Voeding en rosacea

Als ik kijk naar wat er dagelijks op mijn bord ligt en dat vergelijk met een paar jaar geleden, is er heel wat veranderd. Tegenwoordig start ik de dag met havermout, kies ik vaker voor een salade en eet ik weinig koolhydraten. Zeker nu uit onderzoek bekend is dat een dieet met veel (slechte) koolhydraten huidveroudering versnelt, is het een stuk eenvoudiger geworden dat bord pasta of die witte boterham met vlokken te laten staan. Toch heeft dat gezonde eten ook een keerzijde. Mensen met huidaandoeningen kunnen juist meer last van hun huid krijgen van het ‘nieuwe’ eten. En dat zijn dan met name mensen met rosacea. Maar ook eczeem kan verergeren door voedingstips die je in glossy’s ziet staan.

Histaminebronnen

Veel mensen met rosacea en andere huidklachten gaan zeer bewust eten; wekelijks worden er stapels fruit en groenten, en liters thee doorheen gejaagd. De natuurwinkel is er blij mee. Maar er zijn nogal wat groente-, fruit- en kruidensoorten die vol histamine zitten. Met name tomaten, spinazie, avocado, mango, kiwi, aardbeien en kruiden als kaneel en koriander zijn beruchte histaminebronnen*.
Die o zo gezonde smoothie van spinazie, avocado en mango mag dan vol antioxidanten zitten, maar met een beetje pech zullen ook je huidproblemen erdoor verergeren.

Heb jij rosacea, eczeem of een onrustige huid en kom je er niet goed van af, kijk dan eens goed naar je eetgewoonten. Zeker als jij ook vaak last hebt van geïrriteerde ogen, hooikoortsachtige klachten of migraine is het de moeite van het proberen waard. Laat gedurende een aantal weken histaminerijk voedsel zo veel mogelijk staan en hou een dagboekje bij. Grote kans dat je huid ervan opknapt.

En bestaat er inderdaad een relatie tussen histaminerijk voedsel en jouw huidklachten dan kan je als je schoonmoeder je een curry, tonijnsalade of een spinazieschotel voorzet altijd nog snel antihistaminica nemen. Gewoon even bij de drogist halen!

Groetjes, Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

 

*De lijst met histaminerijke producten is heel lang maar de grootste kans op problemen geven:

 • Oude kazen, blauwe kaas, yoghurt
 • Soja, chocolade, walnoten, cashewnoten, pinda’s en pecannoten
 • Brood met veel kleur en bewaarstoffen
 • Tomaten, spinazie, zuurkool, aubergine, pompoen, avocado, soja bonen, paddenstoelen, kidneybonen, augurken
 • Koriander, kerrie, kaneel, paprikapoeder, chilipoeder, anijs, nootmuskaat
 • Champagne, wijn (en dan met name rode wijn)
 • Thee
 • Azijn, kant en klare dressings, mosterd, tomatenketchup
 • Citrusfruit (o.a sinaasappels en citroenen), aardbeien, ananas, kersen, abrikozen, frambozen, papaya, gedroogd fruit
 • Salami, bacon, worst, opgewarmde maaltijden met vlees, vis (m.n. als dit niet helemaal vers is en uit blik)

Persoonlijke begeleiding
Lees ook eens de blogs:
Toch relatie tussen voeding en acne?
Groene thee
Het behandelen van rosacea
Antioxidanten in cosmeticaproducten

Gerelateerde Berichten

58 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • A. november 1, 2015 (18:44)

  Beste Jetske,

  Na een heleboel huisartsbezoeken en een verkeerde (acné) diagnose ben ik bij een goede dermatoloog beland die me vertelde dat ik last van rosacea heb inplaats van acné. Ik slik nu bijna 2 maanden antibiotica met daarbij 2 cremes en het is al een stuk verminderd. Ik vind het heel interessant om te lezen dat het iets met histamine te maken kan hebben omdat ik inderdaad altijd al rare rode vlekken over mijn hele lichaam krijg en een misselijk gevoel als ik bijvoorbeeld rode wijn drink of iets oosters heb gegeten. Ik ga het mijden van deze voeding eens uitproberen.

