Mijn zonnebrandcrème-routine

Het allerleukste van de winter vind ik misschien wel dat het daarna weer lente wordt. Want wat kan ik daar dan intens van genieten! Die allereerste voorjaarszon op je huid, wat was dat heerlijk de afgelopen dagen. Het is wel een beetje een gek contrast, want over een paar dagen vertrek ik met mijn gezin naar Lapland om daar de sneeuw en de kou te trotseren. En het was daar afgelopen maand nog -25 C! Terwijl ik druk bezig ben met het pakken van al het thermo-ondergoed en een enorme berg mutsen, handschoenen en dikke sneeuwlaarzen, zitten de terrassen hier al vol. Het mooie weer komt vroeg dit jaar; voor mij persoonlijk nooit te vroeg, maar voor mijn website www.smeerjein.nl die nu vernieuwd wordt, wel een beetje.


Waarom ik mijn campagne Smeer je in! bedacht (die nu vernieuwd wordt)

Voor de mensen die het misschien nog niet weten of die het zijn vergeten, zo’n zes jaar geleden heb ik de campagne ‘Smeer je in’ opgezet. Ik kon me zo verschrikkelijk druk maken over het feit dat zo veel mensen nog niet goed genoeg beseffen hoe belangrijk het is om op een verstandige manier te genieten van de zon. Mensen hebben het idee dat het in Nederland allemaal wel meevalt, maar vergis je niet; bijna nergens in Europa komt zo veel huidkanker voor als hier. Bovendien stijgt het aantal gevallen dramatisch en zien we de problemen op steeds jongere leeftijd. Hoe is het mogelijk dat er nog steeds scholen en kinderdagverblijven zijn zonder schaduwplekken en zonder aandacht voor zonbescherming? En hoe kan het dat ik nog steeds ouders hoor praten over het ‘lekkere’ bruine kleurtje van hun kinderen?


Inspiratie op de scholen van Australië

Beschermen tegen de zon zou eigenlijk net zoiets moeten worden als tandenpoetsen. En het is gewoon heel handig om dat zo vroeg mogelijk en op een positieve manier in ons ‘systeem’ te krijgen. In Australië weten ze al heel lang dat dat nodig is. Na een inspiratiereis naar Down Under, waar ik sprak met mensen van de Cancer Council  en waar ik meerdere scholen bezocht, besloot ik zo om in Nederland liedjes, spelletjes, filmpjes (met en zonder bekende Nederlanders) en digitale prentenboekjes te ontwikkelen. Dit materiaal kunnen ouders, leraren of kinderdagverblijven gratis downloaden en gebruiken om kinderen enthousiast te krijgen om ook te gaan smeren.


 
In Australië gaan ze trouwens nog een heel stuk verder: op de scholen die ik bezocht, moesten kinderen buiten hoeden of petten, lange mouwen en lange broeken dragen. Dat zie ik hier nog niet zo snel gebeuren; in Nederland bepalen we liever gewoon zelf wat we aan doen. En daar ben ik het ook wel mee eens. Je moet wel de informatie krijgen, maar wat je ermee doet, is vervolgens ook je eigen beslissing en verantwoordelijkheid.


Mijn non-profitproduct Suncover

Samen met de campagne Smeer je in! heb ik destijds ook de lijn Suncover gelanceerd. Ik was zelf op zoek naar een ongeparfumeerde en milde zonnebrandcrème met effectieve en veilige filters, en kon dat niet goed vinden. Goede zonnefilters zijn erg duur, dus daar wordt flink op bezuinigd. En voor een product voor je lichaam heb je daar ook nog eens veel van nodig. Dat is de reden dat ik mijn Suncover-zonnebrandcrèmes op non-profitbasis verkoop.


Binnenkort nieuw lesmateriaal over het belang van smeren tegen de zon

Maar goed, het is dus inmiddels al een poosje geleden dat ik deze campagne ben gestart, en het is wel weer tijd voor een beetje vernieuwing. Binnenkort is er daarom nóg meer lesmateriaal en informatie in een nieuw jasje te zien op de website smeerjein.nl. Nog eventjes geduld, ik hou jullie op de hoogte …


Moeten we nu al gaan smeren dan?

