• Vitamine E huidverzorging

Vitamine E in je huidverzorging

Dat ik antioxidanten in mijn  huidverzorgingsproducten onmisbaar vind, is geen groot geheim meer. Iedereen kent natuurlijk vitamine C, hierover heb ik eerder geschreven. Maar een andere superster aan het firmament is vitamine E. Aan crèmes met deze stof worden nogal wat wonderen toegeschreven. Zo zouden littekens als sneeuw voor de zon verdwijnen. Maar is dat echt zo?  Vitamine E, miracle of marketing; tijd voor de waarheid…

Wat is vitamine E?

Vitamine E, ook wel tocopherol genoemd, maken we niet zelf aan, maar moeten we binnenkrijgen via onze voeding. Het zit onder andere in verse groenten, plantaardige oliën, granen en noten. Het is voor je  gehele lichaam een belangrijke vitamine, en voor je huid zelfs essentieel. Van nature is vitamine E de meest voorkomende vitamine in de huid, met name de laag met dode huidcellen. De vitamine  komt via ons lichaam in het talg terecht, en zo in de bovenste huidlaag. Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen een tekort hebben aan vitamine E.

Het bewijs

Om het vele onderzoek kun je niet heen;  vitamine E werkt, dat valt echt niet te ontkennen. Vitamine E zorgt ervoor dat je huid minder snel verbrandt, het beperkt de celschade die de zon aanricht en het maakt in combinatie met vitamine C pigmentvlekken lichter. Bovendien versterkt het de barrièrefunctie van de huid; vitamine E zit niet voor niets in een zeer hoge concentratie in het vernix caseosa (huidsmeer) van een pasgeboren baby (abstract). Last but not least zorgt vitamine E ervoor dat andere werkzame ingrediënten in huidverzorgingsproducten dieper in de huid kunnen komen om daar goed hun werk te kunnen doen. Helaas moet ik je over een ding teleurstellen; er is echt geen enkel bewijs dat vitamine E iets kan doen aan het verminderen van littekenweefsel!

Hoewel er aanzienlijk minder onderzoek gedaan is naar het effect van het slikken van vitamine E en het effect op de huid, is recent in een single blind, placebo-gecontroleerd onderzoek aangetoond dat de atopische dermatitis (eczeem) bij mensen die vitamine E supplementen namen aanzienlijk verbeterde ten opzichte van patiënten die een placebo slikten (abstract ).

Werkt het ook in een potje?

Vitamine E is niet zomaar toepasbaar in cosmetica. Het is gevoelig voor licht en zuurstof en moet dus echt goed verpakt worden om werkzaam te kunnen zijn. Als je op zoek gaat naar een crème met vitamine E moet je de potjes dus echt laten staan! Daarbij komt dat niet alle vormen van vitamine E even effectief zijn. De meest werkzame vorm van vitamine E is alpha-tocopherol. Omdat dit ingrediënt erg instabiel is worden er vaak esters gebruikt. Helaas zijn deze verbindingen minder werkzaam of soms zelfs helemaal niet werkzaam. Daarnaast is de concentratie uiteraard ook belangrijk. Er moet minstens 0,5% vitamine E aan een product toegevoegd zijn en het moet dan dus wel gaan om alpha-tocopherol en niet een ester ervan. Verder moeten er aan het product ook echt andere antioxidanten toegevoegd zijn om de werkzaamheid en stabiliteit van vitamine E te garanderen. Vitamine C en vitamine E zijn net als Bert & Ernie of Bassie & Adriaan; onafscheidelijk. Snap je nu ook waarom dat dure potje crème met vitamine E bij jou niet gewerkt heeft!

Nog een laatste waarschuwing over vitamine E

Vitamine E werkt (net als veel andere voedingssupplementen) bloedverdunnend. Het is dus aan te raden om met het gebruik van vitamine E-supplementen te stoppen voordat je een operatie ondergaat. Verder komt er nog wel eens allergie voor vitamine E voor, het risico is het grootst als de vitamine E die je op je huid gebruikt niet helemaal zuiver is. Dat is bijvoorbeeld het geval bij vitamine E voor voeding: aan  vitamine E in cosmeticaproducten worden hogere eisen gesteld. Helaas is het in het verleden nog wel eens gebeurd dat mensen massaal allergisch reageerden op een product met vitamine E, en dan bleek dat er een goedkope, slechte variant was toegevoegd.

De concentratie moet natuurlijk niet te laag zijn, maar kan beter ook niet al te hoog zijn; dat geeft weer een grotere kans op huidirritatie. Ik heb zelf 1% vitamine E aan de moisturizer en zonnebrandcrème van Uncover Skincare toegevoegd. Natuurlijk zijn er nog veel meer producten met vitamine E op de markt. Ook Oil of olaz total effects 7 in 1 antiverouderings dagcrème bevat zowel tocopherol acetaat als tocopherol. Je kunt altijd even naar de producent van een product mailen om te vragen wat de gebruikte concentratie is, want dat vermelden ze niet. Als jullie nog mooie suggesties voor producten hebben, hoor ik ze graag!

Geniet allemaal van de paasdagen en vooral ook van de chocolade paaseieren! Laten die nou ook net vitamine E te bevatten…

Groetjes, Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

 

Lees ook de volgende blogs:
‘Vitamine C’
Verschillende soorten pigment
,
Geef littekens geen kans‘,
Ingredi‘ntkeuze bij pigmentvlekken‘,
Potjes zijn voor in de glasbak‘, en
Antioxidanten in cosmeticaproducten‘.

Personal Skin Coaching

Blijf je last houden van een droge, schilferige huid? Laat je gratis persoonlijk begeleiden.

 

Gerelateerde Berichten

64 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Daisy december 20, 2015 (11:45)

  Hoi Jetske,

  Als aanvulling op mijn dagcreme lijkt een vitamine E creme altijd wel wat te doen (rosacea). Maar ik zoek al een tijdje naar een goede vitamine E creme, een die bijvoorbeeld niet in een potje zit. Ik vraag me af wat jij van de Bonusan Vitamine E creme vindt? Ingredienten en website onderstaand.

  Groetjes, Daisy

  Samenstelling:

  Bevat per ml

  D-Alfatocoferol (92 IE vitamine E) 62 mg

  D-Bètatocoferol 0,2 mg

  D-Gammatocoferol 13 mg

  D-Deltatocoferol 4,7 mg

  Hulpstoffen

  cetearyl alcohol, dicaprylyl carbonaat, dicaprylyl ether, caprylic/capric triglyceride, propyleenglycol, sodium cetearyl sulfaat, farnesol, linalool, phenethylalcohol, PPG-2-methylether, methylisothiazolinone.

  http://www.gezondheid-aanbiedingen.nl/Bonusan-Vitamine-E-creme-complex-100ml?utm_source=beslistslimmershoppen&utm_medium=cpc&utm_campaign=beslist

  • author-avatar
   Jetske februari 4, 2016 (14:15)

   Beste Daisy,

   Ik heb de ingrediëntenlijst bekeken. Ik zie dat er 2 geurstoffen in verwerkt zijn die ik adviseer te vermijden; het gaat om linalool en farnesol. De bewaarstof methylisothiazolinone is een ouderwetse bewaarstof die ik liever niet terug zie in een product: https://www.dr-jetskeultee.nl/hoe-zit-het-nu-precies-met-parabenen/obj7777326

   Groetjes Jetske               

 • Emre november 27, 2015 (17:04)

  Hoi Jetske,

  Als we vitamine E als capsule willen slikken, welk merk en welke concentratie raadt u dan aan?

  • author-avatar
   Jetske januari 25, 2016 (15:30)

   Beste Emre,

   Als je vermoedt dat je via je voeding te weinig vitamine E binnenkrijgt zou je het aan kunnen vullen met supplementen. Welke concentratie juist is heeft te maken met de hoeveelheid die je binnenkrijgt met voeding en of je eventueel een tekort hebt. Ik zou je willen adviseren voordat je supplementen gaat slikken contact hierover op te nemen met je huisarts.

   Groetjes Jetske

 • Daphne november 6, 2015 (17:20)

  Duidelijk antwoord, Jetske! Dank je wel!

 • Daphne oktober 9, 2015 (16:23)

  En wat moeten we hier dan van denken?

  Zie http://goedgezond.info/2015/10/antioxidanten-versnellen-mogelijk-uitzaaiing-van-melanoom/

  • author-avatar
   Jetske november 6, 2015 (11:45)

   Beste Daphne,

   Het volledige artikel heb ik op Pubmed opgezocht en doorgelezen. De onderzoekers geven aan dat het onderzoek over dit onderwerp wisselende resultaten geeft. Sommige studies laten een positief effect zien van antioxidanten op kankercellen, andere studies juist een negatief effect: antioxidanten kunnen kanker verergeren. De onderzoekers concluderen op basis van hun bevindingen: cancer patients should use antioxidant supplements with caution. Belangrijk hierbij is dus dat het gaat om mensen die al kanker hebben. Het is niet zo dat is aangetoond dat je van antioxidanten kanker krijgt! Overigens heb ik hier ook een hoogleraar interne geneeskunde over gesproken die aangeeft dat de lokale toepassing van antioxidanten (in een crème) niet te vergelijken is met de orale route en dat het effect bij orale inname van antioxidanten te maken heeft met de soort antioxidant en de concentratie.

   Groetjes Jetske

 • Herma september 19, 2015 (21:03)

  Ik gebruik voor mijn pigmentvlekken[ tijdens mijn zwangerschap ontstaan} rozenbottelolie , daar zit vitamine A in. Mijn huid wordt egaler en wat lichter,al jaren op zoek naar een middel wat helpt. Ben nu 49 dus deze olie is erg fijn voor mijn ouder wordende huid

 • Laila T september 1, 2015 (11:49)

  Dag Jetske

  ik prik elke avond vitamine e capsule die ik samen meng met kokosolie.

  is dit eigenlijk goed ? zal het de fijne rimpels onder de ogen doen verzachten zo niet

  wat raadt u mij aan?

  bedankt voor uw reactie

  • author-avatar
   Jetske oktober 9, 2015 (16:30)

   Beste Laila,

   Ik vind het moeilijk om hier een goed antwoord op te geven. De concentratie van vitamine E in de olie moet niet al te hoog zijn (bij voorkeur 1%) omdat je anders last kan krijgen van irritatie. Verder weet ik niet goed hoe de vitamine E verwerkt/gezuiverd is. Een cosmetic grade ingrediënt kan ook verschillen in “zuiverheid” van het food grade ingrediënt. Hou in ieder geval je huid goed in de gaten. Ook is het belangrijk je huid goed te beschermen met een zonnebrandcrème. Huidveroudering wordt namelijk versneld door zonschade. Verder zou je een crème kunnen gebruiken met o.a. vitamine C. Vitamine C kan de vorming van collageen stimuleren. In onderstaande blog worden een aantal crèmes aanbevolen en wordt ook verteld waar je op moet letten als je een crème wilt gaan smeren: https://www.dr-jetskeultee.nl/hulp-bij-de-keuze-van-je-moisturizer/obj7777444.
   Als je echt bestaande rimpels iets wilt verminderen kan je beter kiezen voor vitamine A zuur.

   Groetjes Jetske

 • Aukje juni 5, 2015 (11:57)

  Beste Jetske,

  Solgar verkoopt liquid Vatmin E. Per 0,5 mililiter bevat dit:

  – Vitamine E ( natuurlijk, d-alfa-tocoferol) 101 mg

  – saffloerolie, zonnebloemolie (vulstoffen)

  – anti-oxidant (gemengde tocoferolen:d-beta, d-gamma, d-delta, d-alfa tocoferol) 0,23 mg

  Je kunt dit innemen, maar ook op je huid gebruiken. Wat is jouw mening en advies hierover?

  • author-avatar
   Jetske oktober 15, 2015 (15:15)

   Beste Aukje,

   Ik vind het moeilijk om hier een goed antwoord op te geven. De concentratie van vitamine E in de olie moet niet al te hoog zijn (bij voorkeur 1%) omdat je anders last kan krijgen van irritatie. Verder weet ik niet goed hoe de vitamine E verwerkt/gezuiverd is. Een cosmetic grade ingrediënt kan ook verschillen in “zuiverheid” van het food grade ingrediënt. Hou in ieder geval je huid goed in de gaten.

   Groetjes Jetske

 • Emma Bijl mei 2, 2015 (17:35)

  Beste dokter,

  Oeps. Ik ben eerst naar een gezondheidswinkel geweest om een potje creme te kopen en daarna pas op zoek gegaan naar de evidence van vitamine E crème.

  Ik zal mijn situatie even uitleggen: toen ik zo n 16 jaar was kreeg ik last van pukkeltjes die ik open heb gekrabd en littekens achtergelaten hebben. Die nu, zodra ik bruiner wordt, terugkeren en erg verkleuren. Helaas heb ik dit ook in mindere mate in mijn gezicht.

  Ik zou graag de donkere vlekken willen verminderen; wat kan ik nu het beste aanschaffen?

  Daarnaast heb zoek ik een dermatoloog die mij kan uitleggen wat ik heb op mijn extremiteiten ( witte vlekken die zich uitbreiden). Mijn dermatoloog heeft enkel mijn dossier geopend en direct gemeld dat het hoogstwaarschijnlijk familiair was,maar niemand in mijn omgeving heeft dit gehad. Het vervelende is: het wordt steeds erger en erger… voor mijn gevoel is er geen diagnose gesteld. Heeft u ook blogs over witte vlekken ?

  Groet,

  Emma Bijl

  • author-avatar
   Jetske juli 16, 2015 (11:45)

   Beste Emma,

   Lastig om zo te zeggen wat voor soort witte vlekken het zijn. Misschien is het vitiligo. Ik zal je adviseren om toch nog eens contact te zoeken bij de desbetreffende dermatoloog, zodat je erachter kan komen wat precies de diagnose is. Ik heb nog geen blog over witte vlekken, ik zal het onthouden!
   De donkere vlekken ten gevolge van acne, kunnen uit zichzelf lichter worden. Soms blijven echter nog wel wat vlekken zichtbaar. Indien je een licht huidtype heb kan je behandeld worden met IPL (lichtflitsen). Kijk wel goed dat je het bij een huidtherapeute laat behandelen die er verstand van heeft (je kan bijvoorbeeld kijken op de website van de vereniging van huidtherapeuten).

   Groetjes Jetske

 • rosita maart 16, 2015 (22:00)

  Hoi Jetske,

  ik gebruik al jaren dagelijks na het douchen Vit E huidolie van Ginkels,ook tijdens mijn zwangerschappen goed gesmeerd,moet zeggen geen striae!!

  er zit 30IE per ml Vitamine E in,nu wil ik weten of het idd de totale conditie van je huid en tegen huidveroudering werkt.

  ik betaal inmiddels 17e per flesje( het was ongeveer 3jaar terug nog 9euro!) en vraag me eigenlijk af of andere huidolie met of zonder vit. E net zo goed of hetzelfde werken die ik voor de helft goedkoper kan kopen bij bijv De Tuinen??

  hier onder volgt de ingredientenlijst ik hoop dat je me kan helpen.

  alvast bedankt Groetjes Rosita

  ingrediënten: Ethylhexyl Stearate, Glycine Soja, Decyl Oleate, Calendula Officinalis, Tocopheryl Acetate, Simmondsia Chinensis Oil, Bisabolol, Daucus Carota, Bèta-Carotene, Tocopherol, Parfum, Benzyl Alcohol, Benzyl Benzoate, Benzyl Salicylate, Citronellol, Coumarin, Eugenol, Geraniol, Hexyl Cinnamic Aldehyde, Hydroxy Citronellal, Hydroxymethylpentylcyclohexenecarboxaldehyde, Isoeugenol, Lilial, Linalool, Methyltrimethylcyclohexenylbutone.

  • author-avatar
   Jetske mei 22, 2015 (14:00)

   Beste Rosita,

   Vitamine E is zeker een goed ingrediënt maar het is wel belangrijk dat de flacon luchtdicht verpakt is. Anders zal de werkzaamheid snel achteruit gaan. Het product bevat ook een aantal geurstoffen zoals citronellol, eugenol, geraniol en linalool: https://www.dr-jetskeultee.nl/26-geurstoffen/obj7777447.

   Groetjes Jetske

 • miriam maart 14, 2015 (01:12)

  hoi Jetske,

  Welke vitamine E creme raad je aan? helpt het ook tegen vlekken/littekens die je aan puistjes overhoud. weet jij wat wel helpt tegen vlekken/littekens?

  • author-avatar
   Jetske mei 22, 2015 (14:15)

   Beste Miriam,

   De moisturizer van Uncover Skincare bevat 1% vitamine E. Een hogere concentratie kan de huid irriteren. Siliconengels/pleisters geven de beste resultaten bij littekens: https://www.dr-jetskeultee.nl/geef-littekens-geen-kans/obj7777448. Een gewone crème zal er ook al voor zorgen dat de huid er beter uitziet.

   Groetjes Jetske

 • ada te brinke februari 11, 2015 (17:11)

  Hallo Jetske,

  Onlangs kwam ik deze crème tegen.

  Pannobase+retinol met vit.c en e voor Eu 20.-

  Klinkt bijna te mooi om waar te zijn toch!?

  Ingredienten: aqua, parafifinum liquuidum, petrolatum, stearic acid, cetearyl alcohol, caprylic/capric triglyceride,fructose glycine, inocitol, lactic acid, niacinamide, sodium benzoate, sodium lactate, sodium pca, urea, caprylic/capric triglycerine, sodium ascorbate, tocopherol, retinol, triethanolamine, panthenol, bisabodol,phenoxyethanol, methylparaben, butylparaben,prophylparaben, isobuthylparaben, carbomer, sodium edetate, sodium ascorbyl phosphate, tocopheryl acetate, parfum

 • joke januari 14, 2015 (06:59)

  Interessant en duidelijk verhaal. Is mis nog 1 ding. Je hebt het over 1 % vitamine E toegevoegd aan cremes. Hou verhoudt zich dat met Vitamine E IU? Ik heb uit America een flesje Vitamine E olie van Sundown Naturals, Tocopherol Acetaat, 70.000 IU (lijkt me erg veel) Het is een vrij dikke substantie. Wat zeggen die IU s eigenlijk over het produkt?

 • Jessica december 17, 2014 (09:48)

  Hoi Jetske,

  Mijn vriend heeft 24 nov jl een lower body lift ondergaan. Dat wil zeggen dat al het overtollige vel en vet rondom zijn middel is verwijderd. De wonden genezen super en de korstjes zijn er bijna af zodat er bijna gesmeerd kan worden. Ik heb gisteren nog extra aan zijn plastisch chirurg gevraagd welke creme nu het beste is maar kreeg niet echt een duidelijk antwoord. Wat zou jij adviseren?

 • Mali september 17, 2014 (21:09)

  Beste Jetske

  Wat vind jij van swisscode pure hyaluron? Ik wil dit serum graag als extra gebruiken. Ik gebruik al een jaar jouw lijn en en hier enorm tevreden mee. Helaas en ik veel droogtelijntjes onder mijn ogen en hoop ik dy dit serum kan helpen tegen mijn vochtarme huid. Alvast bedankt. P

  Gr malu

  • Jetske oktober 2, 2014 (14:00)

   Beste Malu,

   Zonder ingrediëntenlijst kan ik niets zeggen over een product. Je kunt de ingrediëntenlijst sturen naar info@dr-jetskeultee.nl en we kunnen er dan even naar kijken.

   Groetjes Jetske

 • franca bergs huisman juli 10, 2014 (14:58)

  hallo jetske ik gebruik nu roc dagcreme is die aan te raden is dat een goede verzorging gr

  • author-avatar
   Jetske juli 25, 2014 (10:38)

   Beste Franca,

   Zonder ingrediëntenlijst kan ik niets zeggen over een product. Heb je de ingrediënten toevallig voor me?

   Groetjes Jetske

 • author-avatar
  Jetske juli 9, 2014 (16:35)

  Beste Lydia,

  Wat goed om te horen! Fijn zeg 🙂

  Groetjes, Jetske

 • Lydia juni 24, 2014 (12:41)

  Hallo Jetske, I rest my case; je bent tenslotte onderzoeksarts met een enorme kennis (al ben ik nog niet helemaal overtuigd wb merken als Hannah bijvoorbeeld ;-).

  Wilde je nog graag bedanken voor het advies m.b.t. de gescheurde mondhoeken. Ben naar de huisarts gegaan en heb daar voorgelegd wat jij aangaf dat het kon zijn. Heb Ketoconazol gekregen en ben er nu, na jaren van alles uitproberen, van af. Dankjewel!

 • Michel juni 20, 2014 (05:26)

  Beste Jetske,

  Antioxidanten was voor mij een aantal jaar geleden een woord dat synoniem stond voor veel positieve eigenschappen. Ook op dit blog lees ik verschillende artikelen dat je overtuigd bent van de positieve werking van antioxidanten. In dit artikel lees ik ook dat ook je een groot voorstander bent om deze stoffen in crèmes te stoppen en ik zie deze stoffen ook terug in je eigen crèmes. Wat ik hier een beetje in mis is de keerzijde en de toch wel grote wetenschappelijke ommekeer die deze stoffen de laatste jaren heeft doorgemaakt. De stof was ontzettend hip en inderdaad in de mode maar is dat m.i. al een hele poos niet meer en daar zijn wel een redenen voor.

  Zo heeft bijvoorbeeld de Europese voedselautoriteit EFSA alle 169 claims afgewezen dat antioxidanten gezond zouden zijn of dat ze het DNA of de eiwitten in het lichaam beschermen tegen beschadiging door zogenaamde zuurstofradicalen. Bron: professor Kantan van de Vrije Universiteit Amsterdam.

  Maar het gaat nog verder, er zijn ook verschillende wetenschappelijke studies die een duidelijk verband laten zien tussen kanker en extra toegevoegde antioxidanten zowel via de voeding als door opname van de huid.

  Bekend is een groot onderzoek onder 29.000 rokende mannen waarbij de vraag was of de kans op longkanker zou afnemen door een extra antioxidant in te nemen, vitamine A. Rook is immers een vrije radicaal en als antioxidanten als een soort soldaatjes tegen zouden “vechten” zou dus de kans op lonkanker moeten afnemen toch? Helaas, de conclusie was dat de mannen significant vaker longkanker kregen door het gebruik van deze antioxidant. Soortgelijk onderzoek is in Amerika herhaald met dezelfde uitkomst, 24% meer kanker in de antioxidantgroep Bron zie die link.

  Weer een ander onderzoek met weer een andere antioxidant (vitamine E) geeft helaas ook geen positief nieuws. Onderzoekers van de universiteit van Götheburg onderzochten het effect van een aantal antioxidantia (Vitamine E en acetylcysteïne) op bestaande longgezwelletjes bij muizen. Hetzelfde deden ze met menselijke longkankercellen in proefbuisjes: ze voegden antioxidanten toe. De longkankercellen in de proefbuisjes waaraan antioxidanten waren toegevoegd, gingen sneller groeien en de muizen die antioxidanten gekregen hadden, stierven sneller. De onderzoekers verklaarden dat antioxidanten een ongunstig effect hebben op de natuurlijke verdedigingsmechanismes van cellen, door een molecule te blokkeren die kankercellen vernietigt.

  Ook het op de huid aanbrengen legt deze link bij dierproeven. Bij muizen geeft extra vitamine E op alle toedieningsvormen (onderhuids/oraal en op de huid aanbrengen) een grote kans op kanker. Het specifiek aanbrengen op de huid gaf bij de muizen een verhoogde kans op huidkanker. Zie bron.

  Tot slot, het staat er enigszins los van maar vind het toch zeer vermeldenswaardig. Uit een Brits onderzoek bij muizen is onlangs gebleken dat een zonnecrème met een hoge factor onvoldoende in staat is om kwaadaardige huidkanker te voorkomen. Zie bron. Het gaat hier niet over onvoldoende smeren maar enkel over de werkzaamheid van een zonnecrème met de hoogste factor tegen huidkanker.

  Jetske, ik ben met name erg benieuwd hoe jij als onderzoeks-arts aankijkt tegen de onderzoeken van de antioxidanten in crèmes en of je hier zelf ook mee bezig bent in je onderzoek maar nu ook specifiek gelet op de gevaren. Wat is voor jou de reden om deze stoffen wel in bijvoorbeeld jouw eigen crèmes te stoppen? Wellicht zijn er positieve eigenschappen op huid bekend maar wat zijn de gevaren. Natuurlijk is nog niet alles bekend maar juist daarom lijkt me voorzichtigheid ook van groot belang.

  Deze stoffen zijn enorm in de mode geweest en het is hartstikke “good-feeling” om een stofje toe te voegen waarvan je het idee hebt dat het een soort soldaatjes zijn. De vraag is echter, zijn ze dat wel echt voor ons of smeren we eigenlijk wat tijdbommetjes op onze huid in de vorm van het paard van Troje…

  Graag lees ik jouw visie.

  Michel

  PS: ik hoop dat de linkjes met bronvermeldingen meekomen, anders is nazoeken bij goede bronnen.

  • Daphne juni 20, 2014 (09:07)

   @ Michel

   Je doet het beter en uitgebreider maar precies zo n commentaar had ik hier binnenkort willen achterlaten. Er is steeds meer wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat anti-oxidanten niet zo n positief effect hebben op onze gezondheid; dat ook juist vrije radicalen hun o zo belangrijke functie voor onze cellen hebben. Ook ik zou heel graag de mening van Jetske hierover vernemen.

   • Peter juni 21, 2014 (21:31)

    @Michel en Daphne

    Het hangt allemaal natuurlijk erg of van de hoeveelheid of concentratie van de anti-oxidant. In veel studies worden supplementen met extreem hoge concentraties gebruikt. Te veel van een anti-oxidant zou mogelijk nadelig kunnen werken. Maar goed, er moet nog veel onderzocht worden. Uiteraard zullen inzichten in de loop der jaren altijd veranderen. Er zijn echter wel veel (recente) studies die laten zien dat Vitamine C en E in een creme juist beschermen tegen zonschade.

    • Daphne juni 22, 2014 (15:55)

     @ Peter

     Dank je wel voor je reactie!

  • Lydia juni 21, 2014 (20:19)

   En hier wordt weer het grootste deel van de bevindingen van Katan verworpen.

   http://kanker-actueel.nl/wat-is-nu-gezond-fabels-en-feiten-over-voeding-auteur-martijn-b-katan.html

   Wie zal het zeggen….

   Ik pak de middenweg dan maar weer. Zolang er mensen zijn zullen er onderzoeken en nieuwe bevindingen zijn.

   • Daphne juni 22, 2014 (15:57)

    @ Lydia

    Interessant! Dank voor het delen.

  • author-avatar
   Jetske juni 23, 2014 (16:29)

   Beste Michel en Daphne,

   Ik zal hier binnenkort wat uitgebreider op in gaan want het is een complex verhaal. Wel wil ik benadrukken dat orale consumptie aanzienlijk verschilt van topicale applicatie. Tegenover het door jouw genoemde vitamine E onderzoek zijn er veel en veel meer onderzoeken die laten zien dat aanbrengen van vitamine E een beschermende werking heeft. Er bestaan werkelijk honderden onderzoeken waarmee aangetoond is dat antioxidanten op de huid meer dan zinvol en veilig zijn. Er is wat mij betreft wel een maar; je hebt meerdere antioxidanten in een product nodig en het product moet goed gestabiliseerd zijn. Daarom ben ik bijvoorbeeld ook geen voorstander van producten met hoge concentraties ascorbic acid (dus niet de derivaten), je krijgt dan razendsnel oxidantvorming met een tegenovergesteld resultaat.

   Groetjes Jetske

 • Lydia juni 15, 2014 (09:21)

  En puur vitamine C poeder dan (Ascorbic Acid) ? Dit kan elke dag vers aan je moisturizer toegevoegd . Philosophy geeft aan dat het best overdag gebruikt kan worden. Jij gaf, bij navraag, aan dat dit niet aan te bevelen is omdat het ook als poeder vers toegevoegd niet stabiel zou zijn overdag. Weet Philosophy dan ook niet van de hoed en de rand? Je ziet, het laat me niet los :-). Bedankt.

  • author-avatar
   Jetske juni 23, 2014 (16:13)

   Beste Lydia,

   Je raakt er inderdaad niet over uitgepraat ;-). Zoals eerder uitgelegd is Vitamine C een antioxidant en erg instabiel. De derivaten zijn wel stabieler en hierdoor meer bruikbaar voor in een crème. Als je geen derivaat gebruikt maar puur ascorbic acid dan moet je het ascorbic acid poeder dagelijks toevoegen aan de dosering die je op je gezicht gebruikt. Je moet dan ook wel de pH van je product weten, want die is weer van invloed op de werking je ascorbic acid.

   Groetjes Jetske

  • author-avatar
   Jetske juni 23, 2014 (16:13)

   Beste Lydia,

   Je raakt er inderdaad niet over uitgepraat ;-). Zoals eerder uitgelegd is Vitamine C een antioxidant en erg instabiel. De derivaten zijn wel stabieler en hierdoor meer bruikbaar voor in een crème. Als je geen derivaat gebruikt maar puur ascorbic acid dan moet je het ascorbic acid poeder dagelijks toevoegen aan de dosering die je op je gezicht gebruikt. Je moet dan ook wel de pH van je product weten, want die is weer van invloed op de werking je ascorbic acid.

   Groetjes Jetske

 • Lydia juni 15, 2014 (09:12)

  Dag Jetske,

  In jouw artikel over vitamine C staat:

  Vitamine C werkt alleen in hoge concentraties (minstens 4% nodig) . Minstens staat er. Betekent dat dan dat er hooguit 5 procent in mag zitten, zoals in jouw Uncover? Ik ging ervan uit dat 10 procent bijvoorbeeld dan ook prima is. Vraag 1: Is 5 procent beter dan bijvoorbeeld 10 procent? Vraag 2: wanneer 10 procent ook een goed percentage zou zijn, is er dan werkelijk geen merk dat dit onder de goede voorwaarden op de markt heeft gebracht? Ik heb jou namelijk nog nooit over een van de merken, waarvan men vraagt of ze ok zijn, horen zeggen dat het gewoon een goed product met vitamine C is.

  Jij geeft altijd aan dat er een factor is waardoor het product niet aan de voorwaarden voldoet. Denk aan een merk als Hannah bijvoorbeeld. Hannah is toch ook niet compleet onwetend denk ik dan? Welk merk met een hoger percentage vitamine C dan 5 procent kun jij dan wel aanbevelen want zo wordt het wel heel moeilijk. Of heb je inderdaad bij alle in een flesje je twijfels. Hannah geeft bijvoorbeeld aan dat hun variant van vitamine C (20 procent) in het Opulence serum, namelijk Ascorbyl Tertaisopalmitate, wel stabiel in een flesje kan. Het zou een stabiele vorm zijn. Praten zij onzin?

  Alvast bedankt.

  • author-avatar
   Jetske juni 23, 2014 (16:12)

   Beste Lydia,

   Er zijn ook onderzoeken gedaan met 15% vitamine C. Je kunt het zeker in hogere concentraties gebruiken, alleen bestaat er ook meer kans op irritatie en oxidatie van het product. Dan ben je veel verder van huis! Voor een gevoelige huid zou ik een lagere concentratie adviseren. Een antioxidant is een lastig ingrediënt. Het kan veel doen voor de huid maar het moet wel op de juiste manier verwerkt worden in een crème gezien de instabiliteit.

   Er staan genoeg producten op mijn site die ik adviseer. Op dit moment ben ik ook bezig met het doornemen van de producten van het productadvies, een hele klus al zeg ik het zelf! Het kan ook zijn dat ik nieuwe producten tegenkom en deze toevoeg aan mijn bestaande productadvies.

   Groetjes Jetske

 • Monica juni 9, 2014 (16:07)

  Dit weekend las ik over een nieuwe supercreme die Retrouve heet.

  Wat zou er in deze creme zitten en is die nog beter dan de Uncoverproducten ?

  (Hij is wel poepie duur, 400 Euro !, maar dat maakt ook nieuwsgierig !)

  Zelf ben ik erg tervreden over jouw producten en mijn dochter bestelt ze vandaag ook; ik had wat proefpotjes voor haar gemaakt vorige week.

  Mijn huid is in jaren niet zo rustig geweest. Vroeger smeerde ik jaren achter elkaar hydrocortisone als dagcreme, omdat ik altijd last had van eczeem; wist toen nog niet dat dat heel slecht was. Daarna van alles geprobeerd, Clinique vond ik ook heel prettig, maar je werd dol van alle cremetjes voor dit en voor dat. Gefeliciteerd met je Blog ! En veel succes met Uncover !

  • author-avatar
   Jetske juni 23, 2014 (16:01)

   Beste Monica,

   Voor die prijs ben ik ook erg benieuwd welke ingrediënten het product bevat! Geen enkele crème hoeft namelijk zo duur te zijn.. Fijn om te lezen dat de producten van Uncover Skincare bevallen!

   Groetjes Jetske

 • suzanne juni 4, 2014 (19:32)

  Hoi Jetske, recent ben ik bij een schoonheidssalon geweest, helaas kwamen wij bij dit bezoek erachter dat ik een extreem vochtarme huid heb, vooral voor mijn leeftijd (32 jaar). Zelfs zo extreem dat ze haar collega erbij haalde en zei dat ze nog nooit zoiets heeft gezien… Dus! Echter verkopen zij potjes creme, wat boven mijn budget ligt. Helaas. Sinds een tijdje volg ik jouw blog en vroeg mij af of ik met Uncover Skincare mijn huid kan verzorgen. “De Huidanalyse” gaf aan dat ik de producten van de normale tot droge huid kan gebruiken. Echter vroeg ik mij af, aangezien er overal wordt gezegd dat een droge huid niet hetzelfde is als de vochtarme huid, of dit wel geschikte producten zijn voor mij?? Verder vind ik een serum erg fijn om te gebruiken, ik dacht aan de CE Tetra (vitamine c + e) van Medik 8. Maar het zit wel in een glazen potje, wat volgens mij weer sterk wordt afgeraden, toch? Maar Medik 8 is een goed merk, zij zullen dan toch ook wel hebben nagedacht over het feit dat als er licht bijkomt dat het niet ten goede komt van het product? En is medik 8 een goede combinatie met jouw lijn? Goed. Hopelijk mag ik een antwoord ontvangen, want ik zou graag willen overgaan naar een hele nieuwe lijn, inclusief cleaners en toners etc. Alvast bedankt. Suzanne

 • Niroj mei 7, 2014 (11:41)

  Beste Jetske,

  ik gebruik een aha gel 5%, op de verpakking staat dat ik het wel iedere dag kan gebruiken, dus gebruik ik het iedere avond. is dat wel verstandig? en er staat ook dat je beter resultaat krijgt in combinatie met een vitamine E crem. klopt dat ook?

  vriendelijke groet 🙂

  • author-avatar
   Jetske mei 12, 2014 (16:18)

   Beste Niroj,

   In principe kan je een exfoliant elke avond gebruiken, maar het is dan ook belangrijk dat je huid goed reageert. Bij een gevoelige huid kan twee keer per week al teveel zijn. Gebruik naast een exfoliant altijd een zonnebrandcrème, je huid wordt namelijk gevoeliger voor zonlicht. Antioxidanten (zoals vitamine E) zijn altijd belangrijk in cosmetica, niet alleen als je een exfoliant gebruikt. Zoals je in de blog kunt lezen zijn er een aantal belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden als je een crème met vitamine E wilt kopen.

   Groetjes Jetske

 • Marrie mei 5, 2014 (11:21)

  Ik lees bij biologische verzorgingsproducten dat er bio alcohol gebruikt wordt als ingredient. Is dat minder schadelijk dan “gewone” alcohol?

 • Marrie mei 4, 2014 (12:01)

  Welke shampoo adviseer je bij een zeer gevoelige hoofdhuid?

  • author-avatar
   Jetske mei 12, 2014 (16:06)

   Beste Marrie,

   Je kunt dan een shampoo kiezen die in ieder geval geen Sodium Lauryl sulphate bevat. Mocht het product sodium laureth sulphate bevatten, controleer dan of het genoeg terugvettende ingrediënten (bijv. glycerine) bevat. Binnenkort zal ik een blog maken over haar en de verzorging ervan.

   Groetjes Jetske

 • kate mei 4, 2014 (00:30)

  Hi bram,

  Niet doen, het vloeistof in de capsule bestaat voor vrijwel 100% uit vitamine e en als je dat opsmeert krijg je een veel te hoog percentage vitamine E! (sterkte van vit E mag maar max. 1% zijn anders irriteert het de huid).

 • bram mei 2, 2014 (22:33)

  Jetske wat vind jij van de vloeibare inhoud van vitamine e capsules op de huid smeren?

  groeten bram

 • Eliane mei 1, 2014 (11:53)

  ik maak mijn eigen cremes ,ben nu helemaal weg van de serums,dus geen cremes meer ,ik gebruik ook Vit E en C,en wat vind je van Vit A deze mag ook niet ontbreken in serum ,en ken je ook de Tamanu olie ,ook super ,alleen de sterke notengeur vind ik minder, dank voor je leuke site

  • author-avatar
   Jetske mei 12, 2014 (15:54)

   Beste Eliane,

   Voor het maken van een crème zijn allerlei pure grondstoffen nodig waar met de nodige voorzichtigheid en voorzorgsmaatregelen omgegaan moet worden. Veel actieve stoffen zoals vitamine C zijn zeer instabiel en kunnen reageren met andere ingrediënten. Ingrediënten moeten op strikte volgorde en bij de juiste temperaturen toegevoegd worden om een zo functioneel mogelijk product te krijgen. Iemand kan een crème met vitamine C bijvoorbeeld op de totaal verkeerde manier maken waardoor de vitamine C niet werkzaam is of zelfs geoxideerd is. Ook kunnen niet-stabiele formuleringen leiden tot irritaties. Ook derivaten van vitamine A zuur (zoals retinyl palimitate) zijn instabiel en kan je zelfs beter niet overdag gebruiken i.v.m. de vorming van vrije radicalen o.i.v. zonlicht. Daarbij is het zeer belangrijk een product op de juiste manier te beschermen tegen bacterie groei. Als dit niet gebeurd kunnen er in zeer korte tijd bacteriën groeien welke voor veel problemen kunnen zorgen.

   De olie werkt bij sommige mensen goed, maar er zijn ook nog al wat studies die aangeven dat je er heftig allergisch op kunt reageren. Voorzichtigheid is dus geboden. . Op mijn blog vind je informatie zodat je de ingrediëntenlijst zelf kan bekijken.

   http://jetskeultee.nl/de-6-stappen-naar-jouw-perfecte-gezichtscreme/obj10450398

   http://jetskeultee.nl/de-zoektocht-naar-cosmetica-de-ingredientenlijst/obj7777416

   http://jetskeultee.nl/te-mijden-ingredienten/obj7777325

   Groetjes Jetske

 • Marielle april 25, 2014 (18:49)

  Jetske wat vind je van het merk Etat Pur?

  http://www.etatpur.nl/index.php/pure-actieve-stoffen/pure-actieve-stof-huid-overmatige-pigmentering-glabridine.html

  In dit product zou Glabridine moeten inzitten maar in de ingrediëntenlijst is het nergens te vinden.

  • author-avatar
   Jetske mei 2, 2014 (15:42)

   Beste Marielle,

   Op de website zie ik dat het product parfum bevat. Parfum is nummer een allergeen en adviseer ik te vermijden. De producten die ik adviseer vind je op de volgende blog: http://www.jetskeultee.nl/productadvies.

   Groetjes Jetske

  • Oguzhan juli 20, 2015 (10:10)

   Hoi, ik heb pas geleden een ongeluk gehad in een voetbalwedstrijd en een trap in me gezicht gehad. Het is gehecht met 7 hechtingen en zit nu met een vervelende litteken op me gezicht. Ik verzorg het met Calendulan maar ik zie geen verschil. Het is inmiddels bijna 3 maanden geleden dat het is gebeurd. Hoop dat u mij hierbij kunt helpen.

   Gr

   • author-avatar
    Jetske augustus 24, 2015 (14:45)

    Beste Oguzhan,

    Het is al goed dat je iets smeert op je litteken. Hierdoor masseer je de huid blijft de huid soepel.
    Smeer het litteken goed in tegen de zon met een zonnebrand crème SPF 30.
    Ik heb er nog een blog over geschreven hierin staan ook wat tips vermeld:
    https://www.dr-jetskeultee.nl/geef-littekens-geen-kans/obj7777448

    Succes ermee.

    Groetjes Jetske

 • Esmée april 20, 2014 (20:07)

  Hoi Jetske,

  Allereesrst, geweldige site! Ik heb er heel veel aan gehad en mijn huid is er de afgelopen 5 maanden heel erg op vooruit gegaan.

  Ik heb zo veel mogelijk vriendinnen jouw site aangeraden.

  Een van mijn vriendinnen heeft een litteken op haar arm die er nog erg rood uitziet (8cm lang denk ik) en ze wil er graag vanaf. Ze prikt nu een gaatje vitamine e capsules, die je bij de drogist koopt, en smeert dan de inhoud van de capsule op het litteken. Ik snap dat dit waarschijnlijk niet echt gaat helpen.

  Heb jij nog tips voor deze grote littekens? En is er een kans dat het litteken altijd zo rood zal blijven?

  Alvast bedankt,

  Esmée

  • Marielle april 22, 2014 (19:26)

   Voor mijn acne littekens heeft argan olie wel heel goed geholpen maar dan ging het ook maar over kleine littekens.

  • author-avatar
   Jetske mei 2, 2014 (15:01)

   Beste Esmée,

   Wat fijn om te lezen :-)!

   Ik zou je graag adviseren mijn volgende blog te lezen:

   http://jetskeultee.nl/geef-littekens-geen-kans/obj7777448.

   Groetjes Jetske

 • Margo april 18, 2014 (21:57)

  Hoi Jetske, hoe denk jij over de vitamine E lijn van the body dhop? Groetjes Margo

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!