  Verder vroeg ik me af wat goede make up (foundation, concealer) producten zijn om de rosacea te camoufleren en waar mijn huid niet te heftig op zal reageren? Ik probeer vaak dingen uit maar eigenlijk heb ik geen idee waar ik op moet letten en al die miskoopjes zijn best prijzig…

 • Lieke september 1, 2015 (18:37)

  Hallo,

  Ik heb geen last van huis problemen. Echter kwam ik op deze site terecht nadat ik ontzettend last kreeg van mijn ogen (branden, tranen) nadat ik een maaltijd gegeten had met zilvervliesrijst, (bio) tofu, broccoli, wortel, black eyed beans, gekruid in verse gember, kurkuma, komijnzaad, kokosolie, sesamolie. Naar mijn idee vol met goeds voedingsstoffen maar de pijn aan mijn ogen was erg onaangenaam.

  Welke bonen zijn precies soya bonen? Tofu eet ik vaker zonder iets te merken, kan het nu een opstapeling zijn?

  Ik mag al geen gluten en lactose, verder verdraag ik geen appels, bananen. Maar bij die voedingsstoffen krijg ik last van mijn darmen.

  Ik hoop dat je me kan helpen. Alvast bedankt.

  • author-avatar
   Jetske oktober 9, 2015 (16:30)

   Beste Lieke,

   Ik zou je adviseren om een voedingsdagboek bij te houden. Of wellicht is een bezoek aan de allergoloog/dermatoloog een idee.

   Groetjes Jetske

 • Eva mei 12, 2015 (14:29)

  Beste Jetske

  Ik ben een vrouw van 32 jaar en heb al een paar jaar last van acne. Nu ben ik er sinds kort achtergekomen dat ik sulfiet niet kan verdragen. Kreeg na een half glas rode wijn een knal rode hals, benauwd, hartkloppingen enz. Fijn om te weten dat al die vage klachten waarschijnlijk door sulfiet komen. Ben gestopt met wijn een eet altijd al (vooral door mijn huid) heel gezond. Ik gebruik de de facewash en tonic van de bodyshop, jouw exfoliant en de moisturizer van Oil of Olaz. S nachts gebruik ik vitamine a zuur creme. Ik merk dat mijn huid voor uit is gegaan. Geen echte ontstekingen meer maar wel heel veel rode vlekjes over mijn wangen.

  Nu heb ik net na het eten van een salade met biologische tarwe, tomaat, peterselie, rode ui, munt, bosui, komkommer, citroensap, witte wijn azijn, komijnzaad en peper weer zo n allergische reactie gekregen. Knal rode huid op borst, prikt een beetje in mijn gezicht en op borst. Zou het dan naast sulfiet ook een histamine allergie kunnen zijn die mijn acne veroorzaakt? Ik begin echt radeloos te worden.

  Groeten,

  Eva

  • Maifa mei 27, 2015 (18:40)

   Beste Eva,

   Ik heb zelf rosacea, én histamine intolerantie. Ik lees veel dat toch veel mensen deze combi op 1 of andere manier hebben…

   En als ik je salade lees, is dat 7 voedingstoffen in 1 salade die histamine vrij maken of histamine bevatten, en kan inderdaad dan zo een reactie geven!!! Het is overigens geen allergie ,maar een intolerantie..Om zeker te weten dat je histamine intolerant bent, zou je net als ik, je kunnen laten testen bij Pro Healtht Center in Weert… Door histamine vrij zoveel mogelijk te eten, word je huid rustiger. Ik heb vandaag een zwak moment gehad, en teveel amandelen gegeten..geen allergie ervoor, wel histaminerijk! Kreeg een erg branderig gevoel in mijn gezicht. Ken jij dat gevoel ook, een verbrand gevoel in je gezicht? Of dat je in de ijzige kou loopt ?

  • author-avatar
   Jetske september 2, 2015 (14:42)

   Beste Eva,

   Je huid heb ik natuurlijk niet gezien en is het lastiger advies te geven, maar het zou ook kunnen dat je last hebt van rosacea. Voeding met een hoog histamine gehalte kunnen rosacea klachten namelijk verergeren. Ben je al eens bij een dermatoloog geweest?

   Groetjes Jetske

 • Onno Lammers maart 17, 2015 (23:04)

  Beste Jetske,

  Ik let veel op mijn voeding en ik heb rosacea. Ik denk eraan om antihistamina te gaan gebruiken, maar hier zou ik eerst wat meer over willen weten. Is het mogelijk om elke dag antihistamina te nemen? En welke antihistamine is het meest geschikt tegen rosacea, of maakt het niet uit welke ik neem.

