• ingrediënten bij pigmentvlekken

Ingrediëntkeuze bij pigmentvlekken

Vorige week schreef ik al dat ik aan onze wintersport een te bruin gezicht en twee witte zonnebrilogen heb overgehouden. Illustreert maar weer hoe moeilijk het is je goed tegen de zon te beschermen!

Zelfs ik was te lui om elke twee uur een dikke laag zonnebrandcrème op te smeren. En nu heb ik spijt, want ik heb direct weer pigmentvlekken op mijn voorhoofd. Een duidelijk teken dat mijn huid niet erg gelukkig was met mijn zuinige smeerregime.

Gelukkig is er aan de pigmentvlekken (en zelfs de schade) wel iets te doen. Voor al die mensen die net als ik ‘gezondigd hebben’, vandaag meer over de behandeling van pigmentvlekken. Het artikel bij dit stukje heb ik geschreven voor het tijdschrift Estheticienne.

Overigens heb ik me echt heilig voorgenomen mijn leven te gaan beteren. Als je een heel wit iemand op Ibiza ziet deze zomer, well that’s me:-)….

Behandeling pigmentvlekken Behandeling pigmentvlekken

(Het artikel kun je lezen door op de pagina te klikken. Deze verschijnt in een nieuw venster. Klik hier nogmaals op om te vergroten.)

Smeren tegen pigmentvlekken?

Afhankelijk van de vorm en diepte van je pigment zijn er enkele ingrediënten die je kunnen helpen:

 • Hydroquinone- het meest gangbare en best geteste middel tegen pigmentvlekken. Alleen op recept te verkrijgen en moet met beleid gebruikt worden! (zie ook de blog “hydroquinone’)
 • Azelaïnezuur- een alternatief voor hydroquinone.
 • Vitamine A-zuur- net als hydroquinone enkel op recept te verkrijgen. Het is iets minder effectief tegen pigment maar is effectief tegenhuidveroudering en acne. (zie ook de blog “Vitamine A”)
 • Vitamine C- kan melasma verbeteren. De concentratie van ascorbic acid moet in dit geval minimaal 5% zijn en luchtdicht verpakt zijn wil het effect hebben. (zie dit onderzoek en de blog “Vitamine C“)
 • Arbutin- heeft minder bijwerkingen dan hydroquinone maar is ook minder werkzaam. Concentraties moeten rond de 3 tot 5% zijn.
 • Glycyrrizza Glabra- benodigde concentraties niet bekend. Vermoedelijk meer dan 0,5 %.
 • Niacinamide- in concentraties tussen de 2 en 5% werkt het bij oppervlakkige pigmentatie. (zie ook de blog over niacinamide en dit onderzoek)
 • Kojic acid- erg instabiel en er is nog wat discussie over de veiligheid van dit ingrediënt.
 • Fruitzuren- glycolzuur is vooral effectief bij peelings, in concentraties boven de 20%. (zie ook de blog over glycolzuur)

Mocht dat niet helpen dan zijn er nog lasers en peelings die nare vlekken kunnen later verdwijnen. Gelukkig zijn er dus mogelijkheden genoeg! Al is het vaak wel een kwestie van lange ademéén
Groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs:
Verschillende soorten pigment“,
Een verouderde huid door pigment?“,
over het ingrediënt “hydroquinone“,
Angel dusting” (minimale concentraties),
Een vochtarme huid (en hydraterende stoffen)“,
en SPF in je make-up. Is het voldoende?

Gerelateerde Berichten

32 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Kim september 3, 2015 (16:23)

  Beste Jetske,

  Sinds ongeveer maart 2015 heb ik last van hyperpigmentatie bij mijn schaamstreek.

  Volgens de dermatoloog komt dit door het ontharen. Mijn huid schijnt er gevoelig op te reageren sinds een paar maanden. Dus wat ik dan krijg te horen is: Maak een afweging, scheren of niet scheren. Als 22-jarig meisje is dat natuurlijk geen oplossing voor mij. Ik heb wel een creme meegekregen voor de irritatie .. Maar ik heb niet het idee dat dit mijn plekjes gaat verhelpen.

  Ik zit er echt enorm mee.. Wat te doen??

  Alvast bedankt,

  Kim

  • author-avatar
   Jetske oktober 26, 2015 (11:00)

   Beste Kim,

   De dermatoloog heeft wel een beetje gelijk… Als het scheren de huid dusdanig irriteert zal je de hyperpigmentatie in stand houden. Je kunt nog proberen om je scheermes wat vaker te vernieuwen en een scheergel te gebruiken met zo min mogelijk irriterende ingrediënten. Je kunt overigens ook gewoon een conditioner hiervoor gebruiken. Succes!

   Groetjes Jetske

 • Naz augustus 27, 2015 (08:54)

  Beste Jetske,

  Ik vraag mij af of je na het smeren van 1 van bovenstenstaande crèmes en bij eventuele verbetering van de huid, de pigmentvlekken opnieuw krijgt als je weer een kleurtje krijgt door de zon. Ik zou dat graag willen weten voor ik eraan begin.

  Mvg

  • author-avatar
   Jetske oktober 9, 2015 (16:00)

   Beste Naz,

   Alle pigmentvlekken verergeren door de zon. De pigmentvlekken kunnen onder invloed van UV licht weer wat donkerder verkleuren. Daarom is het zo belangrijk je huid goed te beschermen met een zonnebrandcrème en de schaduw op te zoeken tussen 12:00 en 15:00. Je huid kan je nog meer beschermen door bijvoorbeeld een hoed en/of zonnebril.

   Groetjes Jetske

 • saskia Dijkxhoorn augustus 13, 2014 (08:22)

  Beste jetske, sinds een langere tijd heb ik helaas hyperpigmentatie op de kin ontwikkeld (heb hier al naar laten kijken door een huidtherapeut deze adviseerde mij laser in combinatie met de brithnexcreme van Obama deze crème bevat geen hydroginon. .nu ben ik al zo n 2 maanden verder heb 2 zeer pijnlijke laserbehandelingen gehad en heb de crème van Obagi opgebouwd naar elke avond durf niet goed naar 2 x daags te gaan omdat deze crème de huid nog gevoeliger maakt voor zonlicht. Ik vind t effect eigenlijk nog maar minimaal. Ik gebruik constant dus max om de 2 uur sun stick van vichy en smeer op de rest van mijn gezicht ook royaal met de speciale sun crème voor t gezicht van vichy. . Ik ben er super alert op tijdig te smeren en zal nooit bewust met t gezicht in de zon gaan liggen, zoek altijd de schaduw op e helaas ben ik veel buiten ivm werk maar dan bescherm ik mijn gezicht en zeker de plekken waar de hyperpigmentatie zit extra! Nu zit ik te denken om toch een recept met hydroginon te vragen aan mijn huisarts..Heeft dit meer effect? Of is t gewoon een kwestie van lange adem met de Obagi crème en eventueel nog meerdere behandelingen met de laser te laten doen? Vond t overigens erg pijnlijk met de laser..

  Graag hoor ik advies..

 • saskia Dijkxhoorn augustus 13, 2014 (08:20)

  Beste jetske, sinds een langere tijd heb ik helaas hyperpigmentatie op de kin ontwikkeld (heb hier al naar laten kijken door een huidtherapeut deze adviseerde mij laser in combinatie met de brithnexcreme van Obama deze crème bevat geen hydroginon. .nu ben ik al zo n 2 maanden verder heb 2 zeer pijnlijke laserbehandelingen gehad en heb de crème van Obagi opgebouwd naar elke avond durf niet goed naar 2 x daags te gaan omdat deze crème de huid nog gevoeliger maakt voor zonlicht. Ik vind t effect eigenlijk nog maar minimaal. Ik gebruik constant dus max om de 2 uur sun stick van vichy en smeer op de rest van mijn gezicht ook royaal met de speciale sun crème voor t gezicht van vichy. . Ik ben er super alert op tijdig te smeren en zal nooit bewust met t gezicht in de zon gaan liggen, zoek altijd de schaduw op e helaas ben ik veel buiten ivm werk maar dan bescherm ik mijn gezicht en zeker de plekken waar de hyperpigmentatie zit extra! Nu zit ik te denken om toch een recept met hydroginon te vragen aan mijn huisarts..Heeft dit meer effect? Of is t gewoon een kwestie van lange adem met de Obagi crème en eventueel nog meerdere behandelingen met de laser te laten doen? Vond t overigens erg pijnlijk met de laser..

  Graag hoor ik advies..

  • Jetske augustus 26, 2014 (14:37)

   Beste Saskia,

   Het is goed dat je je huid beschermt met een zonnebrandcrème, pigmentvlekken verergeren namelijk door de zon. Daarnaast is post-inflammatoire hyperpigmentatie vaak een kwestie van geduld. Het trekt namelijk vanzelf weer weg, al kan het soms een jaar duren! Als je je huid teveel blootstelt aan allerlei behandelingen e.d. dan kan deze pigmentatie juist blijven of verergeren. Post-inflammatoire hyperpigmentatie ontstaat namelijk bijvoorbeeld door irritatie aan de huid. Mocht het na ongeveer een jaar nog steeds niet verdwenen zijn dan kan je inderdaad denken aan o.a. hydroquinone.

   Groetjes Jetske

 • elma juli 20, 2014 (10:06)

  Ik heb spataderexeem dit is nu

  een grote donkerbruin onderbeen geworden? Ik ben het nu aan het bleken met citroensap …heb je nog meer tips?

  Groetjes Elma

  • author-avatar
   Jetske augustus 11, 2014 (10:16)

   Beste Elma,

   Bleken met citroensap zou ik je niet willen adviseren! In combinatie met de zon kan dit namelijk vervelende vlekken op de huid veroorzaken.. Het zou hier goed kunnen gaan om hemosiderine pigment, wat voorkomt bij chronische veneuze insufficiëntie.. Dat is vaak therapieresistent en om erger te voorkomen zou je een kous kunnen dragen. Je kunt ook eens contact opnemen met het SNIP (Sectie Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen) of zij eventueel een advies kunnen geven wat betreft een behandeling.

   Groetjes Jetske

 • carolien februari 28, 2014 (19:01)

  Hoi,

  Is het zo dat je door opgelopen zonnebrand (als kind bv) later , zeg rond je 30ste, in ene heel veel sproeten en pigmentbultjes (zo noem ik ze maar , ze zitten op de huid als een wratje ) kan krijgen? Of is dit ook hormoon gerelateert? ( bv zwangerschap/overgang ) En die bultjes , wie kan die het beste weghalen? Ik heb er zelf 2 in mijn gezicht laten verwijderen bij dermatoloog in ziekenhuis. Baal enorm want allebei zijn in enorme littekens verandert! Dus nu zitten er ipv 2 bruine bultjes, 2 witte bultjes 🙁 En tot hoe lang kan je nieuwe bultjes krijgen? hangt dat van leeftijd af of van hoe goed je je beschermt tegen al die straling.

  bedankt maar weer!

  • author-avatar
   Jetske maart 14, 2014 (12:03)

   Beste Carolien,

   Als je als je kind een keer flink verbrandt neemt de kans op het krijgen van melanoom (de meest gevaarlijke vorm van huidkanker) al met 50% toe. Je neemt de schade als het ware ‘mee’. Het is lastig om te zeggen om wat voor soort bultjes het gaat. Je kunt uiteraard even contact opnemen met de dermatoloog hierover. Na een wondje kan er hyperpigmentatie ontstaan, dit trekt over het algemeen vanzelf weer weg. Het is dan wel belangrijk om de huid goed te beschermen met een zonnebrandcrème omdat pigmentvlekken verergeren door de zon.

   Groetjes Jetske

 • Tineke mei 13, 2013 (18:17)

  Beste Jetske,

  Enkele maanden geleden had ik last van erythema ab igne/toasted skin syndrome. Ik stond tijdens de winter vaak tegen de elektrische verwarming en kreeg zo een roodbruin roosterpatroon op mijn dijen. Het roosterpatroon is nu minder zichtbaar als enkele maanden geleden, maar er blijven enkele lichtbruine pigmentvlekken aanwezig. Er is een grote kans dat deze nooit meer helemaal gaan verdwijnen, maar ik vroeg me af of er toch geen product is dat geschikt is voor deze pigmentverkleuringen.

  Vriendelijke groeten,

  Tineke

 • Hoi Jetske mei 7, 2013 (23:20)

  Ivm mijn melasma smeer ik mijn huid s morgens al in met Ladival voor de allergische huid, factor 50. Om mijn pigmentvlekken wat te camoufleren gebruik ik wat foundation en poeder. Ik lees echter dat ik mijn gezicht in de zomer meerdere keren met een beschermingsfactor moet insmeren. Kan ik mijn zonnecreme dan later op de dag over mijn make-up aanbrengen?

  Weet u welke make-up vrij is van ingrediënten die onder invloed van zonlicht hyperpigmentatie juist bevorderen? Ik gebruik nu de foundation van Dokter Baumann.

  Groetjes,

  Wendy

 • Louise februari 20, 2013 (12:50)

  Hoi Jetske,

  Nog even een aanvulling op mijn vraag van hierboven: als de cremes niet helpen is dan een peeling of ipl behandeling of iets dergelijks in een kliniek nog een mogelijke oplossing? En, zo ja, wat werkt het best tegen littekens/ pigmentatie?

  Groet,
  Louise

 • Louise februari 20, 2013 (12:23)

  Hoi Jetske,

  Sinds ongeveer anderhalf jaar heb ik opeens last van onderhuidse puistjes (ik ben 33 jaar). Helaas laten deze puistjes een soort littekens na in de vorm van rood/bruine vlekjes. Ik heb al van alles geprobeerd, Clinique Even Better producten en producten van Paula s Choice. Maar er komen steeds meer vlekjes bij, steeds na een puistje. Ik voel me hierdoor genoodzaakt altijd foundation/ camouflage te gebruiken, terwijl ik dat voorheen nooit deed.

  Ten eerste vraag ik me af hoe dit komt. Waardoor ik nu opeens weer puistjes krijg (ik gebruik al jaren dezelfde pil) en mijn huid er bovendien veel slechter van lijkt te herstellen. In mijn pubertijd had ik ook wel eens puistjes, maar daar hield ik nooit pigmentvlekken aan over.

  En nog belangrijker: ik ben benieuwd wat de beste manier is om er vanaf te komen. Raad je Vitamine A zuur creme aan of Hydroquinone? Of is het mogelijk/ beter om een combinatie van deze twee te gebruiken?

  Hartelijk dank alvast voor je advies!

  Groeten,
  Louise

 • Eunice mei 16, 2012 (14:14)

  Beste Jetske,
  Allereerst: bedankt voor deze fijne website/blog.
  Ik heb last van post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) op mijn gezicht. Ik durf nog geen hydroquinone creme te gebruiken omdat dit de huid (nog meer?) kan irriteren. Ik voeg nu dagelijks turbo booster c powder van Philosophy toe aan mijn dagcreme. Werkt vitamine C ook bij PIH of alleen bij melasma voor het verminderen van pigmentvlekken?
  Ik ben benieuwd naar je gedachten hierover.

  groeten!

 • Mikki mei 6, 2012 (19:41)

  Hallo Jetske,

  Aangezien Daan niet verder is ingegaan op de vraag, maak ik het even af want ik ben zelf ook erg nieuwsgierig wat u vindt van Nivea Soft voor op het gezicht, de ingredienten:

  Aqua, Glycerin, Paraffinum Liquidum, Myristyl Alcohol, Butylene Glycol, Alcohol Denat., Stearic Acid, Myristyl Myristate, Cera Microcristallina, Glyceryl Stearate, Hydrogenated Coco-Glycerides, Simmondsia Chinensis Oil, Tocopheryl Acetate, Lanolin Alcohol (Eucerit), Polyglyceryl-2 Caprate, Dimethicone, Sodium Carbomer, Phenoxyethanol, Linalool, Citronellol, Alpha-Isomethyl Ionone, Butylphenyl Methylpropional, Limonene, Benzyl Salicylate, Benzyl Alcohol, Parfum.

  Grote hoeveelheden alcohol volgens mij…

  • Lon oktober 10, 2013 (16:36)

   hoi Jetske. Ik zie dat je hier nog niet op gereageerd hebt en ik ben ook erg benieuwd wat je van Nivea Soft vindt als gezichtscrème. Zou je hier alsnog op willen reageren? Alvast hartelijk bedankt!

   • Daphne oktober 10, 2013 (19:04)

    @ Lon

    Kun je alsjeblieft even de ingrediëntenlijst van die Nivea Soft hier plaatsen, dan kunnen we mee kijken of er geen irriterende stoffen in zitten en of er werkzame stoffen in zitten.

    • Peter oktober 10, 2013 (19:34)

     De ingredienten van Nivea Soft zijn:

     Aqua, Glycerin, Paraffinum Liquidum, Myristyl Alcohol, Butylene Glycol, Alcohol Denat., Stearic Acid, Myristyl Myristate, Cera Microcristallina, Glyceryl Stearate, Hydrogenated Coco-Glycerides, Simmondsia Chinensis Oil, Tocopheryl Acetate, Lanolin Alcohol, Polyglyceryl-2 Caprate, Dimethicone, Sodium Carbomer, Phenoxyethanol, Linalool, Citronellol, Alpha-Isomethyl Ionone, Butylphenyl Methylpropional, Limonene, Benzyl Salicylate, Benzyl Alcohol, Parfum.

     Wel geurstoffen en parfum, en alleen vettende/hydraterende stoffen, geen bijzondere werkstoffen.

     • Peter oktober 10, 2013 (19:35)

      Ik bedoel trouwens geurstoffen en alcohol, parfum is ook een geurstof.

     • author-avatar
      Jetske november 7, 2013 (10:08)

      Beste Lon,

      Zoals je in de ingrediëntenlijst kunt zien (en wat Peter aangeeft) bevat het product vooral hydraterende ingrediënten. Verder zie ik nogal wat alcohol hoog in de lijst staan. Als je een product zoekt dat het vocht vasthoudt in de huid kan ik vaseline adviseren. Dit product is een kampioen op dit gebied en geeft weinig kans op irritatie. Het nadeel is wel dat het nogal plakkerig aanvoelt!

      Groetjes Jetske

 • author-avatar
  Jetske maart 7, 2012 (18:42)

  Beste Marielle,

  Het is een beetje een flauw antwoord, maar gebruik van een goede zonnebrandcreme is waarschijnlijk de goedkoopste en beste oplossing. Je kunt ook een laserbehandeling overwegen,maar dit is kostbaar en de kans is groot dat de sproetjes weer terugkomen. Ook smeren met hydroquinone is een optie, maar deze creme kan je niet al te lang gebruiken en het kan de huid behoorlijk irriteren…

  groeten Jetske

 • Marielle januari 29, 2012 (16:24)

  Hallo
  Ik heb veel sproeten in mijn gezicht en decollete.
  En nu zijn ze nog niet zo duidelijk maar als ik maar een uur door de zon durf te lopen dan is het net of dat ik onder een zeef heb gelegen.
  En nu ben ik dus op zoek naar een middel wat ik kan gebruiken om ze te verwijderen. En nu lees je zoveel dat ik het niet meer weet.
  Wat zou jij advieseren? met natuurlijk het snelste en beste resultaat.

  Groeten marielle

 • author-avatar
  Jetske december 23, 2011 (16:21)

  Oei Daan, nu heb je me even… Heb je de ingredientenlijst voor me dan kan ik je er meer over vertellen!

  groeten jetske

 • Daan november 28, 2011 (17:07)

  Hallo Jetske,

  Een heel korte vraag. Wat vindt u van de Nivea Soft hydraterende creme? Kan ik die ook voor mijn gezicht gebruiken of heb ik een speciale gezichtscreme nodig?

  Groeten Daan

 • author-avatar
  Jetske september 5, 2011 (13:13)

  Beste Nienke,

  Wat vervelend dat je hier last van hebt. Het is inderdaad een behoorlijk zeldzame huidaandoening en omdat men nog niet exact weet wat de oorzaak is (zoals je zult weten zijn er meerdere theorieen) is het ook lastig te behandelen. Toch zijn er nog wat behandelingsmogelijkheden. Hydroquinone is een optie voor de behandeling van de pigmentvlekken. Je hebt ook een combinatie preparaat met 0.05% tretinoine. Dit zou je kunnen proberen. Tretinoine (of vitamine A zuur) kan je doorgebruiken, hydroquinone gebruik je maximaal twee jaar. Tretinoine werkt wat minder goed tegen de pigmentvlekken, maar wel weer tegen de hyperkeratose. Differin is ook een vorm van vitamine A zuur en wordt vaak voorgeschreven bij Acne. Je kunt vitamine A zuur het beste gedurende de nacht gebruiken in verband met het feit dat het geinactiveerd kan worden door licht. Overigens zouden laserbehandelingen jouw huid ook kunnen verbeteren, in de literatuur zijn meerdere cases beschreven waarbij de laser verbetering een goed resultaat heeft gegeven. Heb je ook gesmeerd met Micanozol? Ik begreep dat je wel al een periode antibiotica geslikt hebt, maar dat dit niet erg hielp. Verder zal ik je een sample sturen van mijn moisturizer en de exfoliant (salicylzuur), de hoge concentratie vitamine C en Niacinamide en Salicylzuur kunnen de oppervlakkige pigmentatie als ook de hyperkeratose verbeteren.