Het zonnige weekend leverde wel al een mailbox vol vragen op. Want moeten we nu al gaan smeren dan?

Het algemene advies is om zonnebrandcrème te gebruiken als de uv-index 3 of hoger is. En dat was het afgelopen dagen nog niet. Twijfel je, net als ik, over dat algemene advies? Want ook als de zonkracht of uv-index 3 of lager is, kan je huid toch al schade oplopen? En wil je vooral ook huidveroudering uitstellen? Dan kun je gewoon beter elke dag smeren. Het idee om pas zonnebrandcrème te gebruiken bij uv-index 3, is gebaseerd op de gedachte dat je ook nog voldoende zonlicht krijgt om vitamine D aan te maken in de huid. Maar als jij zorgt dat je vitamine D goed op peil is, is het voor je huid toch echt beter om al wat eerder te beginnen met smeren. Zeker als je lang buiten bent en een lichte huid hebt.


Vanaf de lente zorg ik dat ik thuis op een vaste plek zonnebrandcrème heb staan

Misschien vind je het nog niet zo’n duidelijk antwoord op de vraag, maar het is – dus –  gewoon ook niet zo zwart-wit. Ik kan je wel vertellen hoe ik het zelf aanpak. Ik zorg dat ik altijd zonnebrandcrème heb staan op een vaste plek in huis. En vanaf de lente gaat er in de tassen (en de sporttassen) van mijn kinderen ook altijd een flesje mee. Mijn kinderen zijn al jong begonnen met zelf smeren. Hoewel ze het super leuk vonden, werd het natuurlijk wel altijd een beetje een bende toen ze nog heel klein waren. Maar ik ben blij dat ik dat zo gedaan heb. Zonder bang te zijn voor de zon weten mijn kinderen nu hoe belangrijk het is om zich goed te beschermen. Vanaf maart tot oktober zit smeren echt in de routine, en in de wintermaanden volg ik eigenlijk vooral mijn eigen gevoel.


Ook ik vergeet het weleens in de ochtend, of ik ben te lui om een tweede keer te smeren

Hoewel ik meestal een factor gebruik zijn er ook dagen waarop ik vooral binnen zit en dat ik geen zin heb in dat extra laagje. En dat probeer ik jullie ook mee te geven: bouw een routine op in de maanden dat het echt nodig is en doe de overige maanden dat waar je je fijn bij voelt. En zelfs bij mij gaat het af en toe mis. Soms vergeet ik mijn zonnebrandcrème, soms onderschat ik de kracht van de zon en soms ben ik gewoon te lui om een tweede keer te gaan smeren. Dat hoort bij het leven; net als een keer te laat naar bed gaan, een wijntje te veel drinken of in een keer die zak drop leegeten.


Maar hoe zit het dan met de aanmaak van vitamine D? Juist in de winter is dat kleine beetje zon belangrijk toch? 

Een heel terechte vraag is inderdaad: hoe zit het dan met de aanmaak van vitamine D? Het lijkt een beetje op kiezen tussen twee kwaden. Aan de ene kant wil je je beschermen tegen de zon en het risico op huidkanker verminderen. Maar in dat geval lever je mogelijk in op de aanmaak van vitamine D (in deze blog lees je er meer over), met alle mogelijke gevolgen van dien. En op dat laatste is dus het advies gebaseerd om daarom pas te smeren bij uv-index 3.

Toch is het goed om te weten dat je met de manier waarop wij smeren (niet zo dik als we zouden moeten) echt nog steeds vitamine D zal aanmaken. En sowieso blokkeert geen enkele zonnebrandcrème voor honderd procent de uv-straling – er bereikt altijd wel iets de huid. Daarnaast maakt de ene persoon ook gewoon makkelijker vitamine D aan dan de ander. Zelfs in landen waar het gehele jaar door zon is, komt een vitamine D-tekort voor.


