• mannencosmetica-better-safe-than-sorry

Mannencosmetica: better safe than sorry

Eerder schreef ik al over verschillen tussen de vrouwenhuid en de mannenhuid. Doordat mannen wat meer talgklieren hebben, is de huid wat vetter dan bij vrouwen. Mannen hebben bovendien meer collageen, elastine en talg/haar follikels die de huid ‘m  ‘ondersteunen’. Hierdoor hebben mannen ook een iets dikkere huid (alsof we dat niet wisten… :-)). Doordat het ‘geraamte’ van de mannenhuid wat steviger is, zullen rimpels en een slappe huid wat minder snel zichtbaar worden. Oneerlijk maar waar.

Grotere schade door de zon

Toch hebben mannen ook een groot nadeel. Mannen lopen namelijk ongeveer een drie keer hoger risico op het krijgen van huidkanker (plaveiselcelcarcinoom en basaalcelcarcinoom) dan vrouwen. Er is altijd gedacht dat dit verhoogd risico veroorzaakt wordt doordat mannen vaker in de zon komen dan vrouwen en zich daarbij minder goed beschermen. Toch lijkt er ook nog een andere factor in het spel te zijn. Uit onderzoek blijkt nu namelijk dat de schade die ontstaat bij blootstelling aan een bepaalde hoeveelheid zonlicht bij mannen groter is dan bij vrouwen (abstract). En dat terwijl mannen minder snel verbranden.

Antioxidanten bij mannetjesmuizen

De universiteit van Ohio was benieuwd naar de oorzaak van dit verschil en heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan. Zij maakten deze maand bekend dat bij muizen de mannetjes van nature minder antioxidanten (catalase) in hun huid hebben dan de vrouwtjes. En dit zou nu ook net bij mensen de oorzaak kunnen zijn van de verhoogde incidentie van huidkanker bij mannen. Een interessante bevinding; het zou kunnen betekenen dat dagelijks gebruik van een crème met antioxidanten en/of zonfilter nog veel belangrijker voor de huid van jouw man is dan voor jou! Weet je meteen wat je ‘m deze kerst moet geven …

 

Groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees hier het nieuwsbericht:
Lower antioxidant level might explain higher skin-cancer rate in males

Lees ook de blogs:
Vrouwen en mannencosmetica; zoek de verschillen 
Speciale huidverzorging voor mannen?
Antioxidanten in cosmeticaproducten
Werken antioxidanten ook echt in een crème?
Wat doen anti-rimpelcrèmes nu echt?
Wat gebeurt er in de huid als we ouder worden

Gerelateerde Berichten

8 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • author-avatar
  Jetske januari 4, 2012 (11:38)

  Hallo Henk,

  Zojuist heb ik ook mijn reactie gegeven op je eerder geplaatste comments op de blog mannen en vrouwencosmetica; zoek de verschillen . De producten van Uncover Skincare zijn voor zowel vrouwen als mannen – belangrijk is te kijken wat voor huid je hebt. Mannen hebben doorgaans een wat vettere huid maar er zijn ook mannen die juist een wat drogere huid hebben…Kies dus producten die voor jouw huid geschikt zijn.

  Een gezonde huid kan er ook op oudere leeftijd nog heel mooi uitzien, daar ben ik het helemaal mee eens! Om echt goed advies over haarproducten te geven zou ik daar ook helemaal in moeten duiken… en er is nog zooo veel te vertellen over huidverzorging. Onder cosmetica vallen overigens nogal wat producten – zoals ook bijvoorbeeld een scheerschuim en haargel. Ik zou zelf dus zeker niet zeggen dat dit niet voor mannen is zo als ik ook hierboven uitleg. En een gezonde levenstijl doet absoluut veel voor je huid!

  Succes, ik hoop dat je snel wat vindt dat je goed bevalt.