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske augustus 30, 2011 (14:28)

  Beste Ria,

  In dit product zitten, voor zo ver als ik het kan zien, ingredienten die ook in Nederland toegestaan zijn. Er zit geen hydroquinone in, dit is een werkzaam ingredient tegen pigmentatie en is in Nederland alleen op recept verkrijgbaar. Er zitten verder een aantal werkzame ingredienten in als zoethoutwortel en kojic acid, hoewel de eerlijkheid mij gebied te zeggen dat deze laatste stof een beetje ter discussie staat. Het feit dat er aan dit product een zonnefilter is toegevoegd is natuurlijk helemaal prima,

  Groeten Jetske

 • Nienke augustus 14, 2011 (22:10)

  Hallo Jetske,

  Ik heb last van (pigment)vlekken, waarschijnlijk o.a. door melasma, maar ook door de huidziekte Gougerot-Carteaud (Confluent and reticulated papillomatosis). Ben jij hier bekend mee en weet jij wat ik hier aan zou kunnen doen? Zijn dit ook echt pigment-vlekken of ontstaan de vlekken door een ander oorzaak? En kunnen de vlekken die het gevolg zijn van deze huidziekte net zo behandeld worden als pigmentvlekken of vraagt dit om een andere aanpak (omdat de oorzaak anders is dan bijv. zonneschade)? Ik smeer er nu het serum van Clinique (even better) op, maar heb het idee dat dit voornamelijk werkt voor de wat globalere, lichtere pigmentvlekken, maar niet voor de vlekken veroorzaakt door mijn huidziekte.

  Omdat het een vrij zeldzame huidziekte is, kom ik er op dit moment niet echt verder mee…Zelfs dermatologen weten er niet veel van af. Ik heb onder andere al gesmeerd met verschillende cremes (waaronder Differin) en er een antibioticakuur voor gehad (omdat eventueel een bacterie de vlekken zou kunnen produceren), maar dit heeft allemaal niets geholpen (het is in de loop van de jaren alleen maar erger geworden en breidt zich nu uit naar mijn gezicht). Wel heeft de dermatoloog aangegeven dat ik in een later stadium gewoon wel weer eens mag gaan smeren met Differin (gewoon om te proberen of het nu wel aanslaat).

  Nog een vraag over Differin: is dit een vitamine A-zuur creme? En betekent dat, dat ik dat ook sowieso zou kunnen blijven gebruiken tegen huidveroudering? Hoe lang mag je deze creme achter elkaar blijven gebruiken? En kan ik dat dan s avonds in plaats van mijn nachtcreme gebruiken?

  Ik hoop dat jij nog wat tips voor me hebt!

  Alvast heel erg bedankt!

  Groetjes Nienke

 • Anoniem augustus 12, 2011 (19:20)

  Mijn dochter wil graag het middel Koji Zuur LSF20 Creme van Kojicol gaan gebruiken. Helaas niet in Nederland te koop voor zover zij weet. Ik vraag me af of het gebruik dan in Nederland niet is toegestaan. Wat weet jij er van?
  Staat te koop als depigmentatiecreme.

  Alvast bedankt!

 • author-avatar
  Jetske april 20, 2011 (22:01)

  Ik ken ook alleen maar het merk Sun Guard. Ik zie inderdaad geen verkoop in Nederland! Misschien zijn er bloglezers die meer weten…. Je kan het natuurlijk wel via een Amerikaans postadres bestellen, maar dat lijkt me behoorlijk kostbaar…. groeten jetske

 • tessa april 8, 2011 (15:41)

  Hoi Jetske!

  Ik meen me te herinneren dat je laatst een keer iets zei over wasmiddel waarmee je je kleding uv-bescherming kunt geven. Ik heb even gegoogled en vond een uvbooster voor kleding genaamd: sunguard. Maar ze verzenden helaas niet naar Nederland… Weet je misschien waar ik in Nederland, of via internet, hieraan kan komen?

  Alvast bedankt!

  Groet Tessa!

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!