• eroudering_door_zon

Waarom zonnebrandcrème zo belangrijk is

Omdat ik weet wat de zon allemaal kan doen met de huid, smeer ik mezelf altijd erg goed in met zonnebrandcrème. Dat ik dan niet zo’n ‘mooi en gezond bruin kleurtje’ heb, vind ik niet zo erg. Dat kleurtje is namelijk een tegenreactie van de huid op teveel stralen en juist helemaal niet goed.

De zon zal je huid niet alleen sneller verouderen in de vorm van rimpels en pigment, de huid wordt ook minder veerkrachtig (denk aan de nek van een golfer die altijd in de zon is en ‘leerachtig’ wordt). Uiteraard is dit een proces dat langzaam plaatsvindt.

Het nut van zonnebrandcrème en uit de zon blijven wordt helaas door veel mensen nog met een korreltje zout genomen. Een interessant feit is dat 50 tot 80% van de schade aan de huid door de zon plaats vindt voor je 21e levensjaar. Het is dus belangrijk op tijd te beginnen je te beschermen tegen de zon.

Groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees meer:
over een bruin kleurtje,
dr. Peter Velthuis over de zon,
De zon en cosmetica; niet altijd een goede combinatie,

Ouder achter glas en
De do’s en don’ts van veilig zonnen op een rij.

Gerelateerde Berichten

13 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • author-avatar
  Jetske april 20, 2012 (16:37)

  Hallo Nelly,

  Je gaat het zeker zien als je je goed beschermt tegen de zon!!! Ik adviseer altijd minimaal een SPF 15 te gebruiken. Deze beschermt je al tegen ruim 93% van de zonnestralen. Een hogere factor beschermt wel wat beter, maar dit is relatief extra weinig bescherming terwijl er vaak wel veel extra zonnefilters in het product zitten. Het kan daardoor bijvoorbeeld moeilijker smeerbaar worden.
  Zo beschermt een factor 30 je tegen 97% van de stralen en een factor 50 tegen zo n 98%. Als er op een product een SPF staat vermeld, dan moet dit product ook werkelijk die bescherming geven. Je kunt me de ingredientenlijst van het product wat je wilt gebruiken even sturen, dan kan ik er wat meer over zeggen.

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske april 9, 2012 (23:59)

  Beste Cicilia,

  Fijn te horen dat je tevreden bent! Wat betreft het Benev product; het zou kunnen zijn dat je problemen krijgt met de bewaarstof Imidazolidinyl Urea. Dat is gewoon even uitproberen. Als je een puur druppels toevoegt aan je moisturizer gaat de beschermingsfactor wel erg veel omlaag dus dat zou ik niet willen aanraden. Bovendien heeft het dan effect op de werking van actieve stoffen als vitamine C en dat lijkt me zonde. Aluminium kan opgenomen worden door de huid. Maar ja, het is ook wel heel lastig om een zonnebrandfactor te vinden die helemaal perfect is!

  groeten jetske

 • Cicilia maart 29, 2012 (11:12)

  Hallo Jetske,

  Ik heb zelf een zeer gevoelige, droge ( lichte rosacea ) en krijg van bijna elk zonnebrand product puistjes of uitslag/irritatie.

  Heb de Uncover Skincare cleanser en moisturizer besteld en ben zeer tevreden, maar mijn huid reageerd helaas toch slecht op de Suncare producten!
  Nu heb ik een zonproduct gevonden, genaamd Benev Pure Titanium Dioxide SPF 30, dat met name bestaat uit ( pure ) titanium dioxide SPF 30.Je kunt eventueel een paar druppels toevoegen aan je moisturizer.
  Dit product zou de porien niet afsluiten, geschikt zijn voor de gevoelige huid, maar toch goede bescherming tegen de zon bieden.

  Dit zijn de ingredienten:

  Active Ingredient:
  Titanium Dioxide 13.5%.
  Other Ingredients:
  Alumina, Glycerin, Imidazolidinyl Urea, Silica, Sodium Polyacrylate, Water (Aqua).

  Mijn vraag is nu of je dit product zou adviseren. Of staat Alumina voor aluminium en is dit schadelijk?

 • Nelly van Doorn maart 28, 2012 (15:43)

  Hallo Jetske,
  Ik voel me eindelijk gesterkt in mijn opvatting dat 90% van de huidveroudering komt door de zon. Ik gebruik dan ook al jaren, het hele jaar door over mijn dagcreme, een zonnebrandcreme met factor 40/50 endaarover een foundation, zoveel mogelijk op oliebasis. Ik ben 56 jaar en krijg wel eens te horen: wat heb jij nog een jeugdige toet.. Maar ook wordt ik wel eens voor gek verklaard dat ik het hele jaar door zonnebrandcreme gebruik, maar laat me hier niet door van de wijs brengen. Ik heb nauwelijks of geen rimpels, mijn huidcontouren beginnen helaas wel te vervagen. Ik ben constant op zoek naar de beste zonnebrandcreme voor het gezicht met een zo hoog mogelijke beschermingsfactor, dus eigenlijk een sunbloc. Een schoonheidsspecialiste heeft mij onlangs MD Formulations aangeraden met factor 30, omdat MD het enige merk zou zijn dat door het Amerikaanse Cancer Institute is goedgekeurd om zijn beschermende ingredienten. Ikzelf zou liever naar factor 40 gaan in de zomermaanden. Hoe denk jij hierover en hoe denk jij over dit product, of zijn er in jouw optiek nog betere cremes. Ik heb geen enkel probleem met mijn huid en verdraag alles. Ik wil alles doen om mijn huid te beschermen.

 • author-avatar
  Jetske oktober 3, 2011 (17:33)

  🙂

 • Anoniem september 25, 2011 (17:02)

  Jetske ik vind jou leuk de mooiste vrouw die ik ooit in mijn leven gezien heeft zelfs die nepfilmsterren vrouwen kunnen niet aan jouw tippen wow wat ben jij mooi,nou ik wist het wel .De groeten van een bewonderaar van vrouwelijk schoon.

 • author-avatar
  Jetske juni 7, 2010 (09:42)

  Hallo Miriam,

  Je eerdere vragen kun je terug vinden onder de blog werken antioxidanten ook echt in een creme en moisturizer (1) . Het antwoord op je laatste vraag laat nog heel even op zich wachten tot na mijn promotie… Maar ik kom er zeker op terug.

  Groeten Jetske

 • miriam buin juni 6, 2010 (21:17)

  Hoi Jetske ik had een paar vragen aan je gesteld maar nou kan ik het niet meer vinder onder welk kopje ik het gezet heb.
  Het ging over zonnebrandartikelen en nanotechnologie…
  Kan jij het nog terugvinden?
  b.v.d.
  Groetjes Miriam.

 • author-avatar
  Jetske april 27, 2009 (15:18)

  Beste Sam, in mijn blog van vandaag (27 april) ben ik ingegaan op je vraag. Groeten Jetske

 • sam hoogeveen april 25, 2009 (14:46)

  Hi jetske, ik heb een vraagje. ik ben 17 jaar en heb last van acne. nou zeggen sommige mensen dat ik beter niet in de zon kan gaan, maar anderen zeggen dat ik juist wel de zon in moet. wat is de waarheid?
  gr. sam

 • author-avatar
  Jetske april 24, 2009 (10:53)

  Hallo Carmen, een groot deel van de schade aan de huid komt door blootstelling aan de zon voor je 21e. Dit betekent niet dat je jezelf hierna niet meer hoeft in te smeren. Het is altijd belangrijk jezelf (of je kinderen) te beschermen tegen de zon.

 • Bas april 23, 2009 (16:38)

  En we krijgen steeds meer zon voor onze kiezen!

  Zon schijnt steeds langer en feller

  WAGENINGEN – De zon schijnt in Nederland langer en feller dan tachtig jaar geleden. Dat blijkt uit gegevens van het weerstation van de Wageningen Universiteit, aldus de instelling donderdag. Het is alleen nog een raadsel waarom de zon langer en feller schijnt.

  De Wageningse meteorologen bezitten een bijna unieke verzameling meetgegevens. Het is een van de langste doorlopende reeksen meteorologische meetgegevens in de wereld.

  De intensiteit van de zonnestraling neemt gemiddeld met twee procent toe per decennium, aldus de universiteit, die spreekt van “fantastisch nieuws voor zonaanbidders”.

  Liefhebbers kunnen nu jaarlijks 412 uur langer van de zon te genieten dan zonaanbidders in 1928.

 • Carmen april 23, 2009 (16:28)

  Ha Jetske, bedoel je dat je 80% van alle zon die je in je hele leven te voorduren krijgt al voor je 21e te pakken hebt? Of is 80% van de schade dan al gedaan?

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!