  Alvast bedankt,

  Groetjes.

  • author-avatar
   Jetske mei 22, 2015 (14:15)

   Beste Onno,

   Je kunt bijvoorbeeld voor een histaminerijk gerecht antihistaminica nemen. In principe maakt het dan niet uit welke antihistaminica je neemt.

   Groetjes Jetske

 • Myrthe Woest januari 14, 2015 (13:06)

  Beste Jetske,

  Ik heb van mijn moeder uw boek gekregen en vond het al lastig om de lijst door te pluizen met ingrediënten in verzorgingsproducten. Nu ik deze lijst zie, zakt de moed me helemaal in de schoenen. Ik heb sinds drie jaar last van Rosacea en ben pas 25. Het wordt tegenwoordig juist met de dag erger, wat ik ook doe. Ik heb al van alles geprobeerd, ben sinds een half jaar gestopt met roken, slik probiotica en probeer zoveel mogelijk gezond te eten, maar als ik de lijst met eten zie wat niet goed is, dan snap ik waarom het zo erg is de laatste tijd. Mijn huid brand tegenwoordig na het douchen zelfs en wordt echt vuurrood. Is het aan te raden om naar een dermatoloog te gaan?

  Groetjes,

  Myrthe Woest

  • author-avatar
   Jetske maart 30, 2015 (14:30)

   Beste Myrthe,

   Wat vervelend dat je zo n last hebt van je huid. Het kan ook per persoon verschillen wat de rosacea triggert. Misschien zou een eetdagboekje iets zijn voor je. Je kunt inderdaad een afspraak maken bij de dermatoloog. Hij of zij kan eventueel aanvullende medicatie voorschrijven. Antibiotica zoals metronidazol geven goede resultaten bij rosacea.

   Groetjes Jetske

 • Renske november 29, 2014 (23:16)

  Dag Jetske,

  Leuk om je blog te lezen. Ik vermoed dat ik ook rosacea heb. Voor een chronische aandoening slik ik een lage dosis corticosteroïden waardoor ik een dunne en gevoelige huid heb. Ik begreep van de endocrinoloog dat ik bij de dosering cortico s die ik slik eigenlijk geen acne zou moeten hebben (acne kan bij mijn aandoening een teken zijn van onderdosering). Nu denk ik dus dat het rosacea is en geen acne. Helaas verdraag ik nauwelijks huidproducten, ik maak me niet op maar zelfs bijv lenzenvloeistof is een drama. Heb jij misschien tips?

  • author-avatar
   Jetske januari 29, 2015 (15:45)

   Beste Renske,

   Wat vervelend om te horen! Misschien is het handig als je een foto naar me opstuurt, dan kan ik beter beoordelen of je last hebt van acne of van rosacea. En heb je al eens laten testen waar je allemaal allergisch voor bent, dat maakt het makkelijker om geschikte producten uit te zoeken. Op mijn blog over mascara staat een recept voor “eigengemaakte” mascara. Het kan zijn dat je daar wel tegen kan!

   Groetjes Jetske

 • wouter oktober 13, 2014 (22:07)

  hallo jetske , jetske weet jij mischien iets van ivermectin 1 cream , die zogenaamd goede resultaten zou hebben bij het verwijderen van de dermodex mijt in de haarzakjes van bv de wimpers , die rosacea zouden kunnen veroorzaken?

  • author-avatar
   Jetske november 19, 2014 (15:30)

   Beste Wouter,

   Het schijnt dat ivermectin ongeveer een vergelijkbaar effect heeft als metronidazol bij rosacea (hoewel het werkingsmechanisme anders is):
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25228137. Het schijnt vooral bij acne-rosacea goed te werken: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24595578. Dat is niet zo gek natuurlijk, want de kans dat je last hebt van een overbevolking demodex is bij acne rosacea een stuk groter!

   Groetjes Jetske     

 • Sarida oktober 7, 2014 (11:07)

  Misschien een tip voor de histamine overgevoeligen onder ons: ik ben van 11 jaar histamineintolerantie genezen in twee maanden door het dagelijks gaan innemen van: probiotica, levertraan en bottenbouillon.

  Ik kan nu alle histaminebevattende producten goed verdragen en eet heel gevarieerd maar voornamelijk plantaardig.

  • author-avatar
   Jetske oktober 24, 2014 (16:15)

   Fijn om te lezen Sarida!

