‘Het was een heel proces, maar dit is ‘m, mijn nieuwe Body Cream!’

Het blijft iedere keer weer een spannend moment. Als dan een nieuw product van ‘de band rolt’ waaraan je zo lang hebt gesleuteld en geschaafd. Ik denk dat het drie jaar geleden is dat ik begon na te denken over het ontwikkelen van een bodycrème. En zoals dat eigenlijk bij al mijn producten is gegaan, ontstond die wens omdat ik er zelf behoefte aan had. Milde, ongeparfumeerde producten voor het lichaam kon ik nog wel vinden, maar een crème of lotion met een goede combinatie van voldoende antioxidanten, kalmerende en barrièreherstellende stoffen, dat bleek zoeken naar de spreekwoordelijke speld in de hooiberg. En dus besloot ik zelf zo’n product te ontwikkelen. Met een stevig wensenlijstje. Ik wist wat ik wilde, maar kon dat ook gemaakt worden …?

Mijn wensenlijstje

> Veilige ingrediënten

Het allerbelangrijkste blijft natuurlijk dat alle ingrediënten veilig zijn. Zeker bij een body cream: je smeert er tenslotte een heleboel van. Maar de gebruikte stoffen moeten niet alleen veilig zijn voor jouw lichaam, ook voor de natuur. Natuurlijk spoel je het product niet regelrecht via de gootsteen in het milieu. Wél kan er altijd nog crème op je huid zitten wanneer je gaat douchen of wanneer je je handen wast. En dat kan dan in de afvoer belanden. Het is kortom ook belangrijk dat een product helemaal biologisch afbreekbaar is.

 

> Werkzame stoffen

Dagelijks krijg ik nieuwsbrieven binnen met de laatste ontdekkingen op het gebied van huidverzorging. En daar kijk ik goed naar, want wie weet zit er een keer een pareltje bij. Maar helaas is de insteek bijna altijd commercieel. Het is heel makkelijk je te laten meeslepen in de mooiste verhalen, want echt waar, als je alle claims en beloftes moet geloven, dan zou er geen rimpeltje of pukkel meer op de wereld bestaan.
Ik kies zelf liever voor stoffen waarnaar al heel veel wetenschappelijk onderzoek is gedaan, en waarvan we zeker weten dat ze ook op de lange termijn veilig zijn. Interessant vind ik verder stabielere en effectievere varianten van bestaande ingrediënten. Daar maak ik wel graag gebruik van.

Voor de Body Cream viel mijn keuze al snel op de bekende en heel goed onderzochte stoffen niacinamide en zoethoutwortel. Deze ingrediënten zijn stabiel en over de positieve effecten op de huid bestaat eigenlijk geen enkele twijfel meer. Niet voor niets gebruik ik deze stoffen dan ook vanaf dag één in mijn gezichtsverzorgingslijn. Ik heb zo veel mooie resultaten gezien bij mensen, dat ik deze ingrediënten echt heel graag in mijn lichaamsverzorging wilde. Maar dat was nog niet zo vanzelfsprekend.

Zoethoutwortel in de pure vorm (dus geen extract) is extreem duur. Daarom gebruiken fabrikanten het niet erg graag in hun producten. Ik ben er dus best een beetje trots op dat het gewoon in een voldoende hoge concentratie in mijn bodycrème zit. En doordat ik mijn producten direct verkoop aan de klant, heb ik mijn halveliterfles toch betaalbaar kunnen houden. En dat is ook niet onbelangrijk voor een lichaamsproduct.


> Parfumvrij

Ik had nog meer wensen en eisen. Mijn Body Cream moest bijvoorbeeld zo mild zijn, dat het zelfs voor de gevoelige kinderhuid kon worden gebruikt. Uiteraard parfumvrij dus, maar ik wilde ook dat mijn crème neutraal zou ruiken. Ik kan je verzekeren dat dit nog lang niet meeviel om voor elkaar te krijgen, want veel ingrediënten hebben van nature een niet zo fijne geur. Plantaardige oliën bijvoorbeeld.

Wie mijn blog volgt, weet dat ik erg fan ben van stoffen als abyssinian oil en camellia japonica seed oil. Maar versie na versie die we uitprobeerden met deze oliën, bleef steeds die ietwat muffige geur houden. Nu ben ik zelf wel gewend aan hoe pure plantaardige oliën ruiken, maar mijn team, en vooral mijn kritische dochters, vonden dit echt storend. Wat bovendien nog meespeelde was het risico op oxidatie; onder ongunstige omstandigheden kan dit al binnen een jaar gebeuren. Nu bewaar ik mijn oliën zelf altijd kort en gekoeld, maar zouden mensen die mijn product kopen dat ook doen? En een bodylotion met een geoxideerde olie is dan weer niet zo fijn voor je huid … Terug dus naar goede, stabiele en betrouwbare alternatieven die ik ook gebruik in de rest van mijn verzorgingslijn.

 

> Huidgevoel

Nadat ik een goede basis had ontwikkeld, moest er natuurlijk ook gewerkt worden aan de consistentie. Ik wilde een rijk, maar niet-plakkerig product (wie heeft er tegenwoordig nog tijd om ’s ochtends eerst een crème een half uur te laten intrekken voordat je je kleren kunt aantrekken). Én de huid moest gewoon superzacht aanvoelen. Echt waar, je moest eens weten hoeveel samples we hebben langs zien komen. Gelukkig bleef mijn gezin en het ‘testteam’ geduldig smeren en helpen. Gelukkig, want het luistert zo nauw hoe de verhoudingen zijn van ingrediënten in een crème om echt dat juiste huidgevoel te krijgen.


En dan de laboratoriumtests

Met het door mij goedgekeurde product moesten vervolgens extern een heleboel tests gedaan worden. Stabiliteitstests om te beginnen; blijft het product lang genoeg werkzaam en stabiel, zelfs bij lage en hoge temperaturen? Er moesten ook compatibiliteitstests gedaan worden. Hoe reageert het product op de gekozen verpakking? En dat moet dan weer bekeken worden bij verschillende temperaturen en gedurende een aantal maanden.

Dan waren er ook nog de challengetests. Ik werk met zo min mogelijk bewaarstoffen, maar is dat voldoende om de groei van bacteriën en schimmels te voorkomen bij besmetting van het product? Er moesten natuurlijk ook uitgebreide veiligheidsdossiers gemaakt worden, waarbij elk gebruikt ingrediënt apart de revue passeert. En last but not least hebben we een Duits laboratorium nog uit laten zoeken hoe een grote groep mensen met een overgevoelige huid (bijvoorbeeld met cosmetica-allergie of eczeem) op het product reageerde. Een test waarvoor het product óók met vlag en wimpel slaagde!


Maar tot slot door jullie …

Afgelopen jaar in december deed ik een oproepje aan jullie wie mijn nieuwe bodyproduct zou willen testen. Nou, dat heb ik geweten. Maar liefst 7.500 aanmeldingen kwamen binnen. Het was echt heel overweldigend. Sta je dan met je twintig testflesjes. Als ik dat had geweten …

Na zo’n zes tot acht weken smeren kwamen de eerste beoordelingen binnen van de testers; spannend! Wat nu als ze er helemaal niet blij mee waren? Stel nu dat wat ik fijn en belangrijk vind, helemaal niet overeenkomt met wat jullie allemaal willen? Het was een heel gemixte groep ook. Er zaten moeders met jonge kinderen bij, vrouwen in verwachting, heren met psoriasis en een heel droge, gevoelige, jeukerige huid, mensen met eczeem, met keratosis pilaris …
Maar gelukkig, wat waren de reacties positief! En wat was het gaaf om te horen dat sommige mensen in een best korte periode van smeren al echt verbetering merkten aan hun huid. Ook bleek de eerste indruk van mijn product bij iedereen hetzelfde, namelijk een rijk, niet-plakkerig en geurneutrale crème. Mocht je benieuwd zijn naar de reacties, bij de productpagina zijn inmiddels al wat reviews te lezen van de testers.

