Mijn zonnebrandcrème-routine

Het allerleukste van de winter vind ik misschien wel dat het daarna weer lente wordt. Want wat kan ik daar dan intens van genieten! Die allereerste voorjaarszon op je huid, wat was dat heerlijk de afgelopen dagen. Het is wel een beetje een gek contrast, want over een paar dagen vertrek ik met mijn gezin naar Lapland om daar de sneeuw en de kou te trotseren. En het was daar afgelopen maand nog -25 C! Terwijl ik druk bezig ben met het pakken van al het thermo-ondergoed en een enorme berg mutsen, handschoenen en dikke sneeuwlaarzen, zitten de terrassen hier al vol. Het mooie weer komt vroeg dit jaar; voor mij persoonlijk nooit te vroeg, maar voor mijn website www.smeerjein.nl die nu vernieuwd wordt, wel een beetje.


Waarom ik mijn campagne Smeer je in! bedacht (die nu vernieuwd wordt)

Voor de mensen die het misschien nog niet weten of die het zijn vergeten, zo’n zes jaar geleden heb ik de campagne ‘Smeer je in’ opgezet. Ik kon me zo verschrikkelijk druk maken over het feit dat zo veel mensen nog niet goed genoeg beseffen hoe belangrijk het is om op een verstandige manier te genieten van de zon. Mensen hebben het idee dat het in Nederland allemaal wel meevalt, maar vergis je niet; bijna nergens in Europa komt zo veel huidkanker voor als hier. Bovendien stijgt het aantal gevallen dramatisch en zien we de problemen op steeds jongere leeftijd. Hoe is het mogelijk dat er nog steeds scholen en kinderdagverblijven zijn zonder schaduwplekken en zonder aandacht voor zonbescherming? En hoe kan het dat ik nog steeds ouders hoor praten over het ‘lekkere’ bruine kleurtje van hun kinderen?


Inspiratie op de scholen van Australië

Beschermen tegen de zon zou eigenlijk net zoiets moeten worden als tandenpoetsen. En het is gewoon heel handig om dat zo vroeg mogelijk en op een positieve manier in ons ‘systeem’ te krijgen. In Australië weten ze al heel lang dat dat nodig is. Na een inspiratiereis naar Down Under, waar ik sprak met mensen van de Cancer Council  en waar ik meerdere scholen bezocht, besloot ik zo om in Nederland liedjes, spelletjes, filmpjes (met en zonder bekende Nederlanders) en digitale prentenboekjes te ontwikkelen. Dit materiaal kunnen ouders, leraren of kinderdagverblijven gratis downloaden en gebruiken om kinderen enthousiast te krijgen om ook te gaan smeren.


 
In Australië gaan ze trouwens nog een heel stuk verder: op de scholen die ik bezocht, moesten kinderen buiten hoeden of petten, lange mouwen en lange broeken dragen. Dat zie ik hier nog niet zo snel gebeuren; in Nederland bepalen we liever gewoon zelf wat we aan doen. En daar ben ik het ook wel mee eens. Je moet wel de informatie krijgen, maar wat je ermee doet, is vervolgens ook je eigen beslissing en verantwoordelijkheid.


Mijn non-profitproduct Suncover

Samen met de campagne Smeer je in! heb ik destijds ook de lijn Suncover gelanceerd. Ik was zelf op zoek naar een ongeparfumeerde en milde zonnebrandcrème met effectieve en veilige filters, en kon dat niet goed vinden. Goede zonnefilters zijn erg duur, dus daar wordt flink op bezuinigd. En voor een product voor je lichaam heb je daar ook nog eens veel van nodig. Dat is de reden dat ik mijn Suncover-zonnebrandcrèmes op non-profitbasis verkoop.


Binnenkort nieuw lesmateriaal over het belang van smeren tegen de zon

Maar goed, het is dus inmiddels al een poosje geleden dat ik deze campagne ben gestart, en het is wel weer tijd voor een beetje vernieuwing. Binnenkort is er daarom nóg meer lesmateriaal en informatie in een nieuw jasje te zien op de website smeerjein.nl. Nog eventjes geduld, ik hou jullie op de hoogte …


Moeten we nu al gaan smeren dan?

Het zonnige weekend leverde wel al een mailbox vol vragen op. Want moeten we nu al gaan smeren dan?

Het algemene advies is om zonnebrandcrème te gebruiken als de uv-index 3 of hoger is. En dat was het afgelopen dagen nog niet. Twijfel je, net als ik, over dat algemene advies? Want ook als de zonkracht of uv-index 3 of lager is, kan je huid toch al schade oplopen? En wil je vooral ook huidveroudering uitstellen? Dan kun je gewoon beter elke dag smeren. Het idee om pas zonnebrandcrème te gebruiken bij uv-index 3, is gebaseerd op de gedachte dat je ook nog voldoende zonlicht krijgt om vitamine D aan te maken in de huid. Maar als jij zorgt dat je vitamine D goed op peil is, is het voor je huid toch echt beter om al wat eerder te beginnen met smeren. Zeker als je lang buiten bent en een lichte huid hebt.


Vanaf de lente zorg ik dat ik thuis op een vaste plek zonnebrandcrème heb staan

Misschien vind je het nog niet zo’n duidelijk antwoord op de vraag, maar het is – dus –  gewoon ook niet zo zwart-wit. Ik kan je wel vertellen hoe ik het zelf aanpak. Ik zorg dat ik altijd zonnebrandcrème heb staan op een vaste plek in huis. En vanaf de lente gaat er in de tassen (en de sporttassen) van mijn kinderen ook altijd een flesje mee. Mijn kinderen zijn al jong begonnen met zelf smeren. Hoewel ze het super leuk vonden, werd het natuurlijk wel altijd een beetje een bende toen ze nog heel klein waren. Maar ik ben blij dat ik dat zo gedaan heb. Zonder bang te zijn voor de zon weten mijn kinderen nu hoe belangrijk het is om zich goed te beschermen. Vanaf maart tot oktober zit smeren echt in de routine, en in de wintermaanden volg ik eigenlijk vooral mijn eigen gevoel.


Ook ik vergeet het weleens in de ochtend, of ik ben te lui om een tweede keer te smeren

Hoewel ik meestal een factor gebruik zijn er ook dagen waarop ik vooral binnen zit en dat ik geen zin heb in dat extra laagje. En dat probeer ik jullie ook mee te geven: bouw een routine op in de maanden dat het echt nodig is en doe de overige maanden dat waar je je fijn bij voelt. En zelfs bij mij gaat het af en toe mis. Soms vergeet ik mijn zonnebrandcrème, soms onderschat ik de kracht van de zon en soms ben ik gewoon te lui om een tweede keer te gaan smeren. Dat hoort bij het leven; net als een keer te laat naar bed gaan, een wijntje te veel drinken of in een keer die zak drop leegeten.


Maar hoe zit het dan met de aanmaak van vitamine D? Juist in de winter is dat kleine beetje zon belangrijk toch? 