Wel gewoon lekker genieten van de zon

Voldoende vitamine D binnenkrijgen via voeding is natuurlijk het mooist, maar dat blijkt in de praktijk vaak erg lastig. Vooral voor kinderen, ouderen, mensen met een getinte huidskleur en zwangere vrouwen is het belangrijk dat de voeding wordt aangevuld met supplementen. Maar eigenlijk zou ik zelf iedereen willen adviseren om extra van deze vitamine te slikken. Nóg beter is om ook af en toe je vitamine D-gehalte te laten bepalen. En tegelijkertijd je huid zo goed mogelijk te beschermen tegen zonschade. En als het een keer niet lukt je daar vooral niet te veel zorgen over te maken.

Want door alle voorlichting en informatie over de risico’s zou je bijna nog vergeten te genieten van de zon. En dat moet je wel doen hoor. Al was het maar omdat je er vrolijk van wordt. Ik hoop in ieder geval op stralend weer de komende dagen; niet alleen voor jullie in Nederland maar ook in Lapland. Ik zou heel graag een keer het noorderlicht willen zien en daar is wel een onbewolkte hemel voor nodig. Fingers crossed!

 
Lieve groetjes,

Jetske

Onderzoekarts cosmetische dermatologie

Gerelateerde Berichten

38 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Maaike februari 27, 2019 (12:48)

  Hoi Jetske, geldt dit advies ook in het geval van zwangerschap? Of is het dan standaard elke dag ook als de zon licht of nauwelijks schijnt? Ik wil een zwangerschap masker graagvoorkomwn, maar kom wel graag buiten in het zonnetje met dit weer.

  • comment-avatar
   dr. Jetske Ultee februari 28, 2019 (07:19)

   Hoi Maaike,
   Precies dat wilde ik ook duidelijk maken met deze blog. Elke situatie is weer anders. In jouw geval is het zeker heel verstandig om dan heel goed te smeren 🙂

 • Lisa februari 27, 2019 (17:06)

  Ik smeer mijn gezicht alle seizoenen in; dacht ook dat dat aanbevolen werd?

  • comment-avatar
   dr. Jetske Ultee februari 28, 2019 (07:20)

   Klopt inderdaad als we het hebben over het beschermen tegen huidveroudering 🙂

 • Carlijn Kleinjan februari 27, 2019 (17:35)

  Hoi Jetske,

  Slik jij vitamine D supplemeten? En zo ja, mag ik dan vragen welke? Ik heb ook wel eens gehoord dat het slikken van vitamine D supplemeten niet effectief genoeg is.

  Grt Carlijn Kleinjan

  • comment-avatar
   dr. Jetske Ultee februari 28, 2019 (07:24)

   Hoi Carlijn,
   Ik gebruik zelf die van Dlux, maar het is inderdaad echt aan te raden je waardes (regelmatig) te laten checken bij je huisarts.

 • C februari 27, 2019 (21:10)

  Hi Jetske,

  Bij het gebruik van exfoliant moet je toch het hele jaar spf smeren? Of mag dit ook wat relaxter van okt-maart?

  • comment-avatar
   dr. Jetske Ultee februari 28, 2019 (07:28)

   Wist je dat (fruit)zuren juist ook je huid sterker maken en helpen bij zonschade… Het klopt dat de bovenste huidlaag iets dunner wordt ervan, en inderdaad zonbescherming is belangrijk daarom. Maar ja, je mag hier gerust wat relaxter in zijn, dat hoopte ik ook met de blog over te brengen 🙂

 • Iris februari 28, 2019 (08:00)

  Hoi Jetske,

  Over de zonnebrand doe ik altijd een laagje primer tegen het glimmen. Als ik een tweede laag zonnebrand smeer, moet ik dan eerst mijn gezicht reinigen of kan dit er gewoon overheen?

  Groet Iris

  • comment-avatar
   dr. Jetske Ultee februari 28, 2019 (08:28)

   Wat je zelf fijner vindt, maakt qua werking niet uit 🙂

 • Joy februari 28, 2019 (08:16)

  Hey Jetske 🙂

  Ik had begrepen dat we in Nederland sowieso pas vanaf ongeveer April vitamine D kunnen aanmaken. Omdat daarvoor de juiste golflengte UV straling, die VitD aanmaak in de huid stimuleert, gewoonweg niet tot ons land doordringen. Klopt dat?

  Dankjewel voor je reactie!

  • comment-avatar
   dr. Jetske Ultee februari 28, 2019 (08:30)

   Hoi Joy, dat advies heeft dan (denk ik) weer te maken met de uv-index. Die kijkt naar de kracht van uv-b straling, wat voornamelijk helpt vitamine D aan te maken. Maar zoals je waarschijnlijk ook wel hebt gemerkt afgelopen dagen, een hele dag zon levert toch voldoende uv-b straling (en uv-a natuurlijk) op 🙂 Tijden veranderen…

 • Rona februari 28, 2019 (08:22)

  Hallo Jetske,

  Ben al een paar keer geholpen aan huidkanker en zie door de bomen het bos niet meer met al die producten. Ben een vrouw van 63 en vroeger had je al die producten niet en dan zei mijn moeder ga maar lekker in de zon.Tientallen jaren ondervindt je de schade,

  Groet Rona

  • comment-avatar
   dr. Jetske Ultee februari 28, 2019 (08:33)

   Hallo Rona,

   Volgens mij is het niet helemaal goed gegaan met het versturen van uw bericht. Begrijp ik het goed dat u een fijn product zoekt om te beschermen tegen de zon? Misschien is het wel makkelijk om even te bellen anders: 010 – 43 63 276

 • roel februari 28, 2019 (11:43)

  Hoi jetske,
  Is er een reden waarom je geen spf producten met Zinc oxide of titanium dioxide formuleerd? Heb je bijvoorbeeld nog plannen om de zonnelijn hiermee uit te bereiden? Tip:, Een zonnebrand met silica erin zou een aanwinst zijn zodat er een heerlijk matte huidgevoel ontstaat, dan is het aanbrengen van een tweede laagje ook niet zo erg.

  • comment-avatar
   dr. Jetske Ultee februari 28, 2019 (12:31)

   Hoi Roel!
   Bedankt voor je berichtje 🙂 Ik heb vorig jaar toevallig nog best een uitgebreid stuk over deze twee zonnefilters geschreven: https://www.dr-jetskeultee.nl/hoe-veilig-zijn-zinkoxide-en-titaniumdioxide/

   Leuke tip! Ik moet wel zeggen, ik heb al eens wat geëxperimenteerd hiermee en ik vond het effect niet heel bijzonder als je werkt met de filters en de daarbij benodigde oplosmiddelen die ik gebruik. Wat sowieso ook trouwens wel goed werkt: een transparante poeder gebruiken erna om het te matteren.

 • Maris februari 28, 2019 (13:21)

  Heel veel plezier in Lapland Jetske ! Het is daar vast enorm mooi.

  • comment-avatar
   dr. Jetske Ultee februari 28, 2019 (13:51)

   Dankjewel! Ik heb ook zo’n vermoeden ja … 🙂

 • Robert februari 28, 2019 (15:08)

  Best Jetske,

  Dat je je goed moet insmeren als je op de lange latte staat en de zon schijnt dat weet ik (uit ervaring). Je bent dan toch weer een stuk dichter bij de zon.

  Maar ik heb geleerd dat je speciale zonnebrand met weinig tot geen water moet gebruiken i.v.m. bevriezingsgevaar. Zowel het product, maar ook je huid. Klopt dit, of kan dit verhaal naar het land der fabels? Ik koop altijd een tube en zonnebrand is echt een stuk dikker van structuur en de verpakking beweert dat het ook tegen de kou / bevriezing beschermd.

  Kortom is Suncover geschikt voor op wintersport of zou je een ander product adviseren. Zo ja welk product?

  • comment-avatar
   dr. Jetske Ultee maart 11, 2019 (14:12)

   Hoi Robert,
   De Suncover zonnebrandcreme kan je gebruiken tijdens wintersport. Wanneer de temperaturen zo extreem laag zijn dat er kans is op bevriezing van de huid kan dit ook gelden voor de crème die wordt aangebracht.
   Dit zien we in Europa niet zo snel gebeuren, maar dit is wel belangrijk om in de gaten te houden.