Het is al met al een lang, maar ontzettend leuk, leerzaam en spannend proces geweest. Met een resultaat waar ik best heel trots op ben. Je begrijpt dat ik niet kan wachten om terug te horen wat jullie van mijn Body Cream vinden! Laat je het me weten?

 

Lieve groetjes,

Jetske

Onderzoekarts cosmetische dermatologie

 

Lees ook de blog:

Mijn eigen Body Cream, alles wat je moet weten over mijn nieuwe product

Gerelateerde Berichten

14 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Nadine februari 13, 2019 (10:09)

  Hoi Jetske,

  Ik gebruik al je producten en vorige week je bodycream besteld. Wederom top! Heerlijke creme, plakt niet, smeert goed en mijn huid voel zijdezacht! Ik ben zo blij met jouw eerlijke adviezen en geweldige producten, petje af! Kan niet wachten tot je nog veel meer producten gaat ontwikkelen!

  Groetjes, Nadine

  • comment-avatar
   dr. Jetske Ultee februari 15, 2019 (13:59)

   Hoi Nadine,
   Erg leuk om te lezen. Heel veel plezier met alle producten 🙂

 • A. februari 13, 2019 (11:16)

  Ow wat leuk! En wat een eindeloos geduld moet je dan hebben….. tenenkrommend op de bank wachten op testresultaten …dan van de één en dan weer van de ander….. pffffff. Ik kan mij die opgewonden kriebel als het is gelukt, zo goed indenken. Gefeliciteerd aan het team!

  • comment-avatar
   dr. Jetske Ultee februari 15, 2019 (13:53)

   Hallo,
   Dankjewel 🙂

 • Anoniem februari 13, 2019 (12:44)

  Beste Jetske en team, ik heb vorige week jouw body cream besteld en ik ben m nu enkele dagen aan het gebruiken. De hoge verwachtingen die ik had heeft deze cream met vlag en wimpel overtroffen!! Wat een geweldig product is dit weer net zoals de andere producten! Het smeert goed uit, plakt niet en ik heb ook het idee dat het echt goed voedt. Mijn huid knapt er echt al heel erg van op. Ik hoop dat je in de toekomst nog veel meer fantastische producten gaat maken. Ik ben fan!

  • comment-avatar
   dr. Jetske Ultee februari 15, 2019 (14:00)

   Hallo,
   Wat fijn dat de Body Cream zo goed bevalt 🙂

 • sonja huirne februari 13, 2019 (13:08)

  Hallo Jetske,
  zoals beloofd een eerste reactie op de nieuwe bodycreme. Nu geplaats onder de juiste heading.

  zaterdag de brievenbus nauwlettend in het oog gehouden en s’middags was het pakketje met de nieuwe body creme er! Gebruik het nu 4 dagen en ben weer enthousiast. Ben letterlijk in weer/wind buiten om mijn grote boefjes uit te laten, en dat ‘extra’ inpakken komt mijn huid niet ten goede.
  Nu, voor het eerst is 1x smeren per dag voldoende en mijn huid ‘drinkt’ de bodycreme bijna. Heel blij, heb een grote tube (duurder dan Uncover bodycreme staan, die mogen ze van mj voortaan houden).
  Huid is minder gevoelig, voelt zachter en het soms overgevoelige reageren op wol of denim lijkt ook minder te worden.
  Last but not least, zoals je al beloofde, het trekt lekker snel in, hoef niet eerst een half uur rond te lopen. Douchen, insmeren, tanden poetsen en aankleden. Scheelt ook tijd 😉

  Lieve Jetske, veel dank voor alle onderzoek en het afleveren van een perfect product! En uiteraard ook dank aan team en dochters, voor de kritische houding en het geduld. Voor mij het wachten waard geweest.
  Nog een vraag, heb tot en met October de Uncover Suncare SPF30 gesmeerd, vanaf maart staat deze terug op de dagelijkse verzorging. De flacon had ik koel weggezet, pas in september geopend. Deze mag ik dan verder gebruiken?
  Veel liefs en nu al benieuwd welk product je van idee naar realiteit brengt 🙂
  Sonja