Een heel terechte vraag is inderdaad: hoe zit het dan met de aanmaak van vitamine D? Het lijkt een beetje op kiezen tussen twee kwaden. Aan de ene kant wil je je beschermen tegen de zon en het risico op huidkanker verminderen. Maar in dat geval lever je mogelijk in op de aanmaak van vitamine D (in deze blog lees je er meer over), met alle mogelijke gevolgen van dien. En op dat laatste is dus het advies gebaseerd om daarom pas te smeren bij uv-index 3.

Toch is het goed om te weten dat je met de manier waarop wij smeren (niet zo dik als we zouden moeten) echt nog steeds vitamine D zal aanmaken. En sowieso blokkeert geen enkele zonnebrandcrème voor honderd procent de uv-straling – er bereikt altijd wel iets de huid. Daarnaast maakt de ene persoon ook gewoon makkelijker vitamine D aan dan de ander. Zelfs in landen waar het gehele jaar door zon is, komt een vitamine D-tekort voor.


Wel gewoon lekker genieten van de zon

Voldoende vitamine D binnenkrijgen via voeding is natuurlijk het mooist, maar dat blijkt in de praktijk vaak erg lastig. Vooral voor kinderen, ouderen, mensen met een getinte huidskleur en zwangere vrouwen is het belangrijk dat de voeding wordt aangevuld met supplementen. Maar eigenlijk zou ik zelf iedereen willen adviseren om extra van deze vitamine te slikken. Nóg beter is om ook af en toe je vitamine D-gehalte te laten bepalen. En tegelijkertijd je huid zo goed mogelijk te beschermen tegen zonschade. En als het een keer niet lukt je daar vooral niet te veel zorgen over te maken.

Want door alle voorlichting en informatie over de risico’s zou je bijna nog vergeten te genieten van de zon. En dat moet je wel doen hoor. Al was het maar omdat je er vrolijk van wordt. Ik hoop in ieder geval op stralend weer de komende dagen; niet alleen voor jullie in Nederland maar ook in Lapland. Ik zou heel graag een keer het noorderlicht willen zien en daar is wel een onbewolkte hemel voor nodig. Fingers crossed!

 
Lieve groetjes,

Jetske

Onderzoekarts cosmetische dermatologie

Gerelateerde Berichten

88 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Bo oktober 5, 2020 (07:12)

  Beste Jetske,

  Ik gebruik je hele lijn inmiddels al een tijdje en ik ben fan! Ik raad het al mijn vriendinnen aan 😉

  Even over zonnebrand en make up. Hoe werkt het met je make up als je meerdere keren per dag een zonnebrand aanbrengt? Je make up blijft dan niet zitten, moet je dit dan elke keer over elkaar doen?

  Alvast dank!
  Bo

 • Jo februari 10, 2020 (10:46)

  Met zink bedoel ik dus een zonnebrand creme met zink als actieve ingredient 😉

 • Jo februari 10, 2020 (10:44)

  Hallo Jetske,

  Leuk om je blog te lezen en dat je Australie als voorbeeld geeft. Wij wonen in Melbourne en elke ochtend van september tot april worden de kids ingesmeerd en altijd een hoed op. Alleen jammer dat de zonnebrandcremes hier vaak de af te raden filters bevatten. De producten die je op je blog aanraadt zijn hier niet te krijgen en zelfs als grote merken hier wel zonnebrand op de markt brengen zijn de ingredienten toch weer heeel anders.
  Meestal gebruiken we zelf zink maar omdat die dik is en lastig uit te smeren is het zeker geen favoriet met de kinderen. Daarom gebruik ik ook Cetaphil Sun SPF50+ Kids Liposomal Lotion want die is makkelijk te doseren met de pomp alhoewel niet ideal gezien de ingredienten. Maar zover ik het kunnen vinden nog het beste van de slechte, zeg maar. En hier zonder zonnebrand de deur uit in de zomer is echt geen optie! Maar daarbij vraag ik me toch stiekem af hoe goed deze is

  Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Ethylhexyl Triazone, Bemotrizinol, Octyl Methoxycinnamate, Purified Water, Alkyl (C12-15) Benzoate, Dibutyl Adipate, Dicaprylyl Carbonate, Pentylene Glycol, Dimeticone 5, Ethanol, Cetyl Phosphate, Glycerol, Cetyl Alcohol, Trolamine, Dexpanthenol, Dl-Alpha-Tocopherol, Lecithin, Decyl Glucoside, Polyacrylic Acid (Carbomer), Propylene Glycol, Xanthan Gum, Butylated Hydroxytoluene, Aloe Vera

  Alvast bedankt!
  Jo

 • Marloes november 5, 2019 (10:21)

  Hallo Jetske,

  Na het lezen van jouw blogs wil ik mijn kinderen meer gaan insmeren. Dit deden wij eigenlijk alleen in de zomer. Nu zie ik in dat het vaker nodig is dan alleen in de zomer. Welke zonnebrandcrème adviseer jij voor kinderen, 7 en 9 jaar?
  Ik hoor het graag.

  Groetjes,
  Marloes

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee november 5, 2019 (12:26)

   Hoi Marloes,

   Zelf zorg ik ervoor dat ik vanaf maart tot en met oktober een fles Suncover bij de hand heb. Wanneer de zon doorbreekt of ik weet dat de uv index die dag 3 of hoger aangeeft is het verstandig te smeren.

 • Esther oktober 4, 2019 (14:32)

  Ik bedoelde de suncare voor op mijn gezicht.

 • Esther oktober 4, 2019 (14:30)

  Hallo Jetske,

  Ik gebruik de Suncover sunscreen. Ik had alleen een vraagje, want nu weet ik dat chemische zonnebrandcrèmes vaak pas na 20 minuten echt werken. Is dat bij de Suncover sunscreen ook zo? Of werkt die meteen?

  Groetjes,

  Esther

 • Corien juli 24, 2019 (14:26)

  Hallo Jetske, kun je de Suncare SPF 30 ook gelijk op de huid aanbrengen zonder dat je een dagcrème daaronder gebruikt? Ik hoor van sommige mensen dat een dagcrème dan niet altijd nodig is. Zelf lijkt het mij ideaal om alleen dan de Suncare te gebruiken. Ik ben niet zo gek op allemaal laagjes over elkaar. 😉 Omdat ik ook altijd nog weer iets van foundation of een coverstick over de Suncare gebruik.
  Ik wil toch graag even voor de zekerheid weten of het raadzaam is geen dagcrème te gebruiken?

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee juli 26, 2019 (12:31)

   Hoi Corien,
   Wanneer je het niet fijn vindt om meerdere laagjes te smeren kun je overdag alleen de Suncare gebruiken en in de avond de Moisturizer 🙂

 • Nicole juni 22, 2019 (07:17)

  Hallo Jetske,
  Met het vochtige, hete klimaat (UV index 8) in Hong Kong waar ik momenteel woon is het moeilijk om een juiste zonnebrandcrème te vinden. Keuze genoeg maar ik zie door de vele Japanse, Koreaanse, Chinese etc. merken (en niet te lezen ingrediënten) door de bomen het bos niet meer:). Op het moment gebruik ik het Japanse merk Bioré UV Aqua Rich. Deze luchtige créme trekt vlug wat erg fijn is want met een luchtvochtigheid van 80% zweet ik alles zo weer van mijn gezicht.

  Kun jij zeggen of de crème de goede ingrediënten bevat of dat ik op zoek moet naar iets anders (wellicht heb jij een tip voor een merk dat hier te koop is).
  Alvast hartelijk bedankt, ik lees graag je blog!

  Biore UV Aqua Rich Watery Essence Sunscreen SPF 50+ PA++++ ingredients
  water, ethanol, ethylhexyl methoxycinnamate, lauryl methacrylate/sodium methacrylate crosspolymer, alkyl benzoate, bisethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine, diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate, dimethicone, ethylhexyl triazone, silica dimethyl silylate, dipropylene glycol, xylitol, dextrin palmitate, acrylates/ c10-30 alkyl acrylate crosspolymer, dimethicone/vinyl dimethicone crosspolymer, polysilicone-9, glyceryl stearate, aminomethyl propanol, vinyl dimethicone/ methicone silsesquioxane crosspolymer, agar, isoceteth-20, c30-45 alkyl methicone, polyvinyl alcohol, c30-45 olefin, sodium hydroxide, butylene glycol, propylene glycol, sodium hyaluronate, royal jelly extract, citrus aurantium dulcis fruit extract, citrus grandis fruit extract, lemon fruit extract, phenoxyethanol, edta-2na, bht, fragrance

  Ethylhexyl methoxycinnamate (octinoxate aka Uvinul MC 80; provides UVB protection)
  Bis-ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine (also known as bemotrizinol or Tinosorb S), which provides broad spectrum protection and becomes more powerful when combined with Ethylhexyl Triazone (also in this formula)
  Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate (also known as Uvinul A Plus, provides UVA protection)
  Ethylhexyl Triazone (also known as octyltriazone or Uvinul T 150) protects against UVB

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee juni 25, 2019 (10:48)

   Hoi Nicole.
   Bedankt voor je bericht helemaal uit het verre Hong Kong! Wat leuk dat je mijn Blog volgt.
   De zonnebrandcrème die je doorstuurt bevat parfum en geurstoffen en waarschijnlijk een hoog percentage alcohol. Dit zijn ingrediënten zie ik liever niet terugzie in producten. Bovendien bevat de zonnebrandcrème de filter Ethylhexyl Methoxycinnamate, een filter waarvan bekend is dat ze makkelijk door het lichaam kan worden opgenomen én hormoonverstorend kan werken.
   Misschien vind je in deze blog een alternatief: https://www.dr-jetskeultee.nl/hulp-bij-de-keuze-van-je-zonnebrandcreme/
   Mochten deze niet in Hong Kong te koop zijn dan mag je mij altijd de ingrediëntenlijst sturen naar:
   uncoverskincare@dr-jetskeultee.nl voor een check 🙂

 • Jeska mei 15, 2019 (09:54)

  Hoi Jetske,

  Sinds enige tijd volg ik jouw blog en ik vind het super dat je zoveel goede onderbouwde informatie geeft over huidverzorging! Erg interessant en leerzaam. Ik heb 2 vragen. In jouw artikel ‘Zijn er ook handige reisverpakkingen?’ geef je aan dat je jouw producten het beste zo koel mogelijk moet bewaren bij temperaturen boven de 20 graden. Is het bewaren in een koelkast hiervoor geschikt?
  En in de zomer ga ik 10 dagen op vakantie, is het dan wel verstandig om de Suncover over te gieten in een reisverpakking, of neemt de werkzaamheid dan aanzienlijk af?

  Alvast bedankt voor je reactie!

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee mei 27, 2019 (09:00)

   Hoi Jeska,
   Bedankt voor je compliment 🙂 Vooral voor de Moisturizer, het Vitamin A Serum en de Repair Cream is een koele omgeving het beste. De koelkast is zeker een geschikte plek om deze producten te bewaren. In de volgende blog kun je hier nog wat meer over lezen: https://www.uncover-skincare.nl/product-advies/gekoeld-bewaren Voor een periode van 10 dagen kun je Suncover gerust overgieten in een reisverpakking en zal de werkzaamheid niet afnemen.

 • Colinda mei 13, 2019 (20:17)

  Beste Jetske,

  De suncare laat helaas een witte waas achter op mijn gezicht, daarom ben ik op zoek gegaan naar de high droxy day light. Deze is echter veranderd in day light 30.
  Ik vond de volgende ingrediënten (maar bijvoorbeeld geen niacamide). Maar ik heb geen idee of het inderdaad “goede” stoffen zijn?
  https://www.highdroxy.de/produkt/highdroxy-day-light-30-tagesfluid-mit-lsf-30/

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee mei 21, 2019 (13:54)

   Hoi Colinda,
   Ik zie dat de ingrediënten precies hetzelfde zijn gebleven, je kunt deze gerust eens proberen. Er komt ook heel binnenkort een update met nieuw productadvies 😉

 • Ans april 28, 2019 (14:25)

  cetomacrogolcrème overigens met 10% vaseline.

 • Ans april 28, 2019 (14:06)

  Hallo Jetske,

  Ongeveer 3 jaar geleden kreeg ik in gezicht en hals last van rode en geïrriteerde plekken. Warmte op die plaats (door zon of iets anders) voelde heel vervelend. De dermatoloog nam opties, maar vond niets. Zei wel dat het mogelijk rosasea kon zijn. Ik kreeg elidel en cetomacrogolcrème.
  De huistherapeute (heeft zelf rosasea) betwijfelde echter deze diagnose. Maar goed, na verloop van tijd ging het steeds beter en kon ik stoppen met Elidel. Wel ben ik steeds cetomacrogol blijven gebruiken, als een soort dag en nachtcrème. Verder gebruik ik niets. Ik heb nu echter het idee dat mijn gezichtshuid achteruit gaat. Kan ik nu beter iets anders gaan gebruiken? Ik ben overigens 73 jaar oud. Wat kunt u mij aanraden? Hartelijke groet,
  Ans

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee mei 9, 2019 (18:52)

   Dag Ans,
   Vind het lastig om zo goed advies te geven. Is het anders wat als u even een mail stuurt, ook met foto van de rode en geïrriteerde plekken, naar info@dr-jetskeultee.nl? Misschien kunnen we dan ook even een belafspraak maken, gaat vaak wat makkelijker.

 • jolien april 23, 2019 (16:46)

  Fijn artikel.
  3 vragen:
  – heb je tip voor de witte waas die op mijn gezicht te zien is als ik jouw zonnecrème gebruik. Mijn gezicht lijkt echt heel wit.
  -Is de zonnecrème Natural sunscreen Salt + Stone SPF30 een aanrader? Of welke natuurlijke zonnecrème raad je aan?

 • Britt april 23, 2019 (11:29)

  Dag Jetske
  Ik bezoek vandaag voor de eerste keer uw site nav het zonnetje en de steeds terugkerende vraag die ik mij stel, wat moet ik nu smeren als ik buiten kom 🙂

  De producten die ik gebruik om mijn gelaat te verzorgen hebben tot op heden geen producten met zonne filters in hun gamma (ik gebruik sinds 2 jaar Dr Haushka)

  Over het algemeen probeer ik de zon te vermijden als ze op haar sterkst is. Als ik dan toch naar buiten ga bedek ik mij (pet of hoed) of zoek ik de schaduw zoveel mogelijk op. Wat ik dan ook doe ipv mijn gewone routine (reinigen, tonic en dagcrème) is reinigen en tarwekiemolie aanbrengen. Ik las hier vandaag dat dit misschien niet zo n goed idee is (heeft ook geen wetenschappelijke basis, mijn grootmoeder gebruikte dit vroeger dagelijks in de zomer om zich in te smeren en wij deden dit als we klein waren ook, vandaar).

  Ik sta er wel voor open om een product met zonne filter te gebruiken maar ik weet niet zo veel van de actieve stoffen in mijn tonic en dagcrème en gebruik daarom niet graag een product van een ander gamma in combinatie met mijn eigen huidverzorging.

  Doordat ik zo weinig in de zon kom heb ik nooit last van zonnebrand alleen voel ik soms wel dat mijn wangen s avonds een beetje prikken na die eerste lente dagen.

  Heb jij advies voor mij?

  Vele groetjes
  Britt

 • Nathalie april 9, 2019 (14:45)

  Dag Jetske,
  Ik heb net Suncover besteld. Ik zou dit willen overgieten in kleinere flacons om mee te nemen. Alleen ben ik niet zeker of dat dit wel goed is voor het product.
  Bedankt voor je feedback!

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee april 11, 2019 (14:15)

   Hoi Nathalie,
   Een antwoord hierop kun je lezen in mijn reactie aan Laura 😉

 • Laura april 8, 2019 (12:22)

  Hallo Jetske,

  “s ochtends keurig insmeren gaat inderdaad wel, maar halverwege de dag is toch een ‘dingetje’. Ik vind de flessen waarin de Suncover wordt verkocht echt flink te groot voor in mijn tas. Zijn er wellicht plannen om miniatuur versies op de markt te brengen, of heb je wellicht tips om de zonnebrand goed te houden als je deze vanuit de grote (pomp) flacon, in een kleiner flesje te doet?
  Alvast bedankt!

 • Patty maart 28, 2019 (21:51)

  Ik lees mee linda

 • Linda maart 28, 2019 (20:43)

  Hi Jetske,

  Heb je een goede tip voor naar-school-gaande kleuters? Als ze bij een kinderdagverblijf buiten gaan spelen, smeren ze ze in. Op school is dat geen ding meer. Ik smeer mijn zoon ’s ochtends in, maar als hij 3 x drie kwartier buiten is op een dag, begin ik me af te vragen of ie straks als het echt zonnig is, niet behoorlijk rood terug uit school komt. Met 4 jaar zijn ze nog wel jong en onnauwkeurig met insmeren. Heb je een gouden tip?

  Groetjes, Linda

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee april 4, 2019 (11:33)

   Hoi Linda,
   Ben je al bekend met UV-kleding? Dit is vooral voor kinderen erg handig.
   Momenteel ben ik bezig met het vernieuwen van de Smeer je in campagne. Hierover snel meer 🙂

 • difabc maart 25, 2019 (09:36)

  Hoi Jetske, ik heb een vraag over het reinigen van mijn gezicht. Ik gebruik geen make-up, helemaal nooit en helemaal niks. Wel smeer ik elke dag een moisturizer en de Suncover SPF30. Ik heb een iets droge en iets gevoelige huid. Elke ochtend en avond was ik mijn gezicht met lauwwarm water en dep ik het droog met een handdoek. ’s Avonds gebruik ik de Uncover toner en een paar keer in de week nog de Uncover exfoliant met salicylzuur. Ik vraag mij echter af of dit wel genoeg aan reiniging is? Of moet er eigenlijk ook nog een cleanser aan mijn regime worden toegevoegd, ondanks het feit dat ik geen make-up draag? Krijg je ook de luchtvervuiling en zonnebrand er niet af met alleen water + toner?

  Ik ben soms bang dat teveel reinigen ook niet goed is. En het voelt soms zo tegennatuurlijk om zoveel op je gezicht te smeren. Ik smeerde voorheen nauwelijks iets, waste mijn gezicht alleen met water en smeerde een zonnebrandcrème (scheelde heel veel tijd!). Daar voelde ik me altijd heel fijn bij en ik was er ook trots op, maar ik nader nu de 30, word veel geconfronteerd met perfecte plaatjes op instagram die niet goed zijn voor mijn zelfvertrouwen en begin ook verschil te merken met fijne lijntjes en dofheid tussen mijn make-uploze gezicht en de egale (gepoederde) huid van mijn omgeving. Vandaar dat ik toch maar begonnen ben met het actiever verzorgen van mijn huid. Heel fijn vind ik jouw blog omdat het niet vertelt over de mooie plaatjes en aanspoort tot ‘hoe nepper, hoe beter’ (waar ik me nu soms toe geneigd voel, ondanks het feit dat dit helemaal niet bij mij past) maar gewoon feiten vertelt over een gezonde huid. Veel dank daarvoor.

  • difabc maart 25, 2019 (13:44)

   Nog even ter aanvulling: vaak nadat ik de Suncover op mijn gezicht heb gesmeerd komen er allemaal witte stukjes op mijn gezicht, alsof er stukjes nat keukenpapier op zijn blijven liggen. Ik weet niet zo goed of dat loskomende huidschilfers zijn (van schilfertjes had ik voor dit nieuwe regime geen last) of stukjes crème (daar lijkt het meer op). Kan dit liggen aan de combinatie van crèmes die niet goed samengaan? (Ik smeer Total Effects 7-in-1 parfumvrij van Olaz & na minimaal 10 min. intrekken jouw Suncover.) Of misschien dus het feit dat ik mijn gezicht niet goed reinig, waardoor de crèmes zich vermengen met het vuil op mijn gezicht? Hoop dat jij hier een idee over hebt. Fijne dag en groetjes!

   • Fatiha maart 27, 2019 (22:23)

    Hoi,

    Dat van de stukjes creme had ik ook. Ik wacht zelf ongeveer 10 minuten met smeren van andere producten. Kreeg ik ook als advies.

   • author-avatar
    dr. Jetske Ultee maart 28, 2019 (12:42)

    Hoi,
    Bedankt voor je bericht. Gedurende de dag stapelen vuil en talg zich op. Met vuil kun je denken aan uitlaatgassen, straatvuil en fijnstof. Met alleen water krijg je vuil, talg en zonnebrandcreme er niet voldoende vanaf. Mijn advies is om zeker in de avond een milde reiniging te gebruiken. Het zorgt er bovendien ook voor dat de werkzame stoffen in je andere verzorgingsproducten, zoals de Toner en Moisturizer, beter kunnen worden opgenomen.
    Wanneer je Suncover gebruikt is het belangrijk voor het gebruik even goed te schudden. Mocht dit niet voldoende helpen kun je het beste even contact opnemen met de klantenservice, hier helpen ze je graag verder.

