• Dr. Jetske Ultee

Mijn tweede boek

Time flies! In april 2012 bracht ik ‘Dr. Jetske’s Huidboek’ uit. Al snel wist ik dat het niet bij dat ene boek zou blijven. Ik ben namelijk nog lang niet uitgepraat over acne, rimpels, pigmentvlekken, wonder ingrediënten, mythes, valse claims en het gezond houden van je huid.

Ik heb mijn eerste boek weleens mijn vijfde kind genoemd, het was in alle eerlijkheid een behoorlijk zware bevalling… Omdat ik bij de geboorte van mijn tweede boek wel een beetje extra hulp kan gebruiken (ben ook de jongste niet meer) vraag ik jullie steun! Mijn tweede boek wordt een ‘vraag & antwoord’ boek. Heb je een huidvraag waar je al enorm lang mee in je maag zit en maar geen antwoord op kunt vinden, laat hem achter in de reacties of stuur je vraag naar uncoverskincare@dr-jetskeultee.nl en wellicht vind je hem terug in mijn boek! Na al jullie inzendingen en als het boek af is zullen er een aantal boeken worden verloot.

Geniet van je weekend! Ik zit het weekend achter mijn schrijftafel…

Groetjes, Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

83 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Maartje juli 13, 2015 (23:20)

  Beste Jetske,

  Wat ben ik blij met de ontdekking van je site! Op het moment ben ik al je blogs aan het doornemen om de informatie te verzamelen die voor mij van belang is. Ik heb lichte couperose op mijn wangen (ik ben 22 jaar en denk ervoor het weg te laten laseren is dit verstandig op mijn leeftijd?) en voor de rest een gaaf huidje. Echter vraag ik mij af wat ik het beste kan doen om enkele zwarte comedonen op mijn neus te verhelpen/voorkomen?

  Ik wens je heel veel succes met je tweede boek en blijf je volgen!

  Groetjes Maartje

  • author-avatar
   Jetske augustus 18, 2015 (10:00)

   Beste Maartje,

   Leuk om te lezen dat je blij bent de blog.

   Voor wat betreft de couperose vaatjes op je wangen kan je dit zeker weg laten laseren.

   Wat fijn om te lezen dat je verder een gave huid hebt! Je kan salicylzuur op de neus aanbrengen om de comedonen te verminderen/voorkomen. Verder kan je je huid nog verzorgen met een milde cleanser, moisturizer en uiteraard een zonnebrandcrème!

   Groetjes Jetske

 • Joke december 9, 2014 (05:25)

  Beste Jetske, ik ben een vrouw van 40 met helaas al 16 jaar last van de nasleep van een zwangerschapsmasker (trekt weg hoor mevrouw na de bevalling, niet dus…..). Ook door ziekte merk ik dat mijn huid snel verouderd, krijg al maandelijk vitamine B injecties maar haal uit voedingsstoffen weinig tot niets goeds…. Mijn vraag is kan ik onderstaande producten om en om gebruiken om mijn slappe verouderde huid wat mooier te krijgen en de pigmentvlekken iets te laten verminderen ?

  Philiosphy vit.C powder (mixen met mijn nachtcreme)

  Ingredients:

  ascorbic acid, panthenol, zinc pca, copper pca, camellia oleifera leaf juice, dipotassium glycyrrhizinate, arginine, cysteine, aloe barbadensis leaf juice.

  en de andere nacht La Roche Posay Redermic R

  Ingredienten

  AQUA / WATER, ISOSTEARYL NEOPENTANOATE, GLYCERIN, OCTYLDODECANOL, PROPYLENE GLYCOL, PENTYLENE GLYCOL, ACRYLAMIDE/SODIUM ACRYLOYLDIMETHYLTAURATE COPOLYMER, CETEARYL ALCOHOL, GLYCINE SOJA OIL / SOYBEAN OIL, TRIETHANOLAMINE, ISOHEXADECANE, SODIUM HYALURONATE, RETINOL, RETINYL LINOLEATE, ADENOSINE, CAPRYLOYL SALICYLIC ACID, CAPRYLYL GLYCOL, POLYSORBATE 80, PHENOXYETHANOL, PARFUM / FRAGRANCE.

  Overdag gebruik ik alleen een zonbescherming factor 20, heb niet echt een gevoelige huid. Zou deze combinatie om en om kunnen werken ? Ik hoor graag van u, groetjes

  • author-avatar
   Jetske januari 29, 2015 (16:15)

   Beste Joke,

   Zelf ingrediënten toevoegen aan een bestaande crème is niet erg makkelijk. Ingrediënten zoals vitamine C en niacinamide moeten op een bepaalde temperatuur worden toegevoegd om de werkzaamheid van het ingrediënt optimaal te houden. Ook moet je de pH goed in de gaten houden, De poeder ziet er in principe qua ingrediënten prima uit. De nachtcrème bevat parfum, dit is nummer een allergeen en adviseer ik te vermijden. Overigens kan een goede crème zowel in de avond als ochtend gebruikt worden. In de ochtend gebruik je aanvullend een zonnebrandcrème. Omdat 90% van de huidveroudering ontstaat door de zon is het dagelijks smeren van een zonnebrandcrème erg belangrijk.
   Met betrekking tot de melasma zou ik je willen adviseren contact op te nemen met het SNIP: Sectie Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen. Zij kunnen bekijken hoe diep het pigment zit en welke behandeling het meest effectief zal zijn. Succes!

