• salicylzuur

Salicylzuur

Salicylzuur; het ”zusje” van het al besproken glycolzuur. behoort tot de Beta Hydroxy Zuren (BHA’s) en komt van de boomschors van een wilg. Al eerder heb ik een blog over de werking van glycolzuur op de huid geschreven. Net zoals bij glycolzuur bestaan er over salicylzuur vele onafhankelijke wetenschappelijke studies waarin de effectiviteit van dit zuur bewezen wordt.

Fris, stralend en egaal

Salicylzuur wordt als exfoliant gebruikt voor de huid. Exfoliëren is een mooi woord voor het verwijderen van de dode huidcellen die zich voortdurend op je gezicht ophopen. Het resultaat: je huid is frisser, stralender en egaler. Je huid wordt namelijk dof en vaal als je die dode huidcellen niet regelmatig weghaalt.

Het weghalen van dode huidcellen met een zuur zoals salicylzuur noemen we ook wel chemisch exfoliëren. Een andere manier van exfoliëren is door met kleine korreltjes bevattende producten de dode huidcellen er als het ware “af te schuren’, ook wel scrubben genoemd. Dit noemen we mechanisch exfoliëren. Het grote nadeel van mechanisch exfoliëren is dat ook de gezonde huid snel beschadigd wordt.

Geweldige resultaten, mits..

Salicylzuur kan je huid in no time een mooi en stralend uiterlijk geven, met de nadruk op ‘kan’. Salicylzuur is pas werkzaam op je huid als de concentratie van het ingrediënt hoog genoeg is (0,5 – 2%). Je kunt ervan uitgaan dat de concentratie salicylzuur te laag is als het onderaan de ingrediëntenlijst staat. Hiernaast is het ook belangrijk dat het product de juiste pH-waarde (zuurgraad) heeft, namelijk tussen 3 en 5. Is de pH-waarde lager dan 3, dan zal het de huid makkelijker irriteren. Een product met een pH-waarde hoger dan 5 zal niet meer werken, het zuur is dan namelijk geneutraliseerd.

Aangezien een exfoliant in het begin enigszins kan irriteren is het belangrijk dat het product ook kalmerende ingrediënten bevat. Je zou dan kunnen denken aan een ingrediënt zoals zoethoutwortelextract, of allantoïne. Natuurlijk kun je de exfoliant ook combineren met een moisturizer waarin kalmerende ingrediënten zitten. Laat dan wel eerst even de salicylzuur goed intrekken voordat je de moisturizer op je huid aanbrengt.

Voor wie?

Salicylzuur is vetoplosbaar en daarom erg geschikt voor de vette en onzuivere huid. Het dringt namelijk door in de pori‘n en lost daar opgehoopt talg op- een van de beste oplossingen tegen mee-eters en gerstekorrels.
Salicylzuur heeft dezelfde chemische opbouw als de bekende pijnstiller aspirine en hierdoor beschikt het ook over een ontstekingsremmende functie. Dit betekent wel dat als je allergisch bent voor aspirine, je voorzichtig moet zijn met salicylzuur.
Onderzoek wijst uit dat salicylzuur erg geschikt is voor de huid met acne en het zelfs kan verminderen.
Als je last hebt van een gevoelige huid kun je ook eens een exfoliant op basis van salicylzuur proberen. Over het algemeen wordt salicylzuur door alle huidtypen goed verdragen en is de kans op irritatie kleiner dan bij bijvoorbeeld glycolzuur.

Toepassen in je dagelijkse verzorging

Na het reinigen van de huid en het gebruik van een toner kun je de exfoliant aanbrengen. Laat een exfoliant eerst even goed intrekken voordat je een moisturizer aanbrengt.
Kijk per week/twee weken aan hoe je huid reageert en bouw het gebruik als volgt op als je geen irritatie ondervindt:
– Begin met een keer in de drie dagen “s avonds aanbrengen.
– Als dit goed gaat, gebruik dan om de dag ’s avonds.
– Uiteindelijk: elke avond.
– Optioneel: zowel “s ochtends als ’s avonds gebruiken.
– Gebruik het niet direct rondom de ogen.

Afhankelijk van je huidtype kun je uiteindelijk elke dag een exfoliant gebruiken. Doe altijd een stap terug als je huid gaat irriteren (zoals schilferen, branden of rood wordt). Een exfoliant kun je ook aanbrengen op je hals en decolleté, mits je het gebruik rustig opbouwt.

Fantastisch voor het gezicht, maar ook..

Wratten en eelt

Wratten en eelt kunnen heel hardnekkig zijn. Salicylzuur in een concentratie van 8 tot 12% blijkt te helpen.

Keratosis pilaris

Als je last hebt van keratosis pilaris, dan heb je een heleboel kleine, vaak wat rode bultjes en de huid voelt ruw, bijna schuurpapierachtig aan. De bultjes kunnen op het gezicht voorkomen maar ook op de bovenarmen, rug en benen. Salicylzuur in een concentratie van 3 tot 6% kan effectief zijn voor keratosis pilaris op het lichaam. Voor het gezicht wordt een concentratie van 1 tot 2% aangeraden.

Salicylzuur als peeling

Een dermatoloog of een huidtherapeut die werkt onder supervisie van een dermatoloog kun je raadplegen voor het toepassen van een salicylzuurpeeling met concentraties tot 30%.

Beschermen, beschermen, beschermen

Met het gebruik van salicylzuur wordt je huid gevoeliger voor zonlicht. Dit komt door het verwijderen van dode huidcellen waardoor het stratum corneum (de bovenste huidlaag) dunner wordt. Beschermen tegen zonlicht wordt dus nog belangrijker wanneer je salicylzuur gebruikt.

Productadvies
Uncover Skincare 1% salicylzuur
BareVitamins Skin Rev-er Upper
Paula’s Choice Skin Perfecting 1% BHA Gel Exfoliant
Clinique Turnaround Concentrate Visible Skin Renewer Serum

Groetjes, Jetske

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs:
Hulp bij de keuze van de exfoliant‘,
Glycolzuur‘,
Rode bultjes op je huid: keratosis pilaris‘ en
Bescherm je tegen de zon; smeer beter!

Personal Skin Coaching

Blijf je last houden van puistjes en mee-eters? Laat je gratis persoonlijk begeleiden.

 

Gerelateerde Berichten

136 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Kitty september 19, 2015 (18:07)

  Hallo,

  Ik heb van de huisarts voor een wrat salicylzuur meegekregen van 10%, zou ik dit ook op mijn puistjes op mijn gezicht kunnen smeren?

  Bedankt

  • author-avatar
   Jetske december 1, 2015 (14:45)

   Beste Kitty,

   Ik zou je willen adviseren dit product niet op je gezicht te gebruiken. Een concentratie van 1-2% is voldoende.
   Meer informatie over de verzorging van de huid van acne vind je in de volgende blog: http://jetskeultee.nl/over-puistjes-pukkels-en-acne/obj9200770

   Groetjes Jetske

 • Fleur september 11, 2015 (13:04)

  Beste Jetske,

  Ik ben pril zwanger en ben op zoek naar een fijne scrub waar ik mijn (door hormonen onrustige huid) mee kan reinigen. Ik gebruik s avonds al de facewash van Dermolin maar ben dus nog op zoek naar een scrub. Ik gebruikte de Pure Ative van Garnier maar ik hoorde dat als je zwanger bent producten met salicylzuur worden afgeraden. Ik ben al in de etos, tuinen, douglas en apotheek geweest en ben ten eide raad. Want overal lijkt salicylzuur in te zitten. Is het een fabeltje dat je dit niet kan gebruiken tijdens de zwangerschap of heb jij een goed alternatief. Graag verneem ik jouw kundige advies. Alvast vriendelijk bedankt!

  • author-avatar
   Jetske oktober 26, 2015 (12:15)

   Beste Fleur,

   Gefeliciteerd met je zwangerschap! Een scrub (met korreltjes) zou ik niet adviseren. Naast het verwijderen van dode huidcellen kan het ook gezonde cellen beschadigen. Een exfoliant op basis van salicylzuur of glycolzuur is een beter idee. Het is geen enkel probleem om thuis een exfoliant te gebruiken waar salicylzuur in is verwerkt. Salicylzuur 1% of 2% kan je gebruiken als je zwanger bent maar als je er zelf geen goed gevoel bij hebt adviseer ik je glycolzuur. Bouw het wel rustig op en houd de huid goed in de gaten. In het begin kan je een exfoliant 2/3 keer per week in de avond gebruiken.

   Groetjes Jetske               

 • Ria Moraal september 6, 2015 (13:20)

  wat vind je van de lactaat peelingen van Environ Jetske?

  • author-avatar
   Jetske oktober 26, 2015 (11:45)

   Beste Ria,

   Deze peelings ken ik niet en kan er daarom helaas niets over zeggen.

   Groetjes Jetske

 • Chantal augustus 25, 2015 (19:53)

  Beste Jetske,

  Ik ben fan van je producten. Mijn huid is enorm verbeterd. Ik gebruik de salicylzuur ook uit jouw lijn.

  Ik heb een vraag over peeling. Ik ga een paar keer per jaar naar de schoonheidsspecialiste en ik krijg daar dan een enzympeeling. Hier zitten o.a. proteases in en castor oil. Wat is jouw mening hierover?

  Groetjes Chantal

  • author-avatar
   Jetske oktober 9, 2015 (16:00)

   Beste Chantal,

   Wat fijn om te lezen dat je zo tevreden bent over mijn producten!
   Een enzympeeling is mij niet bekend. Wel kan een peeling met hogere concentraties salicyl- of glycolzuur de huid verbeteren. Wat zou je willen bereiken met een (enzym)peeling?

   Groetjes Jetske

 • virginia augustus 12, 2015 (17:49)

  Beste Jetske,

  Ik gebruik nu s avonds en soms ook s ochtends de Gentle exfoliator van Clarins er zit AHA in is dat goed of gebruik ik het te vaak? Ik heb ook gehoord van een dermatolog dat Duac gel ook helpt, maar is alleen op recept te krijgen? weet je daar ook iets over?

  Groetjes, Virginia

  • author-avatar
   Jetske september 3, 2015 (10:15)

   Beste Virginia,

   Duac is inderdaad een gel die effectief is bij puistjes. Het is een combinatiepreparaat van benzoylperoxide en antibiotica. Deze gel is alleen te verkrijgen met een recept.
   Heb je de ingrediëntenlijst voor me van de Gentle exfoliator van Clarins? Dan kan ik het product bekijken voor je.

   Groetjes Jetske

 • Paula juni 29, 2015 (21:34)

  Beste Jetske,

  Al geruime tijd gebruik ik een exfoliant van Paula s Choice met salicylzuur, deze heb ik indertijd gekozen vanwege mee-eters. Ik gebruik dit zowel s ochtends als s avonds, zonder problemen. Als ik de informatie op jouw blog / in je huidboek lees dan zou glycolzuur echter ook de nodige voordelen voor mijn huid kunnen hebben. Zijn de 2 te combineren? Dus s ochtends een produkt met salicylzuur en s avonds aan de glycolzuur? Of is dat vragen om problemen?

  Vriendelijke groet,

  Paula

  • author-avatar
   Jetske augustus 18, 2015 (10:30)

   Beste Paula,

   Het is geen probleem om salicylzuur te gaan combineren met glycolzuur. Het is dan inderdaad goed om het ene product s ochtends te smeren en het andere product s avonds. Je zou de glycolzuur wel even kunnen opbouwen, bijvoorbeeld 1x per 2 dagen smeren. Als dat goed gaat kan je het ook elke avond aanbrengen. Je kunt er ook voor kiezen de ene avond glycolzuur te gebruiken en de andere avond salicylzuur.

   Groetjes Jetske

 • Hettie juni 23, 2015 (02:23)

  Beste Jetske,

  Ik, twijfel of mijn puberzoon met jeugdpuistjes ook salicylzuur kan gebruiken voor zijn puistjes? Ik kan niet ontdekken dat het niet zou kunnen, mits rustig opgebouwd, maar wil ook niet te vroeg gaan smeren op zijn jonge huid.

  Groet, Hettie

  Groet, Hettie

  • author-avatar
   Jetske augustus 18, 2015 (10:45)

   Beste Hettie,

   Je zoon kan zonder problemen starten met salicylzuur. Laat hem 1x per 2 dagen een dun laagje aanbrengen. Mocht hij in de zomer dit product gaan smeren zal hij de huid wel goed beschermen met een zonnebrandcrème (dit is overigens altijd belangrijk). Milde huidverzorging is ook erg belangrijk.

   Op onderstaande blog kan je wat meer informatie vinden over milde huidverzorging bij acne.

   https://www.dr-jetskeultee.nl/over-puistjes-pukkels-en-acne/obj9200770

   Groetjes Jetske

 • Inge mei 26, 2015 (11:28)

  Hoi Jetske,

  Omdat ik een gecombineerde huid heb met puistjes en mee-eters gebruik ik al een tijdje Paula s Choice Skin Perfecting 1% BHA Gel. Als cleanser gebruik ik Garner Pure Active Exfobrusher. Ingredienten: Aqua/Water, Sodium Laureth Sulfate, Decyl Glucoside, Glycerin, Sodium Chloride, Coco-Betaine, Salicylic Acid, Capryloyl Salicylic Acid, Citric Acid, Copper PCA, Hexylene Glycol, Menthol, PEG-150 Pentaerythrityl Tetrastearate, PEG-6 Caprylic/Capric Glycerides, Pentasodiumethylenediamine Tetramethylenephosphonate, Polyquaternium-47, Sodium Hydroxide, Tetrasodium EDTA, Vaccinium Myrtillus Extract/Vaccinium Myrtillus Fruit Extract, Zinc Gluconate, Parfum Fragrance.

  Het product van Garnier bevat dus ook salicylzuur, alleen ik las op de site van Paula s Choice dat het erg slecht is om een cleanser te gebruiken met salicylzuur en dat je altijd een hele milde cleanser moet gebruiken. Ik kon hier op jouw site niets over vinden, maar kan ik dan beter een andere cleanser gebruiken?