 • Marnix maart 24, 2019 (05:53)

  Waar kan je dit product kopen? Ik kan geen shop vinden die dit product naar NL verzend..

  • Marnix maart 24, 2019 (05:55)

   Ik bedoel het product uit Peter’s comment: Klairs Soft Airy UV Essence SPF50+

   • Peter maart 25, 2019 (20:26)

    Ik had het via ebay gekocht. Om kritisch te zijn, het product bevat citrus olie, voelt niet helemaal hydraterend genoeg en het bevat maar 2 zonfilters, wat kan betekenen dat het niet heel goed over alle golflengtes beschermt. Maar goed, het smeert wel echt onzichtbaar en niet glimmend uit, de overige ingredienten zijn heel goed en het is niet duur.

    • Sam mei 22, 2019 (16:17)

     Hoi peter,
     Zou je jou skinscare routine met ons willen delen? Ben hier wel benieuwd naar.?

     • Peter mei 23, 2019 (17:37)

      Mijn routine is vrij simpel. ‘smorgens: reinigen met water, zonnebrandcreme. ‘sAvonds reiniger, tretinoine, moisturizer.

      Qua producten wissel ik. Reinigers: LRP Toleraine Wascreme, Sam Bunting Cleanser. Moisturizers: Incipedia Creme, LRP Toleraine Nacht, Anglamark Dermacare Day Cream, Sam Bunting Moisturizer, Cerave Hydraterende Gezichtscreme, soms Skinlex Niacinamide Serum. Zonnebrand: Uncover Suncover, Janosch Sonnencreme, Anglamark SPF50.

      Maar ik heb nog niet een helemaal perfecte zonnebrandcreme gevonden. Je zou eens naar mijn review lijstje kunnen kijken: http://tiny.cc/ell66y

 • Peter maart 23, 2019 (13:51)

  Hoi Jetske,
  Ik heb de Klairs Soft Airy UV Essence SPF50+ geprobeerd. In alle opzichten is het perfect, geen witte waas, rult niet, niet glimmend, niet plakkerig, niet duur, goede ingrediënten. Echter is er 1 probleem, er zit citrus olie in, en dat ruik je ook. Is dit de citrus vorm die jij bedoelt die je moet vermijden? Zou echt fijn zijn als jullie ooit een soortgelijk product aan kunnen bieden…

  Water (Aqua), Dicaprylyl Carbonate, Butylene Glycol, Dibutyl Adipate, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Hydrogenated Polyisobutene, 1,2-Hexanediol, Glycerin, Niacinamide, Ethylhexyl Triazone, Polyglyceryl-3 Methylglucose Distearate, Silica, Cetearyl Olivate, Cetearyl Alcohol, Sorbitan Olivate, Glyceryl Stearate SE, Methyl Glucose Sesquistearate, Sorbitan Stearate, Panthenol, Beta-Glucan, Disodium EDTA, Citrus Junos Fruit Extract, Adenosine, Sodium Hyaluornate, Anthemis Nobilis Flower Oil, Caprylyl Glycol, Ethylhexylglycerin, Tocopherol, Allantoin, Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Oil

 • Veerle maart 20, 2019 (19:30)

  Hoi Jetske,

  Ondertussen gebruik ik jouw producten al enkele jaren, en dit naar grote tevredenheid. Met de Body Cream valt het opnieuw op, deze bodylotion is gewoon echt beter van kwaliteit dan alle voorgaande bodylotions die ik gebruikt heb.

  Wat wel nog ontbreekt in mijn huidverzorgingsroutine is een product dat specifiek het krijgen van fijne lijntjes tegen gaat, zoals bijvoorbeeld vitamine A dit zou doen.
  Het vitamine A serum kan ik echter niet gebruiken, omdat ik geen enkele zonnebrandcreme verdraag en dus niet tegen de zon kan beschermen. Helaas heb ik een behoorlijk problematische huid die gemakkelijk (over)gevoelig reageert. Gelukkig verdraag ik de meeste Uncover producten wel.
  Toch ben ik op zoek naar een product dat vitamine A zou kunnen vervangen, maar dan liefst zonder de vergrote gevoeligheid voor zonlicht.

  In mijn zoektocht hiernaar hoorde ik over Matrixyl, een product dat ook specifiek tegen rimpeltjes zou helpen. Denk je dat dit een geschikt product zou kunnen zijn voor mij? En kan ik het dan best op dezelfde manier als een vitamine A serum gebruiken (na de toner en voor de moisturizer)?

  Groetjes,
  Veerle

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee maart 28, 2019 (13:10)

   Hoi Veerle,
   Dit zijn inderdaad peptides. Ze hebben zeker potentie, het is alleen de vraag of die ook wel daadwerkelijk diep genoeg de huid in kunnen komen om werkzaam te kunnen zijn. In deze blog staat hier ook een stukje over: https://www.dr-jetskeultee.nl/smeren-met-stamcellen/
   Wist je dat het Serum met vitamine A, net als de exfoliant glycolzuur, de huid juist uiteindelijk sterker en weerbaarder maakt ook tegen de zon… Misschien is het juist wel iets voor je om te gaan gebruiken.

   • Veerle april 3, 2019 (20:31)

    Hoi Jetske,

    Bedankt voor je antwoord. Het liefste gebruik ik ook de Uncover producten, omdat ze kwalitatief en eerlijk zijn. Exfoliant glycolzuur gebruik ik inderdaad ook.
    Alleen met vitamine A twijfel ik heel erg.
    Ten eerste omdat ik wel eens gehoord heb dat vitamine A zonder goede zonnebescherming het verouderingsproces juist kan versnellen.
    Ik weet niet of dit waar is, maar dat wil ik natuurlijk net niet.

    Het andere dat meespeelt is dat ik (meer dan tien jaar geleden) al eens een creme met vitamine A (retinol) gebruikt heb, en hier verschillende pigmentvlekken aan heb overgehouden.
    Voor en na het gebruik van die creme heb ik ook nooit last gehad van pigmentvlekken, maar de pigmentvlekken die ik toen heb opgelopen zijn er nog steeds.
    Daarom ben ik ongerust dat ik misschien erg gevoelig ben aan vitamine A.

    Zo ben ik bij producten als Matrixyl en Matrixyl 3000 terecht gekomen.
    Ik vroeg mij af of ook zij zonneschade kunnen verergeren.

    Echter, als ik het stukje waarnaar je verwijst goed begrepen heb, is de kans groot dat peptides helemaal niets doen.
    Is er dan eventueel een ander product dat je zou kunnen aanbevelen, dat specifiek tegen rimpels helpt?

    Of denk je dat ik toch het vitamine A Serum zou moeten proberen, en dat de pigmentvlekken die ik opliep ergens anders aan gelegen moeten hebben?

    Groetjes,
    Veerle

    • author-avatar
     dr. Jetske Ultee april 11, 2019 (14:59)

     Hoi Veerle,
     Van retinol is bekend dat het de huid kan irriteren. Je kunt mijn Vitamin A Serum gerust uitproberen, het bevat een milde vorm van vitamine A (Hydroxypinacolone Retinoate).

 • Suus maart 18, 2019 (10:57)

  Hi Jetske,
  Wat vind je van de Mineral Daydream Makeup Primer Unscented SPF 30 van Coola, zie onderstaand de ingrediënten. Ik heb last van melasma en wil standaard een spf onder mijn foundation dragen en nu werd ik getipt op deze. Hoor heel graag je mening!

  Titaandioxide (zonnebrand) 2,3%, zinkoxide (zonnebrand) 4,0%. Inactieve Ingrediënten: Alumina, Cyclopentasiloxane, Dimethicone, Dimethicone / Vinyl Dimethicone Crosspolymeer, Hexyl Laurate, Iris Pallida Bladcelextract, Isododecane, Lonicera Japonica Callus Extract, Mica, Nymphaea Alba Bladcelextract, PEG-10 dimethicon, Polyglyceryl-4 isotearaat, Polysilicone -11, silica, stearinezuur, titaniumdioxide, trimethylsiloxysilicaat.

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee maart 28, 2019 (10:45)

   Hoi Suus,

   Positief is dat de Coola zonnebrandcrème geen parfum en alcohol bevat. Er wordt gebruik gemaakt van veilige zonfilters, namelijk titaniumdioxide en zinkoxide. Dit lijkt me een prima zonnebrandcrème.

 • Noa maart 14, 2019 (11:08)

  Hoi,

  Ik vroeg me af of een creme of foundation in een pompflacon goed of slecht is? Komt er dan niet veel lucht erin?

  Groetjes noa

 • Katrien maart 13, 2019 (14:43)

  Beste Jetske,

  Ik vroeg mij af hoe jij denkt over bloedtesten die voedselintolerantie’s aan het licht zouden brengen (intolerantie’s, géén allergieën).
  Zijn deze al ‘wetenschappelijk verantwoord’? Of is het voorlopig nog beter om, wanneer je geen echte allergie hebt, gewoon gezond te eten en eventueel je huid in de gaten te houden (te zien of er op bepaald voedsel een huidreactie ontstaat)?

  Groetjes,
  Katrien

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee maart 22, 2019 (10:44)

   Hoi Katrien,

   Bedankt voor je berichtje. Interessante vraag! Die heb ik even neergelegd bij een klinisch chemicus (die ook deze testen uitvoert). Hij liet mij het volgende weten:
   “We voeren de IgG4-voedselallergietest nu twee jaar uit en we horen bijzonder goede resultaten van de therapeuten die deze test gebruiken. In de reguliere gezondheidszorg is het echter (nog) niet geaccepteerd om deze test te gebruiken (ik verwacht dat dit nog 5 – 10 jaar zal duren).
   Daarnaast is er een laboratorium dat een IgG1-3-test aanbiedt. Maar hierbij worden vaak zeer veel positieve allergenen gevonden waarbij de meeste geen klinische relevantie hebben. Deze voeren wij dan ook niet uit.”

   Ik heb nog wel meer achtergrondinformatie en artikelen hierover. Mocht je dat willen lezen, stuur dan even een mailtje naar uncoverskincare@dr-jetskeultee.nl

   • Katrien maart 27, 2019 (14:14)

    Hoi Jetske,

    Dank je voor je antwoord.
    Meer achtergrondinformatie lijkt me super interessant!
    Ik heb een berichtje naar het gegeven e-mailadres gestuurd. Hopelijk komt het goed aan.

    Groetjes,
    Katrien

    • author-avatar
     dr. Jetske Ultee maart 28, 2019 (11:06)

     Hoi Katrien,

     De informatie is naar je verstuurd 🙂

     • Katrien maart 30, 2019 (00:07)

      Hoi Jetske,

      Ik heb het gemerkt. Hartelijk bedankt!

 • Celine maart 11, 2019 (19:49)

  Hoi jetske,

  Ik heb een vraag over een ander onderwerp. Ik heb vaak last van knalrode wangen en opvlammingen en wil hievoor graag in behandeling gaan bij een huidtherapeute. Alleen ik vind het erg lastig om te kiezen tussen verschillende klinieken. Weet jij zelf of de volgende klinieken aan te raden zijn: huidinstituut houten, velthuiskliniek Eindhoven of skin kliniek utrecht?

  Alvast bedankt!

  Groeten,
  Celine Tan

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee maart 14, 2019 (11:11)

   Hoi Celine,
   Ik kan je Skin Kliniek Utrecht van Annelijn van Ierland van harte aanraden 🙂

 • Testa maart 11, 2019 (19:44)

  Hoi Jetske,

  Allereerst heel erg bedankt voor alle verzamelde en prettig opgeschreven informatie (ook hulde voor je medewerkers bij de klantenservice!). Ik heb een tijdje geleden van Uncover de toner, exfoliant en Suncover aangeschaft en gebruik voor de rest nog wat producten die jij aanraadt in je productadvies. Ik heb het idee dat dit mijn huid goed doet en ook die van mijn vriend, die ik meteen ook een beetje aan het opvoeden ben 😉

  Wel heb ik een vraag. Over een tijdje ga ik op vakantie. Ik ben erg bezig met het beperken van mijn (negatieve) invloed op het milieu en ga om deze reden bijv. met de trein op vakantie en gebruik tijdens het douchen voor huid en haar Aleppo-zeep – dat is een soapbar die bestaat uit olijfolie en laurierbes en die zou weinig schade aanrichten wanneer je hem je doucheputje doorspoelt. Ken je het?

  Ik las dat je bij het ontwikkelen van je Bodycream ook rekening hebt gehouden met het beperken van milieuvervuiling, dus deze ga ik binnenkort ook maar eens aanschaffen. Maar vooral ben ik benieuwd naar de schadelijkheid voor de natuur van de Suncover, aangezien ik wel graag in zee wil zwemmen op vakantie. Ik las ergens dat Hawaï zonnebrandcrèmes met oxybenzine in de ban wil doen vanwege de slechte invloed ervan op de koraalriffen en als gevolg daarvan het uitsterven van honderden (zo niet duizenden) unieke diersoorten en algen (die niet alleen voor de natuur, maar ook voor de menselijke gezondheid en zuurstof onmisbaar zijn). Er zijn echter vast ook andere stoffen die het oceaanleven kapotmaken. Weet jij hier iets over te zeggen? Is Suncover (en de rest van de UNcover producten) bijvoorbeeld biologisch afbreekbaar? Of kan ik bijvoorbeeld beter Suncover gebruiken voor gewone (vakantie)dagen, maar als ik ga zwemmen overgaan op een volledig afbreekbaar of natuurlijk zonproduct (uiteraard zonder slechte alcohol en geurstoffen of spullen als lavendel)?

