• anti_cellulite

Smeren tegen cellulite, heeft dat eigenlijk zin?

Het is lente! Jassen blijven in de kast, laarzen worden ingeruild voor schoenen, en jurkjes mogen weer zonder legging of panty. Hoewel, een korte inspectie deed mij besluiten dat mijn benen toch nog niet helemaal zomerklaar waren… Ik vermoed dat vele vrouwen vanmorgen dezelfde gedachten hadden en net als ik toch maar weer kozen voor de veilige spijkerbroek. Want witte benen, ontsierende vaatjes en cellulite kunnen de zomervreugde behoorlijk verzieken! Aan die eerste twee valt wel wat te doen, maar hoe zit het met cellulite? Even googelen op internet naar oplossingen voor cellulite (en cellulitis; deze termen worden nog weleens door elkaar gebruikt) levert duizenden hits op met middelen, apparaten en ingrediënten met de meest geweldige resultaten. Het blijft me verbazen wat er allemaal beloofd wordt. Hoe graag ik ook zou willen dat het werkt: tussen de wetenschappelijke resultaten en beloftes zit een levensgroot verschil…

Wat is cellulite?

Cellulite komt vaker voor dan je denkt. Maar liefst tachtig tot negentig procent van de vrouwen heeft er last van. Dat maakt dat je cellulite als een normaal verschijnsel kunt zien in plaats van een kwaal. Schrale troost, want kwaal of normaal, het blijft ellendig! Hoewel er veel verschillende theorieën bestaan, zijn de oorzaken van cellulite:

 • een dunnere diepere huidlaag
 • slapper en onregelmatig bindweefsel in de diepere huidlaag (bindweefsel geeft de huid steun)
 • meer lokaal vet onder de huid

De bobbeltjes op de huid, ook wel een sinaasappelhuid genoemd, worden zichtbaar doordat het lokale vet tegen de huid aandrukt. Deze klompjes vet worden door het slappere en dunnere bindweefsellaag van de diepere dermis geduwd. Denk maar aan een sinaasappelnetje! Bij mensen met cellulite zijn de klompjes vet groter en liggen de dwarse bindweefselschotjes (de touwtjes van het sinaasappelnetje) minder regelmatig en loodrecht op de huid. Ook lijken ze vaster te zitten.

Ingrediënten die (niet) werken

Er bestaan wel degelijk ingrediënten die ‘in een reageerbuisje’ vet kunnen verbranden en bindweefsel kunnen versterken. Denk bijvoorbeeld aan cafeïne, aminophylline of vitamine A-zuur. Maar voordat je juichend een voorraad producten met deze ingrediënten inslaat, even wat kanttekeningen:

 1. De problemen in de huid zitten bij cellulite zo diep dat ingrediënten er moeilijk bij komen.
 2. De concentraties in crèmes zijn vaak niet te vergelijken met de concentraties die gebruikt worden in wetenschappelijk onderzoek.
 3. Het onderzoek wordt in een laboratorium gedaan en de resultaten daarvan onder een microscoop bekeken. Maar wat je in een kweekbuisje of onder de microscoop waarneemt, is vaak ‘in de werkelijkheid’ niet met het blote oog te zien.
 4. En ook niet onbelangrijk, veel onderzoek wordt gedaan door de industrie zelf…

Placebo-effect

Toch zijn er ook meerdere onafhankelijk onderzoeken gedaan naar het gebruik van anticellulitecrèmes. Een deel van de onderzoeksgroep gebruikte hierbij een nepmiddel (zonder dat ze dit wisten), een ander deel een crème met veelbelovende ingrediënten. Anticellulitecrèmes bleken wel degelijk cellulite te kunnen verbeteren. Maar… de resultaten bij de crèmes zonder actieve bestanddelen bleken een vergelijkbare verbetering te geven! Het placebo-effect bij dergelijke producten is enorm groot!

Vooralsnog lijkt het het meest verstandig te accepteren dat cellulite er nou eenmaal bij hoort als je vrouw bent. Toch blijft het oneerlijk dat mannen er nauwelijks last van hebben…

Groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

 

Benieuwd of infrarode straling helpt tegen cellulite? Lees het hier op Skinwiser

Gerelateerde Berichten

3 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Tipgeefster januari 23, 2015 (16:15)

  De oplossing voor cellulite komt er nu aan. Ik ben aan het experimenteren geweest met S.O.S. zware benen van Yves Rocher.

  Het resultaat is verbluffend. Lees wat ik schreef op hun site bij tipgeefster. Vrouwen, we komen ervan af!

 • author-avatar
  Jetske augustus 5, 2011 (10:18)

  Beste A,

  Wat ontzettend vervelend dat je zo veel last hebt van je cellulite. Zoals ik al schrijf in mijn blog is er niet zoveel bekend over cremes die goed werken; onderzoek waarbij cremes met actieve stoffen en zonder actieve stoffen geven hetzelfde resultaat…
  In de estheticienne heb ik even geleden ook een stuk over cellulite geschreven en wat behandelingen er wel of juist niet tegen kunnen doen. Het stuk kun je hier lezen:
  Cellulite, accepteren of behandelen – pagina 1
  Cellulite, accepteren of behandelen – pagina 2

  Ik hoop dat je hier meer informatie vindt dat je verder kan helpen.

  Groeten Jetske

 • A. augustus 2, 2011 (18:26)

  Beste Dr. Jetske Ultee,

  Ik ben een meisje van 17 jaar. Ik zelf heb al jaren last van cellulitis en ik schaam mij er zo erg voor. Ik durf hierdoor ook niet te gaan zwemmen samen met vrienden of een korte broek te dragen tijdens gym. En nu vooral in de zomer heb ik er erge problemen mee. Tegen mij zeiden ze dat dit kom doordat ik te snel gegroeid ben toen ik jonger was en dat er veel jongeren er ook mee problemen hebben. Ik heb zoveel producten geprobeerd, maar niks helpt het verminderen. Ik wil biodermal proberen, maar ik ben bang dat het helaas ook niet gaat werken en dat het weg gegooid geld is.
  Kan u mij misschien helpen? Weet u een geschikte product?

  Dank u wel.

  Met vriendelijk groet,

  A.

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!