  Groetjes, Inge

  • author-avatar
   Jetske juli 16, 2015 (12:00)

   Hoi Inge,

   Als er salicylzuur in een cleanser zit is het niet slecht, echter ligt het eraan of het ingekapseld is. Het inkapselen zorgt ervoor dat de salicylzuur actief blijft. Het klinkt mooi maar het is lastig om met deze techniek een voldoende hoge concentratie op in je huid te krijgen.
   Je kan het nalezen in onderstaande blog.
   https://www.dr-jetskeultee.nl/reinigen-van-een-normale-tot-vette-huid/obj10588284

   Groetjes Jetske

 • Sherina maart 22, 2015 (02:01)

  Beste Jetske,

  Ik gebruik de exfoillant uit jouw productlijn. Maar telkens wanneer ik het op wil hebben, rult het van mn gezicht af. Ook als ik klein beetjes op heb, kan ik het er af wrijven. Weet niet waardoor dat kom. Is het wel de bedoeling dat ik het eraf moet scrubben? Want dan krijg ik wel een hele egale huid:))

  Bedankt en groetjes!

  • author-avatar
   Jetske mei 22, 2015 (14:15)

   Beste Sherina,

   Wat vervelend om te lezen. Welke producten gebruik je nog meer? En hoeveel van de exfoliant gebruik je per keer?

   Groetjes Jetske

 • Bobby maart 17, 2015 (16:02)

  Ik wil dit of glycolzuur ook graag gaan proberen. langzaam opbouwen,maar hou ook van een lekker kleurtje door de zon. Is dit dan wel zo verstandig?

  In de zomer 2 weken lekker naar t buitenland om een bruin kleurtje te krijgen wil ik toch ook wel graag. Wat raad je me aan?

  • author-avatar
   Jetske mei 22, 2015 (14:15)

   Beste Bobby,

   Houd er rekening mee dat een kleurtje door de zon ook al een beschadiging is van de huid. Hiermee vergroot je ook het risico op huidkanker en versnelde huidveroudering. Het is daarom erg belangrijk de huid goed te beschermen tegen de zon. Als je een bruin kleurtje wilt kan je beter kiezen voor een zelfbruiner.

   Groetjes Jetske

 • Virginia maart 10, 2015 (11:18)

  Bedankt voor je reactie. Ik had nog een vraagje ik heb een t zone en toch last van gerstekorrels ik vroeg mij af hoe dat kan, ik heb veel last van rode plekjes ik gebruik nu van oil of olaz een serum met niacinamide ik had gelezen dat dat helpt , maar ik zie nog niet heel veel verschil, wat kan ik nog meer proberen.

  Groetjes

  • author-avatar
   Jetske mei 22, 2015 (13:45)

   Beste Virginia,

   Gerstekorrels ontstaan doordat de keratine de huid niet goed kan verlaten. Als je regelmatig exfolieert (met glycol- of salicylzuur) kan je het ontstaan van nieuwe gerstekorrels voorkomen.

   Groetjes Jetske

 • virginia de water januari 6, 2015 (17:45)

  Hoi,

  Ik gebruik van paula s choice de bha gel 2% en toner van clinque en als nacht creme hypoallgeen van diadermine dag creme van olaz

  ik ben opzoek naar washgel met saliyczuur. ik heb benzoylperoxide van kruidvat er staat op 1 gram bevat 50 mg is dat voldoende? en gebruik het in combinatie met tea tree gel. heb je misschien ook tips tegen acne op rug en borst

  alvast bedankt!

  • author-avatar
   Jetske maart 6, 2015 (14:45)

   Beste Virginia,

   Als je een exfoliant met salicylzuur gebruikt is een washgel met salicylzuur niet nodig. Het ingrediënt zal ook niet lang genoeg op de huid aanwezig zijn om iets voor je huid te kunnen doen. Benzoylperoxide kan je bij de apotheek halen in een concentratie van 2,5% of 5%. Zonder ingrediëntenlijst kan ik helaas niets zeggen over het product van het Kruidvat!

   Groetjes Jetske

 • Fiona december 9, 2014 (13:55)

  Sinds een aantal weken gebruik ik je verzorgingslijn. Mijn huid is gevoelig voor puistjes en onregelmatigheden sinds een reeks intensieve hormoonkuren. Ik heb al veel geprobeerd om het weer rustiger/zuiverder/gladder te krijgen. Qua behandelingen ben ik er inmiddels achter dat (voor mij) less is more geldt. De laatste tijd gebruikte ik van Priori de AHA lijn. Niet ontevreden maar mijn huid bleef toch regelmatig opspelen. Nu met jouw lijn is het beter dan het in jaren is geweest. Mijn huid is glad en als er al een onzuiverheid de kop opsteekt, dan is hij ook binnen 2 dagen weer weg. Vooral de 1% salicylzuur lijkt wonderen te doen. Ik gebruik het 2x per dag zonder problemen maar met super resultaat. Het enige wat ik nog mis in je lijn is een mooie, lang houdende foundation. Zit er zoiets in de planning? In ieder geval dank, je kunt meer bestellingen tegemoet zien 🙂

  • author-avatar
   Jetske januari 29, 2015 (16:15)

   Beste Fiona,

   Wat enorm fijn om je enthousiaste reactie te lezen over mijn producten. Een foundation zit zeker in de planning, we zijn er mee bezig! Ik verwacht dat de foundation dit jaar zal verschijnen.

   Groetjes Jetske

 • JC oktober 12, 2014 (10:46)

  Hi,

  Ik heb nu na mijn minocyclone kuur heel vel last van rode vleljes en her en der nog kleine onzuiverheden. Ben de exfoliant met salicylzuur gaan gebruiken. netjes aan het opbouwen,maar heb het idee dat de rode vlekjes alleen maar erger geworden zijn en dat oude vlekjes ineens terug komen. En dat na n paar keer gebruik nog maar..

  Wat kan ik het beste doen….??

  • author-avatar
   Jetske november 19, 2014 (15:30)

   Beste JC,

   Wat vervelend dat de vlekjes verergeren. Welke producten, naast de exfoliant, gebruik je nog meer?    

   Groetjes Jetske

 • Danielle oktober 7, 2014 (14:06)

  Beste Jetske,

  Ik was je blog aan het doorlezen en ik zag dat je van Paula s choice 2 varianten hebt, de 1% en 2%, ik wil graag dit product proberen, maar ik vroeg me af welke variant ik het beste kan nemen. Ik heb een hele vette huid, met veel onzuiverheden, meestal glimt mijn huid na een paar uur heel erg en ik heb af en toe last van puistjes en soms onderhuidse onstekingen.

  Groetjes,

  Daniëlle

  • author-avatar
   Jetske november 19, 2014 (15:15)

   Beste Daniëlle,

   Salicylzuur werkt vanaf een concentratie van 0,5%. Je kunt beide producten even uitproberen en kijken welke het fijnst is voor jouw huid.

   Groetjes Jetske

 • Inge augustus 12, 2014 (11:55)

  Ik gebruik inderm een antibiotica van de huisarts. Benzodiozapine ofzoiets werkt niet bij mij. Merk dat nu mn acne erger wordt, na een week heb ik er nog meer.. Ik wil graag wat anders erbij uitproberen, maar salycylzuur, zou dit in combinatie met inderm goed werken? Of kan ik beter maar wachten….

  • Jetske augustus 26, 2014 (14:26)

   Beste Inge,

   Acne kan zeker behandeld worden, het is wel een zaak van een lange adem. Wacht in ieder geval twee a drie weken voordat je resultaat ziet. Mocht het dan niet verminderd zijn, neem dan wel even contact op met je behandelend arts.

   Groetjes Jetske

 • Freek augustus 10, 2014 (20:11)

  Hallo,

  Ik ben nu 26 jaar en heb eigenlijk sinds mijn 12e al last van acne. Heb al een hele tijd aan de minocycline gezeten, met goede resultaten. Uiteindelijk na heel veel kuren doorverwezen naar dermatoloog. Maar deze ging gewoon weer verder met minocycline, in hogere doseringen. Zijn eventuele andere optie was roaccutane. Ben er uiteindelijk mee gestopt en weggegaan aangezien ik niet het idee had dat hij er echt verstand van had met alleen die 2 opties. Ik heb inmiddels zelf al zoveel erover gelezen, ook over de behandelmethoden. Aangezien antibiotica wel goed kan werken, kan je het toch niet tot in oneindigheid blijven gebruiken ivm resistentie. Ik gebruik ook allang een exfoliant, eerst 1% salicylzuur maar inmiddels 2%. Ik moet zeggen dat het wel een fijn product is, al blijven de ontstekingen gewoon bestaan (al varieert dit weer met fasen). Daarnaast gebruik ik ook allang benzoylperoxide en een moisturizer. Buiten antibiotica is er dan nog vitamine a -zuur (of differin speciaal voor acne). Dit is eigenlijk het laatste wat ik eventueel nog wil proberen, al gaat dit weer via de huisarts of dermatoloog. Is het aannemelijk dat dit evt. veel beter gaat werken dan de 2% salicylzuur exfoliant? Nu vroeg ik me eigenlijk af of er nog een verschil is tussen werking van exfoliants in de gel of liquid vorm. Op dit moment gebruik ik de exfoliant waarvan de ingrediënten hieronder staan. Is de liquid variant (ook ingrediënten staan hieronder) evt. beter tegen de acne? Of maakt dit niet veel uit?

  Gel: Aqua, Methylpropanediol, Polysorbate 20, Salicylic Acid 2%, Hydroxyethylcellulose, VitisVinifera (Grape) Seed Extract, Camellia Sinensis (Green Tea) Leaf Extract, Epilobium Angustifolium (Willow Herb) Extract , Bisabolol, Phytosphingosine, Sodium Hydroxide, Tetrasodium EDTA

  Liquid: Aqua, Methylpropanediol, Salicylic Acid 2%, Butylene Glycol (slip agents/penetration enhancers), Camellia Oleifera (Green Tea) Extract (anti-irritant/antioxidant), Polysorbate-20 (solubolizing agent), Sodium Hydroxide (pH balancer), Tetrasodium EDTA (chelating agent).

  Gr Freek

  • Jetske september 11, 2014 (15:05)

   Beste Freek,

   Salicylzuur werkt vooral exfoliërend (verwijdert dode huidcellen) en ontstekingsremmend. Tretinoïne en differin (beide soorten van vitamine A zuur) doen dit ook maar geven bij acne in de regel nog een wat beter resultaat. Je kunt ook Duac proberen: dit is een combinatiecrème met antibiotica (clindamycin) en benzoylperoxide. Een peeling met een hogere concentratie glycolzuur/salicylzuur of een laserbehandeling kunnen ook goede resultaten geven.

   De twee producten verschillen niet veel, de liquidvorm bevat alleen minder ingrediënten. In principe bevatten beide producten dezelfde concentratie salicylzuur. Wel is het belangrijk dat de pH goed is, is deze te hoog dan werkt het product helaas niet.

   Groetjes Jetske

  • Freek september 23, 2014 (11:54)

   Bedankt voor uw antwoord! Ik ben inmiddels naar de dermatoloog geweest. Ik ga nu weer beginnen met minocycline in combinatie met differin s avonds. Ik wil naast de differin s ochtends en s avonds een vitamine c serum en een moisturizer gebruiken. Is dat aan te bevelen of een beetje teveel? Is volgende moisturizer dan een goede optie of zou het mijn huid icm differin te droog maken?:

   Ingredients: Hyaluronic Acid, Niacinamide, N-acetyl Glucosamine, Water, Rosewater, Glycerine, Hydroxyethyl Cellulose, Xanthan, Citric Acid, Apricot Kernel Oil, Safflower Oil, Isodecyl neopentanoate, C12-15 Alkyl Benzoate, Cetearyl Alcohol & Polysorbate 60, Cetyl Esters, Benzyl Alcohol & Dehydroacetic Acid & Sorbic Acid & Benzoic Acid, & Tocopeherols.

   Gr Freek

   • author-avatar
    Jetske oktober 24, 2014 (15:45)

    Beste Freek,

    Vitamine C is ook een erg geschikt ingrediënt bij een huid met acne. Ik zie dit ingrediënt alleen niet terug in deze ingrediëntenlijst. Ik zie wel niacinamide staan: https://www.dr-jetskeultee.nl/niacinamide/obj7777374. Het is zeker niet teveel om een moisturizer te gebruiken. Mocht je een vette huid hebben dan kan het gebruik van een toner alleen al voldoende zijn.

    Groetjes Jetske

 • L.D. augustus 6, 2014 (18:23)

  Dank je Jetske. Ik ben vorige week al naar de dermatoloog geweest. Ze heeft me inderdaad Betadine scrub voorgeschreven. Ze gaf ook aan dat ik, mocht het erger worden, een antibiotica kuurtje kon vragen. Exact wat jij hier zegt dus. Had ik ook even kunnen wachten….maar ik was er ineens zo klaar mee 😉

  Nogmaals bedankt!

  • L.D. september 20, 2014 (22:56)

   Dag Jetske,

   Over de ingegroeide haartjes: het is iets minder maar nog steeds niet weg en dat is toch de bedoeling want ik wil daar geen oneffenheden voelen 😉

   Ik ga niet graag terug naar de dermatoloog voor een antibioticakuurtje omdat ik vrees dat ze denkt: waar gaat het over; die paar pukkeltjes .

   Ik wil nu nog de tretinoÏne die ik voor mijn gezicht gebruik proberen i.p.v. Differin. Dit afwisselend met salicylzuur. Denk je dat dit nog toegevoegde waarde kan hebben?

   Alvast bedankt.

   • author-avatar
    Jetske oktober 2, 2014 (17:59)

    Beste L.D.,

    Je kunt dit zeker proberen. Je zou vitamine A zuur in de avond kunnen aanbrengen en salicylzuur in de ochtend. Succes!

    Groetjes Jetske

 • L.D. juli 23, 2014 (12:33)

  Een genant probleem waar ik nooit eerder last van heb gehad (ik word 50 dit jaar). Sinds, toch zeker, een half jaar ongeveer krijg ik steeds pukkeltjes op mijn billen. Het voelt aan alsof het toch ingegroeide haartjes zijn maar op die plek kan ik dat niet goed bekijken. ik heb al zoveel geprobeerd: consequent smeren van Differin, Salicylzuur 6 procent, Eryacne en zelfs Ketoconazol omdat ik niet wist wat het was. Natuurlijk niet allemaal tegelijk maar wel alles zo lang tot ik kon zien of het iets voor me deed. De laatste tijd smeer ik Differin s avonds en Salicylzuur s morgen. Het lijkt wel of het alleen maar erger wordt. Zou het kunnen zijn dat ik beter goed Niacinamide kan smeren bijvoorbeeld om het soepel te houden? Dat heb ik nog niet geprobeerd.