   Groetjes Jetske

 • Irma oktober 30, 2014 (09:44)

  Ook ik ben een enorme fan van je, en heb natuurlijk je 1e boek ook al, ik smeer elke dag de zonnecreme van je op mijn gezicht en s`nachts de vit A creme 5%, ik hoop dat ik goed bezig, ben en ik kijk graag uit naar je 2e boek.

  Succes ermee . groetjes

  • author-avatar
   Jetske november 19, 2014 (16:00)

   Beste Irma,

   Wat fijn om te lezen dat je zo n fan bent. En uiteraard ook dat je je zo goed insmeert met een zonnebrandcrème ;-). Dank je wel voor het vertrouwen!

   Groetjes Jetske

 • susan september 18, 2014 (16:12)

  wanneer is de planning voor de lancering van het 2e boek? ben erg benieuwd 🙂

  • Jetske oktober 2, 2014 (14:07)

   Beste Susan,

   We zijn er druk mee bezig, ik hoop dat m’n nieuwe boek volgend jaar klaar is!

   Groetjes Jetske

 • Jannet september 13, 2014 (22:32)

  Dag Jetske,

  Mijn vraag is of het gebruik van natuurlijke aminozuren ook echt iets voor je huid doet, of dat ik simpelweg gewoon meer groente en fruit moet eten. Ik gebruik ze sinds kort, van het merk Juvel-5. Groetjes, Jannet

  • Jetske oktober 2, 2014 (14:06)

   Beste Jannet,

   Een gevarieerd voedselpatroon met voldoende groenten en fruit is altijd belangrijk. Een supplement is altijd een toevoeging, geen vervanging. Er is geen bewijs dat supplementen meer voor de huid doen dan een goede veelzijdige voeding.

   Groetjes Jetske

 • Irene september 4, 2014 (20:14)

  Beste Jetske,

  Ook ik ben groot fan van je producten. Ook al is die tijd nog niet aangebroken zou ik graag ook wat meer info willen betreffende menopauze in je boek. De hormoon verandering in je lijf en de problemen die dat met zich mee brengt. Ik heb het idee dat het soms nog beetje taboe is. Gezichtsbeharing, hormoon spiegel laten controleren om de balans te herstellen. Een over botox. Het wordt nog veel gebruikt maar hoor ook veel negatieve berichten. Wat is waar?

  • Jetske september 11, 2014 (16:07)

   Beste Irene,

   Bedankt voor je vraag. Wie weet vind je hem terug in mijn tweede boek!

   Groetjes Jetske

 • Vera augustus 18, 2014 (18:32)

  Hoi Jetske,

  Graag zou ik meer willen weten over nutricosmetics.

  Over welke vitaminen je wanneer nodig hebt (verschillende huidproblemen/gewenste verbeteringen) en waar ik op moet letten als ik nutricosmetics wil gaan aanschaffen.

  • Jetske augustus 26, 2014 (15:14)

   Beste Vera,

   Bedankt voor het doorgeven van je vraag. Wellicht komt die terug in mijn nieuwe boek!

   Groetjes Jetske

 • eveline augustus 9, 2014 (18:23)

  ik heb juist uw boek online besteld. zit al vol ongeduld te wachten.

  ik ben 41 en ik zou graag weten hoe ik m n huid kan behandelen op stevigheid. nu gebruik ik voornamelijk jojoba olie, avocado olie en zonnepitolie. ik heb gelezen dat kurkuma goed zou zijn om uw huid te verstevigen. klopt dit?

  alvast bedankt. groetjes eveline.

  • Jetske september 11, 2014 (15:03)

   Beste Eveline,

   Het schijnt dat kurkuma goede eigenschappen bevat wat betreft de werkzaamheid op de huid (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24085048). Het blijkt wel dat het ingrediënt lastig toepasbaar is in cosmetica omdat het moeilijk op te lossen is en onstabiel is. Mijn voorkeur zou uit gaan naar een ingrediënt zoals vitamine C: http://jetskeultee.nl/vitamine-c/obj7777404.

   Groetjes Jetske

 • author-avatar
  Jetske juli 9, 2014 (16:54)

  Beste Helo,

  Je zou ook heel goed beide exfolianten kunnen gebruiken, om de dag afwisselen of van allebei 1 pompje nemen en mengen..!

  Groetjes, Jetske

 • Helo juni 29, 2014 (20:02)

  Hoi Jetske,

  De laatste tijd ben ik me aan het verdiepen in exfolianten, maar ik weet niet goed welke ik moet kiezen want ik ben 30, heb wel eens last van puistje en heb ook een aantal pigmentvlekken (volgens mij veroorzaakt door de zon toen ik antibiotica slikte tegen acne) en dus heb ik het idee dat beide types wel geschikt zouden kunnen zijn… Hellup 🙂

  Ik kijk hoe dan ook uit naar je tweede boek!

 • Anne juni 11, 2014 (21:18)

  Wat geweldig dat je een 2e boek gaat schrijven!

  Ik heb een aantal vragen:

  1. Hoe kan je oude acne vlekken het beste behandelen? (ik bedoel hiermee de rode vlekjes die nog jarenlang aanwezig kunnen zijn, en eventueel over kunnen gaan in putjes in de huid) Salicylzuur lijkt bij mij niet te helpen

  2. Hoe houd je een vochtarme huid in goede conditie?

  3. Wat kan je nu echt het beste doen tegen cellulitis?

 • Diana juni 4, 2014 (20:02)

  Ik zou graag willen weten hoe je het beste een (droge) vochtarme huid kan verzorgen, en wat de beste cremés maskers etc daarvoor zijn. Ik vind dat er veelste weinig te vinden is over de vochtarme huid. Ik heb het huidboek maar helaas stond er ook niet veel over in.

 • Marleen mei 26, 2014 (10:53)

  Vraag voor het nieuwe boek:

  Hoe werken de zogenaamde porieplakkers , bv. van Bioré?

  Je maakt de huid nat, plakt een strip op neus-kin-wangen-waar dan ook, laat deze opdrogen en vervolgens trek je de opgedroogde pleister voorzichtig van de huid. Resultaat: talgpropjes zitten vast aan de pleister en worden verwijderd. Doel: verstopte porien reigingen en ontstekingen voorkomen.

  Ik hoor er maar weinig mensen over, hoewel het al jaren op de markt is en inderdaad het een en ander verwijderd.

 • Marielle april 30, 2014 (19:36)

  Ik heb altijd puisten na dat ik in de stad ben geweest en lang te voet heb rondgelopen daar (ik passeer dan veel auto s die staan te wachten voor het rode licht). Ik heb ook astma en moet dan zwaar hoesten na dat ik in de stad ben geweest. Ik weet dat longproblemen en acne samengaan. Kan ik dit voorkomen?

  Ik neem voor mijn longen al msm, omaga 3 en drink regelmatig rood druiven sap ik merk wel dat het werkt want vroeger was ik soms ziek na dat ik in de stad ben geweest en nu niet meer juist dat hoesten. Maar goed. het gaat dus over de vraag voor mijn huid.

 • Ann april 30, 2014 (13:54)

  Ik heb maar een kort vraagje wat betreft panthenol. Waarom wordt dit ingredient niet gebruikt in de moisterizers van Uncover? Groetjes , Ann

 • caroline april 16, 2014 (08:32)

  Hoi Jetske,

  Super dat je weer een boek gaat schrijven!

  Ik heb ook een vraag voor je. Voor mijn werk maar ook prive reis ik regelmatig met het vliegtuig. Hoe schoon ik mijn huid ook hou en hoeveel ik het probeer te hydrateren, ik krijg altijd wel ergens op mijn gezicht een puist. Vaak ben ik er na de reis nog dagen zoet mee. Wat moet ik nu wel en wat juist niet doen om mijn huid zo goed mogelijk te verzorgen in het vliegtuig?

 • Anneloes april 12, 2014 (11:55)

  Hoe bewaar je huidverzorgingsproducten het beste als je op vakantie bent. Met name als het erg warm is?

 • Britt april 10, 2014 (16:32)

  Welke ingrediënten helpen echt tegen de wel bekende mee-eters? ik gebruik al ongeveer een half jaar salycilzuur (paula s choice 2%) maar heb nogsteeds erg veel mee-eters. ik reinig mijn gezicht goed en al mijn huidverzorging is jetske-proof . Van mijn puistjes heb ik geen last meer ! daar wil ik je voor bedanken!

  Groetjes

 • angela april 10, 2014 (11:30)

  Jetske, vraag voor je 2e boek (wanneer komt ie uit??); wordt couperose (milde vorm) geactiveerd door gebruik van Vitamine A creme, AHA/BHA (ook peelings), vitamine C en andere actieve ingrediënten?

 • Berber april 9, 2014 (10:02)

  Beste Jetske, geweldig nieuws dat je een tweede boek gaat maken. Als fan van jouw producten en eerste boek kijk ik er nu al naar uit. Ik heb een paar vragen voor je.

  Al vanaf mijn kindertijd heb ik huidplooien in hals en decolleté (halve maan van schouder naar schouder). Ik vind dit nogal storend en vraag me af wat ik hier aan kan doen. Ze worden nu ik in de veertig ben ook nog zichtbaarder terwijl mijn gezichtshuid nog mooi glad is (mede dankzij jouw producten 🙂 ).

  Er is altijd veel aandacht voor het gezicht, maar ik zie in mijn omgeving veel oudere vrouwen die ruim in hun huid komen te zitten, bijv. armen en benen. Ze vinden het stuk voor stuk vreselijk. Wat kun je naast gezond eten/drinken, bewegen en goede zonbescherming doen om dit (zoveel mogelijk) te voorkomen? Hoe blijven sterren zo strak? Kun je als je eenmaal huisverslapping hebt nog iets doen om het te verbeteren?

  Misschien kun je nog (meer) tips geven voor de juiste lichaamsverzorging. Hoe vaak moet je scrub of exfoliant gebruiken etc.

  Dan als laatste, hoe kun je lippen het beste verzorgen? Kun je hierop de zonbescherming van Uncover gebruiken?

  Heel veel succes met je boek en nieuwe producten!

 • Marielle april 8, 2014 (19:59)

  Beste Jetske, ik hoor veel over producten met retinol ook op je blog. En Paula s Choice heeft een product met retinol namelijk de RESIST Intensive Wrinkle-Repair Retinol Serum. Ik lees ook veel goede reacties van mensen hier over maar ik zie wel in de ingrediëntenlijst dat dit product niet een hoge dosis retinol bevat

  http://www.paulaschoice.nl/resist-intensive-wrinkle-repair-retinol-serum.html

  Nu mijn vraag is dit product zijn geld waardig?

  Of zijn het meer de siliconen die zorgen voor dat goede huidgevoel? Het product zit wel in een luchtdichte verpakking zo te zien.

 • Niroj april 7, 2014 (16:42)

  Hallo Jetske, ik ben een groot fan van jouw blog en kijk een paar keer per week om zelfs alle oude onderwerpen te lezen.

  mijn vraag is: is het verstandig om een AHA gel van 5% iedere avond te smeren?