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske december 23, 2011 (18:39)

  Beste Marloes,

  Mee eens; maar nog liever heb ik van beide geen last !!!!:-)
  Ik doe gemiddeld 2 a 3 weken over een antwoord, maar ben nu hard bezig om weer een beetje bij te raken. Het zou best kunnen dat ik een keer een mailtje gemist heb, dus mail me dat anders gerust nog een keer. Ik krijg per dag zo veel mailtjes dat het wel eens mis gaat…

  groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske december 23, 2011 (18:34)

  Beste Rob,

  Dat is inderdaad een heel logische verklaring en leuk dat je meedenkt….. Ik heb het natuurlijk meteen nagekeken ( :-)) en ik heb gevonden dat huidkanker (plaveiselcelcarcinoom en basaalcelcarcinoom) ook op andere delen van het lichaam vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen.

  groeten Jetske

 • Marloes december 7, 2011 (23:18)

  Ik heb toch liever wat sneller rimpels en een minder grote kans op huidkanker, dan wat minder snel rimpels en een grotere kans op huidkanker!
  En anders bestaat er altijd zoiets al botox, haha;)

  p.s ik had je nog een mailtje gestuurd tijdje geleden met wat vragen, hoelang doe jij ongeveer gemiddeld over antwoorden?
  Ik bedoel dit trouwens niet onaardig hoor! Ben al hartstikke blij dat je dit allemaal doet en je zult het vast wel druk hebben enz!
  maar dan weet ik ongeveer wanneer ik het evt zou kunnen verwachten, begrijp je? Zo heel verhaal haha, sorry.

 • Rob december 7, 2011 (21:27)

  De verklaring is toch heel eenvoudig? Mannen worden kaal, waardoor het hoofd veel meer aan zonlicht wordt blootgesteld gedurende een leven dan bij vrouwen. Oudere mannen krijgen ook vaak veel ouderdomsvlekken en ander euvel op de hoofdhuid. Het zou interessant zijn om eens in de statistieken te duiken en te bezien of er nog steeds een verschil is tussen mannen en vrouwen als je het kaalheidseffect er uit filtert.

  Ach ja, zomaar een idee. 🙂

  Gr. Rob

 • Henk december 6, 2011 (01:12)

  Jetske, om specifieker in te gaan op jouw bericht: Dat betekent dus dat de artikelen in jouw webshop ongeschikt zijn voor mannen! Er is echter niet iets beters.

  Heb geen vriendin, moet het allemaal zelf uitzoeken en aanschaffen om niet snel oud te worden en nog (hopelijk) lange tijd kansen te maken op de vrouwen.

 • Henk december 6, 2011 (00:37)

  Nog een toevoeging:

  Volgens Cornelis kunnen mensen 140 jaar oud worden, boeren in Kazachstan die op hun gemak leefden en werkten werden zo oud.

  Ik denk dat je met huid- en haarverzorging je er op je 140e nog steeds aantrekkelijk uit kunt zien. Dat kan met producten zoals jij die ontwikkelt.

  Is er ook iets tegen grijze haren te doen, dus door verzorging in plaats van verhulling? Anders heb je misschien een aantrekkelijke gezicht, maar een bos grijze en oude haren! Niet echt mooi.

  Het moet allemaal een beetje in de goede verhouding blijven. Ook gezonde voeding is natuurlijk van belang! Je maakte al een opmerking over wijn. De voeding in de supermarkten voldoet ook niet echt (met gif bespoten landbouwgronden en groenten, alles gericht op zo veel mogelijk kwantiteit in plaats van kwaliteit).

  Henk

 • Henk december 5, 2011 (23:56)

  Beste Jetske, ik wil graag nog een aantal opmerkingen maken.

  Ik denk dat mannen nooit “cosmetica” gaan gebruiken, behalve voor het haar als je dat ook onder cosmetica verstaat. Het gaat om verzorging en een goed verzorgd uiterlijk. Cosmetica is voorbehouden aan de vrouwen.

  En al dat wegwerken van rimpels en grijze haren is volgens mij een tijdelijk fenomeen. Het langzaam ouder worden hoort bij de mens, het willen verhullen is eigenlijk een vorm van zelfbedrog, het is ook maar de vraag of je er mooier op wordt.

  Verder duidt Arnold Cornelis op het fenomeen van de “culturele vertraging van de interne klok”. Mensen nemen meer tijd voor hun leerprocessen, mensen worden ouder doordat de interne klok vertraagt. Het gaat om een biologisch effect, mensen houden dus ook langer een jong uiterlijk. Het genetisch materiaal wordt nauwkeuriger afgelezen.

  Maar externe effecten spelen inderdaad ook een rol. Daarbij helpt wassen met milde zeep en verzorgen tegen externe schadelijke invloeden.

  Henk

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!