  Ik vind het echt vervelend en schaam me ervoor..het ziet niet echt aantrekkelijk uit.

  Hopelijk kan je me helpen.

  • author-avatar
   Jetske augustus 4, 2014 (14:33)

   Beste L.D.,

   Wat vervelend dat je hier last van hebt. Het zou kunnen gaan om een ontsteking van de haarfollikel. Door irritatie kan de huid beschadigd zijn geraakt en door de aanwezigheid van bijvoorbeeld schimmels of bacteriën ontstaat de ontsteking. Mocht het gaan om een ontsteking dan kan je dit behandelen met antibiotica. Vaak zijn antiseptische producten (zoals betadinezeep) al voldoende om de ontsteking te bestrijden (het zou ook kunnen ontstaan door de aanwezigheid van een gist, maar je schrijft dat je al ketoconazol gebruikt hebt). Je kunt in ieder geval beginnen met de betadine en mocht het nodig zijn kan je huisarts of dermatoloog of een recept uitschrijft voor antibiotica. Succes!

   Groetjes Jetske

 • claudi juni 30, 2014 (20:31)

  Beste Jetske,

  Ik heb rosacea. Hiervoor slik ik ongeveer sinds een half jaar doxycycline (100 mg). Dit maakt mijn huid gevoeliger voor de zon. Hierdoor gebruikte ik al iedere dag goede zonnebrandcreme.

  Sinds 2 weken gebruik ik de produkten van uncover skincare, na persoonlijk huidadvies via de website. De exfoliant (met salicylzuur) heb ik 1 keer savonds gebruikt. Ik weet dat salycylzuur de huid gevoeliger maakt voor de zon dus ik gebruik de suncare overdag.

  De eerste dag zag de huid er rustiger uit. Maar de dag daarna waren de rosacea plekken roder. Zou dit door de zon kunnen komen? Ik las dat de eerst reactie op salycylzuur ook wat irritatie kan zijn waardoor je het gebruik langzaam moet opbouwen. Ik weet niet of de roodheid een teken van irritatie is of door zon wordt veroorzaakt.

  Mijn vraag is of ik exfoliant / salycylzuur kan gebruiken als ik ook doxycycline gebruik? Ik heb daar niets over kunnen vinden op de website

  Groeten,

  Claudi

  • author-avatar
   Jetske juli 9, 2014 (16:59)

   Beste Claudi,

   Je mag een exfoliant gebruiken in combinatie met doxycycline, mits het de huid niet irriteert. Ik zou je willen adviseren om het even 5-7 dagen niet te gebruiken en dan beginnen met om de drie dagen. En als je dan weer merkt dat er plekken roder en geirriteerder worden dan zou ik je adviseren om te stoppen. Mail in dat geval ook even naar info@uncover-skincare.nl. Dan kijken we samen even naar wat we het beste kunnen doen.

   Groetjes, Jetske

 • Chantal mei 14, 2014 (14:11)

  Hallo Jetske,

  ik zag dat het merk Etatpur ook producten heeft met salicylzuur erin, maar ik kon er niet achter komen of dit genoeg salicylzuur bevat of misschien te veel? Het gaat om de producten:

  Salicylzuur 70 [70 mg] – A21 (Dit is hoeveelheid die nodig is voor een toepassing volgens de gebruiksadviezen, geeft de huid de door de wetenschappelijke onderzoeken aanbevolen efficiënte dosis. Pure molecule van Salicylzuur (zuiverheidsgraad = 100%) [SALICYLIC ACID].

  De flacon bevat 70 mg pure Actieve stof.)

  Ingedienten:

  AQUA/WATER/EAU*, PROPANEDIOL, ALCOHOL, SODIUM CITRATE, XANTHAN GUM, SODIUM HYDROXIDE.

  *isodermisch water / isodermic water

  Salicylzuur 300 [300 mg] – A22 (Pure molecule van Salicylzuur (zuiverheidgraad = 100%) [SALICYLZUUR]

  De flacon bevat 300 mg pure Actieve stof.)

  Ingrediënten:

  AQUA/WATER/EAU*, PROPANEDIOL, ALCOHOL, XANTHAN GUM, SODIUM CITRATE, SODIUM HYDROXIDE.

  *isodermisch water / isodermic water

  ik kan er niet uit wijs worden wat hier nu precies bedoelt wordt omdat er weer andere termen gebruikt worden dan in jouw uitleg en ik niet goed begrijp hoe ik deze zou kunnen vergelijken. Daarbij vraag ik mij af of voor mij dit een geschikt product kan zijn, en of ik dan de lage dosis moet nemen of misschien toch de hogere? Ik heb een gevoelige huid waarbij veel last van mee-eters (op neus, wangen, kin en soms voorhoofd) en zo nu een paar puisten. Soms is de huid vochtarm waarvoor ik een hydraterende crème gebruik met spf 25 . Ik vermoedt dat het droge komt door het plaatselijke gebruik van benzoyl-peroxide, waarvan ik hoop dat salicylzuur een goed alternatief is. Ik hoop dat dit voldoende informatie is. Kun je mij vertellen welk product van de twee het beste is voor mij? Of kan ik beter een ander product gebruiken? Bij voorbaat dank.

  Hartelijke groet,

  Chantal

  • Peter mei 15, 2014 (18:26)

   Beste Chantal,

   Het eerste product bevat 70mg salicylzuur, dit komt ongeveer overeen met 0.5%. Het tweede product bevat 300mg, dat is 2%. De producten hebben wel drie nadelen vind ik, de prijs (47 euro/ 50mL), de hulpstoffen (alcohol en propylene glycol) en het ontbreken van kalmerende stofjes. Heb je de pH van de producten ook kunnen vinden?

  • author-avatar
   Jetske mei 22, 2014 (15:37)

   Beste Chantal,

   De concentratie zou je kunnen navragen bij Etat Pur. Het product bevat waarschijnlijk een hoge concentratie alcohol omdat het ingrediënt als derde genoemd wordt. Ik zou je willen adviseren de volgende blog te lezen: http://jetskeultee.nl/alcohol-in-huidverzorgingsproducten-liever-niet/obj7777478. De producten die ik adviseer vind je op de volgende blog: http://www.jetskeultee.nl/productadvies.

   Groetjes Jetske

 • Angela mei 11, 2014 (13:22)

  Hoi Jetske,

  Ik gebruik nu ruim twee maanden lang netjes elke dag je producten. Ik heb een vette huid met hier en daar wat acnepuistjes. Ik merk dat mijn porieen enorm verbeterd is. Maar mijn acne is verergerd, vooral op mijn voorhoofd. Hij is nu extreem droog, overal zichtbare puistjes ( zonder knopjes… Ik kan ze niet uitknijpen.. Wat ik overigens niet doe) ik vind het echt vreselijk. Ik weet niet wat ik verder moet doen, weet jij iets?

  • author-avatar
   Jetske juni 4, 2014 (14:09)

   Beste Angela,

   Ik vermoed dat je last hebt van een gist, dit is goed te behandelen. Zou je even een foto kunnen sturen naar jetske@dr-jetskeultee.nl?

   Groetjes Jetske

 • Lydia februari 19, 2014 (20:15)

  Ik zou wel heel graag nog willen weten of er iets bekend is van opname, van opgebracht Vitamine A zuur creme, in het bloed en eventuele negatieve gevolgen hiervan. Ik dacht dat hierover niets aangetoond is maar dat men het middel toch, uit voorzorg, ontraadt bij zwangerschap? Ik gebruik het al 3 jaar nu.

  • author-avatar
   Jetske februari 28, 2014 (15:24)

   Beste Lydia,

   Het blijkt dat er maar een hele lage concentratie vitamine A zuur in het lichaam terecht komt. De meerderheid van wetenschappelijke studies geeft aan dat er geen verband is tussen het gebruik van vitamine A zuur (tijdens de zwangerschap) en eventuele zwangerschapsrisico’s. Omdat er een paar studies zijn geweest die dit wel aangeven (ook al zijn de studies controversieel) is het advies het zekere voor het onzekere te nemen en tijdens de zwangerschap geen vitamine A zuur te gebruiken.

   Groetjes Jetske

 • Lydia februari 19, 2014 (20:07)

  hartelijk dank Jetske voor de informatie over Salicylzuur 6 procent. Allereerst: wat leer ik hier toch veel en wat is het allemaal super interessant. De aanleiding voor mijn vraag was inderdaad een artikel over het gebruik van Salicylzuur bij psoriasis. Heb toch besloten om het niet meer te gebruiken op grote oppervlakken. Die paar kleine pukkeltjes zijn me het risico niet waard.

 • rasta februari 15, 2014 (21:56)

  hoi peter ,daar is het oorspronkelijk wel voor bedoeld.

  Maar het gaat om het losweken van de verhoornde bovenlaag van de huid dus ook bij de bovenstelaag van de huid .Je kunt het heel voorzichtig starten en een dun laagje opbrengen.Het maakt niet uit waar de creme of vloeistof voor gemaakt is ,het gaat om de werking van de salicyl zuur,

  omdat het makkelijk te verkrijgen is en goedkoop is vind ik zelf een prima middel voor exfoliatie,

  Gewoon rustig aan beginnen en langzaam opvoeren,

  rasta

  • Peter februari 16, 2014 (11:11)

   @Rasta

   Dat snap ik natuurlijk ook, het exfolieert net zo goed op je voeten als op je gezicht. In klinieken worden ook hogere concentraties gebruikt bij een peeling voor het gezicht. Toch moet je erg voorzichtig zijn, je kunt het uiteraard niet (zoals uiteindelijk wel met 1-2% kan) 2x per dag gaan gebruiken, zonder het af te spoelen. Er wordt altijd afgeraden om salicylzuur in hoge sterktes op het gezicht te gebruiken, je kunt de gezonde huid er ook mee beschadigen. Maar het is maar een advies van mij natuurlijk, je moet zelf de beslissing nemen of je het wilt gebruiken.

 • rasta februari 15, 2014 (21:55)

  hoi peter ,daar is het oorspronkelijk wel voor bedoeld.

  Maar het gaat om het losweken van de verhoornde bovenlaag van de huid dus ook bij de bovenstelaag van de huid .Je kunt het heel voorzichtig starten en een dun laagje opbrengen.Het maakt niet uit waar de creme of vloeistof voor gemaakt is ,het gaat om de werking van de salicyl zuur,

  omdat het makkelijk te verkrijgen is en goedkoop is vind ik zelf een prima middel voor exfoliatie,

  Gewoon rustig aan beginnen en langzaam opvoeren,

  rasta

 • rasta februari 14, 2014 (18:55)

  Hallo Bij de apotheek kun je op recept eenvaseline zalf van 40% en zelfshoger krijgen.Verder een soort salisyl oplossing van 20%.Lekker voordelig ,

  • Peter februari 14, 2014 (21:55)

   @ Rasta

   Niet geschikt voor je gezicht, maar wel te gebruiken bij eeltknobbels of wratten bijvoorbeeld.

 • Lydia februari 6, 2014 (20:47)

  Nog even vergiftiging door Salicylzuur toelichten: men geeft aan dat het in de bloedbaan terecht kan komen. Als dit mogelijk zou zijn, kan dit dan ook bij vitamine A?

 • Liselotte februari 6, 2014 (11:43)

  Ik stond op het punt om de bezoylperoxide van Paula s Choice te kopen (2,5%) maar bij de afrekening werd het ontzettend duur, iets van 60 dollar o.i.d omdat het natuurlijk overgevlogen moet worden. Heeft iedereen er zoveel voor betaald? Anders ga ik proberen om het door de apotheek te laten maken als dat mogelijk is, want 5% is waarschijnlijk te agressief voor mijn droge huid.

 • Lydia februari 5, 2014 (22:05)

  Dag Jetske, Peter,

  Vandaag heb ik een recept van de huisarts gekregen voor salicylzuur 6 procent. Het gaat om kleine pukkeltjes (en naar het lijkt ingegroeide haartjes) die ik sinds ongeveer een half jaar heb op bepaalde delen van mijn lichaam. Nu lees ik op internet dat Salicylzuur, wanneer je het op grote delen (bovenarmen, bovenbenen) van je lichaam smeert, vergiftiging kan veroorzaken. Zal ik het dan wel gaan smeren?

  Alvast bedankt voor het antwoord.

  • author-avatar
   Jetske februari 19, 2014 (15:13)

   Beste Lydia,

   Salicylzuur is een stof die van nature in je lichaam voorkomt. Hoe het door het lichaam zelf aangemaakt wordt weten we nog niet zo goed, maar we weten wel dat het lichaam het zelf kan produceren. Het lijkt er op dat het salicylzuur aangemaakt wordt in stress situaties en bedoeld is om onze afweer te versterken. Het zit overigens ook in plantaardig voedsel en vegetariërs hebben dan ook gemiddeld een wat hogere concentratie salicylzuur in het bloed. Ook is salicylzuur in veel kruiden terug te vinden. In aspirine zit trouwens ook salicylzuur. Een lage concentratie salicylzuur kan de huid veel goed doen en dit wordt dan ook vaak door dermatologen geadviseerd. Bij uitgebreide huidaandoeningen zoals psoriasis kan salicylzuur de huid ook sterk verbeteren, maar doordat de concentratie dan vaak hoger is (6% ipv 1 of 2%) en het oppervlak vele malen groter is moet je hier wel mee oppassen. Zeker bij een beschadigde huid en helemaal als je het salicylzuur-product afdekt met een occluderende crème of met verband. De kans is dan groter dat je last krijgt van salicylisme, dit ontstaat bij een concentratie van salicylzuur n het lichaam van meer dan35 mg/dL. Hoewel onderzoek (Taylor and Halprin) liet zien dat bij gebruik van 6% salicyzuur over het hele lichaam bij psoriasis gedurende 10 uur en afgesloten met vette verbanden de lichaamsconcentratie van salicylzuur niet hoger wordt dan 5 mg/100 ml, kan het in incidentele gevallen toch zo zijn dat jouw lichaam niet goed in staat is salicylzuur af te breken en dat de plasma concentratie hoger wordt. Symptomen kunnen dan misselijkheid, overgeven, duizeligheid, sufheid ed ziijn. De kans hierop is heel erg klein maar voel je je niet goed, stop dan dus direct met het gebruik en neem contact op met je behandelend arts.

   Groetjes Jetske

 • monique oktober 31, 2013 (10:13)

  kunt u mij vertellen welke creme ik het beste kan kopen met daarin de glycolzuur en salicylzuur. ik zoek me suf. ik hoor graag van u want het lijkt me een goed middel

 • Daphne september 20, 2013 (23:55)

  @ L

  Dank je wel voor je reactie!

  Gelukkig is mijn huid de afgelopen weken, nadat ik die opkomende puist uiteindelijk toch heb weten te onderdrukken met de benzoylperoxide, heel rustig. Als ik voortaan nog maar een paar keer per jaar zo n puist krijg en die snel onder controle kan krijgen met benzoylperoxide, dan ben ik al heel blij en denk ik dat ik het hierbij laat. Wat ik vooral wat eng vind aan dat vitamine A zuur is dat het ook echt in je lichaam komt. En wat doet het daar? Maar ja, als je veel last hebt van acné dan kan ik me goed voorstellen dat je naar dat spul grijpt. Gelukkig is het bij mij nu heel af en toe zo n opkomende puist (eens in de twee maanden of zo) en die kan ik onderdrukken met een paar dagen benzoylperoxide. Dat is voor mij voldoende.

 • L. september 19, 2013 (09:24)

  Daphne, ik weet dat je er huiverig voor bent maar ik zweer bij vitamine A zuur. Ik krijg 2 keer per jaar een tube van mijn huisarts en gebruik het dan vanaf september t/m april ongeveer. De eerste 2 jaar heb ik het dagelijks gebruikt; dit jaar wil ik 2 a 3 keer per week aanhouden. Ik moet wel heel rustig opbouwen. Nu kan ik bijvoorbeeld nog maar 1 keer in de 4 dagen smeren, maar na enkele maanden opbouwen is het prima te verdragen. Mij geeft het een gave, roze huid en, naar ik meen, ook minder zichtbare lijntjes. Ik gebruik daarnaast 1 keer per week een exfoliant. Ik ben minder bang om de vitamine a vaak te gebruiken dan het glycolzuur. Mij lijkt het gewoon niet goed om elke dag een laagje af te scrubben , zoals een exfoliant doet. Bij vitamine A zuur begrijp ik dat het van binnenuit de huid aanzet om zich weer jonger te gedragen. Het is niet dat ik helemaal geen twijfels heb bij (langdurig) gebruik van vitamine A zuur creme. Ik ben echter zo blij met hoe mijn huid uitziet, dat ik eigenlijk, voor het gemak, denk: wie dan leeft, die dan zorgt .

  Maar als ik eerlijk naar mezelf ben, denk ik echt soms wel: en wat als je na een paar jaar gebruik een allergie ontwikkelt? . Daar zet ik zowel bij glycolzuur als vitamine A zuur mijn vraagtekens bij. Vooral over glycolzuur heb ik hierover ook al best wat artikelen gelezen. Hierin stelt men eigenlijk: doe het 1 keer per week of in kuurvorm om de zoveel weken. Men raadt vaak dagelijks gebruik af in deze contra artikelen.

  Groet, L.

 • Daphne september 4, 2013 (21:43)

  @ Peter

  Goed om te weten! Er is zich op dit moment een enorme pukkel aan het ontwikkelen in de buurt van mijn neus, op mijn jukbeen. Daar heb ik er nog nooit eentje gehad (meestal op mijn kin/bovenrug/schouders). Ben wel al aan het smeren met benzoylperoxide maar daar was ik waarschijnlijk te laat mee (ik begon pas met smeren toen ik een pijnlijke plek voelde die de dag daarna pas rood werd). Toen ik net met het huidverzorgingsregime gebaseerd op de adviezen van Jetske begon, kreeg ik de ene pukkel na de andere op mijn kin. Dat heb ik toen behandeld met benzoylperoxide en toen werd het mooi rustig. En nu ineens deze storende (want vooral ook pijnlijke) pukkel! Stiekem hoop je met de juiste huidverzorging toch nooit meer last te hebben van huidproblemen, nietwaar? Maar goed, mijn huid is me echt wel dankbaar dat ik nu mildere producten gebruik want mijn huid is duidelijk minder droog dan voorheen. En een exfoliant gebruikte ik (nog) niet voor mijn gezicht, dat kan ik wellicht de komende tijd nog toevoegen aan mijn regime, om een opeenvolging van pukkels te voorkomen (dat gebeurt vaak bij mij: binnen enkele maanden diverse keren een pukkel die verschijnt niet ver bij de vorige vandaan, alsof er een besmetting onderhuids loopt of zo).

 • Peter september 4, 2013 (21:20)

  @Daphne

  Het eerste stukje was ook meer als algemeen advies bedoeld, ik zeg niet direct dat wat in het tijdschrift staat niet waar is. Maar zoals je met de documentaires aangeeft is betrouwbare informatie vinden echt heel lastig. Waarschijnlijk hebben ze voor andere behandelmethodes gekozen omdat die effectiever zijn en sneller resultaat geven (alhoewel je dan ook weer meer bijwerkingen hebt), maar salicylzuur helpt wel degelijk.

 • Daphne september 4, 2013 (20:15)

  @ Peter

  dank je wel voor je reactie! Het is echter wel zo dat ik deze informatie heb gevonden in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, dat toch betrouwbaar en onafhankelijk geacht mag worden te zijn. Het artikel ging over de herziene richtlijn Acne voor huisartsen. Huisartsen die geen salicylzuur voorschrijven bij acne volgen dus blijkbaar de huidige richtlijn.

  Waar ik dan problemen mee heb, is dat de richtlijn voor huisartsen salicylzuur blijkbaar uit de richtlijn kiepert omdat het niet zou werken, terwijl er blijkbaar elders wel wetenschappelijk bewijs zou zijn dat het helpt. Nou ja, ik weet ook wel dat die richtlijnen vaak worden vastgesteld na heel veel compromissen. Vreemd eigenlijk, want zo krijg je als patiënt bij de huisarts uiteindelijk blijkbaar toch niet het optimale advies.

  Ik heb onlangs een documentaire gezien over suiker en de wel of niet schadelijkheid daarvan, met voedingsonderzoeker Martijn Katan. Blijkt dat de suikerindustrie de grote geldschieter is van een website die zogenaamd onafhankelijke informatie daarover geeft. Best erg dat zoiets bestaat (geen uitzondering!) want zelfs kritische consumenten worden zo belazerd waar ze bij staan. Iets vergelijkbaars over de bijensterfte en het onderzoek daarnaar dat wordt bekostigd door de producenten van landbouwgif. Je kunt gewoon niet weten wat waar is en wat niet!

  Zie eventueel voor die documentaire over suiker http://zembla.incontxt.nl/seizoenen/2013/afleveringen/21-02-2013; zie eventueel voor die documentaire over bijen en landbouwgif http://zembla.incontxt.nl/seizoenen/2013/afleveringen/24-01-2013

 • Peter september 4, 2013 (19:37)

  @Daphne

  Ten eerste zijn er via internet ontzettend veel informatiebronnen. De ene beweert dit, de ander beweert vervolgens het tegenovergestelde. Het is daarom heel belangrijk om alleen goed opgezette peer-reviewed studies te bekijken. De artikelen moeten dan ook in betrouwbare journals zijn gepubliceerd. Bij internetsites (bijv. over vitamines) moet je altijd heel goed gaan kijken hoe betrouwbaar die informatie is, dat is vaak lastig, eigenlijk niet te doen. Daarom is de cosmeticawereld vaak zo onduidelijk voor een leek, er hoeft maar een positief artikel te verschijnen en mensen geloven dat dat werkt. Wat je hebt gelezen over salicylzuur zegt alleen dat het niet als therapeutisch middel wordt gebruikt. Zelf hoor ik ook niet vaak een arts salicylzuur voor acne voorschrijven, eerder antibiotica en benzoylperoxide ed. Deze middelen zijn vaak heel effectief, maar hebben ook vaak meer bijwerkingen (net als hydroquinone). Het is daarmee dus helemaal niet gezegd dat het gebruik van salicylzuur geen verbetering kan geven. Bij regelmatig gebruik kan het je huid juist enorm opknappen.

 • Daphne september 3, 2013 (23:50)

  En wat moet ik dan denken van onderstaande citaat in relatie tot wat er op deze blog staat over het gebruik van salicylzuur (“Onderzoek wijst uit dat salicylzuur erg geschikt is voor de huid met acne en het zelfs kan verminderen.”)?

  Ik lees in het online Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dit: “De standaard [Acné, tweede herziening] geeft duidelijk aan van welke factoren bekend is dat zij van invloed kunnen zijn op acne en het ontstaan daarvan, zoals cosmetica en blootstelling aan een combinatie van vochtige warmte en zonlicht, en rekent af met hardnekkige opvattingen over bijvoorbeeld stress en voeding als mogelijke oorzaken van acne. Nieuw is de informatie dat genetische aanleg mogelijk een rol speelt bij het ontstaan van de aandoening. (…) Therapeutisch zijn er enkele nieuwe inzichten. Zo heeft salicylzuur geen plaats meer in de behandeling van acne.” (Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:1254)

  Pfff, waarom zijn deskundigen het nou bijna nooit eens eens?!?? 🙁

 • Peter september 3, 2013 (21:35)

  @J

  Nou ik denk dat je een ding kunt vergeten, porien kun je niet verkleinen met een creme. Jetske heeft het hierboven ook aan je uitgelegd. Een exfoliant kan je porien wel schoonhouden, daardoor valt het minder op. Goede actieve stofjes in de moisturizer kunnen je huid er natuurlijk wel beter uit laten zien. Niacinamide heeft een anti-inflammatoire werking en kun je dus zien als een egaliserend ingredient, het vermindert rode plekjes, eigenlijk net als andere goede kalmerende/anti-inflammatoire stofjes. Wat echt matterend werkt weet ik niet precies, maar vaak zijn ingredienten met het woordje Starch en kaolin dat wel, Lanolin en Cetearyl Alcohol en dergelijke zijn weer wat vetter, maar dat alles hangt helemaal van de concentraties af. Het Olaz Total Effects Parfumvrij is een goede optie hoor. Tja, wil je echt iets wat goed is waarvan je de concentraties weet dan is Uncover toch wel een hele goede keus. Andere producten zonder parfum maar met voldoende vitamine c en andere actieve stofjes zijn vaak nog duurder. Paulas Choice heeft ook goede producten, maar daar weet je de concentraties niet van. Maar als je de Decubal reiniger en de Olaz creme (degene die Jetske aanraadt dan) gebruikt in combinatie met een exfoliant van Uncover of Paulas Choice heb je al een hele goede huidverzorgingsroutine. Wel overdag nog een zonnebrandcreme smeren natuurlijk.

 • J september 3, 2013 (20:44)

  Peter

  Wat dan het beste is om te gebruiken weet ik ook niet meer.Ik zoek een produkt dat de huid niet irriteert dan kan van Oil of Olaz ook wat ik heb gelezen.Ik zoek produkten die alles aanpakken poriën verfijnen matteert en egaliseert.Bij produktkeuze staan er maar een paar bij.Ik zou Gr. Aan een overzicht willen hebben wat goede produkten zij. En waar goede stoffen inzitten.Dit heb ik Jetske al veel keer gevraagd maar deze vraag wordt niet beantwoord.Ik wil dus namen van produkten die deze problemen aanpakken en toch betaalbaarzijn.

 • Peter september 3, 2013 (16:56)

  @J

  Jetske adviseert als basisverzorging een cleanser, moisturizer en zonnebrand. Bij een vette huid zou je de moisturizer overdag weg kunnen laten, of deze vervangen door een toner. Een exfoliant is absoluut niet perse nodig, soms is bij een hele gevoelige huid deze basisverzorging meer dan genoeg, maar bij een “normale” huid kan, als je het gebruik langzaam opbouwt, een exfoliant je huid wel opknappen bij acne of een doffe huid (voornamelijk na je dertigste krijg je hier meer last van). De uitdrogende werking valt heel erg mee, een creme of gel voeden meer dan een liquid. Glycolzuur zorgt er namelijk ook voor dat je huid beter vocht vast kan houden en heeft ook een antioxidant werking. De exfolianten geven geen vlekken in je kleding, benzoylperoxide bijvoorbeeld wel.

  Lees ook de artikelen van Jetske:

  http://jetskeultee.nl/het-geheim-van-exfolieren-glycolzuur-of-salicylzuur/obj7777411

  http://jetskeultee.nl/glycolzuur/obj7777394

  http://jetskeultee.nl/hulp-bij-de-keuze-van-je-zonnebrandcreme/obj7777433#comment-36770

 • J september 3, 2013 (15:10)

  Hoi Jetske,

  Ik zou graag willen weten als ik de reiniging van decubal en de dag en nacht creme van Oil of Olaz parfumvrij gebruik of dit voldoende is.Moet hier nog een exfoliant bij of is dit niet perse nodig.Ik heb in het verleden vitamineccomplex van Rejuvi gebruikt dit droogde de huid wel uit.Dus hier ben ik bang voor dat ik dit met zo,n exfoliant ook krijg.Ik heb dit met produkten van de dermatoloog ook gehad dit was een lotion wat ik op moest deppen.Vandaar mij vraag of dit voldoende is om mee te beginnen aan produkten.Ik zou ook graag willen weten of de exfoliant uitbijt in kleding dit heb ik in het verleden weleens gehad.Er zit toch iets van een stofje in.

 • author-avatar
  Jetske augustus 30, 2013 (11:57)

  @ Gisele

  Beste Gisele,

  Ik ken het Obagi programma niet goed, dus ik kan niet beoordelen wat de overeenkomsten en de verschillen zijn, maar dat beide vitamine C en A zuur adviseren staat vast. Je kunt uiteraard de ingrediëntenlijst van een product bekijken met behulp van de volgende blogs:

  http://jetskeultee.nl/de-zoektocht-naar-cosmetica-de-ingredientenlijst/obj7777416

  http://jetskeultee.nl/te-mijden-ingredienten/obj7777325

  http://jetskeultee.nl/26-geurstoffen/obj7777447

  Succes!

