• puistjes_door_chocolade

Puistjes door chocolade; mythe of niet?

Nog even en het is Pasen! Ben ik net door de voorraad chocoladeletters heen, staat mijn hele huis alweer vol met paaseieren, konijnen, hazen en kuikentjes. Waar ze vandaan komen weet ik niet… Mij hoor je niet klagen hoor, want voor chocola mag je me midden in de nacht wakker maken! En gelukkig is het eten van chocolade goed voor humeur, energielevel en bloedvaten. Bovendien krijg je er, ondanks het feit dat duizenden mensen anders beweren, echt geen puistjes van. Tenminste, dat is wat deskundigen ons al jaren laten geloven!

Op het jaarlijkse congres van de Amerikaanse Society for Dermatology werd ik ruw uit die droom geholpen. Daar kwam ik een onderzoek tegen van de University of Miami, waarin eindelijk dan toch een relatie tussen het eten van (pure) chocolade en puistjes gevonden werd. Hoe meer chocola de proefpersonen aten, hoe meer puistjes ze kregen. Ik weet niet of ik blij ben met dit onderzoek. Voorlopig doe ik maar net of ik het niet gelezen heb en eet ik in ieder geval tot na de paasdagen vrolijk verder. Het is te lekker!

Fijn weekend, Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs: “de impact van roken; een tweeling
De invloed van stress op de huid
Wat gebeurt er in de huid bij “Ouder worden
Puistjes. Moet ik wel of niet naar de dokter
Toch relatie tussen voeding en acne?
Zout water en acne

Gerelateerde Berichten

9 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Fiona april 3, 2015 (19:59)

  Ik weet het inmiddels wel zeker dat er een relatie is. Ben een groot fan van extra pure chocolade (tot wel 95% cacao) maar ben er nu toch definitief mee gestopt. Ik heb het afgelopen jaar bewust een experiment gedaan door een tijdje gewoon de zo geliefde pure chocolade te eten…het was wachten op de pukkels. En dan geruime tijd te stoppen…gladde huid. Ik laat me nu niet meer verleiden, ben afgekickt. Sinds ik geen chocolade meer eet én de producten van Uncover gebruik (in combinatie met 0,02% Vit A zuur) is mijn huid op mijn 42e beter dan het op mijn 32e was! Op een rimpel hier en daar na 🙂

  • author-avatar
   Jetske juni 29, 2015 (11:15)

   Beste Fiona,

   Wat goed dat je dit zelf hebt onderzocht! Wel minder dat je geen pure chocolade meer kan eten.
   En wat fijn om te lezen dat het zo goed gaat met de producten van Uncover :-).

   Groetjes Jetske

 • author-avatar
  Jetske juli 12, 2011 (09:09)

  Hallo Joelle,

  Dat zou kunnen. Ik ben er ook van overtuigd dat het per persoon verschilt hoe je er op reageert. Interessant om eens naar te kijken! Wordt vervolgd…

  Groeten Jetske

 • Joelle juni 30, 2011 (15:20)

  Hallo!

  Ik heb zelf het idee dat cacaoboter de boosdoener is, heb zelf rauwe cacaopoeder in huis en als ik dat met rijstemelk meng en hier chocolademelk van maak, heb ik nergens last van. Van mijn zelf gemaakte rauwe chocolade met cacaoboter, kreeg ik een gigantische breakout!!

  Denk trouwens niet dat iedereen last heeft van chocolade, ik heb het idee dat mensen die gevoelig zijn voor ontsteking (verhoogde CRP) hierdoor acne krijgen. Niet iedereen krijgt nml acne van chocolade.

  Is dit wel eens onderzocht?

  Superinteressante site trouwens, dank voor alle info!

  Groetjes Joelle

 • author-avatar
  Jetske mei 27, 2011 (14:14)

  Beste Claudia,

  Dat kan ik zeker! Je vraag staat bij de blog ouder worden .

  Groeten Jetske

 • Claudia Runderkamp mei 13, 2011 (21:24)

  Beste Jetske,
  ik heb een paar dagen geleden een post geplaatst over serum onder het kopje huidveroudering, en kan ik kan zien bij comments dat je antwoord hebt gegeven maar ik kan het nergens terugvinden vandaar dat ik nu onder acne vraag of je me kunt helpen waar het staat. Ik heb alles nagekeken. Alvast bedankt, groetjes Claudia Runderkamp

 • author-avatar
  Jetske april 14, 2011 (10:37)

  Hi Tessa en Tamara,

  Acne kan inderdaad ook verergeren door het drinken van veel melkproducten of het eten met een hoog suikergehalte…. Bij chocolade heb je beide te pakken. In dit onderzoek is specifiek gekeken naar chocolade met een hoog cacaogehalte (dus pure chocolade).
  (er schiet me ineens een overheerlijk recept van brownies te binnen. Misschien ook maar even overslaan en een gezonder alternatief kiezen).

  Groeten Jetske.

 • Tamara april 2, 2011 (16:37)

  Daar ben ik inderdaad ook nieuwsgierig naar. Ik heb zelf snel last van acne en let dus heel erg op suikers. Als ik wat teveel heb binnen gekregen merk ik dat heel snel aan mijn huid. Melk en witte chocolade mijd ik dan ook. Maar chocola met minimaal 70% cacao heeft geen negatief effect op mijn huid.

 • tessa april 2, 2011 (12:08)

  Oh wat jammer..
  Zou het niet eerder komen door de hoeveelheid suiker die in chocolade zit, dan door de cacao… ?

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!