik en ben de 3 lite tegengekomen ze vertellen dit erover” Quick overview

  Altijd al af willen komen van fijne lijntjes, pigmentvlekken en acné?

  3-Lite is een revolutionair LED-apparaat voor huidverjonging en is dé oplossing bij huidproblemen.

  1 apparaat met 3 makkelijk, verwisselbare koppen voor verschillende doeleinden.

  Zou dit echt werken voor thuis? Groetjes whit

  • author-avatar
   Jetske mei 22, 2014 (15:32)

   Beste Whit,

   Met infrarood licht zou ik voorzichtig zijn om dat dit huidveroudering ook kan versnellen. O.i.v infrarood licht kunnen er vrije radicalen worden geproduceerd. Blauw licht kan de bacterie p.Acnes doden. Lichttherapie wordt bijvoorbeeld ook in de kliniek gebruikt in de behandeling van acne. Of dit apparaat werkt weet ik niet. Het heeft bijvoorbeeld te maken met de sterkte van het licht en uiteraard welk licht er gebruikt wordt. Ik heb geen ervaring met dit product en werk liever met lasers.

   Groetjes Jetske

 • PW oktober 26, 2013 (12:04)

  Ik heb 3 weken geleden een CO2 fractional laser behandeling ondergaan voor acne littekens. Ik heb een gemiddelde vorm van acnelittekens, niet heel erg diep of onzichtelijk, maar het is er wel.

  De verhalen van de CO2 laser waren allemaal mooi. Alleen hebben ze me niet verteld dat postinflammatory hyperpigimentatie een risico was voor mijn huid. Ik ben licht getint, licht bruin zeg maar. Volgens de kliniek zou het met mijn huidskleur niet voorkomen, maar het is wel gebeurd!

  Dus ik wil iedereen hiervoor waarschuwen. Het is een risico, hou er rekening mee en neem het mee in je beslissing. Na het laseren heb ik na 5 dagen een soort irritatie opgelopen, mijn huid werd erg rood en warm en opeens was de gelaserde huid donkerder gekleurd dan de niet gelaserde huid. De dermatoloog heeft cutivate voorgeschreven om de irritatie eruit te halen. Ik heb het een week gebruikt en het heeft gewerkt met de irritatie en roodheid. De verkleuring was er nog steeds. Erna ben ik begonnen met de Uncover moisturizer 2x daags te smeren en ik zie elke dag een kleine verbetering in de verkleuring. De dermatoloog wilde hydroquinon voorschrijven, maar ik heb vriendelijk bedankt. De bijwerkingen vind ik eng ook al zeggen dermatologen dat het wel meevalt als je het met beleid gebruikt. Het is wel mijn gezicht en als ik door hydroquinon een verergering krijg dan loop ik er wel mee rond. Ben blij met de uncover moisturizer, heb hoop dat binnen enkele weken mijn verkleuring sterk verminderd is.

  Mijn acne littekens: ze zijn een klein beetje verbeterd, maar ook niet zo spectaculair. Maar ik ben niet van plan om die nog te laten behandelend. Zo erg was het ook weer niet, een verkleurd gezicht is vele malen erger.

  Over 2-3 weken zal ik ook dagelijks de 8% glycolic acid gebruiken, hopelijk versneld dat herstel van de verkleuring. Voor nu doe ik het nog even niet, omdat ik mijn huid niet wil irriteren.

  • author-avatar
   Jetske november 7, 2013 (10:45)

   Beste PW,

   Ik vind het heel erg rot voor je, maar ik ben ook ben blij met je bericht want het is heel belangrijk dat andere mensen te horen krijgen dat van een laserbehandeling niet zomaar iets is. Laserbehandelingen kunnen mooie effecten, maar ook vervelende bijverschijnselen hebben. Het effect is niet altijd helemaal goed te voorspellen. Postinflammatoire hyperpigmentatie is daar zoals je helaas ervaren hebt een voorbeeld van. Gelukkig trekt deze vorm van pigmentatie bijna altijd weer voor het grootste gedeelte weg, maar dat kan wel een hele tijd duren. Ik denk dat de moisturizer een goede keuze is omdat deze ook ontstekingsremmend werkt. Ook kun je gerust het glycolzuur gaan gebruiken indien je het gebruik langzaam opbouwt. Ik wens je veel succes en mail gerust als je nog vragen hebt.

   Groetjes Jetske

   • PW november 11, 2013 (11:50)

    Dag Jetske,

    Bedankt voor je reactie! Ja het is best rot en heb een verdrietige tijd achter de rug hierdoor. Je voelt je toch heel onzeker.