 • Lex maart 8, 2019 (12:13)

  Hoi Jetske, Ik heb een combinatie van seborroïsch eczeem en gist-acne (beiden veroorzaakt door pityrosporum/malassezia gisten). Na vanalles te hebben geprobeerd (ketoconazol, itraconazol, tacrolimus, corticosteroïden en 2 isotretinoïne kuren) bleven de klachten toch steeds terugkomen. Toen kwam ik er achter dat de gisten zich voeden met bepaalde cosmetica-ingrediënten, o.a. oliën, vetzuren, esters, polysorbates. Op internet is hier best veel over te vinden. Nu ik deze ingrediënten vermijd, gaat het inderdaad al een tijd een stuk beter. Helaas blijven er daardoor maar weinig verzorgingsproducten over die ik zonder problemen kan gebruiken… Ik vind het vooral belangrijk om een zonnebrandcrème te gebruiken, maar kan helaas geen geschikte vinden die hier in NL verkrijgbaar is. Heb jij (of andere lezers?) misschien tips? Alvast bedankt!

  • comment-avatar
   dr. Jetske Ultee maart 11, 2019 (14:32)

   Hoi Lex,
   Jeetje wat vervelend dat je al zoveel geprobeerd hebt, maar niks echt werkt. Wat gebruik je nu voor producten die goed gaan? Je zou dan bijna denken aan een zonnebrandspray waarin het hoofdbestanddeel dan vaak alcohol is… Onder het mom van; beter met een wat slechter product smeren dan helemaal niet beschermen tegen de zon. En dan een zo hoog mogelijke SPF omdat je met zoiets nooit dik genoeg kan smeren. Nog een tip dan ook: altijd eerst in je handen sprayen en dan pas op het gezicht.

   • Lex maart 11, 2019 (15:32)

    Hoi Jetske, Heel erg bedankt voor je reactie en tips! Ik ga op zoek naar een SPF spray om te testen of dat misschien goed gaat.
    Op dit moment gaan eigenlijk alleen de Eucerin Ultrasensitive kalmerende creme (normale tot gemengde huid) en pure vaseline goed. Tijdens mijn eerste istrotinoïne kuur smeerde ik Lanette creme en gebruikte ik jouw Uncover suncare SPF30. Dat ging toen heel erg goed, maar nu helaas (allebei) niet meer. Ik krijg dan binnen een dag kleine jeukende puistjes over mijn hele gezicht (in een soort clustertjes). Dit gebeurde o.a. ook bij de suncare SPF15, Biodermal Gevoelige Huid SPF50 en bij de Suncover. Zodra ik met de producten stop, verdwijnen de roodheid en bultjes dan weer na een aantal dagen.

 • Eline maart 9, 2019 (15:46)

  Hoi Jetske,

  Ik gebruik je foundation nu al een jaar met veel plezier! Het enige wat ik jammer vind is dat hij niet zo dekkend is waardoor de roodheid van mijn gezicht er gedurende de dag doorheen komt. Ik ben daarom nu aan het kijken voor groene druppeltjes die ik door de foundation kan mengen. Ik heb nu de Green Mix & Fix Colour Drops van Gosh gevonden, maar ik weet niet zo goed of deze de huid zouden kunnen irriteren. De ingrediëntenlijst is als volgt:

  Aqua\Water\Eau.Cyclopentasiloxane.CI 77891\Titanium Dioxide.Nylon-12.Glycerin.Diethylhexyl Adipate.Cera Alba\Beeswax\Cire d’abeille.Polyglyceryl-4 Isostearate.Cetyl PEG/PPG-10/1 Dimethicone.Hexyl Laurate.Prunus Serrulata Flower Extract.Salicornia Herbacea Extract.Tocopheryl Acetate.Pentaerythrityl Tetra-di-t-butyl Hydroxyhydrocinnamate.Dimethicone.Zinc Stearate.Caprylic/Capric Triglyceride.Disodium Stearoyl Glutamate.Ethylhexylglycerin.Aluminum Hydroxide.Phenoxyethanol.Benzoic Acid.Dehydroacetic Acid.CI 77492\Iron Oxides.CI 77491\Iron Oxides.