 • Jeannette februari 13, 2019 (15:02)

  Hallo Jetske,
  Vorige week kon ik je bodycreme al bestellen en dat heb ik ook meteen gedaan.
  Ik gebruik je producten al jaren en heb daar nu deze creme aan toegevoegd. En deze is wederom geweldig! Hij smeert goed, trekt snel in en laat je huid heerlijk aanvoelen. Ik ben fan, net zoals van de rest van je producten.
  Liefs, Jeannette

 • Katrien februari 13, 2019 (15:45)

  Hoi Jetske,

  Gefeliciteerd met je nieuwe bodycreme! Ik kan bijna niet wachten om hem uit te proberen 🙂 Ik ben zo blij met je producten en zeker ook met alle informatie die ik op deze blog gevonden heb! Er is zoveel dat ik hier te weten ben gekomen. Echt fantastich!
  Wat ik mij nog afvroeg: Is er ergens een lijst die je kunt raadplegen om te zien of bepaalde planten fototoxisch werken? Ik heb hier zelf al naar gezocht, maar elke lijst is weer wat anders…
  Ik neem acaciavezels als voedingssupplement. Weet jij of dat fototoxisch kan werken?

  Groetjes,
  Katrien

 • Seyhan februari 13, 2019 (21:04)

  Dag Jetske,
  Ik gebruik sinds enkele maanden je producten voor het gezicht en ik ben zeer tevreden. Vorige week heb ik de bodycream besteld en vandaag heb ik ze voor de eerste keer gebruikt. Ik vond het goed uitsmeren, niet te lopend maar ook niet te vettig. Het trekt snel in. Mijn huid ziet er ook goed uit. Het feit dat er geen parfum in zit, is ook een aangenaam aspect. Mijn eerste indruk is dus zeker positief. Ik heb geen probleemhuid, enkel na het douchen een ietwat droge huid, maar ik ga deze bodycream met plezier gebruiken. Hartelijk dank voor al je harde werk, en dit geweldig product !

  • comment-avatar
   dr. Jetske Ultee februari 15, 2019 (14:20)

   Hoi Seyhan,
   Leuk om te lezen, dat je zo tevreden bent met de Body Cream 🙂

 • Veerle februari 15, 2019 (14:59)

  Hoi Jetske,

  Gisteren de Body Cream besteld. Ik ben zo blij dat hij er is! Gefeliciteerd!
  Hoe bewaar ik hem het beste? In de koelkast of op kamertemperatuur?
  En voor de Body Cream uit was, gebruikte ik een bodylotion die geen irriterende ingrediënten bevatte, maar volgens mij ook niet echt goede ingrediënten zoals bv. antioxidanten. Om dit te compenseren gebruikte ik voor ik de bodylotion smeerde een toner op mijn lichaam (goede tip van deze blog 🙂 ). Is dat nog nuttig nu ik de Body Cream ga gebruiken? Of zitten daar al genoeg antioxidanten in?

  Groetjes,
  Veerle

 • Peter februari 17, 2019 (12:30)

  Kunnen jullie ook een overzicht geven van alle onderzoeken die tot nu toe gedaan zijn naar Hydroxypinacolone Retinoate? Als ik zoek op “picolinic acid-substituted esters van 9-cis retinoic acid” dan krijg je een paar artikelen over MDI-301, maar dat is echt een ander stofje dan Hydroxypinacolone Retinoate (MDI-101). Het lijkt mij toch echt te vroeg om te weten of HPR effectief is en hoe stabiel het is. Estee Lauder heeft vorig jaar wel een onderzoek gedaan naar HPR, Tom Mammone zegt “HPR is very stable. That is the beauty of it”, dus wellicht zijn pipet flesjes mogelijk toch oke?