  Groetjes Jetske

 • author-avatar
  Jetske augustus 30, 2013 (11:54)

  @ Merel

  Beste Merel,

  Lastig te zeggen, sommige producten met een concentratie van 1% werken sterker/ beter dan producten met een hoger percentage. Het is allemaal weer afhankelijk van de ph en samenstelling van het product. Persoonlijk zou ik adviseren om 1% te gebruiken, dat moet voldoende zijn . Een hogere concentratie geeft sneller irritatie en mijn ervaring is dat het resultaat er in de regel niet beter van wordt. Wat je ook kunt doen is het product wat vaker aan te brengen als je huid er goed op reageert . Tijdens de vakantie kan je het ook gebruiken, maar bescherm je huid wel goed met een zonnebrandcrème!

  Groetjes Jetske

 • author-avatar
  Jetske augustus 30, 2013 (11:52)

  @ Wendy

  Beste Wendy,

  In het begin kunnen puistjes wat verergeren. Het propje komt uit de (verstopte) talgklier: salicylzuur is vetoplosbaar en kan hierdoor in de poriën komen om ze schoon te maken/houden. Na een week of vier zal dit verminderen en uiteindelijk zal je huid verbeterd zijn. Het is belangrijk dat je geen jeuk, roodheid of branderigheid ervaart want dan kan je beter stoppen met het product of het minder gaan gebruiken. Je kunt de exfoliant nog een keer rustig opbouwen en uiteindelijk elke avond gaan gebruiken.

  Groetjes Jetske

 • author-avatar
  Jetske augustus 30, 2013 (11:49)

  @ Linda

  Beste Linda,

  Je kunt je huisarts of dermatoloog vragen een recept voor te schrijven. Bij de apotheek kunnen ze dan het product met de juiste concentratie voor je maken. Succes!

  Groetjes Jetske

 • author-avatar
  Jetske augustus 30, 2013 (11:23)

  @ Barry

  Beste Barry,

  Frituur zou ik niet op mijn huid gebruiken, en neem aan dat je fruitzuur bedoelt ;-). Meer informatie over dit onderwerp vind je op mijn volgende blog: http://jetskeultee.nl/hulp-bij-de-keuze-van-de-exfoliant/obj7777519.

  Groetjes Jetske

 • author-avatar
  Jetske augustus 30, 2013 (11:17)

  @ J

  Beste J,

  Een exfoliant op basis van salicylzuur is erg geschikt bij onzuiverheden. Het dringt diep in de porie en houdt ze schoon. Porien kunnen niet groter of kleiner worden, maar doordat ze schoon zijn vallen ze minder op. Bij de producten bij productadvies (www.jetskeultee.nl/productadvies) kan je eens een kijkje nemen. Je kunt uiteraard in de winkel altijd een sample aanvragen om de producten te proberen. Als je wilt weten welke concentraties van een ingrediënt in een product aanwezig zijn, zou ik je adviseren contact op te nemen met het bedrijf van het desbetreffende product.

  Bij pigmentvlekken is het allereerst belangrijk om de huid te beschermen met een zonnebrandcrème. Door de zon verergeren pigmentvlekken namelijk. Daarnaast is het soort pigmentvlek ook belangrijk te bepalen voordat je gaat behandelen. Meer informatie over pigmentatie vind je op de volgende blog en site:

  http://www.uncover-skincare.nl/ken-de-feiten/huidproblemen/pigmentatie

  http://jetskeultee.nl/ingredientkeuze-bij-pigmentvlekken/obj7777468

  Succes!

 • L. augustus 26, 2013 (16:12)

  ik zal ook nog een afspraak met de dermatoloog maken. kan in elk geval even vooruit. Dank je nogmaals!

 • Peter augustus 26, 2013 (16:07)

  @L.

  Als ik je geholpen heb vind ik dat alleen maar fijn! De zwitsal die ik bedoel zit inderdaad in een witte fles (zonder parfum natuurlijk). Benzoylperoxide is vrij verkrijgbaar bij de apotheek voor 3 euro, dit is wel 5%, dus heel dun smeren, of eventueel een beetje met een milde moisturizer mengen. Je kunt vragen of ze bij jou apotheek ook zelf cremes maken, dan kun je zeggen dat je 2.5% wilt. Meestal doen ze dat echter niet meer. Nou hopelijk geeft het verbetering, wel het een poosje de tijd gunnen, eigenlijk zie je bij de meeste behandelingen pas echt goed resultaat na 4 weken en dan kan het in het begin nog iets verergeren. Ik zou wel proberen nog een afspraak met de dermatoloog te regelen hoor, hij kan beter inschatten of juist antibiotica geschikter zijn. Succes!

 • L. augustus 26, 2013 (15:50)

  Als het ging zou ik je bloemen sturen :-). Ik heb hier heel veel aan! ze gebruikt verder niets naast de decubal reiniger. Ik ga dan toch de zwitsal reiniger eens proberen (tenminste als ze dat wil). Bedoel je dan de witte fles zonder parfum? ; de 2 in 1 (shampoo en wasgel). Dat is de enige die ik zonder parfum kan vinden bij Zwitsal. En dan de hamvraag: ik zal een recept moeten vragen voor de benzoylperoxide? 2,5 procent dan maar om te beginnen? zonder recept zal je het wel niet mogen kopen bij de apotheek? Ik ga het dus zo doen: de Differin blijven smeren s avonds en dan de ochtend (op de aangedane plekken?) de benzoylperoxide.

  L.

 • Peter augustus 26, 2013 (15:27)

  @L.

  Vitamine A zuur is wel voor de wat ernstigere acne en is ook als onderhoud behandeling erg geschikt, benzoylperoxide is voor matige tot ernstige acne. Vitamine a zuur kan irriteren, maar benzoylperoxide kan ook irriteren en uitdrogen. Ik zou ondanks dat toch eens een klein stukje proberen met benzoylperioxide (wel heel dun smeren), bij de een werkt het ene product soms wat beter dan het andere, bovendien werkt benzoylperoxide ook tegen de p. acne bacterie. Dan zou je bijvoorbeeld de differin savonds kunnen doen en benzoylperoxide sochtends. De erytromycine (eryacne) is in principe ook niet een slechte behandeling, antibiotica werkt het beste bij inflammatoire acne. De gezichtreiniger is prima, hij staat ook bij productadvies (je had hem dus niet over hoeven typen ;-)). Persoonlijk kreeg ik er wat meer vlekjes van, maar dat ligt eerder aan mij, het product is gewoon prima. Je kunt altijd haar de zwitsal eens laten proberen, bij mij ging dat wat beter vandaar dat ik hem zo nu en dan ook noem (er zitten een paar ingredienten bij, dat als die er niet in hadden gezeten dat het iets beter was, maar verder een heel aardig product). Gebruikt ze naast de decubal/differin/eryacne verder nog producten in haar gezicht. Wanneer het gezicht te sterk ontvet wordt kan dit acne ook verergeren. Differin en salicylzuur gecombineerd kan inderdaad wel wat heftig zijn, vitamine a is eigenlijk ook best al wel een stap op zo n jonge leeftijd. Je kunt niet alles tegelijk proberen, met de differin doorgaan en smorgens een hele kleine hoeveelheid benzoylperoxide zou denk ik de eerst volgende stap moeten zijn. Een afspraak met de dermatoloog is zeker wel verstandig, ik beoordeel het nu natuurlijk op wat ik lees, het kan best zijn dat als je het ziet het verstandiger is een andere behandeling te kiezen. Hormoonbehandelingen ga ik niet adviseren hier natuurlijk. Misschien is nog een kuur met antibiotica een optie, maar met het verstrekken daarvan moet je ook wat terughoudend zijn. Bij erg moeilijk behandelbare acne is isotretinoine een optie, maar zoals je zelf is dat op de leeftijd niet echt verstandig. Probeer de huid in ieder geval niet uit te laten drogen en let ook op irritatie. Ik ben altijd bang dat iedereen als een malle z n dieet gaat omgooien, dus mensen voor een select groepje helpt het iets, maar een gevarieerde gezonde voeding kan soms nog een laatste zetje in de goede richting geven (iets minder suikers/snel verteerbare koolhydraten).

 • J augustus 26, 2013 (15:13)

  kan iemand mij vertellen wat ik het beste kan gebruiken voor mij huid.Ik heb grove porieen en last van acne en wat pigment.Wat ik zoek is iets wat poriën verfijnd en de huid matteert.Als iemand weet welke produkten zeer geschikt en goede resultaten geven.Of als je weet welke produkten ik zou kunne proberen ik wacht nog steeds op een antwoord hier op.Ik heb al zoveel gebruikt.

 • L. augustus 26, 2013 (13:57)

  Ik hoop echt dat je hierin kunt adviseren Peter. Het ligt allemaal erg ingewikkeld. Mijn dochter verblijft (autisme) bij een instelling in Gelderland. Zelf wonen wij in het zuiden van Limburg. Zojuist dermatoloog in Velp gebeld. Eerst moet nu een verwijskaart bij de huisarts in Zetten gehaald worden omdat die inmiddels verlopen is bij dermatologie. voordat je bij de huisarts terecht kunt moet je dan weer een verwijzing van de medische dienst bij de instelling krijgen. En ik weet uit ervaring dat gaandeweg de ene of andere verpleegkundige dan op het idee komt om eerst zelf nog van alles voor te gaan schrijven. Dat wil ik dus echt niet! ik ben niet voor niets met haar naar een dermatoloog gegaan. Zit even met de handen in het haar.

  Groet

 • L. augustus 26, 2013 (13:03)

  De ingredienten van de schuimreiniger van Decubal: glycerin, aqua, sodium cocoamphoacetate, PEG-60 hydrogenated castor oil, niacinamide, sucrose cocoate, allantoin, caprylyl glycol, bisabobol, sodium gluconate, citric acid.

  Ik heb ze van de fles overgetypt.

  Overigens: leuk dat compliment van Jetske aan jou; blijkbaar heeft ze veel vertrouwen in je!

 • L. augustus 26, 2013 (12:58)

  Dank je Peter. Ik heb geen benzoylperioxide geprobeerd omdat ik dacht dat dit minder doeltreffend is dan Differin. Zo wordt het dacht ik ook door Jetske gesteld: eerst benzoylperioxide proberen en wanneer dat niet helpt, vitamine A zuur.

  Ze gebruikt nu de gezichtsreiniger van Decubal; denk je dat die niet zacht genoeg is?

  Is salicylzuur s morgens in combinatie met de Differin s avonds op die leeftijd niet te heftig denk jij?

 • Peter augustus 25, 2013 (21:03)

  @L.

  Heb je ook al benzoylperioxide geprobeerd (bij de apotheek te koop)? Een huid met acne moet je behandelen als een zeer gevoelige huid, het product van Louis Widmer bevat veel alcohol en propylene glycol wat kan irriteren (ook triclosan wat vaak als antibacterieel middel wordt toegevoegd kan irriteren). In ieder geval moet ze haar gezicht wassen met een hele milde ph-huidneutrale reiniger (CeraVe, of Zwitsal Gevoelig Huidje Wasgel bv). Je kunt beter de gel exfoliant van paulas choice kopen met 2% salicylzuur, in plaats van de louis widmer. De eryacne is een antibioticum, dus als je daarmee stopt kan het misschien wat erger worden.

 • L. augustus 25, 2013 (19:39)

  Even weet ik niet wat te doen. Mijn dochter van 15 jaar heeft al jaren middelmatige tot ernstige acné. Ze heeft van de dermatoloog (ongeveer 2 jaar geleden) Differin (avond) en Eryacne (ochtend) gekregen. Het hielp echter pas toen er ook antibiotica pilletjes bij gegeven werden.Nadat de kuur af was zag het er prima uit maar langzaam is de acne weer verergerd ondanks Differin/Eryacne. Ik wil nu ipvEryacne s morgens de gel van Louis Widmer proberen. Hiervan zei de dermatoloog destijds dat dit middel ook bij velen goede resultaten bracht. Nu ben ik een beetje huiverig omdat ik niet weet of deze gel (met salicylzuur en glycolzuur in lage percentages) te heftig is, gezien de leeftijd, i.c.m. de Differin. Aan de andere kant is een ander middel met meer salicylzuur (zonder alcohol en propyleen glycol) misschien beter/doeltreffender zelfs?

  Ik wil liever niet terug naar de dermatoloog omdat ik bang ben dat hij iets voor inname voorstelt, bijvoorbeeld Roacutane. Ook de antibiotica wil ik liever niet meer voor haar want ze slikt ook al medicijnen voor autisme en ze is nog jong.

  Aqua, Alcohol Denat., Glycerin, Propylene Glycol, Glycolic Acid, Distarch Phosphate, Polyacrylamide, Hydroxyethylcellulose, Zinc Sulfate, Sodium Hydroxide, C13-14 Isoparaffin, Salicylic Acid, Phenoxyethanol, Triclosan, Laureth-7, Camphor, Methylparaben, Ethylparaben, Butylparaben, Propylparaben (FVN2007.010)

  Glycolzuur is 2,5 procent/Salicylzuur is 0,5 procent.

  Groet, L.

 • J augustus 23, 2013 (08:53)

  ik zoek iets wat matteert en poriën verfijnd de huid egaliseert.Als iemand weet waar wat een goed produkt is. Of als iemand goede ervaring heeft met produkten.Graag advies of tips.Heb zelf al zoveel gebruikt.

 • J augustus 22, 2013 (20:34)

  Wie heeft er goede ervaring met neutralgezichtsverzorging.

  Ik weet zo niet wat er allemaal inzit maar is parfum en alcoholvrij.

  Er zit ook geen exfoliant bij.Graag een reactie wie hier goede resultaten mee heeft.Ik heb zelf een vette huid last van wat acne en iets pigment.Als iemand tips heeft.

 • L. augustus 21, 2013 (21:58)

  Ik zag het deze week ook bij Decubal toen ik iets op wilde zoeken. Dat vond ik nu net een van hun pluspunten die openheid. Ik gebruik de toner en de gezichtsreiniger (samen met mijn tienerdochter) al jaren.

  Gelukkig kan je de INCI lijst nog wel in de winkel bekijken.

  Lijkt me trouwens een zoektocht als je allergisch bent. Hopelijk wordt het wat overzichtelijker door de allergietest.

 • L. augustus 21, 2013 (21:51)

  Peter, alweer bedankt voor de genomen moeite! Een aantal ervan kende ik al door mijn eigen zoektochten, zoals die van Skinceuticals, Cellex, maar ook de enorm hoge prijzen. Zou wel eens willen weten of je bij langdurig, consequent gebruik echt aanzienlijke vermindering van rimpels of huidverslapping zou zien. Dan zou het misschien de overweging waard zijn.