 • Eva september 16, 2014 (09:26)

  Goh, dit lijkt misschien wat voor me op te helderen. Ik had altijd een heel mooi huidje maar 5 maanden na de geboorte van mijn eerste dochter kreeg ik opeens rode vlekjes op mijn wangen, kin en een beetje op mijn voorhoofd. Ik kon/kan maar niet bedenken wat het is. Ik dacht misschien borstvoeding maarja ik gaf al 5 maanden borstvoeding dus ik vond het reemd dat het dan opeens na 5 maanden uit zou maken. Maar nu ik dit lees van het gezonde eten, we zijn toen paleo gaan eten, ik moest heel wat kilo s kwijt. Paleo is graanvrij en je eet dus voornamelijk, groente, fruit, vlees, vis, eieren, noten en zaden. Dus rijk aan histamine is mij nu duidelijk. Of ik nou echt rosacea heb weet ik niet zeker, ik ben tijdens mijn 2e zwangeschap toen het ook erger werd en ik ook wel wat hele kleine puistjes erbij kreeg naast de rode vlekjes naar de huisarts geweest die me weer terug stuurde met vette creme, wat helemaal niet geholpen heeft. Kan ik zelf aan bepaalde dingen zien of dit is wat ik op mijn gezicht heb? Een histamine arm/vrij dieet is best lastig want inderdaad de lijst is heel erg lang en vooral ook van veel gezonde voedingsmiddelen. Ik wil dat in principe best wel proberen hoor. Is het dan het best om helemaal histamine vrij te gaan?

  Groetjes Eva

  • Jetske oktober 2, 2014 (13:54)

   Beste Eva,

   Het zou goed kunnen dat dit invloed heeft op je huid. Herken je de volgende symptomen?: https://www.dr-jetskeultee.nl/heb-jij-misschien-rosacea/obj7777341. Je kunt bijvoorbeeld een eetdagboekje bijhouden. Bij mij werd het duidelijk dat mijn rosacea verergerde nadat ik spinazie had gegeten!

   Groetjes Jetske

 • Beno Baars september 12, 2014 (18:33)

  In het verleden had ik last van rosacea (heel heftig rood) in mijn gezicht. Nadat ik volledig plantaardig ben gaan eten is dit tot rust gekomen. Heb er al maanden geen last meer van. Wellicht een tip voor mensen die geen medicijnen willen gebruiken. Dat spul van Galerma was in mijn geval dus symptoombestrijding, pak de oorzaak aan. Succes.

  • Jetske oktober 2, 2014 (13:44)

   Beste Beno,

   Fijn dat dit voor jou heeft gewerkt. Uiteraard voor iedereen het proberen waard, maar het lastige van rosacea is dat het voor iedereen verschillend kan zijn wat de rosacea triggert. Er is geen gouden standaard wat behandelingen betreft.

   Groetjes Jetske

 • Kim juli 30, 2014 (20:19)

  Hoi Jetske,

  Ik ben 26 jaar en heb al een aantal jaar last van een rode schilferige huid onder mijn neus. Ik heb hier hydrocortisol crème en Ketoconazol shampoo voor gekregen van de huisarts. Ik gebruik dit alweer een tijdje, maar het heeft geen effect. Soms is het opeens minder, maar het komt al snel weer terug.

  Ik wil er nu weer mee stoppen omdat het toch niet werkt.

  Weet jij wat dit zou kunnen zijn en hoe ik er vanaf kom?

  Ik heb net oil of olaz parfumvrij gekocht en hoop dat dit ook zal bijdragen.

  Ik ben nog wat potten nachtcrème aan het opmaken. Kan het zijn dat eventuele bacteriën de boel verpesten of kan ik het beter weggooien?

  Groet,

  Kim

  • author-avatar
   Jetske augustus 11, 2014 (10:41)

   Beste Kim,

   Het kan heel goed dat de hydrocortisol crème je probleem in stand houdt. Ik zou je in ieder geval eerst willen adviseren te overleggen met de behandeld arts. Wellicht kan je een doorverwijzing krijgen naar een dermatoloog. Het zou om een gist kunnen gaan, waarschijnlijk heb je daarom ketaconazol megekregen. Als het inderdaad een gist/schimmel is kan het zinvol zijn een korte periode orale medicatie te nemen. Daarnaast is het belangrijk de huid dagelijks goed te reinigen met een milde cleanser. Je kunt ook een crème met milde ingrediënten gebruiken zoals zoethoutwortelextract.