 • Monique april 7, 2014 (10:49)

  Super Jetske, dat je een tweede boek gaat maken!

  Ik heb een vraag over de bb cream die ik al een tijdje gebruik en waar ik eigenlijk heel tevreden over ben, maar vermoed dat er ingrediënten in zitten die niet zo heel best zijn voor mijn huid. Het gaat om de Dream Pure BB Cream van Maybelline. Dit is de ingredientenlijst:

  Water, Dimethicone, Isododecane, Glycerin, Diisostearyl Malate, Kaolin, Disteardimonium Hectorite, Salicyric Acid, Peg-9 Polydimethylsiloxythyl Dimethicone, Sodium Chloride, Phenoxyethanol, Dimethicone/Polyglycerin-3 Crosspolymer, Peg-10 Dimethicone, Sodium Hydroxide, Sodium Dehydroacetate, Chlorphenesin, Disodium Stearoyl Glutamate, Acrylates Copolymer, Tocopherol, Ascorbyl Palmitate, Aluminum Hydroxide, Peg-9, Dipropylene Glycol.

  Kun je hier iets over zeggen? Ik ben erg benieuwd!

  Groetjes Monique

 • me april 7, 2014 (10:27)

  ik zou graag wat meer willen weten over huidverzorging bij baby s en kinderen en waar je wanneer mee moet beginnen! Moet je een pasgeboren baby bijvoorbeeld al insmeren met zonnecreme?

 • wouter april 4, 2014 (11:47)

  beste jetske of peter , ik heb ook een vraag , ik denk dat ik mij van de week zeker een keer verveelde , want ik ben uit nieuwschierigheid de ph waarden van paar produkten gaan controleren . Ik heb van die ph waarde test strips bij de apotheek vandaan die hun zelf ook gebruiken, met waarden van 1 t/m 14 en deze strips hebben 4 kleuren om te vergelijken

  Tot mijn verbazing leide dat tot de volgende uitslag , dit zijn paar voorbeelden : 2 scheerzepen hadden ph10 , maar mijn water had ph8 2x gemeten ,decubal en neutral facewash ook ph8 , olijfolie en jojobaolie ph6 , neutral scheerschuim ph8 , maar de neutral haarconditioner ph4 en hier bleek ik ook op te reageren met rode vlekken en schilfers, neutral facecreme had weer ph6 en notabene de toner en de cleanser van jetske ultee had weer keurig een ph5 , nou kan het natuurlijk afwijken wat je met zo een stripje meet, maar dit zetten mij toch aan het denken . mijn vraag is tot hoever moet je dit nu serieus nemen, want als ik internet mag geloven, ook de kringapotheek op hun site , moet je niet teveel met phhuidneutrale afwijkende producten wassen en smeren , is dit nou iets waar je opmoet letten of kan je dit wel negeren , ik was al een jaar aan het rotzooien met onverklaarbare schilvering tot ik echt irritatie rode vlekken in mijn nek kreeg en zelfs nog bij 2 verschillende dermatologen geweest die werkenlijk niks weten,dit bleek de neutralconditioner te zijn met maar 4 ingredienten notabene. groetjes van wouter.

 • wouter april 4, 2014 (11:46)

  beste jetske of peter , ik heb ook een vraag , ik denk dat ik mij van de week zeker een keer verveelde , want ik ben uit nieuwschierigheid de ph waarden van paar produkten gaan controleren . Ik heb van die ph waarde test strips bij de apotheek vandaan die hun zelf ook gebruiken, met waarden van 1 t/m 14 en deze strips hebben 4 kleuren om te vergelijken

  Tot mijn verbazing leide dat tot de volgende uitslag , dit zijn paar voorbeelden : 2 scheerzepen hadden ph10 , maar mijn water had ph8 2x gemeten ,decubal en neutral facewash ook ph8 , olijfolie en jojobaolie ph6 , neutral scheerschuim ph8 , maar de neutral haarconditioner ph4 en hier bleek ik ook op te reageren met rode vlekken en schilfers, neutral facecreme had weer ph6 en notabene de toner en de cleanser van jetske ultee had weer keurig een ph5 , nou kan het natuurlijk afwijken wat je met zo een stripje meet, maar dit zetten mij toch aan het denken . mijn vraag is tot hoever moet je dit nu serieus nemen, want als ik internet mag geloven, ook de kringapotheek op hun site , moet je niet teveel met phhuidneutrale afwijkende producten wassen en smeren , is dit nou iets waar je opmoet letten of kan je dit wel negeren , ik was al een jaar aan het rotzooien met onverklaarbare schilvering tot ik echt irritatie rode vlekken in mijn nek kreeg en zelfs nog bij 2 verschillende dermatologen geweest die werkenlijk niks weten,dit bleek de neutralconditioner te zijn met maar 4 ingredienten notabene. groetjes van wouter.

 • Luc april 3, 2014 (20:28)

  Beste Jetske,

  Waar ik nu echt nieuwsgierig naar ben is of minerale makeup nu wél of juist niet goed is voor de huid. Hierbij denkend aan minerale makeup met alleen maar mineralen. Mica, titanium dioxide en ijzer oxide.

 • Brechtje april 3, 2014 (14:59)

  Beste Jetske, Bieden anti-oxidanten in een crème voldoende bescherming tegen uv-straling op een donkere, bewolkte winterdag?