  Weer wat bijgeleerd, bijvoorbeeld dat Sodium Ascorbyl Phosphate van mindere kwaliteit is.

  Ik ga jouw informatie in elk geval ergens opslaan.

 • Peter augustus 21, 2013 (19:45)

  @L

  De redenen dat de bedrijven geen percentages vrijgeven snap ik heel goed, misschien dat ze de verplichting van een INCI lijst op het product al vervelend vinden, soms moet het verhaal er om heen en de marketing het product geliefd maken, dan wil je niet dat consumenten kunnen kijken wat er eigenlijk allemaal in zit omdat de ingredienten eigenlijk al kunnen vertellen of het product goed is of niet. Decubal geeft ook geen percentages meer en heeft zelfs de ingredienten van hun site gehaald. Dat is zo slecht, wat zegt een verhaaltje over een product nou, je moet toch in ieder geval weten wat er in zit, zeker als je allergisch bent.

  Er zijn een hoop producten met meer dan 5% vitamine C, vaak in de vorm ascorbic acid. Hannah heeft het Opulence Serum met 20% Ascorbyl Tetraisopalmitate (kost 131.67), verder heb je nog uLittle Beauty Intox-C-Cation met Sodium Ascorbyl Phosphate (41.58, niet de meest goede derivaat), Skinmedica Vitamin C+E Complex met 15% ascorbic acid (117.22), Skinceuticals CE Ferulic (190.53), Revision Skincare Vitamin C Lotion 15% (81.25), FutureDerm Vitamin CE Caffeic Serum 16% vitamine C (113.80), Dermaceutic Serum C25 bevat 25 vitamine C (wel wat minder goede ingredienten, 51.50), DDF Silky C Serum (97.13), BENEV Vitamin C Cream 12% (126.33), Acneessential 4% niacinamide (29.85), La roche posay inderdaad 5% ascorbic acid, Cellex-x, Nia24 en ISDIN producten. Er zijn nog veel merken in een glazen flesjes met pipetje, daar heb ik direct veel van overgeslagen, dus er zijn zeker nog een heleboel meer merken.

 • Daphne augustus 21, 2013 (19:41)

  @ L

  Ja, precies, ze snijden zichzelf met dat geheimzinnige gedoe in de vingers.

  Ik heb ook het gevoel dat mijn haar onvoldoende schoon is als de shampoo niet geschuimd heeft. Maar misschien is het een kwestie van wennen? De eerste keren vond ik het ook niet zo n succes om mijn huid te wassen met een product zonder parfum omdat ik vond dat ik dan niet fris gewassen rook. Maar na een paar keer was ik er al aan gewend en ik merk dat mijn huid nu veel minder droog is dan voorheen, dus dat het veel beter is waarmee ik mijn huid nu was (Kruidvat Baby Sensitive wasgel).

 • L. augustus 21, 2013 (18:57)

  Paula Begoun zei zelfs dat, wanneer het schuimt, het haar eigenlijk al te veel gewassen is; dat een keer shampoo op je haar en inmasseren voldoende is zonder dat het schuimt. Maar ik kan er maar niet aan wennen wanneer het niet schuimt. Misschien heb je wel iets aan de cremespoeling; ik weet niet of andere milde merken ook een bijbehorende conditioner hebben. Ik vind m in elk geval erg fijn.

  Over het open zijn over percentages. Wat mij betreft snijden ze zichzelf in de vingers. Ik denk namelijk dat er best wel een hoog percentage van de goede stoffen in de producten van Paula s Choise zitten; ze doen het bij het serum immers ook niet voor minder dan 5 procent vitamine C. Dat weet ik dan nu zeker. Echter de overige producten schaf ik dan dus niet aan; simpelweg omdat ik het zeker wil weten.

  jammer dus…

 • Daphne augustus 21, 2013 (18:39)

  @ L

  PS En dat shampoo/zeep zou moeten schuimen om je haar schoon te krijgen schijnt volgens Jetske onzin te zijn. Maar ik weet het, zo zijn wij mensen wel geconditioneerd en/of we verwachten het gewoon. De Remederm shampoo van Louis Widmer schuimde ook niet de eerste keer dat ik het gebruikte. De tweede keer schoot ik uit met het monstertje en toen kreeg ik eigenlijk te veel op mijn hand. Toen ik dat toch in mijn haar masseerde, schuimde het wel. Maar goed, dat schijnt dus niet per se nodig te zijn om je haar schoon te krijgen.

 • Daphne augustus 21, 2013 (18:36)

  @ L

  Dat geeft mij toch altijd wel een wantrouwig gevoel, als zo n producent niet wil zeggen welk percentage werkzame stoffen er in hun producten zit. Dan ga ik toch denken dat het te weinig is … Concurrentiegevoeligheid vind ik een beetje een drogreden. Werkzame stoffen zoals vitamines, groene thee en zoethoutwortel in crèmes zijn niet geheim en de percentages waarbij ze werkzaam zijn ook niet. Dus waarom dan niet willen zeggen hoeveel er van die werkzame stof in zit? Dat kan dan toch alleen meer als reden hebben dat je iets te verbergen hebt als producent, lijkt me.

  Dank je wel voor het delen van jouw ervaringen met shampoo s, L!

  Op advies van iemand die onder de shampoo s ook informatie heeft gedeeld, heb ik onlangs een proefmonster gehaald van de Louis Widmer Remederm parfumvrij. De dame in de drogisterij dacht dat het te voedzaam voor mijn haar zou zijn en dat mijn haar er snel vet van zou worden. Ik heb het nu twee keer gebruikt en ik moet zeggen dat dat snel vet worden wel meevalt, niet sneller dan bij shampoo s voor normaal haar. Ik wil ze morgenochtend nogmaals ermee wassen en dan mijn ervaring delen onder het hoofdstuk shampoo.

 • L. augustus 21, 2013 (17:40)

  Zojuist kreeg ik een reactie van Paula s Choice dat de door hen verstrekte informatie (vorig jaar) over de 5 procent vitamine C in het Resist Serum helemaal correct was maar dat ze verder geen mededelingen meer doen over percentages.

  Nou, dat vind ik dan toch heel fijn om te weten! Al zal ook meespelen dat ik gezegd heb dat ik op grond van die informatie het serum regelmatig bij hen koop. Daphne, ik heb ook al diverse shampoos zonder parfum en/of SLS geprobeerd. Ik kom toch altijd weer uit bij Dermolin shampoo en ook de cremespoeling hiervan. Hij is mild maar schuimt toch goed en dat geeft me toch het gevoel dat mijn haar echt schoon is. De Neutral en de Urtekram babyshampoo schuimen maar moeilijk waardoor ik een halve fles gebruikte bij een wasbeurt.

 • Daphne augustus 21, 2013 (14:20)

  @ L

  Ik heb een tijdje geleden bij puurnatuur.nl van een shampoo die hier ergens op de blog werd genoemd, de ingrediëntenlijst opgevraagd. Ik vroeg puur welke ingrediënten erin zaten, niet hoeveel van wat. Kreeg ik als antwoord dat ze hun ingrediëntenlijst beschouwen als concurrentiegevoelige informatie. Uh … ? Die staat toch verplicht ook op de verpakking? Alleen zou ik die shampoo alleen online kunnen krijgen, dus kon ik in de winkel de ingrediëntenlijst niet lezen. Nou ja, die shampoo ga je dus ook maar niet bestellen. En kan zo dus ook niet mee als mogelijk geschikte shampoo op deze website. Raar hoor, om een klant niet eens te willen vertellen wat er in het product zit wat ie koopt.

 • L. augustus 21, 2013 (13:16)

  Heb via mail het percentage Niacinamide in een toner van Paula s Choice nagevraagd. Nu krijg ik, in tegenstelling tot een jaar geleden, te horen dat ze deze info niet vrijgeven. Ik heb dan ook gemaild dat ze mij vorig jaar toch echt vertelden dat er 5 procent vitamine c in het serum Resist zat. Ik heb nu gevraagd of deze info destijds dan wel juist is geweest. Ben benieuwd naar het antwoord. Toch denk ik dat ze vorig jaar niet zomaar iets geroepen hebben want ik heb in mijn vraag destijds niet de gewenste 5 procent vermeld; met dat percentage kwam de klantenservice zelf.

 • L. augustus 21, 2013 (10:33)

  Mijn familie/vrienden gebruiken inmiddels allemaal de Olaz doordat ik het gepromoot heb….hoop dus maar dat er toch wel iets! goeds inzit.

  Ik zou natuurlijk graag de moisturizer van Jetske kopen maar dat gaat echt niet. wanneer je gezicht, hals, decolletee insmeert is het zo op.

  Weet jij nog alternatieven waar vit. C (vanaf 5 procent), vit. E (1 procent) en Niacinamide (4 procent) in zit? Ik weet alleen zeker dat:Serum Resist 5 procent vit. C bevat / Lipikar Baume AP 4 procent Niacinamide bevat / Redermic oogcreme van LRP 5 procent Vitamine C bevat (enige Redermic product dat geen parfum bevat).

  Het hoeft geen 10 euro te kosten maar 50 euro (en verzendkosten) vind ik te veel. Zeker wanneer ik weet dat ik er niet langer dan 1 maand mee doe.

  Ook las ik op de blog dat iemand vitamine C bij de huisarts op recept had gekregen? is dit dan mogelijk?

 • Peter augustus 21, 2013 (00:13)

  @L

  Positieve effecten voor acne en pigmentreductie zijn eigenlijk alleen gezien bij concentraties tussen 4-5%. Bij 2% zou de aanmaak van ceramiden gestimuleerd worden en heeft het al een licht talgregulerend effect. Ik ben er wel van overtuigd dat olaz 2% gebruikt (net als decubal vitaal). In de suncover zit 2% niacinamide, in de suncare 3%. Wellicht dat Jetske meer over het olaz product weet dan wij, ik weet in ieder geval dat olaz wel producten maakt met 2%, daar stond niacinamide minder hoog. Alhoewel sommige actieve stofjes niet eens echt duur zijn gebruiken veel merken erg lage concentraties, zodat ze wel kunnen zeggen op de verpakking dat het er in zit, maar niet de kosten hebben. Het lijkt dat olaz wel redelijk wat gebruikt, maar cosmeticaproducenten zijn ongelofelijk slim in niets iets laten lijken. Doordat stoffen in concentraties lager dan 1% in principe in willekeurige volgorde mag staan kunnen slimme producenten met wat creativiteit een product heel wat laten lijken.

 • L. augustus 20, 2013 (21:26)

  Dank je voor je reactie weer Peter.

  Frustrerend dat het niet zeker is of er 4 procent in zit. Zeker nu ik van jou op de blog vernam dat Niacinamide pas zijn werk doet vanaf 4 procent. Bij Olaz laten ze in elk geval niks los.

  Ik ga er toch van uit dat er wat goede stoffen in aardige percentages inzitten door de tekst die Jetske schreef over Olaz:

  Dit is een prima creme in een fijne verpakking. Het pompje zorgt ervoor dat er weinig lucht bij het product komt waardoor stoffen langer goedblijven. Het derde ingrediënt is niacinamide. Aangezien de stoffen waar het meest van inzit bovenaan de INCI lijst staan, kun je aannemen dat dit product hier een redelijk hoog percentage van bevat .

  Misschien kan het toch 4% zijn omdat ik begrepen heb dat Niacinamide geen dure stof is. Nu vraag ik me ook af hoeveel er in de Suncover zit. Het staat namelijk pas in het tweede deel; kan het dan nog 4 procent zijn denk ik dan. Zou dat dan toch voldoende zijn om vrije radicalén te kunnen wegvangen …

  Van de ene vraag komt de andere….poeh…ik ben er even te veel mee bezig (tussen het schrijven van verslagen van mijn werk door) 😉

 • Peter augustus 20, 2013 (18:16)

  @L

  Ja, dat is inderdaad een vitamine C derivaat. De concentratie is waarschijnlijk wel laag, Olaz gebruikt vast niet meer dan 1% vitamine E, dus dan zit er in ieder geval een stuk minder van Sodium Ascorbyl Phosphate in. Niacinamide staat wel hoog, dat zou best eens 4% kunnen zijn, alhoewel je het nooit zeker weet, meestal wordt in over the counter cremes 2% niacinamide gebruikt. Maar natuurlijk zitten er voor een drogisterij product van 10 euro (als hij in de reclame is), best wel wat actieve stofjes is, dus een redelijke budget optie.

 • L. augustus 19, 2013 (21:02)

  Daphne, volgens mij zit er wel vitamine C in de Olaz 7 effects parfumvrij, onder de naam Sodium Ascorbyl Phospate. zie hieronder. Is zeker geen 5 procent maar zowel vitamine E als vitamine C staan in het eerste derde deel. Dat vind ik niet verkeerd voor die prijs.

  Aqua, Glycerin, Niacinamide, Isohexadecane, Dimethicone, Isopropyl Isostearate, Polyacrylamide, Panthenol, Tocopheryl Acetate, Tocopherol, Camellia Sinensis Leaf Extract, Sodium Ascorbyl Phosphate, Sucrose Polycottonseedate, C13-14 Isoparaffin, Sorbitan Stearate, PEG-100 Stearate, Laureth-7, Stearyl Alcohol, Cetyl Alcohol, Myristyl Alcohol, Titanium Dioxide, Benzyl Alcohol, Dimethiconol, Zinc Oxide, Disodium EDTA, Citric Acid, Palmitic Acid, Stearic Acid, BHT, Ammonium Polyacrylate, Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben

  Wat de prijs van het Resist serum betreft. Uiteindelijk is dit net zo duur als de moisturizer van Uncover. Het serum kost 30 euro voor 30 ml en de moisturizer van Jetske kost 50 euro voor 50 ml. Alhoewel ik voor het serum gekozen heb ivm mijn vette huid in de zomer, ga ik volgende keer toch de moisturizer proberen. De airless dispenser geeft toch wat meer garantie dat de kostbare stoffen goed blijven werken.

  Peter? ik hoop toch dat ik het bij het goede einde heb wanneer ik denk dat er vitamine C in de Olaz zit? (ik mag het toch hopen 🙂

  groet

 • Anne G. augustus 9, 2013 (00:18)

  Misschien is dit een vraag die Peter voor mij kan beantwoorden:

  Ik heb een gemengde huid. Mijn t-zone is vettig (waarvan mijn neus heel erg vettig word gedurende dag) en mijn wangen normaal tot droog.

  Ik heb een hele poos ge experimenteert met welke concentratie salicylzuur heb beste werkt. Ik begon met de 1% (van Uncover) vanwege mijn acne op mijn kin en deze leek wat te doen, maar niet voldoende. Ik was in die periode helemaal over gegaan op Uncover producten. Achteraf denk ik dat ik wat te ongeduldig was en ging ik druk opzoek en heb ik een gedeelte Paula s Choice producten ingeslagen. Gezien een schoonheidsspecialiste ooit tegen mij zei dat ik best een dikke verhoorde laag heb dacht ik dat de 2% gel van Paula s Choice mijn “holy grail” moest zijn. Nu zit ik ruim een half jaar aan de 2% (ik gebruik hem alleen op de tzone gezien mijn wangen rosacea gevoelig zijn) en mijn huid heeft soms periodes waarin het er heel goed uit ziet en dan weer totaal niet (gepaard met flinke ontstekingen ect.). Het was soms zelfs zo erg dat ik een tube bezoylperoxide had gekocht om het een beetje onder controle te krijgen. Nu zit ik ruim 4 maanden in het buitenland (Oost kust Amerika, het is warm en vochtig) en mijn huid is beter geworden. Toch heb ik steeds rode plekjes die lijken op helende puistjes maar waarvan ik denk dat het misschien een teken is dat ik een te hoge concentratie gebruik. Ik zit te twijfelen om terug te gaan naar de 1% en ook de rest van de Uncover lijn.

  Ook zit ik te twijfelen om ipv de cleanser voor de normale tot vette huid, de andere te nemen voor de normale tot droge.

  De puistjes blijven namelijk maar terug keren op mijn kin en rondom mijn mond ipv de rest van mijn gezicht.

  Kan je mij misschien een goede tip geven? of een beetje sturen? Dat zou heel fijn zijn.

 • Peter augustus 8, 2013 (21:19)

  @Gisle

  Ik ben geen expert als het supplementen aangaat. Lysine is wel een essentieel amino zuur, maar wanneer je gevarieerd gezond eet komen tekorten aan vitaminen/mineralen en ook aminozuren vrijwel niet voor. Er zijn veel studies gedaan naar voeding en acne, echt een definitieve conclusie is tot op heden niet getrokken. Een licht verband tussen voeding met een hoge glycemische index en acne (en ook de vorming van AGEs) bestaat wel. Jetske adviseert ook nog niet overmatig melkproducten te gebruiken.

  Er zijn ontzettend veel artikelen over acne en voeding te vinden, ik zou daar naar kijken en niet gaan zoeken op internet. Als je op internet kijkt lijkt het alsof elke vitamine of drankje de oplossing is. Vergeet ook niet dat het ene artikel zegt een relatie te hebben gevonden, het volgende artikel vind dan echter weer geen relatie, tot nu toe is benzoylperoxide/ salicylzuur/ retinoic acid etc. het enige wat echt bewezen effectief is, gecombineerd met een gezond gevarieerd dieet wat een niet te hoge glycemische lading bevat.

  Als je het interessant vindt kun je eens wat artikelen gaan lezen, bijv.:

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23438493

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23826827

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23206895

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23619434

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20338665

 • Gisle augustus 8, 2013 (19:39)

  @peter

  Heb je wel eens gehoord over Aminozuur lysine pilletjes? Schijnt dat dit helpt tegen puistjes? Weet jij hier misschien meer van?

 • Daphne augustus 7, 2013 (08:43)

  @ Peter

  Nou, helpen doe je zeker: ik heb al veel van je geleerd en mijn huidverzorgingsregime mede aan de hand van jouw ideeën en tips opgezet.

  Ik heb onlangs die Paula s Choice Resist Super Antioxidant Concentrate Serum aangeschaft. Op zich wel fijn spul. Lijkt wat olie-achtig als je het aanbrengt maar trekt snel in en laat dan GEEN glimmende waas achter. Maar het viel mij ook wel tegen dat het in een tubetje zit want dan zal die vitamine C erin wel niet zo veel meer doen, dacht ik. Jammer, want het is pittig geprijsd.

  Ik gebruik nu in de winter Oil of Olaz Total Effects Parfumvrij maar die bevat geen vitamine C (wel niacinamide). Toch maar op zoek naar iets anders dus. Misschien toch een keer die van Uncover, als die maar eens wat minder duur zouden zijn. Als die bijvoorbeeld eens in de aanbieding zou komen, zoals de Oil of Olaz regelmatig voor de helft van de prijs verkrijgbaar is.

 • Peter augustus 6, 2013 (23:23)

  @Wouter

  Bedankt! Ik vind het erg leuk om mensen wat verder te helpen.

  @Gisele

  Oke super, ben benieuwd of het je bevalt! Veel mensen hebben baat bij benzoylperoxide, dus als je dat rustig aan smeert wordt het vast beter. Qua moisturizer vind ik vitamine C wel een must. Er bestaan ontzettend veel merken met vitamine C, maar vaak is dat Ascorbic Acid, en dan heb je echt wel problemen met de stabiliteit hiervan. De betere vormen van vitamine C waar de juiste concentratie van is gebruikt zitten dan weer in dure merken, waar je vaak meer dan 100 euro voor betaald. Ik gebruik zelf de moisturizer van uncover (droge huid). Ik vind het eigenlijk nog steeds redelijk duur, maar het is belangrijk en erg fijn om de concentraties van de actieve stofjes te weten, zo kun je beoordelen of het product uberhaupt iets kan doen. Het nadeel bij paulas choice is dat je dus geen concentraties weet omdat ze dat niet vrij willen geven, ze gebruikt echter veel mooie stofjes (meer dan Uncover). Het RESIST Super Antioxidant Concentrate Serum van Paulas Choice schijnt (dat weet ik dus niet zeker!) 5% gestabiliseerde vitamine C te bevatten (met nog een heleboel ander goede stofjes), dus dat zou dan een hele goede optie kunnen zijn. Maar volgens mij zit het in een tube, en als het uit amerika wordt geimporteerd, gaat daar toch ook wel wat van de werkzaamheid verloren, dat is dan best zonde (het product kun je dan prima blijven gebruiken als hydraterende creme, maar daar koop je het eigenlijk niet voor). Bij Uncover is het airless verpakt en worden de moisturizers gekoeld opgeslagen. Zelf kijk ik ook nog wel om me heen voor een goedkoper alternatief, maar iets vinden wat op alle fronten perfect is is best nog lastig. Succes, hopelijk bevallen de producten.

 • Gisele augustus 6, 2013 (18:37)

  @peter

  Bedankt! Ik heb de exfoliant vandaag ontvangen, ik ben benieuwd. Benzoyl peroxide heb ik ook in huis gehaald. Wel 5%. Verder de cleanser en toner van Neutral.

  Goede tips.. ik heb nog een zonnebrandcreme van obagi als die op is zal ik zeker die van Uncover gaan proberen.

  Klopt toen ik de hele lijn producten van Obagi gebruikte droogde mijn huid soms ook uit. Dan moet ik nu nog op zoek naar een geschikte moisturizer.. tips zijn welkom! Ik denk aan eentje van Uncover of Paula s choice..? dan zit ik in ieder geval safe. Welke raad jij mij aan die van Paula of Uncover?

 • wouter augustus 6, 2013 (09:33)

  Peter , Ik vind dat je goed werk verricht , je hebt er trouwens wel veel verstand van , tjeemig.

 • Peter augustus 5, 2013 (10:55)

  @Gisele

  Bij voorkeur moet je een concentratie van 2.5% benzoylperoxide gebruiken. Helaas kom je dat niet vaak tegen, de apotheek heeft meestal alleen de standaard concentratie van 5%. Je kunt vragen of ze bij jouw apotheek, wanneer ze alleen 5% hebben, zelf een product willen maken met een concentratie van 2.5%. Anders kun je het zelf altijd wat verdunnen met een milde basiscreme. Smeer een dun laagje, je smeert snel te dik.

  Er zitten de volgende ingredienten in: Benzoylperoxide, Synthalen K, Lauromacrogol, Propylene Glycol, Sodium Hydroxide, Aqua (samenstelling verschilt soms wel iets). Wel Propylene Glycol dus. Als je erg last hebt van acne werkt benzoylperoxide erg goed, maar bedenk wel dat het wel wat kan irriteren en dat het vrije radicalen vormt. Dus als je hier en daar acne hebt, zou ik eerder voor 1 of 2% salicylzuur gaan. Maar gezien de lage prijs van benzoylperioxide kun je het altijd een paar weken proberen.

  De producten die je noemt zijn prima. De cleanser van Neutral is zeker beter dan die van Obagi. De ingredienten zijn bijna hetzelfde als die van Decubal, dus die kun je ook eens proberen. Persoonlijk vind ik het fijn als de reiniger ph-huidneutraal is (ongeveer pH 5.5), de cleanser van Neutral en Decubal hebben een iets hogere pH 7.1/ pH 7.5. Dat is niet direct een groot probleem, maar je kunt het altijd in je achterhoofd houden wanneer de producten niet bevallen en je op zoek gaat naar andere.

  Goede toners vinden is lastig. Meestal moet je ze al laten staan vanwege irriterende ingredienten. Er zijn weinig toners met hoge concentraties anti-oxidanten en kalmerende stoffen. De Aloe Toner van de Body Shop staat bij het productadvies van Jetske en is dus verder oke. Ingredienten zijn: Aqua, Pentylene Glycol, Butylene Glycol, Sorbitol, Aloe Barbadenis, Glycerin. Het product kan wel hydrateren (moet je zelf even aanvoelen of dat genoeg is), maar bevat weinig kalmerende stoffen en geen anti-oxidanten. Aloe vera is een kalmerende stof, maar er bestaan mensen die er wat minder goed tegen kunnen, het is niet een stofje wat bovenaan mijn verlanglijstje staat zeg maar. De tonic van Neutral zou je in principe ook kunnen proberen, deze bevat panthenol en allantoine om de huid te kalmeren. De decubal Tonic kun je ook proberen (bevat Chlorhexidine Digluconate, maar wel in een lage concentratie). Verder kun je dan nog kijken naar toners van Paula s Choice, deze bevatten veel goede stoffen zoals anti-oxidanten en kalmerende stoffen, echter weet ik geen concentraties, dus kan ik ook niet zeggen hoe werkzaam die producten zijn. Paula s Choice heeft ook exfolianten met Salicylzuur, veel mensen zijn positief over de Skin Perfecting 2% BHA Gel Exfoliant. Als je met salicylzuur en benzoylperoxide tegelijk gebruikt, zou ik salicylzuur s avonds doen en benzoylperoxide overdag.

  Het stappenplan is verder prima, misschien dat je bij gebruik van benzoylperoxide en salicylzuur, wel nog een moisturizer nodig hebt. Wanneer je huid uitdroogt kan de acne ook weer wat erger worden, dus dat moet je zelf even aanvoelen. Wat ik wel mis, en dat is in mijn ogen de belangrijkste stap, is een goede zonnebrandcreme. Gebruik iedere dag SPF 15 of SPF 30. Op het forum zijn veel mensen op zoek naar de perfecte zonnebrandcreme en dat blijkt toch een lastige zoektocht. Vaak zit er parfum of alcohol in, is dat niet zo dan is het product wel weer te vet, of bevat het minder goede filters, dus de juiste zonnebrand vinden is lastig. De Suncare van Uncover is heel goed, maar wel erg duur 34.95 voor 50 mL.

  Kijk anders nog even bij:

  http://jetskeultee.nl/hulp-bij-de-keuze-van-je-zonnebrandcreme/obj7777433

  http://jetskeultee.nl/hulp-bij-de-keuze-van-je-toner/obj7777455

 • Gisele augustus 5, 2013 (00:13)

  @Peter

  Bedankt voor je reactie!

  Zelf zat ik er ook aan te denken om de Obagi lotion 5% benzoyl peroxide te vervangen door een tube van de apotheek alleen durfde ik dit niet vanwege het percentage. Mijn vraag is dan ook, welk percentage moet ik dan halen? 5% of lager? Omdat het misschien een zuiver product is? (geen idee?)

  Verder heb ik nog een vraag over mijn stappenplan. Ik wil namelijk stoppen met de producten van obagi. Wordt mij te duur.

  Ik heb dus een vette huid met hier en daar op mijn wangen/kaken acne

  Graag wil ik het volgende uitproberen:

  1: Cleanser van neutral

  2: The body shop Aloe calming toner

  3: Benzoyl peroxide aanstippen op de plekken waar mijn acne zit

  4: Uncover Skincare – 1% salicylzuur exfoliant

  geen moisturizer omdat mijn huid vet is. Misschien in de winter een lichte.

  Dan heb ik nog een aantal vragen over mijn stappenplan:

  Ik heb gelezen dat een goede toner moet hydrateren en goede stoffen zoals anti-oxidanten en kalmerende stoffen moet bevatten. En aangezien ik geen moisturizer gebruik is dit extra belangrijk voor mijn huid en wil ik dit ook graag. Zou de The body shop Aloe calming toner de bovengenoemde stoffen toevoegen aan mijn huid? Ik kan nergens de ingrediënten vinden namelijk..

  En weet je of de cleanser van neutral goed is? Of is die van Obagi toch beter?

  Sorry voor alle vragen maar de laatste vraag: Is dit een goede stappenplan voor mijn huid?

  Heel erg bedankt alvast

  • sisy maart 18, 2015 (15:13)

   ik heb zowel 5% bpo van obagi als die van de apotheek gebruikt. moet zeggen dat op een of andere manier obagi veel beter werkt

 • Peter augustus 4, 2013 (13:45)

  @Gisele

  Benzoylperoxide kun je ook gewoon bij de apotheek kopen voor 2.95, beetje zonde om daar 72 euro bij Obagi aan uit te geven.

  Cleanser: Active Ingredients: Salicylic Acid 2%. Inactive Ingredients: Butyl Avocadate, Cetyl Hydroxyethylcellulose, Cocamidopropyl Betaine, Disodium EDTA, Ethyoxdiglycol, Fragrance, Menthol, Menthyl Lactate, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, Ext. Violet 2 (CI 60730), Water (Aqua).

  Lotion: Active Ingredients: Benzoyl Peroxide 5% Inactive Ingredients: Benzyl Benzoate, BHT, Dicaprylyl Ether, Dimethyl Isosorbide, Disodium EDTA, Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate, Phenoxyethanol, Polysorbate 60, Propylene Glycol, Squalane, Water (Aqua).

  Ik weet niet of deze ingredienten kloppen (stonden op amazon), maar parfum, menthol, kleurstoffen, sodium lauryl sulfate, menthyl lactate, benzyl benzoate en propylene glycol kunnen de huid irriteren. De ingredientenlijstjes staan niet op volgorde van concentratie neem ik aan, dus het is lastig in te schatten hoeveel er van de irriterende stoffen er in zit. Salicylzuur is ook effectiever als je dat in de vorm van een exfoliant gebruikt (die je s nachts laat zitten).

 • Gisele augustus 4, 2013 (00:49)

  Ik heb trouwens 23 = Ik ben 23 jaar oud

  Bedankt.

 • Gisele augustus 4, 2013 (00:47)

  Hallo Jetske,

  Erg fijne artikelen, bedankt.

  Ik heb een vette huid maar door de producten die ik gebruik wordt mijn huid droog. Ik heb vroeger erg veel last van acne gehad. Nog steeds.. wel is het veel minder maar ik ga nog steeds elke dag de strijd aan met mijn onzuivere huid. De acne zit vooral op mijn wangen en kaken.

  2 jaar terug ben ik terechtgekomen bij een kliniek voor huidverbetering. Hier ben ik in aanraking gekomen met de producten van Dr. Obagi. Ik kocht een starters set en moest een aantal producten op mijn huid smeren, na een aantal weken begon ik te vervellen. Mijn huid was hierdoor toentertijd wel opgeknapt.

  Nu gebruik ik de Clenziderm foaming cleanser met 2% salicylzuur van Dr. Obagi. Hiernaast gebruik ik nog de Therapeutic lotion met benzoyl peroxide van Dr.obagi.

  Dit gebruik ik dagelijks. De ene week is mijn huid rustig de andere week is het weer raak. (Ik heb trouwens 23)

  Nou is mijn vraag: Heb jij ervaring met de producten van Dr. obagi? Wat vind je er van? En raad je het aan?

 • Peter augustus 2, 2013 (18:48)

  @Susan

  Jetske adviseert 10 minuten. Bij een hele vette huid kun je ook de moisturizer laten staan.

  (zie http://jetskeultee.nl/moisturizer-1/obj7777338 reactie van 28 februari 2011)

 • susan augustus 2, 2013 (08:10)

  Hoi jetske

  Een vraag over het exfolieren: er staat dat je de exfoliant even moet laten intrekken vooraleer de moisturizer erover heen te doen. hoe lang moet dit intrekken, heb je het over een half minuut, een minuut, 5 minuten?

 • Merel juli 27, 2013 (22:32)

  Hoi Jetske, dit artikel komt precies op tijd, zat er al een tijdje aan te denken om salicylzuur te proberen 🙂 Ik heb last van acne, maar ook een gevoelige huid.. zal ik een exfoliant met 2% salicylzuur proberen, of toch 1% of maakt dit niet zoveel uit? En nog een vraag, kan ik dit op vakantie gewoon blijven gebruiken ivm de zon of is het raadzaam om even een pauze in te lassen?

 • Linda juli 24, 2013 (16:07)

  Wat een fijn en verduidelijkend artikel! Ik gebruik nu ongeveer een halfjaar BHA van Paula en merk wel dat mijn huid gladder is en dat ik er geen nieuwe mee-eters bij krijg, echter zitten de oude er nog wel… Ik zou daarom graag naar een schoonheidsspecialist gaan maar heb geen idee waar ik moet beginnen met zoeken naar een goede schoonheidsspecialist. Heb jij hier misschien tips voor?

 • Wendy juli 23, 2013 (10:55)

  Ik heb na lang speuren en lezen op het internet eind vorig jaar de stap gemaakt om ook salicylzuur te gaan gebruiken. Ik gebruik de 1% BHA van Paula s Choice.

  Ik ben het gaan gebruiken omdat ik van die onderhuidse ontstekingen op mijn kin en kaaklijn heb. Al vrij snel na het gebruik begon mijn huid er juist vele malen slechter uit te zien. Opvallend was dat ik over mijn hele gezicht nu puisten kreeg. Ik ben toen op advies het product nog minder gaan gebruiken. In de maanden daarna heb ik het product enkel 2x in de week gebruikt. De huid van mijn gezicht werd wel iets beter/stralender, maar de ontstekingen op mijn kin/kaaklijn bleven. Terwijl ik juist zo gehoopt had dat dit minder zou worden.

  Nu ben ik sinds een week of 2 vrijwel helemaal gestopt met BHA en ben ik een proefje AHA gaan gebruiken. Ik heb het idee dat mijn huid hier beter op reageert. Maar dit zou niet kloppen met wat hierboven beschreven wordt…..

  Kan het zo zijn dat mijn huid gewoon te gevoelig is voor salicylzuur?

 • Kim juli 20, 2013 (22:27)

  Hoi Anne G.,

  Salicylzuur is inderdaad opgenomen in Clinique Turnaround Concentrate Radiance Renewer, maar staat dusdanig laag op de lijst dat ik vermoed dat het product niet als BHA functioneert. Vergelijk het ingrediëntenlijstje maar eens met die van het niet langer verkrijgbare Clinique Turnaround Visible Skin Renewer, waar het vrijwel bovenaan staat:

  Water Purified, Cyclopentasiloxane, Dimethicone, Polysilicone-11, Acetyl Glucosamine, PEG-10 Dimethicone, Salicylic Acid, Saccharomyces Lysate Extract, Oryza Sativa (Rice) Bran Extract, Polygonum Cuspidatum Root Extract, Acrylamide/Sodium Acryloyldimethyltaurate Copolymer, Castanea Sativa (Chestnut) Seed Extract, Cholesterol, Tocopheryl Acetate, Laminaria Saccharina Extract, Triticum Vulgare (Wheat) Germ Extract, Yeast Extract, Caffeine, Adenosine Phosphate, Sodium Hyaluronate, Salvia Sclarea (Clary) Extract, Creatine, Glycyrrhetinic Acid, Pantethine, Ammonium Acryloyldimethyltaurate/VP Copolymer, Hydrolyzed Corn Starch, Squalane, Glyceryl Stearate, Cocamidopropyl Dimethylamine, Hordeum Vulgare (Barley) Extract, Ethylhexylglycerin, Sodium Citrate, Hexylene Glycol, Butylene Glycol, Di-C12-18 Alkyl Dimonium Chloride, Polysorbate 80, Caprylyl Glycol, Polysorbate 20, Isohexadecane Disodium EDTA, Phenoxyethanol, Titanium Dioxide, Mica, Iron Oxides

  De andere producten zijn inderdaad ook een optie, maar Radiance Renewer had ik toevallig al in de kast staan, dus vandaar mijn vraag over de effectiviteit er van 🙂

  Groetjes,

  Kim

 • Anne G. juli 20, 2013 (03:04)

  Lieve kim,

  Lees de ingrediënten lijst nog een keer goed door. Er staat (halverwege) toch echt Salicylic Acid (aka BHA).

  Als je toch opzoek bent naar een exfoliant die “alleen” BHA heeft dan zou ik de Uncover Skincare of Paula s choice aanraden…

 • Kim juli 19, 2013 (22:56)

  Hoi Jetske,

  Clinique Turnaround Concentrate Visible Skin Renewer Serum is niet langer verkrijgbaar. Wat qua naam in de buurt lijkt te komen is Clinique Turnaround Concentrate Radiance Renewer, maar volgens mij is dat helaas geen BHA, omdat salicylzuur niet in de ingrediëntenlijst is opgenomen. Paula Begoun claimt dat het product vanwege de lactobionic acid een Poly Hydroxy Acid (PHA) is, dat op vergelijkbare wijze werkt als AHA. Mijn vraag is wat jij denkt van de effectiviteit van dit product.

  Ingrediënten Clinique Turnaround Concentrate Radiance Renewer:

  Water, Cyclopentasiloxane, Dimethicone, Polysilicone-11, Lactobionic Acid, Morus Nigra (Mulberry) Root Extract, Scutellaria Baicalensis Root Extract, Castanea Sativa (Chestnut) Seed Extract, Salvia Sclarea (Clary) Extract, Vitis Vinifera (Grape) Fruit Extract, Triticum Vulgare (Wheat) Germ Extract, Hordeum Vulgare (Barley) Extract, Laminaria Saccharina Extract, Polygonum Cuspidatum Root Extract, Oryza Sativa (Rice) Bran Extract, Padina Pavonica Thallus Extract, Saccharomyces Lysate Extract, Acetyl Glucosamine, Caffeine, Cholesterol, Squalane, Pantethine, PEG-10 Dimethicone, Salicylic Acid, Glycerin, Ethylhexyl Glycerin, DI-C12-18 Alkyl Dimonium Chloride, Polysorbate 20, Isohexadecane, Butylene Glycol, Caprylyl Glycol, Tocopheryl Acetate, Polysorbate 80, Sodium Hyaluronate, Acrylamide/Sodium Acryloyldimethyltaurate Copolymer, Ammonium Acryloyldimethyltaurate/VP Copolymer, Glycyrrhetinic Acid, Sodium Hydroxide, Hexylene Glycol, Disodium EDTA, Phenoxyethanol, Titanium Dioxide, Iron Oxides, Mica

  Groetjes,

  Kim

 • Wafae juli 18, 2013 (14:12)

  Hallo Jetske, zou je ook iets kunnen schrijven over hoe je het beste je lichaam kan verzorgen tijdens gewichtsverlies. Dit is iets waar ik en vele anderen mee bezig zijn om loshangende vel te voorkomen!

  Ik hoor veel dingen over kokosolie, is dit echt zo goed als iedereen zegt?

  Groetjes, wafae

 • Marrie juli 15, 2013 (11:04)

  Ik gebruikte de BareVitamins Skin Rev-er Upper en dat beviel goed, maar volgen Paula s choice (Beautypedia)hebben ze helaas de formule veranderd: “It seems the company changed the formula somewhat (or finally listed all of the ingredients) and not for the better. This contains several plant extracts that are a distinct problem for skin, with the biggest offender being arnica” Ik zou dit dus niet meer aanraden.

 • Linda juli 14, 2013 (19:04)

  Dankjewel voor de goede tip peter, ga snel even langs de apotheek!

 • Peter juli 14, 2013 (12:13)

  @Linda en Daphne

  Salicylzuur kun je kopen bij de apotheek (meestal 6%). Sommige apotheken willen ook zelf wel iets voor je samenstellen. Dus ik zou daar even kijken wat ze te koop hebben, in de reguliere drogist zul je het niet snel tegenkomen.

  @Anna

  Het klinkt niet echt als een allergische reactie, dan zie je vaak roodheid of heb je jeuk, maar het kan wel. Het lijkt me waarschijnlijker dat het komt doordat je te veel producten gebruikt voor jouw huid (zeker zonnebrand is nog al eens de boosdoener), maar toch geef je aan dat het pas is ontstaan na het starten met de BHA. Wanneer een BHA te heftig is voor je huid krijg je meestal heftige schilfering, irritatie en roodheid, om te kijken of het bij jou ook door een lichte irritatie veroorzaakt is zou je het een tijdje moeten laten staan totdat de bultjes weggaan en daarna starten met de 1%. Een allergie zou kunnen, zeker als je ook allergisch bent voor aspirine, uiteindelijk zou je dan dus geen salicylzuur meer moeten gebruiken, maar om te kijken of het echt allergie is zou je eens een aantal weken anti-histamine pillen kunnen nemen. Dit remt de allergische reactie (als het daardoor wordt veroorzaakt). Zonder foto vind ik het verder lastig in te schatten, misschien kun je nog een foto sturen naar info@uncover-skincare.nl, dan kunnen zij er ook even naar kijken. Wanneer je goed tegen salicylzuur kunt en je huid niet te gevoelig is, is een concentratie van 2% prima. Jetske raadt denk ik 1% aan omdat voor een gevoelige huid elke avond 1% salicylzuur meer dan genoeg is. In dat opzicht is de BHA van Jetske milder, maar kun je prima tegen salicylzuur dan is het ook van belang om goed naar de andere ingredienten te kijken, je huid wordt namelijk gevoeliger voor de overige stoffen in het product en allergie kan natuurlijk voorkomen voor allerlei stoffen.

  Succes!

 • Anna juli 13, 2013 (20:15)

  Beste Jetske, Sinds een paar maanden gebruik ik een de 2% bha van Paula s choice. Eerst de liquid, later de lotion, omdat ik last kreeg van irritatie en het m n huid uitdroogde. Op de plekken waar ik geen last had van onzuiverheden (wangen en voorhoofd) zijn sinds het gebruik van de BHA ineens huidkleurige bultjes ontstaan. Ik heb het gebruik van BHA wel opgebouwd. Ik gebruik een zeer milde reiniger (aangeraden door PC) en de moisture boost dagcreme van PC. Ook bescherm ik me tegen de zon. Is dit een allergische reactie? En is jouw BHA product wellicht milder? Raad je overigens bewust de 1% BHA (en dus niet de andere BHA producten) van Paula s Choice?

 • Daphne juli 13, 2013 (10:12)

  @ Linda

  Helaas kan ik je ook niet helpen want ik heb dezelfde vraag. Ik wil het gebruiken tegen de ingegroeide haartjes op mijn onderbenen (komt door het epileren). Op dit moment smeer ik Paula s Choice 2% gel. Nog maar pas een week en ik bouw het voorzichtig op (nu 3x opgebracht), dus ik weet niet of het (voldoende) helpt. Ik ben benieuwd of iemand een tip heeft. Alvast bedankt!

 • Linda juli 13, 2013 (07:40)

  Beste Jetske,

  Ik heb erg last van Keratosis Pilaris op mijn bovenarmen, ik heb het ondertussen geaccepteerd maar de werking van Salicylzuur kende ik nog niet! Heeft u een aanradertje vor mij wat betreft een product dat een concentratie van 3 – 6% salicylzuur bevat? Zou het graag een kansje geven op mijn KP. Alvast bedankt!

 • Barry juli 12, 2013 (20:15)

  hoi Jetske,

  erg bedankt voor de nuttige informatie op je site, het heeft me erg veel geholpen.

  wat is jou mening over frituur op je huid om te exfolieren?

  alvast bedankt

  groeten Barry

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!