   Groetjes Jetske

 • sjoerdje juli 22, 2014 (11:42)

  Hallo Jetske,

  Je nieuwe blog ziet er prachtig uit! Ik kom tegenwoordig veel reclame tegen van produkten van het merk gladskin.. zij hebben ook een behandeling voor rosacea. Wat vind jij van deze crème? b.v.d.

 • Ans Roozemaal juni 6, 2014 (17:11)

  Dag Jetske!

  Je nieuwe blog ziet er fantastisch uit! Gefeliciteerd! Ik ben erg blij met jouw informatie. Mijn huid ziet er veel beter uit sinds ik jouw producten gebruik. Nu het huidboek nog lezen.

  Met vriendelijke groet! Ans Roozemaal

  • author-avatar
   Jetske augustus 4, 2014 (14:30)

   Beste Sjoerdje,

   Bedankt voor je compliment, ben er zelf ook erg blij mee! Eerder op mijn blog heb ik een reactie gegeven m.b.t. tot dit merk:

   Volgens de beschrijving doodt het gebruikte eiwit in Gladskin de bacterie Staph. Aureus. Deze bacterie kan een rol spelen bij huidirritatie bij acne of rosacea, maar is zeer zeker niet de primaire veroorzaker. Als je alleen deze bacterie aanpakt los je dus ook het probleem niet echt op, het kan echter wel een onderdeel van een behandeling zijn.

   Groetjes Jetske

 • Marielle juni 5, 2014 (19:32)

  Hier een artikel over rossacea supplementen.

  http://www.optimalegezondheid.com/rosacea-supplementen-welke-zijn-beste/

 • Anneke mei 26, 2014 (00:10)

  Dag Jetske,

  Aan het eind van je artikel geef je het advies om antihistaminica te nemen als je op een bepald moment voedingsmiddelen met veel histamine even niet kunt vermijden.

  Heeft het wellicht ook zin om antihistaminaca te nemen als middel om de rosacea zelf te bestrijden/te doen verminderen?

  Mvg,

  Anneke

  • author-avatar
   Jetske juni 23, 2014 (11:13)

   Beste Anneke,

   Rosacea kan door veel factoren getriggerd worden. Mocht het veroorzaakt worden door producten met een hoog histaminegehalte heeft het zeker zin om antihistaminica in te nemen. Mocht het geen oorzaak zijn dan zal het nemen van antihistaminica waarschijnlijk niet veel uitmaken. Je zou het eens kunnen uitproberen….

   Groetjes Jetske

 • Nathalie mei 8, 2014 (15:27)

  Dag Jetske,

  Je beschrijft dat thee slecht kan zijn voor mensen met rosacea, betekent dit dat ik ook beter geen groene thee kan drinken? Ik heb erg last van roodheid op neus en wangen en het valt me op dat ik net na de groene thee weer ineens een enorme warme en brandende en rode huid krijg rondom de neus. Terwijl ik dacht dat groene thee juist gezond was? Kan ik dat nu beter ook niet drinken?

  Wat kan ik doen om die enorme warme, rode en branderige huid te verkoelen? Ik bloos ook erg snel.

  Groetjes

 • Marcelline Goyen mei 6, 2014 (12:45)

  Beste Denise,

  Acne heeft – net als vele andere huidproblemen – een relatie met een ongezonde darmflora en een verstoorde darmfunctie. Een heel groot deel van je immuunsysteem huist in je darmen en wanneer daar iets mee mis gaat, kan dat vele nadelige gevolgen voor de rest van je lichaam en dus ook je huid hebben. Verandering van voeding kan daar ook invloed op hebben en daarmee ook acne verergeren. Er zijn een aantal wetenschappelijke onderzoeken (pubmed.com) over de relatie acne en verstoorde darmflora en zelf heb ik als huidtherapeut ook onderzoek daarnaar gedaan. Verandering van voeding en leefstijl zijn de eerste logische stappen op weg naar een gezondere huid, maar de manier waarop is niet voor iedereen hetzelfde. Vaak werken gezonde adviezen zoals sinaasappelsap etc juist averechts omdat deze bijvoorbeeld te prikkelend op je darmen kunnen werken en dus eerder je darmen verstoren. In mijn praktijk geef ik al jaren individuele adviezen over voeding en leefstijl om de huid (en darmen) te verbeteren en met succes! Mijn advies: wees voorzichtig met info op internet en raadpleeg een deskundige om je bij het uitzoeken van een verantwoord voedingspatroon te begeleiden. Gezonde voeding is immers een vak apart . Goede en zeer betrouwbare info over voeding kan je vinden op http://www.natuurdietisten.nl of op http://www.gottswaal.nl! Succes!