 • Femke april 2, 2014 (13:29)

  Wat ik me afvraag:

  Eigenlijk is de spf in een dagcreme niet te vergelijken met die van echte zonbescherming; het beschermt niet even goed en vaak smeer je het er niet dik genoeg op. Wat nu als je een dagcreme met spf 30, een primer met spf 30 én een foundation/BB cream met spf 30 combineert? Logischerwijs zou je dan toch redelijk beschermd moeten zijn voor een normale dag (geen standdagje uiteraard) en door de drie lagen spf toch wel vergelijkbaar met zonnebrandcreme spf 30?

  • Peter april 3, 2014 (18:29)

   Wat ik weet is dat make-up in de praktijk een erg lage bescherming geeft, gemiddeld spf 1 tot 1.4. Bovendien breng je make-up niet egaal genoeg aan. In principe kan een dagcreme voldoende bescherming bieden wanneer je voldoende aanbrengt, 2 mg/cm2.

   • Lydia april 3, 2014 (20:03)

    Toch vind ik het vreemd. Onze dochter is halfbloed Indonesisch en snel gekleurd. In de zomer heeft ze altijd foundation met spf25 op van La Roche Posay. Ze heeft op het eind van de zomer hooguit een heel licht tintje in haar gezicht . Wat ik bedoel te zeggen is dat ik het toch echt duidelijk zie in de praktijk dat het toch wel veel zon tegenhoudt. Ook mijn eigen dagcreme met spf15 zorgt ervoor dat ik niet verbrand. Beiden zijn we geen zonaanbidders die een halve dag in de zon zitten maar voor een paar uurtjes beschermt het toch echt genoeg.

    Of gaat het hier voornamelijk over de uva schade en niet over de zichtbare verbranding?

 • Inge april 2, 2014 (00:10)

  Hoi Jetske,

  Ik vind je producten ronduit geweldig en volg al je tips op. Nu heb je heel veel geschreven over bescherming tegen de zon, omdat deze schadelijk is voor de huid (ik smeer me een ongeluk 🙂 ), maar ik ben benieuwd hoe om te gaan met het volgende…

  Ik werk onregelmatige diensten en aan het einde van mijn nachtdienst is mijn huid zeer onregelmatig en soms ook gevoelig. Vrouwelijke collega s hebben hier ook last van. Wat kunnen we doen tegen het tekort aan zon voor onze huid?

  Groetjes Inge

  Ps. Je hebt mijn zelfvertrouwen een ontzettende boost gegeven met je website en producten, super bedankt daarvoor!

  • Marielle april 7, 2014 (19:13)

   Vitamine D pillen nemen. Vrouwen vanaf 50 jaar zouden dagelijks alle seizoenen vitamine D pillen moeten nemen. Er zijn maar 2 maanden dat je eigenlijk geen vitamine D pillen moet nemen en dat zijn juli en augustus. Heel veel mensen hebben een tekort aan vitamine D en dat kan echt gevaarlijk zijn zeker omdat jij zelfs nachtwerk doet is het voor jou nog veel belangrijker om vitamine D te nemen!

   http://www.consumed.nl/ziekten/vitamine_d_tekort

 • Maxime van der A april 1, 2014 (21:40)

  Lieve Jetske,

  Ik ben dol op het huidboek en gebruik hem ook regelmatig om te raadplegen..

  Wat ik nog graag wil weten: waar moet ik op letten bij een zonnebrand (voor het gezicht) zodat ik geen puistjes, irritaties of witte waas krijg?

  Liefs Maxime.

  • Marielle april 7, 2014 (19:07)

   Producten met titanium dioxide en of zink oxide zorgen voor een witte waas.

 • geertje april 1, 2014 (19:33)

  Hallo Jetske,

  ben 76jaar!! jaja, Heb last van ouderdomswratten verruca seborr

  hoica in het gezicht.Huisarts wil er niets aan doen.Dermatologe zegt dat het komt van de slappe huid(ze zitten bijna op de kaaklijn.) Dus zij doet er ook niets aan. Wel advies om naar een schoonheidsinstituut te gaan.Maar hoeveel kost dat wel niet en komen ze dan toch weer terug?

  met vriendelijke groet, geertje

 • HenSon april 1, 2014 (13:50)

  Jetske, verheug me nu al enorm op je tweede boek! Geweldig vooruitzicht.

  Gebruik trouw je producten, wil nooit meer iets anders. Alle veel te dure mooi verpakte producten met valse claims 2 jaar geleden weggegooid. Nu, twee jaar later heb ik een mooiere huid dan ik de afgelopen twee jaar heb gehad 🙂

  Vraag betreft het volgende, bij sterke temperatuur wisselingen wordt mijn huid niet gewoon droog, maar krijg ik echte vellen. Bij dalende temperaturen. Heb ook al de huidtesten opnieuw beantwoord, maar dan zou ik voor een paar dagen precies alle andere producten moeten kopen. Het is niet echt een probleem, soms vervelend. Het is vooral aan het einde van de dag. S morgens ziet mijn huid er nog normaal uit.

  Tweede vraag, ik heb hele droge handen, geen kloven of eelt, maar kan de hele dag incremen, de huid blijft droog. Nu heb ik wel een hele dunne huid volgens de dermatoloog.

  Heb je al een deadline voor je boek?

  Veel groeten,

  HenSon

  • huirne@icloud.com april 1, 2014 (13:53)

   Correctie: sinds twee jaar een mooiere huid dan de afgelopen twintig jaar!

 • Kathinca Griffioen april 1, 2014 (10:17)

  Hallo Jetske

  Niet lachen hoor, ik loop al tegen de 60 en ben ook nog steeds druk met huidverzorging. Ik ben dol op smeren, dat begon als klein kind al. Maar sinds ik jouw huidproducten gebruik ben ik trouw gebleven aan Uncover. Ik ben erg blij met wat je allemaal doet. Dat wilde ik even kwijt.

 • Daphne maart 31, 2014 (20:12)

  Aanvullend op de vraag van Mirjam vraag ik me af waarom je eigenlijk elke twee uur zou moeten smeren met een anti-zonnebrandcrème die stabiele zonnefilters heeft zoals de Uncover en Suncover.

 • Mirjam maart 31, 2014 (15:02)

  Ha Jetske,

  Nu het weer lente wordt, kom ik vanzelfsprekend meer en langer buiten. Ik gebruik al jaren dagelijks een dagcreme met spf als basis. Daarover komt makeup: foundation, concealer, poeder, oogmakeup, lippenstift. Na een tijdje in de zon zou je eigenlijk moeten bijsmeren, maar hoe doe je dat met een opgemaakt gezicht? Minder makeup is voor mij eigenlijk geen optie :-). Ik ben benieuwd naar je tips?

 • Moi maart 29, 2014 (22:06)

  Ik heb een aantal vragen:

  1. Wat kan je doen tegen ingegroeide haartjes en heb je tips voor het ontharen van het gezicht? Wat ik nu doe is scrubben want ik merk dat een exfoliant niet werkt tegen ingegroeide haartjes en ik hars mijn gezicht met waxstrips.

  2. Het 5 stappenplan is duidelijk, ik heb zelf een droge tot gecombineerde huid en gebruik dan ook een glycolzuurexfoliant. Maar ik heb ook wel eens puistjes en ik merk dat salicylzuur daartegen goed werkt, in de vorm van een spottreatment. Maar hoe kan ik deze 2 met elkaar combineren? En ik zou ook graag met een vitamine A zuur creme willen beginnen, maar hoe kan ik deze dan het beste verwerken in mijn huidverzorgingsroutine?

  3. Waar ik erg benieuwd naar ben, en hopelijk ook wat van kan leren, is wat jou eigen huidtype is en wat je dagelijkse / wekelijkse skincare routine is? Ik vind dat je veel kan leren van theorie maar hoe producten in de praktijk gebruikt moeten worden en hoe te combineren met elkaar enz is weer een heel ander verhaal.

  Ik hoop antwoord op deze vragen te krijgen! Ik heb in ieder geval al heel veel geleerd van het eerste boek en ik kijk nu al uit naar het tweede. Keep up the good work!

 • Ger maart 29, 2014 (10:20)

  Dag Jetske,

  In je 2e boek een speciaal hoofdstuk voor pubermeiden (en jongens)? Beginnen dan met allerlei make-up en ander smeerseltjes en hebben geen idee wat het uitwerkt op de langere termijn. Voor mijn dochter en zoon heb ik jouw acne tips overgenomen en die producten gebruiken ze nu. Evenals de informatie over anti transpiratie.

  • Marielle april 7, 2014 (19:02)

   Ik ben nu 22 jaar en toen ik een tiener was wist ik niks over ingrediënten en smeerde sterke producten tegen acne Clearasil, L Oréal, Nivea,… en nu zit ik hierdoor met contact dermatitis en clowns eczeem.

   Ik gebruik nu vooral producten van Olaz en Paula s Choice en mijn huid is helemaal opgeknapt.

 • Mariska maart 28, 2014 (19:44)

  Hoi Jetske,

  Mijn vraag voor jou is als volgt:

  Er wordt altijd veel aandacht besteed aan de verzorging van je gezicht, terwijl je handen ook veel te lijden heb door zon en zeep. Wat kun je het beste doen om je handen goed te verzorgen? Het zou erg jammer zijn als je gezicht er gezond uit ziet en je handen rimpelvellen zijn.

 • J maart 28, 2014 (17:24)

  Hoi Jetske,

  De deodorant van Dove de Pure is deze wel goed om te gebruiken .Ik kan nergens zien of hier aluminium inzitten die niet goed zijn.

 • Sarina maart 27, 2014 (21:55)

  Hallo Dr Jetske, leuk dat u bezig bent bent u nieuwe boek, ik vind het belangrijk om meer over rosacnea en/of couperose te leren/weten. Ik ga al vanaf mijn 18e naar de schoonheidssalon en gebruikte tot kort Neoderma, nu ben ik 37 jr en ging voor het eerst naar een huidtherapeut. Die zei na een intake je hebt rosacnea op je wangen, kleine haarvatjes en pigmentvlekjes.Ze heeft een glycolpeeling gedaan en om de 2wkn terug. En vind dat een schoodheidssalon leuk is voor een keer. Mensen met rosacnea en/of couperose kunnen beter naar een huidtherpeut gaan. Ik heb een paar maanden geleden bij de schoonheidssalon Nimue , Qms en A natural difference producten gekocht.De huidterapeut zei nee is niet nodig zonde! Cleanser, oogreme (vanwege kringen onder ogen), een niet te vette creme en een zonnecreme dat is het. Geen scrub, exfoliant, masker of iets anders? . Mijn vraag dus wat is een MUST bij een rosacnea en/of couperose huid? ook als je na de 2 wkn een glycol peeling ondergaat. Basis routine voor de hele dag.

 • Caroline maart 27, 2014 (16:05)

  Ik vraag me af, als je gevoelig bent voor acne maar wel een droge of vochtarme huid hebt moet je comedogene ingredienten in een creme dan echt vermijden? Want de meeste cremes voor een droge huid bevatten er toch wel

  een aantal zoals exylhexyl stearate of cetearyl alcohol of glyceryl stearate enz. Ik vraag me dus af in hoeverre je hier echt puisjes van krijgt. Tot mijn schrik bevat de uncover moisturizer ook wel vier of vijf van deze ingredienten.

  • anna maart 27, 2014 (21:39)

   dat is dus ook waar ik ontzettend benieuwd naar ben! En ook of bijvoorbeeld titanium en zink oxide acne kunnen verergeren. En of het zo is dat ingredienten in minerale foundation zoals mica, rice starch en corn starch je huid kunnen irriteren of acne kunnen veroorzaken.

  • Marielle april 7, 2014 (18:56)

   Mijn huid is ook heel gevoelig voor acne en heb een vette huid en een gevoelige huid en mijn huid kan prima cetearyl alcohol verdragen.

 • Sharon maart 26, 2014 (22:51)

  Beste Jetske,

  Ik ben zelf begin 20 en vroeg me af wat ik kan doen om veroudering te voorkomen. Ik gebruik al je producten maar omdat ik jong ben kan ik nog veel veroudering zo veel mogelijk voorkomen. Zo zie ik dat botox bijvoorbeeld meer preventief werkt, maar vanaf welke leeftijd begin je hier aan? Ook hoor je veel over vitamine A creme. Wanneer zou je daar mee moeten beginnen? Veel van jouw blogs zijn vooral gericht op wat als het al te laat is. Ook zou ik graag willen weten of maskers nu echt zin hebben, en zo ja welke? Ik zie dit graag in je 2e boek terug! ben benieuwd.

  • Ellen juni 4, 2014 (21:17)

   Hi Sharon,

   Ik denk dat jouw vraag zowat overal beantwoord wordt op Jetske haar blog: zonnecrème smeren! Om veroudering zoveel mogelijk te voorkomen wanneer, is jezelf beschermen tegen de zon het meest effectief.

 • Linda maart 25, 2014 (11:07)

  Is het gebruik van een primer onder foundation/bb cream/poeder slecht (vanwege de siliconen)?

 • Nena maart 24, 2014 (18:22)

  Mijn vraag zou zijn : wat te doen of juist niet te doen met gezichts haar? En dan bedoel ik haartjes die er eigenlijk niet horen/die zichtbaar,voelbaar zijn…. Ik zelf heb dikke zwarte en witte haartjes op mijn kin.. Deze pluk en ik elke dag weg met een pincet. Welke behandelingen zouden helpen? Je hebt er zoveel tegenwoordig..

 • angela maart 24, 2014 (11:41)

  Jetske, top…een 2e boek! Leerzame materie! Probeer mijn huid met alle (juiste) ingrediënten in goede conditie te houden maar de laatste tijd lees je veel over het (juiste) gebruik van een SPF creme. Een dagcreme met SPF schijnt niet voldoende te zijn tegen UVB-UVA maar er wordt gezegd dat je na je dagcreme en/of moisturizer een zonnefactor (dus alleen met SPF) moet smeren. Wat is jouw advies in deze en welke (chemische/minerale) filters zijn nu wel/niet goed voor je huid?

 • Myrthe maart 24, 2014 (11:02)

  Waar ik nu echt benieuwd naar ben, is welke behandelingen vanaf je 30e aan te bevelen zijn, om huidveroudering te beperken. Dus bepaalde peelings, etc. Of corrigerend spuitje botox op z n tijd. Wat is slim? En hoe vaak? En wat moet je vooral niet doen?

 • Jinda maart 23, 2014 (16:52)

  Hallo Jetske, leuk dat je een tweede boek gaat schrijven op basis van vragen van lezers. Want ik vermoed dat die er veel zullen zijn.

  Ik heb een vraag over het gebruik van vit. A zuur in de zomer. Ik gebruik het nu 5 maanden en begin al wat resultaten te zien. Komende zomer wil ik het gebruik wat gaan minderen, maar nu nog niet. Ik vermijd nu de zon zoveel mogelijk, smeer met een hoge spf als ik naar buiten ga. Dit heeft tot gevolg dat ik nu behoorlijk bleek zie. Ik zou graag zelfbruiner willen gaan gebruiken voor een gezonder kleurtje, maar ben bang dat het vlekkerig wordt. Ik las ergens dat jij ook zelfbruiner gebruikt, maar ook vit a zuur.

  Hoe pak jij dit aan?

 • Anna maart 23, 2014 (13:26)

  Waar ik ook heel benieuwd naar ben is of het slapen op een zijden kussensloop beter is voor je huid en haar.

 • Lydia maart 22, 2014 (18:47)

  Dag Jetske, Ik heb heeeeel veel vragen maar wilde ze altijd gedoseerd stellen om je niet te overbelasten :-); nu durf ik wat meer. Ik krijg vaak tubes met resten Differin van een familielid, dat steeds na 3 maanden een nieuwe tube opent. Naast de tretinoine die ik op mijn gezicht smeer, breng ik dan ook met periodes nog de Differin op armen en benen aan. Alhoewel vit. A nauwelijks in het bloed opgenomen wordt, zou het in deze hoeveelheden wel een risico kunnen zijn?

  Bedankt alvast

 • linde maart 21, 2014 (20:22)

  Wat tof een 2e boek 🙂 Ik heb de eerste in huis.

