• Mooie huid

Peeling voor een gezonde huid: zo werkt deze behandeling

Een (chemische) peeling is een behandeling die je bij een huidtherapeut laat doen wanneer je huid een extra zetje kan gebruiken. Een peeling ‘verwijdert’ met hoge concentraties van bepaalde zuren het bovenste huidlaagje, waardoor een frisse huid tevoorschijn komt. Bovendien stimuleert een peeling de aanmaak van collageen en elastine, wat de huid steviger maakt. Verder helpen peelings bij puistjes, vervagen ze fijne lijntjes, zonschade of een doffe vermoeide uitstraling. Dit wil je erover weten:

De verschillende soorten peelings en hun effect op de huid

Er zijn veel verschillende soorten peelings met allemaal hun eigen effect. Glycolzuur (vanaf 20%) stimuleert collageen en elastine en vermindert pigmentvlekken en acne. Salicylzuur (vanaf 15%), ondersteunt de conditie van de huid en is vooral effectief bij overmatige talgproductie en comedonen. Melkzuur (vanaf 50%) is geschikt voor de gevoelige huid, werkt antimicrobieel en kan verbetering geven bij rosacea. Amandelzuur (vanaf 30%) reguleert talgafscheiding en verbetert oppervlakkige pigmentatie. Trichloorazijnzuur oftewel een TCA-peeling (vanaf 20%) helpt bij zonschade, littekens en fijne lijntjes. De Jessner-peeling gebruikt verschillende zuren en is doeltreffend bij acne, hyperpigmentatie, fijne lijntjes en verbetert de huidkwaliteit.

Is een peeling iets voor jouw huid?

Een peeling bij de huidtherapeut biedt een krachtigere aanpak voor acne, littekens, rosacea, huidveroudering en pigmentvlekken dan je dagelijkse huidverzorgingsroutine. Je huidtype, de conditie van de huid en de klachten waarvoor je een peeling zou willen inzetten, bepalen allemaal of een peeling geschikt is voor jouw huid. De huidtherapeut brengt daarom altijd eerst in kaart of je huid een peeling aankan. Is je huidbarrière verzwakt, dan zul je de peeling even moeten uitstellen. Werk dan eerst met de juiste verzorging aan het verbeteren en herstellen van de barrièrefunctie.

Hoe vaak kun je een peeling doen?

Dat hangt af van je huid en je klachten. Peelings zijn echt maatwerk: een huidtherapeut zal het soort peeling, de sterkte ervan en het aantal behandelingen volledig afstemmen op jouw huid en behoeften. Meestal bestaat het behandelplan uit meerdere peelings om het gewenste en meest optimale resultaat te geven. Gemiddeld zijn zes tot acht behandelingen nodig, met tussenpozen van twee tot drie weken.

Hoe verzorg je je huid na een peeling?

Bij mijn Skincare Centre krijg je na de peeling een serum mee afgestemd op jouw huid. Laat de eerste dagen na de peeling de serums en exfolianten die je normaal gebruikt staan. Blijf de huid goed hydrateren met een milde, ongeparfumeerde moisturizer. De ‘nieuwe’ huid is extra gevoelig voor de zon, bescherm ‘m met minstens SPF 30. Uv-straling kan niet alleen pigmentvlekken veroorzaken, maar ook roet in het eten gooien bij het herstel van je huid. En smeer ook als het bewolkt is, uv-straling komt gewoon door de wolken heen!

Beste peelingproducten voor thuisgebruik

Een chemische peeling kun je niet thuis doen, exfoliëren wel. Met een exfoliant verwijder je dode huidcellen voor een frissere en egale huid. In exfolianten voor thuis vind je vooral glycolzuur of salicylzuur. Ook melkzuur en amandelzuur kom je wel tegen. Mijn extra krachtige exfoliant bevat glycolzuur en tranexaminezuur en maakt je huid niet alleen stralender, het product voorkomt en vermindert oppervlakkige pigmentvlekken, vervaagt rimpeltjes, helpt bij roodheid én helpt de huid vocht vasthouden. Mijn Extra Strong Exfoliant met salicylzuur en azelaïnezuur is ideaal bij de onrustige huid. Het helpt goed bij puistjes, bultjes en mee-eters, vermindert roodheid en zwelling.

Lees hier meer tips voor peelings voor thuis.

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen