• vier_valkuilen_zon

Vier valkuilen in de zon

Een lichte huid, het gebruik van verouderde zonnebrandcrème, niet voldoende insmeren of bijvoorbeeld het ten onrechte vertrouwen op een dun wit shirtje of zogenaamd all day- zonnebrandproduct, zijn bekende risicofactoren voor een nare verbranding in de zon. Maar er liggen ook minder voor de hand liggende valkuilen op de loer. Vier keer extra oppassen in de zon.

Alcohol

Hoe lekker ook op een zonovergoten dagje vrij; alcohol en de zon gaan toch niet heel veilig samen. Nog afgezien van een verstoorde vochtbalans, blijkt dat ook de kans op verbranding toeneemt bij overmatig alcoholgebruik. Uit een Amerikaans onderzoek onder een kleine 300.000 volwassenen werd een duidelijk verband aangetoond. Verklaring? Teveel drank zorgt voor onverstandig (smeer)gedrag. De onderzoekers maken daarbij zelfs de sprong van teveel drinken naar een verhoogd risico op huidkanker.

Daarnaast hebben Duitse onderzoekers ontdekt dat de concentratie antioxidanten na het gebruik van alcohol zodanig afneemt dat de huid niet meer in staat is om de vorming van vrije radicalen in de zon te neutraliseren. Zo  verhoogt een ‘zonnig’ drankje dus het risico op verbranding en daarmee het risico op vroegtijdige huidveroudering (rimpels, huidverslapping, pigmentvlekken) en zelfs huidkanker.

 

Parfum en geuroliën

Parfum en geuroliën zoals lavendel, bergamot, sinaasappel , citroen, muskus en rozemarijn maken je huid gevoeliger voor de zon. Gebruik je huidverzorgingsproducten of eigen gemaakte middeltjes met deze ingrediënten? Pas dan extra goed op als je naar buiten gaat. Deze zogenaamde essentiële oliën zijn fototoxisch. Dat wil zeggen: de stoffen kunnen onder invloed van licht zorgen voor huidirritatie of zelfs verbranding. En wist je dat citrusextracten ook voor vervelende vlekken kunnen zorgen in de huid?

 

IPad

Het is eigenlijk best logisch. Maar hoeveel mensen zullen erbij stilstaan dat hun iPad, iPhone of andere tablets als een reflector werken in de zon? De Universiteit van New Mexico deed er vorig jaar een onderzoekje naar. Verschillende mobiele apparaten werden daarbij uitgetest bij een model met een uv-meter bij het gezicht. Hierin kwam naar voren dat een iPad voor maar liefst 85 procent meer uv-straling zorgde als gevolg van weerkaatsing. Een iPhone leverde 36 procent meer straling op. Ga dus liever in de schaduw zitten met je mobiele apparaten; leest ook een stuk lekkerder. Voor kinderen geldt dit nog meer. En zorg sowieso voor voldoende zonnebrandcrème.

Medicatie

Ook sommige medicijnen kunnen je huid gevoeliger maken voor zonlicht waardoor je sneller zal verbranden dan normaal. Denk daarbij aan bepaalde antibiotica, antihistaminica en antidepressiva. Maar ook sommige schimmeldodende preparaten, middelen tegen malaria en vochtafdrijvende medicijnen kunnen de huid gevoeliger maken. Pas zeker ook op wanneer je voor acne behandeld wordt met isotretinoïne (bijvoorbeeld Roaccutane) . Zelfs als je al een paar weken bent gestopt met het middel, kan je huid nog steeds gevoeliger blijven. Bedenk verder dat bepaalde stoffen in medicatie ook voor vervelende pigmentvlekken kunnen zorgen in de zon. Lees voor de zekerheid nog eens goed de bijsluiter voordat je de zon ingaat. Of raadpleeg arts of apotheker.

Groetjes, Jetske

Onderzoeksarts cosmetische dermatologie

LEES OOK:

-De meestgestelde vragen en misverstanden over de zon (digitaal zonboekje)

 

Gerelateerde Berichten

15 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Khadija september 28, 2016 (21:50)

  Dag Dr. Jetske,

  Zelf heb ik een zonovergevoeligheid waardoor ik pukkeltjes en een soort “tweede” huid krijg als ik op een zonnige dag zonder bescherming heb rondgelopen. Ik gebruik daartegen een goede zonnebrandcrème (de factor 30 van jouw webshop) en een homeopathisch middel met antihistamine. Hoe kan het dat het juist is bedoeld om mij te helpen tegen mijn zonovergevoeligheid en dat jij beschrijft dat antihistamine juist voor zongevoeligheid zorgen?

  Ben hier heel benieuwd naar.

  Alvast bedankt!

  • author-avatar
   Jetske oktober 14, 2016 (17:15)

   Beste Khadija,

   Antihistaminica voorkomt de aanmaak van histamine: hierdoor wordt een (overdreven) reactie voorkomen op een bepaald allergeen (in jouw geval de zon). Omdat antihistaminica de ontstekingsreactie voorkomt, heb je dus niet in de gaten wanneer de huid teveel uv-straling gehad heeft. De huid kleurt namelijk niet rood (pas veel later). Op deze manier kan je dus ongemerkt meer zonschade oplopen. Overigens is de huid eigenlijk altijd gevoelig voor uv-stralen, de een wel meer dan de ander.
   Groetjes Jetske

 • Nadine september 23, 2016 (16:09)

  Dag Jetske,

  Je geeft aan dat de cleansing oil van Etos een goede oog make-up remover is. Zou je deze aanbevelen boven de garnier of niveau die je ook eens als advies hebt aangegeven?

  Ik hoor het graag.

  Groetjes, Nadine van Vugt

  • author-avatar
   Jetske oktober 28, 2016 (11:30)

   Beste Nadine,

   In mijn advies vind je producten van verschillende merken (http://www.dr-jetskeultee.nl/productadvies/obj7777314). Hoewel deze producten qua ingrediënten goed zijn, is dit geen garantie dat de huid goed reageert. Test dit dus altijd uit. Dit geldt ook voor de producten die je noemt: ik heb daarom ook geen voorkeur :-).

   Groetjes Jetske

 • Daphne september 19, 2016 (19:58)

  Beste Jetske,

  Er is mij aangeraden voor mijn huisdieren een daglichtlamp aan te schaffen. Deze straalt UV-A en UV-B. Maar hoe zit dat dan met mijn huid als ik die lampen aan heb in de kamer waar ik zelf ook veel ben?

  Het gaat om deze lamp: http://www.truelightdaglichtlampen.nl/

  Alvast bedankt voor je reactie!

  • author-avatar
   Jetske oktober 16, 2016 (10:03)

   Beste Jetske,

   Kun je misschien antwoord geven op mijn bovenstaande vraag? Ik overweeg op advies van de dierenarts zon lamp te kopen voor mijn huisdieren maar vraag me af of ik mezelf daarmee geen huidschade berokken.

   Alvast bedankt voor je reactie! Hartelijke groeten, Daphne

   • author-avatar
    Jetske november 4, 2016 (15:30)

    Beste Daphne,

    Ik kan niet zien of de sterkte van de uv-straling gebruikt in de lamp, overeenkomt met echte uv-straling. Om het zekere voor het onzekere te nemen, zou ik adviseren jezelf dagelijks in te smeren met een zonnebrandcrème.

    Groetjes Jetske

 • Veerle september 17, 2016 (16:52)

  Beste Jetske,

  Is het correct dat verschillende stoffen die in een creme kunnen irriteren (zoals bv. kaneel) juist wel heel goed en zelfs beschermend werken als je ze opeet?

  Groetjes Veerle

 • Tineke september 7, 2016 (15:42)

  Beste Anna, Heel voordelig kun je oogmake-up en gezichtsmake-up verwijderen door huidolie te gebruiken. Jojoba-olie bijvoorbeeld, maar nog goedkoper: rijstvliesolie. Zelf gebruik ik druivenpitolie, die ik gewoon in een supermarkt heb gekocht. Wel koel bewaren.

 • Marielle september 2, 2016 (23:28)

  Nivea heeft een nieuwe een speciaal voor in de douche te gebruiken. Zonder parfum, ik had er is een staaltje van gebruikt voor mijn oogmake-up mee te verwijderen. Super goed product heb me meteen een fles aangeschaft.

 • Anna september 2, 2016 (01:30)

  Kunt u mij aub een cleanser aanraden waarmee ik mijn gezichtsmakeup mee kan verwijderen voordat ik de cleanser van uncover skincare gebruik?

 • K augustus 27, 2016 (20:37)

  Beste Jetske,

  Ik las dat ook vaseline fototoxisch werkt. Is dat waar? Ik gebruik het namelijk dagelijks, ook overdag, o.a. als lipbalsem.

  • author-avatar
   Jetske november 9, 2016 (15:30)

   Beste K.,

   Vaseline werkt niet fototoxisch. Wat de stof wel doet is een soort laagje op de huid leggen. Dit zorgt ervoor dat andere stoffen niet of minder goed in de huid kunnen komen. Als je na vaseline dus een zonnebrandcrème aanbrengt, is de kans groot dat je minder goed beschermd bent. Breng dus een crème met werkzame stoffen nooit ná vaseline aan.

   Groetjes Jetske

 • Marielle augustus 26, 2016 (17:37)

  Ik denk niet dat dat de echte rede is van waarom je sneller verbrand wanneer je alcohol drinkt in de zon. De echte rede is dat alcohol zorgt voor veel vrije radicalen en antioxidanten weg neemt uit het lichaam. Wanneer je lichaam dan te weinig antioxidanten heeft verbrand je veel sneller. Dit is ook het geval bij suiker, sigaretten, verkeerde voeding.

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!