  Ik vroeg me af of het nou echt nodig is om elke week een maskertje(klei met anti-oxidanten) te gebruiken. Is dat zo belangrijk ookal smeer je al met anti-oxidanten (is dat niet genoeg?)

  groetjes, Linde

 • femke maart 21, 2014 (18:57)

  Goh, als ik iets opzoek over huidverzorging komt het altijd op volgende twee vragen neer:

  – Wat werkt nu écht? En dan bedoel ik: enkel de ingrediënten waarvan bewézen is dat ze iets goeds doen voor de huid. Geen speculaties of wondermiddeltjes… Gewoon pure, duidelijk en eerlijke informatie daarover.

  – Wat te doen bij een gevoelige én vette huid? Ik heb bvb. last van rosacea en vrij droge huid op wangen/neus, maar moet ook oppassen met te vette crèmes want ben ook gevoelig voor acné.

  – Hoe zit het nu met beschermen tegen de zon en vitamine D opname? Wat doen we het best? Want ik ben soms bang te overdrijven met zonnecreme en over te beschermen…

 • Brigitta maart 21, 2014 (18:32)

  Super een 2e boek! 😉 dat ga ik zeker weten ook kopen 🙂

  Mijn vraag: Ik ben 53 en al ongeveer 3 jaar in de overgang. Ik merk nu echt dat mijn huid veranderd, slapper, hamsterzakjes, droger maar af en toe ook een ontstoken puist die ineens op komt en heel lang duurt eer dat ie weg is 🙁 Wat werkt nu het beste om je huid zo stevig mogelijk te houden? Ik gebruik al Vit.A creme in de avond en vitamine C serum in de ochtend. Kortom wat zou een goed huidverzorgingsroutine kunnen zijn voor mij?

  Prettig weekend! 😉

  • Lydia maart 22, 2014 (17:03)

   Brigitta: je stelt de hamvraag voor mij. word 50 in november en gebruik ook vitamine A, vitamine C, glycolzuur, spf sinds ik Jetske volg (al 3 jaar ongeveer). Mag niet klagen: huidverzorging is nog hobby en plezier maar ben wel bang dat het de laatste stuiptrekkingen 🙂 voor de overgang zijn. Wat kunnen we doen om de komende jaren de schade te beperken Jetske??

  • Lydia maart 22, 2014 (18:35)

   En ja, er zijn veel belangrijkere dingen maar ik ben toch bang voor de postmenopauze, bang dat ik dan als een plumpudding in elkaar zak 🙂

   • Brigitta maart 22, 2014 (18:58)

    Lydia, inderdaad wat jij doet aan huidverzorging doe ik ook zo ongeveer en bij mij is huidverzorging ook een hobby en tegelijkertijd een uitdaging, hoe lang kan ik er goed uit blijven zien zonder plastische chirurgie of inspuitingen van fillers of botox 🙂

    • Marielle april 7, 2014 (18:50)

     Door het boek De Voedselzandloper eens te lezen. Want huidveroudering bestrijd je niet alleen van de buitenkant maar zeker ook van de binnenkant.

 • anna maart 21, 2014 (18:29)

  ik heb nog wel even een vraag die hopelijk nu al beantwoord kan worden! In lanette creme, die ik graag smeer op de rode plekjes op mijn gezicht, zit cetiol v, en op internet lees ik dat dit puistjes veroorzaakt omdat het de poriën verstopt, klopt dit?

  • author-avatar
   Jetske april 7, 2014 (16:19)

   Beste Anna,

   Als je last hebt van puistjes kan je dit ingrediënt beter vermijden. Als je een droge huid hebt zal het geen puistjes veroorzaken.

   Groetjes Jetske

 • anna maart 21, 2014 (17:59)

  Welke ingrediënten zijn comedogeen en zijn ze minder comedogeen als ze achteraan de ingrediëntenlijst staan? En mijn tweede vraag, wat als je zo n gevoelige huid hebt dat het bijna altijd rood is, met ook een beetje couperose (ik praat in dit geval over mezelf( maar je ook een paar puistjes hebt en dus wel salicylzuur wilt blijven smeren. Ik zat daar nu erg mee, dat ik dat graag wil blijven smeren enerzijds, maar dat ik aan de andere kant merk dat mijn huid er roder door wordt.. waardoor ik weer foundation moet dragen terwijl ik dat niet wil. Mijn routine is verder heel mild, ik was alleen met een beetje spa blauw water, of met een milde toner, en doe vervolgens de exfoliant op met daarboven de uncover moisturizer (soms andersom) en overdag alleen de decubal vitaal crème.

  • Marrie maart 22, 2014 (09:58)

   Betreft de 2e vraag: Ik heb precies hetzelfde probleem; wangen supergevoelig, reageert zelfs gevoelig op Jetske s moisturizer en kin met veel talg.

  • Marielle april 7, 2014 (18:47)

   Je gebruikt wel geen zonnebescherming en dat is erg belangrijk!

 • Jo maart 21, 2014 (17:46)

  Waauw wat leuk Jetske! ik heb echt heel veel gehad aan je eerste boek en volg je blog op de voet!!! ik ben nu 26 en heb altijd heel veel last gehad van acne, dankzij jouw ben ik daar nu vanaf! ik vind dat je heel goed bezig bent en dat je onwijs trots mag zijn op jezelf! je hebt al zoveel mensen geholpen! ik kijk uit naar je 2e boek!

  groetjes Jo

  • author-avatar
   Jetske april 7, 2014 (16:18)

   Wat fijn om te lezen Jo :-)!

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!