  Zou u dit product aanbevelen of afraden?

  Groetjes Eline

  • comment-avatar
   dr. Jetske Ultee maart 11, 2019 (15:04)

   Hoi Eline,
   Heb je al eens gedacht aan de Concealer? Met dit product kan je roodheid goed camoufleren. Het product wat je doorstuurt bevat helaas een ingredient dat de huid kan irriteren nameljk Benzoic Acid.

 • Jenna maart 9, 2019 (19:55)

  Hallo Jetske,

  Ontzettend bedankt voor alle nuttige informatie die je deelt hier op je blog. Ik heb onlangs je zonnebrandcreme gekocht en ben hier heel erg blij mee! Ook heb ik op basis van jouw productadvies enkele andere producten aangeschaft. Echt heel erg blij met zo’n duidelijke en informatieve site temidden van alle reclame uitingen die je doorgaans tegenkomt op het net. Ik ben door jou echt anders gaan kijken naar deze producten en dat is ontzettend waardevol, dus nogmaals bedankt!

  Groetjes,

  Jenna

  • comment-avatar
   dr. Jetske Ultee maart 11, 2019 (14:55)

   Hoi Jenna,
   Fijn om te lezen dat je zo blij bent met de zonnebrandcreme! Een wat een lief berichtje over mijn blog. Dank je!

 • Alice maart 10, 2019 (14:11)

  Hi Jetske, ik gebruik nu al een tijd met veel plezier de suncover zonnebraandcreme. Nu vroeg ik me af of de werking zou worden aangetast als ik er (een niet fototoxische) essentiele olie aan toe zou voegen? Zou de geur namelijk graag iets willen veranderen

  • comment-avatar
   dr. Jetske Ultee maart 11, 2019 (14:52)

   Hoi Alice,
   Mijn advies is om niks toe te voegen aam de Suncover. Wanneer er een ingredient aan de zonnebrandcreme wordt toegevoegd kan ik de werkzaamheid afnemen.

 • Testa maart 11, 2019 (19:44)

  Hoi Jetske,

  Allereerst heel erg bedankt voor alle verzamelde en prettig opgeschreven informatie (ook hulde voor je medewerkers bij de klantenservice!). Ik heb een tijdje geleden van Uncover de toner, exfoliant en Suncover aangeschaft en gebruik voor de rest nog wat producten die jij aanraadt in je productadvies. Ik heb het idee dat dit mijn huid goed doet en ook die van mijn vriend, die ik meteen ook een beetje aan het opvoeden ben 😉

  Wel heb ik een vraag. Over een tijdje ga ik op vakantie. Ik ben erg bezig met het beperken van mijn (negatieve) invloed op het milieu en ga om deze reden bijv. met de trein op vakantie en gebruik tijdens het douchen voor huid en haar Aleppo-zeep – dat is een soapbar die bestaat uit olijfolie en laurierbes en die zou weinig schade aanrichten wanneer je hem je doucheputje doorspoelt. Ken je het?

  Ik las dat je bij het ontwikkelen van je Bodycream ook rekening hebt gehouden met het beperken van milieuvervuiling, dus deze ga ik binnenkort ook maar eens aanschaffen. Maar vooral ben ik benieuwd naar de schadelijkheid voor de natuur van de Suncover, aangezien ik wel graag in zee wil zwemmen op vakantie. Ik las ergens dat Hawaï zonnebrandcrèmes met oxybenzine in de ban wil doen vanwege de slechte invloed ervan op de koraalriffen en als gevolg daarvan het uitsterven van honderden (zo niet duizenden) unieke diersoorten en algen (die niet alleen voor de natuur, maar ook voor de menselijke gezondheid en zuurstof onmisbaar zijn). Er zijn echter vast ook andere stoffen die het oceaanleven kapotmaken. Weet jij hier iets over te zeggen? Is Suncover (en de rest van de UNcover producten) bijvoorbeeld biologisch afbreekbaar? Of kan ik bijvoorbeeld beter Suncover gebruiken voor gewone (vakantie)dagen, maar als ik ga zwemmen overgaan op een volledig afbreekbaar of natuurlijk zonproduct (uiteraard zonder slechte alcohol en geurstoffen of spullen als lavendel)?

