Natuurlijke producten zijn lang niet altijd zo natuurlijk en veilig

Eindelijk weer terug in Bali. Het is een superzware tijd voor de mensen hier die zo afhankelijk zijn van het toerisme. Het viel me wel op hoe fris, groen en schoon Bali nu was en het leek alsof de rust de natuur goed had gedaan. Het bewijst maar weer hoe noodzakelijk het is dat we bewuster omgaan met de natuur én ons lijf. Mijn stukje daarin is natuurlijk skincare. 

Natuurlijke producten zeker niet altijd goed voor ons of het milieu

Hoewel ik hou van groene ingrediënten, ben ik zeker niet van mening dat die altijd beter zijn. Natuurlijke ingrediënten kunnen soms behoorlijke huidproblemen veroorzaken, bijvoorbeeld door de geurstoffen of andere irriterende stoffen die er in zitten. Of door het feit dat er makkelijk oxidatie op kan treden. Elke dermatoloog zal dat kunnen onderstrepen. Bovendien is ‘natuurlijk’ vaak lang niet zo natuurlijk als we denken, en zeker niet altijd goed voor ons of het milieu.

Veel producten moeten namelijk zo sterk bewerkt worden dat er uiteindelijk weinig natuurlijks meer aan is. En wat als die producten of ingrediënten ook nog de halve wereld over gevlogen moet worden, of groeien in plantages die de complete leefomgeving verstoren?

Wat me echt boos kan maken

Wat me echt boos kan maken, zijn de zogenaamde natuurlijke en koraalvriendelijke zonnebrandcrèmes waarvan ik weet dat ze juist schadelijk zijn. Of de ‘parabeenvrije producten’ (wat je trouwens helemaal niet meer als claim mag gebruiken, lees deze blog maar eens) waarin vervolgens bewaarstoffen zijn gestopt die niemand kent maar die een veel slechter veiligheidsprofiel hebben.

Ik vind dat je bij elk ingrediënt de juiste afweging moet maken; werkzaamheid is superbelangrijk, maar veiligheid dient altijd voorop te staan. En dat is een continu proces; dat betekent dat je altijd bovenop de nieuwste wetenschappelijke literatuur moet zitten en verbeteren waar het beter kan.

 

Liefs Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!