  Marcelline Goyen, huidtherapeut Haaften

  http://www.huidtherapie.com

 • Denise april 18, 2014 (10:23)

  Interessant en zeker iets wat ik waar ik mij meer in ga verdiepen.

  Een jaar geleden heb ik mijn voedingspatroon drastisch omgegooid en drink nu bijv. dagelijks een groene smoothie.

  Naast 7 kilo te zijn afgevallen heb ik helaas in de maanden erna acne gekregen maar nooit het verband gelegd met mijn nieuwe levenstijl. Sterker nog als ik google op acne en voeding las ik overal dat ik juist dingen als sinaasappelsap moest drinken :-s

 • Marielle april 16, 2014 (18:40)

  @Peter hier is het onderzoek over varkensvlees.

  http://www.gesundheitlicheaufklaerung.de/schweinefleisch-und-gesundheit

  door oa Prof. Hauss (Münster) en Prof. Wendt (Frankfurt)

 • Yildiz Celie april 16, 2014 (17:59)

  Voeding kan juist een hoop doen, kunst is de juiste afstemming vinden. Ieder mens is anders.

 • Elselina april 15, 2014 (20:53)

  Hey Jetske, wat vind je van de Advanced Night Repair van Esteé Lauder? Gr Elselina

 • Marielle april 14, 2014 (18:12)

  Zoals Jetske al aangeeft bevat varkensvlees van alle soorten vlees het meeste histamine.

  Hier kan je er meer over lezen:

  http://www.agenki.de/gesundheits-ratgeber/ernaehrung-schweinefleisch.php

 • Marielle april 14, 2014 (17:57)

  Ik vind het jammer dat mijn bericht verwijderd is. Want varkensvlees heeft wel degelijk invloed op verschillende huidziekten en andere ziekten zoals reuma; artrose en epilepsie.

  https://www.youtube.com/watch?v=0fHkq6xGFNQ

  • Peter april 14, 2014 (20:04)

   Het is belangrijk om je uitspraken te baseren op de juiste literatuur. Betrouwbare bronnen zijn peer-reviewed double blind, randomized, placebo controlled studies , of interventie studies met grote aantallen mensen bijvoorbeeld. Helaas is er wat betreft de relatie tussen voeding en huid nog niet heel veel goed onderzoek. Er zijn nog veel studies die erg verschillen in hun uitkomsten, waardoor er nog te veel onduidelijkheid is, en sommige (beauty)bloggers halen niet de juiste boodschap uit een studie omdat ze de context niet volledig begrijpen. Youtube, blogs, wikipedia en “scaremongering” sites zijn nou niet bepaald geschikt om zelf over zulke onderwerpen een mening te vormen.

 • Ellen april 13, 2014 (10:11)

  Juist door de spinaziesmoothies kwam ik er vorig jaar achter wat histamine allemaal doet. Dus heel herkenbaar! Naast het aanpassen van mijn voeding heb ik OPC (rodedruivenpitextract) toegevoegd aan mijn dagelijkse rondje supplementen.

  Ik heb zelf geen hooikoorts maar weet iemand of er een verband is te leggen tussen de hooikoortsmaanden en mijn huidklachten? Dat ipv niezen, traanogen e.d. mijn huid reageert net als op de histamine?

  • Brechtje april 13, 2014 (15:19)

   @ Ellen, ja dat kan heel goed. Google er maar eens op.

  • author-avatar
   Jetske april 22, 2014 (09:31)

   Beste Ellen,

   Dit zou inderdaad kunnen. Mag ik vragen om wat voor huidklachten het gaat?

   Groetjes Jetske

   • Ellen april 24, 2014 (15:31)

    Hoi Jetske,

    Het zijn verschillende klachten. Meestal is het alleen een plek op mijn linkerwang. Het is een rode plek, wat vlekkerig en met rode bultjes. Als ik ergens op reageer (rode wijn, oude kaas, tomaat etc.) dan wordt de plek roder en gaat het jeuken. Er ontstaan dan ook spontaan bulten (die een beetje op muggenbulten lijken en net zo jeuken) en die kunnen een paar uur later ook zomaar weer verdwijnen. Sinds feb/mrt doet mijn rechterwang ook mee.

    Vorig jaar jeukten mijn armen, benen en nek ook verschrikkelijk en dan zette mijn huid plaatselijk een beetje op maar dat is wel helemaal weg nu ik op mijn voeding let.

    Ik ben al bij de huisarts geweest en nu kan ik over een half jaar naar de allergoloog om het te onderzoeken. Dus ik probeer in de tsusentijd zelf al tot een conclusie te komen.

    Bedankt voor het meedenken!

    • Sandra mei 1, 2014 (10:13)

     ik heb netelroos in mijn gezicht gekregen door histamine intolerantie (= vastgesteld door allergoloog). Ik herken je klachten, misschien is dat bij jou ook het geval. De histamine in je voeding weglaten is een onderdrukking, een natuurarts vertelde mij dat het probleem dieper zit, je darmen, lever en bijnieren spelen hierin ook een grote rol. Ik eet trouwens al jaren heel gezond en heb hiermee wel mijn eczeem overwonnen. Mijn huid is nu schoon en als ik wat gekriebel voel, neem ik natuurlijke middelen als Scutellaria en Quercetine omdat ik van de synthetische middelen erg aankwam. Ik hoop dat je er wat aan hebt!

    • author-avatar
     Jetske mei 2, 2014 (15:37)

     Beste Ellen,

     Het is wel duidelijk dat je reageert op voeding met een hoog histamine gehalte, zoveel mogelijk laten staan dus! Het zou ook kunnen dat je last hebt van een overgroei van demodexmijten. Je zou me even een foto kunnen sturen. Ik hoop dat je wat wijzer wordt door de allerloog. Veel succes in ieder geval!

     Groetjes Jetske

 • Anne G. april 12, 2014 (18:30)

  Dag Jetske,

  interessant om te lezen. Hoewel ik (een vorm van) rosacea heb, heb ik hier geen last van. Ik heb zelfs het gevoel doordat ik gezonder ben gaan eten, mijn huid er alleen maar op vooruit is gegaan. Waarschijnlijk ben ik dus een van de lucky ones 😉

  • author-avatar
   Jetske april 22, 2014 (09:28)

   Beste Anne,

   Fijn om te lezen. Zo zie je maar weer dat het voor iedereen anders is :-)!

   Groetjes Jetske

 • Justine april 12, 2014 (17:56)

  Beste Jetske,

  Sinds een paar maanden gebruik ik jouw producten, het bevalt heel goed! Ik zal de komende maanden vaak reizen, meestal voor 3-4 dagen en alleen handbagage in de vliegtuig. Het meenemen van de grotere verpakkingen is dan best onhandig. Vandaar mijn vraag: zou er een mogelijkheid zijn om verpakkingen voor 1-2 keer gebruik ( gebundelde testers?) via je website te kopen? Ook handig om een vriendin je producten te laten proberen, ezv. Groetjes, Justine

  • author-avatar
   Jetske april 22, 2014 (09:27)

   Beste Justine,

   Er zijn inderdaad samples verkrijgbaar, ook voor langere tijd. Je kunt even contact opnemen met mijn collega’s via info@uncover-skincare.nl.

   Groetjes Jetske

 • Elly april 12, 2014 (15:06)

  Voor Mariëlle; Ik ben totaal niet gelovig, Mariëlle en wil niets te maken hebben met de bijbel of de koran. Gewoon gezond verstand, daar kom je het verst mee!Uitproberen waar je wel of niet tegen kan is persoonlijk en komt niet uit een en ander boek.

 • Daphne april 11, 2014 (20:19)

  Maar zeker een interessant artikel -ik wist dit helemaal niet, dus veel wijzer geworden.

 • Daphne april 11, 2014 (20:18)

  Zo langzamerhand krijg ik het idee dat ik niks meer kan eten …

  • Ann april 15, 2014 (12:50)

   Dat was ook mijn eerste reactie, met name toen ik zag dat kersen dus ook niet goed zijn. Dacht dat dat juist van wel!

  • Femke november 13, 2015 (17:17)

   inderdaad… Persoonlijk kan ik mij daar echt niet allemaal aan houden. Dan maar rode kaakjes… Moet nog een beetje aangenaam leven blijven ook…

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!