  Ik hoor het heel graag! Nogmaals bedankt voor al het advies en ga zo door. Vriendelijke groetjes

  • comment-avatar
   dr. Jetske Ultee maart 18, 2019 (08:15)

   Hoi Testa,
   Dank je voor de complimenten. Fijn om te lezen dat de producten je goed bevallen!
   Hoe reageert je huid op het wassen met de zeep? Het heeft namelijk wel een wat hoge pH waarde, wat weer voor huidirritatie kan zorgen… Scheelt wel als je geen heel gevoelige huid hebt en het niet elke dag gebruikt.
   Wat goed dat je zo bezig bent met het beperken van milieuvervuiling. Wat betreft de afbreekbaarheid van zonnefilters, dat zegt dus weer verder niets over de schade welke deze aan kunnen richten op bijvoorbeeld het koraal… Tot dusver zijn het de filters oxybenzone en octinoxate naar mijn weten waarvan het bewezen is dat ze het koraal aantasten. En die stonden sowieso al niet in mijn lijstje van goede filters, dus die ga je bij mij ook niet terugvinden.
   Ken je de Nederlandse Cosmetica Vereniging? Ik denk dat je dit wel interessant vind: https://www.ncv-cosmetica.nl/cosmetica/duurzaam-ondernemen/

 • Celine maart 11, 2019 (19:49)

  Hoi jetske,

  Ik heb een vraag over een ander onderwerp. Ik heb vaak last van knalrode wangen en opvlammingen en wil hievoor graag in behandeling gaan bij een huidtherapeute. Alleen ik vind het erg lastig om te kiezen tussen verschillende klinieken. Weet jij zelf of de volgende klinieken aan te raden zijn: huidinstituut houten, velthuiskliniek Eindhoven of skin kliniek utrecht?

  Alvast bedankt!

  Groeten,
  Celine Tan

  • comment-avatar
   dr. Jetske Ultee maart 14, 2019 (11:11)

   Hoi Celine,
   Ik kan je Skin Kliniek Utrecht van Annelijn van Ierland van harte aanraden 🙂

 • Katrien maart 13, 2019 (14:43)

  Beste Jetske,

  Ik vroeg mij af hoe jij denkt over bloedtesten die voedselintolerantie’s aan het licht zouden brengen (intolerantie’s, géén allergieën).
  Zijn deze al ‘wetenschappelijk verantwoord’? Of is het voorlopig nog beter om, wanneer je geen echte allergie hebt, gewoon gezond te eten en eventueel je huid in de gaten te houden (te zien of er op bepaald voedsel een huidreactie ontstaat)?

  Groetjes,
  Katrien

 • Noa maart 14, 2019 (11:08)

  Hoi,

  Ik vroeg me af of een creme of foundation in een pompflacon goed of slecht is? Komt er dan niet veel lucht erin?

  Groetjes noa

 • Suus maart 18, 2019 (10:57)

  Hi Jetske,
  Wat vind je van de Mineral Daydream Makeup Primer Unscented SPF 30 van Coola, zie onderstaand de ingrediënten. Ik heb last van melasma en wil standaard een spf onder mijn foundation dragen en nu werd ik getipt op deze. Hoor heel graag je mening!

  Titaandioxide (zonnebrand) 2,3%, zinkoxide (zonnebrand) 4,0%. Inactieve Ingrediënten: Alumina, Cyclopentasiloxane, Dimethicone, Dimethicone / Vinyl Dimethicone Crosspolymeer, Hexyl Laurate, Iris Pallida Bladcelextract, Isododecane, Lonicera Japonica Callus Extract, Mica, Nymphaea Alba Bladcelextract, PEG-10 dimethicon, Polyglyceryl-4 isotearaat, Polysilicone -11, silica, stearinezuur, titaniumdioxide, trimethylsiloxysilicaat.