  Ik hoor het heel graag! Nogmaals bedankt voor al het advies en ga zo door. Vriendelijke groetjes

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee maart 18, 2019 (08:15)

   Hoi Testa,
   Dank je voor de complimenten. Fijn om te lezen dat de producten je goed bevallen!
   Hoe reageert je huid op het wassen met de zeep? Het heeft namelijk wel een wat hoge pH waarde, wat weer voor huidirritatie kan zorgen… Scheelt wel als je geen heel gevoelige huid hebt en het niet elke dag gebruikt.
   Wat goed dat je zo bezig bent met het beperken van milieuvervuiling. Wat betreft de afbreekbaarheid van zonnefilters, dat zegt dus weer verder niets over de schade welke deze aan kunnen richten op bijvoorbeeld het koraal… Tot dusver zijn het de filters oxybenzone en octinoxate naar mijn weten waarvan het bewezen is dat ze het koraal aantasten. En die stonden sowieso al niet in mijn lijstje van goede filters, dus die ga je bij mij ook niet terugvinden.
   Ken je de Nederlandse Cosmetica Vereniging? Ik denk dat je dit wel interessant vind: https://www.ncv-cosmetica.nl/cosmetica/duurzaam-ondernemen/

 • author-avatar
  dr. Jetske Ultee maart 11, 2019 (14:19)

  Hoi Peter,
  Ik zou je willen adviseren om onderstaand onderzoek eens te lezen:
  https://www.antell-md.com/sunskintwins.html

 • Alice maart 10, 2019 (14:11)

  Hi Jetske, ik gebruik nu al een tijd met veel plezier de suncover zonnebraandcreme. Nu vroeg ik me af of de werking zou worden aangetast als ik er (een niet fototoxische) essentiele olie aan toe zou voegen? Zou de geur namelijk graag iets willen veranderen

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee maart 11, 2019 (14:52)

   Hoi Alice,
   Mijn advies is om niks toe te voegen aam de Suncover. Wanneer er een ingredient aan de zonnebrandcreme wordt toegevoegd kan ik de werkzaamheid afnemen.

 • Jenna maart 9, 2019 (19:55)

  Hallo Jetske,

  Ontzettend bedankt voor alle nuttige informatie die je deelt hier op je blog. Ik heb onlangs je zonnebrandcreme gekocht en ben hier heel erg blij mee! Ook heb ik op basis van jouw productadvies enkele andere producten aangeschaft. Echt heel erg blij met zo’n duidelijke en informatieve site temidden van alle reclame uitingen die je doorgaans tegenkomt op het net. Ik ben door jou echt anders gaan kijken naar deze producten en dat is ontzettend waardevol, dus nogmaals bedankt!

  Groetjes,

  Jenna

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee maart 11, 2019 (14:55)

   Hoi Jenna,
   Fijn om te lezen dat je zo blij bent met de zonnebrandcreme! Een wat een lief berichtje over mijn blog. Dank je!

 • Eline maart 9, 2019 (15:46)

  Hoi Jetske,

  Ik gebruik je foundation nu al een jaar met veel plezier! Het enige wat ik jammer vind is dat hij niet zo dekkend is waardoor de roodheid van mijn gezicht er gedurende de dag doorheen komt. Ik ben daarom nu aan het kijken voor groene druppeltjes die ik door de foundation kan mengen. Ik heb nu de Green Mix & Fix Colour Drops van Gosh gevonden, maar ik weet niet zo goed of deze de huid zouden kunnen irriteren. De ingrediëntenlijst is als volgt:

  Aqua\Water\Eau.Cyclopentasiloxane.CI 77891\Titanium Dioxide.Nylon-12.Glycerin.Diethylhexyl Adipate.Cera Alba\Beeswax\Cire d’abeille.Polyglyceryl-4 Isostearate.Cetyl PEG/PPG-10/1 Dimethicone.Hexyl Laurate.Prunus Serrulata Flower Extract.Salicornia Herbacea Extract.Tocopheryl Acetate.Pentaerythrityl Tetra-di-t-butyl Hydroxyhydrocinnamate.Dimethicone.Zinc Stearate.Caprylic/Capric Triglyceride.Disodium Stearoyl Glutamate.Ethylhexylglycerin.Aluminum Hydroxide.Phenoxyethanol.Benzoic Acid.Dehydroacetic Acid.CI 77492\Iron Oxides.CI 77491\Iron Oxides.

  Zou u dit product aanbevelen of afraden?

  Groetjes Eline

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee maart 11, 2019 (15:04)

   Hoi Eline,
   Heb je al eens gedacht aan de Concealer? Met dit product kan je roodheid goed camoufleren. Het product wat je doorstuurt bevat helaas een ingredient dat de huid kan irriteren nameljk Benzoic Acid.

 • Lex maart 8, 2019 (12:13)

  Hoi Jetske, Ik heb een combinatie van seborroïsch eczeem en gist-acne (beiden veroorzaakt door pityrosporum/malassezia gisten). Na vanalles te hebben geprobeerd (ketoconazol, itraconazol, tacrolimus, corticosteroïden en 2 isotretinoïne kuren) bleven de klachten toch steeds terugkomen. Toen kwam ik er achter dat de gisten zich voeden met bepaalde cosmetica-ingrediënten, o.a. oliën, vetzuren, esters, polysorbates. Op internet is hier best veel over te vinden. Nu ik deze ingrediënten vermijd, gaat het inderdaad al een tijd een stuk beter. Helaas blijven er daardoor maar weinig verzorgingsproducten over die ik zonder problemen kan gebruiken… Ik vind het vooral belangrijk om een zonnebrandcrème te gebruiken, maar kan helaas geen geschikte vinden die hier in NL verkrijgbaar is. Heb jij (of andere lezers?) misschien tips? Alvast bedankt!

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee maart 11, 2019 (14:32)

   Hoi Lex,
   Jeetje wat vervelend dat je al zoveel geprobeerd hebt, maar niks echt werkt. Wat gebruik je nu voor producten die goed gaan? Je zou dan bijna denken aan een zonnebrandspray waarin het hoofdbestanddeel dan vaak alcohol is… Onder het mom van; beter met een wat slechter product smeren dan helemaal niet beschermen tegen de zon. En dan een zo hoog mogelijke SPF omdat je met zoiets nooit dik genoeg kan smeren. Nog een tip dan ook: altijd eerst in je handen sprayen en dan pas op het gezicht.

   • Lex maart 11, 2019 (15:32)

    Hoi Jetske, Heel erg bedankt voor je reactie en tips! Ik ga op zoek naar een SPF spray om te testen of dat misschien goed gaat.
    Op dit moment gaan eigenlijk alleen de Eucerin Ultrasensitive kalmerende creme (normale tot gemengde huid) en pure vaseline goed. Tijdens mijn eerste istrotinoïne kuur smeerde ik Lanette creme en gebruikte ik jouw Uncover suncare SPF30. Dat ging toen heel erg goed, maar nu helaas (allebei) niet meer. Ik krijg dan binnen een dag kleine jeukende puistjes over mijn hele gezicht (in een soort clustertjes). Dit gebeurde o.a. ook bij de suncare SPF15, Biodermal Gevoelige Huid SPF50 en bij de Suncover. Zodra ik met de producten stop, verdwijnen de roodheid en bultjes dan weer na een aantal dagen.

    • Anne maart 29, 2019 (07:47)

     Dag Lex,

     Ik ben ook erg gevoelig voor seboroisch eczeem en pytiriasis versicolor (gist). Vette producten stimuleren inderdaad de groei… Ik heb qua SPF goede ervaringen met Avene spf 50 fluide, parfumvrij (voor het gezicht, pompflacon)….

     • Lex maart 31, 2019 (08:44)

      Bedankt voor de tip Anne!

 • Robert februari 28, 2019 (15:08)

  Best Jetske,

  Dat je je goed moet insmeren als je op de lange latte staat en de zon schijnt dat weet ik (uit ervaring). Je bent dan toch weer een stuk dichter bij de zon.

  Maar ik heb geleerd dat je speciale zonnebrand met weinig tot geen water moet gebruiken i.v.m. bevriezingsgevaar. Zowel het product, maar ook je huid. Klopt dit, of kan dit verhaal naar het land der fabels? Ik koop altijd een tube en zonnebrand is echt een stuk dikker van structuur en de verpakking beweert dat het ook tegen de kou / bevriezing beschermd.

  Kortom is Suncover geschikt voor op wintersport of zou je een ander product adviseren. Zo ja welk product?

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee maart 11, 2019 (14:12)

   Hoi Robert,
   De Suncover zonnebrandcreme kan je gebruiken tijdens wintersport. Wanneer de temperaturen zo extreem laag zijn dat er kans is op bevriezing van de huid kan dit ook gelden voor de crème die wordt aangebracht.
   Dit zien we in Europa niet zo snel gebeuren, maar dit is wel belangrijk om in de gaten te houden.

 • Maris februari 28, 2019 (13:21)

  Heel veel plezier in Lapland Jetske ! Het is daar vast enorm mooi.

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee februari 28, 2019 (13:51)

   Dankjewel! Ik heb ook zo’n vermoeden ja … 🙂

 • roel februari 28, 2019 (11:43)

  Hoi jetske,
  Is er een reden waarom je geen spf producten met Zinc oxide of titanium dioxide formuleerd? Heb je bijvoorbeeld nog plannen om de zonnelijn hiermee uit te bereiden? Tip:, Een zonnebrand met silica erin zou een aanwinst zijn zodat er een heerlijk matte huidgevoel ontstaat, dan is het aanbrengen van een tweede laagje ook niet zo erg.

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee februari 28, 2019 (12:31)

   Hoi Roel!
   Bedankt voor je berichtje 🙂 Ik heb vorig jaar toevallig nog best een uitgebreid stuk over deze twee zonnefilters geschreven: https://www.dr-jetskeultee.nl/hoe-veilig-zijn-zinkoxide-en-titaniumdioxide/

   Leuke tip! Ik moet wel zeggen, ik heb al eens wat geëxperimenteerd hiermee en ik vond het effect niet heel bijzonder als je werkt met de filters en de daarbij benodigde oplosmiddelen die ik gebruik. Wat sowieso ook trouwens wel goed werkt: een transparante poeder gebruiken erna om het te matteren.

 • Rona februari 28, 2019 (08:22)

  Hallo Jetske,

  Ben al een paar keer geholpen aan huidkanker en zie door de bomen het bos niet meer met al die producten. Ben een vrouw van 63 en vroeger had je al die producten niet en dan zei mijn moeder ga maar lekker in de zon.Tientallen jaren ondervindt je de schade,

  Groet Rona

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee februari 28, 2019 (08:33)

   Hallo Rona,

   Volgens mij is het niet helemaal goed gegaan met het versturen van uw bericht. Begrijp ik het goed dat u een fijn product zoekt om te beschermen tegen de zon? Misschien is het wel makkelijk om even te bellen anders: 010 – 43 63 276

 • Joy februari 28, 2019 (08:16)

  Hey Jetske 🙂

  Ik had begrepen dat we in Nederland sowieso pas vanaf ongeveer April vitamine D kunnen aanmaken. Omdat daarvoor de juiste golflengte UV straling, die VitD aanmaak in de huid stimuleert, gewoonweg niet tot ons land doordringen. Klopt dat?

  Dankjewel voor je reactie!

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee februari 28, 2019 (08:30)

   Hoi Joy, dat advies heeft dan (denk ik) weer te maken met de uv-index. Die kijkt naar de kracht van uv-b straling, wat voornamelijk helpt vitamine D aan te maken. Maar zoals je waarschijnlijk ook wel hebt gemerkt afgelopen dagen, een hele dag zon levert toch voldoende uv-b straling (en uv-a natuurlijk) op 🙂 Tijden veranderen…

 • Iris februari 28, 2019 (08:00)

  Hoi Jetske,

  Over de zonnebrand doe ik altijd een laagje primer tegen het glimmen. Als ik een tweede laag zonnebrand smeer, moet ik dan eerst mijn gezicht reinigen of kan dit er gewoon overheen?

  Groet Iris

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee februari 28, 2019 (08:28)

   Wat je zelf fijner vindt, maakt qua werking niet uit 🙂

 • C februari 27, 2019 (21:10)

  Hi Jetske,

  Bij het gebruik van exfoliant moet je toch het hele jaar spf smeren? Of mag dit ook wat relaxter van okt-maart?

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee februari 28, 2019 (07:28)

   Wist je dat (fruit)zuren juist ook je huid sterker maken en helpen bij zonschade… Het klopt dat de bovenste huidlaag iets dunner wordt ervan, en inderdaad zonbescherming is belangrijk daarom. Maar ja, je mag hier gerust wat relaxter in zijn, dat hoopte ik ook met de blog over te brengen 🙂

 • Carlijn Kleinjan februari 27, 2019 (17:35)

  Hoi Jetske,

  Slik jij vitamine D supplemeten? En zo ja, mag ik dan vragen welke? Ik heb ook wel eens gehoord dat het slikken van vitamine D supplemeten niet effectief genoeg is.

  Grt Carlijn Kleinjan

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee februari 28, 2019 (07:24)

   Hoi Carlijn,
   Ik gebruik zelf die van Dlux, maar het is inderdaad echt aan te raden je waardes (regelmatig) te laten checken bij je huisarts.

 • Lisa februari 27, 2019 (17:06)

  Ik smeer mijn gezicht alle seizoenen in; dacht ook dat dat aanbevolen werd?

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee februari 28, 2019 (07:20)

   Klopt inderdaad als we het hebben over het beschermen tegen huidveroudering 🙂

 • Maaike februari 27, 2019 (12:48)

  Hoi Jetske, geldt dit advies ook in het geval van zwangerschap? Of is het dan standaard elke dag ook als de zon licht of nauwelijks schijnt? Ik wil een zwangerschap masker graagvoorkomwn, maar kom wel graag buiten in het zonnetje met dit weer.

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee februari 28, 2019 (07:19)

   Hoi Maaike,
   Precies dat wilde ik ook duidelijk maken met deze blog. Elke situatie is weer anders. In jouw geval is het zeker heel verstandig om dan heel goed te smeren 🙂

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!