    Ik heb via de Amerikaanse website van Paula Choice de 15% vitamine c besteld en doe nu sinds 2 weken dagelijks hiervan 2-3 druppels bij de uncover moisturizer. Binnen een week tijd was er echt bijzonder resultaat! Maar nu is er weer een week voorbij en lijkt de dagelijkse verbetering veel minder dan voorheen.

    Ik schat in dat ong. 50% van de verkleuring al verminderd is. En dat in 4 weken tijd van smeren met vitamine C en E.

    Is het normaal dat er in korte tijd een grote verbetering zichtbaar is en dat het daarna wat minder snel gaat? Is dit het natuurlijke proces van de huid?

    Zou het helpen om bijvoorbeeld een kuur te doen van fruitzuurpeelings 20% en 30%? Ik ben nu een beetje huiverig voor gezichtsbehandelingen om eerlijk te zijn, dus behandelingen met risico s voor verergering wil ik niet aan. Hoe schat jij fruizuurpeelings in als risico?

    .

 • Em oktober 7, 2013 (09:03)

  Goedemorgen,

  Ik heb toevallig over twee weken een afspraak met een huidtherapeute, in verband van informatie over laserbehandelingen naar aanleiding van de (lichte) rosacea die ik heb. Ik neem de informatie uit dit artikel zeker nog even goed door voor ik me ga laten voorlichten, erg bedankt! Ik was van plan om me alleen te laten voorlichten (advies van de dermatoloog) maar wilde er eigenlijk (nog) niet toe overgaan.

  Is er een vorm van laser die jullie specifiek zouden aanraden voor rosacea en waarbij echt goede resultaten behaald worden? Ik heb geen echte ontstekingen, vooral duidelijke rode vaatjes, maar daar kan foundation ook nog veel doen.

  Hartelijke groeten,

  Em

 • Annelijn september 25, 2013 (14:49)

  Beste Jan Willem,

  Bedankt voor je reactie! Na een behandeling met de Nd:YAG laser zal de huid wel wat rood zijn, maar dat duurt vaak maar enkele uren tot een dag. Omdat de huid bij behandeling met deze laser intact blijft en het herstel veel sneller is, gaat mijn voorkeur uit naar laser en niet naar elektrocoagulatie.

  Groeten Annelijn

  • Jan Willem oktober 2, 2013 (22:03)

   Beste Annelijn,

   Bedankt voor je reactie. Als het herstel zo snel optreedt, ga ik zeker behandeling met de Nd:YAG laser overwegen.

   Groeten, Jan Willem

 • Sanne september 22, 2013 (20:36)

  Dag Jetske,

  Naar aanleiding van de blog over lasertherapie vroeg ik me af of dit ook een geschikte behandeling is voor een wratje in het gezicht. Op de brug van mijn neus, aan de binnenkant richting oog, heb ik al geruime tijd een wratje. Het is enkele jaren geleden weggehaald in het ziekenhuis maar toch weer teruggekomen. Het is een storend plekje, waar ik steeds aan blijf krabben en wat vervolgens weer aangroeit. De huisarts wil het weglepelen en dan dichtschroeien, maar ik twijfel of ik niet beter naar een kliniek moet gaan voor een mooier resultaat. Wat zou je adviseren? Bij voorbaat hartelijk dank. Vriendelijke groet Sanne

  • author-avatar
   Jetske oktober 3, 2013 (11:28)

   Beste Sanne,

   Het zou inderdaad kunnen dat dit plekje beter te behandeling is met een laser, maar ik kan daar helaas op afstand geen advies over geven. Je zou een afspraak kunnen maken met dr. Peter Velthuis, hij is van beide technieken op de hoogte. Succes!

   Groetjes Jetske

 • Jan Willem september 19, 2013 (22:08)

  Beste Jetske/Annelijn,

  Interessant artikel over laserbehandelingen! Naar aanleiding daarvan heb ik de volgende vraag.

  Ruim aan maand geleden zijn bij mij door een dermatoloog, bij wijze van een proefbehandeling, enkele rode vaatjes behandeld d.m.v. elektrocoagulatie. De aangepakte vaatjes zijn inmiddels grotendeels verdwenen. Wel waren de behandelde plekken de eerste weken erg rood (zonder duidelijke korstjes). In het artikel is aangegeven dat bij gebruik van Nd YAG laser de bovenste huidlaag intact blijft en dat je na afloop prima toonbaar bent. Is de huid dan beter toonbaar dan bij elektrocoagulatie? Mijn dermatoloog gaf aan dat elektrocoagulatie een mildere methode is dan laseren.

  Groeten, Jan Willem

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!