• Muggen en muggenbulten

Wat is zomergist en wat werkt tegen deze huidaandoening?

Ondanks de gezellige naam, heeft zomergist niets te maken met iets wat je in een fris witbiertje of een luchtig brood zou kunnen vinden. Wat zomergist wél is? Een huidaandoening die best veel voorkomt, die vooral in de zomer opduikt en je huid (en je geduld) flink kan uitdagen. Ik vertel je er heel graag over.

Wat is zomergist precies?

Zomergist herken je aan vlekkerige huidverkleuringen op nek, borst, buik en rug. Op een lichte huid zijn ze licht- tot roodbruin, terwijl ze bij een door de zon gekleurde of donkere huid juist lichter of wit zijn. Vaak ontstaan er kleine schilfers op de vlekjes, die jeuk kunnen geven. Zomergist is niet gevaarlijk en niet besmettelijk.

Zomergist ontstaat door een gist op je huid. En het klinkt misschien gek, maar iedereen heeft verschillende soorten gisten op de huid. Meestal heb je daar geen last van. Bij de onschuldige huidaandoening zomergist (Pityriasis versicolor) is de gist Malassezia de boosdoener.

Wat veroorzaakt zomergist?

De gist kan bij sommige mensen en door bepaalde omstandigheden een ontsteking geven in de buitenste huidlaag. Gisten zijn dol op warmte, vet en vochtigheid, zo ook de gist Malassezia. Op de huid ontstaat zo’n ideale omgeving vooral tijdens de zomermaanden of in een tropisch klimaat – vandaar ook de naam zomergist. Je transpireert meer en dat doe je het gemakkelijkst in je nek, borst en rug, daarom ontstaan vooral daar vlekjes. Doordat de gist van vettigheid houdt, komt zomergist vaker voor bij mensen met een vette huid.

Hoe kun je zomergist behandelen?

Zomergist verdwijnt meestal vanzelf. Wil je zomergist behandelen of breiden de vlekjes zich uit? Met anti-roosshampoos die seleensulfide bevatten, kun je de gist bestrijden. Meng twee theelepels shampoo met water en breng dit met een washand alleen aan op de huid met vlekjes. Laat dit mengsel tien minuten intrekken en spoel het daarna goed af. Doe dit zeven dagen. De gist is hiermee vaak verdwenen, maar de vlekjes kunnen nog lang zichtbaar blijven, soms wel een halfjaar.

Let op! Gebruik seleensulfide niet in de buurt van je ogen of op wondjes. Dit stofje irriteert (en beschadigt mogelijk) je ogen.

Kun je zomergist voorkomen?

Voorkom zomergist door hoge temperaturen, vochtigheid, een vettige huid en (overmatig) transpireren te vermijden. Droog je huid goed af na het douchen, probeer niet te lang in bezwete kleding rond te lopen en ventileer je slaapkamer goed zodat deze koel blijft. Ik snap heel goed dat als je huid schilfert en jeukt dat je dan graag vette crèmes of vaseline wilt gebruiken, maar vette producten kunnen zomergist juist verergeren. Vermijd ze dus liever. Skincare-ingrediënten zoals niaciamide en zoethoutwortelextract die een teveel aan talg tegengaan, helpen wel.

Wanneer moet je naar de dokter?

Blijf je ondanks het insmeren met shampoo last houden of komt de zomergist steeds terug? Ga dan naar je huisarts. Die kan een anti-schimmelcrème met ketoconazol voorschrijven. Er bestaan ook pillen tegen gisten en schimmels, maar deze kunnen nare bijwerkingen geven en zijn ook niet voor iedereen geschikt.

Beste producten tegen zomergist?

Wanneer je snel last hebt van een vette huid, gebruik dan producten die de talgproductie reguleren. Kies voor producten met skincare-ingrediënten als niacinamide en zoethoutwortelextract. Je vindt ze bijvoorbeeld in mijn Toners en Moisturizers. Is je huid sneller vet in de zomer? Gebruik in plaats van je moisturizer alleen een toner waaraan ook antioxidanten zijn toegevoegd. Een crème kan nu even te veel zijn.

Waarschijnlijk fijn om te weten: je bent niet de enige, want heel veel mensen hebben last van zomergistvlekjes. Laat zomergist je er dus niet van weerhouden om enorm te genieten van de zomer!

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen